Friday, October 31, 2008

Ρεκόρ διακοπής των συναλλαγών το τελευταίο δίμηνο στη Ρωσία

Ρεκόρ διακοπής των συναλλαγών το τελευταίο δίμηνο στη Ρωσία

Περίπου 1,35 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολάρια) «χάθηκαν» στο ρωσικό δείκτη Micex τον μήνα Οκτώβριο, ανεβάζοντας τον συνολικό ποσό που «χάθηκε» το τελευταίο εξάμηνο στα 3,91 τρισ. ρούβλια. Σημειώνεται ότι αυτό το εξάμηνο ο Micex έχει υποχωρήσει κατά 63%.
Επιπλέον, ο δείκτης που αποτιμάται σε δολάρια, o RTS, έχει «χάσει» τον Οκτώβριο 10,6 εκατ. δολάρια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο το ποσό έχει ανέλθει στα 62,6 εκατ. δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρωσικό χρηματιστήριο, από τις αρχές του Σεπτέμβρη, διέκοψε, είτε για μια ώρα είτε για μία μέρα, τις συναλλαγές 23 φορές, μετά από πρωτοφανείς πτώσεις.

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, από τότε που Ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία, στις αρχές Αυγούστου, η ρωσική οικονομία έχει «διαρροές» κεφαλαίων περίπου 140 δισ. δολαρίων. Στη μαζική αυτή φυγή συνετέλεσαν και η πτώση των τιμών του αργού και η πορεία των ρωσικών κεφαλαιαγορών.

REPORTER.GR

"Μαύρος Οκτώβρης" για το αργό

"Μαύρος Οκτώβρης" για το αργό


Tη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της ιστορίας του σημείωσε το πετρέλαιο, αφού ούτε η σημερινή ανοδος, αλλά ούτε και η εβδομαδιαία ανοδος του 5,7% κατάφερε να περιορίσει τη «βουτιά» που σημείωσε τον Οκτώβριο. Η υποχώρηση των τιμών αποδόθηκε στις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ που έχει πλήξει τη ζήτηση για καύσιμα.
Το δυσχερές κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ φαίνεται ότι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, τις χώρες δηλαδή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε πετρέλαιο δεν κατάφερε να αναπτερώσει την αισιοδοξία των επενδυτών.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Δεκεμβρίου κατέγραψε κέρδη κατά 2,8% στα 67,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα βρεθεί πτωτικά κοντά στα 63 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά στην αγορά του Λονδίνου κατά 3,2% κλείνοντας στα 65,77 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα φτάσει και τα 60,64 δολάρια το βαρέλι.

Οι απώλειες του αργού σε επίπεδο μήνα αγγιξαν το 32,6%, ενώ έχει υποχωρήσει πλέον κατά 56% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχε κατοχυρώσει στις 11 Ιουλίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, σπάζοντας το ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 1986 οπότε και είχε κατρακυλήσει κατά 30% χαμηλότερα.

Παρόλα αυτά οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν την επόμενη εβδομάδα και επισημαίνουν ότι η μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Κίνα είναι πιθανόν να τονώσουν τη ζήτηση για καύσιμα.

REPORTER.GR

"Φύλλο και φτερό" 9,5 τρισ. από τα χρηματιστήρια τον Οκτώβριο

"Φύλλο και φτερό" 9,5 τρισ. από τα χρηματιστήρια τον Οκτώβριο

Μήνας «ακατάλληλος για καρδιοπαθείς» ήταν ο Οκτώβριος για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις της ιστορίας τους. Αν και οι μηνιαίες απώλειες αποδεικνύουν ότι ο Οκτώβρης «βάφτηκε μαύρος» για τους επενδυτές, οι πραγματική πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού μόλις την τελευταία εβδομάδα, οι δείκτες κατάφεραν ένα μικρό, αλλά σημαντικό rebound, περιορίζοντας το ποσοστό της μηνιαίας πτώσης.
Το sell-off αυτού του μήνα κόστισε περίπου 9,5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, περίπου δηλαδή το 1/3 από το «χάσιμο» όλης της χρονιάς. Επιπλέον, οι διαγραφές και οι ζημίες που προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο αγγιξαν τα 684 δισ. δολάρια.

Ξεκινώντας από την Ανατολή, στην Ιαπωνία η μηνιαία πτώση του δείκτη Nikkei ήταν στο 24%, παρόλο που η κυβέρνηση προχώρησε σε μειώσεις του βασικού επιτοκίου, φτάνοντας το σήμερα στο 0,3%, αφού είχε προηγηθεί «ένεση ρευστότητας» ύψους 3 τρισ. δολαρίων.

Τον χειρότερο μήνα των τελευταίων 11 ετών διένυσε και ο δείκτης Heng Seng, ο οποίος αν και τις τελευταίες τρεις μέρες σημείωσε ανοδο της τάξεως του 30%, έκλεισε με μηνιαία πτώση που έφτασε το 22%.

Ο χειρότερος μήνας της τελευταίας εξαετίας ήταν και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600, αφού οι μηνιαίες απώλειες του δείκτη έφτασαν το 14%.

Το rebound αυτής της εβδομάδας, το οποίο ξεπέρασε το 10%, «έσωσε» τις ευρωπαϊκές αγορές από το να καταγράψουν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες της ιστορίας τους. Τον Οκτώβριο FTSE 100 έχασε 10,1% της αξίας του, ο CAC 40 12,1% και ο DAX το 11,8%. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 27 του μήνα οι βασικοί δείκτες της Ευρώπης κατέγραφαν εντυπωσιακή πτώση, o FTSE 22%, o CAC 40 24.2% και ο DAX 26%. Ως «από μηχανής θεός» ήρθε η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων ώστε να ανακόψει αυτό το αρνητικό ράλι.

Ίδια εικόνα παρουσίασαν και τα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία «διασωθήκαν» από την πρωτοφανή μείωση των επιτοκίων από τη FED, η οποία τα διαμόρφωσε για δεύτερη φορά στην ιστορία της, στο 1%.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27/10 ο Dow κατέγραφε πτώση 23%, ενώ και ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραφαν πτώση 24%. Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε, ότι αυτά τα ποσοστά διαμορφώθηκαν, μετά από δυο «ξεσπάσματα» στις 13/10 και στις 15/10 της τάξεως του +11% και +7% αντίστοιχα. Το «τόξο της διακύμανσης» ήταν σαφής ένδειξη του κλίματος μεταβλητότητας που επικράτησε στις κεφαλαιαγορές τον Οκτώβριο.

Περίπου 1,35 τρισ. ρούβλια (50 δισ. δολάρια) «χάθηκαν» στο ρωσικό δείκτη Micex τον μήνα Οκτώβριο, ανεβάζοντας τον συνολικό ποσό που «χάθηκε» το τελευταίο εξάμηνο στα 3,91 τρισ. ρούβλια. Σημειώνεται ότι αυτό το εξάμηνο ο Micex έχει υποχωρήσει κατά 63%.

Επιπλέον, ο δείκτης που αποτιμάται σε δολάρια, o RTS, έχει «χάσει» τον Οκτώβριο 10,6 εκατ. δολάρια, ενώ το τελευταίο εξάμηνο το ποσό έχει ανέλθει στα 62,6 εκατ. δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρωσικό χρηματιστήριο, από τις αρχές του Σεπτέμβρη, διέκοψε, είτε για μια ώρα είτε για μία μέρα, τις συναλλαγές 23 φορές, μετά από πρωτοφανείς πτώσεις.

Σύμφωνα με τη BNP Paribas, από τότε που Ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία, στις αρχές Αυγούστου, η ρωσική οικονομία έχει «διαρροές» κεφαλαίων περίπου 140 δισ. δολαρίων. Στη μαζική αυτή φυγή συντέλεσαν και η πτώση των τιμών του αργού και η πορεία των ρωσικών κεφαλαιαγορών.

Τέλος, ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets, απώλεσε το 28% της αξίας του, παρόλο που την τελευταία εβδομάδα πραγματοποίησε ράλι ανόδου της τάξεως του 20%.

REPORTER.GR

Ποιοι κερδίζουν στον καταθετικό πόλεμο

Ποιοι κερδίζουν στον καταθετικό πόλεμο


Συνεχίζεται η τραπεζική μάχη για την προσέλκυση νέων καταθέσεων, ενώ στο σύνολό τους οι καταθέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, παρά τη χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα μερίδια των τραπεζών στις καταθέσεις καταδεικνύουν τον έντονο ανταγωνισμό που παρατηρείται στην εγχώρια αγορά. Από τον καταθετικό πόλεμο χαμένες είναι οι Τρ. Κύπρου και Ελληνική, ενώ αντίθετα έδαφος κερδίζουν οι νέες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου, η Marfin και η Ελληνική με μερίδια αγοράς 27,31%, 20,44% και 9,47% αντίστοιχα. Η Marfin σημείωσε αύξηση του μεριδίου της σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007 κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίθετα Τρ. Κύπρου και Ελληνική περιόρισαν κατά 0,2 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιο τους.

Έντονη παρουσία στις καταθέσεις έχει η Τρ. Πειραιώς, με το μερίδιο αγοράς της να φθάνει το 1,51% τέλος Σεπτεμβρίου 2008. Το Σεπτέμβριο του 2007 το μερίδιο της Arab Bank που εξαγοράστηκε από την ελληνική τράπεζα ήταν μόλις 0,5%.

Η Alpha Bank, επίσης, ανέβασε το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στο 6,23% από 5,35%. Αύξηση παρουσιάζει και το μερίδιο αγοράς των ξένων τραπεζών: Από 10,96% έφθασε το 11,42% το Σεπτέμβριο του 2008.

Σημαντικό μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις χάνουν τα ΣΠΙ. Από 20,22% που κατείχαν το Σεπτέμβριο 2007, τώρα κατέχουν 18,62%. Μικρή μείωση των μεριδίων παρατηρείται, επίσης, στην Εθνική Κύπρου, στη Societe Generale, στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και στην Εμπορική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου έφθασαν τέλος Σεπτεμβρίου τα €56,54 δισ.

Δάνεια

Όσον αφορά τις χορηγήσεις, οι τρεις μεγάλες τράπεζες απώλεσαν μερίδια αγοράς, ενώ αντίθετα αύξηση σημείωσε η Alpha Bank και οι ξένες τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις δύο πρώτες θέσεις στις χορηγήσεις διατηρούν η Τρ. Κύπρου και η Marfin Popular. Το μερίδιο αγοράς της Τρ. Κύπρου στο τέλος Σεπτεμβρίου περιορίστηκε στο 23,98% από 24,15% το Σεπτέμβριο του 2007 (-0,2%), ενώ το μερίδιο αγοράς της Marfin περιορίστηκε στο 16,05% από 16,26% (-0,2%) τον ένατο μήνα του 2007.

Τρίτη στην κούρσα των χορηγήσεων εξακολουθεί να παραμένει η Alpha Bank, της οποίας το μερίδιο έφθασε το 8,44% από 7,42% (+1%).

Το μερίδιο αγοράς της Ελληνικής Τράπεζας συρρικνώθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,08%.

Στις χορηγήσεις οι ξένες τράπεζες ανέβασαν το μερίδιο αγοράς τους στο 18,9% από 14,66% τον Ιούνιο, κερδίζοντας 4,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μερίδιο των ξένων τραπεζών περιλαμβάνεται το ποσοστό της Eurobank. Περιλαμβάνονται, επίσης, τα ποσοστά τραπεζών από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης που δραστηριοποιήθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Τις μεγαλύτερες απώλειες μεριδίου καταγράφουν τα 130 περίπου ΣΠΙ, αφού από 22,24% που κατείχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2007 τώρα κατέχουν 18,81% (-3,4%). Μερίδιο 0,6 ποσοστιαίων μονάδων απώλεσε και ο ΟΧΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες έφθασαν τα €51,91 δισ.

Τα στοιχεία για τα μερίδια είναι τα πρώτα που δημοσιεύονται μετά το ξέσπασμα της τελευταίας κρίσης, στις 25 Σεπτεμβρίου μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

STOCKWATCH.COM.CY

Ευρωζώνη: Υποχώρηση πληθωρισμού στο 3,2%

Ευρωζώνη: Υποχώρηση πληθωρισμού στο 3,2%


Στο 3,2% εκτιμάται ότι υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2008 έναντι 3,6% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
528.90 ( -1.65%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1544.24 ( -1.68%)

Όγκος: € 4,368,377

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2061.67 ( 2.57%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1111.24 ( 1.88%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,377.83 86.18 2.01%
CAC 40 INDEX 3,487.07 79.25 2.33%
DAX INDEX 4,987.97 118.67 2.44%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,325.01 144.32 1.57%
S&P 500 INDEX 968.75 14.66 1.54%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,720.95 22.43 1.32%

Υπερδιπλάσια τα κέρδη της Chevron στο τρίμηνο

Υπερδιπλάσια τα κέρδη της Chevron στο τρίμηνο

Υπερδιπλάσια εμφανίζονται τα καθαρά κέρδη της Chevron στο τρίτο τρίμηνο. Σημείωσαν άνοδο κατά 114% και διαμορφώθηκαν στα 7,9 δισ. δολάρια ή 3,85 δολάρια ανά μετοχή από 3,7 δισ. δολάρια ή 1,75 δολάρια ανά μετοχή για την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ενισχύθηκε στα 76 δισ. δολάρια από 54 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγιο για κέρδη 3,20 δολαρίων ανά μετοχή.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan

ΗΠΑ: Κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan

Σημαντική κάμψη κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης του πανεπιστημίου του Michigan υποχώρησε στις 57,6 μονάδες, από τις 70,3 το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη του στις 57,5 μονάδες.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 3 ετών οι καταναλωτικές δαπάνες

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 3 ετών οι καταναλωτικές δαπάνες

Πτώση κατά 0,3% σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2004, ήταν ωστόσο εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Τα προσωπικά εισοδήματα σημείωσαν άνοδο κατά 0,2% το Σεπτέμβριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 0,4%. Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση κατά 0,1% στα εισοδήματα, πτώση 0,3% στις καταναλωτικές δαπάνες και άνοδο 0,2% στο δομικό δείκτη προσωπικής κατανάλωσης.

Για τη μείωση των δαπανών το Σεπτέμβριο είχαν προϊδεάσει εξάλλου τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ για το ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο.

REPORTER.GR

Barclays: Πουλά μετοχές αξίας 11,8 δισ. δολ. σε επενδυτές

Barclays: Πουλά μετοχές αξίας 11,8 δισ. δολ. σε επενδυτές

Στην πώληση μετοχών της αξίας 7,3 δισ. λιρών (11,8 δισ. δολαρίων) σε σχήμα επενδυτών ανακοίνωσε ότι προχωρά η Barclays, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βρετανία. Στους επενδυτές περιλαμβάνονται το Αμπου Ντάμπι και το Κατάρ.
Συγκεκριμένα, σε επίσημη ανακοίνωσή της η Barclays αναφέρει ότι θα πουλήσει μετοχές αξίας 5,8 δισ. λιρών σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και μετοχές αξίας 1,5 δισ. λιρών σε άλλους επενδυτές.

Με αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται τελικά η επιθυμία της Barclays να αποκτήσει ρευστό χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας και το πακέτο στήριξης των 37 δισ. λιρών.

REPORTER.GR

Citigroup: Στο 3,5% αναμένεται το επιτόκιο της ΒοΕ

Citigroup: Στο 3,5% αναμένεται το επιτόκιο της ΒοΕ

Στο 3,5% αναμένουν οι αναλυτές της Citigroup να διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας στην επόμενη συνεδρίαση της την Πέμπτη. Αν και η BoE δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε μείωση πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα, οι αναλυτές της Citigroup θεωρούν ότι λόγο της κρίσης η μείωση μπορεί να φτάσει και τη μια ποσοστιαία μονάδα.
Τέλος, στην εν λόγο έκθεση αναφέρεται ότι για το 2009 δεν αποκλείεται να δούμε το επιτόκιο της αγγλικής λίρας στο 2%.

REPORTER.GR

Όλο το χρήμα στην Κίνα

Όλο το χρήμα στην Κίνα

Η πρόσφατη κρίση της αγοράς έχει δραματικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αποχώρηση ξένων κεφαλαίων, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων οδήγησαν πολλές από αυτές σε κρίσιμο σημείο. Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην αναβίωση και ανάδειξη του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον τελευταίο καιρό έχει αναλάβει σημαντική δράση: 25 εκατ. δολάρια στην Ουγγαρία, 16,5 εκατ. δολάρια στην Ουκρανία, 15 εκατ. δολάρια στο Πακιστάν, και βέβαια 2 εκατ. δολάρια στην Ισλανδία.


Ολα αυτά υποδεικνύουν ότι το καλύτερο που μπορεί να έχει κανείς εν μέσω μιας κρίσης είναι τα μετρητά, κι αυτό ισχύει για όλους: για τους απλούς ανθρώπους, για τις εταιρίες, ακόμα και για τις χώρες. Πού στρέφεται λοιπόν το ενδιαφέρον; Στην Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, το ισοζύγιο ξένου συναλλάγματος έχει φτάσει στο 1,8 τρις δολάρια, δηλαδή πάνω από το 50% του ΑΕΠ (GDP). Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο ποσό όταν τα μετρητά είναι δυσεύρετα, όταν οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών στερούνται ξένων επενδύσεων και ικετεύουν για διακυβερνητικά δάνεια.

Δημοσιεύματα αμερικάνικων εφημερίδων υποστηρίζουν οτι η Κίνα έχει ήδη συμφωνήσει τη διανομή σημαντικών δανείων προς ρώσικες πετρελαϊκές εταιρίες, ως αντάλλαγμα για αύξηση των παροχών πετρελαίου. Να λοιπόν ένα παράδειγμα του πώς ικανοποιεί η Κίνα την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές θα δούμε πολλά παρόμοια στο μέλλον, ως προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης για επαρκή πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους.

Όπως κάθε καλός επενδυτής, λοιπόν, η Κίνα εκμεταλλεύεται την κρίση για να ανέβει σε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμα, θέση. Το ίδιο κάνουν βέβαια και κινεζικές ενεργειακές εταιρίες, όπως η CNOOC η οποία μέσα στον Οκτώβριο κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την PetroVietnam και την Petrobras και φημολογείται ότι θα αγοράσει μέρισμα 20%πρότζεκ της Marathon Oil. Σημειωτέον ότι όλα αυτά τα αποθεματικά θα πουληθούν αποκλειστικά εντός της χώρας. Η οικονομική αυτή δύναμη της Κίνας ωθεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο εξής. Η πτώση των τιμών των κινεζικών μετοχών, επομένως, φαίνεται να είναι μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία.

REPORTER.GR

Σημαντικές ζημιές στο τρίμηνο για τη Sun Microsystems

Σημαντικές ζημιές στο τρίμηνο για τη Sun Microsystems

Σημαντικές ζημιές ανακοίνωσε η εταιρία Sun Microsystems κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καθώς οι πωλήσεις της εταιρίας κατέγραψαν σε ετήσια βάση πτώση της τάξεως του 7%, αλλά και εξαιτίας των επιβαρύνσεων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων σε διαγραφές goodwill.
Η Sun κατέγραψε ζημιές ύψους 1,68 δισ. δολ. ή 2,24 δολ. ανά μετοχή και έσοδα ύψους 2,99 δισ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Sun είχε καταγράψει κέρδη 89 εκατ. δολ. ή 10 cents ανά μετοχή και πωλήσεις ύψους 3,22 δισ. δολ.

Εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων στοιχείων, η Sun διευκρίνισε ότι οι ζημιές θα διαμορφώνοντας σε 65 εκατ. δολ. ή 9 cents ανά μετοχή.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,576.98 -452.78 -5.01%
HANG SENG INDEX 13,968.67 -361.18 -2.52%
CSI 300 INDEX 1,663.66 -34.00 -2.00%

Ασυμβίβαστο: Δεν εξαιρείται ο διοικητής ΚΤ

Ασυμβίβαστο: Δεν εξαιρείται ο διοικητής ΚΤ

Απορρίφθηκε χθες κατά πλειοψηφία, από την ολομέλεια της βουλής, πρόταση νόμου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για τη διαγραφή, από τον πίνακα του βασικού νόμου, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να εξαιρεθεί από τις πρόνοιες για το ασυμβίβαστο επαγγελματικών και άλλων δραστηριοτήτων ορισμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, υπέρ της ψήφισης της πρότασης σε νόμο ψήφισαν 18 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων, ενώ καταψήφισαν την πρόταση 29 βουλευτές από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Όπως ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του ο εισηγητής της πρότασης, η εξαίρεση αυτή κρίνεται αναγκαία, για να δοθεί η ευχέρεια τήρησης της υποχρέωσης διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την απόφαση 98/415/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία οι Αρχές κάθε κράτους - μέλους υποχρεούνται να ζητούν τη γνώμη της ΕΚΤ για σχέδια νομοθετικών διατάξεων που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ενημέρωσε την ολομέλεια ότι η ενδεδειγμένη διαβούλευση με την ΕΚΤ δεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης από τη βουλή των αντιπροσώπων του βασικού νόμου, που ρυθμίζει το ασυμβίβαστο επαγγελματικών και άλλων δραστηριοτήτων ορισμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η υποχρέωση αυτή πηγάζει από το άρθρο 105, παράγραφος (4) της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η παραβίασή της θα μπορούσε να οδηγήσει ένα κράτος - μέλος ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για παραβάσεις.

Οι υποστηρικτές της πρότασης νόμου βουλευτές δήλωσαν ότι υιοθετούν την πρόταση, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια να ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαδικασία διαβούλευσης για τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς με τον τρόπο αυτόν να τοποθετούνται πάνω στην ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης, κάτι με το οποίο διαφώνησαν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

STOCKWATCH.COM.CY

ΠΤΩΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ (-5% ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΚΕΙ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (-120 MONAΔΕΣ).

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη «φλέγονται»

Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη «φλέγονται»

Στο «όχημα της ύφεσης» έχουν ανέβει οι αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Αποτέλεσμα αυτού είναι σημαντικό μέρος των επενδύσεων που προέρχονται από τις γειτονικές οικονομίες, να διαπραγματεύονται με discount, θέτοντας το δίλημμα της περαιτέρω διείσδυσης ή της «αναδίπλωσης».
Μια σειρά από γεγονότα επαληθεύουν το «δίλημμα» που έχουν βρεθεί οι φορείς των ξένων επενδύσεων στις χώρες αυτές. Στις 24 Οκτωβρίου η Ουκρανική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε μείωση των επιτοκίων, λόγω της διάχυτης ανησυχίας για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Δύο ημέρες μετά το ΔΝΤ ενέκρινε διετές δάνειο ύψους 16,5 δισ. δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της οικονομίας.

Με την απειλή της ύφεσης βρίσκεται και η γειτονική Τουρκία, η οποία ενώ την πενταετία 2002-2006 αναπτυσσόταν με ρυθμούς της τάξεως του 7%, από τότε οι ρυθμοί έχουν περιοριστεί στο 1,9%, ενώ οι περεταίρω προσδοκίες είναι αρνητικές. Στις 27 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους, αφού μόλις τον περασμένο Μάιο σύναψε δάνειο 10 δισ. δολαρίων με το ταμείο, ενώ παράλληλα όφειλε 9 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου η τουρκική Λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και υποβάλλοντας τις επιχειρήσεις σε πληρωμές «ακριβών» εισαγωγών και δανείων σε ξένο νόμισμα.

Η δραματική μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αλματώδης αύξηση του χρέους και η ανάγκη ρευστότητας, οδήγησε και την Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας στη μείωση των επιτοκίων στις 17 Οκτωβρίου. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει στο 2,6% για το σύνολο του 2008.

Η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και οι αρνητικές προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το 2009, οδήγησε την Ουγγαρία να ζητήσει δάνειο 20 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα χορηγήσει 12,5 δισ. ευρώ, η ΕΕ 6,5 δισ. ευρώ και η Παγκόσμια Τράπεζα 1 δισ. ευρώ.

Από τη μεριά της Πολωνίας, η κατακόρυφη πτώση του εθνικού νομίσματος οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (6%) για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, την ώρα που το πολωνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται από την κρίση της πραγματικής οικονομίας, τα σημάδια της οποίας έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε αμετάβλητο στο 10,25% το βασικό επιτόκιο, διατηρώντας, παράλληλα, στο ελάχιστο απαιτούμενο όριο τα αποθέματα ρευστού της κάθε τράπεζας.

Το ρουμανικό νόμισμα έχει δεχτεί σημαντικές πιέσεις από την οικονομική κρίση, απειλώντας την πορεία του πληθωρισμού, καθώς και τις ξένες επιχειρήσεις που προέρχονται από χώρες της ευρωζώνης.

REPORTER.GR

Γερμανία: Μείωση της ανεργίας παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Γερμανία: Μείωση της ανεργίας παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η ανεργία μειώθηκε στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κάτω από τα 3 εκατομμύρια για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η επιδείνωση είναι αναπόφευκτη. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των Γερμανών ανέργων σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση μειώθηκε κατά 26.000 και υποχώρησε στα 3,151 εκατ.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιρ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προωθήσει σχέδιο στήριξης της αγοράς εργασίας, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αρνητικά είναι τα στοιχεία από τη Βρετανία, με τις τιμές στην αγορά στέγης να σημειώνουν σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991, όταν άρχισαν να καταγράφονται. Πρόκειται για τη δωδέκατη κατά σειρά μηνιαία πτώση των τιμών.


NAFTEMPORIKI

Barclays: Ψάχνει για επενδύσεις 9,7 δισ. δολ. από τη Μ. Ανατολή

Barclays: Ψάχνει για επενδύσεις 9,7 δισ. δολ. από τη Μ. Ανατολή

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ των διαπραγματεύσεων για τη διοχέτευση μετρητών ύψους 6 δισ. βρετανικών λιρών (9,72 δισ. δολ.) από τις κυβερνήσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, βρίσκεται η Barclays Plc, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών της Barclays και των επενδυτών έγιναν χθες το βράδυ και η σχετική ανακοίνωση μπορεί να γίνει το νωρίτερο σήμερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί να μην επιτευχθεί ή να καθυστερήσει έως το Σαββατοκύριακο αναφέρουν οι FT. Ολοκλήρωση της συμφωνίας ενδέχεται να εκπληρώσει την επιθυμία της Barclays για ρευστό χωρίς τη βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.

Η τράπεζα που εδρεύει στο Λονδίνο επιθυμεί να αντλήσει 6,5 δισ. λίρες στερλίνες από ιδιωτικές πηγές χωρίς να χρησιμοποιήσει το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 37 δισ. λιρών. Οι ανταγωνίστριές της, Royal Bank of Scotland Plc, Lloyds TSB Group Plc και HBOS Plc όλες σχεδιάζουν να πουλήσουν μετοχές που θα εκδώσει το κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποκτήσει και μερίδια σε αυτές, περιορίζοντας τους μισθούς των στελεχών και την καταβολή μερισμάτων.

Ο Τζόναθαν Ουΐλλιαμς, εκπρόσωπος της Barclays στη Σιγκαπούρη, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Η Qatar Investment Authority, ήδη επενδυτής της Barclays βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, το οποίο δεν ανέφερε την πηγή της πληροφόρησής του. Συνομιλίες με την Libyan Investment Authority, την VTB και την Sberbank δεν οδήγησαν σε επενδύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι μετοχές της Barclays έχουν υποχωρήσει αυτόν τον μήνα 40%.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση επιτοκίων στο 0,3%

Ιαπωνία: Μείωση επιτοκίων στο 0,3%


Στο 0,3% από 0,5% μείωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) το βασικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή των μελών της, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ύφεση. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, μείωση του επιτοκίου, στο 0,25%.

Το περιθώριο για μείωση του κόστους δανεισμού έδωσε η κάμψη του πληθωρισμού στη χώρα τον Σεπτέμβριο και η επιδείνωση των προοπτικών απασχόλησης.

Οι τιμές καταναλωτή – εκτός των νωπών τροφίμων – αναρριχήθηκαν 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό τους κατά 2,4% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στο μεταξύ, η ανεργία υποχώρησε στο 4% από 4,2% καθώς οι άνεργοι έπαψαν να ψάχνουν για δουλειά εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 98,36 ανά δολάριο στις 10:44 π.μ. στο Τόκιο από 98,73 πριν από την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό και την ανεργία και από τα 90,93 πριν από μία εβδομάδα.

NAFTEMPORIKI

WSJ: Στον «αέρα» η συμφωνία Google-Yahoo

Οι αμερικανικοί κολοσσοί του διαδικτύου Google και Yahoo πιθανόν να αποχωρήσουν από την προτεινόμενη συμφωνία συνεργασίας τους στον τομέα της διαφήμισης, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο website της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη ανώνυμε πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι την Πέμπτη υπήρξε συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των δύο εταιρειών και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία, όμως, δεν επετεύχθη συμφωνία, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η WSJ αφήνει ανοιχτό, πάντως, το ενδεχόμενο, επίτευξης μιας λύσης «της τελευταίας στιγμής» μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό υπουργείο εξετάζει την υπόθεση εδώ και αρκετούς μήνες.

Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, η Google θα αναλάβει τις διαδικτυακές αναζητήσεις στα website της Yahoo, θα τις συνδυάζει με διαφήμιση και θα μοιράζει τα έσοδα που θα προκύπτουν. Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, λίγο καιρό μετά την απόφαση της Yahoo να απορρίψει την προσφορά εξαγοράς της Microsoft

NAFTEMPORIKI

Με απώλειες 5,01% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 5,01% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 452,78 μονάδων, ποσοστό 5,01%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.576,98 μονάδες, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Bank of Japan (BoJ) για πρώτη φορά σε επτά χρόνια.

Στο ράλι των τριών ημερών έως και χθες ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο σχεδόν 30%.

NAFTEMPORIKI

Banks borrow record $112B from Fed

Banks borrow record $112B from Fed
Credit crisis sends commercial banks to Federal Reserve for $112 billion in average daily borrowings.

If the U.S. enacts a second stimulus plan, what should be its top priority?
Extending unemployment benefitsExpanding food stamp programRebate checks to taxpayersHelp for small businesses or View results
NEW YORK (CNNMoney.com) -- With sources of credit still largely frozen, banks borrowed a record amount from the Federal Reserve in the past week, according to Fed data released Thursday.

The Fed reported that commercial banks borrowed a record $111.9 billion a day, on average, from the Federal Reserve's emergency lending window over the past week. That's up $6.1 billion from the $105.8 billion they borrowed in the previous week.

"Banks literally have an open checkbook to acquire cheap liquidity," said Matt McCormick, portfolio manager at Bahl & Gaynor Investment Council. "Borrowing will continue until morale improves."

Investment banks, meanwhile, borrowed $87.4 billion a day, on average, down $23.9 billion from $111.3 billion a week ago. Some analysts believe that investment banks are borrowing less as the federal government gears up its program to invest up to $250 billion in banks.

Meanwhile, legions of financial institutions have turned to the Federal Reserve for funds, as the traditional source of lending from private banks dried up after the collapse of Lehman Brothers in mid-September.

"The last resort is always the Fed, and that's where they're going to," McCormick noted.

As a result, the federal government has instituted several programs aimed at easing funding concerns for banks and encouraging lending between financial institutions. These include measures such as lowering interest rates, injecting capital into banks and providing insurance on all non-interest bearing accounts.

One such program, the Fed's Commercial Paper Funding Facility, has helped lower borrowing rates and provided critical short-term financing to businesses in desperate need of cash. The Fed said it has bought up $143.9 billion in commercial paper since the program began Monday.

Many of these programs have only recently come online, and analysts say it will take time for the new initiatives to reduce the lending stranglehold currently gripping banks.

"The unprecedented amount of liquidity coming from the Fed and Treasury will find a home eventually, and that will be good for the market," said McCormick. "It's taking a bit longer than the industry wants, but down the road it will make a significant impact across the board."

CNN

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Personal Income and Outlays
Dept of Commerce

Thursday, October 30, 2008

Στα 66 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%

Στα 66 δολάρια το αργό- Πτώση 2,3%

Με πτώση τελικά έκλεισαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υποχωρώντας κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2008, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το αργό υποχώρησε κατά 2,3% και διαμορφώθηκε στα 65.96 δολάρια, ενώ νωρίτερα σήμερα είχε βρεθεί πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ βρέθηκε στα 62,20 δολάρια, με πτώση 3,18%.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ εμφάνισε συρρίκνωση 0,3% κατά την περίοδο του τρίτου τριμήνου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν σε χαμηλό 28 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν μεγαλύτερη συρρίκνωσή του κατά 0,5%.

Η UBS μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά 43%, στα 60 δολάρια το βαρέλι, από τα 105 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω πιθανής κάμψης της ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη, ο ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την PFC Energy, αναμένεται να μειώσει την παραγωγή κατά 850.000 βαρέλια τη μέρα μέχρι τον Ιανουάριο, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή της κατά 600.000 βαρέλια τη μέρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η ζήτηση για το αργό και τα προϊόντα του τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά 7,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

REPORTER.GR

American Express: Περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας

American Express: Περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας

Περίπου το 10% του συνολικού εργατικού της δυναμικού θα περικόψει η American Express, με σκοπό της μείωση του λειτουργικού κόστους. Το 10% του δυναμικού αντιστοιχεί σε περίπου 7.000 θέσεις εργασίας, χωρίς γεωγραφικά όρια.
Επιπλέον, η American Express θα εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση των αποδοχών στα στελέχη του management για το έτος 2009.

REPORTER.GR

Πρόβλημα ρευστότητας σε κατασκευαστική εταιρεία

Πρόβλημα ρευστότητας σε κατασκευαστική εταιρεία

Το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα σε πολλές εισηγμένες. Υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες που η εταιρεία ζήτησε προστασία από τους πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει μικρή εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να βρει 35 εκατ. ευρώ περίπου προκειμένου να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις που λήγουν. Οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες προς το παρόν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία έχει ξεκινήσει απολύσεις.

REPORTER.GR

Σύσταση Ιδρύματος Marfin

Σύσταση Ιδρύματος Marfin


Ανακοινώθηκε χθες η σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με τον τίτλο «Ίδρυμα Marfin» ή «Marfin Foundation». Η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου από τη Marfin Investment Group (MIG), τη Marfin Popular Bank (MPB) και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα Marfin θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρης κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία δασών.

Σύμφωνα με το καταστατικό που έχει εγκριθεί, σκοπός του Ιδρύματος είναι:

α) Η χρηματοδότηση, η συμμετοχή και η στήριξη κοινωφελών έργων πρωτοβουλιών και προσπαθειών στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος και η ενίσχυση, υλική και ηθική, της πνευματικής, πολιτιστικής, επιστημονικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας.

β) Η χρηματοδότηση, η συμμετοχή και η στήριξη πάσης φύσεως έργων, πρωτοβουλιών και προσπαθειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αναφέρονται στη συμπαράσταση και ενίσχυση, οικονομική και μη, ατόμων με περιορισμένους πόρους, με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων σε αυτά υπηρεσιών υγείας, την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Το Ίδρυμα Marfin (Marfin Foundation) καταρτίζει προγράμματα και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στους σκοπούς που εξυπηρετεί. Μεταξύ των πρωτοβουλιών αυτών περιλαμβάνονται:

Μαραθώνιος Αγάπης για τα παιδιά 2008: Μια επιτυχημένη δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Marfin Egnatia Bank και συνδυάζει την εθελοντική δράση των υπαλλήλων της τράπεζας με τη διάθεση προσφοράς των πελατών της. Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή που εφέτος θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Δεκεμβρίου 2008 – Ιανουαρίου 2009, ενισχύονται δεκάδες φορείς περίθαλψης και εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και οικογένειες που δεν διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν.

SHOPE: Διαβάζεται ως κατάστημα αλλά και ελπίδα. Mια μεγάλη αποθήκη στην οποία εργαζόμενοι στην τράπεζα αλλά και τις άλλες εταιρείες που ανήκουν στην MIG, προσφέρουν ρούχα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα προϊόντα. Τα υλικά αυτά ελέγχονται και προσφέρονται σε φορείς και οικογένειες που τα χρειάζονται.

Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών μελών του. Η Marfin Investment Group (MIG) και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από €10 εκ. η κάθε εταιρεία. Ήδη οι κοινωνικές δράσεις των δύο εταιρειών τον τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα, έχουν απορροφήσει πάνω από €2,5 εκ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές των μεγάλων μετόχων.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
537.78 ( 1.55%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1570.61 ( 1.59%)

Όγκος: € 7,411,116

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1998.99 ( 1.48%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1085.59 ( 1.46%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,291.65 49.11 1.16%
CAC 40 INDEX 3,407.82 5.25 0.15%
DAX INDEX 4,869.30 60.61 1.26%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,180.69 189.73 2.11%
S&P 500 INDEX 954.09 24.00 2.58%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,698.52 41.31 2.49%

Ζημίες 397 εκατ. δολ. για τη Motorola

Ζημίες 397 εκατ. δολ. για τη Motorola


Απρόσμενες ζημίες εμφάνισε η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο Motorola το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι ανταγωνίστριές της, Samsung Electronics και Nokia απέσπασαν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημίες 397 εκατ. δολαρίων ή 18 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 60 εκατ. δολαρίων ή τριών σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά της υποχώρησαν κατά 15% στα 7,48 δισ. δολάρια.

Οι πωλήσεις της Motorola διαμορφώθηκαν στα 25,4 εκατ. συσκευές, μειωμένες κατά 32% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στα μοντέλα touch-screen της Samsung και αυτά της Nokia

Εξαιρουμένων των δαπανών από τις περικοπές θέσεων εργασίας, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη πέντε σεντς ανά μετοχή, έναντι δύο σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές.

Οι μετοχές της Motorola υποχώρησαν χθες στο NYSE κατά 6,5% στα 5,46 δολάρια. Από τις αρχές του έτους έχουν χάσει το 66% της αξίας τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία Gartner, το μερίδιο της Motorola στην παγκόσμια αγορά μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο 10% από 14,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Το αντίστοιχο μερίδιο της Nokia ανήλθε σε 39,5% και της Samsung σε 15,2%.


NAFTEMPORIKI

Συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το γ' τρίμηνο

Συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το γ' τρίμηνο


Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2001 συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, καθώς τερματίστηκε η 20ετής επέκταση – ρεκόρ των καταναλωτικών δαπανών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, σε ετήσια βάση, το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, έναντι μείωσης 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,8%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες για περαιτέρω «καθοδικούς κινδύνους», ακόμα και μετά τη διπλή μείωση των επιτοκίων αυτόν το μήνα και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές.

NAFTEMPORIKI

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση

Πακέτο κινήτρων προσφέρει τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση


Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο ανακοίνωσε σήμερα την παροχή πακέτου κινήτρων ύψους 275 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τους φόβους για παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση με διεύρυνση των πιστώσεων στις μικρές επιχειρήσεις και την επιστροφή μετρητών στα νοικοκυριά.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του μέσου νοικοκυριού», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του οικονομικού πακέτου.

«Στόχος του πακέτου δεν είναι μόνο η τόνωση της ζήτησης», διευκρίνισε. «Κύριο μέλημα είναι η οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας σταθερής εγχώριας ζήτησης».

Το πακέτο περιλαμβάνει κονδύλι αξίας 20 εκατ. δολαρίων που θα χορηγηθεί με τη μορφή εφάπαξ παροχής 600 δολαρίων σε κάθε τετραμελή οικογένεια.

Επίσης, προβλέπει την εκταμίευση διευρυμένων δανείων και πιστώσεων στις «στριμωγμένες» μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση των μισθολογικών κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικού φορέα, καθώς και μείωση των διοδίων.

Ο κ. Άσο δήλωσε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας θεωρείται σταθερό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία της Ιαπωνίας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόλις η ιαπωνική οικονομία ανακάμψει, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου κατανάλωσης από τα επίπεδα του 5% που βρίσκεται σήμερα.

Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άρχισε να εξαπλώνεται νωρίτερα το ίδιο έτος, η οικονομία της Ιαπωνίας βρισκόταν σε καλύτερη φόρμα από τις υπόλοιπες, αποφεύγοντας «κακοτοπιές» όπως η χρεοκοπία μεγάλων τραπεζών και τα σχέδια διάσωσης.

Η ιαπωνική οικονομία, ωστόσο, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να δέχεται σήμερα ισχυρούς κλυδωνισμούς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τους ερχόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση.


NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες

ΕΚΤ: Σε επίπεδα - ρεκόρ οι χορηγήσεις προς τράπεζες


Σε επίπεδα-ρεκόρ ανέρχονται οι χορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετά από τη διοχέτευση νέων μετρητών στο τραπεζικό σύστημα με στόχο τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης.


Η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη δήλωσε χθες ότι τα ανεξόφλητα δάνεια σε ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της ανέρχονται σε 773,7 δισ. ευρώ, φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα δάνεια της ΕΚΤ σε δολάρια.


Τα προβλήματα στον διατραπεζικό δανεισμό άρχισαν όταν η Lehman Brothers Holdings Inc. τέθηκε σε καθεστώς προστασίας λόγω χρεοκοπίας στις 15 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των πιστώσεων. Αιτία ήταν ο κλονισμός της εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειοδοτών και η κορύφωση του κόστους δανεισμού.

Έκτοτε, τα επιτόκια χρηματαγοράς του Λονδίνου ακολουθούν πτωτική πορεία χάρη στην εφαρμογή σχεδίων διάσωσης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις και στις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να αναθερμάνουν το δανεισμό με «ενέσεις» ρευστότητας.


Η ΕΚΤ δήλωσε έτοιμη να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, σε συνέχεια της προηγούμενης μείωσης των επιτοκίων της στις 8 Οκτωβρίου.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Αμετάβλητες στις 479.000 παρέμειναν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μείωση των νέων αιτήσεων στις 473.000. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας είχαν διαμορφωθεί στις 332.000.

ΝΑFTEMPORIKI

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET!

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (+345 ΜΟΝΑΔΕΣ)!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Ισπανία: Στο 3,6% ο πληθωρισμός Οκτωβρίου

Ισπανία: Στο 3,6% ο πληθωρισμός Οκτωβρίου

Στο 3,6% υποχώρησε ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. πληθωρισμός της Ισπανίας τον Οκτώβριο, από 4,6% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του στο 3,9%.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της ισπανικής υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 7,2%, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, έναντι πτώσης 6,3% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

Πυρά κατά της Τράπεζας της Αγγλίας

Πυρά κατά της Τράπεζας της Αγγλίας


Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προειδοποιητικές ενδείξεις της επικείμενης κρίσης και ήταν λάθος της που άργησε τόσο πολύ να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και η διόγκωση της ανεργίας, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BoE.

Ο αξιωματούχος της BoE, αναφερόμενος στη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του 1% με σκοπό την ανακοπή της ύφεσης, εξαπόλυσε πυρά προς τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής για την υπεραισιοδοξία τους σχετικά με την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας στην παγκόσμια κρίση, η οποία πιστεύεται ότι θα επιμείνει για 18 τουλάχιστον μήνες οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed με μείωση των βρετανικών επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν επιβεβλημένη τη μείωση μίας μονάδας, μετά τη δημοσίευση στοιχείων για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο.

Ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, ασκώντας δριμεία κριτική στον Γκόρντον Μπράουν, έθεσε τα εξής ερωτήματα σχετικά με την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού: «Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε έχουν καταρρεύσει; Ας τους θυμηθούμε –υπήρξε τόσο περήφανος για αυτούς. Πρώτος κανόνας: «Δανειζόμαστε μόνο για να επενδύουμε»: σήμερα αναγκάζεται να δανειστεί για να καταβάλλει τις παροχές στους ανέργους. Ο κανόνας κατέρρευσε. Δεύτερος κανόνας: «Το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 40% του εθνικού εισοδήματος». Ακόμη και σύμφωνα με τα δικά του «μαγειρεμένα» στοιχεία, και αυτός ο κανόνας έχει καταρρεύσει. Γιατί δεν παραδέχεται ότι οι κανόνες του δεν αποδείχθηκαν συνεπείς τις καλές ημέρες και κατέρρευσαν αμέσως μόλις ήρθαν οι άσχημες ημέρες;»

Ο Μπλάντσφλάουερ ήταν το μοναδικό μέλος της επιτροπής που ζήτησε μείωση των επιτοκίων ήδη από το καλοκαίρι. «Εάν δεν προβεί [η επιτροπή στη συνεδρίασή της την ερχόμενη εβδομάδα] σε γενναία μείωση των επιτοκίων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο βαθιάς και μακροχρόνιας ύφεσης». Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE δίστασε να μειώσει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο στο 5,2%, το υψηλότερο επίπεδο της 16ετίας.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,029.76 817.86 9.96%
HANG SENG INDEX 14,329.85 1,627.78 12.82%
CSI 300 INDEX 1,697.66 39.43 2.38%

Απροσδόκητα κέρδη για την Deutsche Bank

Απροσδόκητα κέρδη για την Deutsche Bank


Απροσδόκητα κέρδη εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο η μεγαλύτερης τράπεζα της Γερμανίας Deutsche Bank καθώς οι νέοι λογιστικοί κανόνες της επέτρεψαν να προχωρήσει σε λιγότερες διαγραφές ενεργητικού.

Τα καθαρά κέρδη της μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας υποχώρησαν στα 435 εκατ. ευρώ (573 εκατ. δολάρια) από 1,6 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ανωτέρω κανόνες περιόρισαν τις διαγραφές της στο τρίμηνο κατά 845 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ.

Στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής εμφανίστηκαν ζημίες προ φόρων ύψους 789 εκατ. ευρώ, ενώ στη μονάδα καταναλωτικής τραπεζικής η εταιρεία εμφάνισε προ φόρων κέρδη 449 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψει τα χειρότερα για την εταιρεία του, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ έχει αντισταθεί και στις πιέσεις για αύξηση κεφαλαίου ή κυβερνητική βοήθεια.

«Μετά από μία περίοδο ιδιαίτερα έντονων αναταραχών στην αγορά, οι προοπτικές για την επιχείρησή μας παραμένουν γεμάτες προκλήσεις», αναφέρει ο Άκερμαν σε σημερινή ανακοίνωσή του και διευκρινίζει ότι η Deutsche Bank θα διατηρήσει τη μερισματική της πολιτική με τη δέσμευση να προφυλάξει την κεφαλαιακή της βάση.

Οι μετοχές του γερμανικού ομίλου έχουν υποχωρήσει από τις αρχές του έτους στη Φρανκφούρτη κατά 72%, περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή του αξία στα 14,2 δισ. ευρώ. Ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index σημείωσε την ίδια περίοδο απώλειες 58%.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Κάμψη ρεκόρ στις τιμές κατοικίας Οκτωβρίου

Βρετανία: Κάμψη ρεκόρ στις τιμές κατοικίας Οκτωβρίου


Μειωμένες κατά 1,4% εμφανίστηκαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1991, σύμφωνα με τη Nationwide.

Πρόκειται για τη δωδέκατη κατά σειρά μηνιαία πτώση των τιμών. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα οι τιμές κατοικίας μειώθηκαν κατά 14,6%, διαμορφούμενες στις 158.872 στερλίνες, σχεδόν 30.000 στερλίνες χαμηλότερα συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

«Η διαφαινόμενη ύφεση και η συνεχιζόμενη αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις στις αγορές κατοικίας και ενυπόθηκων δανείων και θα επηρεάσουν αναμφίβολα τον ρυθμό ανάκαμψης των τιμών κατοικίας», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Φιονούλα Ίρλεϊ.

NAFTEMPORIKI

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου

Shell: Ανοδος 22% στα κέρδη γ’ τριμήνου


Στα 8,45 δισ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης Royal Dutch Shell στο τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του αργού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ το εν λόγω διάστημα.

Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της Shell διαμορφώθηκαν στα 8,04 δισ. δολάρια, έναντι 7,22 δισ. δολάρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η κερδοφορία της εταιρείας ενισχύθηκε από την άνοδο της τιμής του αργού στα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στις 11 Ιουλίου. Από τότε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 50%.

Η άνοδος του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές αντιστάθμισε τη μείωση της παραγωγής της εταιρείας στη Νιγηρία και τον Κόλπο του Μεξικού, λόγω των στρατιωτικών επιθέσεων και των τυφώνων «Γκουστάβ» και «Αικ», αντίστοιχα.

Χθες, η Shell ανακοίνωσε ότι ο οικονομικός της διευθυντής Πίτερ Βόζερ θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από τον επόμενο Ιούλιο, αντικαθιστώντας τον Τζερόεν βαν ντερ Βιρ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι μετοχές “Class A” της εταιρείας έκλεισαν χθες στις 1.705 πένες, μειωμένες από τις αρχές του έτους κατά 19%. Η ανταγωνίστριά της, BP κατέγραψε την ίδια περίοδο απώλειες 18%.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματά της και η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο, Exxon Mobil η οποία εκτιμάται πως εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 11,9 δισ. δολαρίων.


NAFTEMPORIKI

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (30/10/08)

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (30/10/08)

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΥΟ ME TΟN ΔΕΙΚΤΗ ΝΙΚΚΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 10%!

ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 320 ΜΟΝΑΔΩΝ!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη

Fed: Swaps με Ν. Κορέα, Βραζιλία, Μεξικό και Σιγκαπούρη


ΣΥΜΦΩΝΙΑ για τη παροχή 30 δισ. δολ. σε κάθε μία από τις κεντρικές τράπεζες της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ν. Κορέας και της Σιγκαπούρης έκλεισε η Federal Reserve των ΗΠΑ, διευρύνοντας τις προσπάθειές της να στηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά.

Η Fed θα προχωρήσει στην ανταλλαγή χρεογράφων ίσης αξίας με τις κεντρικές τράπεζες των παραπάνω σημαντικών οικονομιών από τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η συμφωνία έχει στόχο την άμβλυνση της επέκτασης των δυσκολιών στην χρηματοδότηση σε δολάρια.

Στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας ο δείκτης Kospi σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον από το 1980 και το νόμισμα της χώρας, ουόν, κινήθηκε ανοδικά. Η Fed και η Κίνα μείωσαν χθες τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που έκαναν σήμερα Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Ο Kospi αναρριχήθηκε 10,5% φθάνοντας στις 1.072,81 μονάδες στις 12:33 μ.μ. στη Σεούλ. Το ουόν σημείωσε άνοδο 10% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 3,6%%.

Η ανακοίνωση της Fed συνέπεσε με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σχεδόν στον διπλασιασμό των ορίων δανεισμού για τις οικονομίες των αναδυομένων χωρών.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, είπε ότι οι κινήσεις της Fed και του ΔΝΤ δείχνουν τη διεθνή απόφαση στήριξης των αναδυόμενων χωρών με καλές επιδόσεις.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 9,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei 225

Με άνοδο 9,96% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei 225

Με άνοδο 817,86 μονάδων, ποσοστό 9,96%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.029,76 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Japan May Announce $51 Billion Stimulus, Delay Election Timing

Japan May Announce $51 Billion Stimulus, Delay Election Timing


Oct. 30 (Bloomberg) -- Japan's Prime Minister Taro Aso is set to announce a second stimulus package for the world's second- largest economy today, putting election plans on hold as his government's popularity slumps.

Aso, 68, will probably unveil a 5 trillion yen ($51 billion) plan that includes financial assistance for families and tax relief on home loans, the Yomiuri and Asahi newspapers reported, without saying where they obtained the information. The government will submit a supplementary budget to finance the measures, the Yomiuri said.

Japan's Finance Ministry yesterday cut its economic assessment in all of the nation's 11 regions for the first time in a decade as the global financial crisis slowed overseas demand and consumer spending. Slumping economic growth has forced Aso to reconsider plans to call elections that would risk ending his party's more than 50-year grip on power.

``These are more election measures than economic measures,'' said Kazutaka Kirishima, an economics professor at Josai University northwest of Tokyo. ``Aso has had to keep delaying the contest because of surveys predicting the ruling Liberal Democratic Party will lose.''

The LDP's own internal poll predicted such an outcome for a lower house election held now, the Nikkei newspaper said today. The opposition Democratic Party of Japan would take more than 240 of 480 seats, the newspaper said, without saying how it obtained the poll.

``Regardless of whether there will be an election or not I will do a campaign tour of Japan,'' Aso told reporters today.

Approval Rating

Approval for Aso's Cabinet fell 9 percentage points to 36 percent in a Mainichi newspaper survey published Oct. 20 while the disapproval rating rose 15 points from last month to 41 percent. When asked which party the respondents want to win in the next elections, 48 percent chose the DPJ compared with 36 percent who favored the LDP. The paper didn't provide a margin of error.

Aso had intended to ``ask the public's will'' and call an election at the start of the parliamentary session that began Sept. 24, he wrote in an article in the Bungei Shunju magazine published this month. Yomiuri reported in September that Aso had targeted a date as early as Oct. 26.

The premier backtracked earlier this month, saying he intended to prioritize ``economic measures'' over dissolving the lower house. Parliament approved a 1.8 trillion yen supplementary budget to fund the first stimulus package on Oct. 16.

Households, Companies

Aso is set to disclose the new measures at a 6 p.m. Tokyo press briefing. The plan is tailored to help households and small and mid-sized companies because consumer sentiment is at the lowest level on record. Confidence among Japan's small and medium-sized companies has dropped to a decade low, the Shoko Chukin Bank reported yesterday.

The yen rose to a 13-year high last week, eroding the value of the nation's exports. Japan's benchmark Nikkei 225 Stock Average has fallen 42 percent this year and slumped to the lowest level in 26 years this week, on concern the global economy will enter a recession and crimp world trade.

Squeezed company earnings are likely to cause tax revenue to ``fall significantly,'' Vice Finance Minister Kazuyuki Sugimoto said this month. The government is bidding to balance the budget by 2011. Economic and Fiscal Policy Minister Kaoru Yosano has said Japan should maintain that target although it's becoming more difficult as the economy slows.

Aso's spending choices are constrained because the nation's public debt, at about 180 percent of gross domestic product, is the highest among industrialized nations.

``Japan is limited in what it can do. The U.S. is like a giant elephant in comparison,'' said Masaaki Kanno, chief economist at JPMorgan Chase & Co. in Tokyo. ``In the end, the economy will just have to wait for the U.S. to recover, while being careful not to get trampled underfoot.''

BLOOMBERG

Treasury, FDIC Said to Consider Guarantees to Stem Foreclosures

Treasury, FDIC Said to Consider Guarantees to Stem Foreclosures

Oct. 30 (Bloomberg) -- The U.S. Treasury and the Federal Deposit Insurance Corp. are considering a program that may offer about $500 billion in guarantees for troubled mortgages to stem record foreclosures, people familiar with the matter said.

The plan, which might put as many as 3 million homeowners into affordable loans, would require lenders to restructure mortgages based on a borrower's ability to repay. Under one option, the industry would keep lower monthly payments for five years before raising interest rates, the people said.

FDIC Chairman Sheila Bair mentioned the program at an international deposit insurers conference in Arlington, Virginia, yesterday without offering details. ``A framework is needed to modify loans on a scale large enough to have a major impact,'' Bair said.

A program of guarantees backed by the $700 billion bank rescue would be the Bush administration's most aggressive step on behalf of homeowners since the subprime crisis began more than a year ago. The government until now has relied mainly on a voluntary, industry-led alliance to spur loan modifications and avert foreclosures.

``It will take a massive and quick infusion of funds for refinancings and other foreclosure prevention to turn the tide,'' said David Abromowitz, a senior fellow at the Center for American Progress, a Washington-based public policy research organization.

Multiple options to stem foreclosures are being considered by the agencies and a final decision on a ``particular approach'' hasn't been made, said Jennifer Zuccarelli, a Treasury spokeswoman. ``The administration is looking at ways to reduce foreclosures, and that process is ongoing.''

Rising Foreclosures

Bair, whose Washington-based agency insures deposits at U.S. banks, is pressing the mortgage industry to modify more loans to curb foreclosures, which rose to the highest on record in the third quarter led by California, Florida, Arizona, Ohio, Michigan and Nevada, according to California-based RealtyTrac.

``The FDIC has had better ideas about how to solve this mortgage crisis than anyone else in the Bush administration,'' said Senator Charles Schumer, a New York Democrat. ``We hope that the White House will listen very carefully to the FDIC's proposals.''

The FDIC and Treasury program would provide incentives to mortgage lenders and loan-servicing companies to change their loans, ``along with a framework for modifying them systematically into long-term and sustainable, affordable mortgages,'' Bair said.

Banks, Hedge Funds

The plan would apply to banks, savings and loans, hedge funds and other mortgage holders, the people said. While it would provide guarantees for about $500 billion in mortgages, it would cost about $50 billion that would be covered by the bailout package.

The government also is considering guaranteeing a second home loan, such as a home-equity line of credit, to assure mortgage holders they wouldn't lose money when they change loan terms, the people said. A guarantee in effect would put taxpayers on the hook for the loan if borrowers default.

Treasury's plan ``was very necessary legislation to keep the fundamental financial institutions and the financial markets from collapsing,'' Ara Hovnanian, chief executive officer of homebuilder Hovnanian Enterprises Inc., said last week. ``We think in isolation it will fail if it's not combined with something that stabilizes the housing market right now.''

The FDIC would manage the program, the people said, adding that details are still being worked out and might change.

`Productive Conversations'

While the FDIC has had ``productive conversations'' with Treasury on using loan guarantees, ``it would be premature to speculate about any final framework or parameters of a potential program,'' FDIC spokesman Andrew Gray said in an e-mailed statement.

Bair last week said the rescue plan lets the government set standards for mortgage modifications and offer loan guarantees for mortgages that meet the standards.

``Loan guarantees could be used as an incentive for servicers to modify loans,'' Bair said in her Oct. 23 testimony before the Senate Banking Committee. ``The FDIC is working closely and creatively with Treasury to realize the potential benefits of this authority.''

BLOOMBERG

Wednesday, October 29, 2008

Ανοδος 7,6% για το αργό- Έκλεισε στα 67,5 δολάρια

Ανοδος 7,6% για το αργό- Έκλεισε στα 67,5 δολάρια

Με τη μεγαλύτερη ανοδο των τελευταίων τριών μηνών έκλεισε το αργό, στον απόηχο, αφενός της χθεσινής μεγάλης ανόδου των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, και αφετέρου των εκτιμήσεων ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν εκ νέου πριν το Δεκέμβριο και θα εξετάσουν μία νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα αποθέματα το αργό διεύρυνε τα κέρδη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2007.

Σημαντική θετική επίδραση στο σημερινό ράλι ανόδου του αργού ήταν και η νέα μείωση των επιτοκίων από τη FED, γεγονός που ενίσχυσε τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης και αποκατάσταση της κατανάλωσης των προίόντων που σχετίζονται αμεσα ή έμμεσα με το πετρέλαιο.

Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 7,6% στα 67,50 δολάρια το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά στο Λονδίνο κατά 5,40% κλείνοντας στα 64,36 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας Rafael Ramirez δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει «πιθανότατα» την παραγωγή προκειμένου να αποφύγει την αύξηση των αποθεμάτων.

Αυξημένα κατά 500.000 βαρέλια ήταν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.

Τα διυλισμένα αποθέματα, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, σημείωσαν άνοδο κατά 2,3 εκατ. βαρέλια. Κάμψη σημείωσαν από την άλλη τα αποθέματα βενζίνης για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε εβδομάδων, τα οποία βρέθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (29/10/08)!

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (29/10/08)!

OΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΒΛΕΨΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ (ΜΕ ΑLERT ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ), ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ...!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΑΚ, ΧΑΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ.

XAK

FTSE/CySE 20
529.57 ( 11.42%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1546.00 ( 11.52%)

Όγκος: € 10,246,594

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1969.84 ( 9.54%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1069.97 ( 10.82%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,242.54 316.16 8.05%
CAC 40 INDEX 3,402.57 287.65 9.23%
DAX INDEX 4,808.69 -14.76 -0.31%

----------------------------------------------------

ΤΟ ALERT ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ''ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΝ LINE''
www.xrhmatisthrioonline.com

Wednesday, October 29, 2008

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (29/10/08)
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΨΕΣ ΣΤΗΝ WALL STREET ME TΟN ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 11%!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Posted by www.xrhmatisthrioonline.com at 00:43

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΝ LINE
www.xrhmatisthrioonline.com

Πάνω από 1,29 δολάρια το ευρώ

Πάνω από 1,29 δολάρια το ευρώ

Ανακάμπτει το ευρώ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, ενώ αντίθετα, έντονα πτωτικά κινείται το δολάριο, καθώς η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου από τη Fed, κατά 50 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το στο 1%, από το τρέχον 1,5%.


Το ευρώ βρίσκει στήριγμα στην ανακοίνωση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότιστις 26 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτή την ώρα το δολάριο υποχωρεί στα 1,2913 έναντι του ευρώ, από 1,2683 χθες.

Επίσης, το γεν ενισχύεται στα 97,555 έναντι του δολαρίου, από 98,03 χθες.

Τέλος, το γεν υποχωρεί έναντι του ευρώ στα 125,97, από 124,32 γεν ανά ευρώ χθες.

REPORTER.GR

Στο 1% μείωσε το επιτόκιο η FED

Στο 1% μείωσε το επιτόκιο η FED

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την Προεδρία του Αϊζενχάουερ μείωσε το επιτόκιο του δολαρίου η FED, στην προσπάθεια της να συνεφέρει την οικονομία της χώρας. Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, στο 1%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της FED (FOMC), η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, ενώ και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και η βιομηχανική παραγωγή έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Η FOMC δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρνητική επίδραση στις εξαγωγές της χώρας, από τη «διάχυση» της κρίσης και σε ξένες οικονομίες, με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αναταράξεις στις χρηματαγορές θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους λόγους περεταίρω μείωσης των δαπανών, αφού μειώνεται η δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους.

Η Επιτροπή στάθηκε και στις θετικές προσδοκίες που υπάρχουν για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων τα επόμενα τρίμηνα, αφού οι τιμές του αργού, και γενικότερα των εμπορευμάτων, έχουν υποχωρήσει, βελτιώνοντας, έτσι, τη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή.

Τέλος, η Επιτροπή δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη, καθώς και τη σταθερότητα των τιμών, αφού ακόμα η οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων ψήφισαν οι: πρόεδρος Ben S. Bernanke, αντιπρόεδρος Timothy F. Geithner, Elizabeth A. Duke; Richard W. Fisher; Donald L. Kohn; Randall S. Kroszner; Sandra Pianalto; Charles I. Plosser; Gary H. Stern και Kevin M. Warsh.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Fed θα είναι «πολύ επιθετική» στις επόμενες κινήσεις της, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν παραμεριστεί και το θέμα τώρα είναι πόσο άσχημη θα είναι η ύφεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε αναφέρει ότι ίσως μειώσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.Παρόλα αυτά ο Τρισέ είχε επισημάνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25% νωρίτερα τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών.

REPORTER.GR

ΕΚ: Καμπάνα €100 χιλ. στην MIG

ΕΚ: Καμπάνα €100 χιλ. στην MIG

Πρόστιμο €100 χιλ. αποφάσισε να επιβάλει στη Marfin Investment Group η κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί αγόρασε μετοχές της Marfin Popular Bank στις 17 Δεκεμβρίου 2007 κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚ, η εταιρεία παραβίασε την παράγραφο 5(1) της οδηγίας 5/2005 της Επιτροπής αναφορικά με τον κώδικα συμπεριφοράς συμβούλων και σχετιζομένων προσώπων και το άρθρο 13 του περί των πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και των πράξεων χειραγώγησης της αγοράς νόμου του 2005 καθώς προέβη σε αγορά 465 χιλ. μετοχών της MPB στις 17 Δεκεμβρίου 2007, σε κλειστή περίοδο.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
529.57 ( 11.42%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1546.00 ( 11.52%)

Όγκος: € 10,246,594

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1969.84 ( 9.54%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1069.97 ( 10.82%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,242.54 316.16 8.05%
CAC 40 INDEX 3,402.57 287.65 9.23%
DAX INDEX 4,808.69 -14.76 -0.31%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,990.96 -74.16 -0.82%
S&P 500 INDEX 930.09 -10.42 -1.11%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,657.21 7.74 0.47%

Ρωσία: «Ένεση ρευστότητας» αξίας 50 δισ. δολ. στον Μ. Fridman

Ρωσία: «Ένεση ρευστότητας» αξίας 50 δισ. δολ. στον Μ. Fridman

«Ένεση ρευστότητας» αξίας 50 δισ. δολαρίων ενέκρινε η ρωσική κυβέρνηση στον όμιλο Alfa του πλουσιότερου Ρώσου επιχειρηματία Mikhail Fridman, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης θα βοηθήσει τον όμιλο να αποπληρώσει το δάνειο αξίας 2 δισ. στη Deutsche Bank., ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιο του 44% στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vimpel Communications, το οποίο αποτελεί και εγγύηση για το εν λόγο δάνειο.

REPORTER.GR

Νέες διαγραφές 20 δισ. δολ. αναμένονται από τη Fannie Mae

Νέες διαγραφές 20 δισ. δολ. αναμένονται από τη Fannie Mae

Σε νέες διαγραφές ύψους 20 δισ. δολαρίων ενδέχεται να προχωρήσει η Fannie Mae, αυξάνοντας την εξάρτηση της από το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30/9 η εταιρεία διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση την αξιολόγηση των κεφαλαίων κάτω από ειδικό καθεστώς φορολογίας, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει την ύπαρξη της, μετά μάλιστα και από τις συνεχόμενες πτώσεις της αξίας της μετοχής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα ανακοινωθούν στις 7 Νοεμβρίου, ενώ μετά από την εν λόγο ημερομηνία, θα υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών με αξιωματούχους της Fannie Mae και Freddie Mac.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες μαζί έχουν σημειώσει διαγραφές 14,9 δισ. δολαρίων τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα, εξαιτίας προβληματικών στεγαστικών δανείων.

REPORTER.GR

Συνεχίζει το ράλι του αργού μετά την αύξηση των αποθεμάτων

Συνεχίζει το ράλι του αργού μετά την αύξηση των αποθεμάτων

Αυξημένα κατά 500.000 βαρέλια ήταν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληγε στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας.
Τα διυλισμένα αποθέματα, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, σημείωσαν άνοδο κατά 2,3 εκατ. βαρέλια. Κάμψη σημείωσαν από την άλλη τα αποθέματα βενζίνης για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε εβδομάδων, τα οποία βρέθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 85,3% από 84,8%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα αποθέματα το αργό διεύρυνε τα κέρδη που καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση στο +6,23% στα 66,64 δολάρια το βαρέλι. Χθες έκλεισε στα 62,73 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας απώλειες 0,8%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2007.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται ανοδικά στο Λονδίνο κατά 3,01% και διαπραγματεύεται στα 62,90 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό καταγράφει σήμερα ισχυρή άνοδο μετά και το ράλι της Wall και των ασιατικών αγορών. Η ανάκαμψη των τιμών αποδίδεται και στις εκτιμήσεις ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν εκ νέου πριν το Δεκέμβριο και θα εξετάσουν μία νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής.

Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας Rafael Ramirez δήλωσε μάλιστα ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει «πιθανότατα» την παραγωγή προκειμένου να αποφύγει την αύξηση των αποθεμάτων.

REPORTER.GR

Νέα μείωση του Libor λόγω αύξησης της ρευστότητας

Νέα μείωση του Libor λόγω αύξησης της ρευστότητας


Τα επιτόκια κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο μειώθηκαν καθώς οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και η προοπτική περαιτέρω μειώσεων στα έξοδα δανεισμού παγκοσμίως συνέβαλαν θετικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο δανεισμό.

Το διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς σε δολάρια, ή Libor, το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για το μεταξύ τους δανεισμό διάρκειας τριών μηνών σε δολάρια, υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,42%, για τη 13η συνεχή φορά, σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών. Το συγκρίσιμο επιτόκιο σε ευρώ υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,83%, καταγράφοντας 15η συνεχή πτώση. Τα ασιατικά επιτόκια κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι πιέσεις στις χρηματαγορές έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά με αργό ρυθμό», αναφέρει ο Νικ Σταμένκοβικ, αρμόδιος σε θέματα στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της RIA Capital Markets στο Εδιμβούργο.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημμυρίσει τις χρηματαγορές με ρευστότητα και αυτό είναι που οδηγεί στη μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το μεταξύ τους δανεισμό και δεν πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα».

Οι πιστωτικές αγορές έχουν αρχίσει να «ξεμπλοκάρουν» μετά τις αγορές εμπορικών ομολόγων επιχειρήσεων από τη Federal Reserve και την ανεμπόδιστη πρόσβαση των «στριμωγμένων» τραπεζών ανά τον κόσμο σε χρηματοδότηση δολαρίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε δανεισμό των τραπεζών με 106,6 δισ. δολάρια για μία εβδομάδα και με 132 δισ. δολάρια για τρεις εβδομάδες.


NAFTEMPORIKI

Αν. Βγενόπουλος: Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα

Αν. Βγενόπουλος: Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας δημιουργεί προς τα έξω τεράστια ερωτηματικά και αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αρνητικές συνέπειες που γίνονται ορατές και το τελευταίο χρονικό διάστημα (όσον αφορά τη μετοχική τους πορεία).

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΜΙG Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Θα έπρεπε να γίνει ό,τι συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτόνομα και εάν δεν βρισκόταν λύση να έμπαινε κάτω από την κρατική ομπρέλα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι μεγαλομέτοχοι μιας τράπεζας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα θα έπρεπε πρωτίστως να συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια και στην συνέχεια εάν δεν υπήρχε διέξοδος να αναζητείται λύση μέσω συνεργασιών με ισχυρότερες τράπεζας, όπως συμβαίνει διεθνώς και τέλος να προσφεύγουν στην κρατική ομπρέλα.

Οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ονοματεπώνυμο. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθούν οι τράπεζες εάν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βγενόπουλος.

Ο κ.Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι για τις θέσεις εργασίας όλων των εταιριών του Ομίλου Marfin που σήμερα απασχολεί περισσότερος από 52.000 εργαζομένους και ανακοίνωσε ότι σύντομα κάθε μια θυγατρική του ομίλου χωριστά θα ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζόμενων της.

Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ύψους πέντε δισ. ευρώ ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επιτυχή έκβαση και ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν ζητούμε κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση αλλά για να εκμεταλλευθούμε ευκαιρείς που ανακύπτουν για συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που αντιμετωπίζετε θετικά τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ίδρυμα Marfin

Το ίδρυμα Marfin, όπως ανακοινώθηκε, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρής κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, την βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία των δασών.

Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών του μελών. Η MIG και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από δέκα εκατομμύρια η κάθε εταιρία. Ήδη κοινωνικές δράσεις των δύο εταιριών το τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα έχουν απορροφήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές μεγάλων μετόχων.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σχέδια για ενίσχυση του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων

Βρετανία: Σχέδια για ενίσχυση του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων


Σχέδια για την ενίσχυση του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η βρετανική κυβέρνηση.

«Έχοντας αναδιαρθρώσει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επεκτείνουν τη διαθεσιμότητα δανείων σε ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Βρετανία έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος από το ρίσκο των εμπορικών τραπεζών εταίρων της σχετικά με το δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

NAFTEMPORIKI

Προς μείωση επιτοκίων Fed, ΒοJ και EKT

Προς μείωση επιτοκίων Fed, ΒοJ και EKT


Σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Fed, κίνηση που προβλέπεται να ακολουθήσει η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Βρετανία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αρχές παγκοσμίως εκφράζουν ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση που ίσως διαρκέσει χρόνια και επιδιώκουν μείωση των επιτοκίων η κάθε μια ξεχωριστά για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Το μεγάλο πακέτο διάσωσης της Ουγγαρίας είναι ένα ακόμη δείγμα των προσπαθειών των αξιωματούχων ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών και να περιορίζουν τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας με την σειρά της, αναμένεται να εξετάσει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, είπε πηγή στο Reuters την Τετάρτη.

Η πρόβλεψη για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% περιόρισε την άνοδο του γεν.

Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2004, αργότερα σήμερα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν περίπου 4 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης που ξεκίνησε από την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ.

Σε μια τελευταία ένδειξη της έκτασης της κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα κατέληξαν σε συμφωνία για οικονομική βοήθεια ύψους 25,1 δισ. δολαρίων στην Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ισλανδίας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας είπε ότι η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας με το ΔΝΤ για παροχή δανείων 2 δισ. δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας αύξησε τα επιτόκια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 18% την Τρίτη.

NAFTEMPORIKI

Νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Κίνας

Νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Κίνας

Νέα μείωση επιτοκίων –την τρίτη μέσα σε μερικές εβδομάδες- ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιστοσελίδας της Τράπεζας, τα επιτόκια για δάνεια ενός έτους μειώθηκαν κατά 27 μονάδες βάσης, στο 6,66%, ενώ ανάλογη μείωση αποφασίστηκε και για τα επιτόκια καταθέσεων, στο 3,60%.


NAFTEMPORIKI

ΗΠA: Ανέλπιστη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

ΗΠA: Ανέλπιστη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών


Κατά 0,8% αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση των εν λόγω παραγγελιών κατά 1%.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,211.90 589.98 7.74%
HANG SENG INDEX 12,702.07 105.78 0.84%
CSI 300 INDEX 1,658.22 -47.60 -2.79%

Ρουμανία: Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ρουμανία: Προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει η Ρουμανία, υποστηρίζει η οικονομική αναλύτρια της εταιρείας Business Monitor International, κα Alice Mummery, προσθέτοντας πως στην αμέσως επόμενη περίοδο στη χώρα θα καταγραφτεί υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας και επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

«Καθώς τα κεφάλαια στην περιοχή μειώνονται, θα δούμε μία υποχώρηση των δανείων και των επενδύσεων στη Ρουμανία. Όταν αυτό συμβεί θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα. Αρχικά αναμένεται να δούμε μία συνεχή υποτίμηση του λέει, ίσως γύρω από το επίπεδο των 4 λέι ανά ευρώ, το οποίο αποτελεί κίνδυνο», επισημαίνει η κα Mummery, προσθέτοντας πως το σχετικά υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και οι νέοι όροι δανειοδότησης θα προκαλέσουν την υποχώρηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών. «Οι εισαγωγές θα υποχωρήσουν επίσης, καθώς τα ξένα κεφάλαια θα έχουν εξαντληθεί στο πλαίσιο των νέων όρων δανειοδότησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός πως οι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών η μακροοικονομική συγκυρία θα επηρεάσει όλα τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ. «Θα πρέπει να δεχτούμε πως η Ρουμανία, αλλά και όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής, θα καταγράψουν μικρότερη ανάπτυξη» καταλήγει η κα Mummery.

NAFTEMPORIKI

Δανία: Πτώχευση η Sterling Airways

Δανία: Πτώχευση η Sterling Airways


Πτώχευση ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Sterling Airways εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η διεύθυνση, το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι της Sterling Airlines πολέμησαν για να κρατήσουν την εταιρεία στη ζωή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Sterling, η βάση της οποίας βρίσκεται στη Δανία.

«Δυστυχώς –συνεχίζει η ανακοίνωση- αυτό δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και γι αυτό αποφασίσαμε να κηρύξουμε την εταιρεία σε πτώχευση, κάτι που θα γίνει αργότερα σήμερα».

Η Sterling ακύρωσε όλες τις πτήσεις της, αφήνοντας καθηλωμένους στο έδαφος εκατοντάδες επιβάτες με εισιτήρια χωρίς να τους επιστραφεί το αντίτιμό τους.

NAFTEMPORIKI

Sumitomo Mitsui: Μείωση 50% των κερδών το α' εξάμηνο

Sumitomo Mitsui: Μείωση 50% των κερδών το α' εξάμηνο


ΜΕΙΩΣΗ 50% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., της τρίτης μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας από πλευράς εσόδων. Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το σύνολο της χρήσης μετά την αύξηση του ελλείμματος.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 85 δισ. γιέν [JPY=X] (880 εκατ. δολ.) το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου από 170,6 δισ. γιέν πριν από ένα έτος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που καταχωρήθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Τα ετήσια κέρδη μειώθηκαν στα 180 δισ. γιέν από 480 δισ. γιέν που προέβλεπε η τράπεζα τον Μάϊο.

Η τράπεζα που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το σύνολο της χρήσης ύψους 461,5 δισ. γιέν πέρυσι, είπε ότι το κόστος των επισφαλών δανείων αυξήθηκε κατά 130 δισ. γιέν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης φθάνοντας στα 220 δισ. γιέν.


NAFTEMPORIKI

Σε αντιστάθμιση στρέφεται η Porsche για εξομάλυνση της τιμής της VW

Σε αντιστάθμιση στρέφεται η Porsche για εξομάλυνση της τιμής της VW

Την πρόθεσή της για λήψη μέτρων ανακοίνωσε η Porsche SE, κατασκευάστρια εταιρεία 911 σπορ αυτοκινήτων, με σκοπό την αύξηση της προσφοράς για τις μετοχές της Volkswagen AG, μετά τον υπερτετραπλασιασμό της αξίας τους τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η Porsche, η οποία είχε δηλώσει στις 26 Οκτωβρίου ότι κατέχει δικαιώματα μετοχών που ανέρχονται στο 31,5% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Volkswagen με σκοπό την «αντιστάθμιση του κινδύνου από τις μεταβολές της τιμής», ενδέχεται να ασκήσει το 5% των εν λόγω δικαιωμάτων, σύμφωνα με σημερινή δήλωσή της στο γερμανικό χρηματιστήριο.

«Η Porsche SE σκοπεύει –ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά– να προβεί σε συναλλαγές αντιστάθμισης σε ποσοστό έως 5% επί του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Volkswagen», σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. «Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της ρευστότητας των κοινών μετοχών της Volkswagen».

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα τη Στουτγκάρδη δήλωσε ότι «επιμένει στη απόφασή της» να αυξήσει το μερίδιό της στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έως το 75% και σχεδιάζει να συνεχίσει την αγορά κοινών μετοχών της VW «εντός και εκτός» του χρηματιστηρίου σε τιμές «οικονομικά λογικές».

Την περασμένη εβδομάδα η Volkswagen αναδείχτηκε ως η μετοχή του γερμανικού δείκτη αναφοράς DAX με τις περισσότερες θέσεις πώλησης (short). Η χθεσινή πίεση των θέσεων πώλησης (short squeeze) εκτίναξε την αξία του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της VW στα 378 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας την αξία της Exxon Mobil Corp. ύψους 343 δισ. δολαρίων μετά με το κλείσιμο της 27ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

Durable Goods Orders
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Policy Statement
Federal Reserve Bank

Στα 12 δισ. η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών- Γιατί την διακρατούν;

Στα 12 δισ. η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών- Γιατί την διακρατούν;

Παράδοξο αλλά αληθινό. Η πλεονάζουσα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προσεγγίζει τα 12 δις ευρώ σε αντίθεση με την περιρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει το σύστημα να μην διαθέτει κεφάλαια. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τα κεφάλαια αυτά που βρίσκονται και γιατί παρατηρείται σημαντική ανάσχεση της πιστωτικής επέκτασης αν η ρευστότητα είναι επαρκής;
Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα της Εθνικής διαμορφώνεται στα 4,5 δις ευρώ και ακολουθούν η Eurobank , Alpha και Πειραιώς κοντά στα 2 δις η κάθε μια ενώ αξιόλογη ρευστότητα διαθέτουν το ΤΤ και η ΑΤΕ ενώ αν συμπεριληφθούν και οι κυπριακές Κύπρου 850 εκατ ευρώ και 1 δις ευρώ η Marfin Popular Bank, τότε η συνολική πλεονάζουσα ρευστότητα υπερβαίνει τα 14 δις ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στην ΕΚΤ υπό την μορφής κατάθεσης στο over night ή σε διαστήματα έως μιας εβδομάδας.

Είναι τοποθετημένη στην ΕΚΤ αφενός λόγω ασφάλειαςαφετέρου γιατί στόχος των τραπεζών είναι να διακρατούν υψηλή ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν εκροές κεφαλαίων ή να καλύψουν ομολογιακά δάνεια που λήγουν το 2009 και ανέρχονται σε 7 με 8 δις ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτιστο μέλημα των τραπεζών αυτή την περίοδος δεν είναι τα κέρδη εξ ου και η στάση που κρατούν όσον αφορά τον δανεισμό αλλά η διατήρησης ικανοποιητικής ρευστότητας. Τα μέτρα της κυβέρνησης η οποία θα ενισχύσει με ρευστότητα και κεφάλαια έως 28 δις ευρώ καλύπτουν υπερεπαρκώς τις τράπεζες για το 2009.

Ως εκ τούτου τα προβλήματα ρευστότητας είναι αντιμετωπίσιμα , το θέμα είναι όμως θα αλλάξουν στρατηγική όσον αφορά τον δανεισμό. Βραχυπρόθεσμα η αγορά αναμένει τις μειώσεις των επιτοκίων στις 29 Οκτωβρίου κατά 0,50% ώστε να διαμορφωθεί το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 1% και της ΕΚΤ στις 6 Νοεμβρίου όπου θα μειωθούν κατά 0,50% στο 3,25%.

REPORTER.GR

Με άνοδο 7,74% έκλεισε ο Nikkei 225 στο Τόκυο

Με άνοδο 7,74% έκλεισε ο Nikkei 225 στο Τόκυο


Με άνοδο 589,98 μονάδων, ποσοστό 7,74%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.211,90 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Τράπεζα της Αγγλίας: Ζημιές $ 2,8 τρισ. έως σήμερα στις αγορές

Τράπεζα της Αγγλίας: Ζημιές $ 2,8 τρισ. έως σήμερα στις αγορές

Στα 2,8 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Τράπεζα της Αγγλίας τις μέχρι σήμερα ζημίες στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, την ώρα που οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης φαίνεται να περνούν δύσκολες στιγμές εν μέσω κλιμακούμενων προσπαθειών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την τόνωση των οικονομιών.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει με μεγάλη μείωση των επιτοκίων την προσεχή εβδομάδα, εκτιμά ότι οι παγκόσμιες παρεμβάσεις θα πρέπει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, μολονότι θα θέσουν μεγάλους περιορισμούς στις τράπεζες, έξι μόλις μήνες αφότου είχε προβλέψει ότι η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συμφώνησαν να προσφέρουν περί τα 4 τρισ. δολάρια για να βοηθήσουν τις τράπεζες και τις αγορές να ξεπεράσουν τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Ομως, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τζον Γκιβ, προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι οι αρχές διεθνώς θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν εκ νέου εάν κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Βρετανία πίεσε χώρες όπως η Κίνα και τους πετρελαιοπαραγωγούς του Κόλπου να συμβάλουν στο προτεινόμενο νέο ταμείο του ΔΝΤ για τη βοήθεια των φτωχότερων χωρών, αφού τα 250 δισ. δολάρια που διαθέτει αυτή τη στιγμή δεν θεωρούνται αρκετά για το σκοπό αυτό.

Τριγμοί στην αναδυόμενη Ευρώπη

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης το 2009 και η Πολωνία ενέκρινε χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 1012, στο πλαίσιο των προσπαθειών των χωρών του πρώην υπαρκτού Σοσιαλισμού της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ουγγρική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επώδυνες μειώσεις δαπανών το επόμενο έτος ανακοινώνοντας ότι θα αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,2% το 2009 εν όψει πιθανής ύφεσης - πρόκειται για την πρώτη από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης που προβαίνει σε τέτοια κίνηση.

Το ΔΝΤ αναμένεται να συμφωνήσει εντός των προσεχών ημερών στη χορήγηση δανείου προς την Ουγγαρία μετά από τρεις εβδομάδες κρίσης έχοντας όμως θέσει αυστηρούς όρους στην κυβέρνηση της χώρας, ενώ και η Ε.Ε. προετοιμάζει σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ουγγαρία. Το ΔΝΤ διευκρίνισε ότι δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα σχέδιά του πακέτο διάσωσης για τη Ρουμανία, σε αντίθεση όμως με το Πακιστάν που χρειάζεται άμεσα δάνειο από το διεθνή οργανισμό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξής του από τη Moody's.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τη Βουλγαρία να προετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις των τραπεζών στις υπερπόντιες μητρικές τους. Ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, χαρακτήρισε σοβαρή την υποφώσκουσα απειλή παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστούν κυρίως οι αναδυόμενες οικονομίες.

Κινήσεις κεντρικών τραπεζών

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου της κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 18%, ακολουθώντας αντίθετο δρόμο σε σχέση με άλλες χώρες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση και να στηρίξει το νόμισμά της το οποίο έχει χάσει εφέτος περίπου 40% της αξίας του.

Πρόκειται για το υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της χώρας εξάλλου δήλωσε ότι η χώρα του έχει ανάγκη από επιπλέον 4 δισ. δολάρια σε δάνεια πέρα από τα 2 δισ. δολάρια που ζήτησε από το ΔΝΤ, ζητώντας παράλληλα βοήθεια και από την ΕΚΤ και από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αντίθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβακίας μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% προκειμένου να το ευθυγραμμίσει με το επιτόκιο της ΕΚΤ δύο μόλις μήνες πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ [EUR=X] . Από τις επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ισπανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί τραπεζικό χρέος το ανώτερο έως 100 δισ. ευρώ το 2009, αφού έχει ήδη εγγυηθεί αντίστοιχο ποσό για εφέτος, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στις Βρυξέλλες ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης ύψους 500 δισ. ευρώ της Γερμανίας.


NAFTEMPORIKI

ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ! (29/10/08)

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΨΕΣ ΣΤΗΝ WALL STREET ME TΟN ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ 11%!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Eντυπωσιακό ράλι στη Wall Street

Eντυπωσιακό ράλι στη Wall Street

Oι προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλες κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με το ράλι των ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο τους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη.

Ο Dow Jones [.DJI] έκλεισε στις 9.065,12 μονάδες ενισχυμένος κατά 10,88% ή 889,35 μονάδες.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,79% ανερχόμενος στις 940,5 μονάδες και ο Nasdaq [.IXIC] στις 1.649,47 μονάδες αυξημένος κατά 9,53%.


NAFTEMPORIKI

Tuesday, October 28, 2008

Deutsche Boerse Cuts Volkswagen DAX Weighting Following Surge

Deutsche Boerse Cuts Volkswagen DAX Weighting Following Surge


Oct. 28 (Bloomberg) -- Deutsche Boerse AG reduced Volkswagen AG's weighting in the DAX Index to 10 percent after the shares surged almost fivefold in the past two days.

The rally had driven the company's weighting in the measure to 27 percent from 6.8 percent on Oct. 24, according to data compiled by Bloomberg.

BLOOMBERG

Ηοnda: Kάμψη κερδών κατά 41%

Ηοnda: Kάμψη κερδών κατά 41%

Σημαντική πτώση εμφάνισαν τα κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομχανίας Honda στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο λόγω της μειωμένης ζήτησης στις ΗΠΑ και της ισχυροποίησης του γιεν [JPY=X] έναντι του δολαρίου.

Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, τα κέρδη της ιαπωνικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 123,3 δισ. γιεν (1,3 δισ. δολ.) έναντι 208,5 δισ. γιεν στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 4,9%, στα 2,83 τρισ. γιεν.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΗΠΑ: Σε ιστορικά χαμηλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών διολίσθησε τον Οκτώβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο σημαντικής επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Conference Board, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στο 38, στο χαμηλότερο σημείο από το 1967, όταν πρωτοάρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.


NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

FTSE 100 INDEX 3,926.38 73.79 1.92%
CAC 40 INDEX 3,114.92 47.57 1.55%
DAX INDEX 4,823.45 488.81 11.28%

==================================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,065.12 889.35 10.88%
S&P 500 INDEX 940.51 91.59 10.79%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,649.47 143.57 9.53%

UK: Repossessions soar by 71%

The Financial Services Authority has warned that around 310,000 borrowers are behind on mortgage payments and repossessions have soared by 71% compared to last year.

The financial watchdog’s report on mortgage lending shows the number of borrowers not paying back their loan jumped to 310,000 in the second quarter of 2008 from 270,000 in the same period last year - a jump of 13.5%.

The number of loans in arrears jumped by 10,500 in the first quarter of 2008 alone. Now problem mortgages account for 2.58% of all outstanding home loans.

The number of homes being repossessed by banks shot up by 71% in the last year, according to figures the FSA took from 300 mortgage lenders and administrators. Repossessions jumped to 11,000 in the second quarter from 6,500 in the same period of 2008 and from 9,100 in this year's first three months.

The government issued new court rules last week which it claimed would make repossession the last resort for banks.

Some homeowners are struggling to meet mortgage payments because of the sharp rise in mortgage rates plus growing food and energy bills. The Bank of England today warned many first-time buyers are being forced into negative equity by house prices which have fallen 12% since their summer 2007 peak and mortgage rates may jump by 2% for some high-risk borrowers.

The figures from the FSA show the continuing fall in mortgage lending with gross advances dropping by 26% in a year to £72 billion in the second quarter from £96 billion in the same period of 2007.

The FSA defines a mortgage in arrears when the borrower has missed payments which add up to 1.5% of the total loan. The financial watchdog said it used this measure because figures based on the number of months behind on payment can be affected by changes in interest rates.

CITYWIRE.CO.UK

Google Settles Scanning Suits, Clears Way for Online Publishing

Google Settles Scanning Suits, Clears Way for Online Publishing

Oct. 28 (Bloomberg) -- Google Inc. will pay $125 million to settle copyright lawsuits filed by publishers and authors over its book-scanning project, a ``historic'' settlement that the company said clears the way for online book publishing.

The owner of the most popular Internet search engine said today's agreement will enable it to expand the Google Book program to include millions of copyrighted and out-of-print books, allow users to buy them and provide free access from U.S. libraries.

``The tremendous wealth of knowledge that lies within the books of the world will now be at their fingertips,'' Google co- founder Sergey Brin said today in a statement, calling the accord ``historic.''

Google's book search project, which began in 2004, works with Harvard University, the New York Public Library and other organizations to scan books. The company also works with about 10,000 publishers to digitize their books. In May, Microsoft Corp., the world's biggest software maker, ended a program that let Web users search through digital versions of books, ceding the market to Google.

Today's deal also includes a program to create a registry to compensate publishers and authors, Mountain View, California- based Google said in the statement. The settlement funds will be used to create the registry, provide compensation and cover legal fees, according to the company.

``The agreement creates an innovative framework for the use of copyrighted material in a rapidly digitizing world,'' Richard Sarnoff, chairman of the Association of American Publishers, said today in a statement.

The Author's Guild sued Google in September 2005, accusing it of using its technology and clout to infringe copyrights on a massive scale. The parties today filed a motion in Manhattan federal court to approve the settlement. Five members of the Association of American Publishers also sued in 2005.

The cases are The Author's Guild v. Google Inc., 05cv8136 and the McGraw-Hill Cos. v Google Inc., 05cv8881, both U.S. District Court for the Southern District of New York (Manhattan).

BLOOMBERG
Share |