Friday, June 17, 2011

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% του leading indicators το Μάιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% του leading indicators το Μάιο


Ανάκαμψη εμφάνισε ο δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος leading indicators ενισχύθηκε κατά 0,8%, έπειτα από πτώση 0,4% τον Απρίλιο, η οποία αναθεωρήθηκε από το αρχικό 0,3%.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν μικρότερη αύξηση της τάξης του 0,3%.

Σύμφωνα με το Conference Board, το Μάιο, οκτώ από τους δέκα δείκτες εμφάνισαν άνοδο.

Ο συμπτωματικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ ο δείκτης υστέρησης ενισχύθηκε κατά 0,3%.



source: capital.gr

ΔΝΤ: Xαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ


ΔΝΤ: Xαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον και τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη ότι εάν δεν λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους «παίζουν με τη φωτιά».

Στην τακτική έκθεση του ταμείου σχετικά με την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι έχουν ανακύψει μεγαλύτερες απειλές σε σύγκριση με τον Απρίλιο όπου είχε δημοσιευτεί η προηγούμενη έκθεση, με σημαντικότερες την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις ενδείξεις για υπερθέρμανση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% φέτος και 2,7% το 2012, έναντι 2,8% και 2,9% αντίστοιχα που είχε προβλέψει πριν από ένα δίμηνο.

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ταμείο για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης, το ΔΝΤ δηλώνει πιο αισιόδοξο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση της κρίσης και η περικοπή των δημόσιων δαπανών στις ΗΠΑ θα επιφέρουν σημαντική μεταβλητότητα στη διεθνή οικονομική σκηνή τους προσεχείς μήνες.

«Δεν είναι βιώσιμη μια παγκόσμια οικονομία όπου οι σημαντικές αποφάσεις αναβάλλονται, γιατί είναι σαν να παίζει κανείς με τη φωτιά», επισήμανε ο Χοσέ Βίναλς, διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

«Είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση (διεθνούς) κρίσης, η οποία αποτελεί, θα έλεγα, την πολιτική φάση της κρίσης», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Σάο Πάολο όπου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan


ΗΠΑ: Πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan

Πτώση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ όπως έδειξε η έρευνα που διεξάγει το Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.


Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έως τα μέσα Ιουνίου υποχώρησε στις 71,8 μονάδες από τις 74,3 το Μάιο και ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το δείκτη στις 73,8 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των καταναλωτικών προσδοκιών υποχώρησε στις 66,8 μονάδες από τις 69,5 μονάδες. Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους υποχώρησε στο 4% από 4,1%, ενώ η μέτρηση για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα πέντε έως δέκα ετών αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.



source: capital.gr

Capital One: Εξαγοράζει την online τράπεζα της ING


Capital One: Εξαγοράζει την online τράπεζα της ING

Στην εξαγορά της online τράπεζας της ING Groep στις ΗΠΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η Capital One Financial Corp έναντι τιμήματος 9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες.

Στην εξαγορά της online τράπεζας της ING Groep στις ΗΠΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η Capital One Financial Corp έναντι τιμήματος 9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες αργά την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, η Capital One, γνωστή περισσότερο για τη μονάδα πιστωτικών καρτών, θα καταβάλει 6,2 δισ. δολάρια σε μετρητά και 2,8 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει τον ολλανδικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει στην κυβέρνηση της Ολλανδίας για τη διάσωσή του το 2008.

Παράλληλα, θα αποκτήσει ποσοστό 9,9% στην Capital One, ενώ θα έχει και το δικαίωμα να ορίσει έναν διευθυντή στο δ.σ. της αμερικανικής τράπεζας.

source: naftemporiki.gr

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών


Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα. Στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου θα υπάρχουν δύο αντιπρόεδροι, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Επτά νέα πρόσωπα

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Νέος υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, στο υπουργείο Υποδομών ο Γ. Ραγκούσης. Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει και ο Παντελής Οικονόμου ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Συνολικά επτά είναι τα νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία: ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός Εσωτερικών), ο εξωκοινοβουλευτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Παντελής Τζωρτζάκης (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης και ο βουλευτής Α' Αθήνας Παντελής Οικονόμου, που όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνουν αντίστοιχα υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος (υφυπουργός Αμυνας), ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην κυβέρνηση, εξάλλου, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για το νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.

Eκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Γ.Διαμαντίδης, και Λ. Κατσέλη.

Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού δημιουργείται νέο υπουργείο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Ρέππα. Στο (νέο υπερ-υπουργείο) Ανάπτυξης περνάει και ο τομέας της Ναυτιλίας και αυτόματα καταργείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης είναι προγραμματισμένη για τη μία μετά το μεσημέρι.

Αναλυτικά:

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος αναλαμβάνει και το υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυγπουργός Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Αμυνας

Πάνος Μπεγλίτης

Υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτές υπουργοί Χάρης Παμπούκης, Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δημήτρης Ρέππας

Υφυπουργοί Ντίνος Ρόβλιας, Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργός Δικαιοσύνης

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υφυπουργός Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Εξωτερικών

Σταύρος Λαμπρινίδης

Αναπληρώτρια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Παύλος Γερουλάνος

Υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Γιώργος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Εσωτερικών

Χάρης Καστανίδης

Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος

Υπουργός Παιδείας και Δια βίου Μάθησης

Αννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Περιβάλλοντος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης

Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Χρήστος Παπουτσής

Υφυπουργός Μανώλης Οθωνας

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργοί Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Χρήστος Αηδόνης

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Γιάννης Ραγκούσης

Υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ηλίας Μόσιαλος

Η νέα Κυβερνητική Επιτροπή αποτελείται από τους Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Αννα Διαμανταπούλου, Γ. Ραγκούση, Ανδρέα Λοβέρδο, Κ. Σκανδαλίδη και Χ. Παπουτσή.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση θα αρχίσει την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Όπως είχε κάνει γνωστό από χθες το naftemporiki.gr, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21 Ιουνίου, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

source: naftemporiki.gr

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της η RIM


Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της η RIM

Πτώση σημείωσαν τα τριμηνιαία κέρδη της Research In Motion ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα απ' ό,τι ανέμενε η διοίκησή της, αναγκάζοντας την κατασκευάστρια των κινητών BlackBerry να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν «βουτιά» 15% την Πέμπτη.

Η RIM, η οποία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από την Apple και τη Google στην αγορά «έξυπνων τηλεφώνων», ανακοίνωσε επίσης ότι τα νέα μοντέλα της δεν θα βγουν στα αμερικανικά καταστήματα προτού ξεκινήσει η επόμενη σχολική σεζόν.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου να εγκαταλείψει η εταιρεία τον στόχο της για ετήσια κέρδη 7,50 δολαρίων ανά μετοχή στη χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2012. Επιβεβαιώθηκαν χθες, όταν η διοίκηση της RΙΜ «έκοψε» τις προβλέψεις της σε 5,25-6 δολάρια ανά μετοχή.

Επιπλέον, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό τους. Διευκρίνισε πάντως ότι η αναδιοργάνωση αυτή θα ξεκινήσει άμεσα.

Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία αναμένει κέρδη μεταξύ 75 σεντς και 1,05 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 4,2-4,8 δισ. δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν το προηγούμενο τρίμηνο στα 695 εκατ. δολάρια ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Στο 7,38% το κυπριακό 10-ετές ομόλογο


Στο 7,38% το κυπριακό 10-ετές ομόλογο

Στο 7,38% αναρριχήθηκε χθες η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου ενισχύοντας τις ανησυχίες για το κόστος δανεισμού της Κύπρου, που καλείται να αναχρηματοδοτήσει το 25% περίπου του χρέους της μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η απόδοση αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο μέρες, εν μέσω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και εκτιμήσεων για τις επιδράσεις που ενδέχεται να έχει η ελληνική κρίση στην Κύπρο.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού προκαλεί προβληματισμό στην Κεντρική Τράπεζα που τη συνδέει εν μέρει με τη μετάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους και με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στους ξένους πιστωτές της Κύπρου για το πλάνο δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Οι εξελίξεις αυτές διαγράφονται ως φυσικό επακόλουθο της εκ νέου έντονης κλιμάκωσης των ανησυχιών για μετάσταση της "ελληνικής κρίσης χρέους" στην εγχώρια οικονομία αλλά και στις υπόλοιπες οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ μετά τον Απρίλιο 2011, καθώς και στις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», τονίζει η ΚΤ.

Πέραν της Ελλάδας, η ΚΤ σημειώνει την αβεβαιότητα που υπάρχει για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η αβεβαιότητα για πλήθος παραμέτρων της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, οι αδύναμες προοπτικές της εγχώριας οικονομίας και η διαμορφούμενη ψυχολογία των επενδυτών, συνεχίζουν να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλοποίηση των αποδόσεων των κυπριακών
χρεογράφων έναντι των γερμανικών», επισημαίνεται.

«Υπό το φως τωνπρόσφατων εξελίξεων, καταλυτικός παράγοντας για μια σμίκρυνση της διαφοράς αποδόσεων και αποκλιμάκωση της μεταβλητότητας παραμένει η αποκλιμάκωση των ανησυχιών για ευρεία εξάπλωση της "ελληνικής κρίσης χρέους" πέραν των περιφερειακών κρατών της Ευρώπης», τονίζει η ΚΤ.

Με δεδομένες τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου, οι σημαντικές δανειακές ανάγκες για κάλυψη των προβλεπόμενων ταμειακών ελλειμμάτων και η ανάγκη αναχρηματοδότησης ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο ως προς την ομαλοποίηση των αποδόσεων των κυπριακών χρεογράφων.

Η ΚΤ σημειώνει ότι μέχρι τις αρχές του 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβεί σε αναχρηματοδότηση χρέους ύψους σχεδόν €2,5 δισ.

source: stockwatch.com.cy

Ανοίγουν οι λογαριασμοί Ευρωπαίων στις τράπεζες του Βελγίου - Θα φορολογούνται στην πηγή τους οι καταθέσεις


Ανοίγουν οι λογαριασμοί Ευρωπαίων στις τράπεζες του Βελγίου - Θα φορολογούνται στην πηγή τους οι καταθέσεις

Μέχρι την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν λογαριασμοί 100.000 Γάλλων φορολογουμένων σε τράπεζες του Βελγίου.

Το βελγικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει πλήρως τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2003 σύμφωνα με την οποία τα εισοδήματα που προέρχονται από χώρα της ΕΕ και κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλης χώρας μέλους θα πρέπει να φορολογούνται στην πηγή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Βελγίου εκτός από τους 100.000 Γάλλους των οποίων τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στη Γαλλία προκειμένου να φορολογηθούν, περίπου 150.000 λογαριασμοί αντιστοιχούν σε φορολογητέα εισοδήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

source: reporter.gr
Share |