Friday, April 8, 2011

ΗΠΑ: Ποσό $6,5 δισ. "χωρίζει" Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους


ΗΠΑ: Ποσό $6,5 δισ. "χωρίζει" Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Σε συμφωνία για το ύψος των περικοπών των δαπανών του προϋπολογισμού το υπόλοιπο της χρήσης 2011, πλησιάζουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν για τα ζητήματα αναφορικά με τη δράση της υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως εξακολουθούν να διχάζουν τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 ώρα Ελλάδος.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντίστροφη μέτρηση για το shutdown στις ΗΠΑ, δηλαδή την διακοπή της λειτουργίας σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου, λόγω εσωτερικής στάσης πληρωμών. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας υπηρεσιών του δημοσίου θα επηρεάσει περίπου 800.000 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό κατέληξαν σε νέο αδιέξοδο ενώ απομένουν πλέον λίγες ώρες πριν την εκπνοή του προσωρινού προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι περιμένει πλέον μια απάντηση το πρωί της Παρασκευής για το αν θα καταφέρει το Κογκρέσο να αποτρέψει το ενδεχόμενο παύσης ορισμένων λειτουργιών της κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Harry Reid και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner στο Λευκό Οίκο.

"Έχουμε περιορίσει τα θέματα, ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας", δήλωσαν ο Reid και ο Boehner σε κοινή ανακοίνωση.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο με τους τελευταίους να επιμένουν στην αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε προγράμματα ελέγχου των γεννήσεων και σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Ωστόσο ο Boehner σημείωσε ότι οι διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα θέματα. "Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι και κάποια προσπάθεια να μειώσουμε τις διαφωνίες σε ένα ή δύο θέματα θα ήταν παραπλανητική", δήλωσε.

Ο προσωρινός προϋπολογισμός εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα αποθέματα χονδρικής το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα αποθέματα χονδρικής το Φεβρουάριο

Αυξήθηκαν το Φεβρουάριο τα αποθέματα των χονδρεμπόρων στις ΗΠΑ, ωστόσο οι πωλήσεις τους υποχώρησαν υποδεικνύοντας ότι επανέρχεται η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, τα αποθέματα των χονδρεμπόρων αυξήθηκαν κατά 1,0% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 437,99 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,0%.

Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,8% στα 378,97δισ. δολ. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 3,3% με βάση τα καθοδικά αναθεωρημένα στοιχεία από το αρχικό +3,4%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν παράλληλα άνοδο 1% των αποθεμάτων τον Ιανουάριο από την αρχική εκτίμηση για αύξηση κατά 1,1%.


source: capital.gr

Γερμανία: Αύξηση 2,7% στις εξαγωγές το Φεβρουάριο


Γερμανία: Αύξηση 2,7% στις εξαγωγές το Φεβρουάριο


Ανέκαμψαν το Φεβρουάριο οι γερμανικές εξαγωγές μετά τη σύντομη υποχώρηση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.

Ειδικότερα, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,7% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο στα 84,7 δισ. ευρώ σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, μετά την υποχώρηση κατά 1,0% τον Ιανουάριο.

Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 3,7% στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 2,3%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε στα 12,1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία από 10,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το πλεόνασμα στα 12,5 δισ. ευρώ.

source: capital.gr

Στο άτυπο Eurogroup η διάσωση Πορτογαλίας


Στο άτυπο Eurogroup η διάσωση Πορτογαλίας


Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συζητούν σήμερα το αίτημα της Πορτογαλίας για διάσωση, συμπεριλαμβανομένου του ύψους της βοήθειας αλλά και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα σε αντάλλαγμα, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δηλώνοντας βέβαιος πως η χώρα θα λάβει βοήθεια, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να οριστεί το ποσό που θα χρειαστεί η Πορτογαλία για διάσωση, ενώ εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν γρήγορα, μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, ο Olli Rehn δήλωσε πως έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Πορτογαλία για βοήθεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Rehn είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Πορτογαλία θα ξεκινήσουν «πολύ γρήγορα», ενώ σημείωσε πως αναμένει τους υπουργούς της ευρωζώνης να δώσουν εντολή σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ να διαπραγματευτούν το «πακέτο» με την Πορτογαλία. Επισήμανε παράλληλα πως το επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα θα καθοριστεί τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε βέβαιος πως η Ισπανία δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν υπάρχει συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας του Βελγίου. Ο βέλγος ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως είναι πιθανό η κρίση χρέους της ευρωζώνης να περιοριστεί στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει βοήθεια προς την Πορτογαλία, όπως έγινε και στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.



Σε ότι αφορά καθαρά την Πορτογαλία, ο βέλγος ΥΠΟΙΚ είπε πως μια βοήθεια της τάξης των 80-85 δισ. ευρώ είναι λογική, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η Πορτογαλία σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή της Πορτογαλίας, αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.


Την Τετάρτη η Πορτογαλία έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης –μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- που ζήτησε χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε μη διατηρήσιμα επίπεδα λόγω της κατάρρευσης της κυβέρνησης Σόκρατες τον Μάρτιο.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης πραγματοποιούν άτυπη σύνοδο στη Βουδαπέστη προκειμένου να συζητήσουν τις κινήσεις τους στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ωστόσο στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκεται η Πορτογαλία.

Νωρίτερα, πηγή της ευρωζώνης την οποία επικαλούταν το Reuters, ανέφερε ότι «οι υπουργοί είναι πιθανό να ακούσουν αυτό που έχει να τους πει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας αναφορικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση». «Στη συνέχεια πιθανότατα θα ζητήσουν από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να στείλουν αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία για να καθοριστούν οι όροι της διάσωσης».

Άλλες πηγές της ευρωζώνης, ωστόσο, δήλωσαν πως οι υπουργοί είναι πιθανό να ξεκινήσουν προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία-κλειδιά της διάσωσης.

«Είναι πιθανό να συζητήσουν το πόσα, περίπου, χρειάζεται η Πορτογαλία, πότε και τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε άλλη πηγή, σύμφωνα με την οποία το ποσό της διάσωσης ενδέχεται να βρίσκεται στο άνω εύρος των 60-80 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 85 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα καθοριστεί από την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε δηλώσει χθες το βράδυ πως «το πρόγραμμα της Πορτογαλίας θα συμφωνηθεί πριν τις εκλογές της 5ης Ιουνίου», προσθέτοντας πως τα πρώτα δάνεια είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν στην Πορτογαλία μέχρι τότε.

source: euro2day.gr

Credit Suisse: Κοντά στο fair value ακόμα οι τράπεζες - Μειώνει την τιμή στόχο για την Πειραιώς - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ΕΤΕ


Credit Suisse: Κοντά στο fair value ακόμα οι τράπεζες - Μειώνει την τιμή στόχο για την Πειραιώς - Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ΕΤΕ



Κοντά στο fair value εξακολουθούν να κινούνται οι ελληνικές τράπεζες εκτιμά η Credit Suisse σε σημερινή της έκθεση, στην οποία κάνει λόγο παράλληλα για πιθανό haircut της τάξεως του 25% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή, μειώνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,34 ευρώ ανά μετοχή από 1,65 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση σε “underperform”, ενώ προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2012 για την Alpha Bank κατά 2% και για την Πειραιώς κατά 4%. Στον αντίποδα, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά 4%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό


ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό



Σε νέο αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό ενώ απομένουν πλέον λίγες ώρες πριν την εκπνοή του προσωρινού προϋπολογισμού που χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν όλο το βράδυ και περιμένει πλέον μια απάντηση το πρωί της Παρασκευής για το αν θα καταφέρει το Κογκρέσο να αποτρέψει το ενδεχόμενο παύσης ορισμένων λειτουργιών της κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Harry Reid και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner στο Λευκό Οίκο. Ήταν η τέταρτη συνάντηση τις τελευταίες τρεις ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του δημοσιονομικού έτους.

"Δεν είμαι σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία", δήλωσε ο Ομπάμα μετά τις συναντήσεις.

"Έχουμε περιορίσει τα θέματα, ωστόσο δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας", δήλωσαν ο Reid και ο Boehner σε κοινή ανακοίνωση.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς για το αδιέξοδο με τους τελευταίους να επιμένουν στην αναστολή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε προγράμματα ελέγχου των γεννήσεων και σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Ωστόσο ο Boehner σημείωσε ότι οι διαφωνίες δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα θέματα. "Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στο τραπέζι και κάποια προσπάθεια να μειώσουμε τις διαφωνίες σε ένα ή δύο θέματα θα ήταν παραπλανητική", δήλωσε.

Ο προσωρινός προϋπολογισμός εκπνέει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις λέει η κεντρική τράπεζα


Ιαπωνία: Η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις λέει η κεντρική τράπεζα




Η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας τον Απρίλιο λόγω της καταστροφής από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τα βορειανατολικά της χώρας στις 11 Μαρτίου και την πυρηνική κρίση που ακολούθησε.

"Η ιαπωνική οικονομία γνωρίζει ισχυρές καθοδικές πιέσεις, κυρίως στην πλευρά της παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων της καταστροφής", αναφέρει η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία οικονομική της έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Τον προηγούμενο μήνα η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομία "βγαίνει από την τρέχουσα φάση επιβράδυνσης".

Η τράπεζα εκτιμά ότι θα διατηρούν οι πιέσεις στην οικονομία προς το παρόν αν και σταδιακά αναμένεται να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των μελών της την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικής πιστωτικής διευκόλυνσης για την παροχή φθηνών δανείων σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την καταστροφή. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι μελετά τη διεύρυνση των ασφαλειών που δέχεται προκειμένου να διευκολύνει τις τράπεζες να εξασφαλίζουν νέα δάνεια.

source: capital.gr

Συνεχίζει τα ρεκόρ ο χρυσός


Συνεχίζει τα ρεκόρ ο χρυσός

Σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκε ο χρυσός, ενώ το ασήμι ξεπέρασε και το επίπεδο των 40 δολ. ανά ουγγιά με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια που προσφέρουν τα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι αιματηρές αναταραχές στη Μέση Ανατολή οδηγούν τις τιμές του αργού πάνω και από τα 111 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ανταγωνιστών του ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητα των μετάλλων.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κερδίζει 8,60 δολ. ή 0,6% στα 1.468 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε στα 1.468,30 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το πολύτιμο μέταλλο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης σημειώνοντας νέο ρεκόρ στα 1.459,30 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέα Υόρκης, ενώ στα υψηλά της ημέρας έφτασε τα 1.466,50 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου κερδίζει παράλληλα 60 cents ή 1,5% στα 40,16 δολ. ανά ουγγιά.

Τα κέρδη στα πολύτιμα μέταλλα ακολουθούν τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω και από το επίπεδο των 111 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στον αραβικό κόσμο.

"Ο χρυσός συνεχίζει να βρίσκει στήριξη από τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, την αδυναμία του δολαρίου, τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ενώ το αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.", αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον, σημειώνει η Barclays Capital.



source: capital.gr

Σπάει (και) το φράγμα των $1,44 το ευρώ


Σπάει (και) το φράγμα των $1,44 το ευρώ



Το ανοδικό momentum του ευρώ συνεχίζεται, με το κοινό νόμισμα να διασπά και το επίπεδο των 1,44 δολαρίων και να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιανουαρίου του 2010. Οι ανησυχίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο έτος επηρεάζουν θετικά το ευρώ, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και σε σχέση με το ιαπωνικό γεν.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4400 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, σημειώνοντας κέρδη 0,63%, ενώ σημαντική ενίσχυση της τάξης του 0,86% καταγράφει και έναντι του γεν στα 122,53 γεν. Σε σχέση με τη στερλίνα το ευρώ κινείται πιο ήπια, διαπραγματευόμενο στις 0,8782 στερλίνες με άνοδο 0,16%, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου σημειώνει κέρδη 0,20% στα 1,3141 φράγκα.

«Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Trichet δεν αποσαφήνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποτελεί την απαρχή μίας σειράς αυξήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στο μέλλον από την ΕΚΤ», εκτιμά ο Kuniyuki Hirai, διευθυντής του τμήματος ξένου συναλλάγματος της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτός είναι ο λόγος που το ευρώ ανακάμπτει μετά την αρχική του πτώση.

source: capital.gr
Share |