Monday, January 5, 2009

Κοντά στα 49 δολάρια το αργό- Ανοδος 5,3%

Κοντά στα 49 δολάρια το αργό- Ανοδος 5,3%

Σε υψηλά τριών εβδομάδων «αναρριχήθηκε» το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Σημαντική ώθηση στην αντιστροφή του πρότερου αρνητικού κλίματος ασκησε και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην αποφασιστικότητα των κινήσεων ανάκαμψης της οικονομίας του Ομπάμα.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 5,3% στα 48,8 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει νευρικότητα στις τιμές του πετρελαίου και προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται να ενταθούν οι βιαιότητες.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 49,14 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο 4,8%.

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και αύξηση των επενδύσεων προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Δημοκρατικού κόμματος. Ο Ομπάμα ζητά μείωση των φόρων έως και κατά 40%, ενώ το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 775 δισ. δολάρια. Η περικοπή των φόρων υπολογίζεται στα 300 δισ. δολάρια τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το αργό σημείωσε ράλι ανόδου της τάξεως του 23%, που θεωρείται το μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 1986, στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας και του «ναυαγίου» των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διαχείριση του αγωγού φυσικού αερίου που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 860 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 860 δολάρια ο χρυσός

Οι εκτιμήσεις ότι το πρόσφατο ράλι ανόδου του χρυσού ήταν υπερβολικό, καθώς και η ενίσχυση του δολαρίου, οδήγησε του επενδυτές του «κίτρινου μετάλλου» να επιδοθούν σε πωλήσεις συμβολαίων, προκαλώντας την πτώση του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το οποίο έκλεισε κάτω από τα 860 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από τις 25 Δεκεμβρίου.
Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 2,5% στα 857,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει ακόμη και τα 843,50 δολάρια.

Πτώση σημείωσε και το ασήμι, το οποίο έκλεισε στα 11,265 δολάρια η ουγγιά, κατά 1,96% χαμηλότερα.

REPORTER.GR

Πτώση 22,7% στις πωλήσεις του 2008 σημείωσε η General Motors

Πτώση 22,7% στις πωλήσεις του 2008 σημείωσε η General Motors

Με ετήσια πτώση 22,7% έκλεισαν το 2008 οι πωλήσεις της General Motors, αφού και τον Δεκέμβριο έκλεισαν με πτώση 1%. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της GM διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 220.030 οχήματα

REPORTER.GR

Ford: Πτώση 20,7% στις πωλήσεις το 2008

Ford: Πτώση 20,7% στις πωλήσεις το 2008

Με ετήσια πτώση 20,7% έκλεισαν το 2008 οι πωλήσεις της Ford, αφού και τον Δεκέμβριο έκλεισαν με πτώση 32,4%. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της Ford διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 139.067 οχήματα

REPORTER.GR

Honda: Πτώση 35% στις πωλήσεις Δεκεμβρίου

Honda: Πτώση 35% στις πωλήσεις Δεκεμβρίου

Την πρώτη ετήσια πτώση στις πωλήσεις της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1993, σημείωσε η Honda, αφού και τον Δεκέμβριο έκλεισαν με πτώση 35% οι πωλήσεις της. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις της Honda διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 86.085 οχήματα, από 131.792 ένα χρόνο νωρίτερα.

REPORTER.GR

Chrysler: Πτώση 53% στις πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Chrysler: Πτώση 53% στις πωλήσεις τον Δεκέμβριο

Κατά 53% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Chrysler τον Δεκέμβριο, αφού διαμορφώθηκαν στα 89.813 οχήματα.

REPORTER.GR

Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης υγραερίου εξέδωσε ο υπ.Εμπορίου

Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης υγραερίου εξέδωσε ο υπ.Εμπορίου



Λευκωσία: Νέο διάταγμα ανώτατης λιανικής πώλησης του υγραερίου, σύμφωνα με το οποίο η φιάλη υγραερίου θα πωλείται στην τιμή των 7.70 ευρώ, ενώ 770 ευρώ θα πωλείται το υγραέριο ανά μετρικό τόνο, εξέδωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Ο κ. Πασχαλίδης, δήλωσε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εμπορίου κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των τιμών πώλησης των καυσίμων, ότι η τιμή του υγραερίου ανά φιάλη μειώθηκε κατά 20 σεντ του ευρώ. Οπως επισήμανε, το διάταγμα για την τιμή πώλησης του υγραερίου είναι διάρκειας 14 ημερών και θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι οι εταιρείες αναμένεται να εξαγγείλουν μειώσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων, καθώς και του πετρελαίου κίνησης, τονίζοντας ότι οι μειώσεις που αναμένονται είναι ουσιαστικές.

Είπε ακόμα ότι η μια εταιρεία αναμενόταν να ανακοινώσει σήμερα πριν το μεσημέρι τις μειώσεις της, άλλη το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιπες δύο κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ακόμα ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου για τα καύσιμα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και ότι θα πράξει αναλόγως των μειώσεων.

Ο Υπουργός Εμπορίου απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παρέμβει το Υπουργείο στην περίπτωση που τα πρατήρια δεν συμμορφωθούν με τις μειώσεις, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι το Υπουργείο αναμένει την ανακοίνωση των τιμών των καυσίμων για να πράξει αναλόγως.

Σε ερώτηση για το ύψος των αναμενόμενων μειώσεων στις τιμές των καυσίμων, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε ότι «δεν θα μειωθούν κατά 2 ή 3 σεντ του ευρώ», αλλά ο ίδιος δεν θα πει πόση θα είναι η μείωση, παρόλο που «το Υπουργείο γνωρίζει πόσα σεντ του ευρώ θα πρέπει να είναι η μείωση της τιμής των καυσίμων».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου ξεκίνησε από 8.19, μειώθηκε στα 7.90 και έφτασε στα 7.70 και για το αν ισχύουν οι ίδιες προτροπές με το προηγούμενο διάταγμα, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι ισχύουν οι ίδιες προτροπές και ότι «αυτός που πώλησε στη Λεμεσό υγραέριο σε τιμή ψηλότερη από αυτήν που προβλεπόταν από το προηγούμενο διάταγμα, έχει εντοπιστεί και θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όταν γίνεται έρευνα για τις τιμές των καυσίμων αυτές μειώνονται, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι στόχος του Υπουργείου Εμπορίου είναι να βοηθά και να προστατεύει τους καταναλωτές, σημειώνοντας ότι «είναι μια προτροπή και ένας μοχλός πίεσης ο έλεγχος των τιμών».

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει υπηρεσία που ασκεί έλεγχο και ότι θα εκδώσει διάταγμα εάν και όπου χρειαστεί.

Ο Υπουργός Εμπορίου απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα υπάρξουν και μειώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων είπε ότι ήδη παρατηρήθηκαν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, του υγραερίου, του ηλεκτρισμού και ότι αναμένονται μειώσεις και σε άλλα αγαθά.

Σε ερώτηση κατά πόσον το Υπουργείο Εμπορίου αναμένει μειώσεις στα καύσιμα περισσότερο από 3 σεντ του ευρώ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «υπάρχει καύσιμο που η μείωση της τιμής κατά 3 σεντ του ευρώ δεν είναι ικανοποιητική και άλλο καύσιμο που η μείωση της τιμής του κατά 3 σεντ του ευρώ είναι ικανοποιητική».

Υγραέριο προς τα κατεχόμενα

Ο κ. Πασχαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα των Τ/κ όπως τους προμηθεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία με υγραέριο, είπε ότι επειδή παρατηρείται έλλειψη υγραερίου στα κατεχόμενα, οι Τ/κ ζήτησαν όπως τους δοθεί υγραέριο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σημείωσε ακόμα ότι το θέμα εξετάζεται από το Υπουργείο Εμπορίου και ότι «έχουμε τη θέληση να βοηθήσουμε τους Τ/κ γιατί είναι ανθρωπιστικό θέμα», σημειώνοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές και υποχρεώσεις σύμφωνα με την ΕΕ για θέματα ασφάλειας και για θέματα οικονομικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα δοθεί το υγραέριο και για το αν θα έλθουν βυτιοφόρα από τα κατεχόμενα για να το παραλάβουν, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε σε ένα ανθρωπιστικό αίτημα».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης σε δηλώσεις του το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι θα δοθεί το υγραέριο προς τους Τ/κ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι θα δοθούν 400 λίτρα υγραερίου και ότι οι Τ/κ απευθύνθηκαν επίσημα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας όπως τους δοθεί υγραέριο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται και για ανθρωπιστικό ζήτημα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε.

Στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, υπάρχει έλλειψη υγραερίου, το οποίο χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία ''που είναι ίσως και το πιο ανθρωπιστικό περιεχόμενο αυτού του αιτήματος''. Θα προμηθεύσουμε, είπε, υγραέριο, το οποίο θα αποπληρωθεί στην τιμή που πωλείται σήμερα, ενώ διασφαλίστηκαν και οι ασφαλείς κανόνες μεταφοράς του. ''Αρα είναι μια θετική ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα αίτημα που έχει και ανθρωπιστική πτυχή''.

Ερωτηθείς εάν συνέβη στο παρελθόν κάτι παρόμοιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι και στο παρελθόν η ΑΗΚ με τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής Κυβέρνησης είχε προμηθεύσει με ηλεκτρικό ρεύμα τις κατεχόμενες περιοχές. ''Θεωρώ ότι αυτά είναι ζητήματα που βοηθούν και προωθούν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δείχνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να φροντίσει και φροντίζει και για τους Τ/κ''.


PHILELEFTHEROS

Harley International Fund Said to Have Invested With Madoff

Harley International Fund Said to Have Invested With Madoff


Jan. 5 (Bloomberg) -- Harley International Ltd., a hedge fund run by Cayman Island-based Euro-Dutch Management Ltd., invested all its assets with Bernard Madoff, the financier arrested last month in an alleged $50 billion fraud, a person familiar with the matter said.

The fund managed $2.76 billion as of Oct. 31 and returned an average of 10.9 percent annually since April 1996, according to a monthly update sent to investors. Jamie Moss, a New York- based spokeswoman for the fund, declined to comment.

Madoff, 70, was arrested in New York last month after confessing to employees that his investment company was “a giant Ponzi scheme,” according to an FBI complaint. Investment firms including Tremont Group Holdings Inc. and Fairfield Greenwich Group also set up hedge funds whose assets were overseen by Madoff.

Euro-Dutch’s directors are Anthony L.M. Inder Rieden and Dawn Davies, according to the firm’s 2007 financial statement. Rieden is a former director and Davies a retired deputy managing director of Fortis Fund Services. Fortis Prime Fund Solutions Ltd. is the administrator of Harley International, the report to investors shows.

Fix Asset Management, which has managed portfolios since 1984, provides research and data services to Euro-Dutch, according to the person, who asked not to be identified because the firm is private.

Fix Asset Management “is shocked by Madoff’s complex scheme,” the company’s Web site said. “In the wake of this collapse, the affected funds serviced by FAM are committed to aggressively pursue the recovery of all assets related to Bernard L. Madoff Investment Securities.”

BLOOMBERG

Madoff Remains Free While Judge Considers Request for Prison

Madoff Remains Free While Judge Considers Request for Prison


Jan. 5 (Bloomberg) -- Bernard Madoff remained free on bail while a federal judge considered a request by prosecutors that he be imprisoned for transferring $1 million of valuables in violation of an asset freeze order.

Madoff disposed of five items including “very valuable jewelry,” Assistant U.S. Attorney Marc Litt said today in Manhattan federal court. The government has three of the items, Litt told U.S. Magistrate Judge Ronald Ellis. Defense lawyer Ira Sorkin said the objects, including watches and cuff links, were heirlooms innocently sent to Madoff’s brother Peter.

Madoff, 70, was charged last month with securities fraud for directing a $50 billion Ponzi scheme out of his New York investment firm. He is free on $10 million bail while under house arrest and electronic surveillance. Litt said the transfer is a “changed circumstance” required to alter the bail terms.

Ellis declined to immediately rule on the government request. As Madoff fought to stay out of jail, his alleged victims continued to detail their losses with him and regulators sought to identify assets they could use to repay customers.

Bard College’s president disclosed today that the Annandale- on-Hudson, New York-based liberal-arts school had lost about $3 million in investments related to Madoff. Harley International Ltd., a hedge fund run by Cayman Islands-based Euro-Dutch Management Ltd., invested all of its assets with Madoff, a person familiar with the matter said today. The fund managed $2.76 billion as of Oct. 31.

Last Week

Last week, Rosenman Family LLC, managed by Martin Rosenman, president of Bronx-based Stuyvesant Fuel Service Corp., sued Irving Picard, the trustee appointed to supervise the unwinding of Madoff’s firm, seeking return of a $10 million investment.

Picard has identified $830 million in liquid assets in the defunct brokerage firm, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, according to the Securities Investor Protection Corp. The assets may be subject to recovery by customers of the Madoff firm, SIPC Chief Executive Officer Stephen Harbeck told a congressional committee today in prepared testimony.

Picard sent 8,000 claim forms Jan. 2 to people who appeared to have invested with Madoff, and published a notice telling customers how to recover lost money. The forms were sent to people “who appear to have been customers” of Madoff’s firm “with open accounts within the past 12 months,” according to a statement. Madoff’s advisory business was estimated to have had more than 4,000 customers, people familiar with the matter said last month.

Bail Hearing

At today’s bail hearing, Litt argued the alleged mailing of the valuables by Madoff and his wife began in late December, violating an agreement to freeze his assets as part of a Securities and Exchange Commission lawsuit.

“The bail conditions that were originally set by this court haven’t been violated one iota,” Sorkin said. The lawyer added that he learned of the government revocation bid today.

Litt argued that the dispersal of the valuables constituted a risk to investors and the public justified imprisonment before trial. He added that the likelihood that Madoff would be eventually imprisoned increased his risk of flight.

“The case against the defendant is strong, and it’s getting stronger,” the prosecutor said, making it more likely Madoff will flee. The transfer is an “obstruction of justice.”

“In the face of a direct and clear order of a court, he violated the order,” Litt said. “We’re here because of risk to the community presented by the dissipated of assets.”

‘Some Heirlooms’

On Dec. 24, Madoff began sending “some heirlooms” to his brother Peter, his two sons and an unnamed New York City couple.

Items included cuff links, watches and a pair of mittens, Sorkin said. The cuff links are worth $25 and the watches are worth more, the lawyer added. Defense Lawyers told the Madoffs on Dec. 30 to get the items back.

“There was no attempt by Mr. Madoff or Mrs. Madoff to violate the terms of bail,” Sorkin said. “Nothing has changed.”

In declining to rule today, Ellis said the legal issue is whether the dissipation of assets constitutes a risk of harm to the community that would warrant a change in Madoff’s bail status.

The judge asked both sides to file briefs on the matter. Prosecutors will deliver their brief by tomorrow. The defense response is due Jan. 7.

The case is U.S. v. Madoff, 08-mag-2735, U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan).

BLOOMBERG

Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων 50 δισ. ευρώ;

Γερμανία: Νέο πακέτο μέτρων 50 δισ. ευρώ;

Νέο πακέτο μέτρων ύψους 50 δισ. ευρώ και με ορίζοντα διετίας επεξεργάζεται η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο τόνωσης της γερμανικής οικονομίας και του περιορισμού των επιπτώσεων της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά του το κόμμα των Σοσιαλιστών, πρότεινε χθες ένα νέο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ, στο οποία περιλαμβάνεται μείωση των φόρων και αύξηση των επενδύσεων. Σημειώνεται ωστόσο ότι το εν λόγω σχέδιο προτείνει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα πάνω από 125.000 ευρώ το χρόνο.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλιστών και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει σήμερα στο Βερολίνο την πρόταση του κόμματός του στην Αγκελα Μέρκελ.

REPORTER.GR

Ιαπωνία: Βουτιά των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2008

Ιαπωνία: Βουτιά των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2008

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων κατακρημνίστηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιαπωνία το περασμένο έτος, καθώς η ύφεση έχει επιφέρει περικοπή θέσεων εργασίας και υποχώρηση της ζήτησης.

Οι πωλήσεις μικρών και κανονικών αυτοκινήτων, φορτηγών και πούλμαν υποχώρησαν κατά 5%, στα 5,08 εκατ. αυτοκίνητα το 2008, από 5,35 εκατ. το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν σήμερα η Ιαπωνική Ένωση Εμπόρων Αυτοκινήτων και η Ιαπωνική Ένωση Κατασκευαστών Μικρών Αυτοκινήτων.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα μετά το 1980, όταν οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 5,02 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Toyota της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, το 2008 η εταιρεία θα καταγράψει τις πρώτες λειτουργικές ζημίες των τελευταίων 71 ετών, μετά από την ελεύθερη πτώση της κερδοφορίας της σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη.

«Ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω θύελλας» προειδοποιεί Ικίρο Τακαμάτσου, διευθυντής επενδύσεων στο hedge fund Alphex Investments Co. με έδρα το Τόκιο. «Πλέον, υπό την παρούσα οικονομική επιβράδυνση, οι Ιάπωνες δεν θεωρούν το αυτοκίνητο ως σύμβολο της κοινωνικής τους θέσης».


NAFTEMPORIKI

Κύπρος: Συνελήφθη ο «Αλ Καπόνε»

Κύπρος: Συνελήφθη ο «Αλ Καπόνε»

Στα χέρια της Κυπριακής Αστυνομίας βρίσκεται ο περιβόητος ισοβίτης Αντώνης Προκοπίου Κίτας, γνωστός ως Αλ Καπόνε, ο οποίος είχε δραπετεύσει από το Απολλώνιο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου νοσηλευόταν, στις 12 Δεκεμβρίου 2008.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κίτας συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση σε σπίτι συγγενικών του ατόμων στο κέντρο του Παραλιμνίου, από άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ο ισοβίτης δραπέτης μεταφέρθηκε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στη Λευκωσία.

NAFTEMPORIKI

Η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ

Η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ

Το 2008 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Το ερώτημα τώρα είναι εάν και πότε η αγορά θα ανακάμψει. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν τα μέσα του 2009.

Αν και πολλές εταιρείες επιθυμούν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, για να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια εγγραφή, απαιτείται περιβάλλον σταθερότητας και τόνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης- παράγοντες που σήμερα απουσιάζουν.

Ακόμη και εάν οι αγορές σταθεροποιηθούν σύντομα, όπως εξηγούν οι αναλυτές, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμη ώστε να ανοίξει πραγματικά η «όρεξη» των επενδυτών για νέες μετοχές. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν τοποθετούν χρονικά την ανάκαμψη πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Ως προς το ποιες αγορές παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από τις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει η Ευρώπη, αλλά πιθανόν με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα στις αναδυόμενες αγορές, που θεωρούνται πιο ασταθείς.

Την περασμένη χρονιά είχαμε παγκοσμίως τις λιγότερες σε αριθμό αρχικές δημόσιες εγγραφές από το 1995, που η Dealogic συγκεντρώνει σχετικά στοιχεία. Μόλις 662 εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο αντλώντας συνολικά 77 δισ. δολάρια, έναντι 1711 αρχικών δημόσιων εγγραφών ύψους 278,8 δισ. δολαρίων το 2007.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Mείωση των κατασκευαστικών δαπανών

ΗΠΑ: Mείωση των κατασκευαστικών δαπανών

Πτώση της τάξεως του 0,6% εμφάνισαν σε ετήσια βάση το Νοέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι εν λόγω δαπάνες μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,4%.


NAFTEMPORIKI

Βουτιά εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 1,8%

Βουτιά εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 1,8%


Στο 1,8% περιορίστηκε το Δεκέμβριο του 2008, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έναντι 3,1% το Νοέμβριο και 4,8% τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Στη διαμόρφωση του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον περασμένο μήνα, συνέβαλε κατά κύριο λόγο ο τομέας τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών καταγράφοντας άνοδο 7,4%, ενώ αύξηση 5,5% παρατηρήθηκε και στον τομέα των εστιατορίων-ξενοδοχείων. Αύξηση 4,6%, σημειώθηκε επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ κατά 3,5% αυξήθηκε και ο τομέας της αναψυχής-πολιτισμού.

Αισθητή μείωση 7,5%, σημείωσε ο τομέας των μεταφορών, ενώ κατά 1,3% μειώθηκε και ο τομέας ένδυσης και υπόδησης.

Για τη περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2008, ο Εν. ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 4,4%, σε σύγκριση με 2,2% το 2007.

STOCKWATCH.COM.CY

Ποιες ΚΕΠΕΥ κέρδισαν μερίδια το 2008

Ποιες ΚΕΠΕΥ κέρδισαν μερίδια το 2008



Σημαντικές ανακατατάξεις στα μερίδια των χρηματιστηριακών γραφείων επέφερε το 2008 που ήταν μια χρονιά πενιχρών τζίρων για το ΧΑΚ. Την πρώτη θέση με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές κατέλαβε η Mega Equity αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ανέβασε το μερίδιο της στο 15,29% (+5,99%) έναντι 9,30% πέρσι.

Στη δεύτερη θέση με μερίδιο 14,41% βρίσκεται η Cisco η οποία ανέβασε κατά 0,64% το ποσοστό της σε σχέση με πέρσι.

Στην τρίτη θέση των μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών βρίσκεται η Λαϊκή Χρηματιστηριακή που ανέβασε το μερίδιο της στο 12,81% (+2,35%) από 10,46% το 2007.

Αύξηση 2,35% στο μερίδιο της παρουσίασε επίσης η EFG Eurobank Securities φθάνοντας το 6,07%.

Τα μερίδια των CLR, Εγνατία και Επενδυτική Τράπεζα, που συνδέονται με τη θυγατρική της Marfin, έχουν συρρικνωθεί. Η CLR έχασε ποσοστό 2,67%, η Sharelink 3,1% και η Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις 0,73%.

Στον αντίποδα με τις ΕΠΕΥ που είχαν τα μικρότερα μερίδια αγοράς βρίσκονται οι Solidus Security με 0,020% και η Beta Securities με μερίδιο αγοράς 0,033%.

Συνολικά, δραστηριοποιούνταν ως ΕΠΕΥ το 2008 25 επιχειρήσεις-μέλη του ΧΑΚ. Ο τζίρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών περιορίστηκε στα €3,1 δισ. από €7,8 δισ. το 2007.

Όσον αφορά τα μερίδια του φετινού Δεκεμβρίου, την πρώτη θέση κατέχει η Λαϊκή Χρηματιστηριακή (17,39%), τη δεύτερη η Cisco (13,756%) και την τρίτη η CLR. (11,51%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της CLR, Λαϊκής και Egnatias το φετινό χρόνο, οι τρεις εταιρείες θα ελέγχουν το 25% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

STOCKWATCH.COM.CY

Καύσιμα: Ο φόβος για πλαφόν ρίχνει τιμές

Καύσιμα: Ο φόβος για πλαφόν ρίχνει τιμές


Ο φόβος για έκδοση διατάγματος για τις τιμές των καυσίμων κίνησης φαίνεται να ωθεί τις εταιρείες πετρελαιοειδών σε μείωση των τιμών. Παράλληλα, το Υπουργείου Εμπορίου προχωρεί σε νέο διάταγμα με το οποίο μειώνεται η τιμή του υγραερίου κατά άλλα 20 σεντ.

Η ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης του υγραερίου όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, «καθορίζεται στα €7,70 ανά κύλινδρο των 10 κιλών ή τα €770 το μετρικό τόνο με τον οποίο εφοδιάζονται τα εστιατόρια και άλλα παρόμοια κέντρα και είναι κατά 20 σεντ πιo κάτω από ότι καθόριζε το προηγούμενο διάταγμα το οποίο έληξε χθες τα μεσάνυκτα».

Όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι «ήδη οι εταιρείες εντός της ημέρας ανακοινώνουν νέες ουσιαστικές μειώσεις στις τιμές των τριών βασικών προϊόντων τους (στην αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων, αμόλυβδη 95 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης)».

Ο κ. Πασχαλίδη ο οποίος έκανε τις δηλώσεις μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου με υπηρεσιακούς παράγοντες όπου εξετάστηκαν οι τιμές πώλησης των καυσίμων προειδοποίησε ότι εάν οι μειώσεις στα καύσιμα δεν είναι ουσιαστικές τότε το Υπουργείο Εμπορίου δεν θα διστάσει να εκδώσει διάταγμα ανώτερης τιμής πώλησης στη λιανική τιμή των καυσίμων. «Αναμένουμε τις μειώσεις και αναλόγως θα πράξουμε, διότι εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι σε τι τιμές αγοράζουν οι καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός αφήνοντας να νοηθεί ότι οι μειώσεις θα πρέπει να είναι πέραν των τριών σεντ.

Αναφορικά με το διάταγμα για τη τιμή του υγραερίου ξανατόνισε ότι αυτό «αφορά όλους τους πωλητές, είτε είναι υπεραγορές, είτε είναι περίπτερα και όποιος δεν συμμορφώνεται θα κατηγορηθεί και θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης».

Λέγοντας αυτά αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου εντόπισαν τον πωλητή στη Λεμεσό ο οποίος δεν συμμορφώθηκε με το προηγούμενο διάταγμα και θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το διάταγμα σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη είναι διάρκειας 14 ημερών και ισχύει από σήμερα.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
377.84 ( -0.51%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1097.14 ( -0.41%)

Όγκος: € 945,255

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
1862.32 ( 2.79%)

FTSE®/Χ.Α. 20
967.28 ( 2.59%)

===================

FTSE 100 INDEX 4,579.64 17.85 0.39%
CAC 40 INDEX 3,359.92 10.23 0.31%
DAX INDEX 4,983.99 10.92 0.22%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,952.89 -81.80 -0.91%
S&P 500 INDEX 927.45 -4.35 -0.47%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,628.03 -4.18 -0.26%

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,043.12 183.56 2.07%
HANG SENG INDEX 15,563.31 520.50 3.46%
CSI 300 INDEX 1,882.96 65.24 3.59%

Μείωση της φορολογίας κατά 300 δισ. δολ. προωθεί ο Ομπάμα

Μείωση της φορολογίας κατά 300 δισ. δολ. προωθεί ο Ομπάμα

Πακέτο μέτρων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει μείωση των φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αλλά και αύξηση των επενδύσεων προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Δημοκρατικού κόμματος.Ο Ομπάμα ζητά μείωση των φόρων έως και κατά 40%, ενώ το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 775 δισ. δολάρια. Η περικοπή των φόρων υπολογίζεται στα 300 δισ. δολάρια τουλάχιστον.

Η γενναία μείωση της φορολογίας που προβλέπει το πακέτο Ομπάμα αναμένεται να κερδίσει την εύνοια των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου. Το πακέτο έχει στόχο να τονώσει την καταναλωτική ζήτηση κατά 140 δισ. δολάρια με μείωση φόρων ύψους 500 δολαρίων για κάθε φυσικό πρόσωπο και 1.000 δολαρίων για τα ζευγάρια, ενώ περιλαμβάνει και μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις.

Ο Ομπάμα θα έχει σήμερα συναντήσεις με αξιωματούχους του Κογκρέσου και από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να συζητήσουν το πακέτο των μέτρων. Οι δημοκρατικοί εκτιμούν ότι το Κογκρέσο δεν θα έχει προλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες του μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

REPORTER.GR

O σάκος του Αϊ-Βασίλη κόστισε 200 εκατ. ευρώ!

O σάκος του Αϊ-Βασίλη κόστισε 200 εκατ. ευρώ!

Διακόσια εκατ. ευρώ έφερε φέτος στο σάκο του ο Αϊ-Βασίλης για τις αλυσίδες παιχνιδιών. Οι πωλήσεις των «παιχνιδάδων» την περίοδο των Χριστουγέννων αντιπροσωπεύουν το 50% των συνολικού ετήσιου τζίρου τους. Μέγεθος που «σκαρφαλώνει» στα 500 εκατ. ευρώ όλο το χρόνο, εάν συνυπολογιστούν οι πωλήσεις παιχνιδιών που πραγματοποιούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τα μεμονωμένα καταστήματα, ταψιλικατζίδικα κ.λ.π. Αξιόλογα και τα περιθώρια κέρδους για τις άμεσα εμπλεκόμενες εταιρείες, καθώς αυτά φθάνουν μέχρι και 150% εάν τα παιχνίδια είναι ανώνυμα, ενώ στα επώνυμα κυμαίνονται από 38% μέχρι και 54%.
Πάνω από τα περυσινά επίπεδα κινήθηκε η αγορά εκτιμά και ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. στον όμιλο Jumbo. Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι και λίγο πριν από τις γιορτές, η κίνηση ήταν υποτονική, αυτό άλλαξε άρδην την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Εκείνη την περίοδο, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά η αγορά του παιχνιδιού «ζεστάθηκε». Παράμετρος που συνέβαλε καθοριστικά σε αυτήν την θετική εξέλιξη, κατά τον ίδιο, είναι ότι το παιχνίδι εξακολουθεί να αποτελεί ένα φθηνό δώρο, καθώς ο μέσος όρος απόδειξης ακόμη και για πρωτοκλασάτα σήματα δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ το τεμάχιο.

Κατά παράδοξο τρόπο, αναφέρει ο Όθωνας Πυλαρινός, πρόεδρος της αλυσίδας Κούκου, η κρίση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό δεν έπληξε τους «παιχνιδάδες». Και συνεχίζει, οι καταναλωτές μείωσαν από την μία τον αριθμό των παιχνιδιών που αγόρασαν, από την άλλη ανέβασαν το «κασέ» που διέθεσαν, ωφελώντας και την τσέπη τους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο ότι τα φετινά Χριστούγεννα η κρίση ευνόησε τα επώνυμα και ποιοτικά παιχνίδια εν αντιθέσει με τα φθηνά και ανώνυμα που έχασαν ψήφους εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές.

Το 95% των ειδών που διακινούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα από χώρες της ʼπω Ανατολής. Λίγα είναι τα σήματα, επισημαίνει παράγοντας της αγοράς, που εξακολουθούν να παράγονται σε ευρωπαϊκά κράτη. Σε αυτά ανήκει η Playmobil που κατασκευάζεται στη Γερμανία και τα Lego που παράγονται στη Δανία. Ωστόσο, συνεχίζει η ίδια πηγή είναι θέμα χρόνου και αυτές οι εταιρείες να κατευθύνουν την παραγωγή τους σε χώρες χαμηλού κόστους.

Παραδοσιακά παιχνίδια και επιτραπέζια συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη προτίμηση μικρών και μεγάλων. Προτίμηση που οφείλεται στα στάνταρτ που θέτει ο σύγχρονος καταναλωτής, τα οποία είναι η ποιότητα, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, το ομαδικό παιχνίδι και βεβαίως η χαμηλή τιμή.

Με μερίδιο αγοράς που φθάνει το 38%, η Jumbo αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη αυτής της αγοράς.Ακολουθεί η αλυσίδα Κούκου με μερίδιο αγοράς 8%, ενώ τον ανταγωνισμό συμπληρώνουν οι Toys Academy Μουστάκας, Ζαχαριάς. Με αξιώσεις στην αγορά του παιχνιδιού κινούνται και τα σουπερμάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περίοδο των εορτών δύο στα δέκα παιχνίδια πωλούνται από λιανεμπορικές αλυσίδες.

Σε επίπεδο προμηθευτών ξεχωρίζει η παρουσία της Mattel που έχει στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πλέον γνωστά σήματα (Barbie, Hot Wheels, Fisher-Price), αλλά και η ευρωπαϊκή εταιρία Giochi Preziosi Hellas, που αντιπροσωπεύει διεθνείς εταιρίες όπως η Toybiz (Spiderman, Lord of the Rings, Marvel Comics), η Playmates (Χελωνονιντζάκια), η MGA (Bratz), η Disney (Witch, Pirates of the Caribbean, Winnie the Pooh) αλλά και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως το Robosapien της Wow Wee.

Στους δυνατούς προμηθευτές συγκαταλέγεται και η Hasbro που διαθέτει γνωστά σήματα όπως Playskool, Μonopoly, Taboo, Action Man, Trivial Pursuit, Play-Doh, Star Wars, Transformers, My Little Pony κ.α.

REPORTER.GR

Ποια τράπεζα έδωσε επιτόκιο 11% για 1 εκατ ευρώ;

Ποια τράπεζα έδωσε επιτόκιο 11% για 1 εκατ ευρώ;

Απίστευτο και όμως αληθινό! Mικρή τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διαθέτει μικρό δίκτυο καταστημάτων προσέφερε επιτόκιο σε προθεσμιακή κατάθεση 11% για το ποσό του 1 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα άλλες τράπεζες εσχάτως προσφέρουν επιτόκια 8% για 50 χιλιάδες ευρώ ενώ ο μέσος όρος στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει αναρριχηθεί στο 6,5% ενώ συνολικά το επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου , προθεσμίας και όψεως έχει φθάσει το 5,8% περίπου.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες από την στιγμή που θα ξεκινήσουν να κάνουν χρήση των μέτρων ρευστότητας που παρέχει το ελληνικό δημόσιο από το πακέτο των 28 δις ευρώ θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων σταδιακά.

Ήδη η Eurobank και η Πειραιώς έχουν κάνει χρήση του σκέλους των 8 δις ευρώ με την έκδοση ομολόγων ύψους συνολικά 1,8 δις ευρώ.

Το μέσο κόστος διαμορφώνεταικοντά στο 3,5% καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στο δημόσιο και εν συνεχεία το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ καθώς τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για άντληση ρευστότητας.

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών η μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας θα είναι αργή διαδικασία και θα ξεκινήσει σε διάστημα 2 έως 3 μηνών.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιθετική μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας καθώς οι συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά είναι άνισες και ανομοιογενείς.

Ως εκ τούτου το πλέον πιθανό σενάριο είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια π.χ. 8% που δίδουν ορισμένες τράπεζες να αρχίσουν να τα μειώνουν σταδιακά ώστε να κατεβάσουν το μέσο κόστος τους καθώς τα έξοδα εκ τόκων έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Η κρίση επηρέασε και των αριθμό των συμφωνιών

ΗΠΑ: Η κρίση επηρέασε και των αριθμό των συμφωνιών

Μόλις 1.410 συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ύψος των οποίων άγγιξε τα 49,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Real Capital Analytics. Σημειώνεται ότι, το 2007, πραγματοποιήθηκαν 4.410 συναλλαγές, ύψους 207,2 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 55 δισ. δολάρια για το σύνολο του 2008, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για 61 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την ενοικίαση ή την αγορά γραφείων περιορίστηκε σημαντικά, καθώς οι περισσότερες εταιρείες προχώρησαν είτε σε μείωση των δραστηριοτήτων τους είτε αποφάσισαν να συγχωνεύσουν ορισμένες δραστηριότητές τους.

Συγκεκριμένα, τα γραφεία που έμειναν ελεύθερα προς ενοικίαση ή πώληση αυξήθηκαν κατά 12,5% από τις αρχές του 2008 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη Reis Inc. Φυσικά, αυτές οι αρνητικές εξελίξεις είχαν αντίκτυπο και στην επενδυτική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές των ενοικίων. Μόνο στο Μανχάταν εκτιμάται ότι τα ενοίκια θα υποχωρήσουν μέχρι και 20% έως το 2010, ενώ σε όλη την Αμερική θα μειωθούν κατά 15%, σύμφωνα με την Cushman& Wakefield.

Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά real estate είδαν τα κέρδη τους να «βυθίζονται» και αναμένεται να μην παρουσιαστεί ανάκαμψη μέσα στο 2009.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι ασφαλές να λέμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, προτού σημειωθεί ανάπτυξη. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το 2009 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και θα χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν όμως και οι αισιόδοξοι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη παραμένει υπό έλεγχο, καθώς το υψηλό κόστος κατασκευής και οι περιορισμένες χρηματοδοτήσεις έχουν συμβάλει στην επινόηση νέων προγραμμάτων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των επενδυτών, πρέπει να διατηρηθεί η εισροή κεφαλαίων στην αγορά, ενώ συγχρόνως τα έξοδα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο.


NAFTEMPORIKI

2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχασαν οι ΗΠΑ το 2008

2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχασαν οι ΗΠΑ το 2008

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται ότι ήρθε η αμερικανική οικονομία το 2008.

Το Δεκέμβριο, όπως εκτιμούν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg, χάθηκαν περίπου 500.000 θέσεις εργασίας. Τα επίσημα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, χωρίς να ποντάρει κανείς σε κάποια ευχάριστη έκπληξη.

Εάν οι υπολογισμοί των αναλυτών αποδειχθούν σωστοί, η αμερικανική οικονομία θα έχει χάσει, το περασμένο έτος, 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας -τις περισσότερες δηλαδή από το 1945.

Η ανεργία εκτιμάται ότι σκαρφάλωσε το Δεκέμβριο από το 6,7% στο 7%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1993. Οικονομολόγοι μάλιστα προειδοποιούν ότι, εάν το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για στήριξη της πραγματικής οικονομίας δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 8% έως και το 10%. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί τη δημιουργία 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, με την προώθηση ενός σχεδίου, που πολλοί εκτιμούν ότι θα υπερβεί τα 850 δισ. δολάρια.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον τομέα της μεταποίησης. Η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα -που αντιστοιχεί στο 12% της οικονομίας σήμερα- συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 28 ετών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι οι βιομηχανίες προέβησαν σε περικοπές 103.000 θέσεων εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι εκ των κλάδων που έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την παγκόσμια κρίση.

Σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν ότι το 2008 ήταν το χειρότερο έτος για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ από το 1992. Μπορεί το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης Μπους να αποτρέψει την κατάρρευση των τριών μεγάλων του Ντιτρόιτ, δεν θα ανατρέψει όμως τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών για μείωση της παραγωγής και, κατά συνέπεια, του εργατικού δυναμικού τους.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: 6,5% μειώθηκαν το 2008 οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Ιαπωνία: 6,5% μειώθηκαν το 2008 οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Μείωση 6,5% σημείωσαν το 2008 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, σε σύγκριση με το 2007, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής ένωσης αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, τονίζοντας ότι η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη τα τελευταία 34 χρόνια για τον κλάδο.

Το 2008 πωλήθηκαν στην Ιαπωνία 3.212.342 αυτοκίνητα, ενώ μόνο τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22,3%. Οι πωλήσεις καταγράφουν μάλιστα πτωτική τάση τους πέντε τελευταίους μήνες.

Την μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων ενέτεινε η οικονομική ύφεση, το αυξημένο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων, αλλά και η απώλεια ενδιαφέροντος των νέων για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων,τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ολοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, που ελέγχουν 9/10 της ιαπωνικής αγοράς, ανακοίνωσαν τους τελευταίους μήνες μεγάλες μειώσεις κερδών, περιορισμό της παραγωγής και απολύσεις.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο ο Nikkei

Με άνοδο 2,07% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce
Share |