Wednesday, November 28, 2012

Λαϊκή: Ζημιές €1,7 δισ. το εννιάμηνο



image
Ζημιές €1,7 δισ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2012 η Λαϊκή Τράπεζα έναντι ζημιών €291,5 εκ. πέρσι. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση των επισφαλειών και στην απομείωση υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις της Λαϊκής αυξήθηκαν κατά 354,3% φθάνοντας τα €1284,7 εκ. από €282,8 εκ. πέρσι.

Ο Όμιλος κατέγραψε ζημιά €1091 εκ. πριν την απομείωση της υπεραξίας και άλλων άυλων περιουσιακών στοιχείων έναντι ζημιάς €292 εκ. πέρσι.

Έσοδα, Έξοδα 

Το σύνολο των εσόδων του εννιαμήνου 2012 διαμορφώθηκε σε €638 εκ. έναντι €839 εκ. το εννιάμηνο 2011, μειωμένο κατά 24% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες σημείωσαν την ίδια περίοδο μείωση 19%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση σε € 469 εκ. το εννιάμηνο 2012, αντικατοπτρίζοντας την ραγδαία απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου και του χαρτοφυλακίου ομολόγων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αλλά και την αύξηση του κόστους δανεισμού και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,13% το εννιάμηνο 2012, αυξημένο κατά 3 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω της μη πληρωμής τόκων των αξιογράφων κεφαλαίου.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €119 εκ. το εννιάμηνο 2012, έναντι €136 εκ. το εννιάμηνο 2011, μειωμένα κατά 12%. Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιτυχής προσπάθεια του Ομίλου για τον εξορθολογισμό των δαπανών συνεχίζει να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε € 449 εκ., έναντι €472 εκ. το εννιάμηνο 2011, μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση. Τα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που αφορούν την αναδιάρθρωση, καθώς και επιβαρύνσεις για τη διακοπή συμβάσεων και απεμπλοκή από διάφορες άλλες νομικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους €21 εκ. Εξαιρουμένων των πιο πάνω, σε επαναλαμβανόμενη βάση τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μείωση 9% ετησίως.

Μείωση καταστημάτων 

Μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης και του υπουργικού διατάγματος, η τράπεζα έχει προχωρήσει με το κλείσιμο καταστημάτων ως επί το πλείστον στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο αριθμός καταστημάτων στην Κύπρο μειώθηκε κατά 11 σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2012 (από 106 σε 95) και ο αριθμός καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 16 (από 157 σε 141). Ο Όμιλος προτίθεται να προχωρήσει με το κλείσιμο επιπρόσθετων καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, ο αριθμός προσωπικού του Ομίλου μειώνεται ως αποτέλεσμα πρόωρων αφυπηρετήσεων και παραιτήσεων σε συνδυασμό με την παγοποίηση των προσλήψεων.

Το κόστος από τα έξοδα προσωπικού σε επίπεδο Ομίλου το εννιάμηνο 2012 ανήλθε σε €265 εκ., έναντι €288 εκ. το εννιάμηνο 2011, σημειώνοντας πτώση 8% σε ετήσια βάση. Εξαιρουμένων των εξόδων αναδιάρθρωσης και μη επαναλαμβανομένων εξόδων τα έξοδα προσωπικού σημείωσαν μείωση 9% ετησίως.

Παρά τις επιτυχημένες ενέργειες για τον εξορθολογισμό των δαπανών ο δείκτης εξόδων προς έσοδα αυξήθηκε από 56,3% το εννιάμηνο 2011 σε 70,4% το εννιάμηνο 2012. Ο κύριος λόγος της αύξησης του δείκτη είναι η μείωση των εσόδων κατά το εννιάμηνο 2012. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό και τον εκτενή έλεγχο του κόστους αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα του σχεδίου Αναδιάρθρωσης και προτεραιότητα της διοίκησης του Ομίλου και αναμένεται να αποφέρει βελτιωμένα αποτελέσματα τα επόμενα τρίμηνα.

Προβλέψεις 

Οι προβλέψεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 354,3% στα €1284,7 εκ. από €282,8 εκ. πέρσι. Ο δείκτης κάλυψης του Ομίλου ανήλθε σε 45,2% στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, ένα ικανοποιητικό ποσοστό μεταξύ των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μεγέθη, δείκτες 

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, το συνολικό καθαρό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου σημείωσε μείωση 13% σε ετήσια βάση και 3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €22,4 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 λόγω της απομόχλευσης και των αυξημένων προβλέψεων.

Οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές σε τριμηνιαία βάση σε € 18 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 17%, κυρίως λόγω της μείωσης των καταθέσεων τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική αγορά.

Αναδιοργάνωση εργασιών 

Στην ανακοίνωση ο Όμιλος αναφέρεται στην αναδιοργάνωση των εργασιών του.

Στα πλαίσια των προσπαθειών του Ομίλου για αναδιοργάνωση των εργασιών του ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που επιβάλλουν οι αγορές όπως επίσης και στις πρόνοιες του υπό εξέλιξη σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Όμιλος προχώρησε με την αναδιοργάνωση της δομής του, στην εξαγγελία αναθεωρημένου οργανογράμματος και στον διορισμό νέας διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής. Σκοπός της αναδιοργάνωσης είναι να υπάρξει η απαιτούμενη ώθηση και δυναμική στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Όμιλος για την υλοποίηση των ευρύτερων στρατηγικών στόχων του.

O Όμιλος προχωρεί με την μετατροπή των εργασιών του στο Ηνωμένο Βασίλειο από υποκατάστημα σε θυγατρική και έχει διορίσει προς το σκοπό αυτό ανεξάρτητους συμβούλους, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει το έργο αυτό μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Αυτή η αναδιοργάνωση υπόκειται σε έγκριση από το Financial Services Authority του Ηνωμένου Βασιλείου και γίνεται μέσα στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που έχει υποβλήθηκε

Σημαντικές εντάσεις στην αγορά 

Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εξ΄ αιτίας των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν από το κούρεμα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και από τις εκτιμώμενες μελλοντικές ζημιές στα δανειακά χαρτοφυλάκια, διέρχεται μια κρίσιμη καμπή με πρωτόγνωρες πιέσεις και εντεινόμενες προκλήσεις.

Στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι συνθήκες αποσταθεροποίησης που συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς και οι συζητήσεις για επιπρόσθετο κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, δημιουργούν σημαντικές επιπρόσθετες πιέσεις στα έσοδα του Ομίλου και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα.

Η γενικευμένη αβεβαιότητα και η περιορισμένη ρευστότητα δημιούργησαν περαιτέρω στρεβλώσεις στο κόστος δανεισμού και περιόρισαν ουσιαστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα με αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές εργασίες του Ομίλου κυρίως στην Ελλάδα.

Επίσης, τονίζεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάζονται επίσης από τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες εσωτερικές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι οποίες χρειάζονται χρόνο για να αποφέρουν αποτελέσματα. 
source: stockwatch.com.cy

BOCY: Ζημιές €211 εκ. το εννιάμηνο



image
Ζημιές €211 εκ. ανακοίνωσε για το εννιάμηνο του 2012 η Τρ. Κύπρου καταγράφοντας απώλειες σε όλες τις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Πληγή στα αποτελέσματα αποτέλεσαν οι επισφάλειες που αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 179% στα €822 εκ. από €295 εκ., καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον σε Κύπρο και Ελλάδα συνέχισε να επιδεινώνεται.

Σε τριμηνιαία βάση, πάντως μειώθηκαν κατά 46% στα €254 εκ. από €468 εκ. το δεύτερο τρίμηνο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στα πλαίσια αίτησής για κρατική στήριξη, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος θα υπολογιστούν σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και την τρόικα με βάση άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Στην Κύπρο, η σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για απομείωση δανείων – έφθασαν τα €315 εκ. έναντι €104 εκ. πέρσι – αποδίδεται στην επιδείνωσης της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία. Ως αποτέλεσμα των αυξημένων επισφαλειών, τα κέρδη μετά τη φορολογία περιορίστηκαν στα €7 εκ., μειωμένα κατά 97% έναντι των περσινών κερδών μετά τη φορολογία και προ του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, ύψους €231 εκ. Προ φορολογίας η Τράπεζα κατέγραψε μικρές ζημιές για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Στην Ελλάδα, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις για απομείωση δανείων στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε €436 εκ. το εννιάμηνο 2012 έναντι €149 εκ. το εννιάμηνο 2011.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων, οι ζημιές μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε €288 εκ. έναντι ζημιών μετά τη φορολογία €7 εκ. το εννιάμηνο 2011.

Στη Ρωσία, οι ζημιές μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε €7 εκ. έναντι κερδών μετά τη φορολογία €15 εκ. το εννιάμηνο 2011, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων.

Όσον αφορά τις άλλες χώρες, τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε €3 εκ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, €1 εκ. στην Ουκρανία, ενώ στη Ρουμανία οι ζημιές ανήλθαν σε €7 εκ. ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων.

Έσοδα από τόκους

Το Συγκρότημα παρουσίασε μείωση 5% στα έσοδα από τόκους τα οποία ανήλθαν σε €809 εκ. σε σύγκριση με €854 εκ. πέρσι.

Tο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος ανήλθε σε 3,09% το εννιάμηνο 2012, έναντι 2,90% το εννιάμηνο 2011. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το γ’ τρίμηνο 2012 μειώθηκε σε 2,91% έναντι 2,99% για το β’ τρίμηνο 2012, επηρεασμένο αρνητικά από τη μείωση της επιτοκιακής ψαλίδας καθώς και από την αύξηση των απομειωμένων δανείων.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες μειώθηκαν κατά 2% έναντι του εννιαμήνου 2011 και διαμορφώθηκαν σε €167 εκ. για το εννιάμηνο 2012.

Οι καθαρές ζημιές από διαπραγμάτευση συναλλάγματος και από χρηματοοικονομικά μέσα για το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε €8 εκ. έναντι κερδών ύψους €33 εκ. το εννιάμηνο 2011.

Οι ζημιές αυτές είναι αποτέλεσμα της ζημιάς από διάθεση, επανεκτίμηση και απομείωση χρηματοοικονομικών μέσων συνολικού ύψους €36 εκ. (έναντι ζημιών ύψους €2 εκ. για το εννιάμηνο 2011), κυρίως λόγω της απομείωσης ομολόγων τραπεζικών οργανισμών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Έξοδα 

Τα συνολικά έξοδα για το εννιάμηνο 2012 ανήλθαν σε €505 εκ. σημειώνοντας ετήσια μείωση 3% έναντι €521 εκ. το εννιάμηνο 2011. Η μεγαλύτερη μείωση των εσόδων έναντι της αντίστοιχης μείωσης των εξόδων οδήγησε σε αύξηση του δείκτη κόστος προς έσοδα ο οποίος διαμορφώθηκε σε 49,4%, αυξημένος κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του εννιαμήνου 2011 (46,2%).

Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε €297 εκ. σημειώνοντας μείωση 8% σε σύγκριση με το εννιάμηνο 2011 ενώ τα άλλα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των δαπανών προσωπικού) του Συγκροτήματος, ανήλθαν σε €208 εκ. σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το εννιάμηνο 2011.

Προβλέψεις

Το Συγκρότημα, λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον και την επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αύξησε τις προβλέψεις για απομείωση δανείων για την περίοδο οι οποίες ανήλθαν σε 3,84% των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση για το εννιάμηνο 2012 (έτος 2011: 1,48%).

Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με προβλέψεις ανήλθε σε 47% στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 έναντι 50% στις 30 Ιουνίου 2012 και 51% στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλήρως καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις με το ποσοστό της κάλυψης περιλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων σε τιμές καταναγκαστικής πώλησης να ανέρχεται σε 103% (106% στις 30 Ιουνίου 2012).

Η αύξηση στη χρέωση για προβλέψεις ανήλθε στο 179% στα €822 εκ. από €295 εκ.

Άλλα μεγέθη

Τα δάνεια του Συγκροτήματος πριν τις προβλέψεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθαν σε €28,2 δισ. παρουσιάζοντας μείωση 2%.

Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 σε €27,9 δισ., σημειώνοντας μείωση 6% από τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Κεφαλαιακή βάση

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν σε €2,31 δισ. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,0% και 7,3% αντίστοιχα. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος είναι χαμηλότεροι του ελάχιστου ορίου που απαιτεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Λαμβάνοντας υπόψη και τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) ύψους €429 εκ., ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ανήλθε σε 6,8%.

Στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της λήξης στις 30 Ιουνίου 2012 της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Συγκρότημα ανακοίνωσε ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό του έλλειμμα όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία για κεφαλαιακή στήριξη. Με βάση την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ υπολογίζεται σε €722 εκ.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του συγκροτήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά τους διαγνωστικούς ελέγχους της Pimco.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, αναφέρεται ότι αντιμέτωπο με την εντεινόμενη οικονομική ύφεση και τη συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, το Συγκρότημα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας και ρευστότητας. Στα πλαίσια αυτά στοχεύει στη διατήρηση της οργανικής του κερδοφορίας, στον περιορισμό των εξόδων και στην αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων. 
source: stockwatch.com.cy
Share |