Tuesday, May 27, 2008

Στα 128,73 δολάρια υποχώρησε το αργό

Στα 128,73 δολάρια υποχώρησε το αργό

Σημαντικές απώλειες, μεγαλύτερες των τριών δολαρίων, κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας των ενδείξεων ότι η ενεργειακή ζήτηση θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται και η τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων έχουν ανέλθει σε τιμές ρεκόρ.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 2,6%, ή κατά 3,46 δολάρια, στα 128,73 δολάρια το βαρέλι. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε κατά 3%, ή 4,01 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 128,36 δολάρια.

Την ανησυχία ότι η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα θα περιοριστεί ενέτεινε η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό 16 ετών. Επίσης, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα μειώνοντας παράλληλα την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων σαν εναλλακτική επένδυση.

Νωρίτερα σήμερα το αργό βρισκόταν και πάλι πάνω από τα 133 δολάρια, μετά και τη νέα επίθεση ανταρτών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία αλλά και τις εκτιμήσεις ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για καύσιμα από τις αγορές της Ασίας.

Όπως έγινε γνωστό, η βασική στρατιωτική μονάδα της Νιγηρία έκανε επίθεση σε αγωγούς της Royal Dutch Shell στην περιοχή. Την ίδια ώρα ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας αναμένεται να αποφασίσει σύντομα για το αν θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) η ζήτηση από την Ασία πιθανόν να αυξηθεί φέτος κατά 729.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή κατά 2,9%

REPORTER.GR

"Κόβονται" οι εκτιμήσεις για Lehman, Goldman, Morgan

"Κόβονται" οι εκτιμήσεις για Lehman, Goldman, Morgan

Σε μείωση των εκτιμήσεων για το δεύτερο τρίμηνο των χρηματοοικονομικών εταιριών Lehman Brothers, Morgan Stanley και Goldman Sachs προέβησαν οι αναλυτές των Bank of America και Sanford C. Bernstein, καθώς πιθανολογείται ότι θα αναγκαστούν να προβούν εκ νέου σε διαγραφές. Ο αναλυτής της Bank of America, Michael Hecht μείωσε τις εκτιμήσεις του για τη Lehman σε ζημιές ύψους 50 σεντ ανά μετοχή, από κέρδη 76 σεντ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της Morgan Stanley μειώθηκαν στα 95 σεντ από 1,40 δολάρια, και της Goldman στα 3,45 δολάρια ανά μετοχή, από 3,75 δολάρια πριν. Και για τις τρεις το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο λήγει αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, ο αναλυτής της Bernstein, Brad Hintz «έκοψε» τις εκτιμήσεις του για τη Lehman στα 15 σεντ ανά μετοχή, από 1,38 δολάρια, για τη Goldman στα 3,25, από 3,70 δολάρια ανά μετοχή και για τη Morgan Stanley στα 1,05 από 1,38 δολάρια ανά μετοχή.

REPORTER.GR

TO ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Durable Goods Orders
Dept of Commerce


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 15 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 15 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε χαμηλό 15 ετών υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ την περίοδο του Απριλίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να υποχωρούν.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 57,2 μονάδες, περισσότερο δηλαδή από το αναμενόμενο και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1992. Τον Απρίλιο είχε ανέλθει στις 62,8 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board θα υποχωρούσε στις 60 μονάδες.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 3,3% στις πωλήσεις νέων κατοικιών Απριλίου

ΗΠΑ: Αύξηση 3,3% στις πωλήσεις νέων κατοικιών Απριλίου

Ανοδικά κινήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ την περίοδο του Απριλίου. Παρόλα αυτά οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αυτός δεν είναι λόγος να πανηγυρίζουμε και ότι η αγορά κατοικίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει.
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 3,3% στις 526.000, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη ανοδο του δείκτη από τον Οκτώβριο.

Η ανοδος που καταγράφηκε τον Απρίλιο είχε πάντως ήδη προβλεφθεί από τους αναλυτές, αλλά εκτιμούσαν ότι θα αγγίξουν τις 509.000. Αλλωστε πριν από λίγο δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που υποδεικνύουν σημαντική υποχώρηση στις τιμές κατοικιών σε χαμηλό επτά ετών.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1032.58 ( -0.66%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2998.74 ( -0.71%)

Όγκος: € 7,311,284

---

FTSE 100 INDEX 6,058.50 -28.80 -0.47%
CAC 40 INDEX 4,906.56 -31.28 -0.63%
DAX INDEX 6,958.66 4.82 0.07%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,548.35 68.72 0.55%
S&P 500 INDEX 1,385.35 9.42 0.68%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,481.24 36.57 1.50%

Βρετανία: Μειωμένες οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων τον Απρίλιο

Βρετανία: Μειωμένες οι εγκρίσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων τον Απρίλιο

Κάμψη της τάξεως του 40%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημείωσαν οι εγκρίσεις για χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στη Βρετανία τον Απρίλιο, αν και εμφανίστηκαν αυξημένες συγκριτικά με το Μάρτιο.

Σύμφωνα με την British Bankers' Association, οι εγκρίσεις διαμορφώθηκαν τον περασμένο μήνα στις 38.704, από 35.546 που ήταν το Μάρτιο. Παρόλα αυτά, διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των έξι τελευταίων μηνών.

Σημειώνεται ότι οι εγκρίσεις του Μαρτίου είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1997, όταν η BBA ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία.

NAFTEMPORIKI

LG Electronics: Ενδιαφέρον για τη μονάδα οικιακών συσκευών της GE

LG Electronics: Ενδιαφέρον για τη μονάδα οικιακών συσκευών της GE

Η LG Electronics παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις όσον αφορά στην πιθανή πώληση της μονάδας οικιακών συσκευών της General Electric ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Η GE επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτόν το μήνα πως μελετά το ενδεχόμενο πώλησης ή απόσχισης της συγκεκριμένης μονάδας της, τα έσοδα της οποίας διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 7,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, η αξία της αποτιμάται σε τέσσερα με οκτώ δισ. δολάρια.

Αναφερόμενος στην πιθανή πώληση της μονάδας, ο επικεφαλής της LG Electronics Ναμ Γιονγκ τόνισε ότι «έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τη δομή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικιακών συσκευών». Πρόσθεσε, πάντως, πως δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στα σχέδιά του μια συνάντηση με τον ομόλογό του στην GE Τζέφρι Ίμελτ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πέραν της LG Electronics, ενδιαφέρον για τη μονάδα έχει εκφράσει και η κινεζική Haier Group.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Κάμψη 14,4% στις τιμές κατοικίας το Μάρτιο

ΗΠΑ: Κάμψη 14,4% στις τιμές κατοικίας το Μάρτιο

Επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ το Μάρτιο, καθώς, σύμφωνα με τον δείκτη Case-Shiller της Standard & Poor’s, οι τιμές σε 20 μεγάλες πόλεις της χώρας υποχώρησαν κατά 14,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ.

NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,893.31 203.12 1.48%
HANG SENG INDEX 24,282.04 154.73 0.64%
CSI 300 INDEX 3,576.20 16.98 0.48%

Ζημίες ενός δισ. ευρώ για την IKB

Ζημίες ενός δισ. ευρώ για την IKB

Ζημίες σχεδόν ενός δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το εννεάμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο η γερμανική τράπεζα IKB Deutsche Industriebank AG, ενώ διαβεβαίωσε πως οι διαδικασίες πώλησής της προχωρούν όπως είχε σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα η IKB είχε εμφανίσει κέρδη 142 εκατ. ευρώ. Οι απώλειές της από την έκθεση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα διαμορφώθηκαν σε περίπου δύο δισ. ευρώ και οι απώλειες λόγω των επενδύσεων σε τίτλους ανήλθαν σε ένα δισ. ευρώ.

Η γερμανική τράπεζα ανέφερε ότι διενήργησε, εντός του Μαΐου, συζητήσεις με εννέα υποψήφιους επενδυτές και ότι ο κρατικός όμιλος KfW, ο οποίος πουλάει το μερίδιό του στην IKB, έλαβε αρκετές «ενδιαφέρουσες, τεκμηριωμένες προσφορές». Όπως σημείωσε, η KfW σκοπεύει να επιλέξει ορισμένες από αυτές τις εταιρείες προτού ξεκινήσει αποφασιστικές διαπραγματεύσεις.

Οι μετοχές της IKB υποχωρούσαν νωρίτερα στη Φρανκφούρτη κατά 0,5% στα 3,77 ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχουν καταγράψει πτώση 86%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στα 367 εκατ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος τον Ιούνιο

Γερμανία: Εξασθένηση του καταναλωτικού κλίματος τον Ιούνιο

Επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει τον επόμενο μήνα το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK για τον Ιούνιο υποχώρησε στις 4,9 μονάδες από τις 5,6 μονάδες – βάσει αναθεωρημένων στοιχείων – του Μαΐου.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως θα διαμορφωνόταν, κατά μέσο όρο, στις 5,8 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Σε υψηλά 12ετίας η αύξηση του ΑΕΠ

Γερμανία: Σε υψηλά 12ετίας η αύξηση του ΑΕΠ

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 ετών αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2008, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε, σε τριμηνιαία βάση, κατά 1,5%, όσο ανέφερε η υπηρεσία και στις αρχικές της εκτιμήσεις, νωρίτερα αυτόν το μήνα. Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,8%.

Η ισχυρή ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στηρίχθηκε από τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν σε εργοστάσια, εξοπλισμό και στον κατασκευαστικό τομέα.

NAFTEMPORIKI

Γκρίνσπαν: Η οικονομία των ΗΠΑ δεν διέφυγε τον κίνδυνο ύφεσης

Γκρίνσπαν: Η οικονομία των ΗΠΑ δεν διέφυγε τον κίνδυνο ύφεσης

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας παραμένει πιθανή, υποστηρίζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Άλαν Γκρίνσπαν.

"Οι πιθανότητες ύφεσης ξεπερνούν το 50%", φέρεται να δήλωσε ο Γκρίνσπαν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πιθανότητα "σημαντικής" ύφεσης έχει "σαφώς περιοριστεί". Πρόσθεσε ότι ακόμη "είναι πολύ νωρίς" για να πει εάν τα χειρότερα έχουν ήδη περάσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γκρίνσπαν εκτίμησε ότι οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

NAFTEMPORIKI

ΕΚ: Αδικαιολόγητη η ανάκληση της ανακοίνωσης της Armonia για ΔΠ προς PND & LCH – Καλείται να συμμορφωθεί. Aπάντηση της Armonia

ΕΚ: Αδικαιολόγητη η ανάκληση της ανακοίνωσης της Armonia για ΔΠ προς PND & LCH – Καλείται να συμμορφωθεί

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεδρία της ημερομηνίας 26 Μαΐου 2008, αποφάσισε ότι τα όσα αναφέρονται στη σημερινή ανακοίνωση της Armonia Estates Ltd (η Εταιρεία) για την ανάκληση της ανακοίνωσης της ημερομηνίας 26.3.2008, για την εξαγγελία πρόθεσης διενέργειας Ολικής Δημόσιας Πρότασης από την Εταιρεία για την απόκτηση μέχρι και του 100% του συνολικού εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λτδ και Leptos Calypso Hotels Public Ltd, δεν δικαιολογούν την εν λόγω ανάκληση σύμφωνα με το άρθρο 8 του Νόμου των Δημόσιων Προτάσεων (Ν41(Ι)/2007).

Συνεπώς η Εταιρεία κλήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως αυτές απορρέουν από το Ν41(Ι)/2007 και να προβεί στην ανακοίνωση της οριστικής απόφασης της για τη διενέργεια δημόσιας πρότασης.

---

Armonia προς ΕΚ: Η ανακοίνωση για ΔΠ προς PND-LCH ανακλήθηκε λόγω μη εξασφάλισης της χρηματοδότησης


Ακολουθεί απαντητική επιστολή της Εταιρείας Armonia Estates Limited, ημερομηνίας 26 Μαΐου, 2008, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ημερομηνίας 26 Μαΐου, 2008.

Δημόσια Πρόταση για εξαγορά μέχρι και του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιρειών Πανδώρα Επενδύσεις Δημόσια Λιμιτεδ και Leptos Calypso Hotels Public Limited

Αναφερόμενοι στην επιστολή σας με αριθμό ΕΚ3.1.70 και σημερινή ημερομηνία, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι η Εταιρεία προέβη στην ανακοίνωση της ημερομηνίας 26.5.2008 δια τον λόγο ότι δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για καταβολή του τιμήματος προς υλοποίηση των ως άνω δημοσίων προτάσεων, ως ήτο βασική αίρεση στην ανακοίνωση μας ημερομηνίας 26.3.2008.

Ενόψει των ως άνω, η οποιαδήποτε ανακοίνωση για οριστική απόφαση διενέργειας δημόσιας πρότασης, θα είναι άνευ αντικειμένου.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |