Tuesday, January 15, 2013

Αντιμέτωπη με πρόστιμο 800 εκατ. δολ. η RBS

Πρόστιμο ύψους έως 500 εκατ. στερλινών (804 εκατ. δολ.) πιθανόν να κληθεί να καταβάλει η Royal Bank of Scotland την επόμενη εβδομάδα για τον ρόλο της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα τα οποία επικαλείται το Bloomberg. Παράλληλα, ίσως ζητηθεί η αποχώρηση δύο στελεχών της τράπεζας – του επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής, Τζον Χάρικαν και του επικεφαλής αγορών, Πίτερ Νίλσεν – που θεωρείται ότι είχαν ευθύνη για τα τμήματα της RBS που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Το πρόστιμο θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που επιβάλουν οι αρχές σε τράπεζα για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 δισ. δολαρίων στην ελβετική UBS, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε επιβληθεί πρόστιμο 290 εκατ. στερλινών στην Barclays.

source: naftemporiki.gr

Moody’s: Υποβάθμιση τραπεζών λόγω «κουρέματος»


Σε υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών προχώρησε ψες ο οίκος Moody’s, διαβλέποντας μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου και κεφαλαιακών απωλειών λόγω κουρέματος του κυπριακού χρέους. 


Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τα ratings καταθέσεων και χρέους των τριών τραπεζών σε Caa2, μειώνοντας παράλληλα την πιστωτική αξιολόγηση της Ελληνικής σε Caa3 από Caa2 και της Λαϊκής σε Ca από Caa3. Το rating των αξιολογήσεων για το χρέος και καταθέσεις είναι σε αρνητικό ορίζοντα. 

Η κίνηση του οίκου ακολουθεί την υποβάθμιση της χώρας στο Caa3 στις 10 Ιανουαρίου 2013 και αντανακλά την αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο και τις συνθήκες οριστικοποίησης του μνημονίου της κυβέρνησης με την τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το αυξημένο ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη συνεπακόλουθη επίδραση του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών δεδομένου του μεγάλου χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε κυβερνητικούς τίτλους. 

Ο οίκος θεωρεί ότι η τρέχουσα συμφωνία με την τρόικα για τη συνομολόγηση μνημονίου αποτελεί σημαντική πρόοδο τονίζοντας ωστόσο ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας και η εκταμίευση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση έχει καθυστερήσει, ενώ οι όροι για το τραπεζικό σύστημα παραμένουν αβέβαιοι. 

Επίσης, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αυξηθεί που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για τους λόγους αυτούς, ο οίκος μείωσε τις αξιολογήσεις για την εξωτερική στήριξη των τραπεζών για να συνάδουν με την αξιολόγηση της χώρας. 

Η μείωση της αυτόνομης πιστοληπτικής αξιολόγησης της CPB σε Ca από Caa3 αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου για τη μεγαλύτερη αδυναμία της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας σε σχέση με άλλες τράπεζες. 

Ο οίκος αναφέρεται στην πιο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού της Λαϊκής λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης στην Ελλάδα (44% των δανείων της) και στην πιο έντονη επίδραση από την εξασθένηση της κρατικής πιστωτικής θέσης λόγω της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας στα κρατικά ομόλογα της Κύπρου που φθάνει το 282% του δείκτη κεφαλαίων core tier 1 (περιλαμβανομένης της κρατικής στήριξης €1,8 δισ. που έλαβε τον Ιούνιο του 2012). 

Η μείωση της αυτόνομης αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας στο Caa3 από Caa2, αντανακλά τη μείωση της πιστωτικής θέσης της κυπριακής κυβέρνησης δεδομένης της μεγάλης κατοχής κρατικού χρέους από την τράπεζα. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της HB, η επένδυση στα κυβερνητικά ομόλογα της χώρας υπολογίζεται στο 78% του pro forma δείκτη κεφαλαίων core tier 1 το Σεπτέμβριο του 2012, φέρνοντας το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας κοντά σε αυτό της χώρας. 

Η αυτόνομη αξιολόγηση για την Τρ. Κύπρου παραμένει στο Caa3,αντανακλώντας την άποψη του οίκου ότι η εκτίμηση αυτή συνεχίζει να περιλαμβάνει τους κινδύνους για τον ισολογισμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. 

Περαιτέρω υποβάθμιση των τραπεζών θα μπορούσε να προκύψει από τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού οδηγώντας σε αύξηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. 

Αναβάθμιση θα μπορούσε να προκύψει με την πάροδο του χρόνου μετά την αναδιάρθρωση ή και απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού και τη σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών. 

source: stockwatch.com.cy
Share |