Wednesday, April 20, 2011

ΒΟΕ: Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις


ΒΟΕ: Ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία αναμένεται να ξεπεράσει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να ενισχυθεί σύντομα πάνω από το 5%, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Απρίλιο, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% τον Απρίλιο και των αγορών ομολόγων βάσει του προγράμματος στήριξης στις 200 δισ. λίρες.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι ψήφοι των εννέα μελών ήταν ίδιες με το Μάρτιο. Έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Mervyn King, ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτόκιο και των αγορών ομολόγων στα ίδια επίπεδα.

Ο Andrew Sentance, ο Martin Weale και ο Spencer Dale ψήφισαν υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου. Ο Sentence επανέλαβε την άποψή του για αύξηση κατά 0,5%, ενώ οι Weale και Dale ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά 0,25%.

Ο Adam Posen για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. λίρες.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,0% το Μάρτιο, από 4,4%$ το Φεβρουάριο, ωστόσο παρά την πτώση, παρέμεινε διπλάσιος από το μεσοπρόθεσμο στόχο της BOE του 2%.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας, των εμπορευμάτων και των εισαγόμενων προϊόντων οδήγησε την επιτροπή στο συμπέρασμα ότι ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της τράπεζας όπως αυτές παρουσιάζονται στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου.

Στα πρακτικά επίσης αναφέρεται ότι «παραμένει σημαντικός κίνδυνος να ξεπεράσει ο πληθωρισμός το 5% βραχυπρόθεσμα».

Ωστόσο, τα πρακτικά του Απριλίου δείχνουν ότι η επιτροπή κρίνει ότι διατηρούνται οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της Μ. Βρετανίας και η ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου ίσως μειώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η επιτροπή θεωρεί ότι «ότι ακόμη αξίζει να περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι διάφοροι παράγοντες πριν αναπροσαρμόσει τη στάση της στη νομισματική πολιτική».





source: capital.gr

No comments:

Share |