Saturday, May 24, 2008

JP Morgan: Θετικά σχόλια για μετοχές των ελληνικών τραπεζών

JP Morgan: Θετικά σχόλια για μετοχές των ελληνικών τραπεζών

ΘΕΤΙΚΗ για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένει η JP Morgan, ξεχωρίζοντας ως κορυφαίες επενδυτικές επιλογές τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου. Σε χθεσινή έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες, ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight, εκτιμώντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα παρουσιάσει καλύτερη αξία και ανάπτυξη, καθώς και ισχυρότερους ισολογισμούς από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση σε περιοχές υψηλής ανάπτυξης, ενδεχομένως και υψηλότερου κινδύνου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, η οποία για το 2008 αναμένεται στο 3,5% σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, επιβραδύνεται.

Ωστόσο, παραμένει πάνω από τα μέσα αντίστοιχα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση μέχρι οι κεφαλαιαγορές να γίνουν περισσότερο ευέλικτες, προσφέροντας στις ελληνικές τράπεζες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την ταχεία ανάπτυξή τους.

Ο οίκος διαπιστώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης πίεσης στην ποιότητα των παγίων τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και έχουν ξεκινήσει συνετά να αυξάνουν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Η JP Morgan αναμένει συνέχιση της εν λόγω τάσης και προβλέπει αύξηση του κόστους κινδύνου κατά 5% - 6% ετησίως έως το 2010.

Η JP Morgan αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις της για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών είναι περισσότερο συντηρητικές από τους στόχους των διοικήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τη γνώμη του οίκου βασίζονται σε συνθήκες αγοράς που προσεγγίζουν την τελειότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για τον κλάδο, τονίζοντας ότι όταν βελτιωθεί θετικά η ορατότητα για την πορεία των μεγεθών σε σχέση με τους στόχους των διοικήσεων, τότε τα τωρινά επίπεδα εισόδου ίσως αποδειχτούν εξαιρετική ευκαιρία για τους επενδυτές προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω τις θέσεις τους. Κάτι τέτοιο ίσως οδηγήσει και σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του οίκου για τον κλάδο.

Αναλυτικά, για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] ο οίκος επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 32 ευρώ, εκτιμώντας ότι διαπραγματεύεται με μη απαιτητική αποτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή. Η τελευταία αναμένεται στο 13% για το 2008, στο 23% για το 2009 και στο 25% για το 2010, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,3 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2007.

Για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] η JP Morgan σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το α' τρίμηνο του 2008 ενδέχεται να είναι αδύναμο λόγω της υιοθέτησης του ευρώ στην Κύπρο, η σταδιακή ανατίμηση του υπολοίπου των χορηγήσεων στην Κύπρο, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη των χορηγήσεων σε Ρωσία και ΝΑ Ευρώπη, τα καλά επιτοκιακά περιθώρια και οι ισχυρές εισροές και οι διεθνείς καταθέσεις θα αντισταθμίσουν μέρος των πιέσεων στο β' εξάμηνο του 2008, όπως και το 2009.

Αν και διατηρεί τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές του, ο οίκος μειώνει την τιμή - στόχο στα 15 ευρώ από τα 18 ευρώ προηγουμένως, με τη νέα τιμή να υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 77%.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , παραμένει ωστόσο επιφυλακτικός για τις προοπτικές της τράπεζας στη διάρκεια των επόμενων 4 έως 6 μηνών λόγω του επιπέδου επιτοκίων και των πολιτικών ανησυχιών στην Τουρκία. Ο οίκος μειώνει την τιμή - στόχο στα 45 ευρώ από 52 ευρώ προηγουμένως.

Η JP Morgan μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank [EFGr.AT] στα 30 ευρώ από 32 ευρώ προηγουμένως, ενώ προβλέπει ότι τα κέρδη για το σύνολο του 2008 θα ανέλθουν στα 996 εκατ. ευρώ.

Για την Alpha Bank [ACBr.AT] εκτιμά ότι θα εμφανίσει ισχυρά καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2008, ύψους 879 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει δε ότι η Alpha Bank αναμένει ότι οι δραστηριότητες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα προσθέσουν στα κέρδη της περί τα 500 εκατ. ευρώ σε προ φόρων βάση. Η JP Morgan διατηρεί την τιμή - στόχο των 32 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank.

Τέλος, ο οίκος υποβαθμίζει σε ουδέτερη τη σύσταση για τη μετοχή της ΑΤΕBank, μειώνοντας παράλληλα την τιμή - στόχο από τα 5,5 ευρώ στα 3,3 ευρώ. Σύσταση ουδέτερη με μείωση της τιμής - στόχου στα 15 ευρώ από 21 ευρώ δίνει για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και για τις δύο τράπεζες, η JP Morgan διακρίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή τους.

NAFTEMPORIKI

Υπάρχει και το Ιράν

Υπάρχει και το Ιράν

Τα χαράματα της 26ης Μαϊου 1908, μια ομάδα υπό βρετανική καθοδήγηση που έκανε εξορύξεις στην Περσία αντίκρυσε με δέος το έδαφος να σείεται και να ξεπηδά ένας μαύρος πίδακας.

Οι επιπτώσεις εκείνων των γεγονότων ήταν συνταρακτικές, όχι μόνο για την Περσία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εναν αιώνα αργότερα, οι φυσικοί πόροι του Ιράν ενδέχεται να παίξουν και πάλι αποφασιστικό ρόλο στην αναζήτηση ενεργειακής ασφάλειας από τη δυτική Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να επενδύσει στην κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το

Τουρκμενιστάν προς την Τουρκία και τη νότια Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής που θα μπορούσε να καταστήσει τον Nabucco εμπορικά βιώσιμο: το Ιράν.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας αυτής είναι δεύτερα σε μέγεθος μετά τα ρωσικά, και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τη δυτική Ευρώπη μέσα από την επέκταση του υπάρχοντος αγωγού Ταμπρίζ-Αγκυρας.

Αλλά οι πιέσεις της Ουάσινγκτον δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει αέριο χωρίς μεγάλες ξένες επενδύσεις, και την περασμένη εβδομάδα η Shell και η Repsol ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεχίσουν την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα ιρανικά αποθέματα.

Εκτός από φυσικό αέριο, το Ιράν έχει βέβαια και πετρέλαιο: πρόκειται για τη δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ σε εξαγωγές και θα μπορούσε να εξάγει ακόμη περισσότερο αν είχε τις επενδύσεις τις οποίες εμποδίζουν οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι την ώρα που η τιμή του πετρελαίου αγγίζει τα 135 δολάρια το βαρέλι, ο πρόεδρος Μπους από τη μια ζητά από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, κι από την άλλη εμποδίζει αυτή την εξέλιξη με την αδιάλλακτη πολιτική του απέναντι στο Ιράν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από δύο εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν σε δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες. Μια νίκη του Ομπάμα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα εποχή συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Κι αν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2009 στο Ιράν επικρατήσει ένας πραγματιστής, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

NAFTEMPORIKI
Share |