Thursday, September 29, 2011

Δίμηνη παράταση για την απαγόρευση του short-selling


Δίμηνη παράταση για την απαγόρευση του short-selling

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων (short-selling ban) κατά δύο μήνες μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά και σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας(FSMA, AMF, CONSOB, CNMV) υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) αποφάσισε να παρατείνει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι την 9.12.2011.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα


ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα


Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική National Association of Realtors.

Η NAR ανακοίνωσε ότι ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης σημείωσε πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στις 88,6 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση του δείκτη κατά 2%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημειώνει άνοδο 7,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της NAR.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 428.000 από 423.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Μειωμένες κατά 37.000 στις 391.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος απέδωσε την απρόσμενη αυτή πτώση σε ορισμένους παράγοντες «τεχνικής φύσεως», οι οποίοι δεν φαίνονται στις φυσιολογικές εποχικές προσαρμογές.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 428.000 από 423.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 5.250 αιτήσεις στις 417.000 αιτήσεις.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Στο 1,3% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο


ΗΠΑ: Στο 1,3% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο

Με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο απ' ό,τι αναμενόταν «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση των εξαγωγών οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 1,3%, έναντι 1% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η αναθεώρηση αυτή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,2%. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Τα σημερινά στοιχεία εντείνουν την αισιοδοξία ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα αναπτυχθεί, αν και με μειωμένους ρυθμούς.

source: naftemporiki.gr

«Ναι» είπαν οι Γερμανοί στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας


Το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης του EFSF

Η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την έγκριση του νομοσχεδίου διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του EFSF, μια διαδικασία που έχει χαρακτηρισθεί ως θρίλερ καθώς ενδέχεται να κρίνει κι αυτό ακόμα το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ, είναι μόνο ένα βήμα σε μια μακρά … «δοκιμασία» της ενότητας της Ευρωζώνης!

Η έγκριση – δια της ψήφου των Εθνικών κοινοβουλίων – της ενίσχυσης του ρόλου του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της θωράκισης της Ευρωζώνης και της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ελλάδα και απειλεί ευθέως το Νότο και την Περιφέρεια της ΕΕ.

Με δεδομένο πως το σχετικό νομοσχέδιο θα «περάσει» από την Bundestag, ακόμα κι αν χρειαστεί και τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Κι αυτό γιατί η πολυαναμενόμενη «πλήρης ενεργοποίηση» του EFSF πρέπει να εγκριθεί από όλα τα μέλη της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής – και μετά την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Φινλανδία, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης – οι χώρες που έχουν πει «ναι» σε όσα οι ίδιοι οι ηγέτες τους έχουν συμφωνήσει από τις 21 Ιουλίου είναι οι: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σλοβενία. Απομένουν η Γερμανία κι άλλες 7.

Εκτός από την Πορτογαλία, που δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την ψηφοφορία, τα επόμενα «κρίσιμα ραντεβού» έχουν ως εξής:

Μαζί με τη Γερμανία και η Εσθονία όρισε την 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα της έγκρισης από τη Βουλή της συμφωνίας του Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερψήφιση της ενίσχυσης του EFSF με μεγάλη πλειοψηφία.

Μια ημέρα αργότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνει δράση το αυστριακό κοινοβούλιο. Κι εδώ αναμένεται να «περάσει» με μεγάλη πλειοψηφία.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ψηφίζει επί της απόφασης η Κύπρος. Κι εδώ δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις, κάτι που ισχύει και για το κοινοβούλιο της Μάλτας που θα δώσει την έγκρισή του στον EFSF στις 6 ή το αργότερο στις 7 Οκτωβρίου.

Στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται και η ετυμηγορία της Ολλανδίας, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για σίγουρη επικύρωση με μεγάλη πλειοψηφία και μάλιστα και με θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση.

Κι απομένει η Σλοβακία. Το κρίσιμο ραντεβού του κοινοβουλίου της έχει οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου κι εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θεωρητικά ακόμα και τώρα η επικύρωση του EFSF είναι αμφίβολη. Παρά τις ενστάσεις της η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Iveta Radicova θα ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης, με τη διαφορά πως δεν είναι σίγουρη η ψήφος ΟΛΩΝ των βουλευτών του κόμματος – εταίρου μειοψηφίας στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των ευρωσκεπτικιστών (SaS). Εικάζεται πως εάν τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, τότε η Σλοβάκα πρωθυπουργός θα ζητήσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών. Με τους τελευταίους να συμφωνούν επί της αρχής, αλλά να ζητάνε απόλυτη ομοφωνία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οπότε δεν αποκλείεται η ψηφοφορία για τον EFSF να οδηγήσει τη Σλοβακία πίσω στις εθνικές κάλπες καθώς θα έχει καταρρεύσει η κυβέρνηση συνασπισμού !

source: protothema.gr

Στις 13 Οκτώβρη η απόφαση για την 6η δόση


Στις 13 Οκτώβρη η απόφαση για την 6η δόση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα ληφθεί μάλλον στις 13 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "θα εξετάσουν τώρα εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώπιον της γερμανικής βουλής. "Δεν είμαι σε θέση να πω ποια θα είναι η απόφαση αυτή, δεν μπορώ να προβλέψω τα συμπεράσματα της τρόικας", πρόσθεσε.

Σήμερα οι οι «Financial Times Deutschland» επανέρχονται στο σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπία της Ελλάδας βάσει του «plan B» της Γερμανίας. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «μυστική την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» ως αποτέλεσμα της καθυστέρηση της χορήγησης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα καθώς μέχρι σήμερα τίθετο θέμα χρεοκοπίας της χώρας μας, σε περίπτωση που δεν λάμβανε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τη νέα δόση. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, στη Γερμανία συζητείται το ενδεχόμενο η τρόικα, μετά την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, να αρνηθεί τη χορήγηση της νέας δόσης προς την Ελλάδα και η χώρα να οδηγηθεί στην αδυναμία πληρωμών.

Πάντως οι ελεγκτές της Τρόικας πιάνουν δουλειά και πάλι από σήμερα. Στο οικονομικό επιτελείο τους «υποδέχονται» και πάλι με νέες παλινωδίες, στο θέμα των αποδείξεων αυτή τη φορά και ενώ οι εκπρόσωποι της Τρόικας καταφθάνουν για να εποπτεύσουν αν θα τηρηθούν όσα υποσχέθηκαν σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου.

Το «χαλί» για την επιστροφή της Τρόικας έστρωσαν τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που συζητά και σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή του δόρατος το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που θα ισχύσει από 1ης Νοεμβρίου, αλλά και το πρόγραμμα «εφεδρείας» στο δημόσιο. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ


source: protothema.gr

MIG: Πώληση της Vivartia Cyprus αντί 42 εκατ. ευρώ


MIG: Πώληση της Vivartia Cyprus αντί 42 εκατ. ευρώ


Στην πώληση της Vivartia Cyprus αντί 42 εκατ. ευρώ προχώρησε η MIG. Το κλιμάκιο της εταιρείας που έκλεισε το deal βρέθηκε σήμερα στην Κύπρο για να επικυρώσει την συμφωνία για την πώληση του 90% της θυγατρικής της Vivartia σε κύπριους επιχειρηματίες. Η MIG θα διατηρήσει το 10% της Vivartia Cyprus προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί η διανομή των προϊόντων της Vivartia στην κυπριακή αγορά.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται ίσως και εντός της ημέρας.

Η Vivartia Cyprus δημιουργήθηκε το 2007 μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Charlambidis Dairies και Christies Daires και έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και διανομή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά. Είναι η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που δραστηριοποιείται παραγωγικά σε όλους τους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των δύο ξεχωριστών γραμμών παραγωγής φρέσκου γάλακτος με τα σήματα Χαραλαμπίδης και Κρίστης, την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών της και τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της.

Η εταιρεία έχει και εξαγωγική παρουσία με τυρί σε 24 χώρες, αξίας πέραν των 12 εκατ ευρώ. Απασχολεί περίπου 580 άτομα και έχει κύκλο εργασιών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.




source: capital.gr

Nokia: Νέες περικοπές θέσεων εργασίας - Κλείνει εργοστάσιο στη Ρουμανία


Nokia: Νέες περικοπές θέσεων εργασίας - Κλείνει εργοστάσιο στη Ρουμανία

Στην περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας πρόκειται να προχωρήσει η Nokia ενώ σχεδιάζει και το κλείσιμο ενός εργοστασίου στη Ρουμανία, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με τον φινλανδικό κολοσσό κινητής τηλεφωνίας, οι ανωτέρω περικοπές προστίθενται στις χιλιάδες απολύσεις που έχει ήδη ανακοινώσει. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η εταιρεία παρουσίασε σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Nokia αναφέρει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο στην πόλη Κλουτζ της Ρουμανίας μέχρι τα τέλη του 2011 και θα σταματήσει ορισμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Οι μετοχές της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% από τις αρχές του έτους, άνοιξαν σήμερα με πτώση 1,7%.

source: naftemporiki.gr

Ισπανία-Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση του short selling


Ισπανία-Ιταλία: Παρατείνεται η απαγόρευση του short selling

Την επ' αόριστον παράταση της απαγόρευσης του short selling (ανοιχτές πωλήσεις) για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου αποφάσισε η αρμόδια Αρχή της Ισπανίας. Και η Ιταλία έλαβε την ίδια απόφαση, παρατείνοντας όμως την απαγόρευση έως τις 11 Νοεμβρίου.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις


Ιαπωνία: Πτώση στις λιανικές πωλήσεις

Οι λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση τον Αύγουστο για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών ότι η πεσμένη ζήτηση θα έχει αρνητικές επιδράσεις πάνω στην ευάλωτη από το μεγάλο σεισμό οικονομία της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ιαπωνικό υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 2,6% τον Αύγουστο σε σχέση με την ίδια περίοδο τον προηγούμενο χρόνο.

Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση που σημειώθηκε από το Μάρτιο, όταν η χώρα υπέστη τις επιπτώσεις από ένα τεράστιο σεισμό και τσουνάμι.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα τελευταία στοιχεία απεικονίζουν την ευάλωτη κατάσταση της οικονομίας της Ιαπωνίας και θα έχουν ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω έλεγχο του σχεδίου της κυβέρνησης να αυξήσει φόρους για να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των ζημιών από τις καταστροφές του Μαρτίου.

Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στις αυξήσεις των φόρων επιχειρηματολογώντας ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να απειλήσει την οικονομία της Ιαπωνίας, με τους εξαγωγείς να έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερα ψηλό γεν, τη ζήτηση να πέφτει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και εν μέσω αυξανόμενων φόβων μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Η πτώση στην κατανάλωση ώθησε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε ασταθές τον Απρίλιο και το Μάιο ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Αύγουστο οι πωλήσεις μηχανημάτων και ηλεκτρικών συσκευών έπεσαν κατά 19,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι πωλήσεις ψηφιακών τηλεοράσεων είχαν αυξηθεί λόγω του τερματισμού των αναλογικών μεταδόσεων στην Ιαπωνία το τέλος Ιουλίου.

Οι πωλήσεις σχετικές με τη βιομηχανία αυτοκινήτων σημείωσαν επίσης μείωση της τάξης του 18,8% και απεικονίζουν το καταναλωτικό κλίμα και το γεγονός ότι οι πωλητές δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της καταστροφής βασικών εργοστασίων από τις καταστροφές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας έχει ως στόχο να αυξήσει φόρους για να εξασφαλίσει 9,2 τρισ. γεν σε έκτακτα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει επιπρόσθετο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου ένα προϋπολογισμό ύψους 12 τρισ. γεν για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

source: stockwatch.com.cy

Man Group: Πτώση κατά 19% στην τιμή της μετοχής


Man Group: Πτώση κατά 19% στην τιμή της μετοχής

«Βουτιά» πάνω από 19% έκανε η τιμή της μετοχής της Man Group, του μεγαλύτερου ομίλου διαχείρισης hedge fund στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση ότι το καλοκαίρι οι πελάτες του απέσυραν κεφάλαια με τους ταχύτερους ρυθμούς από τις αρχές του 2009. Το γ΄ τρίμηνο, απεσύρθησαν από τον όμιλο κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. δολ., ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν απόσυρση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. δολ.

Το α΄ εξάμηνο του έτους, η εισροή κεφαλαίων στην Man Group ανήλθε σε 4,4 δισ. δολ. Ωστόσο, το πλήγμα που δέχθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών από την εντεινόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, και τους φόβους για το ενδεχόμενο νέας παγκόσμιας ύφεσης, οδήγησε το δείκτη MSCI για τις μετοχές παγκοσμίως σε υποχώρηση σχεδόν κατά 15% από τα τέλη Ιουνίου. Η εκροή κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις ζημίες που κατέγραψε η Man Group είχαν αποτέλεσμα τα κεφάλαια που διαχειρίζεται να μειωθούν σε 65 δισ. δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 71 δισ. δολ. που ήταν στα τέλη Ιουνίου.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμισε στο ΑΑ- τη Σλοβενία η Fitch


Υποβάθμισε στο ΑΑ- τη Σλοβενία η Fitch

Κατά μία μονάδα στο "AA-" υποβάθμισε την αξιολόγηση του κρατικού χρέους της Σλοβενίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch και προειδοποίησε ότι μπορεί να το υποβαθμίσει και πάλι, δικαιολογώντας την απόφασή του με την επιδείνωση των οικονομικών των τραπεζών.
Ο οίκος Moody' s αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την αξιολόγηση της χώρας πριν από μία εβδομάδα.

"Η υποβάθμιση της Σλοβενίας έχει κατά κύριο λόγο ως κίνητρο την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του τραπεζικού τομέα", που αυξάνει τους φόβους ότι το κράτος θα πρέπει να συμβάλει εκ νέου στην ανακεφαλαιοποίηση του, αναφέρει ο Fitch σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος επικαλείται την απόρριψη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με δημοψήφισμα τον Ιούνιο, η οποία αποτελεί "οπισθοδρόμηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών".

Αυτή η πολύ αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στη χώρα, που προγραμματίζει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65, υπονόμευσε τελικά τον κέντρο-αριστερό συνασπισμό που ασκούσε την εξουσία από το 2008.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ, μειοψηφίας από τον Ιούνιο, ανατράπηκε στις 20 Σεπτεμβρίου μετά την απώλεια μιας ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ ανακοίνωσε σήμερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 4 Δεκεμβρίου.

source: reporter.gr
Share |