Monday, December 21, 2009

"Αγορά της δεκαετίας" η Ουκρανία

"Αγορά της δεκαετίας" η Ουκρανία


Η χρηματιστηριακή αγορά της Βραζιλίας είναι αυτή που βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων για το 2009, ωστόσο τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας σημείωσε η Ουκρανία η οποία κατέγραψε σχεδόν άνοδο της τάξης του 900%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποτέλεσε την καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχυόμενη κατά 890% σε αξία δολαρίων, αν και κατά την περίοδο 1999-2009 οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων γενικότερα επισκίασαν τις αποδόσεις των μετοχών.

Μαζί με εκείνες του Περού και της Σρι Λάνκα, η χρηματιστηριακή αγορά της Ουκρανίας ήταν επίσης στο top 10 των καλύτερων χρηματιστηρίων το 2009, σε μία χρονιά όπου οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών ξεπέρασαν στο διπλάσιο τα κέρδη του δείκτη των κύριων ανεπτυγμένων αγορών MSCI.

Παρόλα αυτά το 2009 τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, όπου ο δείκτης Bovespa ενισχύθηκε σε ποσοστό 145% σε όρους δολαρίου, ωθούμενος εν μέρει από την αύξηση κατά 29% της αξίας του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ο γενικός δείκτης της Λίμα του Περού ήταν ο δεύτερος καλύτερος για το 2009, με κέρδη 120%, ενώ ακολούθησε ο SE Industrial Index στις Φιλιππίνες με 118% και ο RTS στη Ρωσία με άνοδο 116%.

Αναφορικά με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι 10 ετείς χρεωστικοί τίλοι του νορβηγικού δημοσίου απέδωσαν 25% το 2009, ενώ όσοι αγόρασαν αμερικανικά ομόλογα είδαν την επένδυσή τους να συρρικνώνεται κατά 7% στο ίδιο έτος.

Σε επίπεδο δεκαετίας οι επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μετοχές στις ΗΠΑ βίωσαν τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών σε μία περίοδο που χαρακτηριστικά λέγεται και "η χαμένη δεκαετία".

capital.gr

Sanofi: Εξαγορά της Chattem έναντι 1,9 δισ. δολ.

Sanofi: Εξαγορά της Chattem έναντι 1,9 δισ. δολ.


Στην εξαγορά της εταιρείας Chattem ανακοίνωσε πως προχωρά η Sanofi-Aventis έναντι τιμήματος 1,9 δισ. δολαρίων, επεκτείνοντας την παρουσία της στην αμερικανική αγορά καταναλωτικών προϊόντων υγείας.

Η Sanofi θα καταβάλει 93,50 δολάρια για κάθε μετοχή της εταιρείας, ποσό 34% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Chattem στις 18 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία, από την εξαγορά θα προκύψει η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων υγείας στον κόσμο βάσει εσόδων.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην οποία προχωρά η Sanofi μετά την τοποθέτηση του Κρις Βιχμπάχερ στο τιμόνι της, πριν από ένα χρόνο.

Η αμερικανική Chattem ιδρύθηκε πριν από 130 χρόνια. Στα προϊόντα της συμπεριλαμβάνονται το σαμπουάν Selsum Blue και τα παυσίπονα Icy Hot.

naftemporiki

ING: Ξεκίνησε η αποπληρωμή των κυβερνητικών κεφαλαίων


ING: Ξεκίνησε η αποπληρωμή των κυβερνητικών κεφαλαίων

ΆΜΣΤΕΡΝΤΑΜ (Dow Jones) – Η ολλανδική ING Group NV (INGA.AE) ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωση την αποπληρωμή του μισού από τα 10 δισ. ευρώ που χρωστά στην ολλανδική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,5 δισ. ευρώ.

Η ING είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην αποπληρωμή του μισού της κυβερνητικής οικονομίας βοήθειας πριν από τα Χριστούγεννα.

Η αποπληρωμή ακολουθεί την διάθεση μετοχών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα και καλύφθηκε κατά 97%.

Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η ολλανδική κυβέρνηση χορήγησε συνολικά 10 δισ. ευρώ στην ING ενώ συμφώνησε να καλύψει με κυβερνητικές εγγυήσεις χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ σε επισφαλή πάγια που διασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.


capital.gr

Alcoa: Κοινοπραξία με τη Ma΄aden για επενδύσεις $10,8 δισ.

Alcoa: Κοινοπραξία με τη Ma΄aden για επενδύσεις $10,8 δισ.


Η αμερικανική Alcoa ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με την κρατική μεταλλευτική Ma΄aden από τη Σαουδική Αραβία για την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 10,8 δισ. δολ. προκειμένου να δημιουργήσει μια ενοποιημένη βιομηχανία αλουμινίου στη Σαουδική Αραβία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Alcoa και οι συνεργάτες της θα κατέχουν το 40% του έργου, ενώ η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας το υπόλοιπο 60%.

"Η κοινοπραξία σχεδιάζει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πρωτογενούς αλουμινίου, αλουμίνας και προϊόντων αλουμινίου στον κόσμο με πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και σε άλλες αγορές", αναφέρουν σε κοινή δήλωση οι δύο εταιρείες.

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει ορυχείο βωξίτη, ένα διυλιστήριο, μεταλλουργεία αλουμινίου και άλλες εγκαταστάσεις.

capital.gr

Dubai World: Σε στάση αναμονής οι πιστωτές


Dubai World: Σε στάση αναμονής οι πιστωτές


Η Dubai World δεν παρουσίασε σήμερα κάποια προσφορά για το πάγωμα των πληρωμών σε συνάντηση με τους πιστωτές της που πραγματοποιήθηκε στο εμιράτο του Ντουμπάι, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια επισκόπηση των πιθανών τρόπων για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι πιστωτές της εταιρείας θα πρέπει να σχηματίσουν μια ομάδα εκπροσώπων για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Η Dubai World επισήμανε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους πιστωτές της προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία αναστολής των πληρωμών. Σημειώνει παράλληλα σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχει λάβει εγγυήσεις από την κυβέρνηση του Ντουμπάι πως θα της παρασχεθεί "οικονομική στήριξη προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης και σε έξοδα τόκων ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση βασικών της δραστηριοτήτων", αν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Στις 25 Νοεμβρίου η κρατική Dubai World ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει το πάγωμα ή την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δανείων της έως τουλάχιστον τις 30 Μαΐου. Στις αρχές Δεκεμβρίου η εταιρεία με νεώτερη ανακοίνωση της γνωστοποίησε την πρόθεση της να προχωρήσει σε τροποποίηση των όρων σε δάνεια ύψους σχεδόν 26 δισ. δολ. περιλαμβανόμενων των υποχρεώσεων της θυγατρικής εταιρείας Nakheel PJSC.

Την περασμένη εβδομάδα αποπληρώθηκαν 4,1 δισ. δολ. σε ισλαμικά ομόλογα της Nakheel αφότου δέχτηκε οικονομική ενίσχυση από το Άμπου Ντάμπι ύψους 10 δισ. δολ.

capita.gr

Αυξάνουν τις δαπάνες τα κράτη του Κόλπου

Αυξάνουν τις δαπάνες τα κράτη του Κόλπου


Την ώρα που οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη σχεδιάζουν τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων, προκειμένου να συγκρατήσουν τα φουσκωμένα ελλείμματά τους, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου προσανατολίζονται σε ακόμη υψηλότερες δημόσιες δαπάνες. Την «πολυτέλεια» αυτή τους χαρίζουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις του Αραβικού Κόλπου απάντησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση με φιλόδοξα και άκρως δαπανηρά πακέτα δημοσιονομικών μέτρων. Παρόλα αυτά, με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν υπερδιπλασιαστεί σήμερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008, αναμένουν να δουν φέτος πλεονάσματα τόσο στον προϋπολογισμό τους όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εμφανίζονται μάλιστα ακόμη πιο αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά. Και έχουν κάθε λόγο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters η μέση τιμή του αμερικανικού αργού το 2010 αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι από 61,5 δολ. φέτος. Το 2009 είχε αρχίσει με κακούς οιωνούς για το πετρέλαιο και τις τιμές του να βρίσκονται κάτω από τα 35 δολ. το βαρέλι. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο οι τιμές παραμένουν κοντά στα 70 με 75 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που όπως φαίνεται δεν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν και την επόμενη χρονιά.

Ακόμη και εάν οι τιμές του αργού την επόμενη χρονιά δεν ξεπεράσουν τα 55 δολάρια το βαρέλι, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου δεν προβλέπεται να δεχθούν ιδιαίτερες πιέσεις. Η Σαουδική Αραβία σε μία τέτοια περίπτωση θα εμφάνιζε πιθανότατα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή και οριακό πλεόνασμα. Με το πετρέλαιο κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι- τιμή την οποία τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χαρακτηρίσει «δίκαιη»- οι κυβερνήσεις της περιοχής πιθανότατα θα επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και των πετροχημικών, ενώ θα διευρύνουν τα προγράμματα ενίσχυσης των βασικών υποδομών.

Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι οι πλούσιες σε πετρέλαιο οικονομίες της περιοχής θα αναγκάζονταν να αναθεωρήσουν δραστικά τα δαπανηρά σχέδιά τους, μόνο σε περίπτωση κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρούσαν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Το Κουβέιτ και το Ομάν έχουν αρκετές φορές επισημάνει ότι θα περιορίσουν δραστικά τις επενδύσεις τους στον τομέα της ενέργειας, εάν οι τιμές του πετρελαίου επανέλθουν στα χαμηλά επίπεδα των αρχών του έτους.

naftemporiki

Αμετάβλητη θα διατηρήσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ


Αμετάβλητη θα διατηρήσει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή αργού κατά την αυριανή συνεδρίασή του στη Λουάντα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις υπουργών από χώρες – μέλη του οργανισμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα και, συνεπώς, δεν υπάρχει ανάγκη μεταβολής της προσφοράς.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων του καρτέλ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της παραγωγής στα ίδια επίπεδα.

«Δεν θα μεταβληθεί η προσφορά αργού από τον ΟΠΕΚ. Ο οργανισμός δεν θα μειώσει ούτε θα αυξήσει την προσφορά», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων της Αλγερίας Σακίμπ Χελίλ, λίγο προτού αναχωρήσει για τη Λουάντα.

Την πρόθεση του καρτέλ να μην μεταβάλλει την παραγωγή του επιβεβαίωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι.

«Όλοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πορεία των τιμών του πετρελαίου και θέλουν να τις δουν να παραμένουν κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι» τόνισε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Dow Jones [.DJI] ανώτατος αξιωματούχος του καρτέλ.

naftemporiki

Dubai May Not Present ‘Standstill’ Terms, Bankers Say


Dubai May Not Present ‘Standstill’ Terms, Bankers Say

Dec. 21 (Bloomberg) -- Dubai World, which is seeking to restructure about $22 billion of debt, may be unable to present a “standstill” offer to lenders today as the terms of government support for the state-owned holding company have yet to be agreed, two bankers involved in the talks said.

The complexity of Dubai World Group and its funding structure are to blame for the delay, one banker said, citing a Dec. 18 letter from the company’s Chief Restructuring Officer Aidan Birkett about the agenda for the meeting with creditors. The meeting is unlikely to be substantive and will focus on information sharing, another banker said. Both declined to be identified because the discussions are private. A spokesman for Dubai World would not comment.

Dubai World, one of the emirate’s three main state-owned business groups, announced Nov. 25 it would seek to freeze or delay repaying debt until at least May 30. The company said Dec. 1 it wants to alter terms on about $26 billion of debt, including of property unit Nakheel PJSC, which is building palm tree-shaped islands off the emirate’s coast. It repaid $4.1 billion on an Islamic bond from Nakheel last week after Dubai received a $10 billion loan from Abu Dhabi.

Markets

“This will certainly have a negative effect on markets,” said Fadi Al Said, head of equities at ING Investment Management (Dubai) Ltd. by telephone from Jordan. “With the amount of debt involved these discussions are going to take some time, like they did in the case of Global Investment in Kuwait.”

Global Investment House KSCC, the investment bank that defaulted on loan repayments at the end of last year, said Dec. 10 it signed an agreement with its creditors to restructure $1.73 billion of debt. Global entered into new three-year amortizing facilities with each of its 53 lending banks, thus ending the “events of default,” it said.

The Dubai Financial Market General Index lost 1.7 percent to 1,801.55 at 12:10 p.m. in the emirate. The index has dropped 14 percent since Dubai World’s debt restructuring announcement.

Information Sharing

Dubai, the second-biggest of seven states that make up the United Arab Emirates, and its state-owned companies borrowed at least $80 billion until last year to transform the emirate into a tourism and financial hub. The seizure of debt markets after the onset of the global credit crisis led to a 50 percent decline in property prices in the city and hampered the ability of Dubai-based companies to raise new loans.

Some Dubai World Group companies including DP World Ltd., the world’s fourth-biggest port operator, private equity company Istithmar World PJSC and ship repair company Drydocks World LLC, are excluded from the loan restructuring as they are on a “stable financial footing,” Dubai World has said.

Today’s meeting is meant to provide banks with information on debt of Dubai World and its subsidiaries and the terms of support of the Government of Dubai, the bankers said.

Dubai set up a special court Dec. 14 to oversee the financial reorganization of Dubai World. The court will enable the restructuring of Dubai World “in accordance with international best practices,” it said.

Government Support

Debt restructuring by Dubai state-run companies may almost double to $46.7 billion as more of the emirate’s businesses could need help making payments, Morgan Stanley said earlier this month. Dubai Holding LLC, Dubai Holding Commercial Operations Group LLC, Borse Dubai Ltd. and Dubai Sukuk Center Ltd. may join Dubai World in restructuring debt, Morgan Stanley analysts Mohamed W. Jaber and Paolo Batori wrote in the report.

Dubai set up a financial support fund earlier this year to help state-related companies facing problems raising cash amid the credit crisis. It raised $10 billion for the fund in February by selling bonds to the U.A.E. central bank and another $5 billion in November through a bond sale to Abu Dhabi government-controlled banks.

U.A.E. Minister of Economy Sultan bin Saeed al-Mansouri said further federal government support for Dubai should be “studied” properly. “Each issue has to be studied in a proper manner, evaluated and based on that an answer will be provided at the federal level or the local level,” al-Mansouri told reporters in Abu Dhabi today when asked whether the federal government will extend more financial support to Dubai.

Dubai World said Nov. 30 that its restructuring would be carried out over several phases and include an assessment of deleveraging options, “including asset sales.”

bloomberg

Προβλέπεται ύφεση στη Βρετανία εντός τριμήνου


Προβλέπεται ύφεση στη Βρετανία εντός τριμήνου


Η συνομοσπονδία βρετανών βιομηχάνων (CBI) προβλέπει πως η χώρα θα εξέλθει αυτό το τρίμηνο από την ύφεση, αλλά ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη θα είναι μακρύς και με ισχνή άνοδο, με αποτέλεσμα μία εξακολουθητικά αυξημένη ανεργία.

Στις πρώτες τριμηνιαίες προβλέψεις της η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για άνοδο πως η οικονομική ανάπτυξη θα φθάσει το 1,2% τον επόμενο χρόνο και 2,5% το 2011, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Πάντως, στα στοιχεία τους οι βιομήχανοι δεν βλέπουν την ανεργία να φθάνει τα 3 εκατ. το ερχόμενο έτος, αλλά το ακρότατό της θα φθάσει τους 2,8 εκατ. ανέργους (στο 8,7%του ενεργού πληθυσμού). Για το 2011, η Συνομοσπονδία προβλέπει ελαφρά κάμψη της ανεργίας στο 8,3%.

Για το ΑΕΠ, η Συνομοσπονδία προβλέπει άνοδο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους κατά 0,5%, γεγονός που τεκμαίρει την έναρξη της εξόδου από την ύφεση των τελευταίων έξι τριμήνων στη Βρετανία, με τρείς μήνες καθυστέρηση σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και από την Ιρλανδία.

Επίσης οι βιομήχανοι προβλέπουν άνοδο των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας από το ιστορικό χαμηλό του 0,5% από την επόμενη άνοιξη, για να φθάσει στο 2% περί τα τέλη του έτους.

euro2day.rg

LSE: Εξαγορά του 60% της Turquoise


LSE: Εξαγορά του 60% της Turquoise


Την εξαγορά του 60% της εναλλακτικής πλατφόρμας συναλλαγών Turquoise επιβεβαίωσε το London Stock Exchange (LSE), ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι θα την «ενσωματώσει» στην δική του «dark pool» Baikal.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του LSE θα δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα συναλλαγών στην οποία η εταιρία θα κατέχει το 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% θα βρίσκεται στην κατοχή των μετόχων της Turquoise. Το LSE θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της νέας εταιρίας για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ θα «ενσωματώσει» τον νέο όμιλο στα κέρδη του από το 2011.

euro2day.gr

GM: Νέο ενδιαφέρον για Saab


GM: Νέο ενδιαφέρον για Saab

Ενδιαφέρον για την απόκτηση της Saab εκδήλωσαν «αρκετά μέρη» μετά την απόφαση της General Motors να πουλήσει τη θυγατρική της στη Σουηδία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μεταξύ των εταιρειών που προσέγγισαν τη GM είναι η Spyker Cars, η οποία έχει καταθέσει αναθεωρημένη προσφορά που λήγει αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ορισμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Saab ή το εργοστάσιό της στο Τρολχάταν της Σουηδίας.

Το «ναυάγιο» των συνομιλιών με τη Spyker την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τη GM να ανακοινώσει το κλείσιμο της Saab.

«Θα αξιολογήσουμε κάθε πρόταση», τονίζει η αμερικανική εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι νέες αυτές προσφορές ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις ελπίδες για διάσωση της ζημιογόνου Saab – το κλείσιμο της οποίας θα οδηγήσει στο δρόμο περίπου 3.500 εργαζομένους στη Σουηδία.

naftemporiki

Citadel: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Citadel: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης


Στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές προχώρησε η Citadel Broadcasting, επικαλούμενη τη σημαντική μείωση των εσόδων της από τις διαφημίσεις. Η τρίτη μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ραδιοφωνικών σταθμών στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού δικαίου μετά από συμφωνία τουλάχιστον με το 60% των κύριων πιστωτών της.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η εξασφαλισμένη πιστωτική διευκόλυνση των 2,1 δισ. δολαρίων θα μετατραπεί σε δάνειο 762,5 εκατ. δολαρίων με νέους όρους, με το χρέος της εταιρείας να περιορίζεται κατά περίπου 1,4 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί πιστωτές θα λάβουν μία μετοχή του νέου δανείου και το 90% των νέων κοινών μετοχών στην αναδιοργανωμένη Citadel.

reporter.gr

Ιαπωνία: Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα το Νοέμβριο


Ιαπωνία: Διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα το Νοέμβριο


Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων εμφανίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του ενός έτους.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 373,9 δισ. γεν (4,14 δισ. δολάρια), πάνω από τα 319,2 δισ. γεν που έκαναν λόγο οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι συνολικές εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 6,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας πτώση για 14 διαδοχικό μήνα, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την ετήσια πτώση κατά 23,2% τον Οκτώβριο. Οι εισαγωγές περιορίστηκαν σε ποσοστό 16,8% το Νοέμβριο, ωστόσο οι εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκαν κατά 7,8% τον ίδιο μήνα.

Τέλος οι εξαγωγές προς χώρες της Ασίας σημείωσαν αύξηση 4,7% το Νοέμβριο, ενώ εκείνες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 15,9% και προς τις ΗΠΑ κατά 7,9%.

capital.gr

Γερμανία: Αργοί ρυθμοί ανάκαμψης


Γερμανία: Αργοί ρυθμοί ανάκαμψης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η γερμανική οικονομία βελτιώνεται, ωστόσο οι δυσκολίες στην βιομηχανική παραγωγή και οι αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης θα συνεχίσει να είναι αργός, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

"Η αποδυνάμωση των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής θα μπορούσε να υποδηλώνει ομαλοποίηση του ρυθμού επέκτασης", αναφέρει το υπουργείο στην έκθεση του Δεκεμβρίου για την οικονομία.

Εξάλλου, η απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης που υλοποίησε τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες θα συμβάλει σε πιο αργή ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, αναφέρει το υπουργείο.

Ορισμένα μέτρα στήριξης ωστόσο θα διατηρηθούν. Την Παρασκευή η γερμανική Άνω Βουλή ενέκρινε ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ για το 2010, οδηγώντας τις συνολικές δημοσιονομικές δαπάνες στα 22 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η γερμανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,2% το 2010 μετά από συρρίκνωση 5% αυτό το έτος.

"Οι εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία φαίνεται να δείχνουν ότι έχει περάσει το χειρότερο σημείο της ύφεσης", αναφέρει στην έκθεση του το υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα σημάδια σταθεροποίησης στο εξωτερικό αποτελούν καλό σημάδια για την οικονομία της χώρας που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στις εξαγωγές.

"Οι προοπτικές για μια σταδιακή διεύρυνση της εξαγωγικής δυναμικής είναι ευνοϊκές", εκτιμά το υπουργείο.

Στο εγχώριο μέτωπο, η αδύναμη οικονομία συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα, επισημαίνει το υπουργείο.

Σε εθνικό επίπεδο, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 6,7% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. ευρώ μετά από πτώση 4,5% τον Οκτώβριο. Τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με κέρδη επίσης υποχώρησαν, καθώς τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος μειώθηκαν 6,8% το Νοέμβριο. Τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν 7,8%.

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν σε ποσοστό 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σημείωσα πτώση 4,6%.

capital.gr

LSE set to announce Turquoise deal


LSE set to announce Turquoise deal

LONDON (Reuters) - The London Stock Exchange is close to agreeing a deal to take control of loss-making trading platform rival Turquoise, The Sunday Telegraph reported, citing sources close to the deal. It is understood LSE, which declined to comment, will take a stake close to 60 percent in the platform and will invest 20 million pounds in a deal that could be announced as soon as Monday, the newspaper said.

iii.co.uk
Share |