Monday, January 14, 2008

Citigroup may cut thousands of jobs

Citigroup may cut thousands of jobs: report

Citigroup Inc (C.N: Quote, Profile, Research), the largest U.S. bank, may eliminate 17,000 to 24,000 jobs and write off as much as $24 billion for subprime and other credit losses, as part of a plan to cut costs and add capital, CNBC television said on Monday.

The write-down and job cuts may be announced on Tuesday, CNBC said, when Citigroup is widely expected to report the largest quarterly loss in its history.

Analysts on average expect the loss to be about $5 billion, according to Reuters Estimates.

Citigroup may also reduce its 54 cents per share quarterly dividend, which equates to a 7.6 percent dividend yield. It may also raise billions of dollars of new capital from various entities, including from its largest individual shareholder, Saudi Prince Alwaleed bin Talal, published reports said. The bank sold a $7.5 billion stake to Abu Dhabi's government in November.

Citigroup was not immediately available for comment.

The bank said in November it would write down $8 billion to $11 billion for losses from collateralized debt obligations tied to subprime mortgages. The CDO market has since deteriorated further, and several rivals have announced large CDO-related losses.

Further job cuts at Citigroup might take place over the next year, CNBC said. They would be on top of 17,000 cuts announced in April, when Citigroup employed about 327,000 people.

REUTERS

CITIGROUP: POTENTIAL $24 BILLION WRITEDOWN

News reports cirulcated of a potential $24 billion writedown from Citigroup.

BUSINESS WEEK

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1506.56 ( 0.12%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
4393.64 ( 0.11%)

Όγκος: € 8,513,508

---

FTSE 100 INDEX 6,215.70 13.70 0.22%
CAC 40 INDEX 5,403.51 32.10 0.60%
DAX INDEX 7,732.02 14.07 0.18%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,778.15 171.85 1.36%
S&P 500 INDEX 1,416.25 15.23 1.09%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,478.30 38.36 1.57%

Διακίνηση €2 δισ. με πιστωτικές κάρτες

Διακίνηση €2 δισ. με πιστωτικές κάρτες


Διευρύνεται η χρήση πιστωτικών καρτών από τους Κύπριους τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό. Μικρότερη αύξηση παρατηρείται στις συναλλαγές των ξένων με πλαστικό χρήμα που αποτελεί ευκολότερο μέσο πληρωμής έναντι της πληρωμής σε μετρητά. Όπως προκύπτει από στοιχεία της JCC Payments που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το 2007 η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά έφθασε το €1,99 δισ. Το €1,5 δισ. αφορούσε συναλλαγές Κυπρίων και τα υπόλοιπα €463,4 εκ. αγορές ξένων. Η χρήση πιστωτικών καρτών από Κυπρίους στην Κύπρο σημείωσε το 2007 αύξηση 16% σε σχέση με το 2006, με τον αριθμό των συναλλαγών να φθάνει τα 20,6 εκ. Μόνο το Δεκέμβριο, που αποτελεί μήνα εξόδων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, οι αγορές των Κυπρίων σημείωσαν αύξηση 10%, φθάνοντας τα €178,8 εκ., με τον αριθμό συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,2 εκ.

Στο εξωτερικό οι Κύπριοι δαπάνησαν το 2007 €507,7 εκ., σημειώνοντας άνοδο 32% σε σχέση με το 2006. Άνοδο 32% σημείωσε και ο αριθμός των συναλλαγών των Κυπρίων στο εξωτερικό, φθάνοντας τα 3,2 εκ.

Το Δεκέμβριο του 2007 οι δαπάνες των Κυπρίων στο εξωτερικό με πιστωτικές κάρτες ανήλθαν σε €44,7 εκ. (+32% σε σχέση με Δεκέμβριο 2006).

Χρήση καρτών από ξένους

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2007 η αξία των καρτών που χρησιμοποίησαν οι ξένοι στην Κύπρο έφθασε τα €463,4 εκ., σημειώνοντας άνοδο 6% σε σχέση με το 2006. Ο αριθμός των συναλλαγών σημείωσε μικρή αύξηση 5%, φθάνοντας τα 3,1 εκ.

Το Δεκέμβριο οι αγορές των ξένων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 11%, φθάνοντας τα €22,9 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Περισσότερη διαφάνεια στα καταναλωτικά δάνεια

Περισσότερη διαφάνεια στα καταναλωτικά δάνεια

Εναρμόνιση της κοινοτικής νομοθεσίας στα καταναλωτικά δάνεια με στόχο την καλύτερη προστασία εκατομμυρίων δανειοληπτών στην Ευρώπη και αύξηση του ανταγωνισμού προωθείται μέσω της κοινοτικής οδηγίας. Η οδηγία, που αναμένεται να τεθεί ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου για ψήφιση την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, θέτει νέα δεδομένα στην αγορά καταναλωτικών δανείων.

Τα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα που προβλέπονται στην κοινοτική οδηγία είναι, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα υπαναχώρησης του καταναλωτή εντός 14 ημερών και το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου.


Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα κάνουν την αγορά πιο διαφανή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς θα παρέχεται ισότιμη, συγκρίσιμη πληροφόρηση για όλους τους καταναλωτές που συνάπτουν δάνεια.

Η νέα νομοθεσία αφορά τα καταναλωτικά δάνεια μέχρι του ποσού των €75 χιλ., που θεωρείται ότι καλύπτει τις πιο συνηθισμένες καταναλωτικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι πιστωτές πρέπει να πληροφορούν λεπτομερώς τον καταναλωτή για το ακριβές ετήσιο επιτόκιο και το τελικό κόστος της αποπληρωμής του δανείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα καταστήσει ευκολότερη τη σύγκριση του πιστωτικού κόστους εκ μέρους του καταναλωτή και την παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών από τον κλάδο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο σχεδόν το 18% του μεικτού εισοδήματος των εργασιών λιανικής τραπεζικής στην ΕΕ.

Η αγορά καταναλωτικών δανείων στην ΕΕ ξεπερνά τα €800 δισ., με μέση ετήσια αύξηση που ξεπερνά το 8%. Αποτελεί το ένα δέκατο περίπου του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (με βάση στοιχεία του 2005). Σε χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστρία η αγορά καταναλωτικών δανείων διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί το ένα πέμπτο της ιδιωτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Το μέσο επιτόκιο που επιβάλλεται σε καταναλωτικά δάνεια στην ευρωζώνη διαφέρει από περίπου 6,30% που είναι στην πιο φθηνή χώρα (Φινλανδία) σε 12,2% στην Πορτογαλία την πιο ακριβή χώρα. Στην Κύπρο το μέσο επιτόκιο που επιβάλλεται σε καταναλωτικά δάνεια είναι 7,63%.

Η άμεση διασυνοριακή καταναλωτική πίστη αντιπροσωπεύει κάτω του 1% του μεγέθους των πιστωτικών συναλλαγών. Αυτό, υποστηρίζει η Επιτροπή, αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές αναγκάζονται να εγκαθιδρυθούν σε άλλη χώρα όταν θέλουν να συνάψουν δάνειο σε εκείνη τη χώρα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα των δανείων των καταναλωτών στις διάφορες χώρες της ΕΕ διαφέρουν. Το υπόλοιπο δανείων ανά άτομο ανέρχεται σε λιγότερο από €100 σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Λιθουανία και η Σλοβακία και φθάνει τα €3.000 σε άλλα κράτη μέλη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η νέα οδηγία

Με τη νέα οδηγία, στόχος είναι να δοθεί συγκρίσιμη, τυποποιημένη πληροφόρηση στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά:

• Διαφήμιση: Θεσπίζεται η υποχρέωση να παρέχεται η ίδια τυποποιημένη ουσιαστική πληροφόρηση σε όλα τα κράτη μέλη.

• Πληροφορίες προ συμβολαίου: Οι πιστωτές υποχρεώνονται να παρέχουν στους καταναλωτές όλη τη δέουσα πληροφόρηση για να συγκρίνουν τα προσφερόμενα και μάλιστα σε χρόνο επαρκή και πριν από τη συνομολόγηση του συμβολαίου. Θα τους δίνεται το ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης του επιτοκίου.

• Ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης: Η οδηγία αναφέρεται στην εγκαθίδρυση κοινής μεθόδου υπολογισμού της επιβάρυνσης στα καταναλωτικά δάνεια.

• Πληροφορίες συμβολαίου: Αφού ο καταναλωτής κάνει την επιλογή του, οι τράπεζες οφείλουν να του παρέχουν καταγεγραμμένα όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του, ώστε να έχει γραπτώς σημείο αναφοράς. Η οδηγία περιλαμβάνει κατάλογο ελάχιστων πληροφοριών.

• Ακύρωση συμβολαίου: Ο καταναλωτής θα αποκτήσει το δικαίωμα να ακυρώσει μια πίστωση χωρίς να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτό θα ισχύει για όλα τα καταναλωτικά δάνεια στην ΕΕ.

• Πρόωρη εξόφληση: Παρέχεται το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης ανά πάσα στιγμή. Εναρμονίζεται επίσης η αποζημίωση την οποία δικαιούνται οι πιστωτές σε μια τέτοια περίπτωση, ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια εισαγωγής στην αγορά.

STOCKWATCH.COM.CY

DOW JONES FUTURES

+43 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ανακατατάξεις made in China

Ανακατατάξεις made in China

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, στο επίπεδο-ρεκόρ των 262 δισ. δολαρίων το 2007, αλλά ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών υπερέβη τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περίοδος ραγδαίας διόγκωσης του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας μπορεί να οδεύει προς το τέλος της.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις στη διευρυμένη Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 29,2% το 2007, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν μόλις 14%, παρ όλο που το διμερές έλλειμμα της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, επειδή έχει περισσότερες εξαγωγές προς την ασιατική οικονομία.

Παράλληλα, κάποια στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η πρόσφατη αύξηση των καθαρών εξαγωγών της υποχώρησε τον Νοέμβριο, όταν το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σε υψηλό 14 μηνών. Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται, εν μέρει, στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, κάτι που αυξάνει την ανησυχία για το κατά πόσον μπορούν οι ΗΠΑ να στηρίζονται στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για να αποφύγουν την ύφεση.

Από την πλευρά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ο Φρέντερικ Μίσκιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, υποσχέθηκε «έγκαιρη, αποφασιστική και ευέλικτη, δράση» για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Όμως, η αύξηση των τιμών αρκετών εισαγόμενων αγαθών, που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό κίνδυνο να αρχίσουν να εισάγουν πληθωρισμό λόγω του αδύναμου δολαρίου.

Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας για το 2007 αυξήθηκε κατά 47,7% το 2006, υποστηριζόμενο από τη μεγάλη ζήτηση για είδη ιματισμού και υποδήσεως, τα οποία αποτελούν εδώ και χρόνια, μαζί με κάποια άλλα προϊόντα, τη βάση των κινεζικών εξαγωγών, καθώς και από την απότομη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών και μετάλλων, με κυριότερο τον χάλυβα.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το Xinhua, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,7% τον Δεκέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 25,7% τον ίδιο μήνα, παγιώνοντας μία τάση που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η αλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή οι τελευταίες ημέρες κάθε χρόνου είναι, παραδοσιακά, μια πολύ καλή εποχή για τις κινεζικές εξαγωγές, καθώς στις αγορές της Δύσης τα καταστήματα ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα.

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση του κόστους των εισαγωγών το 2007 είναι πολλοί, μεταξύ αυτών και η ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων και ιδίως του πετρελαίου και του σιδήρου. Όμως, η βασική κινητήριος δύναμη της νέας αυτής τάσης είναι οι επενδύσεις που γίνονται στην Κίνα και η υποχώρηση της ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού και ιδίως στις ΗΠΑ.

Βεβαίως, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας για το 2007 παρέμεινε γύρω στο 10,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Στέφεν Γκριν της Standard Chartered, κάτι πρωτοφανές για οικονομία αυτού του μεγέθους. Το εμπορικό πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται και αυτό το 2008, αν και με βραδύτερο ρυθμό, υποστηρίζει ο κ. Γκριν.

Το νόμισμα της χώρας, το γιουάν, το οποίο έχει ενισχυθεί περίπου κατά 12% από τη στιγμή που το Πεκίνο αποφάσισε να το «αποσυνδέσει» από το αμερικανικό δολάριο, στο μέσο του 2005, έχει βοηθήσει στον περιορισμό του πλεονάσματος, κάνοντας φθηνότερες τις εισαγωγές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η ανατίμηση του νομίσματος δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κινεζικές εξαγωγές, οι οποίες παραμένουν υπερβολικά ανταγωνιστικές.

Πρώτη εξαγωγική αγορά η Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε την πρώτη θέση από τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Οι πωλήσεις στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν κατά 29,2% το 2007, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ήταν μόλις 14%, παρ όλο που το διμερές έλλειμμα της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα παραμένει πολύ μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, επειδή έχει περισσότερες εξαγωγές προς την ασιατική οικονομία.

IMERISIA.GR

Χάθηκαν 1,5 δισ. σε 5 συνεδριάσεις

Χάθηκαν 1,5 δισ. σε 5 συνεδριάσεις

«Οι Κασσάνδρες των αγορών» επιβεβαιώθηκαν πλήρως τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2008, καθώς η έναρξη της νέας χρονιάς επεφύλασσε σημαντικές διορθώσεις στις μετοχικές αποτιμήσεις των εισηγμένων και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών, που δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές που κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη του Χ.Α. τα τρία προηγούμενα χρόνια φαίνεται να θέλουν να μειώσουν βασικές τους θέσεις σε μετοχές των δεικτών FTSE ASE 20 και Mid 40, ενώ το σπάσιμο margins επηρέασε και τίτλους από τον δείκτη Small Cap 80.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά πλήρωσε το αρνητικό τίμημα της εξωστρέφειας, καθώς κατά 10,5 δισ. ευρώ μειώθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α την προηγούμενη εβδομάδα μετά τον καταιγισμό από ρευστοποιήσεις ξένων οίκων και εγχώριων θεσμικών. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 4,97%, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία υποχώρηση της αγοράς των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Οι πιέσεις στα blue chips ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στους τραπεζικούς τίτλους και προήλθε τόσο από επιθετικές εντολές πωλήσεων σε συνδυασμό με αρνητικές εκθέσεις για μετοχές που πριν από λίγο διάστημα τις εκθείαζαν. Ενδεικτικά, κατά την προηγούμενη εβδομάδα η αρνητική έκθεση της Deutsche Bank για τη μετοχή της EFG Eurobank οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες της τάξης του 10,4%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά 3,1%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6%, η Τράπεζα Κύπρου κατά 5,8%, η Coca Cola κατά 4,5%, η Βιοχάλκο κατά 12,9%, η μετοχή της Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 15,1%, η Marfin Popular Bank κατά 9,8%, η Ιντραλότ κατά 7,7%. Αντίθετα, θετικά κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank που παρουσίασε άνοδο 1,6%.

Υφεση
Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η επιτοκιακή μεταβλητότητα και η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου έχει τρομοκρατήσει τους μεγάλους ξένους οίκους που ήδη διαγράφουν τις ζημιές που υπέστησαν από τα subprime loans και προσπαθούν να «οχυρωθούν» πίσω από τις αναδιαρθρώσεις των βασικών (core) χαρτοφυλακίων τους και να κατοχυρώσουν τα κέρδη από περιφερειακές κεφαλαιαγορές όπως είναι και η ελληνική. Η έλλειψη εγχώριων αγοραστών ουσιαστικά δημιούργησε bottleneck (μποτιλιάρισμα στις πωλήσεις) στην αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις μετοχές.

Ενα πλέγμα παραγόντων που αφορούν το διεθνές κλίμα αλλά και αδυναμίες της εγχώριας αγοράς είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες χρηματιστηριακούς παράγοντες να θεωρούν εξαιρετικά δυσχερές το πρώτο τρίμηνο για το ΧΑ. Ολοι υποστηρίζουν πως μετά το πρώτο τρίμηνο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν όχι απαραιτήτως θετικά για την αγορά, αλλά τουλάχιστον το τοπίο θα γίνει ευκρινέστερο.

Απουσία αγοραστών
Εκφράζουν φόβους και ανησυχίες πως ο δείκτης μπορεί να δει και τις 4.500 μονάδες, αν και άλλοι πιο συγκρατημένοι προσδιορίζουν το bottom line στις 4.700 μονάδες. Χρηματιστής μεγάλης ελληνικής εταιρείας που εκτελεί σημαντικό κομμάτι εντολών των ξένων επενδυτών θεωρεί ως κρίσιμα σημεία τα εξής:

Πρώτον, στις ΗΠΑ ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα επιβραδυνθούν περαιτέρω δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στον καταναλωτή είναι πολύ κάτω από τις αρχικές προβλέψεις.
Δεύτερον, η FED δεν έχει τρομακτικές ευχέρειες να «παίξει» με τα επιτόκια λόγω πληθωρισμού.
Τρίτον, ενώ στις ΗΠΑ σε σχέση με τα sub prime η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ευρώπη, κάτι το οποίο δικαιολογεί την προαναφερόμενη αναμονή του πρώτου τριμήνου. Εάν αποδειχθεί ότι τα sub prime έχουν ευρωπαϊκή, ουρά τότε οι προσδοκώμενες κερδοφορίες για το 2008 θα μεταβληθούν αισθητά, στοιχείο που θα πλήξει καίρια τις ευρωπαϊκές αγορές. Γι αυτό άλλωστε οι διεθνείς οίκοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν σε αρνητική αναθεώρηση των αρχικών τους προβλέψεων για το 2008 με πρώτο κλάδο τις τράπεζες.

Εκλείπουν οι αγοραστές αυτό το διάστημα, σημειώνει άλλος μεγάλος χρηματιστηριακός παράγοντας στην «Η». Οι μόνοι που πραγματοποιούν σοβαρές αγορές στη μεγάλη προσφορά που εκδηλώνεται από όλες τις πλευρές είναι οι τράπεζες που πραγματοποιούν κινήσεις buy back. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τις εκπληκτικές πιέσεις που δέχθηκαν τα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την εγχώρια αγορά, επισημαίνει γνωστός Ελληνας αναλυτής, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Οταν ξεκίνησε η κρίση, είπε ο ίδιος, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως χώρα την οποία η κρίση δεν την αφορούσε. Καθώς ωστόσο οι συνέπειες των sub prime επεκτείνονται ως ντόμινο από χώρα σε χώρα, είτε αυτή έχει άμεση εμπλοκή είτε όχι στην κρίση όπως π.χ. η Ελλάδα, γίνεται αντιληπτό ότι οι υπερτιμημένες αγορές όπως η δική μας θα την «πληρώσουν».

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μια περίοδο που οι διεθνείς παίκτες χρειάζονται ρευστότητα, ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να έχουν το 75% της αποτίμησης της Merrill Lynch ή το 25% της αποτίμησης της Citigroup. Είναι, λοιπόν, φανερό γιατί οι ξένοι προχωρούν σε πωλήσεις, αφού ακόμη και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται εξαιρετικά κερδοφόροι όσον αφορά τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Ανάκαμψη
Σε όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αναφερθεί και μια μικρή αβεβαιότητα για την πορεία των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας αλλά και για κάποιες άλλες παραμέτρους όπως φορολόγηση ή μη των κεφαλαιακών κερδών.

Υπάρχουν και κάποια στοιχεία, πάντως, λένε ορισμένοι πιο αισιόδοξοι, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης μετά το πρώτο τρίμηνο. Ως τέτοια χαρακτηρίζουν ένα πιθανό boom της κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια ή την πραγματοποίηση κάποιων μεγάλων deals.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, εκφράζει θετική άποψη για τοποθετήσεις σ' αυτά τα επίπεδα τιμών με ορίζοντα έτους καθώς οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών του FTSE ASE 20 παρουσιάζουν ενδιαφέρον είτε σε βραχυπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

IMERISIA.GR

Αλυσίδα στα Βαλκάνια φέρεται να αναλαμβάνει η Βασιλόπουλος

Αλυσίδα στα Βαλκάνια φέρεται να αναλαμβάνει η Βασιλόπουλος

Πρόταση από το group Delphaize να αναλάβει την ανάπτυξη λιανεμπορικής αλυσίδας σε βαλκανικά κράτη -Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο- έχει δεχθεί σύμφωνα με φήμες, η διοίκηση της ελληνική θυγατρικής. Και γιατί όχι όταν η ελληνική θυγατρική οδεύει σταθρά προς την κορυφή του κλάδου και επιπλέον προσφέρει περί το 5% των διεθνών εσόδων που πραγματοποιεί το πολυεθνικό γκρουπ διεθνώς.

REPORTER.GR

Ρεκόρ κερδών αναμένει το Deutsche Boerse για το 2008

Ρεκόρ κερδών αναμένει το Deutsche Boerse για το 2008

Το ενδεχόμενο να επιστρέψει το κεφάλαιο στους μετόχους εξετάζει το Deutsche Boerse.
ΚΕΡΔΗ ρεκόρ αναμένεται να παρουσιάσει το Deutsche Boerse το τρέχον έτος, χάρη στις διαπραγματεύσεις των ρευστών αγορών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει το κεφάλαιο στους μετόχους, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του διευθύνοντος χρηματοοικονομικού συμβούλου του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Αναλυτικότερα ο Τόμας Αϊχελμάν αναφέρει σε συνέντευξή του ότι σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις που συνέταξε το Deutsche Boerse, το 2008 ενδέχεται να αποτελέσει ένα ακόμα έτος -ρεκόρ. Ωστόσο είναι δύσκολο ακόμα να ανακοινωθούν ακριβείς προβλέψεις για τα κέρδη.

Όμως είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών και παράλληλα θα παρατηρηθεί ταχύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες παραγωγικές περιοχές. Ο Αϊχελμάν πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι η ρευστότητα στις αγορές θα εξακολουθήσει και στα επόμενα προσεχή τρίμηνα και το γεγονός αυτό θα αποφέρει περαιτέρω κέρδη στο Deutsche Boerse. Οι δηλώσεις του διευθύνοντος χρηματοοικονομικού συμβούλου συνέβαλαν στην ενίσχυση των μετοχών της γερμανικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του Deutsche Boerse έχει παίξει και το αμερικανικό αντισταθμιστικό ταμείο Atticus Capital, το οποίο κατέχει το 11% του γερμανικού χρηματιστηρίου.

Το Atticus Capital ήταν μάλιστα και ένας από τους μετόχους που προσπάθησε να πείσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του χρηματιστηρίου να μην υποβάλει πρόταση εξαγοράς για το London Stock Exchange.

NAFTEMPORIKI

Φέντεραλ Ριζέρβ: Αλλάζει στάση και ρητορική ο Μπερνάνκι

Φέντεραλ Ριζέρβ: Αλλάζει στάση και ρητορική ο Μπερνάνκι

ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ αλλά και πιο συχνά αποφάσισε να μιλά ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος επικρίνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα για τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες.


Νέα στρατηγική εγκαινιάζει ο Μπερνάνκι.
Η αλλαγή αυτή παρατηρείται πέντε μήνες αφότου αναλυτές, ακαδημαϊκοί αλλά και πρώην αξιωματούχοι της Fed είχαν κατηγορήσει την κεντρική τράπεζα για τους επανειλημμένους υπαινιγμούς της ότι δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να κάνει όμως εν συνεχεία αυτό ακριβώς που είχε αποκλείσει, αλλά και για τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έστελνε.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed αναγνωρίζουν ότι ήταν δύσκολο να στείλουν ένα σταθερό μήνυμα επειδή «η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα ρευστή και αβέβαιη όσον αφορά στις επιπτώσεις της».

Η κατάσταση αλλάζει τώρα και ο Μπερνάνκι με την πρόσφατη ομιλία του δείχνει ότι η Fed βλέπει την οικονομική προοπτική των ΗΠΑ να γίνεται πιο ξεκάθαρη - προς το χειρότερο - υποδηλώνοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του μηνός. Μείωση των επιτοκίων πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 29/30ης Ιανουαρίου φαίνεται απίθανη, παρά μόνο εάν η προοπτική επιδεινωθεί απότομα τις επόμενες ημέρες.

Η ομιλία του Μπερνάνκι αντανακλά μία νέα στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας οι κορυφαίοι τραπεζίτες θα συζητούν ανοικτά τις οικονομικές προοπτικές πιο συχνά, ούτως ώστε οι αγορές να μην εξαρτώνται από τα σχόλια κατώτερων τη τάξει διαμορφωτών πολιτικής που ίσως να μην εκπροσωπούν τον τρόπο σκέψης της Fed.

Ο Μπερνάνκι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γκρίνσπαν που κυριαρχούσε επί των αποφάσεων, επιδίωξε την ομοφωνία, απέφευγε τις υπερβολικές δημόσιες νύξεις για τα επιτόκια και επέτρεπε σε άλλους διαμορφωτές πολιτικής να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Σε αυτή τη δημοκρατική δέσμευση αποδίδουν αρκετοί τα αμφιλεγόμενα μηνύματα της Fed.

Oρισμένοι επίσης αναλυτές διαμαρτύρονται ότι οι ανακοινώσεις της Fed μετά τις συνεδριάσεις δεν αντανακλούσαν με ακρίβεια το κεντρικό περιεχόμενο της συζήτησης.

Υπάρχει επίσης και ένα πιο θεμελιώδες πρόβλημα: οι θέσεις της Fed για την οικονομία καταρρίπτονταν από τα ίδια τα γεγονότα.

NAFTEMPORIKI

Σε τεντωμένο σχοινί κάθε επενδυτική απόφαση

Σε τεντωμένο σχοινί κάθε επενδυτική απόφαση

Οι εξελίξεις για 2-3 μήνες δεν θα είναι ευνοϊκές για τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων στα ώριμα χρηματιστήρια του πλανήτη.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ, που πέρασε, σφράγισε το ξεκίνημα του 2008 στη Wall Street ως το χειρότερο απ' το 1930 και μετά. Δεν είναι συνεπώς μια απλή διορθωτική κίνηση αυτό που προέκυψε φέτος ως αποτέλεσμα των επενδυτικών αποφάσεων. Είναι, στην ουσία, έκφραση της αγωνίας των διαχειριστών για το πού θα πάνε τα πράγματα και πώς εκείνοι πρέπει να διαχειριστούν τα κεφάλαια που τους έχουν διαθέσει οι κεφαλαιούχοι.

Οσοι είναι δε τακτικοί αναγνώστες, γνωρίζουν τη σημασία που έχει, σύμφωνα με τους αναλυτές που επιλέγει η στήλη, η οικονομία των ΗΠΑ στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Αποψη είναι η μη άποψη

Καθώς πέρασε και 2η εβδομάδα της νέας χρονιάς, το σημαντικότερο αρνητικό που έχει διαμορφωθεί στις ισχυρότερες κεφαλαιαγορές του πλανήτη είναι η ανυπαρξία άποψης για το πώς θα εξελιχθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και το πώς θα αντιδράσουν σε αυτά οι κεντρικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις.

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν υπάρχει άποψη της επενδυτικής κοινότητας για το πού μπορεί να κατευθυνθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο η σχέση ανταλλαγής ευρώ - δολαρίου. Ούτε συγκλίνουν σε μια μέση τιμή οι εκτιμήσεις για την πορεία του πετρελαίου μέχρι το Μάρτιο του 2008 και, τέλος, απουσιάζει μια σαφής εκτίμηση για το πού θα βρεθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. στο τέλος του 2008.

Οταν όμως απουσιάζει η «μέση άποψη», το πρώτο που καταγράφεται είναι μια έντονη νευρικότητα, που εκφράζεται με κύματα ρευστοποιήσεων κάθε φορά που εμφανίζεται μια αρνητική είδηση, όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, με πυρήνα της, πάντα, τις τρέχουσες εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Οι ευγενικές διαπιστώσεις, από την πλευρά των αναλυτών των μεγάλων επενδυτικών οίκων, δεν παύουν να υπογραμμίζουν την πιθανότητα να περιπέσει η ανάπτυξη στην Αμερική σε ύφεση, αλλά παράλληλα τονίζουν πως, για την ώρα, οι πιθανότητες για αυτό το αποτέλεσμα είναι λιγότερες από 50%.

Αναλυτές και οίκοι περισσότερο «ανεξάρτητοι» εν τούτοις εμφανίζονται με αναλύσεις τους σε εφημερίδες και δηλώσεις σε κανάλια οικονομικού περιεχομένου ως βέβαιοι για την ύφεση και μάλιστα κάποιοι επισημαίνουν πως μπορεί οι δύο προηγούμενες υφέσεις να είχαν μικρή διάρκεια αλλά η τρέχουσα θα ξεπεράσει τους 24 μήνες.

Μια προαναγγελθείσα κάθοδος

Στην πραγματικότητα, το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας, ακριβώς επειδή αποτελείται από ευφυείς ανθρώπους, σε αναλογία ίδια με τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες, έχει «πάρει απόφαση» πως οι εξελίξεις για 2-3 μήνες δεν θα είναι ευνοϊκές για τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων στα ώριμα χρηματιστήρια του πλανήτη.

Ομως, με την αγορά ομολόγων να προσφέρει περιορισμένες αποδόσεις σε ορίζοντα 2ετίας σε σύγκριση με τις μετοχές, δεν αποφασίζουν μια ριζική στροφή στις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Αρχίζουν, όμως, όπως στα μέσα της εβδομάδας, που πέρασε, να πουλάνε μετοχές και να εισέρχονται στις αγορές των αγαθών - εμπορευμάτων. Δεν είναι τυχαίο πως ο οικονομικός Τύπος έχει αυξήσει το χώρο που προσφέρει σε ρεπορτάζ και αναλύσεις γύρω από την πορεία των τιμών αγαθών, όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι, ο καφές, το κακάο.

Αναμένεται, επίσης, ζήτηση για ETF's που είναι προσαρμοσμένα σε διάφορες πρώτες ύλες, ενώ μέχρι πρότινος συζήτηση γινόταν μόνο για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, που σχετιζόταν με το πετρέλαιο και ορισμένα μέταλλα. Πιθανότατα όλη αυτή τη χρονιά να υπάρξει δραστηριοποίηση και αυξημένη προβολή των commodities, αλλά η άποψή μας, ύστερα από 10 χρόνια παρακολούθησης των διεθνών αγορών, έχει ως εξής: Είναι πιο εύκολο να ανακαλύψει ένας επενδυτής μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη ζάχαρη, το πετρέλαιο και όλα τα αγαθά που πιθανότατα θα γίνουν αντικείμενα πόθου επενδυτών, όταν απογοητευτούν από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχικές αξίες.

Εντούτοις, εάν υπάρξει μια διεθνής διόρθωση των χρηματιστηρίων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τιμές των αγαθών να ανεβαίνουν στις αγορές παραγώγων που διαπραγματεύονται, αλλά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή τους να μην καταγράφει ισοδύναμη άνοδος.

Τα αγαθά ως επενδυτικός προορισμός

Η αναζήτηση της τοποθέτησης σε ETF's προσαρμοσμένα σε δείκτες που αφορούν την αξία κάθε αγαθού είναι πλέον ενδεδειγμένη για κάποιον, ο οποίος έχει αποφασίσει ότι πιστεύει στην άνοδο της τιμής των πρώτων υλών όχι μόνο σε ενέργεια και μέταλλα, αλλά και σε επίπεδο τροφίμων. Τεχνικά, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχουν αγαθά που ήδη σημείωσαν νεότερα υψηλά ή επανέγραψαν το ιστορικό υψηλό τους.

Ομως δεν λείπουν και εκείνα τα οποία απέχουν από τα ιστορικά υψηλά τους από 20 έως και 80 ποσοστιαίες μονάδες. Αρκετοί λοιπόν προτείνουν τα «καθυστερημένα», διότι αποδίδουν το ράλι των τιμών στα εμπορεύματα το 2007, σε θεμελιώδη αίτια και κυρίως στο γεγονός ότι στη σταθερή προσφορά αναπτύσσεται μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Η βάση της αυξημένης ζήτησης είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε Ινδία και Κίνα -και όχι μόνο. Μια περισσότερο ενδελεχής προσέγγιση δίνει μεγάλη διάρκεια στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων που έχουν σχέση με τη διατροφή, διότι το 2ο μισό του 20ού αιώνα στο σύνολο σχεδόν του πλανήτη, καταγράφηκε η τάση μείωσης των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής είναι στις αρχές του 21ου αιώνα η έκταση της γης που χρησιμοποιείται για καλλιέργεια να είναι περιορισμένη. Είναι αναμενόμενο, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές, μεγάλες επιχειρήσεις να στραφούν στην ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών, καθώς θα διευρύνεται το περιθώριο κέρδους από αυτή τη δραστηριότητα.

Ωστόσο, μια τέτοια μεταμόρφωση σε επίπεδο παγκόσμιας διανομής δραστηριοτήτων θα απαιτήσει χρόνο και, μέχρις ότου υλοποιηθεί, οι τιμές στα αγαθά που αφορούν τη διατροφή θα ανεβαίνουν. Από τα γνωστά, η ζάχαρη είναι εκείνο το εμπόρευμα, που απ' τα ιστορικά υψηλά του απέχει πάνω από 80%.

Σύντομες εκτιμήσεις των μεγάλων

Η Lehman Brothers βλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι έτοιμη να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς, καθώς η ύφεση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ έχει ήδη χτυπήσει την καταναλωτική δύναμη και οι σφικτότερες συνθήκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εμποδίζουν τις εμπορικές δραστηριότητες.

Οι κεντρικές τράπεζες θα είναι, κατά το τμήμα ανάλυσής της, ο παράγοντας που θα βοηθήσει στο να μην οδηγηθεί η Αμερική και ο πλανήτης σε ύφεση. Επικαλείται για αυτή της τη θέση το ένστικτο επιβίωσης και της μείωσης επιτοκίων. Γι' αυτό πιθανότατα στο τέλος του 2008 τα επιτόκια να βρεθούν στο 3% και το δολάριο να συνεχίζει την πτώση του, έναντι του γιεν [JPY=X] και άλλων ασιατικών νομισμάτων, αλλά με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει έδαφος έναντι του ευρώ και του πάουντ.

Οσον αφορά την τιμή του πετρελαίου για το σύνολο της φετινής χρονιάς, το προσδιορίζει στα 84 δολάρια, ήτοι 12 δολάρια ψηλότερα από τη μέση τιμή του '07, συμφωνώντας με την προαναφερθείσα άποψη περί θεμελιωδών που στηρίζουν την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων για φέτος.

Η Fed θα μειώσει κατά την LB επιθετικά 4 φορές μέσα στο χρόνο, ενώ στην Ε.Ε. οι προοπτικές για τις εξαγωγές έχουν χειροτερέψει το 2008, με πιθανό αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να σταματήσουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Εκτιμούν, επίσης, ότι το στρες που έχει προκληθεί στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά θα διατηρηθεί ως ένα βαθμό όλη τη χρονιά, οδηγώντας τις τράπεζες στο να εμφανιστούν με μειωμένη διάθεση παροχής δανείων.

Ως προς τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προβλέπουν διατήρηση των πιέσεων, που θα το κρατήσουν πάνω από 2% μέχρι το τέλος της άνοιξης, αλλά αναμένουν ριζική διόρθωση αμέσως μετά. Η Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί κατά τους αναλυτές της LB να διατηρεί την αυστηρή της στάση έναντι του πληθωρισμού, αλλά η μείωση των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα εκτιμούν ότι θα την αναγκάσει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάπτυξη θα μειωθεί δραστικά το 2008 κατά την LB οδηγούμενη σε αυτή την κατάσταση εν μέρει λόγω των σφικτότερων συνθηκών δανεισμού που συρρικνώνουν την κατανάλωση. Γι' αυτό περιμένουν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, να πραγματοποιήσει 2 μειώσεις των επιτοκίων το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αλλά κατόπιν να παραμείνει αδρανής, καθώς θα έχουν διογκωθεί οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Στην Ιαπωνία, οι αναλυτές της Lehman εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων όλη τη χρονιά, λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που θα επικρατήσει στο οικονομικό πεδίο, αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης τοπικής ζήτησης. Οσον αφορά, δε, τους κινδύνους που απειλούν την εξαγωγική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, που υπήρξε η κυρίαρχη δύναμη για την πρόσφατη ανάκαμψή της, διαγράφονται μεγαλύτεροι από πέρυσι και με κατεύθυνση πτωτική για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Από τη CitιGroup, τα προγνωστικά της δηλώνεται ότι προκύπτουν κάτω από την πίεση γεγονότων που προκαλούν ελαφρές αμφιβολίες.

Μια τέτοια δυναμική ευνοεί τις «αρκούδες» των αγρών και επί της ουσίας ενδυναμώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις κεφαλαιαγορές. Παρ' όλα αυτά, καλό είναι κατά τη Citigroup να αναγνωρίζουν όλοι πως η αγορά βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι τρέχουσες αποτιμήσεις, ακόμα και αν υπάρξουν ψαλιδισμένα κέρδη, τα έχουν ήδη ενσωματώσει.

Η ιστορία έδειξε ότι από μόνες τους πιο πιθανές προς τα κάτω αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων δεν οδηγούν πάντα τα χρηματιστήρια χαμηλότερα. Ο «πόνος» για ένα αδύνατο ΑΕΠ, αλλά και για χαμηλότερα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να απαλύνει με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Εκτιμώντας και εκείνη ότι θα υπάρξουν συνεχείς επιθετικές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει προς το τέλος του 2008 να ανακτήσουν το βηματισμό τους τα χρηματιστήρια και διακριτικά οι αναλυτές της μεγαλύτερης, αλλά αρκετά «ταλαιπωρημένης» τράπεζας υπογραμμίζουν το… «αυτονόητο».

«Παρά ταύτα, με θάρρος παραδεχόμαστε προς τους επενδυτές ότι διαθέτουμε λιγότερη πεποίθηση όσον αφορά τις προβλέψεις μας για το 2008, συγκριτικά με αυτή που χαρακτήριζε τις εκτιμήσεις μας τα τελευταία 4-5 χρόνια».

Κυρίαρχη η σχέση ανταλλαγής νομισμάτων

Η πραγματική κόντρα μεταξύ των διαχειριστών παγκοσμίως αφορά, στο βάθος, στην εκτίμηση που έχουν σχετικά με τη σχέση ανταλλαγής τους δολαρίου με τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα που είναι το ευρώ [EUR=X] , το γιεν, το γουάν και η αγγλική λίρα σε μικρότερο βαθμό.

Οσοι έχουν καταλήξει ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν ήδη καταγραφεί και ο συνδυασμός της εικόνας των μακροοικονομικών του πρώτου τριμήνου με τις κινήσεις της Fed θα δώσουν ως ζώνη διακύμανσης της σχέσης ανταλλαγής το 1,4 με 1,45, εκτιμούν παράλληλα ότι με τις αποφασιστικές κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η περίφημη ύφεση θα διαρκέσει 8 μήνες το πολύ και κατόπιν η ανάπτυξη θα γυρίσει σε αυξητικούς ρυθμούς. Αρα, προσδοκούν, στο τέλος του 2008, οι χρηματιστηριακοί δείκτες να είναι ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Υπάρχουν εν τούτοις και άλλοι, όπως ο κ. Rogers, με την ομώνυμη επενδυτική, που διαλαλεί δημόσια ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση του δολαρίου, δίνοντας μεγάλη πιθανότητα σε γραφή νεότερων χαμηλών για το δολάριο, πριν ξεκινήσει η ενδυνάμωση του νομίσματος.

Σε αυτό έχουν εναποθέσει τα αποθεματικά τους οι κυβερνήσεις του πλανήτη κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, όταν για το ευρώ το μερίδιο είναι περίπου 20% και 5% για το γιεν και 5% για το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να φτάσει η σχέση ανταλλαγής σε τέτοια επίπεδα, όπως εξήγησε ο κ. Rogers, θα «χρειαστεί» να περάσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ για χρονικό διάστημα περίπου 2 ετών. Η παρουσίαση τέτοιων εκτιμήσεων σε παγκόσμιας εμβέλειας έντυπα και τηλεοπτικούς σταθμούς απεικονίζει μια γενικότερη διάθεση να αναδειχθούν τα τρέχοντα και τα πιθανώς βραχυπρόθεσμα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα παραπάνω δικαιολογούν πως τα χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης, με 3 διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, έχουν προσεγγίσει τα χαμηλά δωδεκαμήνου για 2η φορά, υποδηλώνοντας τεχνικά πως η 1η εκτίμησή τους για το βάθος της κρίσης από τα sub prime market το περσινό καλοκαίρι φαντάζει πλέον αισιόδοξη και πιθανότατα θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα κάτω.

Αυτό τονίζει άλλωστε και στην τελευταία έκθεσή της η Merrill Lynch αλλά και διά της Laura Gencen στην τηλεόραση του Bloomberg, όπου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του δολαρίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

NAFTEMPORIKI
Share |