Friday, March 4, 2011

Alitalia: Περικοπή έως και 700 θέσεων εργασίας


Alitalia: Περικοπή έως και 700 θέσεων εργασίας

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia συμφώνησε σήμερα με τα συνδικάτα στην περικοπή μέχρι και 700 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της εθελούσιας εξόδου.

Η συμφωνία αφορά σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων δηλαδή τους πιλότους, το προσωπικό εδάφους, τις αεροσυνοδούς.

«Είναι ικανοποιητικό, βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας της εργασίας και της ανάγκης να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με τη μείωση του κόστους», δήλωσε ο Φραντσέσκο Αλφόνσι, στέλεχος του συνδικάτου UGL.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι ανέφερε ότι το κράτος είναι έτοιμο να «καταβάλει τις κοινωνικές αποζημιώσεις, που στην περίπτωση αυτή είναι πολύ γενναιόδωρες» σε εκείνους που εγκαταλείπουν την εταιρεία.

Στην Alitalia απασχολούνται συνολικά περίπου 14.000 άτομα.

Το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της αεροπορικής εταιρείας προέβλεπε την περικοπή περισσότερων από 3.000 θέσεων εργασίας, κάτι που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των εργαζόμενων.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τον Ιανουάριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία πού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα σημείωσαν άλμα 3,1% στα 445,58 δισ. δολ. από τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 2,0% τον Ιανουάριο.

Η ζήτηση για εμπορικά αεροσκάφη και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συντέλεσαν στην μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση. Χωρίς να περιλαμβάνεται ο κλάδος των μεταφορών οι παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,7%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο 8,9% η ανεργία τον Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Στο 8,9% η ανεργία τον Φεβρουάριο


Κάτω από το 9% υποχώρησε το Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, διολισθαίνοντας κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον προηγούμενο μήνα 192.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή τα μεγέθη του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε 63.000 θέσεις εργασίας από την αρχική εκτίμηση για 36.000.

Το ποσοστό ανεργίας, που προκύπτει από διαφορετική έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, υποχώρησε στο 8,9% από 9% τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη φορά που υποχωρεί κάτω από το 9% από τον Απρίλιο του 2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν την ανεργία στο 9,1%, ενώ είχαν διαμορφώσει πρόβλεψη για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 222.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από τον Απρίλιο του 2010. Στον αντίποδα, χάθηκαν συνολικά 30.000 θέσεις εργασίας από τον κρατικό τομέα καθώς οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μειώνουν το προσωπικό τους.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το 43,9% των ανέργων Αμερικανών ή 6 εκατ. άτομα παραμένουν εκτός εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες.

Στο μεταξύ, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 1 cent στα 22,87 δολ. Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση παρέμεινε αμετάβλητη το Φεβρουάριο στις 34,2 ώρες.


source: capital.gr

Greenspan: Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές


Greenspan: Βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές


Η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας ενισχύεται ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων που περιλαμβάνουν δημοσιονομικά θέματα και τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan μιλώντας στο CNBC.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για το διογκούμενο έλλειμμα αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές "υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία".

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυναμική της οικονομίας, αφήνοντας έξω το θέμα με τις τιμές του πετρελαίου, τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ και ιδίως τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, έχει αρχίσει να αποκτά νέα ώθηση", δήλωσε ο Greenspan. "Το συναρπαστικό θέμα για τους αναλυτές θα είναι πώς να ενσωματώσουν τους αρνητικούς παράγοντες", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις μελλοντικές προσπάθειες της Federal Reserve να συρρικνώσει το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας ο πρώην πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να πουλά τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει -ενυπόθηκους τίτλους, ομόλογα και άλλους τίτλους χρέους- "χωρίς σημαντικές συνέπειες".

Για τον διάδοχο του Ben Bernanke ο Greenspan δήλωσε: "Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του".


source: capital.gr

Παγώνουν λιβυκά περιουσιακά στοιχεία $35,2 δισ.


Παγώνουν λιβυκά περιουσιακά στοιχεία $35,2 δισ.


Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός των διεθνών πιέσεων στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία παγώνουν όχι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ίδιο και στην οικογένειά του αλλά και τις τοποθετήσεις της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης. Συνολικά, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία και τοποθετήσεις ύψους 35,2 δισ. δολ.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πάγωσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισ. δολ. Επισημαίνεται πως αρχικά οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει το πάγωμα 30 δισ. δολ., όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Geithner, "ανακαλύψαμε επιπλέον 1,9 δισ. δολ. τις τελευταίες μέρες", ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για "τις πιο γρήγορες και ισχυρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ".

Και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία είχε αρχικά παγώσει περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. στερλινών, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το μέτρο και στις τοποθετήσεις του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Λιβύης. Όπως αποκαλύπτουν οι "Financial Times", οι τοποθετήσεις της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης στη Βρετανία ανέρχονται στα 2 δισ. στερλίνες (3,2 δισ. δολ.), αν και επισημαίνεται πως η εκτίμηση αυτή ενδέχεται να αναθεωρηθεί ανοδικά τις επόμενες μέρες.



Η Αυστρία, παράλληλα, που ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, διεύρυνε το στόχαστρό της, περιλαμβάνοντας και τον Μουσταφά Ζάτρι, ανώτατο αξιωματούχο της Επενδυτικής Αρχής της Λιβύης, αναφέροντας πως υπάρχουν ενδείξεις για στενές σχέσεις του κ. Ζάτρι και της οικογένειας Καντάφι.

Η αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει πως θα ζητήσει πιέσεις από την Κομισιόν να προστεθεί και το όνομα του κ. Ζάτρι στη λίστα των 26 Λίβυων που υπόκεινται σε κυρώσεις

Στο κενό το ειρηνευτικό σχέδιο Τσάβες

Στο εσωτερικό της χώρας, το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε χθες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, κ. Ούγκο Τσάβες, φαίνεται πως πέφτει στο κενό, καθώς οι αντικαθεστωτικοί δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση ή την εξορία του Μουαμάρ Καντάφι. Αυτό αποσαφήνισε ο κ. Αχμέντ Ζαμπρίλ του Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

"Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, θα γίνουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση". Αυτό ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reutrers εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά και την πόλη Ατζνταμπίγια, όπου βρίσκεται μία θέση των αντικαθεστωτικών.

Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία, όμως υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

source: euro2day.gr

Bρετανία: Κατά 0,9% υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο


Bρετανία: Κατά 0,9% υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιανουάριο

Πτώση της τάξεως του 0,9% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Halifax, η οποία επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεη συμβάλει αρνητικά στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή μιας κατοικίας τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 162.657 στερλίνες και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 2% αυτό το χρόνο.

source: reporter.gr

Σήμερα αρχίζουν τα stress test στις τράπεζες - μάχη για να "βγούν" στις αγορές χρήματος


Σήμερα αρχίζουν τα stress test στις τράπεζες - μάχη για να "βγούν" στις αγορές χρήματος

Από σήμερα, Παρασκευή, αρχίζουν οι ασκήσεις αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2011, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA).
Η μεθοδολογία των ασκήσεων και ο αριθμός των τραπεζών που θα υποβληθούν σε έλεγχο, θα ανακοινωθούν στις 18 Μαρτίου, ενώ τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθεί "μία αυστηρή αμοιβαία αξιολόγηση", σύμφωνα με την ανακοίνωση της εποπτικής αρχής.
Στα stress tests που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι συμμετείχαν 91 τράπεζες και απέτυχαν έξι από αυτές. Υπήρξε, όμως, κριτική ότι οι ασκήσεις δεν ήταν αρκετά αυστηρές και η κριτική εντάθηκε μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιρλανδικές τράπεζες από το φθινόπωρο, ενώ είχαν περάσει τα stress tests.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τέλη Απριλίου- μέσα Μαϊου θα πρέπει να έχουν παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σειρά της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα σχέδια απεξάρτησής τους από τα κανάλια χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η απομάκρυνση από την πηγή κεφαλαίων της ΕΚΤ κατ΄αρχήν θα γίνει σταδιακά, αναμένεται ότι ίσως να λάβει και ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί (εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει μια πρώτη μείωση στα 60 δισ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο).

Επίσης, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες, να έχουν βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ούτως ειπείν, να έχουν επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Σήμερα όμως, μόνο δύο τράπεζες το έχουν καταφέρει, η Εθνική και η Eurobank, με ενέχυρο repos τα οποία επίσης συνοδεύονται από «γενναίο κούρεμα». Πάντως, σίγουρα αποτελούν και την αισιόδοξη πλευρά της αγοράς, καθώς είναι η πρώτη φορά μέσα στην κρίση που δύο μεγάλοι όμιλοι δανείζονται απευθείας από τις ξένες χρηματαγορές ( 5,5 δισ ευρώ γραμμές πίστωσης η Εθνική στα τέλη του 2010, 1 δισ ευρώ με repos η Eurobank μόλις προχθές).

Για να μπορέσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες να αποκτήσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στις αγορές- οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της κρίσης έκλεισαν για την Ελλάδα- θα πρέπει να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και να δουν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν τα ratings που τους αναλογούν. Αυτό χρειάζεται δύο παραμέτρους. Μία που αφορά την ελληνική οικονομία και το χρέος και μία που είναι στον έλεγχο των τραπεζών, αυτή της βελτίωσης των εποπτικών τους κεφαλαίων (Tier I), κατεύθυνση προς την οποία ήδη έχουν στραφεί οι περισσότερες τράπεζες.

Δυστυχώς όμως, παρά τα σημαντικά βήματα που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες προς τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας (με αυξήσεις κεφαλαίου, ή εκδόσεις μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων, ή με πωλήσεις θυγατρικών τους και περιουσιακών τους στοιχείων), η ισορροπία της καλής κεφαλαιακής επάρκειας τείνει να ανατραπεί εκ νέου, με τα νέα επικείμενα ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρά από την προηγούμενη φορά, ειδικά και αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες.

source: reporter.gr

Bullish για το ιαπωνικό χρηματιστήριο ο Faber


Bullish για το ιαπωνικό χρηματιστήριο ο Faber

Μετά από δύο δεκαετίες bear market, τώρα είναι η ώρα για αγορά και διακράτηση ιαπωνικών μετοχών, σχολιάζει ο μεγαλοεπενδυτής Marc Faber.

Ο Faber δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.

Αυτό θα προκαλέσει υποχώρηση του γιεν, οδηγώντας στην αύξηση των κερδών για τους εξαγωγείς της χώρας και στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Ο Faber έρχεται να προστεθεί στη λίστα με άλλους bullish επενδυτές για την Ιαπωνία, όπως η Goldman Sachs και ο David Herro της Oakmark International Fund, που αντιστέκονται στον σκεπτικισμό για την Ιαπωνία.

«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω για τα επόμενα δέκα χρόνια στα χρηματιστήρια, σίγουρα θα σκεφτόμουν να τοποθετήσω ένα πολύ δυναμικό στοίχημα εδώ στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Faber στο ετήσιο συνέδριο της CLSA Asia-Pacific Markets.


source: capital.gr
Share |