Tuesday, September 22, 2009

SEC: Υπό εξέταση οι συναλλαγές πώλησης ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών


SEC: Υπό εξέταση οι συναλλαγές πώλησης ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών

Υπό αυστηρή εξέταση θα τεθούν οι συναλλαγές πώλησης ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών, με σκοπό να επισημάνει παρατυπίες στις συναλλαγές και προσπάθειες χειραγώγησης των τιμών των ομολόγων, επισήμανε η πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Mary Shapiro. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την διεξαγωγή των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων, καθώς η πολυπλοκότητα των συναλλαγών, δήλωσε η πρόεδρος της SEC.

reporter.gr

Η απάντηση της Aegean προς τη MIG

Η απάντηση της Aegean προς τη MIG

Χωρίς ευθείες αναφορές προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά μόνο με «βολές» και επιλέγοντας χαμηλούς τόνους, ήθος, ποιότητα και ψυχραιμία, όπως ειπώθηκε, απάντησε η διοίκηση της Aegean Airlines στα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζοντας την Olympic Air ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Η διοίκηση της Aegean παρουσίασε τα πεπραγμένα της και μίλησε για τα όσα έχει προσφέρει στο κράτος και στον πολίτη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα απέφυγε -όσο μπορούσε- ακόμα και να αναφερθεί στο όνομα του επικεφαλής της MIG. Απάντησε όμως σε όσα είπε ο κ.Βγενόπουλος για πάρτι και για την Κωνσταντινούπολη. Ο Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean είπε πως κάθε χρόνο έχουμε στόχο η εταιρεία να πετάει πιο ψηλά, πιο μακριά και πιο ποιοτικά. Αυτό το πέτυχε η εταιρεία με όρεξη για δουλειά, με ομαδικότητα και με ξεκάθαρο επιχειρηματικό σχέδιο. «Δραστηριοποιούμαστε σε ένα μονοπωλιακό χώρο 70 εταιρειών», είπε απαντώντας στις βολές του κ.Βγενόπουλου ενώ σημείωσε πως το μόνο πάρτι που έχουμε δει είναι μία γιορτή που έγινε από την είσοδο της εταιρείας στις αερομεταφορές. Ζήτησε... συγγνώμη για το αν αυτή η γιορτή ενοχλεί κάποιους αλλά τόνισε ότι θα συνεχιστεί.

«Δηλώσεις ανθρώπων που τώρα μπαίνουν στο χώρο είναι πρωτοποριακές» είπε χαρακτηριστικά. Για τον ανταγωνισμό είπε επίσης ότι τον σέβεται αλλά δεν τον φοβάται η Aegean. Στο παρελθόν 15 εταιρείες άνοιξαν και έκλεισαν. Τώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πούλησε το ενεργητικό της Ολυμπιακής, και η διοίκηση της Aegean θέλει να πιστεύει πως η διακριτική μεταχείριση σταματάει εδώ.

Μάλιστα τονίστηκε αρκετές φορές η εξαγορά μόνο του ενεργητικού και ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Olympic Air υπό τη διοίκηση της MIG να συνεχίσει να λαμβάνει επιδότηση γιατί δεν προβλέπεται αφού αγόρασε μόνο το ενεργητικό. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι διάδοχος του προηγούμενου σχήματος αλλά σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να πάρει και τα χρέη και το προσωπικό και τα νομικά προβλήματα. Τα πήρε μόνο για τη μεταβατική περίοδο.

Ο κ.Βασιλάκης αλλά γενικότερα η διοίκηση της Aegean ήταν περισσότερο καυστική απέναντι στην Κυβέρνηση κυρίως για την ακύρωση του διαγωνισμού στις άγονες γραμμές, λέγοντας πως δε θα έπρεπε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Ας τον χειριζόταν η επόμενη κυβέρνηση τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με ένα έγγραφο για την γραμμή Αθήνας-Κωνσταντινούπολη που ανέφερε ο κ.Βγενόπουλος, ο Ευτύχης Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean είπε ότι δεν δόθηκε ολόκληρο και πως το έγγραφο δείχνει ότι είχαν ενημερωθεί όλοι. Μάλιστα υπενθύμισε πως η Aegan έχει πάρει έγκριση για τον συγκεκριμένο προορισμό από το 2004 αλλά πρόσφατα πήρε συχνότητα.

Τέλος αναφορικά με μία δήλωση για το πόσες κερδοφόρες μπορούν να υπάρξουν στην Ελλάδα, ο κ.Θ.Βασιλάκης είπε «εμείς κοιτάμε μόνο τον κήπο μας και όχι του γείτονα».

reporter.gr

Στα 71,5 δολάρια το αργό- Ανοδος 2,6%

Στα 71,5 δολάρια το αργό- Ανοδος 2,6%

Με σημαντική ανοδο έκλεισε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από την πτωτική πορεία της προηγούμενης συνεδρίασης, ωθούμενο από την αποδυνάμωση του δολαρίου και το κλίμα αισιοδοξίας για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αργό για τα συμβόλαια Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 2,6%, διαμορφωμένο στα 71,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2,6% στα 70,48 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου του Οκτωβρίου, ενώ τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, ενισχύθηκαν κατά 2,7% δολάρια, διαμορφωμένο στα 71,79 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικά, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,8% έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, φτάνοντας σε νέο χαμηλό έναντι του ευρώ, και διαμορφώνεται στις 76,147 μονάδες. Η αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων.

Τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του αργού αντανακλούν περισσότερο την προοπτική των αποθεμάτων την επόμενη πενταετία, δήλωσε ο CEO της Total, Christophe de Margerie, και λιγότερο τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων. Εάν υπήρχε, πρόσθεσε ο CEO, αντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην ενεργειακή αγορά, τότε το αργό θα κυμαινόταν κάτω από τα 60 δολάρια. Το γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί σαν να είναι πέντε χρόνια μπροστά, οι τιμές καθορίζονται με βάσει τη φημολογία. Το αργό έχει ενισχυθεί κατά 60% από την αρχή του έτους, στηριζόμενο στις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2008 η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 70%, λόγω της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

ΟChristophe de Margerie ανέφερε ότι τα αποθέματα μέχρι το 2014 θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, επισημαίνοντας ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε νέα έκρηξη των τιμών του αργού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες πηγές πετρελαίου. Σημειώνεται εδώ ότι τα συμβόλαια του αργού το 2015 διαπραγματεύονται κοντά στα 85 δολάρια.

reporter.gr

Τι θα συμβεί με τους ασφαλισμένους της Aspis Πρόνοια


Τι θα συμβεί με τους ασφαλισμένους της Aspis Πρόνοια

Ορισμένες δικλείδες ασφαλείας φαίνεται ότι ενεργοποιούνται για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στον όμιλο της Aspis Πρόνοια. Τα προγράμματα ζωής και σύνταξης καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα αποθεματικά και τις εγγυήσεις του δημοσίου. Τα αποθεματικά της Aspis Πρόνοια ανέρχονται στα 550 εκατ ευρώ. Τα ασφαλιστικά προγράμματα επενδύσεων εν μέρει καλύπτονται από τον μηχανισμό επικούρισης.Τα ασφαλιστικά προγράμματα αυτοκινήτου καλύπτονται από το αποθεματικό αν και στην συγκεκριμένη κατηγορία λόγω του μεγάλου όγκου αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός , κοινώς όποιος προλάβει. Τα προγράμματα νοσοκομειακής ασφάλισης λόγω του ασαφούς νομοθετικού πλαισίου δεν είναι σαφές αν και σε ποιο βαθμό καλύπτονται. Στον αέρα βρίσκονται και τα προγράμματα ασφάλισης σπιτιών καθώς θεωρητικά περνούν από το αποθεματικό αλλά πρακτικά μάλλον δεν βρίσκονται σε προτεραιότητα.
Ανακοίνωση σχετικά με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων η αδεια ανακλήθηκε, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και για τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε η ΕΠ.Ε.Ι.Α. σ΄ αυτήν την υπόθεση. Συγκεκριμένα:

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσπίσει:

•Κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

•Όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.

•Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έχουντρεις μήνες να πληρωθούν.

•Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, διότι η παρούσα Κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη νομοθεσία και να έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Επίσης, επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτον, η παρούσα Κυβέρνηση θέσπισε αυστηρά όρια φερεγγυότητας σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο συνολικά κατά 650 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα όρια φερεγγυότητας είναι αυστηρότερα από αυτά που επιβάλλει η σχετική κοινοτική οδηγία, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ασφαλιστική αγορά κεφάλαια ύψους 664,5 εκατ. ευρώ

•241,3 εκατ. ευρώτο 2004

•338,6 εκατ. ευρώτο 2005

•84,6 εκατ. ευρώτο 2006

Δεύτερον, καταρτίστηκε νέος νόμος για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών, με προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές. Διότι, στο παρελθόν οι εργαζόμενοι και έχαναν την δουλειά τους και δεν έπαιρναν αποζημίωση.

Τρίτον, καθιερώθηκε νέο σύστημα καθολικών και αυστηρών ελέγχων σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το οποίο οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από 9 εταιρίες που επανειλημμένα παραβίαζαν τον νόμο και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, έχουν ανακληθεί οι άδειες στις εταιρίες:

•ΑΣΤΡΑ

•ΓΑΛΑΞΙΑΣ

•ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ

•ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

•ΑΜΥΝΑ

•ΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ

•ΕΓΝΑΤΙΑ

•LE MONDE

•ΑΛΛΗΛΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κ.ΤΕ.Λ. Ν. ΑΧΑΪΑΣ

•ΕΟΣ

Τέταρτον, εξαιτίας της εξυγίανσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από την AXAκαι ηεξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ - METROLIFE από τη GROUPAMA.

Πέμπτον, οι έλεγχοι είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.ΕΙ.Α για την ανάκληση της άδειας των ακόλουθων εταιριών:

•ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ

•ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ

•ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union)

•ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust)

•Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ

Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν δικαιούται να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, να μην τους αποζημιώνει και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να μη διαθέτει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά που ο νόμος ρητά ορίζει.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών. Αμέσως μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Επί πεντέμισι χρόνια βάζουμε τάξη στην ασφαλιστική αγορά. Έχουμε θεσπίσει αυστηρά όρια φερεγγυότητας και έχουμε υποχρεώσει όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 650 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεπείς. Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες σε 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο, δεν σεβόντουσαν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους τους, όσο και στους εργαζομένους τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, για πρώτη φορά η ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Δεν κατανοώ συνεπώς πώς και γιατί αυτοί, που είχαν αφήσει την ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί ασύδοτα, έρχονται σήμερα και κάνουν επικριτικές ανακοινώσεις. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ πλήρωναν κανονικά τα ασφάλιστρά τους, είχαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ προβλήματα με αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρίες. Ως εδώ και μη παρέκει.

Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, ας εξηγήσουν γιατί στη διαδικασία εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που αποζημιώνονταν τελευταίοι, ενώ επί ΝΔ, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται πρώτοι.

Ας αφήσουν λοιπόν τις κριτικές και ας απαντήσουν ξεκάθαρα στους ασφαλισμένους:

Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν τηρούν τον νόμο, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;

Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;

Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες καταθέτουν πλαστές εγγυητικές, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;».

reporter.gr

Στο 0,01 ευρώ η αποτίμηση των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια

Στο 0,01 ευρώ η αποτίμηση των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια

Από την Ασπίς Αμοιβαίων Κεφαλαίων αποφασίστηκε η προσαρμογή της αποτίμησης των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια, που περιέχονται στα χαρτοφυλάκια Α΅οιβαίων Κεφαλαίων που διαχειρίζεται η εταιρεία στην τι΅ή των 0,01 ευρώ. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία από την διοίκηση της Εταιρείας ως συνέπεια της απόφασης αρ. 156 των 16/09/2009 & 21/09/2009 του διοικητικού Συ΅βουλίου της ΕΠ.Ε.Ι.Α, βάσει της οποίας ανακλήθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας της άνωθεν αναφερό΅ενης Ασφαλιστικής Εταιρείας. Μετοχές της Ασφαλιστικής Εταιρείας “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.” περιέχονται ΅ε στοιχεία αποτί΅ησης της 18/09/2009 στα χαρτοφυλάκια των παρακάτω Α΅οιβαίων Κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Εταιρεία:

1. ΑΑΑΒ Α/Κ ΕΙΣΟ∆ΗΜΑΤΟΣ & ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, 700,000΅ετοχές σε ποσοστό 1.42958% επί του ενεργητικού του Α΅οιβαίου Κεφαλαίου.

2. ΑΑΑΒ Α/Κ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, 1,150,000΅ετοχές σε ποσοστό 6.03283% επί του ενεργητικού του Α΅οιβαίου Κεφαλαίου.

Η ανωτέρω έκτακτη και εφάπαξ προσαρ΅ογή της αποτί΅ησης των ΅ετοχών της Ασφαλιστικής Εταιρείας είναι σύ΅φωνη ΅ε τις διατάξεις του Ν. 3283/2004 και της Απόφασης αρ. 1/462/7.2.2008 του ∆ιοικητικού Συ΅βουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περί «Κανονισ΅ού Συ΅περιφοράς ΑΕ∆ΑΚ και ΑΕΕΧ».

Ως ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης α΅οιβαίων κεφαλαίων, η Εταιρεία τηρεί όλες τις διατάξεις της ισχύουσας νο΅οθεσίας και λα΅βάνει τα κατάλληλα ΅έτρα ώστε να προστατεύονται κατά το πλέον επωφελή τρόπο τα συ΅φέροντα των ΅εριδιούχων της.

reporter.gr

ΒοfA: Αποπληρωμή 425 εκατ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο

ΒοfA: Αποπληρωμή 425 εκατ. δολ. στο αμερικάνικο δημόσιο

Σε αποπληρωμή 425 εκατ. δολαρίων στο αμερικάνικο δημόσιο θα προχωρήσει η Bank of America, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με σκοπό την ακύρωση αχρησιμοποίητης εγγύησης για τα πάγια της Merrill Lynch & Co., προκειμένου να απεξαρτηθεί από την ομοσπονδιακή στήριξη, η οποία έχεο προσφέρει μέχρι τώρα δύο πακέτα διάσωσης. Η συγκεκριμένη αποπληρωμή αναμένεται να βάλει ένα τέλος στη διαμάχη μεταξύ της τράπεζας και της κυβέρνησης, η οποία σχετίζεται με τις οφειλές της Bank of America έναντι της δέσμευσής της να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζημιών από τοποθετήσεις 118 δισ. δολαρίων, κατά κύριο λόγο στη Merrill Lynch.

Η κρατική εγγύηση συνέβαλε στην οριστικοποίηση της εξαγοράς της χρηματιστηριακής εταιρείας από την Bank of America. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή είχε ανακοινώσει ζημιές άνω των 15 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο.

Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος Κένεθ Λούις τόνισε ότι στόχος του είναι «η συρρίκνωση του ρόλου του αμερικανικού δημοσίου στις δραστηριότητες της τράπεζας», ενώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της BofA «η καταβολή της προμήθειας εντάσσεται στο σχέδιο της τράπεζας για περιορισμό της εξάρτησης από κρατική βοήθεια και επιστροφή στην κανονική αγορά χρηματοδότησης.

reporter.gr

Ψωμιάδης: Η εγγυητική επιστολή δεν είναι πλαστή - HSBC: Δεν έχουμε εκδώσει εγγυητική

Ψωμιάδης: Η εγγυητική επιστολή δεν είναι πλαστή - HSBC: Δεν έχουμε εκδώσει εγγυητική

«Η εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ ευρώ που έχει κατατεθεί στην HSBC Λονδίνου είναι γνήσια και αυτό μπορεί να αποδειχθεί» τόνισε στο SBC και στο «Reporter» ο Παύλος Ψωμιάδης πρόεδρος και βασικός μέτοχος του ομίλου Aspis Πρόνοια. Ο κ. Ψωμιάδης υπεραμύνθηκε αυτής του της θέσης τονίζοντας ότι « υπάρχουν 200 είδη εγγυητικών επιστολών, εμείς ζητήσαμε από funds που διαχειρίζονται καταθέτες και από επενδυτές από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τις ΗΠΑ να μας στηρίξουν. Έτσι καταφέραμε να καταθέσουμε εγγυητική επιστολή στην HSBC Λονδίνου». Στην ερώτηση γιατί η Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών ανακοίνωσε ότι η εγγυητική επιστολή ήταν πλαστή ο κ. Ψωμιάδης τόνισε με πολύ έντονο ύφος όχι δεν είναι πλαστή μπορεί ο οποιοδήποτε να ζητήσει να ενημερωθεί για το αν υπάρχει εγγυητική επιστολή στην HSBC. Στην ερώτηση γιατί δεν προέβη ο όμιλος σε μια απλή κίνηση να ζητήσει από την HSBC εγγράφως να ενημερώσει την ΤτΕ ότι όντως υπάρχει εγγυητική επιστολή για τις επιχειρήσεις Aspis Πρόνοια. Ο κ. Ψωμιάδης απάντησε ότι η HSBC δεν προέβη σε μια τέτοια κίνηση.

Το SBC και το Reporter αφενός επικοινώνησαν με την HSBC αλλά και με την ΤτΕ και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν η HSBC αναφέρει ότι «δεν έχει εκδοθεί από την HSBC Λονδίνου εγγυητική επιστολή για τον κ. Ψωμιάδη ή την Aspis Πρόνοια και ότι δεν είναι γνήσια».

Μάλιστα σε επιστολή της HSBC προς την ΤτΕ αναφέρεται ότι η HSBC δεν έχει εκδώσει εγγυητική επιστολή». Όμως από την στιγμή που αναφέρει ότι δεν είναι γνήσια θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή στην HSBC από τρίτους αλλά να μην πληρεί τις προϋποθέσεις και έτσι να χαρακτηρίζεται ως μη γνήσια. Όμως η HSBC δεν αναγνωρίζει ότι έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή από τρίτους.
Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο καθώς ο Π. Ψωμιάδης αναφέρει ότι θα παρουσιάσει τους επενδυτές που καλύπτουν την εγγυητική επιστολή.

Στην ερώτηση πως οδηγήθηκε ο όμιλος Aspis Πρόνοια σε αυτή την κατάσταση να αρθεί δηλαδή η άδεια λειτουργίας τόνισε ότι «είχα ζητήσει μια παράταση 20 ημερών από την Εποπτεία Ασφαλιστικών Εταιριών ώστε να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια. Μάλιστα από την αύξηση κεφαλαίου είχαμε δεσμεύσεις ότι θα συμμετάσχουν επενδυτές με κεφάλαια ύψους 250 εκατ ευρώ. Παράλληλα καταθέσαμε και την εγγυητική επιστολή. Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή και έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση της Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιριών που είναι άδικη και λανθασμένη».

Με τους ασφαλισμένουςτις θα συμβεί;

Ο Π. Ψωμιάδης τόνισε ότι καλύπτονται από το αποθεματικό που φθάνει τα 550 εκατ ευρώ και από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Με τους εργαζομένους ποιο είναι το μέλλον τους;

Ο πρόεδρος της Aspis Πρόνοια τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν και θα απορροφηθούν από τις άλλες εταιρίες του ομίλου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η Aspis Bank επηρεάζεται;

Όχι η Aspis bank δεν επηρεάζεται και μάλιστα ως απόδειξη είναι ότι στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ ευρώ οι βασικοί μέτοχοι δηλαδή οι ασφαλιστικές εταιρίες θα συμμετάσχουν ως έχουν δικαίωμα.

Η Aspis Πρόνοια θα κυρίξει πτώχευση;

Στην ερώτηση αυτή ο Π . Ψωμιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να απαντήσει , θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον»



Στον αέρα εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι - Παρέμβαση της κυβέρνησης



Νωρίτερα, το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Κηφισίας είχε κλείσει από εκατοντάδες εργαζόμενους εξαιτίας της οριστικής ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών του Ομίλου Ασπίς. Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στην περιοχή. Ο κ. Παπαθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα ασκηθεί πίεση στις εταιρείες που θα πάρουν τα ασφαλιστήρια ζωής των πελατών των να προσλάβουν και προσωπικό από τις ασφαλιστικές εταιρείες του κ.Ψωμιάδη. Στο μεταξύ, χωρίς προβλήματα φαίνεται ότι εξελίσσεται η κατάσταση στην Aspis Bank ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης κεφαλαίου.

''Λουκέτο'' σε πέντε ασφαλιστικές

Η 'βόμβα' έσκασε χθες στην ασφαλιστική αγορά, όταν η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ανακάλεσε τις άδειες πέντε εταιρειών, οι ασφαλισμένοι των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα. Πρόκειται για τις ασφαλιστικές εταιρείες Ασπίς Πρόνοια τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλειών όσο και στον κλάδο ζωής του ομίλου Ψωμιάδη, καθώς επίσης για τις εταιρείες Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης. Οι εταιρείες δεν κατόρθωσαν να βρουν νέα κεφάλαια, ενώ ο κ.Ψωμιάδης κατέθεσε επιταγή ύψους 500 εκατ. ευρώ από την HSBC, η οποία αποδείχθηκε πλαστή.

Η αιτία ανάκλησης των αδειών των ανωτέρω εταιρειών είναι ότι δεν κατάφεραν να ανταποκρίθηκαν εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων τους τα οποία υπολείπονται αυτών που προβλέπει ο νόμος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην ασφαλιστική αγορά, καθώς μόνο στον κλάδο ζωής (συνταξιοδοτικά - νοσοκομειακά), τα συμβόλαια τα οποία έχουν οι εταιρείες Ασπίς Πρόνοια του Ομίλου Ψωμιάδη ξεπερνούν τα 220.000.

Αγνωστο είναι εάν τα χρήματα τα οποία μέχρι σήμερα έχουν επενδύσει οι πελάτες των παραπάνω εταιρειών για το σχηματισμό της επιθυμητής σύνταξης στη λήψη των συμβολαίων θα μπορέσουν να τα εισπράξουν εφόσον ζητήσουν να τα ρευστοποιήσουν.

Στον αέρα επίσης βρίσκονται πάνω από 800.000 κάτοχοι οχημάτων, οι οποίοι μέχρι και τις 30/6 εμφανίζονταν να είναι ασφαλισμένοι στις εταιρείες που κλείνουν. Οι παραπάνω πελάτες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Σημειώνεται πάντως για ένα μήνα από την ανακοίνωση της απόφασης, καλύπτονται για τυχόν ατυχήματα που θα προκαλέσουν από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Εποπτείας

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα 21.09.09 και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

1. Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

2. Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων».

Τι συμβαίνει στην Aspis Bank

Η παύση των δραστηριοτήτων της Aspis Πρόνοια δεν θα έχει επίδραση στην Aspis Bank αναφέρουν πηγές στην τράπεζα αλλά και στην ΤτΕ. Η μετοχή υποχώρησε 5,56% χθες στα 1,02 ευρώ λόγω των εξελίξεων. Η Aspis Bank μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ θα εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 16% με 17% τον υψηλότερο στην αγορά. Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα εφόσον οι όροι της αύξησης έχουν καθοριστεί σε 2 νέες για κάθε 1 παλαιά η τιμή της αύξησης διαμορφώνεται πέριξ των 95 ευρώ δηλαδή πάνω από την νέα ονομαστική αξία τα 0,60 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Aspis Bank ίσως με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου ενδέχεται να κλείσει στρατηγική συμμαχία με ξένη ή ελληνική τράπεζα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Reporter» ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου τονίζει ότι η Aspis bank διερευνά deals ενώ εκτενώς αναφέρθηκε και χθες σε ρεπορτάζ με τίτλο «έρχονται big deals στις τράπεζες». Οι συζητήσεις διερευνητικού χαρακτήρα έχουν ξεκινήσει και δεν αποκλείεται η Aspis bank να ανακοινώσει σύντομα κάποιο deal.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές η Aspis θα εξετάσει σε ποιο βαθμό θα κάνει χρήση του μέτρου να εκδώσει προνομιούχες μετοχές τις οποίες θα αγοράσει το ελληνικό δημόσιο. Θεωρητικά η Aspis μπορεί να αντλήσει έως 90 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Διαθέτει πολύ καλή ρευστότητα που επαρκή να καλύψει τις ανάγκες της.

Όμως πέραν από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου η Aspis Bank πραγματοποίησε μια κίνηση επαναγοράζοντας παρελθούσα έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης αποκομίζοντας κέρδος 27 εκατ. ευρώ τα οποία θα εμφανισθούν στα έκτακτα έσοδα στο γ΄ τρίμηνο. Προφανώς και στο γ΄ τρίμηνο οι μεγάλες ζημίες των 30 εκατ ευρώ θα έχουν περιοριστεί δραστικά. Τα 27 εκατ. ευρώ θα προστεθούν εν συνεχεία στα ίδια κεφάλαια διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% προ της αύξησης κεφαλαίου.

reporter.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Σεπτεμβρίου


Σταθερή παρέμεινε το Σεπτέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή που υπάγεται στην αρμοδιότητα της Federal Reserve Bank of Richmond, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ο μεταποιητικός δείκτης της τράπεζας διατηρήθηκε στις 14 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποστολών αυξήθηκε επίσης στις 22 μονάδες από τις 21 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Μεγέθη πάνω από το μηδέν υποδεικνύουν ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης εσόδων στον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε στις - 12 μονάδες από -8 τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης εσόδων από λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε στις -6 μονάδες από -35 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στο δείκτη τιμών κατοικιών Ιουλίου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,3% στο δείκτη τιμών κατοικιών Ιουλίου


Η αξία των αμερικανικών κατοικιών σημείωσε άνοδο 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγης (FHFA).

Σε ετήσιας βάση οι τιμές σημειώνουν πτώση 4,2%, ενώ υποχωρούν σε ποσοστό 10,5% από την κορυφή που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2007.

Οι τιμές του Ιουλίου έχουν διαμορφωθεί πλέον στα επίπεδα που ήταν τον Μάρτιο του 2005.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της FHFA για τον Ιούνιο έδειξαν μικρή άνοδο 0,1% από 0,5% αρχικά.

capital.gr

Geithner: "Ορατά τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης"

Geithner: "Ορατά τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης"


Η αμερικανική οικονομία βλέπει τα "πρώτα σημάδια ανάπτυξης" δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Tim Geithner, ενώ τόνισε ότι "έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι χρηματοπιστωτικές αγορές".

capital.gr

Google: Ξεπέρασε τα $500 η μετοχή για πρώτη φορά μετά τις 8/8

Google: Ξεπέρασε τα $500 η μετοχή για πρώτη φορά μετά τις 8/8


Το επίπεδο των 500 δολαρίων ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά τις 8 Αυγούστου η τιμή της μετοχής της Google.
Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής νωρίτερα έφτασε 501,49 δολ., ενώ αυτή τη ώρα διαπραγματεύεται στα 499,67 δολ. με άνοδο 0,54%

capital.gr

MIG: "Ενδεχόμενη εμπλοκή Ντόρας Μπακογιάννη" για Aegean

MIG: "Ενδεχόμενη εμπλοκή Ντόρας Μπακογιάννη" για Aegean


Να ανοίξει τον φάκελο της Aegean θα ζητήσει η MIG από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές "και να εξετάσει όλες τις διοικητικές εγκρίσεις και πράξεις των τελευταίων ετών, ώστε να πληροφορηθεί η Ελληνική Κοινωνία αν υπήρξαν παρανομίες ή αθέμιτες πρακτικές". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της MIG η οποία κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα για την άδεια πτήσεων της Aegean προς Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφέρεται και σε ενδεχόμενη εμπλοκή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Αναλυτικά η πλήρης ανακοίνωση της MIG έχει ως εξής:

"Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τον χώρο των αερομεταφορών, και όχι μόνο, ότι η AEGEAN ενισχύθηκε και «ανδρώθηκε» θεαματικά τα τελευταία χρόνια εις βάρος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική διεύρυνση των ζημιών της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και την επιβάρυνση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του Δημοσίου, δηλαδή όλων των Ελλήνων πολιτών. Και εάν μεν η δραστηριότητα της AEGEAN ήταν απόλυτα σύννομη, οι ζημιωμένοι Έλληνες πολίτες μπορούν να κρίνουν απλώς τα επιχειρηματικά ήθη και τις πρακτικές της εταιρείας. Εάν όμως η ανάπτυξη της AEGEAN βοηθήθηκε από κρατικούς μηχανισμούς κατά τρόπο αθέμιτο ή/και παράνομο, το όλο ζήτημα έχει άλλες διαστάσεις.

Θα ζητήσουμε από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές να ανοίξει τον φάκελο AEGEAN και να εξετάσει όλες τις διοικητικές εγκρίσεις και πράξεις των τελευταίων ετών, ώστε να πληροφορηθεί η Ελληνική Κοινωνία αν υπήρξαν παρανομίες ή αθέμιτες πρακτικές. Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή όχι μόνον για τις τεράστιες ζημιές του Δημοσίου, αλλά και λόγω ενδεχόμενης εμπλοκής της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εκτός από πανίσχυρη υπουργός είναι και στενή φίλη της οικογένειας Βασιλάκη. Ήδη από την διαδικασία αδειοδότησης της AEGEAN να πραγματοποιεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη έχουν ανακύψει, με την συνδρομή και της δημοσιογραφικής έρευνας, μια σειρά από σημαντικά αναπάντητα ερωτηματικά:

1. Είναι αλήθεια ότι η ΥΠΑ δέχθηκε να δώσει τη σχετική άδεια στην AEGEAN βάσει ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) προτού υπάρξει διακρατική συμφωνία η οποία έπρεπε να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή;

2. Είναι αλήθεια ότι βάσει αυτού του Μνημονίου η ΥΠΑ έδωσε άδεια για πτήσεις Σμύρνη-Αθήνα και σε Τουρκική εταιρεία η οποία κάνει πτήσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου;

3. Είναι αλήθεια ότι από αυτό το Μνημόνιο εξυπηρετείται μόνον ο τουρισμός της Τουρκίας (Αθήνα-Σμύρνη) και φυσικά και η AEGEAN αφού η κίνηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εξυπηρετείτο και πριν και μάλιστα με πλεονάζουσα χωρητικότητα;

4. Για ποιο λόγο λοιπόν η Ελληνική πλευρά αξίωνε την υπογραφή αυτού του Μνημονίου και μάλιστα «επειγόντως»;

5. Είναι αλήθεια ότι η σύμπραξη του Υπουργείου Εξωτερικών με την ΥΠΑ για την υπογραφή του Μνημονίου έγινε με πλήρη άγνοια του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών;

6. Είναι αλήθεια ότι μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του Διοικητή της ΥΠΑ το Υπουργείο Μεταφορών έχει αναθέσει σε ειδική επιτροπή την πιθανή επανεξέταση της σχετικής διαδικασίας αδειοδότησης;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτηματικά, αλλά και το πόρισμα της εξέτασης του φακέλου της AEGEAN θα ρίξουν επιτέλους φως σε μια πολύ σημαντική υπόθεση για να αποκατασταθούν τα γεγονότα όσον αφορά το παρελθόν.

Αντίθετα η κριτική που έκανε στην σημερινή της Συνέντευξη Τύπου η AEGEAN κατά της εκπεφρασμένης πολιτικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον τομέα των αερομεταφορών, αλλά και οι απειλές και προειδοποιήσεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αποδεικνύουν την δυσφορία της εταιρείας που θα πρέπει να μπει πλέον στον ανταγωνισμό χωρίς να επωφελείται από τις ευμενείς γι΄αυτήν συνθήκες του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση η AEGEAN και οι φίλοι της πρέπει να καταλάβουν ότι το πάρτι τελείωσε και ότι οι αερομεταφορές εκτός από κερδοσκοπική επιχείρηση είναι και κοινωνικό αγαθό".

capital.gr

King της BoE: Ενδέχεται να αναλάβει ρόλο στη νέα εποπτική αρχή της Ε.Ε.

King της BoE: Ενδέχεται να αναλάβει ρόλο στη νέα εποπτική αρχή της Ε.Ε.


Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King αναμένεται να αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των τραπεζών και των κινδύνων στην αγορά με σκοπό η Μ. Βρετανία να στηρίξει τη δημιουργία του, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

Η Κομισιόν παρουσιάζει την Τετάρτη το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην εποπτεία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δημιουργώντας μία πανευρωπαϊκή επιτροπή πρόληψης των ατασθαλιών για τις τράπεζες και ένα ξεχωριστό σώμα που θα εντοπίζει ενδείξεις μίας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η στήριξη της Μ. Βρετανίας είναι σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία των νέων δομών έως το τέλος του επόμενου έτους. Η Μ. Βρετανία εμφανίζεται νευρική γιατί οι νέοι κανόνες θα δώσουν μεγαλύτερη ισχύ σε ευρωπαϊκά ιδρύματα. Θα επιτραπεί στην Κομισιόν να θέσει αυστηρότερους κανόνες σε μία βιομηχανία που κατηγορείται για την οικονομική κρίση εντούτοις ζωτικής σημασίας για τη βρετανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η Μ. Βρετανία δεν θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet θα τεθεί επικεφαλής του European Systemic Risk Board, του σώματος που θα επιβλέπει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκατάθεση του Λονδίνου για την νέα πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή μπορεί να εξασφαλιστεί να οι ευρωπαϊκές χώρες στηρίξουν τον King για αναπληρωτή του Trichet.

capital.gr

Τρ. Κύπρου: Μειώσεις επιτοκίων στεγαστικών δανείων και επαγγελματικής στέγης


Τρ. Κύπρου: Μειώσεις επιτοκίων στεγαστικών δανείων και επαγγελματικής στέγης


Σε μειώσεις των σταθερών επιτοκίων των στεγαστικών της δανείων έως 0,50% και των δανείων επαγγελματικής στέγης έως 0,45% προχωρά η Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των διατραπεζικών επιτοκίων Euribor και ευθυγραμμιζόμενη με την γενικότερη προσπάθεια μείωσης του κόστους δανεισμού των πελατών

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

1.Τα βασικά σταθερά επιτόκια στεγαστικής πίστης, για 2, 3, 5, 10 και 15 έτη μειώνονται έως 0,50%
2.Το σταθερό επιτόκιο επαγγελματικής στέγης

για 3 έτη, μειώνεται από 6,35% σε 5,90 %
για 6 έτη, μειώνεται από 6,75% σε 6,30 %
για 10 έτη, μειώνεται από 6,95% σε 6,70 %

Παράλληλα, το προνομιακό σταθερό επιτόκιο επαγγελματικής στέγης για 1 έτος μειώνεται σε 5 %, ενώ συνεχίζεται η διάθεση του προνομιακού προγράμματος στεγαστικής πίστης με σταθερό επιτόκιο 3,75% για 2 έτη.

Τα νέα επιτόκια της Τράπεζας ισχύουν από σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009.

capital.gr

Macy΄s: Αναβάθμιση σύστασης και διπλασιασμός τιμής στόχου από Citigroup

Macy΄s: Αναβάθμιση σύστασης και διπλασιασμός τιμής στόχου από Citigroup


Στην αναβάθμιση της σύστασης της για τη μετοχή της Macy΄s Inc. σε “buy” από “hold” προχώρησε η Citigroup. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πως το πρόγραμμα της εταιρείας “My Macy΄s” κερδίζει έδαφος και θα οδηγήσει σε βελτίωση των πωλήσεων και των περιθωρίων, ειδικότερα στις αρχές του 2010.

Η Citigroup προχώρησε επίσης στο διπλασιασμό της τιμής στόχου στα 30 δολ., ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2009 έως το 2011.

capital.gr

Ford: Κατασκευάζει τρίτο εργοστάσιο στην Κίνα

Ford: Κατασκευάζει τρίτο εργοστάσιο στην Κίνα

(Dow Jones)--Η Ford Motor και η Chongqing Changan Automobile αναμένεται να ανακοινώσουν την παρασκευή τα σχέδια τους για την κατασκευή του τρίτου εργοστασίου παραγωγής στην Κίνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, με παραγωγική ικανότητα 150.000 οχημάτων το χρόνο, όπως μετέδωσε σήμερα το Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στην πόλη Chongqing, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η Ford κατασκευάζει το Focus, το Mondeo και άλλα αυτοκίνητα τύπου sedan σε συνεργασία με την Chongqing Changan και την Mazda Motor Corp.


capital.gr

JPMorgan: "Οι βάσεις της ανάκαμψης είναι ευπαθείς"

JPMorgan: "Οι βάσεις της ανάκαμψης είναι ευπαθείς"

«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και τα δεδομένα εξακολουθούν να παρέχουν θετικές εκπλήξεις, ωστόσο οι βάσεις της ανάκαμψης είναι ευπαθείς», σημειώνει στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων για το Σεπτέμβριο του 2009 η Global Multi-Asset Group της JPMorgan.

«Το περιβάλλον για τις μετοχές είναι θετικό βραχυπρόθεσμα, ωθούμενο από έναν συνδυασμό καλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και πολύ προσαρμοστικής πολιτικής», αναφέρει επίσης η GMAG, ενώ από πλευράς κατανομής μετοχών, εξακολουθεί να προτιμά «τις αγορές με πιο κυκλικά χαρακτηριστικά». Διατηρεί επίσης «αυξημένες θέσεις στη Βρετανία και την Αυστραλία, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες αγορές, αν και είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα» και «ουδέτερη στάθμιση στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, και μειωμένη στάθμιση στην Ευρώπη πλην Βρετανίας».

Προοπτική της Νομισματικής Πολιτικής

«Μια σειρά από ομιλίες και συνεδριάσεις σε επίπεδο χάραξης νομισματικής πολιτικής, καθώς και το συμπόσιο στο Jackson Hole όπου συναντήθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ενίσχυσαν την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν να διατηρήσουν την προσαρμοστική πολιτική τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα», αναφέρει η μηνιαία ανασκόπηση της Global Multi-Asset Group της JPMorgan.

«Σαφή εξαίρεση αποτελεί το Ισραήλ που προέβη σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου του κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά τα άλλα, οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν τη στάση προσαρμοστικής πολιτικής, ενώ η Δανία και η Ουγγαρία –μεταξύ άλλων– εξακολουθούν να εφαρμόζουν μέτρα χαλάρωσης. Αντίθετα από τις προβλέψεις της αγοράς, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη θέση τους ότι δεν βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια. Μάλιστα, κάποια στιγμή τον Αύγουστο, τα συμβόλαια ανταλλαγής σε δείκτες (index swaps) προεξοφλούσαν μια σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 134 μονάδες βάσης, αν και αυτή η εκτίμηση έχει πλέον υποχωρήσει στις 75 μονάδες βάσης. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη, όμως, φαίνεται υπερβολική, δεδομένου ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Πράγματι, αυτό είναι το βασικότερο μήνυμα που προκύπτει από τις κεντρικές τράπεζες: αν και αναγνωρίζουν ότι η δραστηριότητα ανακάμπτει, οι διοικητές τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην προβούν σε μέτρα σύσφιξης πρόωρα θέτοντας τέρμα στην ανάκαμψη. Εν ολίγοις, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη είναι ευπαθής. Ακόμη και η γενικώς επιφυλακτική ΕΚΤ δεν βιάζεται να διαφοροποιήσει τη στάση της. Κατά την τελευταία συνεδρίασή της στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Τρισέ προσπάθησε να επισημάνει ότι η ανάκαμψη θα είναι «με αναταράξεις», παρά την ανοδική αναθεώρηση της ΕΚΤ στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για κάποιο διάστημα και δεν προέβη σε καμία σημαντική αλλαγή, εκτός από την παράταση που δόθηκε για το πρόγραμμα εξαγοράς τίτλων έως το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, αν και οι συζητήσεις για τις στρατηγικές εξόδου είναι πολύ πρόωρες, η περαιτέρω χαλάρωση από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες είναι εξίσου απίθανη. Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το πρόγραμμα εξαγοράς τίτλων κατά 50 δις στερλίνες αιφνιδίασε τις αγορές, αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για μια κίνηση «ασφαλείας» και δεν προβλέπουμε να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής. Κατά πάσα πιθανότητα έχουμε ουσιαστικά φθάσει στο τέλος της φάσης χαλάρωσης από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες. Εκτιμούμε ωστόσο ότι θα υπάρξει μια σημαντική περίοδος ανάπαυλας προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν πολιτική σύσφιξης.

Προοπτική της Οικονομίας

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο εξακολουθούσαν να επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από την ύφεση. Μάλιστα, η Γαλλία και η Γερμανία κατέγραψαν ανάπτυξη με θετικό πρόσημο κατά το δεύτερο τρίμηνο και οι οικονομίες των δύο χωρών σημείωσαν άνοδο 0,3% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους σε πραγματικές τιμές. Για τις συγκεκριμένες χώρες, καθώς και για την Ιαπωνία που κατέγραψε ετησιοποιημένο πραγματικό ποσοστό ανόδου 3,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανακοινώθηκε επίσημα ότι έχουν εξέλθει από την ύφεση. Αναμένεται η ανακοίνωση του NBER (Εθνικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών) που θα θέσει και τις ΗΠΑ εκτός υφέσεως και, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά από τον Ιανουάριο και ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,5% τον Ιούλιο έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι (αυτή υπήρξε η πρώτη αύξηση από τον Οκτώβριο 2008), εκτιμούμε ότι η ανακοίνωση είναι καθ’ οδόν. Τον Ιούλιο οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,9% έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο κατά την τελευταία διετία. Η Κίνα βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη πέραν πάσης αμφιβολίας, αν και οι ανησυχίες για σύσφιξη της πολιτικής προκάλεσαν κάποια μεταβλητότητα για τις κινεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα νέα δάνεια τον Ιούλιο ανήλθαν συνολικά σε μόλις 356 δις ρενμινμπί, σε σύγκριση με 1.892 δις που χορηγήθηκαν τον Μάρτιο, γεγονός που οδήγησε σε ανησυχίες ότι οι αρχές προβαίνουν στην εφαρμογή μέτρων για συγκράτηση της οικονομίας. Αν και έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις ότι η αύξηση του χρήματος με την ευρύτερη έννοια ακολουθεί πιο ήπιους ρυθμούς, δεν παύει να κινείται δυναμικά σε επίπεδα 34,5% (ρυθμός εξαμήνου σε ετησιοποιημένη βάση) και τα στοιχεία για τα δάνεια χαρακτηρίζονται σε κάποιο βαθμό από εποχικότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στις αρχές του έτους. Εξάλλου, δεδομένου του εντυπωσιακού ρυθμού αύξησης κατά την έναρξη του έτους, μια κάποια συγκράτηση δεν θα έπρεπε να φαίνεται περίεργη.

Οι μελλοντικοί δείκτες επίσης εξακολούθησαν να βελτιώνονται και πολλοί από αυτούς κινούνται σήμερα σε επίπεδα άνω του 50, σηματοδοτώντας ότι βρίσκονται σε περιοχή «ανάπτυξης» (βλ. το Γράφημα του Μήνα). Στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης ISM ξεπέρασε τις προσδοκίες σημειώνοντας άνοδο στο 52,9 τον Αύγουστο (αν και ο αντίστοιχος δείκτης εκτός μεταποίησης παραμένει κάτω από το μεταίχμιο ανάπτυξης/συρρίκνωσης του 50). Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι δείκτες της ομάδας μας που παρακολουθεί την πορεία της αγοράς συναλλάγματος (Currency Team), οι οποίοι επίσης δείχνουν μια απότομη ανάκαμψη της δραστηριότητας με επάνοδο στα επίπεδα των τάσεων. Πρόσφατα και ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, τοποθετώντας τη συρρίκνωση των οικονομιών των G-7 για το 2009 στο 3,7% έναντι του 4,1% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο. Ο Οργανισμός, ωστόσο, παραμένει επιφυλακτικός και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι συγκρατημένη για ένα διάστημα.

Από τη δική μας πλευρά, συμμεριζόμαστε τις απόψεις του ΟΟΣΑ και οι βασικές μας θέσεις διατηρούνται αμετάβλητες. Για τους επόμενους μήνες εκτιμούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, παραμένει το ερώτημα κατά πόσο η κεκτημένη ταχύτητα θα είναι επαρκής για να διατηρήσει αυτοδύναμα την ανάπτυξη όταν εξασθενήσει η διττή επίδραση των κρατικών μέτρων τόνωσης και της αναδόμησης του κύκλου των αποθεμάτων. Θα θέλαμε να δούμε κάποια στοιχεία ότι ανακάμπτει η τελική ζήτηση ως ένδειξη ότι η ανανεωμένη ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει αυτοδύναμα.

Κέρδη & Αποτιμήσεις

Η «κεκτημένη ταχύτητα» της κερδοφορίας στις 24 αγορές που παρακολουθούμε βελτιώθηκε σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από τρεις και έξι μήνες. Εξάλλου, σε 16 από αυτές τις αγορές οι αναβαθμίσεις των αναλυτών είναι περισσότερες από τις υποβαθμίσεις. Εν συγκρίσει με τα στοιχεία του περασμένου μήνα, ωστόσο, οι αγορές που ανακοίνωσαν βελτιούμενη κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας μειώθηκαν από 24 σε 18. Είναι αξιοσημείωτο, χωρίς ίσως να αποτελεί έκπληξη, ότι οι αγορές που βιώνουν μια ανατροπή της πορείας των κερδών τους είναι εκείνες που χαρακτηρίζονταν από φιλόδοξο πνεύμα. Στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, η κεκτημένη ταχύτητα μειώθηκε, αν και δεδομένου του ιλιγγιώδους ρυθμού των αυξήσεων κατά τους τελευταίους μήνες αυτό ίσως δεν είναι περίεργο. Στην Κίνα, παραδείγματος χάριν, για κάθε καθοδική αναθεώρηση αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,1 ανοδικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη, ενώ τον περασμένο μήνα αυτή η σχέση είχε διαμορφωθεί στο 2,5. Στο Χονγκ Κονγκ, εν τω μεταξύ, η κεκτημένη ταχύτητα της κερδοφορίας μειώθηκε από 3,5 στο 2,3. Δεδομένου του επιπέδου των αποτελεσμάτων της κεκτημένης ταχύτητας της κερδοφορίας, οι συγκεκριμένες αγορές εξακολουθούν να προπορεύονται κατά πολύ των παραδοσιακών ανεπτυγμένων αγορών. Είναι κάποιος καιρός τώρα που κάνουμε λόγο για μια επέκταση της κεκτημένης ταχύτητας της κερδοφορίας και εκτός της Ασίας και των αναδυόμενων αγορών∙ συνεπώς, το γεγονός ότι η πορεία αυτή φαίνεται να έχει φθάσει στην κορυφή δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Ίσως όμως να αποτελεί ένδειξη ότι η ευφορία που περιβάλλει τις αναδυόμενες αγορές, και ειδικότερα την Κίνα, αρχίζει να εξανεμίζεται.

Οι προβλέψεις για την αύξηση της κερδοφορίας για το 2009 αναβαθμίστηκαν αλλά, σε γενικές γραμμές, παραμένουν στα ίδια επίπεδα για το 2010. Oι συγκεντρωτικές εκτιμήσεις του IBES μέσα από μια bottom-up προσέγγιση (που δίνει έμφαση πρωταρχικώς στις εταιρείες, μετά στους κλάδους και μετά στην ευρύτερη οικονομία) δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν πτώση στα παγκόσμια κέρδη κατά 10% το 2009 και μια ανάκαμψη και αύξηση της τάξης του 25% για το επόμενο έτος. Στις ΗΠΑ οι αναλυτές αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους και προβλέπουν σήμερα μια πτώση 5,5% για τα κέρδη του S&P 500 για το 2009, συγκριτικά με τη μείωση κατά 10,3% που προέβλεπαν στα τέλη Ιουλίου. Οι αναβαθμίσεις αυτές έρχονται μετά από ένα δυναμικό δεύτερο τρίμηνο και υποδεικνύουν ότι τα χειρότερα για τον κύκλο των εταιρικών κερδών έχουν πλέον παρέλθει.

Σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις που παρακολουθούμε, οι μετοχές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα φθηνές, αλλά ούτε και ιδιαίτερα ακριβές. Σε σύγκριση με τα ομόλογα, οι μετοχές προσφέρουν εύλογη αξία, με την αναμενόμενη αυξημένη απόδοση των μετοχών δεδομένου του κινδύνου τους (equity risk premium) για τις αμερικανικές μετοχές (όπως προκύπτει σύμφωνα με το μοντέλο προεξόφλησης μερισμάτων που χρησιμοποιούν οι αναλυτές μας) να βρίσκεται σε ευνοϊκά επίπεδα έναντι των κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, αν εξετάσουμε το ιστορικό των μετοχών, τότε οι σύνθετοι δείκτες αποτίμησης που χρησιμοποιούμε βρίσκονται σχεδόν σε ουδέτερα επίπεδα.

Αγορές

Δεδομένης της βελτίωσης στα οικονομικά στοιχεία, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν πτώση κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ομόλογα βραχύτερης διάρκειας υπήρξαν ιδιαίτερα ισχυρά και τα κρατικά ομόλογα διετούς διάρκειας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη σημείωσαν πτώση κατά 28 και 34 μονάδες βάσης αντίστοιχα από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε η Έκθεση για την Απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο (στις 7 Αυγούστου) και έως το τέλος του μήνα. Η μείωση των αποδόσεων έρχεται σε αντίθεση με τη βελτιούμενη μακροοικονομική εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία. Όσοι υιοθετούν μια θεώρηση καθοδικής αγοράς (οι «αρκούδες» της αγοράς) ενδεχομένως να προτείνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι –στην καλύτερη περίπτωση¬– παροδική και ότι οι αγορές ομολόγων διέρχονται μια βραχυπρόθεσμη ευρωστία. Μια εναλλακτική ερμηνεία θα ήταν ότι η αυξημένη ζήτηση από τις τράπεζες με ισχυρά επίπεδα διαθεσίμων υποστηρίζει την άνοδο των ομολόγων.

Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως εξακολούθησαν να ανταποκρίνονται θετικά στην άνοδο της δραστηριότητας και στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, οι καλές αποδόσεις δεν υπήρξαν καθολικές κατά τον Αύγουστο και ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI παρέμεινε αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του μήνα, συγκρατούμενος από τη μεταβλητότητα των κινεζικών μετοχών λόγω των ανησυχιών για σύσφιξη της πολιτικής. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές μετριάζουν τουλάχιστον τον ενθουσιασμό τους για την αγορά – ένα μήνυμα που προέκυψε και από την πρόσφατη έρευνα της Merrill Lynch. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι διαχειριστές κεφαλαίων μετακινήθηκαν προς τις ρωσικές μετοχές εις βάρος των κινεζικών οι οποίες μειώθηκαν σε ουδέτερα επίπεδα. Ωστόσο, δεδομένης της καταπληκτικής πορείας των κινεζικών μετοχών από τις αρχές του έτους (ο σύνθετος δείκτης Σαγκάης σημείωσε άνοδο 53% από τις αρχές του έτους έως σήμερα), οι σύντομες περίοδοι μεταβλητότητας θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τα κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, κατά βάση διατηρούμε τη θετική μας άποψη για την προοπτική της Ασίας, ειδικότερα, και των μετοχών των αναδυόμενων αγορών γενικότερα.

Δεδομένης της διάρκειας και της έκτασης της παρούσας ανόδου, είναι απόλυτα κατανοητή η επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Ωστόσο, αν και εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί για την προοπτική της οικονομίας μεσοπρόθεσμα (και κατ’ επέκταση για την προοπτική των επενδύσεων που ενέχουν κίνδυνο), υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις μετοχές προς το παρόν. Πρώτον, εκτιμούμε ότι τα οικονομικά στοιχεία θα εξακολουθήσουν να βελτιώνονται και να παρέχουν θετικές εκπλήξεις, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί. Μάλιστα, o δείκτης Economic Surprise Indicator της Citigroup για τις οικονομίες των G-10 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και μόνον ο επιμέρους δείκτης για την Ιαπωνία βρίσκεται σε αρνητικές περιοχές υποδεικνύοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία και οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να μην είναι ευθυγραμμισμένα. Δεύτερον, το πληθωριστικό περιβάλλον παραμένει ήπιο. Επιπλέον, η σημαντική κάμψη στις αγορές εργασίας ευνοεί τις επιχειρήσεις και θα ενισχύσει την κερδοφορία τους. Στα πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν δείξει ότι δεν σκοπεύουν να προβούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός ικανοποιητικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού, και νομισματικής πολιτικής που διαμορφώνεται σε επίπεδα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κάμψης (ή, εν προκειμένω, της ύφεσης), δημιουργώντας ενδεχομένως ένα πολύ θετικό κλίμα για τις μετοχές. Τέλος, υπάρχει μια αίσθηση ότι οι επενδυτές δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα για να εκμεταλλευθούν αυτή την άνοδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα που περιμένουν να αξιοποιηθούν. Καθώς τα διαθέσιμα και τα ισοδύναμα διαθεσίμων έχουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, οι επενδυτές θα αναγκασθούν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους και να «μπουν» στις αγορές καθώς αυτές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Συνεπώς, εξακολουθούμε να διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές, προτιμώντας τη Βρετανία, την Αυστραλία και την περιοχή της μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ, καθώς και τη Γερμανία και την Ισπανία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συγκεκριμένες αγορές ενδέχεται να εξακολουθήσουν να εμφανίζουν αναταράξεις, διατηρούμε τις αυξημένες θέσεις μας στο Χονγκ Κονγκ και τις αναδυόμενες αγορές. Μειωμένη στάθμιση, αντιθέτως, διατηρούμε στις μετοχές ΗΠΑ μεγάλης κεφαλαιοποίησης (με αποτέλεσμα να έχουμε ουδέτερη θέση στις ΗΠΑ), στην Ευρώπη πλην Βρετανίας, και στην Ολλανδία. Τέλος, αν και αναγνωρίζουμε ότι η ιστορικής σημασίας εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας ενδέχεται να αποτελέσει θετικό καταλύτη για την οικονομία και την αγορά της χώρας, διατηρούμε την ουδέτερη θέση μας σε ιαπωνικές μετοχές».

capital.gr

Το Υπ.Οικονομικών ζητά σχεδόν άμεσα το ΦΠΑ από τις 81 μεγαλύτερες εταιρείες

Το Υπ.Οικονομικών ζητά σχεδόν άμεσα το ΦΠΑ από τις 81 μεγαλύτερες εταιρείες


Η οικονομική κρίση «τέχνας κατεργάζεται» και το Υπουργείο Οικονομικών αναζητεί εναγωνίως τρόπους να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να αποφύγει -τουλάχιστον για φέτος- την επιτήρηση της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα έθεσε στο επίκεντρο τις 81 μεγαλύτερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων τράπεζες, λογιστικούς οίκους και ομίλους λιανικού εμπορίου.

Αποφάσισε να μειώσει από τρεις σε ένα μήνα την περίοδο μέσα στην οποία οφείλουν να καταβάλουν στο κράτος το ΦΠΑ που εισπράττουν. Με την τροποποίηση αυτή, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράξει για φέτος πρόσθετα έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που υπολογίζεται ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,3%.

«Δεν είναι χρήματα δικά τους», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης.

Οι επηρεαζόμενες εταιρείες όμως διαμαρτύρονται έντονα καθώς σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικά, αφαιρείται από αυτούς ρευστότητα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αυτό γίνεται χωρίς λογική προειδοποίηση πράγμα που αφήνει πολλές επιχειρήσεις εκτεθειμένες.

Πάντως για τον υπουργό Οικονομικών το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρόκειται για στοχευμένο μέτρο, αναφέρει και προσθέτει ότι η επιτήρηση της οικονομίας θα είναι χειρότερη εξέλιξη.

philenews.com

Where to find the fattest paychecks

Where to find the fattest paychecks

Census Bureau reports that Maryland had the highest median income level in 2008, at $70,545, while Mississippi ranked very last with $37,790.


Income: Where does your state rank?

See where household income is the highest. More 10 Fastest growing income states
Where the median income increased the most in 2008
Rank State 2007 Median income 2008 Median income Change
1 LA 40,926 43,733 6.9%
2 DC 54,317 57,936 6.7%
3 AK 64,333 68,460 6.4%
4 HI 63,746 67,214 6.3%
5 DE 54,610 57,989 6.2%
6 SD 43,424 46,032 6.0%
7 KS 47,451 50,177 5.7%
8 NE 47,085 49,693 5.5%
9 AL 40,554 42,666 5.2%
10 NJ 67,035 70,378 5.0%


Source:U.S. Census Bureau
10 Slowest growing income states
Where the median incomes increased the least in 2008
Rank State 2007 Median income 2008 Median income Change
1 FL 47,804 47,778 -0.01%
2 MT 43,531 43,654 0.3%
3 MI 48,450 48,591 0.3%
4 IN 47,448 47,966 1.1%
5 ME 45,888 46,581 1.5%
6 AR 38,134 38,815 1.8%
7 CA 59,948 61,021 1.8%
8 OR 49,136 50,169 2.1%
9 AZ 49,889 50,958 2.1%
10 NH 62,369 63,731 2.2%


Source:U.S. Census Bureau

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Maryland is the nation's top-earning state for the third year in a row, with a median household income of $70,545, according to a U.S. Census Bureau report released Monday.

The states with highest median incomes are concentrated in the far West and in the Northeast, around the District of Columbia. The findings are contained in the bureau's American Community Survey.

The report, based on 2008 data, paints a picture of how residents of different states compare in a range of categories: Ethnicity, education levels, health insurance coverage -- even how long it takes to commute to work.

Most of the lowest-earning states are in the South. Mississippi had the smallest median income of just $37,790, while West Virginia ($37,989), Arkansas ($38,815), Kentucky ($41,538), and Alabama ($42,538), round out the bottom five

The four highest earning states after Maryland, are New Jersey, which has a median household income of $70,378, Connecticut ($68,595), Alaska ($68,460) and Hawaii ($67,214).

Real earning power
But if you're thinking of moving to Maryland in search of big bucks think twice. While Maryland's median income is nearly twice that of Mississippi, the locals there aren't necessarily walking around with twice as much money in their pockets, because of the difference in the cost of living in each region.

"It's very important to compare cost of living," said Erol Yildirim, chief economist for the Council for Community and Economic Research. "Purchasing power is very different for different areas."

And the cost of living in Bethesda, Md., is about 52% higher than it is in Tupelo, Miss., according to Yildirim. A dozen eggs costs $1.93 in Bethesda, compared with $1.50 in Tupelo, while a loaf of bread is $1.66 compared with $1.37. And there is a huge difference in housing costs. The average apartment rental in Bethesda is $1,464 a month versus just $512 in Tupelo. And the median home price in Bethesda is $529,707 compared with just $220,000 in Tupelo.

Taking these living expenses into account wipes out much of the advantage of Maryland's higher income. Once purchasing power is taken into account, Southern and Midwestern states become much better bargains.

Change in pay
Florida was the only state where median income actually declined, falling 0.01% before adjusting for inflation. Michigan and Montana barely inched up, by about 0.3% in each case. Income in Indiana (1.1%) and Maine (1.5%) also increased very modestly. But with inflation at over 3%, those states were effectively in negative territory.

Louisiana saw the biggest jump in income, up 6.9%. But that may be the result of all the Federal dollars flowing into the area to rebuild it after Katrina. The state's unemployment rate averaged less than 5% during 2008.

Another big winner was the District of Columbia, which saw median income rise 6.7% in a year when the White House changed hands. Alaska (6.4%), Hawaii (6.3%) and Delaware (6.2%) also recorded solid gains.

cnn

ΗΠΑ: Ρεκόρ καθυστέρησης δόσεων στα στεγαστικά

ΗΠΑ: Ρεκόρ καθυστέρησης δόσεων στα στεγαστικά



Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να αυξάνουν τις καθυστερήσεις δόσεων κτηματικών δανείων, γεγονός που θα μεταφραστεί σε αύξηση των κατασχέσεων ακινήτων, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της υπηρεσίες πιστωτικών ερευνών Equifax.

Από τους Αμερικανούς που έχουν στεγαστικό δάνειο, το ποσοστό – ρεκόρ 7,58% έχουν καθυστερήσει ένα μήνα τουλάχιστον την πληρωμή της μηνιαίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters έναντι 7,32% τον Ιούλιο.

Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης των καθυστερήσεων πληρωμής δόσεων.

euro2day.gr

Ρωσία: Προετοιμάζει "καταιγίδα" ιδιωτικοποίησεων

Ρωσία: Προετοιμάζει "καταιγίδα" ιδιωτικοποίησεων



Κύμα ιδιωτικοποιήσεων σε αρκετούς τομείς προετοιμάζει η Ρωσία, με στόχο την ολοκλήρωσή τους στο β΄ εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας στους "F.T.".

Ο κ. Igor Shuvalov τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση -ως απάντηση στην κρίση- θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές (λιμάνια, αεροδρόμια, ναυτιλιακές επιχειρήσεις) αλλά και μέρους της πετρελαϊκής εταιρίας Rosneft.

Περίπου 5.500 εταιρίες θα μετατραπούν σε "κοινοπραξίες ιδιωτών δημοσίου ή το κράτος θα προχωρήσει σε πώληση σημαντικού μεριδίου των μετοχών τους", υποστήριξε ο κ. Shuvalov. Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει φέτος την πώληση του 20% της ναυτιλιακής εταιρίας Sovcomflot, αλλά οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός του β΄ εξαμήνου του 2010.


euro2day.gr

ΑΙG: Πρόταση μείωσης του κρατικού δανεισμού

ΑΙG: Πρόταση μείωσης του κρατικού δανεισμού



Την τέταρτη πιθανή αναδιάρθρωση του κυβερνητικού πακέτου στήριξης στον ασφαλιστικό όμιλο της AIG παρουσίασε στην "House Oversight and Government Reform Committee" ο πρώην CEO της εταιρίας.

Μεταξύ άλλων ο Maurice Greenberg, υποστήριξε ότι θα πρέπει η διοίκηση να εξετάσει την μείωση της κρατικής συμμετοχής σχεδόν 80%, περιορίζοντας το κόστος των τόκων που πληρώνει η εταιρία στη FED.

euro2day.gr

ΥΜΕ: Παράταση της σύμβασης με ΟΑ για τις άγονες

ΥΜΕ: Παράταση της σύμβασης με ΟΑ για τις άγονες



O Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών.

Όπως είχε ανακοινωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την επιλογή αερομεταφορέων στις εικοσιτέσσερις άγονες γραμμές ακυρώθηκαν και θα επαναπροκηρυχθούν μετά τις εκλογές.

Παράλληλα, το Υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές κατά τη μεταβατική περίοδο.

Προς το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης αποφάσισε την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών.

Έως το τέλος Νοεμβρίου 2009, οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» αναλαμβάνουν τη διασφάλιση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και μηχανισμό, της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών. Η χρονική αυτή περίοδος θα είναι δυνατό να παραταθεί μέχρι το τέλος του 2009, ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής.

Για την απόφαση αυτή, ελήφθησαν υπόψη:


1. Η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στις ελληνικές άγονες γραμμές.

2. Το γεγονός ότι οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρησιακή προετοιμασία και το στόλο της «Olympic Air», της θυγατρικής εταιρείας που συστάθηκε για τις ανάγκες της αποκρατικοποίησης.

Υπογράφοντας τη σύμβαση αποκρατικοποίησης με το Ελληνικό Δημόσιο, σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, η «Olympic Air» έχει αναλάβει την υποχρέωση να προετοιμαστεί επιχειρησιακά και να διαθέτει τα κατάλληλα αεροσκάφη για συμμετοχή στο διαγωνισμό για όλες τις άγονες γραμμές.

3. Την πρόταση της «Olympic Air» προς τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, χωρίς καμία κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο.

Η μεταβατική αυτή λύση την οποία προέκρινε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Στυλιανίδης διασφαλίζει αφενός μεν αξιόπιστες πτήσεις για το σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφετέρου δε τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

euro2day.gr

BofA: Μήνυση από την SEC για υψηλά bonus

BofA: Μήνυση από την SEC για υψηλά bonus



Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC), επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση κατά της Bank of America, για ελλιπή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα bonus που δόθηκαν στην Merrill Lynch.

H Bank of America φρόντισε να «σώσει» την Merrill Lynch από την κατάρρευση και δεσμεύθηκε ότι δεν επρόκειτο να δοθούν bonus στα στελέχη της Merrill. Όπως, όμως, αποκαλύφθηκε τα στελέχη της Merrill Lynch έλαβαν τελικά bonus συνολικού ύψους 5,8 δισ. δολαρίων το 2008, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση των επενδυτών, όπως ήταν απαραίτητο.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της SEC, η Επιτροπή θα «παλέψει σκληρά στο δικαστήριο» προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή της Bank of America και να της επιβληθούν «σκληρές ποινές». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της BofA, κ. Scott Silvestri, τόνισε σε δηλώσεις του ότι: «η Bank of America θα παλέψει σκληρά στο δικαστήριο για να υπερασπίσει τον εαυτό της». Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει αποδεχθεί την καταβολή προστίμου ύψους 33 εκατ. δολαρίων για το όλο θέμα.

Παράλληλα η BofA, σε μία ακόμη προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από το αμερικανικό δημόσιο, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει το ποσό των 425 εκατ. δολαρίων προκειμένου να εξαγοράσει εγγυήσεις που έχουν στην κατοχή τους κυβερνητικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει δεχθεί συνολική κρατική βοήθεια ύψους 45 δισ. δολαρίων, ενώ το αμερικανικό δημόσιο κατέχει πολύ μικρό ποσοστό της.

euro2day.gr

H αποτυχία των εποπτικών αρχών!

H αποτυχία των εποπτικών αρχών!



Η χθεσινή απόφαση της ΕΠΕΙΑ, δηλαδή της εποπτικής αρχής του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, για την οριστική ανάκληση της άδειας μεγάλων και γνωστών ασφαλιστικών εταιρειών του χώρου, όπως του Ομίλου Ασπίς, αποτελεί ορόσημο για την εξυγίανση του κλάδου.

Ολοι γνωρίζουν ότι ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι, βοηθούσης της οικονομικής κρίσης και κάτι θα έπρεπε να γίνει.

Ισως μάλιστα η ΕΠΕΙΑ έπρεπε να είχε εφαρμόσει τον νόμο πιο νωρίς αφού υπήρχαν αρκετές καταγγελίες από ασφαλισμένους και άλλους για την μη τήρηση των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι ανωτέρω εταιρείες εδώ και αρκετούς μήνες.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τίμημα είναι πολύ ακριβό για όλους όσους έχασαν την δουλειά τους.

Δεν θα έπρεπε.

Πράγματι, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές αν οι εποπτικές αρχές που εμπλέκονται έκαναν σωστά την δουλειά τους και φυσικά υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση από τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη εδώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι νέος άνεμος άρχισε να φυσά όταν η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου αφαιρέθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου εμπορίου όπου τα κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών ήταν δυσδιάκριτα για να δοθεί στη νέα εποπτική αρχή (ΕΠΕΙΑ) που υπαγόταν στο υπουργείο εθνικής οικονομίας.


Μάλιστα, η κατάσταση μπορεί να μην είχε βελτιωθεί αν γινόταν δεκτό το αίτημα αρκετών υπαλλήλων της διεύθυνσης του υπουργείου εμπορίου και η ΕΠΕΙΑ στελεχωνόταν κατά κύριο λόγο με τους έμπειρους, παλιούς αξιολογητές.

Όμως, θα ήταν μονόπλευρο να επικεντρωθεί κανείς μόνο στην ανεπάρκεια της παλαιάς εποπτικής αρχής του κλάδου.

Σημαντικές ευθύνες μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι φέρει επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η τελευταία επέτρεψε να διαπραγματεύονται εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που δεν πληρούσαν τους όρους του εταιρικού νόμου από μια απλή ανάγνωση των δημοσιευθέντων ισολογισμών τους.

Κι όμως το επέτρεψε, κάνοντας τα στραβά μάτια.

Δυστυχώς, καυτά θέματα που ενέχουν πολιτικό κόστος αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι θα περίμενε κανείς από ανεξάρτητες εποπτικές αρχές σε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης.

Αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που διορίζονται επικεφαλείς εποπτικών αρχών στη χώρα μας ενδιαφέρονται πρωτίστως για την προβολή τους, τις δημόσιες σχέσεις και τις εξυπηρετήσεις στους πολιτικούς που τους διόρισαν και μετά για όλα τα άλλα.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που προτάσσουν την εφαρμογή των νόμων.

Είναι λοιπόν ατυχές ότι η εξυγίανση ενός σημαντικού κλάδου για την εθνική οικονομία όπως είναι η ιδιωτική ασφάλιση έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.

Είναι όμως ευτυχές ότι έστω και τώρα κάποιοι στην ΕΠΕΙΑ αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ο νόμος για να μην ανοίξει ακόμη περισσότερο η τρύπα κάποιων εταιρειών, απειλώντας να απορροφήσει ακόμη περισσότερο κόσμο μέσα της.

Παρ’ όλα αυτά το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Η περίπτωση των εταιρειών του Ομίλου Ασπίς από τις οποίες ανακλήθηκε χθες η άδεια λειτουργίας αποτελεί πάνω απ’ όλα παράδειγμα χρόνιας εποπτικής ανεπάρκειας προς αποφυγή.

euro2day.gr

UBS: Εμείς παραμένουμε bullish!

Μπορεί για το βραχυπρόθεσμο διάστημα η ευρωπαϊκή αγορά να φαίνεται πως αγγίζει πλέον υπεραγορασμένα επίπεδα, όμως η οικονομία είναι βέβαιο πως βελτιώνεται, η εταιρική κερδοφορία επίσης, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και οι αποτιμήσεις των μετοχών - κι όμως - δεν είναι καθόλου μα καθόλου ακριβές, όπως υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς της UBS, κ. Nick Nelson. Οπως σημειώνει, μπορεί σε κάποια assets αυτή την στιγμή να έχει δημιουργηθεί μία φούσκα όμως, αυτό το φαινόμενο αφορά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, ίσως υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη φούσκσ στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Ομως, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ακόμη ελκυστικές.

Σύμφωνα με τον κ. Nelson, διεθνώς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αναμένεται να δούμε διάφορες φούσκες να δημιουργούνται, όμως όχι στις ευρωπαϊκές μετοχές. Με αποτιμήσεις (p/e) που διαμορφώνονται στο επίπεδο των 13 φορών τα κέρδη του 2010, η αγορά της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί από κανέναν ως φούσκα!

Ετσι, ο διεθνής οίκος δηλώνει πως «εμέις παραμένουμε bullish στις ευρωπαϊκές μετοχές».

Την αισοδοξία της UBS φαίνεται πως μοιράζονται και άλλοι αναλυτές όπως για παράδειγμα ο κ. Michael Sheldon διευθυντής στρατηγικής μετοχών της RDM Financial, ο οποίοςτονίζει πως σε βραχυπρόθεσμη βάση, η αγορά μπορεί να οδηγηθεί σε ένα «pause», όμως ο γενικότερος τόνος που δίνεται από την αγορά και την οικονομία σημερα, είναι άκρως θετικός.

Πάντως, όπως σημειώνει και ο κ. Oliver Russ, fund manager στην Argonaut Asset Management, είναι γεγονός πως η αγορά έχει πάει «πολύ μακριά πολύ γρήγορα» και οι οπισθοχωρήσεις είναι φυσικά αναμενόμενες. Η δύναμη της αγοράς όμως, όπως τονίζει, κρίνεται στις άσχημες χρηματιστηριακές μέρες. Εάν οι οπισθοχωρήσεις είναι μικρές και επιφανειακές, τότε αυτό είναι το απόλυτο σημάδι μίας πάρα πολύ ισχυρής αγοράς ...

reporter.gr

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την τιμή του χρυσού

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την τιμή του χρυσού


ΣΙΔΝΕΫ (Dow Jones)--Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά troy τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αργά την Παρασκευή να διαθέσει προς πώληση μέρος των αποθεμάτων του σε χρυσό, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του χρυσού.

Οι πωλήσεις του ΔΝΤ θα περιοριστούν στους 403,3 μετρικούς τόνους χρυσού, ήτοι το ένα όγδοο των συνολικών αποθεμάτων του οργανισμού και θα πραγματοποιηθούν σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων και σε ποσόστωση που θα ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις στην αγορά, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές. Με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονται σε σχεδόν 13 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΔΝΤ, ο οργανισμός θα διαθέσει χρυσό στο πλαίσιο της συμφωνίας των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για την πώληση χρυσού η οποία περιορίζει τις πωλήσεις χρυσού στους 400 τόνους το χρόνο σε διάστημα πέντε ετών. Οι κεντρικές τράπεζες ανανέωσαν τη συμφωνία για δεύτερη φορά τον Αύγουστο. Εκείνες οι κεντρικές τράπεζες που δεν έφτασαν την ποσόστωση τους στην προηγούμενη πενταετή περίοδο, πριν ανανεωθεί ξανά η συμφωνία τον Αύγουστο, έχουν ξεκαθαρίσει ότι η πώληση του ΔΝΤ μπορεί να προσαρμοστεί στη δική τους ποσόστωση.

Τη στιγμή που αυτό θα περιόριζε την υπερπροσφορά στην ανοιχτή αγορά, η παρουσία μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θέλουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους διασφαλίζει επίσης ότι οι πωλήσεις του ΔΝΤ δεν θα ασκήσουν σημαντική πίεση στις τιμές του χρυσού.

Βραχυπρόθεσμα, οι χρηματιστές δεν αναμένουν ο χρυσός να διασπάσει πτωτικά το πρώτο επίπεδο στήριξης των 990 δολαρίων ανά ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο σημείο του υφιστάμενου εύρους διακύμανσης των 990-1.025 δολαρίων ανά ουγγιά, τονίζει αναλυτής από το Σίδνεϋ.

Στις 07:35 ώρα GMT, η τιμή spot του χρυσού διαμορφωνόταν κοντά στα 997 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 9,5 δολάρια από το κλείσιμο στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα είχε ανακάμψει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 996,17 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αν και το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει ότι θα διέθετε τον χρυσό στις κεντρικές τράπεζες, σε άλλους επίσημους κατόχους του κλάδου ή σταδιακά μέσω της αγοράς, ήδη γίνονται εικασίες για τους πιθανούς αγοραστές.

Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας, που και οι δύο είναι σημαντικοί κάτοχοι αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενδέχεται να ενδιαφέρονται για την απόκτηση επιπλέον χρυσού με σκοπό να μειώσουν τον κίνδυνο των μεγάλων αποθεμάτων τους σε δολάρια, όπως εκτιμούν χρηματιστές και αναλυτές.

Οι κεντρικές τράπεζες της Μέσης Ανατολής που ηγούνται οικονομιών που στηρίζονται στην ενέργεια (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο), επιθυμούν να ισορροπήσουν τα αποθέματα τους, καθώς επίσης και η Ιαπωνία, υποστηρίζουν.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση. Η Κίνα προσφάτως έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στον κόσμο και θα μπορούσε να στραφεί σε εγχώριους παραγωγούς για να αυξήσει τα αποθέματα.

Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί το όποιο όφελος διαφοροποίησης, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά του χρυσού είναι απλώς πολύ μικρή για να αγοράσει η Κίνα σημαντικές ποσότητες χωρίς να επιφέρει πλήγμα στην αξία των αποθεμάτων της σε δολάρια.

Με τον χρυσό να θεωρείται γενικότερα ως εργαλείο αντιστάθμισης έναντι του δολαρίου, ορισμένοι φοβούνται ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις αγορές χρυσού χωρίς να σταματήσει να στηρίζει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Τα αποθέματα της Κίνας σε δολάρια είναι άνω των 2 τρισ. δολαρίων ενώ τα αποθέματα των 1.054 τόνων χρυσού αποτελούν μόνο το πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1,8% των συνολικών αποθεμάτων σε δολάρια.

Μεταξύ των χωρών που δημοσιεύουν τακτικές ενημερώσεις για τα αποθέματα, η Ρωσία είναι η μόνη που εμφανίζεται ως σταθερός αγοραστής χρυσού στους τελευταίους μήνες και χρόνια.

Οι 536,9 τόνοι χρυσού αποτελούν το 4,1% των συνολικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας που είναι σχεδόν 409 δισ. δολάρια και έχουν αυξηθεί από το 2,1% που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού για την βιομηχανία χρυσού World Gold Council.

Ενώ η Ρωσία έχει περιθώριο να αγοράσει επιπλέον χρυσό, ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Alexei Ulyukayev δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα θα διατηρούσε τουλάχιστον το 30% των αποθεμάτων της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, κοντά στο τρέχον επίπεδο ακριβώς πάνω από το 30%.

Ένας ακόμη παράγοντας στήριξης των τιμών είναι η άποψη ότι η πιθανότητα για περαιτέρω πωλήσεις του ΔΝΤ από τα αποθέματα των 3.217,3 τόνων είναι πολύ μικρή, όπως εκτιμούν οι χρηματιστές.

Οι επιπλέον πωλήσεις χρειάζονται ακόμη μία έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο, η οποία είναι απίθανη δεδομένου ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο στους 8.135,1 τόνους. Το ΔΝΤ κατάφερε να κερδίσει την στήριξη των ΗΠΑ τον Ιούνιο παρά το γεγονός ότι η πρόταση του ετοιμαζόταν για χρόνια. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε θέματα όπως οι πωλήσεις χρυσού που απαιτούν πλειοψηφία 85% λόγω του ότι έχουν ποσοστό ψήφων 17% ενώ είναι απίθανο οι ΗΠΑ να “ανάψουν πράσινο φως” για περισσότερες πωλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την τιμή του χρυσού.


capital.gr

Σε υψηλά 11 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε υψηλά 11 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η χθεσινή ανακοίνωση της Asian Development Bank ότι αναμένει για τις οικονομίες της περιοχής ταχύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη, δημιουργεί πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Έτσι, το ευρώ έφτασε να ενισχύεται νωρίτερα έως και τα 1,4792 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή με άνοδο 0,74% διαπραγματεύεται στα 1,4789 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 0,9% υποχωρεί το δολάριο έναντι του γεν, στα 91,16 γεν/ δολάριο, ενώ έναντι του ελβετικού νομίσματος οι απώλειες του δολαρίου διαμορφώνονται σε 0,77%, στα 1,0244 φράγκα/ δολάριο (έως το 1,0235 η ισοτιμία νωρίτερα).

capital.gr

CIC: Εξαγοράζει το 15% της Noble Group

CIC: Εξαγοράζει το 15% της Noble Group


Ποσοστό 15% στη Noble Group εξαγόρασε η κρατική κινεζική εταιρεία China Investment Corp., καθώς η εταιρεία του Χονγκ Κονγκ ευνοείται από τη ζήτηση άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος και σόγιας στην Κίνα.

Η Νoble θα πουλήσει στην CIC νέες και υφιστάμενες μετοχές αξίας 850 εκατ. δολ. - σε τιμή 8,1% χαμηλότερη από την τελευταία διαπραγμάτευσή τους. Η πώληση περιλαμβάνει 135 εκατ. μετοχές που κατέχει ο διευθύνων σύμβουλος, Ρίτσαρντ Έλμαν, και 438 εκατ. νέες μετοχές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η CIC αυξάνει τις επενδύσεις σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά τις απώλειες κεφαλαίων από τις οικονομικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Blackstone Group και της Morgan Stanley Τα κέρδη της Noble διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο καθώς η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές πρώτων υλών.

Οι μετοχές της Noble σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο, με αποτέλεσμα να έχουν τις τέταρτες καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών που αποτελούν το δείκτη Straits Times. Πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσής του στις 15 Σεπτεμβρίου, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύθηκαν στα 2,30 δολ. Σιγκαπούρης. Η αναστολή της διαπραγμάτευσής τους θα αρθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η CIC, η οποία θα καταβάλει 2,1137 δολ. Σιγκαπούρης για κάθε μετοχή της Noble, αγοράζει μετοχές σε εταιρείες ακίνητης περιουσίας και πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες.

Η Noble θα χρησιμοποιήσει τα 926 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης (654 εκατ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά από τις νέες μετοχές για επέκταση των επενδύσεών της σε αγροτικά εμπορεύματα παγκοσμίως, όπου ήδη κάνει προμήθειες με σόγια, κακάο, ζάχαρη και καφέ. Οι πωλήσεις από τις αγροτικές της δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 30% στα 3,39 δισ. δολ. ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποτελώντας το 1/4 των συνολικών της εσόδων, ύψους 13,3 δισ. δολαρίων.

naftemporiki

Υπό κατάσχεση τα πλοία της GA Ferries

Υπό κατάσχεση τα πλοία της GA Ferries



Εντείνονται τα οικονομικά προβλήματα της ακτοπλοϊκής εταιρείας GA Ferries του κ. Μάκη Αγούδημου. Σύμφωνα με πληροφορίες εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και ο ΟΛΠ [OLPr.AT] προχώρησαν σε κατασχέσεις συντηρητικές ή αναγκαστικές, όλων των πλοίων της εταιρείας για οφειλές τις οποίες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Ειδικότερα στο «Μαρίνα» προχώρησαν σε συντηρητική ή αναγκαστική κατάσχεση οι εταιρείες Sanco (11/2), ΟΛΠ (8/9), Mamidoil-JetOil (11/9). Στo «Ανθή Μαρίνα» οι εταιρείες Sanco (11/2), Natixis Bank (4/8) και ΟΛΠ (13/8).

Στο «Μιλένα» οι εταιρείες Sanco (11/2) και ΟΛΠ (11/9), ενώ στο Jet FerryΙ οι Natixis Bank (14/4) και ΟΛΠ (27/8). Στο Ροδάνθη οι εταιρείες ΟΛΠ (21/9), Mamidoil-Jet Oil (10/9) και EKO (11/9), ενώ στο «Δημητρούλα» ο ΟΛΠ (8/9), όπως επίσης και το «Ρομίλντα» (11/9) ενώ τέλος στο «Νταλιάνα» αίτηση αναγκαστική κατάσχεσης έκανε η ΕΚΟ (18/9).

Οι συνολικές οφειλές της GA ferries φθάνουν τα 19 εκατ. ευρώ περίπου. Πάντως όλα τα πλοία έχουν σταματήσει τα δρομολόγια τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία απασχολούνται περίπου 500 εργαζόμενους.

naftemporiki

Vivendi May Decide on NBC Stake at October Meeting

Vivendi May Decide on NBC Stake at October Meeting

Sept. 21 (Bloomberg) -- Vivendi SA, owner of the world’s largest music company, may decide at an Oct. 14 board meeting to sell its stake in NBC Universal, according to a person with knowledge of the situation.

Vivendi may choose to sell the 20 percent stake because the unit isn’t performing as well as the company’s majority-owned operations, said the person, who requested anonymity because the discussions aren’t public. General Electric Co. owns 80 percent of New York-based NBC, which operates a broadcast television network, cable channels and the Universal film studio.

NBC’s total enterprise value may be $21 billion to $23 billion, including an estimated $5.1 billion in debt, Sanford C. Bernstein & Co. said last week. Chief Executive Officer Jean- Bernard Levy has bulked up all of Vivendi’s businesses through acquisitions in the past two years. The company is extending its reach in emerging markets and announced plans this month to buy Brazilian phone operator GVT Holding SA for about $3 billion.

“Vivendi now has some potential alternate uses for capital, including the tender for GVT and the buyout of minorities at Canal Plus,” Chris Marangi, an analyst with Gabelli & Co. in Rye, New York, said in a phone interview. Canal Plus is Vivendi’s pay-TV unit.

Vivendi obtained the NBC stake with the sale of its media assets to GE in 2004. Every year between Nov. 15 and Dec. 10, the Paris-based company may notify GE of its intent to sell the shares in the market, which could lead to a public offering, according to Vivendi’s annual report. That option extends through 2016. GE can preempt an IPO by buying the holding, the report says.

‘Non-Core’

Levy said at an investor conference in New York on Sept. 16 that the company hasn’t decided whether to sell.

Vivendi spokesman Antoine Lefort declined to comment on the company’s plan for NBC Universal and on the board meeting. Anne Eisele, a GE spokeswoman, declined to comment on Vivendi’s potential decision beyond previous statements.

“Our strategy is to consider this asset as non-core,” Levy said of NBC on a conference call with analysts Sept. 1.

If Vivendi decides to exit, there are four possible outcomes, Bernstein analysts, including Claudio Aspesi, Michael Nathanson and Steven Winoker, wrote in a Sept. 15 research note.

GE may use its right of first refusal and buy the stake, Vivendi may sell the shares in the public market with the process controlled by GE, Vivendi may agree to sell in a private placement to a third party or the contract may be restructured for an initial public offering of all of NBC, they wrote.

Less Attractive

Selling the shares in the public market is less attractive because of depressed valuations and because it would require greater disclosure by NBC, the analysts said. GE may buy the stake at “an attractive price” or find a third party buyer, possibly private equity, if the company prefers to hold onto cash, they said.

Any payout to Vivendi is capped at $4 billion in the first year after a sale, according to filings. If 20 percent of NBC is valued at more than that, the remainder is paid in the following years.

Levy merged Vivendi’s video-game unit with U.S. video-game maker Activision Inc. to gain a majority stake in the world’s biggest games company and expanded its Maroc Telecom unit’s operations into other African countries.

In half-year results reported this month, Vivendi said adjusted net income, or profit excluding one-time gains and some costs, rose 8.1 percent to 818 million euros ($1.2 billion), lifted by a seven-fold rise in second-quarter profit at the Activision Blizzard games unit.

The NBC unit posted a 41 percent drop in second-quarter profit on lower earnings from broadcast television and its film studio, Fairfield, Connecticut-based GE said in July.

Vivendi’s Levy said on Sept. 9 that the company has a “permanent commitment to distribute high-level dividends to investors.”

Vivendi rose 7 cents to $20.71 euros in Paris trading. GE gained 26 cents to $16.76 at 4 p.m. in New York Stock Exchange composite trading.

bloomberg

BofA to end $118 bln asset-guarantee deal

BofA to end $118 bln asset-guarantee deal


NEW YORK, Sept 21 (Reuters) - Bank of America Corp (BAC.N) will end a nine-month old, $118 billion asset-guarantee program with the U.S. government, paying a $425 million exit fee, the company announced on Monday.

The facility, never formally signed, was laid out in a term sheet in January 2009, on the heels of Charlotte, North Carolina-based bank's acquisition of Merrill Lynch & Co.

Bank of America initially agreed to the program, which included limiting potential losses on $118 billion of combined company assets.

But the bank pulled back on the deal this spring and began negotiating an exit from deal.

Initially, Bank of America sought to exit the asset-guarantee program without paying a fee, but the Wall Street Journal reported earlier on Monday a deal was near as the bank had softened its stance on an exit fee.

Bank of America also said the Federal Deposit Insurance Corp has approved its exit from the Temporary Liquidity Guarantee Program, the regulator's debt guarantee initiative.

reuters.com

Πτώση 0,5% για το χρυσό

Πτώση 0,5% για το χρυσό

Με πτώση κινήθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τα 1.000 δολάρια, καθώς το δολάριο ενισχύεται έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, μειώνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου. Αναλυτικά, ο χρυσός για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 0,5% στα 1.004,9 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά ο χρυσός βρέθηκε κάτω από τα 996,30 δολάρια η ουγγιά. Επιπλέον, το ασήμι για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,23% στα 16,85 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου σημειώσε πτώση 1,6% στα 1.316,80 δολάρια η ουγγιά.

«Η σύνοδος του G20 και οι εικασίες ότι η Fed θα ανακοινώσει το τέλος του οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης μέσα στη βδομάδα έχουν ενισχύσει την ελκυστικότητα του «πράσινου» νομίσματος,» δήλωσε ο James Moore, αναλυτής στο TheBullionDesk.com. Αναλυτικά, ο δείκτης δολαρίου σημειώνει αύξηση 0,6% στις 76,863 μονάδες.

reporter.gr

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό

Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου, ενώ παράλληλα, οι επενδυτές δεν έδειξαν διάθεση για ρίσκο και προχωρούν σε ρευστοποίηση των εμπορευμάτων.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού υποχώρησαν 3,3% στα 69,70 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 11 Σεπτεμβρίου. Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου λήγει αύριο, ενώ το συμβόλαιο του Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 3,7% κλείνοντας στα 69,82 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 4,3% στα 68,23 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,4681 δολάριο/ευρώ, καθώς ο δείκτης των δεικτών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος στις ΗΠΑ. Αύξηση 0,6% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών CB στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, σημειώνοντας τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα ανόδου, αποδεικνύοντας ότι η ύφεση έχει φτάσει στο τέλος της και η ανάκαμψη είναι πλέον πολύ κοντά. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,7%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, ύστερα από αύξηση 0,1% κατά το μήνα Ιούλιο.

reporter.gr

Οι ''ξένοι'' στήριξαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Οι ''ξένοι'' στήριξαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Αυξάνουν τη συμμετοχή τους στα κρατικά ομόλογα οι διεθνείς επενδυτές, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός της χώρας θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμα και αν το δολάριο συνεχίσει την πτωτική του πορεία και το δημόσιο έλλειμμα των ΗΠΑ ξεπεράσει το 1 τρισ. δολαρίων. Αναλυτικότερα, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν το 43,1% από το 1,41 τρισ. δολάρια χρεογράφων που εξέδωσε το αμερικανικό δημόσιο φέτος, σε αντίθεση με το 2008 όταν και είχαν αγοράσει το 27,1% των 527 δισ. δολαρίων που είχε εκδώσει το αμερικανικό δημόσιο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο δείκτης που καταρτίζει η The Merrill Lynch, ο Treasury Master Index of U.S. securities, επανήλθε στο 1,18% το τρίτο τρίμηνο, καθώς δείχνει τη ζήτηση που έχουν τα κρατικά προϊόντα σε ξένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων Κεντρικών Τραπεζών.

reporter.gr
Share |