Tuesday, December 23, 2008

Vodafone- Deutsche Telekom: Συμμαχία γιγάντων στη Γερμανία

Vodafone- Deutsche Telekom: Συμμαχία γιγάντων στη Γερμανία

Συμμαχία με τη βρετανική Vodafone ετοιμάζει ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom για τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών για πρόσβαση σε Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland. Οι δύο όμιλοι σκοπεύουν να αναπτύξουν δύο πρότζεκτ στη Γερμανία για την εγκατάσταση του εν λόγω δικτύου, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετεί 100.000 νοικοκυριά, δήλωσε ο Τιμόθεους Χότγκες, υπεύθυνος των δραστηριοτήτων σταθερής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom, διευκρινίζοντας ότι η Deutsche Telekom δεν επιθυμεί να μονοπωλήσει τα νέα αυτά δίκτυα.

REPORTER.GR

Πτώση 2,3% για το αργό- Στα 39 δολάρια

Πτώση 2,3% για το αργό- Στα 39 δολάρια

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το αργό πραγματοποίησε «βουτιά» διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειές του, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες ότι η παγκόσμιας οικονομική ύφεση μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου και επισκιάζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να δοθεί ώθηση στις τιμές κόβοντας την παραγωγή. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε απώλειες 2,3% στα 38,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ βρέθηκε στα 40,90 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,3%.

Οι εισαγωγές αργού στην Ιαπωνία και η ζήτηση για καύσιμα στη Νότια Κορέα ήταν αισθητά χαμηλότερες το Νοέμβριο. Να σημειωθεί ακόμη ότι τα αμερικανικά αποθέματα κατέγραψαν άνοδο στις 11 από τις 12 τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το αργό από την συνεχόμενη πτώση στις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών, γεγονός που προκαλεί νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Συρρίκνωση 0,5%, εμφάνισε και το αμερικανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. H συρρίκνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο τέταρτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%!

Σημειώνεται ότι αύριο ανακοινώνονται τα αποθέματα του αργού της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία αναμένονται αυξημένα κατά 500.000 βαρέλια.

REPORTER.GR

TτΕ: Περίπου 37.000 εργαζόμενοι «έχασαν» τη δουλειά τους τον Οκτώβριο

TτΕ: Περίπου 37.000 εργαζόμενοι «έχασαν» τη δουλειά τους τον Οκτώβριο

Περίπου 37.737 εργαζόμενοι «έχασαν» τη δουλειά τους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας, δείχνουν αύξηση των απολύσεων τον Οκτώβριο, με σωρευτική απώλεια θέσεων εργασίας που ξεπερνά τις 37.000. Πιο συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 119.606 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι καταγγελίες σύμβασης ανήλθαν σε 114.322 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις διαμορφώθηκαν σε 43.021. Έτσι, μέσα σε έναν μήνα «χάθηκαν» 37.737 θέσεις εργασίας.

Ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανεργίας και πιθανή ενίσχυσή της στο πρώτο τρίμηνο του 2009, προβλέπει στην τελευταία για το 2008 έκθεσή του και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

REPORTER.GR

Τα "βρίσκουν" Κογκρέσο και Ομπάμα σε σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας

Τα "βρίσκουν" Κογκρέσο και Ομπάμα σε σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας

Πολύ κοντά στη συγκρότηση των βασικών αρχών ενός νέου οικονομικού πλάνου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται η κυβέρνηση Ομπάμα με τα μέλη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ομπάμα, Joe Biden, και οι δύο πλευρές «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα» της συμφωνίας ενός πλάνου που θα κοστίσει περίπου 800 δισ. δολάρια για τουλάχιστον δύο χρόνια.Πριν τη συνάντηση, ο οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα, Lawrence Summers, δήλωσε ότι δεν έχει δει καμιά οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες χωρίς κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να δώσει κίνητρα στην εργασιακή αγορά και τις επενδύσεις.

REPORTER.GR

Fitch: Επιβεβαιώνει ratings ΗΒ

Fitch: Επιβεβαιώνει ratings ΗΒ


Σταθερές παραμένουν οι διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, παρά την οικονομική κρίση και την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Σε προχθεσινή αξιολόγηση του, η οποία και έλαβε υπόψη τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της Τράπεζας, ο οίκος διατηρεί τη βαθμολογία ΒΒΒ για το δείκτη οικονομικής ευρωστίας της Τράπεζας και τις υπόλοιπες διαβαθμίσεις για βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δανεισμό. Ο ορίζοντας των διαβαθμίσεων παραμένει σταθερός.

Οι Fitch εκτιμούν ότι λόγω της σημασίας της για την εγχώρια αγορά, η Ελληνική θα τύχει στήριξης από τις Αρχές σε περίπτωση ανάγκης, αν ποτέ χρειαζόταν. Η συντήρηση της διαβάθμισης αντανακλά επίσης την μέτρια ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, την ικανοποιητική της κεφαλαιακή επάρκεια και την καλή κερδοφορία της, που έχει δεχθεί μεγαλύτερη πίεση λόγω της διεθνούς κρίσης.

Σημειώνουν ωστόσο ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας παραμένει λιγότερο δυνατό από αυτό των ανταγωνιστών της και πως θα πιεστεί το 2009, λόγω της επιβράδυνσης. Αναμένουν επίσης «μικρή μείωση» στην κερδοφορία της τράπεζας τον επόμενο χρόνο.

Οι Fitch θεωρούν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο έκθεσης σε κινδύνους και της προγραμματισμένης επέκτασης σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας στηρίζεται στις καταθέσεις των πελατών της.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η αποδοτικότητα της Ελληνικής Τράπεζας έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις χορηγήσεις τους.

Οι Fitch αναμένουν ότι η αποδοτικότητα της Τράπεζας θα είναι ελαφρά μειωμένη τον επόμενο χρόνο λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και που αναμένεται να έχει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

STOCKWATCH.COM.CY

Marfin: Καταβολή €145 εκ. από CNP για την απόκτηση του 50,1% της Marfin Insurance

Marfin: Καταβολή €145 εκ. από CNP για την απόκτηση του 50,1% της Marfin Insurance


Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της ημερ. 19/12/2008 σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεργασίας με την CNP Assurances (CNP) και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Marfin Popular Bank Public Co Ltd (MPB) ανακοινώνει ότι, όπως έχει αναφερθεί και στην σχετική ανακοίνωσή της ημερ. 22/07/2008, η CNP κατέβαλε το ποσό των €145 εκ για την απόκτηση του 50,1% της Marfin Insurance Holdings Ltd, ασφαλιστικού βραχίονα του Ομίλου της MPB. Σημειώνεται ότι η ΜΡΒ εισέπραξε, σύμφωνα με τους όρους της ως άνω συμφωνίας, κατά την διάρκεια της χρήσης 2008 επιπροσθέτως έκτακτα μερίσματα (interim dividends) ύψους €20 εκ. Βάσει των ανωτέρω, η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει στην MPB έκτακτα προ φόρων κέρδη της τάξης των €50εκ. - €60 εκ., το ακριβές ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την καθαρή θέση της Marfin Insurance Holdings Ltd στις 31/12/2008 και θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση των οικονομικών καταστάσεων της MPB για την ίδια ημερομηνία.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
362.60 ( 1.89%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1055.10 ( 1.97%)

Όγκος: € 1,890,196

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1723.57 ( 0.69%)

FTSE®/Χ.Α. 20
886.11 ( 1.01%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,255.98 6.82 0.16%
CAC 40 INDEX 3,128.41 -22.95 -0.73%
DAX INDEX 4,629.38 -9.64 -0.21%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,419.49 -100.28 -1.18%
S&P 500 INDEX 863.16 -8.47 -0.97%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,521.54 -10.81 -0.71%

ΗΠΑ: Πτώση 8,6% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο

ΗΠΑ: Πτώση 8,6% στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο

Πτώση 8,6% σημειώθηκε στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Υποχώρηση του μεταποιητικού δείκτη Richmond Fed

ΗΠΑ: Υποχώρηση του μεταποιητικού δείκτη Richmond Fed

Στις -55 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed τον Δεκέμβριο.

REPORTER.GR

Στο χορό των απολύσεων ετοιμάζεται να μπει και η Toyota

Στο χορό των απολύσεων ετοιμάζεται να μπει και η Toyota

Σε μια πρωτοφανή για την εταιρία κίνηση, τις περικοπές του προσωπικού της στις ΗΠΑ, ενδέχεται να προχωρήσει η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota Motor, εν μέσω της χειρότερης κρίσης που έχει πλήξει ποτέ τον κλάδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ασίας, η οποία δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε απολύσεις στις ΗΠΑ κατά τα 24 χρόνια που δραστηριοποιείται εκεί, εξετάζει διάφορες επιλογές μείωσης των δαπανών της,

Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η αναστολή εργασίας στη μονάδα κατασκευής του Prius στο Μισισίπι, η αδρανοποίηση ενός εργοστασίου φορτηγών στο Τέξας για 15 εβδομάδες και η μείωση της παραγωγής της στις ΗΠΑ και τον Καναδά τον επόμενο μήνα.

«Αν δεν δούμε μια ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μελετήσουν το ενδεχόμενο των απολύσεων», επισημαίνουν οι αναλυτές, ενώ ο Τζιμ Γουάιζμαν, ανώτατο στέλεχος μονάδας της Toyota στις ΗΠΑ σημειώνει πως «οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν μπορούν να αποκλειστούν, τη στιγμή που οι πωλήσεις συνεχίζουν να υποχωρούν».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Toyota προέβη για δεύτερη φορά σε σημαντική υποβάθμιση των κερδών χρήσης 2008, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτου σε Βόρειο Αμερική και Ευρώπη και της ανόδου του γεν. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει να εμφανίσει τις πρώτες ζημιές σε διάστημα 71 ετών στα λειτουργικά αποτελέσματα, τις οποίες τοποθετεί στα 150 δις. γεν (1,7 δις. δολάρια), έναντι λειτουργικών κερδών ύψους 600 δις. γεν.

Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 50 δισ. γεν (556 εκατ. δολάρια) για το σύνολο της χρήσης που λήγει το Μάρτιο, από 550 δισ. γεν που ανέμενε προηγουμένως, μειωμένα δηλαδή κατά 90%

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 0,5% στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 0,5% στο ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο

Συρρίκνωση 0,5%, εμφάνισε το αμερικανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. H συρρίκνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και οφειλετααι κυρίως στην υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο τέταρτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%!

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Πτώση 2,9% στις πωλήσεις νέων κατοικιών

ΗΠΑ: Πτώση 2,9% στις πωλήσεις νέων κατοικιών

Πτώση 2,9% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Σημειώθηκε δε, πτώση και στις μεταπωλήσεις.

REPORTER.GR

Βρετανία: Κατακόρυφη πτώση στις εγκρίσεις ενυπόθηκων

Βρετανία: Κατακόρυφη πτώση στις εγκρίσεις ενυπόθηκων

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι εγκρίσεις για χορήγηση ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, καθώς μόλις 17.773 αιτήσεις εγκρίθηκαν έναντι 20.767 αιτήσεων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η British Bankers Association. Σε ετήσια βάση, οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 60,7%.

REPORTER.GR

Νέα πτώση για Euribor, στάσιμο το Libor

Νέα πτώση για Euribor, στάσιμο το Libor

Νέα μείωση σημείωσε το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμεινε το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού σε δολάρια. Ειδικότερα, το διατραπεζικό επιτόκιο σε ευρώ, Euribor, για δάνεια τριών μηνών υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,02%, το χαμηλότερο από τις 26 Ιουνίου, 2006.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο επιτόκιο για δάνεια μίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 2,52%.

Επίσης, το επιτόκιο του διατραπεζικού δανεισμού σε δολάρια, στην αγορά του Λονδίνου, για δάνεια 3 μηνών, Libor, παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,47%, μετά από αρνητικό σερί 10 ημερών. Το overnight επιτόκιο αυξήθηκε κατά μισή μονάδα βάσης, στο 0,12%.

Ωστόσο, το επιτόκιο μίας εβδομάδας πραγματοποίησε άνοδο 22 μονάδων βάσης, στο 0,49%.

REPORTER.GR

Βρετανία: ''Βουτιά'' 18 ετών στο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

Βρετανία: ''Βουτιά'' 18 ετών στο ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων κατέγραψε τη σημαντικότερη κάμψη από το 1990. Το ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση της τάξεως του 0,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα 18 ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν κάμψη της τάξεως του 0,5%.

Να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν μειώσει τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951 και ενδέχεται να προχωρήσουν σε νέα μείωση τον επόμενο μήνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπράουν σχεδιάζει να ανακοινώσει μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αύξηση της ανεργίας.

REPORTER.GR

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,723.78 135.26 1.57%
HANG SENG INDEX 14,220.79 -401.60 -2.75%
CSI 300 INDEX 1,918.96 -98.59 -4.89%

Νέο πλαφόν €7,90 στο υγραέριο

Νέο πλαφόν €7,90 στο υγραέριο


Νέο πλαφόν στην τιμή του υγραερίου έβαλε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ορίζοντα την τιμή στο €7,90 έναντι €8,19 που ήταν πριν. Το προηγούμενο διάταγμα για την ανώτατη τιμή πώλησης του υγραερίου έληξε τα μεσάνυκτα.

STOCKWATCH.COM.CY

Ζημιές για ασφαλιστικές το 2008

Ζημιές για ασφαλιστικές το 2008


Ζημιογόνο θα είναι το 2008 για αρκετές από τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο κυπριακό χρηματιστήριο, λόγω των μεγάλων απωλειών που παρουσιάζουν οι επενδύσεις τους.

Λίγο πριν τη λήξη του έτους, αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες του γενικού κλάδου έχουν εκδώσει profit warning.

Στη λίστα των profit warning στον κλάδο, προστέθηκε και αυτό της Κόσμος, που αναμένει ζημιές για το 2008. Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η αναστροφή της κερδοφόρας πορείας της εταιρείας, οφείλεται στο αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο ΧΑΚ και στα ξένα χρηματιστήρια και στην αύξηση των αποζημιώσεων στον κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων, που είναι ο βασικός κλάδος δραστηριοποίησης της εταιρείας.

Το 2007 και το 2006 η εταιρεία είχε κέρδη £1,1 εκ.

Η Κόσμος, είναι η τέταρτη ασφαλιστική που εκδίδει προειδοποίηση κέρδους για τα αποτελέσματα του 2008. Η Μινέρβα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2008 θα είναι ζημιογόνο και η Atlantic, ανακοίνωσε ότι θα έχει λιγότερα κέρδη σε σχέση με πέρσι, λόγω ζημιών από επενδύσεις.

Σημαντικές ζημιές παρουσιάζει φέτος και η εταιρεία Aspis Liberty, που δραστηριοποιείται στον κλάδο ζωής. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η εταιρεία είχε ζημιές €936 χιλ.

STOCKWATCH.COM.CY

Πώλησαν 30 εκ. BOCY τα ξένα funds

Πώλησαν 30 εκ. BOCY τα ξένα funds


Σε καθαρές πωλήσεις πέραν των τριάντα εκατομμυρίων μετοχών της Τρ. Κύπρου προέβηκαν τους τελευταίους μήνες ξένοι θεσμικοί επενδυτές περιορίζοντας το ποσοστό τους στην κυπριακή τράπεζα από το 35,5% στο 30,2%. Στοιχεία που φέρει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch, φωτογραφίζουν τις μεγάλες ανακατατάξεις που έφερε η διεθνής οικονομική κρίση στο μετοχολόγιο της μεγάλης κυπριακής τράπεζας. Η οικονομική πίεση που άσκησε η κρίση σε πολλά από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που ήταν τοποθετημένα στη BOCY τα ανάγκασε να εκποιήσουν σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους. Παράλληλα, όμως, η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας, που από την αρχή του έτους χάνει πέραν του 80% της αξίας της, ενεθάρρυνε αρκετά ταμεία να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους, προσδοκώντας κέρδη από πιθανό rebound το 2009.


Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch από την ίδια την Τράπεζα, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν 204 εκ. μετοχές της BOCY στο τέλος Ιουλίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την τράπεζα. Ενώ τον Ιανουάριο του 2006, η συμμετοχή των ξένων βρισκόταν στο 13,6%, το 2008 σταθεροποιήθηκε στο ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η νέα φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης, όμως, που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers δεν άφησε ανεπηρέαστο το μετοχολόγιο της Τρ. Κύπρου, που είδε το μερίδιο των ξένων θεσμικών να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2007 στο 30,2%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί με 173 εκ. μετοχές.

Μεγάλο μέρος της μείωσης στη συμμετοχή των ξένων θεσμικών ταμείων οφείλεται στη Morgan Stanley. Τα ταμεία της μείωσαν το ποσοστό τους από 5,02% που ήταν στο τέλος Αυγούστου 2008 σε 2,40% στο τέλος Νοεμβρίου.

Επίσης, η Julius Baer, που είναι από τους παλαιότερους θεσμικούς επενδυτές στην Τρ. Κύπρου, μείωσε σημαντικά το ποσοστό της από 1,13% σε επίπεδα κάτω του 0,5%.

Τα MFS-managed funds μείωσαν το ποσοστό τους στην Τρ. Κύπρου κατά 0,41% και η Blackrock Group κατά 0,6% περίπου.

Από τη λίστα των δέκα μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών της Τρ. Κύπρου στο τέλος Αυγούστου, μόνο ένας αύξησε το ποσοστό του. Τα Lone Managed Funds, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας, αύξησαν το ποσοστό τους κατά 0,31%.

Σε αύξηση της συμμετοχής τους προέβηκαν επίσης η Artio Group και η OZ Master Fund.

STOCKWATCH.COM.CY

Πήραν φωτιά οι πιστωτικές

Πήραν φωτιά οι πιστωτικές


Από τους πιο τυπικούς χρήστες πιστωτικών καρτών στον κόσμο οι Κύπριοι. Για το λόγο αυτό οι χρεώσεις των τραπεζών είναι από τις χαμηλότερες

Κάθε άλλο παρά περίοδο κρίσης φαίνεται να διανύει το λιανικό εμπόριο στην Κύπρο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε ο "Π" και αφορούν τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κατά το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παρουσιάζεται μια αύξηση στις συναλλαγές (σε αξία) κοντά στο 10%. Αυτός ο ρυθμός αύξησης είναι μεν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό (που ήταν υπερδιπλάσιος), αλλά δεν παύει να αποτελεί βελτίωση σε σχέση με πέρσι. "Έχουμε έναν εισαγόμενο πανικό", εξήγησε στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που εποπτεύει τμήμα πιστωτικών καρτών. "Ο πανικός αυτός δεν φαίνεται να επηρέασε, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών μας", ανέφερε.
Ο "Π" συνέλεξε στοιχεία από αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία μεταξύ τους καλύπτουν λίγο κάτω από το 45% του συνολικού όγκου συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Εκτιμάται ότι ανάλογες τάσεις έχουν καταγραφεί και στις συναλλαγές με κάρτες στους υπόλοιπους οργανισμούς.

Πάνω 8 στους 10
Σε 8 από τους 10 πιο σημαντικούς τύπους συναλλαγών καταγράφηκε σημαντική αύξηση. Στις υπεραγορές, που καλύπτουν πάνω από το 10% των συνολικών συναλλαγών, η αύξηση είναι διψήφια (άνω του 12%), όπως και διψήφια ήταν η αύξηση στα καταστήματα προμηθειών σπιτιού τύπου αποθήκης. Στα πολυκαταστήματα η αύξηση ανήλθε κοντά στο 6-7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπό έρευνα περίοδο συμπεριλαμβάνεται και το τριήμερο των εκπτώσεων που εξήγγειλαν αρκετά πολυκαταστήματα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των μικρών καταστηματαρχών όσον αφορά τη νομιμότητά τους. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι η πρακτική των ξεπουλημάτων πράγματι έφερε αποτέλεσμα και υπερκάλυψε το οποιοδήποτε έλλειμμα πωλήσεων είχε δημιουργηθεί λόγω της κακής ψυχολογίας.


Οριακά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές πιστωτικών καρτών στα καταστήματα παπουτσιών και παιγνιδιών.
Ο μόνος τομέας που φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά, αλλά σε ασήμαντο βαθμό, είναι αυτός των οικιακών - ηλεκτρονικών συσκευών. Η πτώση στις συναλλαγές φαίνεται να είναι κοντά στο 2-3%, το οποίο μπορεί να αποτελεί και απλά ένα στατιστικό λάθος.


Μείωση -αλλά καλοδεχούμενη- καταγράφηκε και στις συναλλαγές στους σταθμούς βενζίνης. Καλοδεχούμενη, γιατί η μείωση φαίνεται να αποδίδεται σε δύο λόγους, που δεν αφορούν την ανάγκη για κατανάλωση και δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των καταναλωτών. Ο πρώτος, είναι η μειωμένη τιμή των καυσίμων και ο δεύτερος, γιατί καθυστέρησε ο χειμώνας και αρκετά σπίτια δεν έχουν γεμίσει ακόμη τα ντεπόζιτα πετρελαίου θέρμανσής τους. Κοινή διαπίστωση όλων των ερωτηθέντων είναι η μεγάλη μείωση που καταγράφεται στις συναλλαγές Κυπρίων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθηνά. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα έντονες και βίαιες στο κέντρο της πρωτεύουσας, που αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης Κυπρίων, έχει μειώσει τόσο τον αριθμό επισκεπτών όσο και τις δαπάνες αυτών που τελικά επισκέφθηκαν την Ελλάδα.





--------------------------------------------------------------------------------


Κύπριοι, καλοί νοικοκύρηδες
Ο φόβος για μια -πιθανή- επερχόμενη οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά επιπρόσθετα έχει κάνει ακόμη πιο συνεπείς τους Κύπριους στις υποχρεώσεις τους.
Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τα οποία επικοινώνησε ο "Π", επιβεβαίωσαν μείωση στις καθυστερημένες δόσεις - εξοφλήσεις πιστωτικών καρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί καθυστερημένων δόσεων στην Κύπρο βρίσκονται κάτω από το 8%. Στην υπόλοιποι Ευρώπη το ποσοστό ξεπερνά το 10% και σε κάποιες χώρες φτάνει το 20%. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις Κύπριους κατόχους πιστωτικών κάρτών εξοφλεί το 100% του υπολοίπου του μέσα στην προθεσμία - συνήθως των 20 ημερών μετά το τέλος του μήνα για το οποίο αποστέλλεται η κατάσταση του λογαριασμού. Και πάλι αυτό είναι το ψηλότερο με διαφορά ποσοστό στην Ευρώπη.


Μοιράζουν το όφελος
Καλύτεροι και πιο συνεπείς πελάτες σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερες επισφάλειες - έξοδα για τις τράπεζες. Όπως εξηγήθηκε στον "Π", αυτό το επιπρόσθετο (συγκριτικά με την Ευρώπη) κέρδος που έχουν οι κυπριακές τράπεζες δεν μένει όλο στα ταμεία τους. Μέρος του καταλήγει και ανταμείβει τον ίδιο τον πελάτη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι κυπριακές τράπεζες είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Το μέγιστο βασικό επιτόκιο που επιβάλλεται στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών από κυπριακή τράπεζα ανέρχεται στο 13%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινά από το 14% και φτάνει μέχρι και το 25%.


Τα επιτόκια αυτά μπορεί να ακούγονται ψηλά, αλλά, όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα δάνειο χωρίς τις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν άλλα δάνεια ή ακόμη και υπόλοιπα παρατραβήγματος". Επιπρόσθετα, ανέφερε, "η τράπεζα οφείλει να προγραμματίζεται ώστε να μπορεί να καλύψει τα οποιαδήποτε υπόλοιπα των καρτών, ανεξάρτητα από το αν αυτά χρησιμοποιηθούν ή όχι από τους πελάτες".

POLITIS.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Gross Domestic Product[GDP]
Dept of Commerce


10:00 AM
New Home Sales
Dept of Commerce

Madoff Victims May Have to Return 6 Years of Profits, Principal

Madoff Victims May Have to Return 6 Years of Profits, Principal


Dec. 23 (Bloomberg) -- Like some of Bernard Madoff’s clients, a Florida restaurant owner was lucky enough to withdraw part of his investment before the money manager allegedly confessed to a $50 billion Ponzi scheme. Now he’s worried he might be asked to give it back.

The 53-year-old investor, who asked not to be identified to protect his stake, took out about $600,000 this year from his $1.5 million account, using some of it to pay down a mortgage. He and other Madoff clients who withdrew funds as long as six years ago may be sued on behalf of other victims to return profits and even principal, securities and bankruptcy lawyers say.

“Right now there are Madoff winners and Madoff losers,” said Lynn LoPucki, who teaches bankruptcy law at Harvard University. “Before this is over there will be nothing but Madoff losers.”

Clients of Madoff had about $36 billion with his firm, according to a Bloomberg tally that may include some double counting. Before his arrest on Dec. 11, Madoff, 70, confessed to employees that his “giant Ponzi scheme” may have cost as much as $50 billion, according to an FBI complaint. His misconduct may have stretched back to at least the 1970s, two people familiar with the government’s inquiry of Madoff said last week.

The Florida investor, who first gave his money to Madoff five years ago, said he had no hint of fraud and would go to jail rather than give up the amount he took out.

Irving Picard, the trustee appointed to liquidate Madoff’s brokerage, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, holds the fate of the restaurant owner and other investors in his hands.

Enough Funds Left?

Picard, who didn’t return a call seeking comment on plans to sue victims to recover funds, said in a court filing yesterday that “there has not been any showing or determination that there are sufficient funds” to satisfy victim claims.

A so-called clawback of paid-out funds in the Madoff liquidation could result in lawsuits against investors such as charities, hedge funds and individuals who redeemed profits and took out principal. Nonprofit institutions such as the Carl and Ruth Shapiro Family Foundation, a foundation controlled by Democratic U.S. Senator Frank Lautenberg of New Jersey, and Yeshiva University relied on funding from Madoff investments.

Lawyers and representatives of the Shapiro and Lautenberg foundations didn’t return calls seeking comment. In a statement, Rick Matthews, a Yeshiva university spokesman, said, “Our lawyers and accountants are in the process of an investigation.”

‘Further Risk’

“Charities are looking at their legal options as regarding their right to recoup money,” said Mark Charendoff, president of the New York-based Jewish Funders Network, whose 1,000 members fund Jewish causes and are assessing losses from Madoff investments. “I don’t know that they’ve been focused on or are aware that they may in fact be at further risk of loss.”

Bankruptcy laws authorize a trustee like Picard to recover money that was distributed as part of a fraud and share it among the victims, LoPucki said.

“The purpose of these laws is to balance the losses among the various investors, but how that balance is supposed to be struck is not clear,” LoPucki said.

Under New York state law, which can be invoked for Madoff recoveries, a trustee can seek redemptions going back six years, said Tracy Klestadt, a New York bankruptcy lawyer.

In a similar case, U.S. Bankruptcy Judge Adlai Hardin in White Plains, New York, ordered investors of defunct hedge-fund manager Bayou Group LLC in October to disgorge profits they’d taken out. Investors were required to pay back any gains they’d redeemed involving “fictitious profits.” Before the fraud was discovered, Bayou paid out more than $135 million, according to court papers.

‘Good Faith’ Rule

Hardin also ruled some investors would have to hand back their principal. Only investors who acted in “good faith” -- a legal standard that makes investors prove they didn’t have knowledge or suspicion of fraud -- could protect their initial stake, Hardin ruled. He said investors could show they had good faith if they didn’t see any “red flags” when they withdrew the funds.

That decision could be a guide for Picard, Klestadt said.

The Bayou decision set a high bar for investors who hope to protect their principal, said Carole Neville, a lawyer representing Bayou investors.

“What the Bayou case holds at the moment, is, if you had any reason to feel uncomfortable about your investment and took your money out, you don’t have good faith,” Neville said.

“On the surface it seems a standard that’s almost impossible for people to meet,” said Robert Crane, president of New York’s JEHT Foundation, a group dedicated to criminal justice matters that relied on donors who invested with Madoff and said it’s closing in January.

Seeking money from investors who say they were defrauded can result in protracted litigation. In the Bayou case, which is being appealed, $20 million of the $33 million recovered from redeeming investors went to pay legal fees, Neville said.

BLOOMBERG

Πτώση 45% στα bonus των fund manager

Πτώση 45% στα bonus των fund manager


Μικρότερα 15% τα bonus για τους traders νομισμάτων και 45% για το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου. Τη μικρότερη πτώση 15% στα bonus θα έχουν εφέτος οι επαγγελματίες που αγοράζουν και πουλάνε νομίσματα, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία συμβούλων Options Group. Αντίθετα, τα στελέχη γενικότερα του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα πάρουν λιγότερα bonus κατά 45% λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία.

Η διαφοροποίηση οφείλεται στο ότι αρκετές τράπεζες έβγαλαν εφέτος χρήματα από τα νομίσματα. Ήταν η χρονιά που η ισοτιμία των δύο πιο εμπορεύσιμων νομισμάτων ευρώ-δολάριο έφθασε σημείο καμπής 1,59 για να υποχωρήσει στο 1,24. Mετά τη πτώση των αμερικανικών επιτοκίων στο 0,25% η ισοτιμία κυμαίνεται μεταξύ 1,39 και 1,44.

REPORTER.GR

Ποιοι CEO's κατάφεραν να κερδίσουν στην κορύφωση της χειρότερης κρίσης

Ποιοι CEO's κατάφεραν να κερδίσουν στην κορύφωση της χειρότερης κρίσης



Αξιος συγχαρητηρίων θεωρείται όποιος διευθύνων σύμβουλος κατάφερε σ' αυτή τη δύσκολη χρονιά να συγκρατήσει τα κέρδη της εταιρείας του.

Η φετινή χρονιά θα χαρακτηρισθεί από την κορύφωση της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Και πολλοί ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι που απέτυχαν φέτος. Ποιοι όμως τα πήγαν καλά; Οι συντάκτες της «Wall Street Journal» ζήτησαν από τέσσερις καθηγητές management να κατονομάσουν υποψηφίους.

Οι επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Ντίμον της J.P. Morgan Chase & Co. και της Αν Μαλκάχι της Xerox αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ταυτοχρόνως την πιστωτική κρίση, την οικονομική ύφεση και την «κατάρρευση» των μετοχικών αξιών.

«Ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη χρονιά και ο οποιοσδήποτε που κατάφερε να συγκρατήσει την εταιρεία του ώστε να μην υποχωρήσουν δραματικά τα κέρδη είναι άξιος συγχαρητηρίων», τονίζει ο Μάικλ Άσιμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, οι καθηγητές επέλεξαν τους καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους με συγκριτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Τοyota Motor, Κατσουάκι Γουατανάμπε, ήταν μεταξύ των επιλογών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε «λογικά» οικονομικά αποτελέσματα σε μια εποχή που οι ανταγωνίστριες εταιρείες πάλευαν για επιβίωση.

Οι δύο άλλες επιλογές -ο Τζον Τέιν της Merrill Lynch και ο Ρατζ Γκούπτα της Rohm & Haas- εξασφάλισαν εύσημα, λόγω της συναίνεσής τους για εξαγορά των εταιρειών.

Ο κ. Ντίμον και ο επικεφαλής της Bank of America Κένεθ Λιούις, είχαν κερδοφορία και τιμή μετοχής των εταιρειών τους να «βουλιάζουν», αλλά διατήρησαν μια σχετική ισχύ, ώστε να είναι σε θέση να εξαγοράσουν άλλες τράπεζες.

Την ώρα που η Bear Stearns βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η JP Morgan συμφώνησε στην εξαγορά της. Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Ντίμον αγόρασε τα τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού της Washington Mutual.

Ο Στίβεν Κάπλαν της Σχολής Επιχειρηματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανέφερε κάπως «παράδοξη» επιλογή: τον Μάικλ Πίρσον της φαρμακευτικής Valeant Pharmaceuticals International. Ο Τζέφρι Πφέφερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, επέλεξε τον Κένεθ Λιούις της Bank of America, τον Γκάρι Κέλι της Southwest Airlines και τον Κατσουάκι Γουατανάμπε της Toyota

Ο Μάικλ Άσιμ του Παν/μίου της Πενσιλβάνια επέλεξε τον Στιβ Τζομπς της Apple, τον Τζέφ Μπέζος της Amazon και την Ίντρα Νούγι της PepsiCo Τέλος, ο Ρόμπερτ Μπρούνερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια επέλεξε τον Τζέιμς Ντίμον της JP Morgan Chase, την Αν Μαλκάχι της Xerox και τον Τζον Τέιν της Merrill Lynch.


NAFTEMPORIKI

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων


Ραγδαία υποχώρηση κατέγραψαν οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2008, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Thomson Reuters το τρέχον έτος η αξία τους υποχώρησε κατά 30% περίπου στο 2,89 τρισ. δολάρια- στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005.

Στις ΗΠΑ είχαμε πτώση 38%, στην Ευρώπη 29% και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού 12%. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν η Κίνα και η Βραζιλία με αύξηση της αξίας των συμφωνιών κατά 25% και 93% αντιστοίχως.

Το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο το χειρότερο τρίμηνο από τα μέσα του 2004, καθώς η αξία των deals έκανε «βουτιά» 44%. Η εικόνα όμως θα είναι ακόμη χειρότερη το πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς θα αναμένεται πτώση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Ένα ακόμη στοιχείο, που αποκαλύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι ο αριθμός των συμφωνιών, που ναυάγησαν φέτος. Περισσότερες από 1.100 εξαγορές και συγχωνεύσεις, που είχαν συμφωνηθεί, δεν ολοκληρώθηκαν τελικά εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στην αγορά.

Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα «ναυάγια» της χρονιάς- την εξαγορά του BCE από ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) έναντι 28,3 δισ. δολαρίων. Ο καναδικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν πέρασε το τεστ οικονομικής φερεγγυότητας και επομένως δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει η συμφωνία.

Το Νοέμβριο η BHP Billiton απέσυρε την προσφορά της ύψους 66 δισ. δολαρίων για τη Rio Tinto, ενώ δόθηκε τέλος στις συνομιλίες για την εξαγορά της Huntsman από την Hexion Specialty Chemicals έναντι 6,5 δισ. δολαρίων.

Η χρονιά, η οποία στιγματίστηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών και την μετατροπή άλλων δύο σε παραδοσιακές τράπεζες, είχε επίσης ανακατατάξεις στη λίστα με τους συμβούλους συμφωνιών.

Η Goldman Sachs διατήρησε μεν την πρώτη θέση παγκοσμίως, ωστόσο συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι στην Ευρώπη την πρωτιά κατέλαβε JP Morgan χάρη στη συμμετοχή της σε μεγάλα deals, όπως είναι η εξαγορά της Anheuser Busch από την InBev. Η Μorgan Stanley διολίσθησε στην πέμπτη από τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους.

ΗΠΑ: Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους.


ʼλλες δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η αεροναυτική Textron και η Unisys, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους, κατά 2.200 θέσεις η πρώτη και κατά 1.300 η δεύτερη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Η Textron, που κατασκευάζει κυρίως αεροσκάφη τύπου Cessna και ελικόπτερα Bell, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις το 2009.

Σε άλλη ανακοίνωση η Unisys διευκρινίζει ότι η μείωση προσωπικού έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο. Προβλέπεται επίσης να ληφθούν και άλλα μέτρα για να μειωθεί το κόστος που ετησίως φτάνει τα 225 εκατομμύρια δολάρια: να περιοριστούν τα διοικητικά έξοδα και να παγώσουν οι μισθοί στις περισσότερες χώρες όπου έχει παρουσία η εταιρεία.

NAFTEMPORIKI
Share |