Wednesday, August 24, 2011

Ευρωζώνη: Αιφνίδια πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες


Ευρωζώνη: Αιφνίδια πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες

Μηνιαία πτώση της τάξης του 0,7% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,5% και αύξηση 12,4% σε ετήσιο επίπεδο.

Μηνιαία πτώση της τάξης του 0,7% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,5% και αύξηση 12,4% σε ετήσιο επίπεδο.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι παραγγελίες του μεταποιητικού κλάδου εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 11,1%.

source: naftemporiki.gr

Προς διάσπαση η McGraw-Hill


Προς διάσπαση η McGraw-Hill

Η εταιρεία McGraw-Hill Cos, ιδιοκτήτρια της Standard & Poor’s, «υποαπέδωσε των δυνατοτήτων της» και ως εκ τούτου πρέπει να διασπαστεί σε τέσσερα μέρη, σύμφωνα με τους μετόχους της.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μέτοχοι παρουσίασαν ένα πλάνο διαχωρισμού της εταιρείας σε τέσσερα μέρη (S&P, επιχείρηση δείκτη S&P, πληροφορίες και ΜΜΕ, και εκπαίδευση) καθώς επίσης και επαναγοράς περισσότερων μετοχών.

Οι αξιωματούχοι της McGraw-Hill που συναντήθηκαν χθες με τους μετόχους στη Νέα Υόρκη, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση. Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης σε δύο μέρη με τον τομέα των εκπαιδευτικών εκδόσεων να διαχωρίζεται από την εταιρεία ή να πωλείται.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Υποχώρησε μετά από πέντε χρόνια ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών


ΗΠΑ: Υποχώρησε μετά από πέντε χρόνια ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών

Όγδοο τρίμηνο κερδών για τις τράπεζες στις ΗΠΑ. Παράλληλα, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από το γ' τρίμηνο του 2006 ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών υποχώρησε στις 865 σε σύνολο 7.513 τραπεζών, ενώ στο τέλος Απριλίου ανέρχονταν σε 888.

“Οι τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν σταδιακή και σταθερή πρόοδο ανακάμπτοντας από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη μεγάλη ύφεση,” αναφέρει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της FDIC, Martin Gruenberg.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου έκλεισαν 22 τράπεζες, αριθμός ο οποίος είναι ο μικρότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Παράλληλα το ταμείο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία για την κάλυψη του κόστους των τραπεζικών χρεοκοπιών εμφάνισε πλεόνασμα μετά από τρία χρόνια ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, το ταμείο εμφάνισε πλεόνασμα 3,9 δισ. δολ. έναντι ελλείμματος 1 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν σε ετήσια βάση 37,9% στα 28,8 δισ. δολ. ωστόσο είναι οριακά μειωμένα σε σχέση με τα 28,9 δισ. δολ. του πρώτου τριμήνου.

Τέλος, το χαρτοφυλάκιο δανείων και μισθώσεων αυξήθηκε κατά 0,9%, ή 64 δισ. δολ., εμφανίζοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.



source: reporter.gr

BHP Billiton: Αύξηση κερδών 85,9% στο έτος χρήσης


BHP Billiton: Αύξηση κερδών 85,9% στο έτος χρήσης


Με εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 85,9% στα καθαρά κέρδη ολοκλήρωσε το έτος χρήσης ο μεταλλευτικός κολοσσός BHP Billiton, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της μεγαλύτερης μεταλλευτικής στον κόσμο ενισχύθηκαν σε ποσοστό 85,9% στα 23,65 δισ. δολάρια. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 35,9% στα 71,7 δισ. δολάρια μετά από ρεκόρ παραγωγής σε τέσσερα εμπορεύματα και δέκα δραστηριότητες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η ισχυρή ζήτηση, οι πιέσεις στα κόστη και τα συνεχή εμπόδια στην προσφορά, συνέχισαν να στηρίζουν τα θεμελιώδη στην πλειονότητα των βασικών της εμπορευμάτων.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και στην αγορά πρώτων υλών δημιουργούν προκλήσεις, ενώ η υποτίμηση του δολαρίου και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες για τα κέρδη στο σύνολο του έτους, σημειώνει η BHP Billiton.

«Αναμένουμε ισχυρή ζήτηση σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με ώθηση από την οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών», πρόσθεσε η εταιρεία.



source: capital.gr

Απώλειες... μέσω Moody΄s στις ασιατικές αγορές


Απώλειες... μέσω Moody΄s στις ασιατικές αγορές


Η υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τον οίκο Moody’s επιβαρύνει το κλίμα και οδηγεί σε απώλειες τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, παρά τα ισχυρά κέρδη της Wall Street και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ιαπωνία για τη «συγκράτηση» του γεν.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο Jackson Hole όπου ο πρόεδρος της Fed αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής της Fed με φόντο τις ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση καθώς και τα απογοητευτικά μάκρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πιο πρόσφατη και όχι η τελευταία υποβάθμιση αξιολόγησης χώρας του G10», σχολιάζει ο Tim Condon, αναλυτής της ING. Εκτιμά επίσης, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι Standard & Poor’s και Fitch.

Σε Aa3 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης η Moody΄s Investors Service από Aa2 προηγουμένως επικαλούμενη "τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την αύξηση του κυβερνητικού χρέους από την παγκόσμια ύφεση του 2009".

Η Moody΄s διατήρησε το outlook σε σταθερό, ενώ ανακοίνωσε ότι με την υποβάθμιση ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου για την οικονομία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Yoshihiko Noda δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Moody΄s αν και υπερασπίστηκε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας. "Οι ομαλές πωλήσεις των ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων στις τελευταίες δημοπρασίες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη παραμένει ακλόνητη", δήλωσε ο Noda μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την υποβάθμιση.

Εξάλλου, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την «συγκράτηση» του γεν, μεταξύ των οποίων, την ενίσχυση του συναλλαγματικού ελέγχου μέσω της απαίτησης να αναφέρουν οι τράπεζες τις θέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα. Ο Noda επίσης απέδωσε την πρόσφατη άνοδο του γεν σε κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ παρουσίασε μία πιστωτική γραμμή 100 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις ιαπωνικές εταιρείες σε εξαγορές στο εξωτερικό.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε σε ποσοστό 1% στο Τόκιο, μετά από τη χθεσινή άνοδο του 2,1%

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 8.639,61 μονάδες, με απώλειες 1,07%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε σε ποσοστό 1,09%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,26%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει μικτά πρόσημα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,21% και τον ευρύτερο CSI 300 να καταγράφει κέρδη 0,13%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί 1,23%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει πτώση 0,63%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 0,14%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνει πτώση 0,21%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχωρεί 0,73%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει πτώση 0,53%.



source: capital.gr

Υποβάθμιση της Ιαπωνίας από Μοοdy's


Υποβάθμιση της Ιαπωνίας από Μοοdy's

Kατά μία βαθμίδα -στο Aa3- υποβάθμισε η Μοοdy's την αξιολόγησή της για το μακροπρόθεσμο χρέος της Ιαπωνίας, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων της χώρας και την αύξηση του χρέους μετά την ύφεση του 2009, σε συνδυασμό με τον καταστρεπτικό σεισμό της 11ης Μαρτίου.


Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε επίσης ότι οι συχνές αλλαγές στην κυβέρνηση της χώρας παρεμποδίζουν την ικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους, καθώς το Τόκυο ετοιμάζεται για τον πέμπτο πρωθυπουργό μέσα σε πέντε χρόνια (ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος εντός της εβδομάδας).

«Τα τελευταία πέντε χρόνια συχνές αλλαγές στη διοίκηση έχουν εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές με τη μορφή αποτελεσματικών και στέρεων πολιτικών», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody's.

Η Moody's είχε προειδοποιήσει το Μάιο ότι ενδέχετο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση Aa2 της Ιαπωνίας εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για την παραπαίουσα ανάπτυξη και την αδύναμη απάντηση στο πρόβλημα του διογκούμενου δημόσιου χρέους, που φθάνει σήμερα το 200% του ΑΕΠ της χώρας.

Στην είδηση της υποβάθμισης το γιεν [JPY=X] δεν παρουσίασε ιδιαίτερες μεταβολές με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να είναι γύρω στα 76,7. Ο Νikkei έκλεισε με πτώση 1,07% μειωμένος κατά 93,40 μονάδες στις 8.369,40.

Η υποβάθμιση από τη Moody's είναι στην ίδια γραμμή με αυτή της Standard & Poor's η οποία τον Ιανουάριο είχε μειώσει την αξιολόγησή της για την Ιαπωνία στο ΑΑ, την τέταρτη υψηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης της.

source: naftemporiki.gr

Αλμα πάνω από 4% για τον Nasdaq


Αλμα πάνω από 4% για τον Nasdaq

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Wall με φόρα από τα χθεσινά κέρδη, καθώς και η πρότερη αντίσταση των ευρωαγορών στους αρνητικούς οιωνούς για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, γρήγορα κάμφθηκε. Την ίδια ώρα διάχυτη είναι η αίσθηση πως η Fed θα βάλει το "χεράκι" της για την ενίσχυση της αμερικάνικης οικονομίας μέσα από την αγορά ομολόγων.
Ο Dow κέρδισε 2,89% στις 11.169 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφάλωσε 4,28% στις 2.446 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,43% στις 1.162 μονάδες.

Από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας... η αναμενόμενη αντίδραση ήρθε για τις ευρωπαικές αγορές, οι οποίες εδώ και δύο συνεχείς συνεδριάσεις σημειώνουν άνοδο, παρά το ευρύτερο "αλαλούμ" που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω διεκδικήσεων εγγυήσεων με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο νέο ελληνικό πακέτο στήριξης με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας - Φιλανδίας και της πολυφωνίας σχετικά με την έκδοση των ευρωομολόγων.

“Σιγήν ιχθύος” τήρησαν μετά τη συνάντηση του οι υπ. Οικ. Γερμανίας και Γαλλίας κ.κ. Σόιμπλε και Μπαρουάν, οι οποίοι θα υποβάλλουν τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης εργασίας υπό μορφή προτάσεων στους ευρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποφεύχθηκε έτσι το “μακελείο” στους δείκτες αν αυτοί τοποθετούνταν δημοσίως στην ίδια γραμμή με τους ηγέτες των χωρών τους, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί...

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,67% στις 5.129 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,08% στις 3.073 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ανέβηκε κατά 1,07% στις 5.532 μονάδες. Στο 1,44 το ευρώ.

Στα μάκρο της ημέρας, σε ύφεση βυθίστηκε όπως αναμενόταν τον Αύγουστο ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός κλάδος για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια ανάπτυξης. Πτώση ρεκόρ και για τον δείκτη των υπηρεσιών που υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,5 από το 51,6 που ήταν τον Ιούλιο, σε χαμηλά σχεδόν 2 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, το μήνα που διανύουμε ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 49,7 από το 50,4 που ήταν τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πάντως ακόμα μεγαλύτερη βουτιά στο 49,5. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανίας και κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, πτώση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Center for European Economic Research.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις -37,6 μονάδες τον Αύγουστο, από τις -15,1 μονάδες τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση στις 26 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις +53,5 μονάδες από τις +90,6, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 87,5 μονάδες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η "βουτιά" στις πωλήσεις νέων κατοικιών


ΗΠΑ: Συνεχίζεται η "βουτιά" στις πωλήσεις νέων κατοικιών

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η υποχώρηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, που κατρακύλησαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους τους τελευταίους πέντε μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου σημειώθηκε πτώση 0,7% σε μηνιαία βάση στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 298.000. Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο -2,9% από -1% με το ύψος των πωλήσεων να διαμορφώνεται σε 300.000 από 312.000.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάκαμψη τον Ιούλιο στα 310.000 σπίτια.

Η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι υποχώρησε στα 222.000 από 235.200 δολ. τον προηγούμενο μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα απούλητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,6% στις 165.000, βάσει των οποίων τα αποθέματα σπιτιών σε αυτούς τους ρυθμούς πωλήσεων αντιστοιχούν σε 6,6 μήνες όπως και τον Ιούνιο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στο ναδίρ ο μεταποιητικός Richmond Fed


ΗΠΑ: Στο ναδίρ ο μεταποιητικός Richmond Fed

Συνέχισε να συρρικνώνεται τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή κεντρικού Ατλαντικού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Richmond.
Ειδικότερα, ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο της τράπεζας υποχώρησε στις -10 μονάδες τον Αύγουστο διολισθαίνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009. Τον Ιούλιο ο δείκτης διαμορφωθεί στο -1. Σημειώνεται ότι μεγέθη κάτω από το μηδέν σηματοδοτούν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης αποστολών διαμορφώθηκε στις -17 μονάδες, ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στο 1 από 4, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο -11 από -5.

source: reporter.gr
Share |