Monday, October 13, 2008

Στην Τρ. Πειραιώς το 27% της Proton

Στην Τρ. Πειραιώς το 27% της Proton


Στην εξαγορά του 26,98% της Proton Bank προχωρεί η Τρ. Πειραιώς με ανταλλαγή μετοχών.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η σχέση ανταλλαγής ορίστηκε σε μία μετοχή Τράπεζας Πειραιώς για κάθε 5,5 μετοχές Proton Bank. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock).

Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε €1.300 εκ., οι χορηγήσεις της σε €1.250 εκ. και διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων, από τα οποία 19 στην Αττική.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον €200 εκ., βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς λαμβανομένων υπόψη των προσδοκόμενων συνεργιών.

Σε επόμενη φάση, η πρόθεση των Διοικήσεων των δύο τραπεζών είναι η απορρόφηση της Proton Bank από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών, θα επικυρωθεί με τη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

STOCKWATCH.COM.CY

Διαβεβαιώσεις υπουργών για καταθέτες

Διαβεβαιώσεις υπουργών για καταθέτες


Διαβεβαιώσεις από δύο υπουργούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος απώλειας χρημάτων οποιουδήποτε πελάτη κυπριακής τράπεζας ή συνεργατικού ιδρύματος, δόθηκαν σήμερα στη βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για την διεθνή κρίση, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το ύψος της νομικής εγγύησης για καταθέσεις από τις €20 χιλ. στις €100 χιλ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, παρουσία όλων των παραγόντων της οικονομίας, ξεκαθάρισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία τράπεζα και συνεργατικό ίδρυμα δεν έχει επενδύσει στα λεγόμενα τοξικά προϊόντα.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στο αίσθημα πανικού που επικρατεί μεταξύ των διεθνών τραπεζών οι οποίες αρνούνται να δανείζουν η μια την άλλη ή να δανείσουν επιχειρηματίες ενώ προτιμούν να αποταμιεύουν τα χρήματα τους σε χρεόγραφα κυβερνήσεων τα οποία θεωρούν φερέγγυα. «Και αυτό φαίνεται», όπως είπε, «στην απόδοση των τρίμηνων χρεογράφων εταιρειών, με δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας 2Α ο οποίος έφθασε στα ψηλότερα επίπεδα που είδε ποτέ η ανθρωπότητα. Δηλαδή υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη διαφορά στο πως οι επενδυτές βλέπουν το κίνδυνο τραπεζών και εταιρειών σε σχέση με φερέγγυα προϊόντα πολλών κυβερνήσεων», υπέδειξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχολιάζοντας ακολούθως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα επεσήμανε ότι είναι σε μια εξαιρετικά προνομιούχα θέση. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε το πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη για τέσσερις λόγους», είπε:

• Στη μη επένδυση σε τοξικά προϊόντα
• Οι τράπεζες βασίζονται διαχρονικά σε καταθέσεις νοικοκυριών
• Οι δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας παραμένουν πάρα πολύ ψηλοί
• Η λειτουργική επικερδότητα των τραπεζών είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Παράλληλα αναφερόμενος στις αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα του ECOFIN στο Λουξεμβούργο και στις χθεσινές στο Παρίσι ανέφερε ότι παρέχουν στην κυβέρνηση τα πολεμοφόδια στην απίθανη περίπτωση που θα χρειαστεί να παρέμβει. «Σίγουρα θα εγγυηθούμε οποιοδήποτε διατραπεζικό δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό παρουσιάσει προβλήματα».

Κανείς δεν γνωρίζει το βάθος της κρίσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις δήλωσε στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Επανέλαβε όμως ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα μειωθεί στο 3% το 2009, εκφράζοντας την ελπίδα ότι επειδή οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις, η Κύπρος θα καταφέρει να φθάσει τον ποιοτικό στόχο που έχει θέσει να διατηρεί διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετική εξέλιξη στο όλο σκηνικό την πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία όπως επεσήμανε «καταπολεμά την ακρίβεια ενώ θα αποδυναμώσει και τις πληθωριστικές πιέσεις της οικονομίας».

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «κανένα συνεργατικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου».

Ο κ. Πασχαλίδης διαβεβαίωσε επίσης ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέασε τη βιομηχανία ή το εμπόριο αντίθετα επεσήμανε παρατηρήθηκε μια αύξηση στη ζήτηση ορισμένων προϊόντων.

Αναφέρθηκε με τη σειρά στις μειώσεις της τιμής των καυσίμων και των σιτηρών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μειώσεις των σιτηρών θα φέρουν αλυσιδωτές μειώσεις σε διάφορα προϊόντα.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι η δική τους ανησυχία εστιάζεται στις επιπτώσεις που τυχόν θα έχει η κρίση στις θέσεις εργασίας δηλώνοντας τη πρόθεση του Υπουργείου να παρέμβει και να παράσχει οποιοιδήποτε βοήθεια του ζητηθεί. Υποδεικνύοντας όμως ότι «πέραν της εποχιακής απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κώστας Πουλής, λακωνικός στη δήλωση του ανέφερε ότι τους καλύπτουν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στα θέματα του τραπεζικού συστήματος ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με τις εμπορικές τράπεζες.

Από τους φορείς της κυπριακής οικονομίας που σχετίζονται με τον τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτιλία και τη βιομηχανία εκφράσθηκαν ανησυχίες και ζητήθηκε η κατάλληλη προετοιμασία και λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο παράτασης της κρίσης διεθνώς, που ίσως δημιουργήσει καταστάσεις οικονομικής ύφεσης με αποτέλεσμα να γίνουν αισθητές οι συνέπειες και στην κυπριακή οικονομία.

Από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ότι οι αντικειμενικές συνθήκες στην Κύπρο «δεν δικαιολογούν ανησυχία ούτε όμως και εφησυχασμό» και επιστήθηκε η προσοχή σε όλους να προσέχουν τι λένε για να μην προκληθεί πανικός.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Χαραλάμπους, συμφώνησε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών ότι η κρίση πέρασε από τον δανεισμό στην κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών ενώ εξελίχτηκε και σε κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινού.

Ασφαλής είναι και ο τομέας των συνεργατικών εταιρειών, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, δηλώνοντας ότι παρακολουθείται στενά η όλη κατάσταση και ότι απεστάλη προσφάτως εγκύκλιος στα συνεργατικά ιδρύματα για ''προσεκτικούς χειρισμούς''.

Εκ μέρους των Ταμείων Προνοίας αναφέρθηκε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι περισσότερο από το 50% των αποθεμάτων των Ταμείων επενδύονται σε ασφαλή προϊόντα σε κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα και ότι μπορούν να καλυφθούν τυχόν απώλειες από τα συγκεκριμένα Ταμεία που επένδυσαν στο εξωτερικό.

STOCKWATCH.COM.CY

Στο 4,5% τα κέρδη του αργού-Επανήλθε πάνω από τα 80 δολ

Στο 4,5% τα κέρδη του αργού-Επανήλθε πάνω από τα 80 δολ

Ανέκαμψε από τα χαμηλά 13 μηνών η τιμή του πετρελαίου στις αγορές εμπορευμάτων μετά και τις συντονισμένες προσπάθειες των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αναλυτές σημειώνουν πως όλοι πλέον περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των κινήσεων, και προσθέτουν ότι η ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας είναι ακόμη σε άσχημη κατάσταση.Το συμβόλαιο του αργού για παράδοση Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,5% στα 81,19 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έφτασε να υποχωρεί έως κατά 10% στα 77,70 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2007.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά στο Λονδίνο, καταγράφοντας κέρδη 0,90% και κλείνοντας στα 76,92 δολάρια το βαρέλι.

Goldman: Στα 75 δολάρια το αργό το 2009

Στα 85 από τα 120 δολάρια υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση της τιμής του αργού το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ο αναλυτής της Goldman Sachs, Arjun Murti, ο ανθρωπος που το 2005 είχε προβλέψει την «έκρηξη» των πετρελαϊκών τιμών.

Η υποβάθμιση αυτή, σύμφωνα με τον Murti στηρίζεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα «καθηλώσει» την ανάπτυξη, αρα και τη ζήτηση των προϊόντων του αργού.

Επιπλέον, ο Murti μείωσε και τις εκτιμήσεις του για το 2009, αφού θεωρεί ότι οι τιμές του αργού θα κυμανθούν στα 75 δολάρια. Παράλληλα, ο Murti, στην έκθεση του απέδωσε το προηγούμενο ράλι ανόδου του αργού στο γεγονός ότι η ανοδος των αποθεμάτων ήταν πολύ μικρότερη από την ανοδο της παγκόσμιας ζήτησης.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, ο Murti είχε προβεί σε μείωση της εκτίμησης του για το 2009, από 140 δολάρια το βαρέλι, στα 110 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

MIG: Αγορά 90.000 μετοχών από Α. Βγενόπουλο

MIG: Αγορά 90.000 μετοχών από Α. Βγενόπουλο

Σε αγορά 90.000 μετοχών της MIG συνολικής αξίας 418.748,46 ευρώ, προέβη o κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, την 13.10.2008

REPORTER.GR

Γερμανία: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο διάσωσης

Γερμανία: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο διάσωσης


(upd) Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης των αγορών, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος ʼγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που περιλαμβάνει εγγύηση 400 δισ. ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια και 80 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η εγγύηση των 400 δισ. ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στις γερμανικές τράπεζες, αλλά και στα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στη Γερμανία.

REPORTER.GR

MUF: Στα 9 δις. δολ. κλείνει το deal με τη Morgan

MUF: Στα 9 δις. δολ. κλείνει το deal με τη Morgan

Στα 9 δις. δολάρια φαίνεται πως κλείνει τελικά το deal μεταξύ της Mitsubishi UFJ Financial Group στην Morgan Stanley. Οι μετοχές της Morgan Stanley, οι οποίες έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως του 60% μόνο την περασμένη εβδομάδα σημειώνουν σημαντικά κέρδη στην αγορά της Γερμανίας.
Η Mitsubishi συμφώνησε στις 29 Σεπτεμβρίου να καταβάλλει 6 δις. δολάρια για τις προνομιούχες μετοχές της Morgan Stanley και 3 δις. για τις κοινές μετοχές.

Πλέον όμως μετατρέπονται οι όροι μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Η Mitsubishi αποκτά το 21% της Morgan Stanley, μόνο που η συναλλαγή αφορά μόνο μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές της αμερικανικής τράπεζας και όχι κοινές μετοχές.

Η τιμή μετατροπής των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μειώθηκε κατά 19% στα 25,25 δολάρια ανά μετοχή, από 31 δολάρια ανά μετοχή προηγουμένως.

REPORTER.GR

Ποιος είναι ο κ. Νόμπελ Οικονομίας 2008

Ποιος είναι ο κ. Νόμπελ Οικονομίας 2008

Με το Νόμπελ Οικονομίας τιμήθηκε ο Paul Krugman, συγγραφέας και καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρινστον των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δουλειά του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Ο Κρούγκμαν διατύπωσε μία νέα θεωρία για να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που αναφέρονται την παγκόσμια τάση της αστυφιλίας. «Με τον τρόπο αυτό ο Κρούγκμαν ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας», τονίζει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,03 εκατομμυρίου ευρώ (10 εκατομμύρια κορώνες).

Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman) ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale, στο Stanford και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθος της.

Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Διατηρεί τακτική στήλη στους New York Times και γενικά θεωρείται σύμμαχος του δημοκρατικού Κόμματος, καθώς θεωρείται δριμύς επικριτής της πολιτικής Μπους, η οποία οδήγησε, όπως υποστηρίζει, στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση.

REPORTER.GR

ΥΠΟΙΚ: Να μειωθούν τα επιτόκια δανείων

ΥΠΟΙΚ: Να μειωθούν τα επιτόκια δανείων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού έστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μία μέρα μετά τη συμφωνία του Παρισιού και μετά την προσπάθεια για ομαλοποίηση της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλοι μας είχαμε ζήσει μια διστακτικότητα των τραπεζών να δανείζουν και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους λόγω των δύσκολων συνθηκών στις διεθνείς αγορές. Τώρα πιστεύω, που τα πράγματα βελτιώνονται και επανέρχεται η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, εκφράζω την αισιοδοξία μου πως και οι κυπριακές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού τα οποία χρεώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες για το καλό της οικονομίας».

Ο κ. Σταυράκης, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία εξετάστηκε η οικονομική κατάσταση υπό το φως των διεθνών εξελίξεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό και συνεργατικό σύστημα.

Επανέλαβε ότι «αν και αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2009 από 3,7% στο 3%, εντούτοις ο πληθωρισμός λόγω της μεγάλης πρόσφατης μείωσης της τιμής των καυσίμων θα μειωθεί από 2,5% - 3% που είχε προβλεφθεί για το 2009 στο 2% - 2,5%. Άρα θα έχουμε κάποια σημαντική επιβράδυνση στις πληθωριστικές πιέσεις», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος σημείωσε ότι «είχαμε σημαντική μείωση από 60% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται να κλείσει ο χρόνος με το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται στο 49% του ΑΕΠ. Αυτή η σημαντική μείωση των 11 εκατοστιαίων μονάδων, του ΑΕΠ των €17 δισ. αντιστοιχεί σε €2 δισ. τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τόνωση της οικονομίας εάν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Σταυράκης.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε σχέση με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «πιθανόν να δημιουργήσει κάποια απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης του 3% του ΑΕΠ, (€500 εκ.) παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2009 θα έχουμε πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι «τα 30 αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2009 θα δώσουν οξυγόνο και θα διατηρήσουν ψηλό το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Υποδεικνύοντας, επίσης, ότι εάν χρειασθεί θα επισπευτεί η υλοποίηση κάποιων έργων.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
666.07 ( 12.93%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1941.00 ( 12.89%)

Όγκος: € 7,663,094

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2506.45 ( 5.66%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1384.62 ( 5.78%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,256.90 324.84 8.26%
CAC 40 INDEX 3,531.50 355.01 11.18%
DAX INDEX 5,062.45 518.14 11.40%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,387.61 936.42 11.08%
S&P 500 INDEX 1,003.35 104.13 11.58%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,844.25 194.74 11.81%

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET!

ΑΚΡΩΣ ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 350 ΜΟΝΑΔΩΝ!

Merrill: Αναβαθμίζει τη σύσταση για έξι ευρωπαϊκές τράπεζες

Merrill: Αναβαθμίζει τη σύσταση για έξι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για 6 ευρωπαϊκές τράπεζες προέβη σήμερα η Merrill Lynch Η Merrill αναβαθμίσει σε «αγορά» από «ουδέτερη» τη σύστασή της για τις Royal Bank of Scotland, Commerzbank και DnB. Επίσης, αναβαθμίζει σε «ουδέτερη» σύσταση από «υποαπόδοση» τη σύσταση για Barclays, Credit Suisse και Allied Irish Bank.

«Η απομόχλευση παραμένει το σημείο κλειδί για τον τραπεζικό κλάδο. Μέσω της δέσμευσής τους να παράσχουν κεφάλαιο στις τράπεζες οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή τη διαδικασία», σημειώνει ο οίκος. Σημειώνει ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολο θα χρειαστούν επιπλέον «φρέσκα κεφάλαια» ύψους 132 με 292 δις. ευρώ.

REPORTER.GR

Βρετανία: Κάμψη των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο

Βρετανία: Κάμψη των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο


Κάμψη σημείωσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Σεπτέμβριο οι τιμές παραγωγού στη Βρετανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι τιμές – βάσει μη προσαρμοσμένων όρων – υποχώρησαν κατά 0,3%, περιορίζοντας το ετήσιο ποσοστό της αύξησής τους στο 8,5% από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση τους κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και αύξηση κατά 8,8% σε ετήσια βάση.


NAFTEMPORIKI

ΕΚΤ: Προς έγκριση του σχεδίου εγγύησης τραπεζών της Ιρλανδίας

ΕΚΤ: Προς έγκριση του σχεδίου εγγύησης τραπεζών της Ιρλανδίας

Tο σχέδιο που υπέβαλαν οι αρχές της Ιρλανδίας για εγγύηση των χρεών και των καταθέσεων των έξι μεγαλύτερων τραπεζών δανείων της χώρας θα «εξεταστεί άμεσα» για έκδοση σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όταν ανακοινώθηκε το ιρλανδικό σχέδιο διάσωσης είχε εγείρει θύελλα διαμαρτυριών, τόσο από τις ανταγωνίστριες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις βρετανικές αρχές, όπως παρατηρούν οι Financial Times. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν ήταν ότι θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις μη ιρλανδικές τράπεζες που λειτουργούν στη συγκεκριμένη αγορά, όπως είναι οι Royal Bank of Scotland, HBOS και Danske Bank

Έκτοτε διενεργείται διάλογος μεταξύ των αξιωματούχων για θέματα κρατικής βοήθειας της Κομισιόν και των ιρλανδικών αρχών, ενώ σε συζητήσεις βρίσκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Νίλι Κρους και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν σήμερα ότι το σχέδιο που υποβλήθηκε παρέχει κάλυψη στις τράπεζες «με συστημική συσχέτιση με την ιρλανδική οικονομία, ανεξαρτήτως προέλευσης», χωρίς να επιφέρει διακρίσεις. Επίσης, περιλαμβάνει έναν μηχανισμό τιμολόγησης που καλύπτει το κόστος χρηματοδότησης του σχεδίου και διασφαλίζει τη συμμετοχή των ωφελημένων τραπεζών σε αυτό, εν ευθέτω χρόνω.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει επίσης μέτρα για την προστασία από την μη τήρηση του σχεδίου –μέσω περιορισμών στις εμπορικές δραστηριότητες και όρων στην ανάπτυξη σε επίπεδο ισολογισμού–, μέτρα για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στη διάρθρωση ορισμένων τραπεζών, καθώς και προβλέψεις για εξαμηνιαία αναθεώρηση του σχεδίου και της αναγκαιότητας εφαρμογής του.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προβεί στην έγκριση του εθνικού σχεδίου εγγυήσεων της Δανίας και πρόκειται σύντομα να εκδώσουν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους κανονισμούς κρατικής βοήθειας υπό τις παρούσες συνθήκες.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: «Κόβει» τα μπόνους ο Μπράουν

Βρετανία: «Κόβει» τα μπόνους ο Μπράουν


Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε τους διευθυντές των τριών μεγάλων τραπεζών, των οποίων η μερική κρατικοποίηση ανακοινώθηκε σήμερα, ότι δεν πρόκειται να πάρουν μπόνους φέτος. Η Βρετανία διέθεσε 37 εκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσει τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει από την πλευρά τους να αποδόσουν μικρότερα μερίσματα και να περικόψουν τα μπόνους.

Τέλος «στην πρακτική της επιβράβευσης των αποτυχιών» επιχειρεί να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τους επικεφαλής των τριών μεγάλων τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν μερικώς, ότι δεν πρόκειται να λάβουν μπόνους φέτος.

«Δεν θα καταβληθεί μπόνους φέτος. Στο μέλλον, οι αποδοχές θα βασίζονται αποκλειστικά στην απόδοση και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι «αμείλικτος» σε ό,τι αφορά τα μπόνους, προκειμένου να «παγιώσει μία νέα αρχή υπευθυνότητας».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB έως του ποσού των 37 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.

NAFTEMPORIKI

Μαδρίτη: Εγγύηση διατραπεζικών δανείων έως 100 δισ.€

Μαδρίτη: Εγγύηση διατραπεζικών δανείων έως 100 δισ.€


Την εγγύηση των διατραπεζικών δανείων, μέχρι το ύψος των 100.δισ.€, για το 2008 ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση μία μέρα μετά την κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup.

NAFTEMPORIKI

Ενας Trader εξομολογείται και αποκαλύπτει

Ενας Trader εξομολογείται και αποκαλύπτει


Είναι Ελληνοκύπριος, 39 ετών. Για λόγους ευνόητους επιθυμεί την ανωνυμία. Πλην όμως, αυτά που μας είπε ύστερα από οκτώ χρόνια θητείας στο trading χρηματο-οικονομικών προϊόντων στο Λονδίνο, στο περίφημο City, είναι από κάθε άποψη διαφωτιστικά και αποκαλυπτικά.

«Στις 15 Σεπτεμβρίου έχασα 200.000 δολάρια. Έχασα, επίσης, και όλα τα μπόνους που είχα πάρει σε μετοχές, οι οποίες δεν αξίζουν τίποτε. Γύρω μου, οι προϊστάμενοί μου, που ήσαν παλαιότεροι στη Lehman Brothers έχασαν εκατομμύρια. Όλες τους οι οικονομίες πήγαν περίπατο. Με τις μετοχές που διαθέτουν είχαν πάρει δάνεια για να αγοράσουν κατοικία. Σήμερα, είναι υποχρεωμένοι να πουλήσουν για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Μερικοί από εμάς περιμένουμε να πληρωθούμε για το Σεπτέμβριο και μετά θα ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας...

Εγώ μπήκα στη Lehman Brothers τον Απρίλιο του 2007. Ένας κυνηγός κεφαλών με πλησίασε για να με πείσει να φύγω από μία άλλη επενδυτική τράπεζα. Αποδέχθηκα την πρότασή του, γιατί η Lehman είχε πολύ καλό όνομα και, επιπλέον, θα με προσελάμβαναν με τον τίτλο του senior manager. Έτσι, εγκαταστάθηκα μαζί με άλλους 5.000 μισθωτούς στο Canary Wharf, ένα γυάλινο ακίνητο σαράντα ορόφων ανατολικά του City. Στο δικό μου γκρουπ είχαμε περίπου 40 άτομα, ηλικίας 25 έως 40 ετών, όλοι με άριστα πτυχία, από μεγάλα πανεπιστήμια.

Είχα συναδέλφους από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία, την Αμερική, την Κίνα και την Ινδία. Πελάτες μας ήταν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κρατικά επενδυτικά ταμεία και γενικά όλος ο χρηματοπιστωτικός γαλαξίας. Είχα μισθό περί τα 140.000 ευρώ τον χρόνο, συν τα μπόνους.

Την κρίση δεν την είδαμε να έρχεται, παρά το θόρυβο που είχε ξεσπάσει στην Αμερική με τα δάνεια subprime. Όμως, όταν τον περασμένο Μάιο η τράπεζα δημοσίευσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία για πρώτη φορά ήσαν αρνητικά, μάς μπήκαν ψύλλοι στ' αυτιά. Ωστόσο, δείξαμε αισιοδοξία. Κάναμε την πρόβλεψη ότι το δεύτερο τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρο. Εξάλλου, με βάση τις δικές μας επιδόσεις, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος ανησυχίας.

Δυστυχώς, όμως, όταν δημοσιεύθηκαν τα επίσης αρνητικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, διαπιστώσαμε ότι τα αφεντικά μας, όχι μόνον δεν είχαν αξιολογήσει σωστά την κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, αλλά είχαν επενδύσει σε ακίνητα περίπου 90 δισ. δολάρια, χωρίς καν να προβλέψουν ότι η αξία τους θα μπορούσε να πέσει.

Αντιθέτως, και παρά τα όσα γράφτηκαν, η τράπεζα ήταν ελάχιστα εκτεθειμένη σε τίτλους συνδεδεμένους με ενυπόθηκα δάνεια, τα περίφημα subprimes δηλαδή. Όμως, οι ατυχείς επενδύσεις της σε ακίνητα και οι απώλειες που συνεπάγονταν, δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τις παραδοσιακές μας δραστηριότητες.

Ακόμα χειρότερα, αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά. Οι διάφορες πηγές μάς έβλεπαν με καχυποψία και όποιες χρηματοδοτήσεις μπορούσαμε να πετύχουμε ήσαν πανάκριβες.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να διαδίδεται μέσω ψιθύρων, επαληθεύοντας τη ρήση "καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα". Αποτέλεσμα; Η μετοχή μας άρχισε να καταρρέει. Από 60 δολάρια τον Ιανουάριο του 2008, έπεσε στα 30 δολάρια το Μάιο, στα 20 δολάρια τον Ιούνιο, παρασύροντας και πολλούς πελάτες μας σε μία γενικευμένη καχυποψία απέναντί μας. Έτσι, σημαντικοί πελάτες μάς εγκαταλείπουν και, ενώ η μπόρα έρχεται, η διοίκηση της τράπεζας σφυρίζει αδιάφορα. Τέτοια συμπεριφορά χρήζει ψυχανάλυσης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στα μέσα Αυγούστου και γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι χάνουμε σημαντικά διαπραγματευτικά ατού σχετικά με μία πιθανή μεταβίβαση της τράπεζας σε έναν άλλο, ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο. Στο Λονδίνο καταλαβαίνουμε πλέον ότι η Lehman έχει τη θηλιά στο λαιμό της: δεν έχουμε επιλογές, δεν διαθέτουμε διαπραγματευτικά ατού και τελικά περιμένουμε τον πιθανό αγοραστή που θα μπορούσε να μάς σώσει.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η μετοχή μας είναι αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας και η τιμή της βρίσκεται στα 6 δολάρια - δέκα φορές κάτω σε σύγκριση με την αντίστοιχη στην αρχή του χρόνου. Μπροστά στην επερχόμενη κατάρρευση, η διοίκηση αναγγέλλει αλλαγές στα ηγετικά στελέχη και το χωρισμό της τράπεζας στα δύο.

Στην "καλή τράπεζα", από τη μια μεριά, με τις κερδοφόρες δραστηριότητες, και στην "κακή τράπεζα", που θα συγκεντρώνει τα εξ ακινήτων ενεργητικά. Η πρωτοβουλία αυτή αφήνει τους πάντες παγερά αδιάφορους. Έτσι, η μετοχή μας πέφτει από τα 6 δολάρια στα 3 δολάρια και στον όμιλο ισχύει πλέον το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

Στις 12 Σεπτεμβρίου καταλαβαίνουμε ότι όλα έχουν τελειώσει. Περιμένουμε να μάθουμε αν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Bank of America θα αποφασίσει να μας αγοράσει. Τζίφος. Το βράδυ της Κυριακής, η Bank of America αποφασίζει να αγοράσει τη Merril Lynch. Από την πλευράς τους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζουν να μην σώσουν τη Lehman Brothers. Το σοκ είναι για όλους μας απίθανο. Όλοι σχεδόν πιστεύαμε ότι είμαστε πολύ μεγάλοι για να μας αφήσουν να πέσουμε ("too big to fail"). Και όμως...

Έτσι, στις 15 Σεπτεμβρίου εγώ και οι συνάδελφοί μου αισθανόμαστε μόνον οργή απέναντι σε μία ηγεσία αλαζονική και τυχάρπαστη, η οποία είχε μετατρέψει την πιο εξειδικευμένη στα επιτόκια τράπεζα του κόσμου σε "διαχειριστή" ακινήτων και κερδοσκοπικό επενδυτή. Είχαμε να κάνουμε με μία διοίκηση άπληστων, μεγαλόσχημων δήθεν τραπεζιτών, χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς αρχές και, βεβαίως, χωρίς στοιχειώδες ήθος.

Ο Ντικ Φουλντι, αφεντικό της holding, μπροστά στην κατάρρευση, δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να μας πει. Ακόμα χειρότερα, αφαιρώντας ρευστότητα από τη θυγατρική του Λονδίνου, προσπάθησε να ενισχύσει τη μητρική εταιρεία στην Αμερική, με την ελπίδα ότι θα την αγόραζε η Barclays Ούτε αυτό έγινε, όμως. Και όλοι εμείς πήγαμε αδιάβαστοι.

Προσωπικά δεν ανησυχώ. Αν και έχασα πάρα πολλά χρήματα στην υπόθεση αυτή, το μέλλον δεν με φοβίζει. Περιμένω να εισπράξω τον τελευταίο μισθό μου και ήδη κάπου με περιμένουν. Προβλήματα θα έχουν οι νέοι, οι junior traders της Lehman. Αυτούς που ξεγέλασε η διοίκηση της τράπεζας. Όλα αυτά τα νέα παιδιά είναι θύματα ενός ανήθικου χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, ο οποίος, μπορεί τα δημιούργησε απίστευτον πλούτο τα 15 τελευταία χρόνια, όμως δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην επιθετικότητα και την βλακεία, που δημιουργεί η εύκολη επιτυχία.

Με βάση την οκταετή εμπειρία μου στον τομέα αυτόν, οφείλω να πω ότι μπορούσε να γίνει το εργαλείο για την παγκόσμια εξάπλωση της ευημερίας. Υπό μία προϋπόθεση: κάποιοι να μην τα θέλουν όλα δικά τους. Δυστυχώς, αυτό δεν ίσχυσε. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να καταβάλουμε όλοι το τίμημα. Αλλά αυτό είναι άδικο. Γι' αυτό και πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν ακριβώς από αυτήν την αγορά, που κατά κόρον επικαλούντο για να κερδοσκοπούν».

Αυτά μάς είπε ο Ελληνοκύπριος trader και θεωρούμε ότι, μέσα από την αφήγησή του, μπορεί κανείς να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για την κατανόηση της κρίσης.

NAFTEMPORIKI

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των βρετανικών επιτοκίων

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των βρετανικών επιτοκίων


Περισσότερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων έχει πλέον η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μετά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο ενίσχυσε την πεποίθηση ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν κλιμακωθεί, παρότι ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτικών τιμών θα μπορούσε να έχει ανέλθει στο 5% το Σεπτέμβριο», σχολίασε ο Χάουαρντ Άρτσερ της Global Insight.

Οι τιμές παραγωγού θεωρούνται προάγγελος των πληθωριστικών πιέσεων.

«Η υποχώρηση των τιμών παραγωγού διευκολύνει τις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, παρότι η χρονική στιγμή και το εύρος αυτών θα διαμορφωθούν κυρίως με γνώμονα την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αναμένουμε ελάχιστη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις σημερινές μας εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 3% έως το 2009, χωρίς να δεν αποκλείουμε περαιτέρω μείωση», καταλήγει ο Άρτσερ.


NAFTEMPORIKI

Εκκληση Μπράουν για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»

Εκκληση Μπράουν για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»


Έκκληση προς τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να συνάψουν μία νέα συμφωνία τύπου «Μπρέτον Γουντς», για τον επανακαθορισμό του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος του 21ου αιώνα, απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

«Μερικές φορές χρειάζεται μια κρίση προκειμένου να συμφωνήσουν οι άνθρωποι πως αυτό που είναι προφανές και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί πλέον να δέχεται αναβολές», τόνισε ο κ. Μπράουν, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να «δημιουργηθεί τώρα η νέα σωστή χρηματοοικονομική “αρχιτεκτονική” για την εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Η συνάντηση του «Μπρέτον Γουντς» το 1944 καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε τους δύο βασικούς οικονομικούς και νομισματικούς θεσμούς παρέμβασης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκοπεύει να προτείνει το σχέδιό του στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. την προσεχή Τετάρτη, σημειώνοντας πως είχε θέσει για πρώτη φορά προς συζήτηση την εν λόγω ιδέα προ δεκαετίας, ωστόσο είχε βρει τότε λίγους υποστηρικτές.

Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει αποκαλύψει ότι θα προτείνει τη διεύρυνση της G7 και τη χορήγηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, όταν αναλάβει την προεδρία των Επτά τον Ιανουάριο.

Χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη λήψη σειράς μέτρων στη βάση του σχεδίου της κυβέρνησης Μπράουν, με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά [Βλέπε άρθρο] .

Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS και Lloyds TSB έως του ποσού των 37 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, ενώ ανέλαβε τον έλεγχο της RBS, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας με «ένεση ρευστότητας» ύψους 20 δισ. στερλινών (34 δισ. δολάρια)

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

HANG SENG INDEX 16,312.16 1,515.29 10.24%
CSI 300 INDEX 1,985.49 78.53 4.12%

Santander:Eνα βήμα πριν την πώληση της Sovereign

Santander:Eνα βήμα πριν την πώληση της Sovereign

Ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας παραχώρησης του ελέγχου της αμερικανικής τράπεζας Sovereign φέρεται να είναι ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος Santander σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σημειώνεται ότι Sovereign αντιμετωπίζει προβλήματα εξ αιτίας των ενυπόθηκων δανείων της. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται οριστικοποίηση της συμφωνίας ακόμη και σήμερα.

Η Santander κατέχει ήδη το 24,9% του κεφαλαίου της αμερικανικής τράπεζας, που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

REPORTER.GR

«Αστείρευτη» ρευστότητα από πέντε κεντρικές τράπεζες

«Αστείρευτη» ρευστότητα από πέντε κεντρικές τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα προσφέρουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο ρευστό θέλουν. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης της ηρεμίας στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θα διεξάγουν δημοπρασίες δολαρίων ωρίμανσης 7, 28 και 84 ημερών, με σταθερό επιτόκιο.

Και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και είναι έτοιμες να λάβουν κάθε μέτρο που θα θεωρηθεί απαραίτητο για να τονώσουν τη ρευστότητα της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Fed.

REPORTER.GR

Προς εξαγορά της Proton Bank από την Πειραιώς - Εκτός ταμπλό οι μετοχές

Προς εξαγορά της Proton Bank από την Πειραιώς - Εκτός ταμπλό οι μετοχές

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Πειραιώς και της Proton Bank για μετοχική συνεργασία η οποία μάλλον θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών. Το πρώτο deal το οποίο πραγματοποιείται καθώς η κρίση είναι προ των πυλών. Η Proton Bank αναζητούσε μια στρατηγική συμμαχία ενώ την ίδια στιγμή παρ ότι δεν είχε προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας το τελευταίο διάστημα η τράπεζα εμφάνιζε ρευστότητα μόλις 50 εκατ ευρώ. Πολύ σύντομα ίσως υπάρξουν ανακοινώσεις.
Η Πειραιώς επιβεβαιώνει τις συνομιλίες ωστόσο το ερώτημα που εγείρεται και δεν είναι θεωρητικό είναι ποιο είναι το όφελος της Πειραιώς από αυτό το deal; Για την Proton bank είναι πιο προφανές το όφελος. Θα βρεθεί εντός μιας τράπεζας που διαθέτει πολύ περισσότερα κεφάλαια και σαφώς είναι μια μεγάλη τράπεζα η Πειραιώς.

Για την Πειραιώς δεν είναι τόσο προφανές το όφελος. Ήδη οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αποτίμηση της Proton Bank μεταξύ 2 και 3 ευρώ ωστόσο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις ώστε να επισημοποιηθούν οι όροι της συμφωνίας.

Εκτός ταμπλό οι μετοχές

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank από το ΧΑ ενόψει ανακοίνωσης ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας, η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιριών θα αρθεί

REPORTER.GR


===================================

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για Τράπεζα Πειραιώς, Proton Bank


Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Bank [PRBr.AT] , από σήμερα 13 Οκτωβρίου 2008, αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιρειών.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών τους γίνεται ενόψει ανακοίνωσης ενδεχόμενων σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων.

Όπως σημειώνει το Χ.Α., σε περίπτωση που σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας, η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιρειών θα αρθεί.

NAFTEMPORIKI

Barclays: Προς άντληση κεφαλαίων άνω των 6,5 δισ. στερλινών

Σε πώληση μετοχών, αξίας άνω των 6,5 δισ. στερλινών, σε ιδιωτικούς επενδυτές σχεδιάζει να προχωρήσει η βρετανική τράπεζα Barclays επιλέγοντας να μην στραφεί στην κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως δεν θα καταβάλει μέρισμα για το 2008.

«Το δ.σ. αναμένει ότι τα επιπρόσθετα κεφάλαια θα προέλθουν από επενδυτές, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η κρατική βοήθεια που προσφέρθηκε στις βρετανικές τράπεζες», αναφέρει η Barclays στην ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα σχεδιάζει να εκδώσει προνομιούχες μετοχές, προκειμένου να αντλήσει τρία δισ. στερλίνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, και να πουλήσει κοινές μετοχές για να αντλήσει περίπου 600 εκατ. στερλίνες, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της εξαγοράς ενεργητικού της Lehman.


NAFTEMPORIKI

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης η RBS

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης η RBS

Barclays: Προς άντληση κεφαλαίων άνω των 6,5 δισ. στερλινών

Τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας Royal Bank of Scotland (RBS) ανέλαβε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, χορηγώντας στην εταιρεία «ένεση ρευστότητας» ύψους 20 δισ. στερλινών (34 δισ. δολάρια).

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές της RBS, αξίας πέντε δισ. στερλινών, όπως αναφέρει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η RBS πρόκειται να δεχτεί τη μεγαλύτερη κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπράουν.

Ιδρυθείσα το 1727, η RBS είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που εθνικοποιείται στην Ευρώπη. Χθες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν εκτάκτως στο Παρίσι και αποφάσισαν να εγγυηθούν την αναχρηματοδότηση των χρηματοοικονομικών ομίλων και να χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια προκειμένου να αποτρέψουν νέες χρεοκοπίες τραπεζών.

Η RBS ανακοίνωσε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Φρεντ Γκούντγουιν θα απομακρυνθεί από την τράπεζα. Ο Γκούντιγουιν είχε δαπανήσει, σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 90 δισ. δολάρια σε άγνωστες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων και μονάδων της ABN Amro την περασμένη χρονιά.

Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Στέφεν Χέστερ, διευθύνων σύμβουλος της British Bank.

Προχωρά σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών η βρετανική κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB έως του ποσού των 37 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.


ΝΑFTEMPORIKI

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ; ΝΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ!!

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΟΖΩΝΗΣ! ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΟΝΚ ΚΟΝΚ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 8% ΕΝΩ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 4%. ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 350 ΜΟΝΑΔΩΝ!

Disclaimer: We accept no responsibility for the accuracy of this information. This information should not be treated as accurate or precise. The use of any information is the investors' responsibility. This information does not in any way constitute investment advice!

Norway to Spend $55.4 Billion to Boost Liquidity

Norway to Spend $55.4 Billion to Boost Liquidity

Oct. 12 (Bloomberg) -- Norway will offer commercial banks as much as $55.4 billion in government bonds in exchange for mortgage debt to restore confidence in the financial system, the latest step by a European government to try to boost liquidity.

Banks will be able to use the notes as collateral to borrow funds, the government said in an e-mailed statement today. Norway will issue as much as 350 billion kroner of bonds in the program and collateral requirements will be eased.

``The Norwegian authorities are prepared to implement necessary measures to maintain confidence in the banking system,'' the government said in the statement. ``Norwegian banks are affected by the turmoil in the international financial markets. Even if the Norwegian banks are fundamentally strong, their funding situation has deteriorated significantly.''

Governments and central banks are struggling to ease the crippling effects of the freeze in credit markets on financial systems and economies. Leaders of the 15 euro countries agreed today to guarantee bank borrowing and use government money to prevent big lenders from going under.

The U.K. has said it will invest as much as 50 billion pounds ($87 billion) in struggling banks and the Bank of England will provide at least 200 billion pounds of loans.

U.S. Treasury Secretary Henry Paulson is also planning government investment in banks and is recruiting asset managers and other staff to carry out a $700 billion rescue plan.

Norway Sell-Off

The lack of a coordinated response in Europe last week contributed to the region's worst stock sell-off in two decades.

Norway's OBX Index, which comprises the largest companies traded in Oslo, declined on Oct. 10 to the lowest in more than three years, falling 8 percent. The index slumped 22 percent last week, the worst weekly drop since at least 2001.

Norwegians with investments in equity funds have lost as much as 100 billion kroner ($15.8 billion) since the end of June, Oslo- based Dagens Naeringsliv reported yesterday, citing Nordea Bank AB Chief Economist Steinar Juel.

Domestic investors are taking their money out of banks or considering sending it abroad amid concern over the safety of deposits, the same paper reported on Oct. 9.

Nordic neighbor Iceland has been hardest hit in the region. The government last week seized control of Kaupthing Bank hf, the nation's biggest bank, completing the takeover of a financial industry that collapsed under the weight of foreign debt.

Central Bank Actions

Glitnir Bank hf, Landsbanki Island hf and Kaupthing are unable to finance about $61 billion of debt, 12 times the size of the economy, according to data compiled by Bloomberg. The local currency plunged in value even after central bank efforts to peg its value to the euro and government is seeking a loan from Russia and may ask for aid from the International Monetary Fund.

Norway's government said the local branch of Kaupthing Bank hf would be placed under public administration, Agence France- Presse reported last night, citing the Finance Ministry.

Central banks have also been acting to counter the impact of the crisis. Norways's central bank last week brought forward an interest rate meeting to Oct. 15 after the U.S. Federal Reserve, the European Central Bank, Sweden's Riksbank and three other banks lowered interest rates last week in an unprecedented coordinated effort to support the global economy. Norway has kept its benchmark rate at a five-and-a-half year high of 5.75 percent since June to limit inflation amid a labor shortage.

The central bank will also issue a fixed-rate loan with a two-year maturity in an effort to help smaller banks, according to the government statement.

The Norwegian krone on Oct. 10 fell to 6.2851 per dollar, from 6.0300 a week earlier, and to 8.4873 per euro, from 8.3030.

Nordic government bonds soared last week as investors sought the safest assets. The yield on Norway's 6 percent security maturing in May 2011 was at 4.12 percent from 4.48 percent at the end of last week, according to Danske Bank A/S prices. Yields move inversely to bond prices.

BLOOMBERG

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης RBS, HBOS;

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης RBS, HBOS;


Τον πλειοψηφικό έλεγχο δύο εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών της χώρας, των Royal Bank of Scotland και HBOS, καθώς και σημαντικά μερίδια στις Lloyds TSB και Barclays θα αποκτήσει αύριο η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times.

Το μέτρο, το οποίο μπορεί να επιφέρει τη διακοπή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθ’ όλη την αυριανή ημέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου σχεδίου διάσωσης των τραπεζών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Το Λονδίνο είχε δηλώσει τότε πως είναι διατεθειμένο να ενισχύσει ως και με 50 δισ. στερλίνες (64 δισ. ευρώ) τις τράπεζες της χώρας για να υποστηρίξει μια αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους, τα οποία εγγυώνται τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η RBS ζήτησε από την κυβέρνηση 15 δισ. στερλίνες, η HBOS επιθυμεί έως 10 δισ. στερλίνες, η Lloyds TSB επτά δισ.. στερλίνες και η Barclays τρία δισ. στερλίνες, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η είσοδος της βρετανικής κυβέρνησης στο κεφάλαιο των τραπεζών θα γίνει μέσω κοινών μετοχών. Το Λονδίνο μπορεί να βρεθεί έτσι να κατέχει έως και το 70% του κεφαλαίου της HBOS και το 50% του κεφαλαίου της RBS, σύμφωνα με τους Sunday Times, οι οποίοι δεν κατονομάζουν τις πηγές τους.

NAFTEMPORIKI

Περί τα 400 δισ. ευρώ θα στοιχίσει το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού τομέα στη Γερμανία

Περί τα 400 δισ. ευρώ θα στοιχίσει το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού τομέα στη Γερμανία


Το σχέδιο στήριξης του γερμανικού τραπεζικού τομέα θα στοιχίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεσμπαγκ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα της Κολονίας Κέλνερ Σταντ-Αντσάιγκερ.

"Προβλέπονται περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εγγυήσεις, ώστε να ξανασταθεί στα πόδια της η διατραπεζική αγορά και άλλα 100 δισεκατομμύρια για την ενίσχυση των αποθεμάτων των τραπεζών. Μιλάμε για 400 δισεκατομμύρια ευρώ το ανώτατο" δήλωσε ο βουλευτής Ότο Φρίκε.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή από τα δύο Σώματα του κοινοβουλίου, τη Μπούντεσταγκ και τη Μπούντεσρατ. "Δεν είναι ώρα να λεπτολογούμε την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. Αυτό που προβλέπεται είναι μια δυνατή λύση, σε γενικές γραμμές. Δεν μπορούμε ακόμη να καθορίσουμε εάν είναι ορθή στις λεπτομέρειές της. Το νόημα της ενέργειας αυτής είναι να διατηρήσουμε την ευρωστία του οικονομικού συστήματος", εξήγησε.

NAFTEMPORIKI

Ανταλλαγή «τοξικών» κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα

Ανταλλαγή «τοξικών» κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα


Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες, προβλέπει το προσχέδιο της κοινής απόφασης των "15" που συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να εμποδίσουν κάθε χρεοκοπία τράπεζας που θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα.

"Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους", προστίθεται στο κείμενο. "Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων" καταλήγει το κείμενο.

Παράλληλα, τα κράτη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης των "15", τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή "παρόμοιους διακανονισμούς".

Η πρόταση των χωρών-μελών της ευρωζώνης για την εγγύηση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Το κείμενο σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

NAFTEMPORIKI

Ε.Ε.: Κοινή δράση αποφάσισε το Eurogroup

Ε.Ε.: Κοινή δράση αποφάσισε το Eurogroup


Διασφάλιση της ρευστότητας, δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις, επανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας, εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων και «φρένο» στον αθέμιτο ανταγωνισμό είναι μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Κυριακή να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις για τον διατραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη και να διοχετεύσουν κρατικά κονδύλια ώστε να αποτραπούν νέες καταρρεύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή, της οποίας προήδρευσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, ο ηγέτες των 15 κρατών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα λεπτομερές σχέδιο που στόχο έχει τόσο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πιστωτική αγορά, όσο και την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών που το τελευταίο διάστημα έχουν κυριευτεί από πανικό.

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα και ενότητα και αυτό πετύχαμε σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος από το Παρίσι. «Καμία χώρα δεν θα μπορούσε με μεμονωμένη δράση να σταματήσει αυτή την κρίση», προσέθεσε.

Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή προβλέπουν τη δέσμευση για κρατική εγγύηση των νέων τραπεζικών δανείων έως το τέλος του 2009, δυνατότητα των κυβερνήσεων να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες μέσω αγοράς προνομιούχων μετοχών, καθώς και επανακεφαλαιοποίηση «συστημικά κρίσιμων» τραπεζών που παρουσιάζουν προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα τα μέτρα που θα λάβουν σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δεν υπήρχε σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ακριβής ένδειξη για το ύψος των κεφαλαίων που σκοπεύουν να διοχετεύσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή για το ύψος των τραπεζικών παγίων που κινδυνεύουν, αφήνοντας έτσι ασάφειες για το τελικό κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η -έως πρόσφατα- αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαμορφώσουν κοινή και αξιόπιστη στρατηγική απέναντι στην κρίση είχε χαρακτηριστεί «κρίσιμη» από πολλούς αναλυτές και στο γεγονός αυτό απέδιδαν μεγάλο μέρος της νευρικότητας και των απωλειών των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

«Δε θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα συμβεί αν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά», δήλωνε νωρίτερα σήμερα, πριν την ανακοίνωση της κοινής απόφασης, ο επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης Τραπεζών, Klaus-Peter Mueller. Η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα ίσως να είναι «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας», προσέθεσε.

Διασφάλιση της ρευστότητας, δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις, επανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας, εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων και "φρένο" στον αθέμιτο ανταγωνισμό είναι μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε την Κυριακή ότι «κανένας οικονομικός οργανισμός ‘συστημικής σπουδαιότητας’ δεν θα επιτραπεί να καταρρεύσει». Προσέθεσε ακόμη ότι θα διασφαλιστεί η ρευστότητα του συστήματος και οι προσπάθειες για την τόνωση των αγορών θα εντατικοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα προστατευθούν οι τραπεζικές καταθέσεις των ιδιωτών.

CAPITAL.GR
Share |