Wednesday, April 15, 2009

UBS: Ζημιές 1,75 δισ. δολ. στο τρίμηνο - 8.700 απολύσεις

UBS: Ζημιές 1,75 δισ. δολ. στο τρίμηνο - 8.700 απολύσεις

Ζημιές 2 δισ. ελβετικών φράγκων (1,75 δισ. δολαρίων) εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η UBS η οποία ανακοίνωσε επίσης την περικοπή 8.700 θέσεων εργασίας.Η τράπεζα θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο σε 67.500 το 2010 από 76.200 στα τέλη Μαρτίου.

Ο CEO της UBS, Oswald Gruebel, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στους εργαζόμενους ότι θα προβεί σε μείωση των εξόδων προκειμένου να καταστήσει την τράπεζα ανεξάρτητη από την κυβέρνηση εν μέσω κρίσης.

Η UBS, η οποία έχει προβεί στις μεγαλύτερες διαγραφές σε σχέση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 32 δισ. δολάρια από επενδυτές και την ελβετική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους 18 μήνες έχει απολύσει 11.000 εργαζόμενους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προβεί σε 300.000 απολύσεις από την αρχή της κρίσης.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη πληθωρισμού για πρώτη φορά από το ΄95

ΗΠΑ: Κάμψη πληθωρισμού για πρώτη φορά από το ΄95

Κάμψη 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τις τιμές του ενεργειακού κλάδου να ηγούνται της πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης CPI έχει υποχωρήσει κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πρώτη 12μηνη πτώση του πληθωρισμού των ΗΠΑ από το 1995.
Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, δηλαδή έντονης και παρατεταμένης μείωσης των τιμών, παραμένει περιορισμένος, αφού η υποχώρηση των τιμών αφορά κατά κύριο λόγο τον τομέα ενέργειας

Η κάμψη ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 3%, με απώλειες στις τιμές τόσο της βενζίνης του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Ο δομικός δείκτης CPI, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,2% για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στα προϊόντα καπνιστών και νέων οχημάτων. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό του 0,1%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των αποθεμάτων αργού

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των αποθεμάτων αργού

Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών η άνοδος των αμερικανικών πετρελαϊκών εβδομάδων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομική ύφεση περιορίζει δραματικά τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,6 εκατ. βαρέλια για να αναρριχηθούν στα 366,7 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των αποθεμάτων κατά 2,1 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 900.000 βαρέλια στα 216,5 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές να περιμένουν μείωση κατά 500.000 βαρέλια. Τέλος τα διυλισμένα αποθέματα, δηλαδή τα αποθέματα ντήζελ και πετρελαίου θέρμανσης, υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 139,6 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μείωση κατά 700.000 βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα στα διυλιστήρια των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στο 80,4%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,3%.

CAPITAL.GR

Fed: Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας

Fed: Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας


Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να επιβραδύνει σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ευρύτερης οικονομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία έκδοση του Beige Book (Φαιά Βίβλος) της Federal Reserve για την οικονομία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Με βάση τις αναφορές των 12 περιφερειακών τραπεζών της Fed στην έκθεση επισημαίνεται ότι "η ύφεση συνέχισε να επιδεινώνεται έως τις αρχές του Απριλίου". Ωστόσο οι πέντε από τις 12 περιφέρειες ανέφεραν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, επισημαίνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένους τομείς έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Μεταξύ άλλων οι αναφορές από τις περιφέρειες του Κλίβελαντ, της Νέα Υόρκη και του Ντάλας έδειξαν είτε επιβράδυνση της συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα, είτε σταθεροποίηση.

Για την αμερικανική στεγαστική αγορά επισημαίνεται ότι οι συνθήκες ενδεχομένως να σταθεροποιούνται "καθώς οι χαμηλότερες τιμές, η πτώση των επιτοκίων και οι φοροαπαλλαγές έχουν αρχίσει να προσελκύουν αγοραστές".

Παρομοίως, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν αδύναμες, ορισμένες περιφέρειες ανακοίνωσαν "μικρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων ή επιβράδυνση της πτώσης".

Όλες οι περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι διατηρούνται οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές και επιδείνωση του κλίματος στην αγορά εργασίας.

"Η απασχόληση συνεχίζει να υποχωρεί σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, με ελάχιστες αναφορές για νέες προσλήψεις", επισημαίνεται στην αναφορά της Fed.

CAPITAL.GR

CYPRUS STOCK EXCHANGE & ATHENS STOCK EXCHANGE

XAK

FTSE/CySE 20
383.80 ( 1.38%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1117.59 ( 1.36%)

Όγκος: € 3,889,549


=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1928.29 ( 1.44%)

FTSE®/Χ.Α. 20
982.20 ( 1.04%)

ΗΠΑ: Μείωση 0,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαρτίου

ΗΠΑ: Μείωση 0,1% του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαρτίου (εκτ. -0,1%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Στις -14,65 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης NY Fed Απριλίου

ΗΠΑ: Στις -14,65 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης NY Fed Απριλίου (εκτ. -35,5)

CAPITAL.GR

OPEC: Νέα υποβάθμιση εκτιμήσεων για ζήτηση το 2009

OPEC: Νέα υποβάθμιση εκτιμήσεων για ζήτηση το 2009


Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009, προχώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), εξαιτίας της παραπαίουσας παγκόσμιας οικονομίας που ξεκίνησε να πλήττει τη ζήτηση σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα.

Στην τελευταία έκθεση (Απριλίου) για την αγορά πετρελαίου που καταρτίζει ο Οργανισμός σε μηνιαία βάση, αναφέρεται πως “το 2009, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει για δεύτερο συνεχόμενο έτος και συγκεκριμένα κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έπειτα από καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για μείωση της ζήτησης κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα”. Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα πριν ο Οργανισμός είχε υποβαθμίσει ξανά τις εκτιμήσεις του κατά την ίδια ποσότητα.

Ο OPEC πλέον εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση για το “μαύρο χρυσό” θα διαμορφωθεί στα 84,18 εκατ. βαρέλια το 2009, από 85,55 εκατ. βαρέλια το 2008.

CAPITAL.GR

Tέλος της ύφεσης τον Σεπτέμβριο βλέπουν τώρα οι οικονομολόγοι

Tέλος της ύφεσης τον Σεπτέμβριο βλέπουν τώρα οι οικονομολόγοι


Η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, θα φθάσει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο φέτος, εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα καταφέρει να μειώσει την ανεργία πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, κατά 5,0% και 1,8% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, και επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο –ισχνό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ γύρω στο 0,4%.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η αμερικανική οικονομία φρέναρε κατά -6,3%. Οι εκτιμήσεις των 53 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Ben Bernanke ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι βλέπει ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται μετά από 16 μήνες ύφεσης.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και η πτωτική πορεία των τιμών παραγωγού την Τρίτη πίεσαν τη Wall Street με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες παρά τα θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Johnson & Johnson.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 10% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αρχίζοντας να υποχωρεί στο υπόλοιπο της επόμενης χρονιάς. Το ποσοστό ανεργίας θα έχει αυξηθεί στο 9,5% μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος από 8,5% τον Μάρτιο, που σημαίνει άλλα 2,6 εκατομμύρια άνεργοι θα προστεθούν στα 4,6 εκατ. που ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους.

CAPITAL.GR

Air France: Νέα περικοπή 2.500-3.000 θέσεων εργασίας

Air France: Νέα περικοπή 2.500-3.000 θέσεων εργασίας



Nέα μείωση θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Air France. Μετά την κατάργηση περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας κατά τη χρήση 2008/2009, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει το εργατικό της δυναμικό και ότι προσανατολίζεται στην περικοπή 2.500 έως 3.000 θέσεων εργασίας στα δύο προσεχή έτη.

Nέα μείωση θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Air France. Μετά την κατάργηση περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας κατά τη χρήση 2008/2009, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει το εργατικό της δυναμικό και ότι προσανατολίζεται στην περικοπή 2.500 έως 3.000 θέσεων εργασίας στα δύο προσεχή έτη.

«Πρέπει να μειώσουμε το δυναμικό μας κατά 2.500-3.000 θέσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της διοίκησης, επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune

Η Air France, η οποία απασχολεί περίπου 74.000 άτομα, έχει δεχθεί πλήγμα από την πτώση της αεροπορικής κίνησης, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2008-2009, η εταιρεία είχε ανακοινώσει λειτουργικές ζημίες ύψους 194 εκατ. ευρώ.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Στο φως στα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»

ΗΠΑ: Στο φως στα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»



Προς τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» κλίνει η κυβέρνηση Ομπάμα, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς τη βιωσιμότητα των 19 μεγαλύτερων τραπεζών που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών.

Αγνοώντας τις συστάσεις της Fed προς τις τράπεζες στην αρχή της εβδομάδας να μην συμπεριλάβουν τα πορίσματα των τεστ στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους, πολλές τράπεζες προσπαθούν να διαμηνύσουν στους επενδυτές ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι θετικά και δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα των τεστ.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι όλες οι τράπεζες «έχουν πιάσει τη βάση», σίγουρα κάποιες έχουν ξεχωρίσει για τις επιδόσεις τους. Έντονες ανησυχίες εξακολουθούν να έχουν, ωστόσο, οι αξιωματούχοι για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ στην αγορά, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα στην απόφαση να δώσει στη δημοσιότητα κάποιους από τους πολυαναμενόμενους «βαθμούς» των 19 τραπεζών.

NAFTEMPORIKI

Φόβοι για ναυάγιο στις συνομιλίες Chrysler-Fiat

Φόβοι για ναυάγιο στις συνομιλίες Chrysler-Fiat



Ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Fiat και της Chrysler LLC προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Σέρτζιο Μαρκιόνι, εάν δεν συναινέσουν τα εργατικά συνδικάτα για μείωση του εργατικού κόστους. Ο κ. Μαρκιόνι επισήμανε οι πιθανότητες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών είναι «50-50», εξαιτίας της έλλειψης συνεννόησης με τους επικεφαλής των συνδικάτων.


Τον περασμένο Ιανουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε τελεσίγραφο στην Chrysler –μία εκ των «τριών του Ντιτρόιτ»– δίνοντας στην αυτοκινητοβιομηχανία περιθώριο έως τις 30 Απριλίου για να έρθει σε συμφωνία με τη Fiat εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά της.


Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την εξαγορά αρχικού ποσοστού 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler από τη Fiat ως αντάλλαγμα για την τεχνογνωσία κατασκευής μικρών αυτοκινήτων και την πρόσβαση στις ξένες αγορές.


Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προειδοποιήσει την Chrysler ότι δεν θα γλιτώσει από τη χρεοκοπία εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, ενώ σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα λάβει ενισχύσεις τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων –επιπλέον των 4 δισ. που έχει ήδη εισπράξει.


Για τη Fiat, από την άλλη, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler θα ανοίξει το δρόμο για την τεράστια αμερικανική αγορά και θα της δώσει τα περιθώρια ανάπτυξης που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στη διεθνή κρίση.

NAFTEMPORIKI

Απώλειες για τρίτη ημέρα ο Nikkei

Απώλειες για τρίτη ημέρα ο Nikkei


Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε και σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] , καταγράφοντας απώλειες 1,1%. Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Canon και άλλων εξαγωγέων μετά τη μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και την ανατίμηση του γιεν.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αμυντικοί κλάδοι, όπως οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες λιανικής, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τις αρνητικές ειδήσεις στον κλάδο.

Οι επενδυτές έσπευσαν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους μετά τις πρόσφατες απότομες βουτιές, οδηγώντας τον ιαπωνικό δείκτη σε πτώση 99,72 μονάδων, στις 8.742,96 μονάδες.

«Έχουμε μπει στην εποχή ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, ενώ οι ειδήσεις σχετικά με τα προγράμματα οικονομικών κινήτρων έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, οπότε οι επενδυτές είναι αποφασισμένοι ότι κάθε είδηση που θα ακούν για ένα διάστημα θα είναι δυσάρεστη», σχολίασε ο Koichi Ogawa, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Daiwa SB Investments.

«Είναι δύσκολο να πω εάν βρισκόμαστε σε αμυντική αγορά, φαίνεται όμως ότι έχουμε περάσει σε φάση συνειδητοποίησης», συμπλήρωσε.

Απώλειες ύψους 1% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 835,25 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Chrysler: Ζητά συναίνεση από τους προμηθευτές για το χρόνο αποπληρωμής των απαιτήσεων

Chrysler: Ζητά συναίνεση από τους προμηθευτές για το χρόνο αποπληρωμής των απαιτήσεων

Προτροπή στους προμηθευτές των αυτοκινητοβιομηχανιών να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης, έκανε η Chrysler, θέτοντας παράλληλα την προϋπόθεση ότι μόνο έτσι θα λάβουν τις απαιτήσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε για λογαριασμό της μεγάλο δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι εάν οι προμηθευτές δεχτούν να λάβουν τα χρήματα τους μετά την πάροδο 50 ημερών, τότε θα λάβουν εξολοκλήρου το ποσό. Διαφορετικά εάν εμείνουν στον αρχικό σχεδιασμό για αποπληρωμή των υποχρεώσεων από τη μεριά της Chrysler, τότε θα πρέπει να δεχτούν μείωση του κεφαλαίου της τάξεως του 3%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η συναίνεση αυτή που επιζητά η Chrysler εντείνει τις ανησυχίες των προμηθευτών για εκτίναξη του κόστους των απαιτήσεων, καθώς και της συμμετοχής στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

REPORTER.GR

Στο πλαφόν τρεις χρηματιστηριακές!

Στο πλαφόν τρεις χρηματιστηριακές!

Για εγγυητικές επιστολές τρέχουν και δε φτάνουν τουλάχιστον τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες, αποτέλεσμα της υπερβολικής ανόδου της αγοράς και βεβαίως του αυξημένου όγκου, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες δε μπορούν να πραγματοποιούν τζίρους πάνω από το ύψος των κεφαλαίων τους. Η ζήτηση για αγορά μετοχών το πρωί αφενός και οι ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται στη συνέχεια, έχουν προκαλέσει... "traffic" στις ΑΧΕΠΕΥ, όταν πριν από ένα μήνα ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφωνόταν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές σήμερα ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ...

REPORTER.GR

ΒΤ Group: Προς περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας

ΒΤ Group: Προς περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας


ΛΟΝΔΙΝΟ (AFP)-- Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει η BT Group, όταν θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά της μεγέθη τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Κυριακής.

Η BT θα ανακοινώσει επίσης απομειώσεις της τάξεως των 1,5 δισ. στερλινών στη δοκιμαζόμενη μονάδα Global Services, ενώ θα μειώσει το μέρισμα της κατά περίπου 60%, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Daily Telegraph.

Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα αφορούν το σύνολο των 160.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μετοχή της ΒΤ σημείωσε δραματική πτώση στα 82 σεντς από 235 σεντς σχεδόν ένα χρόνο πριν, έπειτα από μια σειρά άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία προειδοποίησε για το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της Global Services, η οποία προμηθεύει πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνητικά σώματα με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και ΙΤ, είχε υπερβάλλει στις εκτιμήσεις κερδοφορίας για μερικά εκ των μεγαλύτερων συμβολαίων της.

Τα αποτελέσματα της ΒΤ αναμένεται να είναι τα χειρότερα που έχει δημοσιεύσει από την ιδιωτικοποίηση της το 1984, όπως αναφέρουν σε άρθρα τους η Τelegraph και η Sunday Times.

Η κακή χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας εν μέσω οικονομικής κρίσης επιδεινώνεται από προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στο εταιρικό ταμείο συνταξιοδότησης.

Εκπρόσωπος της ΒΤ ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας “είναι βασισμένα σε εικασίες”.

“Η εταιρεία επικεντρώνει τις προσπάθειες της σε περικοπές κόστους”, προσέθεσε.

CAPITAL.GR

Fortis Bank: Ζημιές 20,6 δισ. ευρώ το 2008

Fortis Bank: Ζημιές 20,6 δισ. ευρώ το 2008


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (AFP) – Η Fortis Bank, ο πρώην τραπεζικός βραχίονας του βελγικού ομίλου Fortis Holding (FORB.BT), ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως το 2008 είχε ζημιές 20,6 δισ. ευρώ λόγω της διάσπασης του ομίλου και των τοξικών παγίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών, οι οποίες ήταν σχεδόν ανάλογες των εκτιμήσεων, οφείλεται στο κόστος της διάσπασης του ομίλου από τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, το οποίο ανήλθε στα 12,5 δισ. ευρώ

Στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης του ομίλου, το βελγικό κράτος πήρε τον έλεγχο της Fortis Bank και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης του 75% στο γαλλικό τραπεζικό όμιλο BNP Paribas (BNP.FR).

Η Fortis Bank εμφάνισε επιπλέον ζημιές 9,7 δισ. ευρώ λόγω των τοξικών παγίων και άλλων απομειώσεων.

Το ολλανδικό τμήμα της Fortis συνέβαλε με 700 εκατ.. ευρώ στα κέρδη της τράπεζας κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2008 πριν την ανάληψη του ελέγχου του από το ολλανδικό κράτος.

Εξαιρουμένων έκτακτων γεγονότων, η Fortis Bank, είχε κέρδη 903 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.

Οι μέτοχοι της Fortis Holding αναμένεται να ψηφίσουν για την πώληση της Fortis Bank στην BNP στις 28 και 29 Απριλίου.

CAPITAL.GR

Πρώτη παγκοσμίως η ICBC βάσει καταθέσεων

Πρώτη παγκοσμίως η ICBC βάσει καταθέσεων


Στην πρώτη θέση παγκοσμίως «αναρριχήθηκε» στο α’ τρίμηνο του έτους η Industrial And Commercial Bank of China βάσει του μεγέθους των καταθέσεων που διατηρεί, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Από την αρχή του έτους έως και την 31η Μαρτίου εισέρρευσαν σε καταθετικούς λογαριασμούς στην τράπεζα συνολικά 940 δισ. γουάν από πελάτες (140 δισ. δολάρια) ανεβάζοντας το συνολικό τους μέγεθος σε 8,9 τρισ. γουαν.

Έτσι η κινεζική κρατική τράπεζα ξεπέρασε τόσο τη JP Morgan όσο και τη Mitsubishi UFJ Financial Group, τις μεγαλύτερες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία αντίστοιχα.

CAPITAL.GR

Αίτηση πτώχευσης από τη Madoff Securities International

Αίτηση πτώχευσης από τη Madoff Securities International


Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε σε πτωχευτικό δικαστήριο στη Φλόριντα η Madoff Securities International Ltd. βρετανική μονάδα του χρηματοοικονομικού ομίλου του Bernard Madoff, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην αίτηση της η εταιρεία καταγράφει χρέη άνω των 1 δισ. δολ. και περίπου 500 εκατ. σε περιουσιακά στοιχεία.

Η Madoff International κατέθεσε αίτηση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει αγωγές που υποβάλλονται στις ΗΠΑ κατά ξένων εταιρειών που βρίσκονται στο στάδιο της αναδιάρθρωσης και διατηρούν λειτουργίες στις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Μας "έπνιξαν" οι ακάλυπτες επιταγές τον Μάρτιο

Γολγοθάς, χωρίς τέλος οι ακάλυπτες επιταγές για την αγορά. Νέα άνοδο -τη μεγαλύτερη της τελευταίας 5ετίας- εμφανίζουν τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών το Μάρτιο, που φτάνουν το 250%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα στοιχεία που ανακοινώνει σήμερα η Τειρεσίας Α.Ε., δείχνουν νέα δραματική αύξηση τόσο στις ακάλυπτες επιταγές, όσο και στις συναλλαγματικές.

Τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών καταγράφουν αύξηση ρεκόρ κατά 250% τον Μάρτιο –και ξεπερνούν τα 255 εκατ. ευρώ, από 77 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Την ίδια ώρα και τα ποσά των απλήρωτων συναλλαγματικών εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 100% (από 25% άνοδο τον Φεβρουάριο) και ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ (από 9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2008).

Η κατάσταση στην αγορά βρίσκεται πλέον εκτός ορίων, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ασφαλώς που θα οδηγήσει η «φούσκα» των ακάλυπτων επιταγών και πόσα «κανόνια» θα κτυπήσουν εξ αιτίας της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Νοέμβριο οι ακάλυπτες επιταγές κάθε μήνα «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το Νοέμβριο η αύξηση ήταν της τάξης του 161% (στα 153 εκατ. ευρώ), το Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 174% στα 170,25 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο 2009 η άνοδος ήταν της τάξης του 143,6% (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008) στα 226,54 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο η άνοδος ήταν 229,26% στα 222,32 εκατ. ευρώ.

Ήδη το πρώτο τρίμηνο τα φέσια στην αγορά ξεπέρασαν τα 750 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όμως για κάθε επιταγή που «σκάει» στην αγορά ένα νέο όνομα προστίθεται και στις «μαύρες λίστες» του Τειρεσία.

Εκτιμάται ότι κάθε μήνα οι νέες εγγραφές στη λίστα του Τειρεσία υπερβαίνουν τις 25.000, με τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων Ελλήνων στη «μαύρη λίστα» να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μάλιστα μέσα στο χρόνο εκτιμάται πως η λίστα θα δεχθεί 250.000 με 300.000 νέες εγγραφές (επιταγές, συναλλαγματικές, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, πτωχεύσεις κλπ).

CAPITAL.GR

EBay plans to spin off Skype

EBay plans to spin off Skype

The online auction company says it will split off its Internet telephone service through an initial public offering in 2010.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- EBay Inc. said Tuesday it plans to split off Skype, the Internet telephone service, through an initial public offering to be completed in the first half of 2010.

Letting Skype operate independently will allow it to better compete in online voice and video-messaging, and let eBay focus on e-commerce, according to eBay chief John Donahoe.

"Skype is a great stand-alone business with strong fundamentals and accelerating momentum, but it's clear that Skype has limited synergies with eBay and PayPal (eBay's online payment service)," Donahoe said in a statement.

eBay had hoped to use Skype to facilitate communication between auction buyers and sellers when it purchased the business in 2005 for a current total of $3.1 billion, according to Colin Sebastian, analyst with Lazard Capital Markets.

"The synergies they had hoped to achieve have not materialized," he said, and a spinoff makes sense since "eBay is fighting hard to turn around its core business."

Donahoe has been evaluating ways to integrate Skype services since taking the helm at eBay in 2008, the company said.

Skype had 405 million users by the end of 2008, and brought in $551 million last year, eBay (EBAY, Fortune 500) said. The business is on track to break $1 billion in revenue by 2011, the company estimated.

CNN

Στέρεψαν τα έργα στις κατασκευές

Στέρεψαν τα έργα στις κατασκευές


Το χειρότερο εξάμηνο των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι διέρχονται οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καθώς οι επίσημες εξαγγελίες για επιτάχυνση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της βραδυκίνητης κυπριακής γραφειοκρατίας. Τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία φωτογραφίζουν την απότομη συρρίκνωση των μεγεθών του κλάδου κατασκευών και αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας, που έχει ήδη πληγεί από την κάμψη της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα. Παράγοντες του κλάδου ελπίζουν ότι η κρατική μηχανή θα πάρει μπρος προς τα μέσα του έτους, με την έναρξη εκτέλεσης διαφόρων έργων. Μέχρι τότε, όμως, αρκετές επιχειρήσεις ενδέχεται να μείνουν από ρευστό, συνεχίζοντας τις απολύσεις, που παρουσιάζουν μέχρι τώρα αύξηση 1500 ατόμων σε σύγκριση με πέρσι.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει στον κλάδο. Η δραστηριότητα στον κλάδο μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Η μείωση στην παραγωγή κτιρίων ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 στο 5,4% και η μείωση στα έργα πολιτικού μηχανικού στο 2,7%.


Είναι η πρώτη μείωση που σημειώνεται από το 2003 (βλέπε γράφημα), και οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση των κατασκευαστικών εργασιών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του παγώματος των projects επιχειρηματιών ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ενίσχυση των αναπτυξιακών δαπανών θα καλύψει μέρος των απωλειών, αλλά έξι περίπου μήνες μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των έργων, η εικόνα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Σώτος Λόης, ανέφερε ότι υπάρχει περαιτέρω μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο τους πρώτους τρεις μήνες του 2009.

«Για να προλάβουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει σοβαρή επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων κυρίως για οικοδομικά έργα που απασχολούν πιο πολύ προσωπικό», ενώ αναφέρθηκε και στην «ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που θα προσφέρει περισσότερα έργα για ανάπτυξη».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, ο κ. Λόης σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουν αποτέλεσμα. «Το Μάιο ή Ιούνιο, αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα από τα κυβερνητικά μέτρα», τόνισε.

Κατασκευαστικό κόστος

Παρά τη μείωση στην παραγωγή, το κατασκευαστικό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές έφθασε τις 195,7 μονάδες έναντι 181,2 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας άνοδο 8%.

Το κατασκευαστικό κόστος, περιλαμβάνει το κόστος υλικών, εργατικών και το κέρδος των εργολάβων.

STOCKWATCH.COM.CY

Ρωσία: Τα ελλείμματα την οδηγούν σε εξωτερικό δανεισμό

Ρωσία: Τα ελλείμματα την οδηγούν σε εξωτερικό δανεισμό


Ανοιχτό αφήνει η ρωσική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, καθώς αναζητεί πηγές χρηματοδότησης των «φουσκωμένων» ελλειμμάτων της και επιδιώκει να προσφέρει χείρα βοηθείας στις υπερχρεωμένες εταιρείες της.

Όλη την προηγούμενη δεκαετία η Ρωσία βασιζόταν στα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, τα οποία αυξάνονταν ταχύτατα χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Στα τέλη του περασμένου έτους ωστόσο έχασε το 1/3 των αποθεμάτων της, ενώ σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με βαθύτατη ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Αλεξέι Κούντριν, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την έξοδο της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι εξωτερικοί παράγοντες και οι ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι σήμερα ευνοϊκοί, όπως μετά την κρίση του 1998, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα του εξωτερικού δανεισμού.

«Οι εξαιρετικά ευνοϊκές εποχές, που έζησε η Ρωσία την περίοδο 2004-2008, δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα 10 ή και 20 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κούντριν η κυβέρνηση στοχεύει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 30 δισ. ευρώ το 2010.


NAFTEMPORIKI

«Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών»

«Έκρηξη ακάλυπτων επιταγών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα στοιχεία του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για τις ακάλυπτες επιταγές την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώνεται στα €3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του έτους από €1,2 εκ. το αντίστοιχο περσινό.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
The Beige Book
Federal Reserve Bank
Share |