Saturday, March 16, 2013

Κύπρος: Μνημόνιο και κούρεμα καταθέσεων

Πολιτική συμφωνία που περιλαμβάνει το εφάπαξ κούρεμα των καταθέσεων κάτω των €100 χιλ. κατά 6,75% και άνω των €100 χιλ. κατά 9,9% επιτεύχθηκε στο Eurogroup. 

Η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα μετά το τέλος της 10ωρης συνεδρίας του σώματος, που περιλαμβάνει επίσης την αύξηση του εταιρικού φόρου, την αύξηση του φόρου που καταβάλλεται επί του τόκου των καταθέσεων και τη μείωση του ποσού θα παραχωρηθεί στα €10 δις. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει στο πακέτο χωρίς να διευκρινιστεί με πιο ποσό. 

Έναντι των καταθέσεων που θα κουρευτούν, θα εκδοθούν μετοχές της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, είπε ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. 

Το κούρεμα των καταθέσεων θα αποφέρει €5,8 δις για το κράτος. 

«Το Eurogroup καλωσορίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για τους βασικούς πυλώνες των όρων που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μακροοικονομικής σταθερότητας της Κύπρου», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. 

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για διασφάλισης της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, αποφασιστικές δράσεις για να επέλθει η δημοσιονομική αναπροσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές για στήριξη 
της ανταγωνιστικότητας όπως και αειφόρο και ισοζυγισμένη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη διόρθωση των μακροοικονομικών στρεβλώσεων. 

«Το Eurogroup κατέληξε σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των υπουργών Οικονομικών. 

«Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νησί και στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο», προσθέτει. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού εκτάκτου ανάγκης, η Κύπρος συμφώνησε να αυξήσει τον εταιρικό φόρο στο 12,5%, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters. 

Η Λευκωσία θα επιβάλει εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των €100.000 σε κυπριακές τράπεζες και φόρο 6,75% στις μικρότερες καταθέσεις. Θα υπάρξει επίσης ένας φόρος επί των τόκων των καταθέσεων, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. 

Για να επιβληθεί η εφάπαξ εισφορά, θα πρέπει να γίνει έκτακτη συνεδρία της βουλής με σχετικό νομοσχέδιο μέχρι την Τρίτη. 

Τα φορολογικά μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα της Κύπρου, περιορίζουν το μέγεθος του δανείου που απαιτείται από τη ζώνη του ευρώ, προκειμένου να διατηρηθεί το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. 

Ο Dijsselbloem είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, το χρέος του νησιού θα πέσει στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Είπε ότι η ζώνη του ευρώ θα επικροτούσε μια συμβολή στη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Η Επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε ότι το Ταμείο εξετάζει τη θέση του. 

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την οικονομία της Κύπρου, χρηματοδοτείται πλήρως», είπε. «Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μια συμβολή στη χρηματοδότηση του πακέτου αυτού ... Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί». 

Στην ανακοίνωση του το Eurogroup καλωσορίζει τους όρους εντολής για την ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, που περιλαμβάνει την ομάδα Moneyval με ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο, και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη του ελέγχου θα είναι άμεση. Σε περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου, τα προβλήματα θα διορθωθούν ως μέρος των όρων του προγράμματος. 

Το Eurogroup συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει για να υιοθετήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αφορά την υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης που φθάνουν το 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να ενισχύσουν τις προσπάθειες στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. 

Το Eurogroup επιπλέον καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα για κινητοποίηση εσωτερικών πόρων ώστε να μειωθεί το μέγεθος της βοήθειας του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή: 

• Μιας άμεσης έκτακτης εισφοράς που θα εφαρμοστεί σε καταθέτες που είναι κάτοικοι και μη κάτοικοι 
• Την αύξηση του φόρου που παρακρατείται για κεφαλαιουχικά έσοδα 
• Την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 
• Αύξηση του εταιρικού φόρου 
• Bail in των κατόχων αξιογράφων 

Το Eurogroup προσβλέπει σε συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για χρηματοοικονομική συμμετοχή. 

Το Eurogroup εκφράζει βεβαιότητα ότι αυτές οι πρωτοβουλίες όπως και η αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψουν στο κυπριακό χρέος, που υπολογίζεται να φθάσει το 100% του ΑΕΠ, να παραμείνει σε βιώσιμη βάση και να ενισχύσει τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας. 

Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση στο χρηματοοικονομικό τομέα που είναι συνδεδεμένη με το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ θα ρυθμιστεί με την ανάλογη σμίκρυνση του τομέα, με τον τραπεζικό τομέα να φθάνει το μέσο όρο του τραπεζικού τομέα μέχρι το 2018, και επομένως να διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη του βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. 

Επιπλέον, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, η οποία να προστατεύει τη σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων και δεν επιβαρύνει το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες, το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμούσσεν δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία για εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής από ελληνική τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση, το Eurogroup θεωρεί ότι η κατ 'αρχήν οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο είναι δικαιολογημένη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο και την ευρωζώνη στο σύνολό της, παρέχοντας ένα χρηματοδοτικό κονδύλιο το οποίο έχει μειωθεί έως και €10 δισ. Η Ευρωομάδα θα επικροτούσε μια συμβολή από το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. 

Το Eurogroup καλεί τις αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ολοκληρώσουν γρήγορα το μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που συνέταξε η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής συμφωνίας στήριξης θα ξεκινήσει. 

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2013 και υπόκειται στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

source: stockwatch.com.cy
Share |