Wednesday, June 23, 2010

Πτωτικά και σήμερα ο χρυσός


Πτωτικά και σήμερα ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από τη νέα άνοδο που σημείωσε σήμερα το δολάριο, γεγονός που πλήττει την ελκυστικότητα των μετάλλων.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,5% στα 1.234,80 δολάρια η ουγγιά συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την πτωτική πορεία.
Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2264 δολάρια από το επίπεδο των 1,2271 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2271 δολάρια.
Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται σήμερα στις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ανάσχεσης της ανάκαμψης. Αφορμή για τους προβληματισμούς αυτούς έδωσαν τα στοιχεία για την μεταποίηση στην Ε.Ε. Ανάλογος προβληματισμός επικράτησε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά την υποχώρηση που εμφάνισαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών μετριάζοντας έτσι την ανατίμηση του δολαρίου.

source: reporter.gr

Βουτιά 1,9% για το αργό


Βουτιά 1,9% για το αργό

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σαφώς επηρεασμένο από την πτώση των πωλήσεων νέων κατοικιών και τον προβληματισμό που εξέφρασε η Fed σχετικά με την πορεία της οικονομίας μετά την δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 1,9% σταματώντας στα 76,35 δολάρια το βαρέλι.
Ιστορικό χαμηλό «άγγιξαν» οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μαϊο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 20% στις 405.000. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στις 446.000.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Fed (FOMC), οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες υποστηρίζουν λιγότερο την οικονομική ανάκαμψη, εξαιτίας κυρίως της εξέλιξης της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρώπης.

Η οικονομική ανάπτυξη προχωρά, ενώ και η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια βελτίωσης, αναφέρει η ανακοίνωση, ωστόσο όμως, η προοπτική της σταθεροποίησης των τιμών του καταναλωτή, δικαιολογούν αυτά τα επίπεδα των επιτοκίων, τα οποία παραμένουν σταθερά από το Δεκέμβριο του 2008. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες ο πληθωρισμός δεν αποκλείεται να επιβραδυνθεί, μετά και τη σταθεροποίηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση για τα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση για τα αποθέματα αργού

Απρόσμενη αύξηση σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν 2,017 εκατ. βαρέλια στα 365,122 εκατ. βαρέλια, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,762 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 217,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 300 χιλ..

Τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 287 χιλ. βαρέλια στα 156,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική ικανότητα των διυλιστηρίων υποχώρησε στο 89,4% από 87,9% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση στο 88,1%.

source: capital.gr

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, βελτιώνεται η αγορά εργασίας


Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, βελτιώνεται η αγορά εργασίας

Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για 12η διαδοχική φορά.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε παράλληλα στο κείμενο της ανακοίνωσης την εκτίμηση της ότι οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν να δικαιολογούν "τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο".

Ωστόσο στην ανακοίνωση της η Fed, επικαλούμενη εξελίξεις από το εξωτερικό, σημειώνει ότι "οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί λιγότερο υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη". Μετά τη συνάντηση του Απριλίου η Fed είχε αναφέρει ότι οι συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει:

"Τα νεότερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Απρίλιο υποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να εξελίσσεται και η αγορά εργασίας σταδιακά βελτιώνεται.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται αν και διατηρούνται οι περιορισμοί από την υψηλή ανεργία, τη μέτρια ανάπτυξη των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στην αγορά ακινήτων και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε μη-οικιστικές υποδομές συνεχίζουν να είναι αδύναμες και οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Οι ενάρξεις κατοικιών παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα.

Οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί λιγότερο υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω των εξελίξεων στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό.

Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζεται να συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμώ, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να παραμένει μετριοπαθής για ένα διάστημα.

Οι τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων υποχώρησαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα. Με τη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να συνεχίζει να αμβλύνει τις κοστολογικές πιέσεις και τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν σταθερές, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25% και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες -περιλαμβανόμενων των χαμηλών ρυθμών χρησιμοποίησης των πόρων, των συγκρατημένων εξελίξεων στον πληθωρισμό και των σταθερών πληθωριστικών προσδοκιών- είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook και τις οικονομικές εξελίξεις και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα των τιμών.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, James Bullard, Elizabeth A. Duke, Donald L. Kohn, Sandra Pianalto. Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo και Kevin M. Warsh.

Κατά της δράσης ψήφισε ο Thomas M. Hoenig, ο οποίος θεώρησε πως η επιλογή να εκφράζεται η προσδοκία για εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι πλέον δικαιολογημένη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση μελλοντικών ανισορροπιών και αύξηση των κινδύνων στη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ευελιξία της Επιτροπής να αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αδύναμη ζήτηση στη δημοπρασία των 5ετών ομολόγων


ΗΠΑ: Αδύναμη ζήτηση στη δημοπρασία των 5ετών ομολόγων

Στο 1,995% διαμορφώθηκε η απόδοση των πενταετών ομολόγων ύψους 38 δισ. δολ. που δημοπράτησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στις 2,58 φορές το ποσό της προσφοράς, έναντι 2,69 κατά μέσο όρο στις τελευταίες τέσσερις παρόμοιες δημοπρασίες.

Οι έμμεσοι πλειοδότες, μια κλάση επενδυτών που περιλαμβάνει τις ξένες κεντρικές τράπεζες, αγόρασαν το 34,6% της έκδοσης από 42,4% στις πρόσφατες πωλήσεις.

source: capital.gr

ΠΑΟ: Πρόταση Βγενόπουλου σε Γ. Βαρδινογιάννη


ΠΑΟ: Πρόταση Βγενόπουλου σε Γ. Βαρδινογιάννη


Την εξαγορά των μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάνη στην ΠΑΕ ΠΑΟ που θα συνδυασθεί με επιπρόσθετη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ κατά 23 εκατ. ευρώ πρότεινε ο Α. Βγενόπουλος. Η πρόταση ισχύει έως τις 23 Ιουλίου 2010.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έκανα σήμερα την κάτωθι πρόταση στον κ. Γ. Βαρδινογιάννη
«κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη
Ηρώδου Αττικού 12Α
Μαρούσι

23 Ιουνίου 2010

Γιάννη,

Παρόλο που όπως γνωρίζεις δεν ήταν στις προθέσεις μου να αγοράσω τις μετοχές σου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η επιλογή σου να τερματισθεί επί της ουσίας η πολυμετοχικότητα και οι δυσάρεστες εξελίξεις που φοβούμαι ότι προδιαγράφονται για την αγαπημένη μου ομάδα με αναγκάζουν να σου καταθέσω την παρακάτω πρόταση:

1. Είμαι διατεθειμένος να αγοράσω τις μετοχές σου στην αναλογική καθαρή θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αυτή θα προσδιορισθεί μετά τη διενέργεια του απαραίτητου οικονομικού και νομικού ελέγχου της ΠΑΕ σε συμφωνία των Ορκωτών Λογιστών των δύο πλευρών. Η αξία που θα προκύψει θα προσαυξηθεί και από την εύλογη αξία του προπονητικού κέντρου της Παιανίας που θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει την μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την λειτουργία της ομάδας.


2. Μετά την ολοκλήρωσή της συναλλαγής θα καλύψω επιπρόσθετα και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ κατά 23 εκατ. ευρώ που υπολογίζω ότι θα χρειασθούν, ώστε ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Προς τούτο σε ενημερώνω ότι εφόσον αποδεχθείς την πρότασή μου ο κ. Ν. Πατέρας έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει Πρόεδρος της ΠΑΕ τουλάχιστον για δύο χρόνια και θα έχει όλη τη διαχείριση της ομάδας εν λευκώ.

3. Εάν από την αποδοχή της πρότασής μου μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής προκύψει ουσιαστική αποδυνάμωση του ρόστερ της ομάδας ή βέβαιη απώλεια εσόδων από αυτά που σήμερα προϋπολογίζονται το τίμημα θα μειώνεται αναλογικά.

4. Ορίζω ως Ορκωτούς Λογιστές των αγοραστών την εταιρεία Grant Thornton (κ. Β. Καζάς) και σαν δικηγόρους το νομικό γραφείο V&P (κ.κ. Λουκάς Ρούφος και Αλέκα Τατάγια) και επιθυμώ, εάν η πρότασή μoυ γίνει αποδεκτή, να προχωρήσουμε τις διαδικασίες άμεσα.

5. Η πρότασή μου ισχύει μέχρι τις 23 Ιουλίου 2010.

Με τιμή,

Ανδρέας Βγενόπουλος»

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ότι εφόσον η πρότασή μου γίνει αποδεκτή θα προχωρήσω άμεσα στην εφαρμογή της πραγματικής πολυμετοχικότητας βάσει όλων των αρχών και των εξαγγελιών που έκανε η ΠΕΚ πριν δύο περίπου χρόνια.

Εφόσον η πρότασή μου δεν γίνει αποδεκτή ισχύει η τελευταία μου δήλωση περί αποχώρησης. Σ΄αυτή την περίπτωση, για το συμφέρον της ομάδας δεν πρόκειται ποτέ να κάνω αντιπολίτευση και θα χαίρομαι ή θα λυπάμαι για τα αποτελέσματα μαζί με όλους τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.


source: euro2day.gr

Κατά 60% μειώνει η Ρωσία τη ροή φ.αερίου προς τη Λευκορωσία


Κατά 60% μειώνει η Ρωσία τη ροή φ.αερίου προς τη Λευκορωσία

Η Gazprom μείωσε κατά 15% τη Δευτέρα και 30% την Τρίτη τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία και έχει ανακοινώσει ότι η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία.

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Ρωσία και Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να δηλώνει ότι έχει μειώσει κατά 60% την παροχή φυσικού αερίου στη γειτονική της χώρα.

Ωστόσο η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη δεν έχει επηερασθεί, παρά τις απειλές του Μινσκ για κλείσιμο των αγωγών.

«Η Λευκορωσία δεν κάνει καμία ενέργεια για να αποπληρώσει το χρέος της για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Και από τις 23 Ιουνίου 2010 στις 10.00 το πρωί περιορίζουμε τη ροή κατά 60%», αναφέρεται σε ανακοίνωση του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ωστόσο, «η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του λευκορωσικού εδάφους πραγματοποιείται κανονικά και οι καταναλωτές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διέρχεται μέσω της Λευκορωσίας.

Η Gazprom μείωσε κατά 15% τη Δευτέρα και 30% την Τρίτη τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία και έχει ανακοινώσει ότι η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία.

Οι δύο χώρες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων η μία έναντι της άλλης, η Μόσχα για το φυσικό αέριο που έχει καταναλωθεί και το Μινσκ για τέλη διέλευσης.

Η Gazprom έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί μέτρα ώστε οι Ευρωπαίοι πελάτες της να μην θιγούν από τη διένεξη, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Ιανουάριο 2009.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει όμηρος στη διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με αξιωματούχους των δυο χωρών.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει όμηρος στη διαμάχη αυτή. Είναι ένα θέμα που αφορά τη Λευκορωσία και τη Ρωσία», τόνισε ο Ετινγκερ στο Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Σεμάσκο.

«Ζητούμε από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν καλόπιστα για την επίλυση του προβλήματος. Η Επιτροπή περιμένει να μην επηρεαστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ότι η ροή αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς καμία διακοπή προς τις ενδιαφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Ετινγκερ.


source: naftemporiki.gr

Moody’s: Στα €89,4 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω Repo


Moody’s: Στα €89,4 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω Repo

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 89,4 δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς στην ΕΚΤ, τονίζει η Moody’s σε έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.

«Οι αλλαγές στο προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν διευρύνει τη μη συνοχή των ωριμάνσεων,» προειδοποίησαν οι αναλυτές του οίκου Κωνσταντίνος Κυπρέας και Mardig Haladjian.

«Το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ δεν είναι ούτε επιθυμητό ούτε βιώσιμο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.»

Τονίζουν επίσης πως οι καταθέσεις έπεσαν λόγω ανησυχιών των πελατών σε σχέση με τη φορολογία, τις επενδύσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και έναν εταιρικό φόρο που εισήχθη τον Ιανουάριο. Οι πελάτες επιπλέον μετέφεραν κεφάλαια στις ξένες μονάδες τραπεζών, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και σημειώνεται επιβράδυνση αυτών των εκροών, «παραμένει ένα σημαντικό θέμα, δεδομένης της εύθραυστης ψυχολογίας των καταθετών.»

Οι ελληνικές τράπεζες δημιουργούν «δεξαμενές εργαλείων τα οποία μπορούν να προκριθούν για αναχρηματοδότηση στην ΕΚΤ» μέσω συμφωνιών επαναγοράς, ανέφερε η Moody’s.

source: capital.gr

Βρετανία: Σε υψηλό 5 μηνών τα δάνεια για αγορά κατοικίας το Μάιο


Βρετανία: Σε υψηλό 5 μηνών τα δάνεια για αγορά κατοικίας το Μάιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν για αγορά κατοικίας στη Βρετανία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών το Μάιο, ωστόσο ο καθαρός δανεισμός σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες υποχώρησε περεταίρω λόγω της αδύναμης ζήτησης για δάνεια, σύμφωνα με την British Bankers΄ Association.

Σύμφωνα με την ένωση οι τράπεζες ενέκριναν 36.709 ενυπόθηκα δάνεια για αγορά κατοικίας, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος από το Δεκέμβριο, έναντι 35.964 τον Απρίλιο.

Το μέγεθος του Μαΐου ήταν μεγαλύτερο των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Ωστόσο δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τις 34.336 εγκρίσεις το Μάιο του 2009 ενώ είναι πολύ μικρότερο από τις 63.877 τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

Ενώ ο ενυπόθηκος δανεισμός αυξάνεται σταδιακά, ο δανεισμός των τραπεζών σε μη χρηματοοικονομικές εταιρείες παρέμεινε μικρός. Σύμφωνα με την BBA ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 1,3 δισ. λίρες.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούνιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης επεκτάθηκε με πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών τον Ιούνιο, ωστόσο η αύξηση υποδηλώνει ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι του πρώτου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Markit που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 56 μονάδες τον Ιούνιο από 56,4 μονάδες το Μάιο. Η πτώση οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στον μεταποιητικό όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο μεταποιητικός PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες τον Ιούνιο, από 55,8 μονάδες το Μάιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών περιορίστηκε στις 55,4 μονάδες από 56,2 μονάδες το Μάιο.

Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση.

Τα στοιχεία ήταν μικτά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις. Δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του μεταποιητικού PΜΙ στις 55,5 μονάδες, του δείκτης των υπηρεσιών στις 56 μονάδες, ενώ ο σύνθετος δείκτης προβλεπόταν ότι θα υποχωρήσει στις 55,5 μονάδες.

Παρά την πτώση, η προκαταρκτική δημοσκόπηση της Markit για τον Ιούνιο υποδεικνύει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέκαμψε σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε με ρυθμό 0,6%-0,7% στο δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Η ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση και ειδικότερα στις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης βασίζονται σε στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.


source: capital.gr

Γερμανία: Αμετάβλητος ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK


Γερμανία: Αμετάβλητος ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρηθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιούλιο, ωστόσο τα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών για τα εισοδήματα.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς GfK ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης μελλοντικού καταναλωτικού κλίματος εμφανίστηκε αμετάβλητος στις 3,5 μονάδες καθώς τα νοικοκυριά ήταν πιο αισιόδοξα για το οικονομικό outlook, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη διάθεση για αγορές.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 3,3 μονάδες, χαμηλότερα από τις 3,5 μονάδες του Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

«Σημαντική αύξηση παρατηρείται στη διάθεση των καταναλωτών για αγορές… η οποία ωφελείται από την έκτακτη τόνωση που δίνει το Μουντιάλ», ανέφερε η GfK σε ανακοίνωσή της. «Ωστόσο, οι συζητήσεις για αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης ως αποτέλεσμα του επερχόμενου πακέτου λιτότητας ολοένα περισσότερο κλονίζει τους καταναλωτές».

Τα νοικοκυριά εμφανίστηκαν επίσης πιο απαισιόδοξα αναφορικά με τις προσδοκίες εισοδήματος. Ο αντίστοιχος δείκτης – που αφορά τον Ιούνιο – υποχώρησε στις 8,2 μονάδες, από 23,7 μονάδες το Μάιο.

Ο γενικός δείκτης του GfK αναφέρεται στον επόμενο μήνα, ενώ οι τρεις επιμέρους δέικτες – οικονομικών προσδοκιών, προσδοκιών εισοδήματος και αγοραστικής τάσης – αναφέρονται στον τρέχοντα μήνα.

Οι οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν στις 5,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 3,9 μονάδες το Μάιο, η αγοραστική τάση ενισχύθηκε στις 30,4 μονάδες, από 18,1 μονάδες, ανέφερε η GfK.


source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Βελτίωση του δείκτη λιανικών πωλήσεων CBI τον Ιούνιο


Μ. Βρετανία: Βελτίωση του δείκτη λιανικών πωλήσεων CBI τον Ιούνιο


Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στη Μ. Βρετανία βελτιώθηκε τον Ιούνιο, ωστόσο παρέμεινε αρνητικός σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).

Στη μηνιαία έκθεση Distributive Trades το ισοζύγιο των λιανικών πωλήσεων ανήλθε στο -5 τον Ιούνιο από -18 το Μάιο.

Σημειώνεται πως το ισοζύγιο πωλήσεων αποτελεί τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού των λιανοπωλητών, οι οποίοι δήλωσαν υψηλότερες πωλήσεις και εκείνων που δήλωσαν χαμηλότερες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο όγκος των παραγγελιών βελτιώθηκε στο -7 από το -24 το Μάιο.

«Οι λιανοπωλητές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών αποτέλεσαν το χειρότερο τομέα, ενώ οι τα παντοπωλεία και τα διαρκή αγαθά σημείωσαν σταθερή ανάπτυξη», ανέφερε ο Ian McCafferty, επικεφαλής οικονομολόγος της CBI.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 27 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου και συμμετείχαν 129 εταιρείες.

source: capital.gr

Ιαπωνία: Ενέκρινε τη διάθεση $1,8 δισ. προς την Ελλάδα μέσω ΔΝΤ


Ιαπωνία: Ενέκρινε τη διάθεση $1,8 δισ. προς την Ελλάδα μέσω ΔΝΤ

Στην διεύρυνση της πιστωτικής γραμμής της με την Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει η Ιαπωνία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να διευρύνει την πιστωτική της γραμμή με την Ελλάδα κατά 160 δισ. γεν (1,8 δισ. δολάρια), στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της για το πακέτο διάσωσης στο οποίο συμμετέχει μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η χρηματοδότηση, η οποία ανακοινώθηκε ενόψει της συνάντησης κορυφής του G20 στο Τορόντο αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι επιπρόσθετα των 40 δισ. γεν που έχει ήδη διαθέσει σε δάνεια η Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει τη χορήγηση των κεφαλαίων από την Ιαπωνία μέσα στους επόμενους μήνες και θα αρχίσει να μεταφέρει τα χρήματα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 30 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί να διατεθεί έως το 2012.

source: capital.gr

BOE: Η πρώτη ψήφος υπέρ της αύξησης των επιτοκίων


BOE: Η πρώτη ψήφος υπέρ της αύξησης των επιτοκίων

Το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), Andrew Sentance είναι ο πρώτος που τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων σε διάστημα περίπου δύο ετών, προκαλώντας ρήξη μεταξύ των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της MPC που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου και είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι η επιτροπή ψήφισε με ψήφους 7-1 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5%.

Ο Sentance τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων στο 0,75%, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει «ανθεκτικός» και μετά την ύφεση.

«Παρά τις υφιστάμενες αβεβαιότητες, για το εν λόγω μέλος, ήταν σωστό να αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά ορισμένα από τα ειδικά μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόστηκαν μέσω της χαλάρωσης της πολιτικής στα τέλη του 2008 και το 2009», αναφέρεται στα πρακτικά. «Άλλα μέλη εκτιμούν ότι οι αλλαγές στους κινδύνους που ελλοχεύουν δεν είναι ικανές να απαιτήσουν την αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής.

source: capital.gr
Share |