Monday, March 8, 2010

FDIC: Προς πώληση προβληματικών δανείων ύψους 1 δισ. δολ.


FDIC: Προς πώληση προβληματικών δανείων ύψους 1 δισ. δολ.

Την πώληση «προβληματικών δανείων» ύψους 1 δισ. δολ. σχεδιάζει η FDIC τον επόμενο μήνα, με σκοπό να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο της.
Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και τα διαθέτει η Federal Deposit Insurance Corp., και τα οποία φτάνουν τα 50,4 δισ. δολάρια, έχουν προέλθει από την Silverton Bank N.A., η οποία κατέρρευσε τον περσινό Μάιο.
Την κίνηση αυτή, πολλοί αναλυτές την μετέφρασαν ως φόβο για τη FDIC, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2010 θα είναι πολύ πιο δύσκολη για τις περιφερειακές τράπεζες. Η FDIC πιθανόν να αναμένει περισσότερες χρεοκοπίες, και προετοιμάζεται ώστε το χαρτοφυλάκιο της να «αντέξει» τις αγορές προβληματικών δανείων, επισημαίνουν οι αναλυτές. Σημειώνεται εδώ ότι το 2009 η FDIC είχε έλλειμμα στις ασφαλίσεις κεφαλαίων περίπου 20,9 δισ. δολάρια.

source: reporter.gr

Ελαφρώς ανοδικά το αργό- Στα 81,87 δολάρια


Ελαφρώς ανοδικά το αργό- Στα 81,87 δολάρια

Ελαφρώς ανοδικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, καθώς η πτώση του δολαρίου ενίσχυσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Επιπλέον, η αισιοδοξία που επικρατεί για την παγκόσμια οικονομία, επέδρασε θετικά για τις εντολές αγοράς, καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αρχίζουν σιγά σιγά να εξαλείφονται, μαζί με τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης του πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,4% στα 81,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχαν βρεθεί ακόμα και στα 82,47 δολάρια.
Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς διαπραγματευόταν στα 1,3688 δολάρια από το επίπεδο των 1,3626 δολ. που έκλεισε το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3662 δολ.

Η ενίσχυση του ευρώ συνδέεται με την προοπτική παροχής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ε.Ε εφόσον παραστεί ανάγκη. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία η "ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα" αλλά και η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schauble στην οποία αποκαλύπτει το "σχέδιο για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κατά τα πρότυπα του Δ.Ν.Τ" . Σήμερα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Amadeu Altafah επιβεβαίωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του νέου Ταμείου θα κατατεθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Ανέφερε ότι η δημιουργία του Ταμείου βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Και νέες χρεοκοπίες


ΗΠΑ: Και νέες χρεοκοπίες


Η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ FDIC έβαλε λουκέτο σε τράπεζες στην Φλόριντα, στο Ιλινόις, στη Μέριλαντ και στη Γιούτα, αυξάνοντας σε 26 τον αριθμό των πτωχευμένων τραπεζών από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ.

Πέρσι δηλώθηκαν 140 πτωχεύσεις τραπεζών, εξαιτίας της σώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων και της οικονομικής ύφεσης. Στελέχη της αρχής FDIC προβλέπουν πως οι ρυθμοί κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών θα επιταχυνθούν εντός των επόμενων μηνών.

Με την οικονομία να έχει εξασθενίσει, την ανεργία να αυξάνεται, τις τιμές κατοικιών να υποχωρούν και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων να επιδεινώνεται, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πτωχεύσεις τραπεζών, κατατρώγοντας δισ. δολ. από τα κεφάλαια του FDIC. Το ταμείο έπεσε πέρσι στο «κόκκινο» καταγράφοντας έλλειμμα 20,9 δισ. δολαρίων.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Νέα άνοδος του δείκτη απασχόλησης τον Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Νέα άνοδος του δείκτη απασχόλησης τον Φεβρουάριο


Σε τροχιά ανάκαμψης διατηρήθηκε τον Φεβρουάριο η αμερικανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Το Conference Board ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης των τάσεων στην απασχόληση σημείωσε άνοδο 0,3% τον Φεβρουάριο για να αναρριχηθεί στις 93,2 μονάδες, μετά από άνοδο 1,4% τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης συμπλήρωσε έξι διαδοχικούς ανοδικούς μήνες και εμφανίζει σωρευτικά κέρδη 13,4%, ήτοι τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1994.

source: capital.gr

Θύματα της "δημοσιονομικής αμαρτίας" της Ελλάδας οι βουλγαρικές τράπεζες

Θύματα της "δημοσιονομικής αμαρτίας" της Ελλάδας οι βουλγαρικές τράπεζες

Μπορεί η Βουλγαρία να καυχιέται για το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ρισκάρει να δει τις τράπεζες της να πλήττονται από τις «δημοσιονομικές αμαρτίες» της γειτονικής Ελλάδας, προειδοποιούν οι Fitch Ratings και Capital Economics.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, σχεδόν το ένα τρίτο των βουλγαρικών τραπεζών έχουν ελληνική μητρική, όπως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, το κόστος χρηματοδότησης των οποίων αναμένεται να αυξηθεί μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα μέτρα λιτότητας θα διαβρώσουν τόσο την τραπεζική κερδοφορία όσο και τα τραπεζικά κεφάλαια, οδηγώντας σε χρηματοοικονομική αστάθεια, φαινόμενο που αναμένεται να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Το πιθανότερο ‘κανάλι’ διάδοσης των ελληνικών προβλημάτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mark Young, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης τραπεζών αναδυόμενων αγορών της Fitch Ratings στο Λονδίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 2 Μαρτίου. «Ενδεχόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα των μητρικών θα μπορούσαν να διοχετευτούν, επηρεάζοντας την απόδοση των θυγατρικών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων για τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ενώ σε ανάλογη κίνηση ενδέχεται να προβούν οι Standard & Poor’s και Moody’s.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η υποβάθμιση μπορεί να σημαίνει ότι οι ελληνικές μητρικές θα φυλάξουν κεφάλαια για χρήση στην εγχώρια αγορά, αποτυγχάνοντας να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος των μονάδων τους στα Βαλκάνια. Μεταξύ αυτών, η United Bulgarian Bank AD της Εθνικής Τράπεζας αλλά και η Eurobank EFG Bulgaria AD, που χρηματοδοτούνται μόνο κατά ένα μέρος από τις καταθέσεις.

"Υποψιαζόμεθα πως η χρηματοδότηση των θυγατρικών θα δεχτεί ολοένα αυξανόμενες πιέσεις το τρέχον έτος", σημειώνει ο Neil Shearing, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Capital Economics. "Ακόμη και στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες διατηρήσουν τη ροή κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι πως η πρόσφατη ύφεση θα αναγκάσει αυτές, και τις δυτικές τράπεζες γενικότερα, να μειώσουν την έκθεσή τους στην αναδυόμενη Ευρώπη".

source: capital.gr

Daimler: Προς πώληση του μεριδίου της στη Tata Motors


Daimler: Προς πώληση του μεριδίου της στη Tata Motors

Η γερμανική Daimler AG φέρεται να εξετάζει την πώληση του μεριδίου της στην ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Tata Motors Ltd. που φτάνει το 5,34%, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων.

Η αξία του μερίδιο της Daimler ενδεχομένως να φτάσει τα 429 εκατ. δολ. σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Η Citigroup έχει αναλάβει την πώληση του μεριδίου.

Η μετοχή της Tata Motors σημειώνει βουτικά 5,6% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μικρές απώλειες 0,2% σημειώνει ο τίτλος της Daimler στη Γερμανία.

source: capital.gr

FSA: Ανέπαφο το καθεστώς ρευστότητας των βρετανικών τραπεζών


FSA: Ανέπαφο το καθεστώς ρευστότητας των βρετανικών τραπεζών

Ανέπαφο θα παραμείνει το καθεστώς ρευστότητας των βρετανικών τραπεζών, τουλάχιστον για την ώρα, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της χώρας, FSA, η οποία τον προηγούμενο χρόνο, τις υποχρέωσε να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η FSA θα ανακοινώσει το νέο καθεστώς ρευστότητας τον Οκτώβρη, το οποίο ενδέχεται να παραμείνει το ίδιο, καθώς η ρυθμιστική αρχή κρίνει πρόωρη την αύξηση των απαιτήσεων σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο. "Αυτή η θέση θα αναθεωρηθεί αργότερα εντός του έτους", ανακοίνωσε η FSA.

source: reporter.gr

48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη Βρετανία


48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στη Βρετανία

Βρετανία Διεθνή 48ωρη απεργία πραγματοποιούν περίπου 270.000 δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των αποζημιώσεων που προβλέπουν οι περικοπές στις θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι η απεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογική αντίδραση εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εδώ και δύο δεκαετίες. Εξαιτίας της απεργίας έχουν προκληθεί προβλήματα στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα δικαστήρια, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και τα ταμεία ανεργίας.

source: reporter.gr

Γερμανία: Αυξήμενη 0,6% η βιομηχανική παραγωγή


Γερμανία: Αυξήμενη 0,6% η βιομηχανική παραγωγή

Άνοδο 0,6% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατά το μήνα Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αυξήσεως 1% που έκαναν λόγο οι αναλυτές, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας. Επιπλέον, η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο σημείωσε πτώση 14,3% λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Στα αναθεωρημένα στοιχείου του Δεκεμβρίου, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1%, έναντι μεγαλύτερης πτώσης 2,6% στις προηγούμενες εκτιμήσεις.

source: reporter.gr

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αγοράσει ελληνικά CDS!

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αγοράσει ελληνικά CDS!

Έτοιμη για την αγορά ελληυνικών CDS είναι η Ε.Ε. στις 16 Μαρτίου, δηλώνουν κορυφαίες πηγές από τις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, η Γαλλία και το Eurogroup επεξεργάζονται σχέδιο για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, είπε την Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα της Γερμανίας ότι θα βρεθεί ‘’αποτελεσματικός τρόπος’’.



Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker στο Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όλι Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Τα ανωτέρω δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Όλι Ρεν, μιλώντας στην στην εφημερίδα Financial Times Deutschland για να συμπληρώσει «Εμείς, η Κομισιόν, συνεργαζόμαστε σε αυτό το θέμα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλα μέλη της ΕΕ».

«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της Ευρωζώνης», δηλώνει ο Φιλανδός επίτροπος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει να συνδέονται με αυστηρούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάσσεται πλέον ανοιχτά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Zontag, ο οποίος απορρίπτει παράλληλα τη «λύση» της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.

Ντ. Στρος Καν: Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επιλυθούν εντός της Ευρωζώνης

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα επιλυθούν εντός της Ευρωζώνης και δεν θα επιληφθεί του θέματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η δήλωση ανήκει στον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις χώρες της Ευρωζώνης ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δίνη του ελληνικού προβλήματος. Τόνισε πως δεν πιστεύει ότι θα χρειασθεί η εμπλοκή του ΔΝΤ, καθώς η Ευρωζώνη επιθυμεί να ασχοληθεί εκείνη με το πρόβλημα. «Εάν χρειασθεί κάτι παραπάνω, εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε, αλλά έως τώρα πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», συμπλήρωσε ο Στρος Καν.

source: reporter.gr

MetLife: Εξαγορά της Alico έναντι 15,5 δισ. δολ.


MetLife: Εξαγορά της Alico έναντι 15,5 δισ. δολ.

Συμφωνία για την απόκτηση της American Life Insurance (Alico) από την AIG έναντι ποσού περίπου 15,5 δισ. δολαρίων υπέγραψε η MetLife όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η εταιρεία πρόκειται να καταβάλει 6,8 δισ. δολάρια σε μετρητά και περί τα 8,7 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό που θα καταβληθεί σε μετρητά θα προέλθει από την έκδοση κύριου χρέους και κοινών μετοχών καθώς και από μετρητά.

Η συναλλαγή αναμένεται να ενισχύσει τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του 2011 κατά 45-55 σεντς περίπου.

Η εξαγορά της Alico θα βοηθήσει τη MetLife – τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ασφαλειών ζωής στις ΗΠΑ – να επεκτείνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ιαπωνία. Η μονάδα ιδρύθηκε το 1921 και εξυπηρετεί 19 εκατ. πελάτες σε συνολικά 54 χώρες.

Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει την AIG να αποπληρώσει το χρέος της προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Επένδυση 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

Επένδυση 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον αραβικών κεφαλαίων για την υλοποίηση σημαντικού ύψους επενδύσεων στο λιμάνι του Αστακού.

Όπως έγινε χθες γνωστό το εμιράτο του Κατάρ προτίθεται να προχωρήσει σε επένδυση ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Η συμφωνία που συνδέεται με σειρά επαφών στο Κατάρ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, και νωρίτερα και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Ιανουάριο, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαδικασία αδειοδοτήσεων, υπό την επίβλεψη της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ενδιαφέρον των αραβικών κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο λιμάνι του Αστακού χρονολογείται από το 2008. Τότε στελέχη της αγοράς που εκπροσωπούσαν αραβικά κεφάλαια είχαν ζητήσει από τις ιδιοκτήτριες τράπεζες και την εταιρεία διαχείρισης έκθεση για τις υποδομές και τη λειτουργία της ΝΑΒΙΠΕ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε νέα κρούση και ζητήθηκαν εκ νέου επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των δραστηριοτήτων του λιμένα.

Σημειώνεται πως το μοναδικό ιδιωτικό λιμάνι της χώρας, ενταγμένο ήδη από το καλοκαίρι του 2007 στο Εθνικό Σύστημα Λιμένων και με άδεια εκτελωνισμού, έχει περάσει από τις αρχές του 2008 υπό τον έλεγχο των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Emporiki Bank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την ΑΕΓΕΚ για τη ρύθμιση μέρους των χρεών της. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, η ΑΕΓΕΚ συμφώνησε για τη μεταβίβαση των εταιρειών Αστακός Τerminal Α.Ε (η ιδιοκτήτρια της ΝΑΒΙΠΕ) και Akarport Α.Ε. (η εταιρεία-διαχειρίστρια), στις πιστώτριες τράπεζες έναντι 125 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. είναι σήμερα η μοναδική στη χώρα βιομηχανική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως Ελεύθερη Ζώνη και διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Πλατυγιαλίου, 7 χλμ. νότια του Αστακού, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ και αναγνωρίστηκαν ως ελεύθερη ζώνη το 1990. Έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, η εταιρεία-ιδιοκτήτρια πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ (και της εταιρείας Μέτων, την οποία αργότερα απορρόφησε) και σήμερα ανήκει σε εταιρεία συμμετοχών των τριών τραπεζών. Ποσοστό διαθέτει και η ΣΥΜΕΤ, εταιρεία συμφερόντων του Β. Κούτση (πρώην προέδρου του ΟΛΠ την περίοδο 1989-1993), που στο παρελθόν κατέθεσε πρόταση –η οποία όμως δεν ευδοκίμησε– για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Η θέση του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής στο Πλατυγιάλι του Αστακού θεωρείται ως στρατηγικής εμπορικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής από τα μεγάλα λιμάνια δυτικής Μεσογείου και της Αδριατικής προς τη Διώρυγα του Σουέζ και τον Εύξεινο Πόντο. Τα τελευταία χρόνια επιδιώχθηκε να αποτελέσει μεγάλη εμπορευματική πύλη στα δυτικά της χώρας, προσφέροντας υπηρεσίες 3PL υψηλού επιπέδου.

Διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, τρεις γερανογέφυρες και μπορεί να εξυπηρετήσει περί το 1 εκατ. κοντέινερ ετησίως. Καλύπτει μια περιοχή 1.830 στρεμμάτων, εκ των οποίων η έκταση του λιμανιού διαμορφώνεται σε 711 στρέμματα κι εκείνη της βιομηχανικής ζώνης σε 623 στρέμματα.

Σήμερα τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου λειτουργεί μόνο στη Ρεβυθούσα, στον κόλπο των Μεγάρων, ενώ συζητείται η κατασκευή ενός ακόμη στην περιοχή της Καβάλας, στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ. Με την υλοποίησή της επένδυσης αυτής η χώρα μας αυξάνει τις πηγές τροφοδοσίας με αέριο, γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ το Κατάρ αποκτά πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

source: capital.gr

Γερμανία: Στα σκαριά ειδικός φόρος για τις τράπεζες


Γερμανία: Στα σκαριά ειδικός φόρος για τις τράπεζες


Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προετοιμάζει ειδικό φόρο για τις τράπεζες, σύμφωνα με το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Wirschaftswoche.

Ο Michael Meister, κοινοβουλευτικής ηγέτης του κυβερνώντος CDU, δήλωσε στο περιοδικό πως ο φόρος θα βοηθήσει να καλυφθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ειδικού ταμεία για προστασία έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Οι τράπεζες που θα μπορέσουν να μειώσουν τον συστημικό τους κίνδυνο θα πληρώσουν χαμηλότερη φορολογία, δήλωσε ο Meister στο περιοδικό που κυκλοφόρησε το σαββατοκύριακο.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €39,625 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €39,625 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 39,625 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 70 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Παρασκευή.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή χορηγήσεων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα αγοράσει σταδιακά καλυμμένα ομόλογα τόσο στη πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά, στο πλαίσιο προγράμματος που θα συνεχιστεί αρκετά μέσα στο 2010.

Αναμένει πως θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των 60 δισ. δολ. που προβλέπει το πρόγραμμα έως τα τέλη του Ιουνίου του 2010, το αργότερο.

source: capital.gr

Dubai World to Seek Loan Delay in Talks, Bankers Say


Dubai World to Seek Loan Delay in Talks, Bankers Say

March 8 (Bloomberg) -- Dubai World, the state-owned holding company in talks to renegotiate about $26 billion of debt, will ask banks for permission to delay loan repayments when it presents a plan to creditors this month, said three bankers familiar with the negotiations.

Banks may be able to avoid a so-called haircut, where they receive less money than what they’re owed, if they wait to be repaid, said two of the bankers, who declined to be identified because the talks are private. The banks may also receive a guarantee from Dubai’s government, one of the bankers said.

Dubai World and its Nakheel PJSC and Limitless LLC property units used loans to finance real estate projects such as palm tree-shaped islands off the emirate’s coast, which they struggled to refinance amid the credit crisis. Dubai World said in November it would seek to delay repaying all loans until May, sparking the biggest plunge in developing-nation stocks.

“The proposal will be a meaningful one,” said Saud Masud, Dubai-based head of Middle Eastern research at UBS AG. “I would highly doubt that what they come out with will be accepted and everyone moves on.”

Deloitte LLP and Moelis & Co., Dubai World’s advisers, are asking the Dubai Financial Support Fund for more money to fund interest payments on the loans in the meantime, the bankers said. Dubai World will primarily rely on asset sales to finance the payments, bankers said. Spokesmen for Dubai World and the Dubai Financial Support Fund declined to comment.

London Meetings

Dubai World will approach lenders for the first time this week with a plan to restructure its debt, the Financial Times reported today. The company has asked creditors to meetings in London from today, the FT said.

Dubai World will present a restructuring proposal to its creditors after its advisers complete valuing the company’s assets, a person close to the Dubai government said Feb. 17. The final proposal will be made after consultations with the Abu Dhabi government and the United Arab Emirates’ central bank, which along with two Abu Dhabi-owned banks lent $20 billion last year to Dubai’s financial support fund to help state-owned companies during the credit crisis, he said.

Nakheel’s $1.73 billion of bonds may be swapped for new securities, the person said. Under another option, banks seeking early repayment would get less than those that wait, he said.

More than 90 banks are owed money by Dubai World. Seven of its biggest creditors, HSBC Holdings Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc, Lloyds Banking Group Plc, Standard Chartered Plc, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., Emirates NBD PJSC and Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, are negotiating with Dubai World on behalf of the lenders, according to bankers.

source: bloomberg

Sarkozy Says Euro Zone Ready to Help Greece If Needed


Sarkozy Says Euro Zone Ready to Help Greece If Needed

March 8 (Bloomberg) -- French President Nicolas Sarkozy said the euro region is ready to rescue Greece should the government struggle to fund its budget deficit, arguing that the country is “under attack” from so-called speculators.

“I want to be very clear: if it were necessary, the states of the euro zone would fulfill their commitments,” Sarkozy said in Paris yesterday after a meeting with Greek Prime Minister George Papandreou. “There can be no doubt in this regard.” While Greece doesn’t need assistance now, “we have measures, we are ready, we are determined,” he said.

The euro strengthened, Asian stocks rose and U.S. and European stock-index futures climbed. Sarkozy’s comments were among the strongest by an EU leader to signal the bloc would bail out Greece as they try to warn investors against betting on declines in the euro and Greek bonds. Papandreou’s government last week passed further austerity measures and sold 5 billion euros ($6.8 billion) of debt.

“Speculators and the markets should know that solidarity means something and that, if there’s a problem, we are there,” said Sarkozy. “The sooner we say that and the more firmly we say that, the more rapidly we settle the problem.”

The euro gained 0.5 percent to $1.3696 at 8:50 a.m. in Paris, paring its losses over the past three months to 7 percent. The MSCI Asia Pacific Index advanced 1.9 percent to a six-week high.

Yield Spread

The spread between the yield on Greek 10-year bonds and their German counterparts fell to the lowest in three weeks on March 3. Papandreou, who meets President Barack Obama in Washington tomorrow, said he wants a “normalization” in Greek market interest rates after the deficit-cutting steps.

Greece faces more than 20 billion euros in debt redemptions in April and May.

Sarkozy wouldn’t say what steps the EU would take and German Chancellor Angela Merkel, who runs Europe’s largest economy, has so far refused to give the green light to any aid package. Merkel said after meeting Papandreou on March 5 that the question of a bailout “‘absolutely doesn’t arise.” Her coalition partner, Guido Westerwelle, said he won’t sign a “blank check” for Greece.

“Nobody can doubt how reluctant the Germans are, and I am starting to think that if official money is needed in May, then there may first be a major discussion between the Germans and the French how to do this,” said Erik Nielsen, chief European economist at Goldman Sachs Group Inc. in London, in an e-mailed note. “It really comes down to some very fundamental issues of how the euro-zone will function going forward.”

European Monetary Fund

Holger Schmieding, chief European economist at Bank of America-Merrill Lynch in London, said European leaders may be enacting “some bad cop, good cop routine, with Merkel praising the Greek fiscal adjustment less enthusiastically than Sarkozy.” Neither leader is departing from a Feb. 11 EU summit agreement to help Greece if needed, Schmieding said in a note.

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble indicated his government is already thinking about how another Greek crisis can be avoided, saying the euro region should consider creating an institution similar to the International Monetary Fund.

“We shouldn’t rule anything out, including the creation of a European Monetary Fund,” he said in an interview with the Welt am Sonntag newspaper published yesterday.

The comments come after proposals for a European Monetary Fund were put forward last month by Deutsche Bank AG Chief Economist Thomas Mayer and Daniel Gros, director of the Centre for European Policy Studies in Brussels.

Fund Tasks

The EMF could ease the disruption caused by the failure of a euro member to pay its bills by offering investors new EMF bonds in exchange for the defaulted securities, they said. Investors would be required to take a “haircut.”

“Setting up a European Monetary Fund is superior to the option of either calling in the IMF or muddling through on the basis of ad hoc interventions,” Mayer and Gros wrote in an article in the Economist last month.

International Monetary Fund Managing Director Dominique Strauss-Kahn said in an interview yesterday it’s “perfectly reasonable for Europeans to try to build an institution they need.” He also said a monetary fund that intervenes in euros would stand in contrast to the IMF, whose aid packages come in a currency that’s different than the borrower’s currency.

Flaws in the euro region’s governance were also indentified by former Federal Reserve Chairman Paul Volcker, who said in an interview on March 6 that the lack of a political union to back up the European Central Bank is a “structural crack.”

“Maybe fortunately it’s tested with a country as small as Greece, which doesn’t present an insuperable financing problem,” he said.

source: bloomberg
Shell-PetroChina: Προσφορά εξαγοράς Arrow Energy


Προσφορά εξαγοράς για την εταιρία Arrow Energy της Αυστραλίας έναντι του ποσού των 3,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3 δισ. δολ. ΗΠΑ) κατέθεσαν Shell και PetroChina.

Οι μέτοχοι της Arrow Energy θα λάβουν 4,45 δολάρια Αυστραλίας σε μετρητά για κάθε μετοχή που κατέχουν, δηλαδή με premium 28% σε σύγκριση με το «κλείσιμο» της μετοχής στις 5 Μαρτίου 2010.

source: euro2day.gr

AIG: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Alico


AIG: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Alico

Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της ασφαλιστικής της μονάδας American Life Insurance Co (Alico) στην Metlife έναντι περίπου 15,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές βρίσκεται η AIG, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η Metlife εκτιμάται ότι θα καταβάλει περίπου 6,8 δισ. δολάρια σε μετρητά και περί τα 8,7 δισ. δολάρια σε μετοχές.

Η συμφωνία, η οποία φέρεται να έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Η εξαγορά της Alico θα βοηθήσει τη MetLife – τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία ασφαλειών ζωής στις ΗΠΑ – να επεκτείνει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ιαπωνία. Η μονάδα ιδρύθηκε το 1921 και εξυπηρετεί 19 εκατ. πελάτες σε συνολικά 54 χώρες.

Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα κλείσει στα τέλη της χρονιάς και αναμένεται να βοηθήσει την AIG να αποπληρώσει το χρέος της προς την αμερικανική κυβέρνηση.

source: naftemporiki

MIG: Σχολιασμός Δημοσιευμάτων


MIG: Σχολιασμός Δημοσιευμάτων

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου η "MARFIN INVESTMENT GROUP A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" ("MIG") ανακοινώνει σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000 ότι έχουν λάβει χώρα συζητήσεις για την πώληση από τη MIG στον Όμιλο Olayan και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών (πρώην Chipita) της θυγατρικής της MIG "VIVARTIA ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ" ("VIVARTIA") μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης των τεσσάρων κλάδων της VIVARTIA. H MIG θα προβεί σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ευθύς ως συντρέξει ανακοινώσιμη πληροφορία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


source: capital.gr

Morgan Stanley: Η εκδίκηση του δολαρίου


Morgan Stanley: Η εκδίκηση του δολαρίου


Αν η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ό,τι χειρότερο για το δολάριο το 2009, η σταδιακή της απόσυρση φέτος θα δώσει σηµαντική ώθηση στο αµερικανικό νόµισµα. Με την ευρωζώνη αντιµέτωπη µε τη σοβαρότερη κρίση στην 11χρονη ιστορία της, οι χώρες που επέλεξαν να µείνουν εκτός αισθάνονται δικαιωµένες βλέποντας το ευρώ να εξασθενεί και τις αµφιβολίες για τη βιωσιµότητα της οικονοµικής και νοµισµατικής ένωσης να εντείνονται. Ιδιαίτερα στη Βρετανία και τη Δανία, χώρες-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέφυγαν συµµετοχή στο κοινό νόµισµα, η κρίση έχει ενθαρρύνει την κριτική στο οικοδόµηµα της ΟΝΕ.

Στη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί δηµοψήφισµα για συµµετοχή στην ευρωζώνη πριν από τις εκλογές του 2011, φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο. Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν την κοινή γνώµη βαθιά διχασµένη για το αν θα πρέπει να αποχαιρετήσει οριστικά την κορώνα για το ευρώ. Στη Βρετανία, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κλιµακώνει τη ρητορική του ενάντια στην ιδέα συµµετοχής στην ΟΝΕ, ενόψει εκλογών την άνοιξη, τις οποίες, όπως δείχνουν τα πράγµατα, πρόκειται να κερδίσει. «Το έλλειµµα και το χρέος µας είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, το τελευταίο πράγµα που χρειαζόµαστε είναι ο δηµοσιονοµικός κορσές του ευρώ», δήλωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, David Cameron, υποσχόµενος ότι η Βρετανία δεν θα γίνει ποτέ µέλος της ευρωζώνης µε το κόµµα του στην κυβέρνηση.


Άνοδο των αµερικανικών επιτοκίων και ανοδική κίνηση των αποδόσεων στα 10ετή κρατικά οµόλογα προς το 5,5% φέτος προβλέπει ο οίκοςΣτη Σουηδια, όπου η συµµετοχή στην ΟΝΕ απορρίφθηκε σε δηµοψήφισµα το 2003, η δηµοσιονοµική κρίση στην Ελλάδα µάλλον αποδυναµώνει περαιτέρω την όποια προοπτική υιοθέτησης του ευρώ, σύµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές. Η κοινή γνώµη φαίνεται να προτιµά νοικοκυρεµένα δηµοσιονοµικά. Ακόµα και σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ο ενθουσιασµός για την προοπτική συµµετοχής στην ευρωζώνη φαίνεται να υποχωρεί. Η Πολωνία και η Τσεχία διαπίστωσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στις εξαγωγές τους σε σχέση µε τη Σλοβενία και τη Σλοβακία που έγιναν µέλη της ΟΝΕ, βλέποντας, όµως, την ενίσχυση του ευρώ κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης να πλήττει τις εξαγωγές τους. Φέτος, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει υπέρ του δολαρίου και στην αγορά συναλλάγµατος παίζεται µεγάλο παιχνίδι υψηλής µόχλευσης. Με τη Fed, τη νοµισµατική Αρχή των ΗΠΑ, να κάνει τις πρώτες κινήσεις σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων µέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονοµίας, όπως η πρόσφατη άνοδος του προεξοφλητικού επιτοκίου, η προοπτική αυτή θα δρα ενισχυτικά για το δολάριο.

«Βλέπουµε την ισοτιµία ευρώ-δολαρίου να υποχωρεί στο 1,24 µέχρι το τέλος του 2010. Μπορεί µερικοί παίκτες να έπιασαν την κίνηση του δολαρίου τους τελευταίους δύο µήνες, αλλά υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ξαφνιάστηκαν. Αν υπάρξει συµµετοχή από ευρεία κατηγορία επενδυτών και επιβιβαστούν στην ανοδική τάση, η αδυναµία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κλιµακωθεί», σχολιάζει η Sofia Drossos, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά ισοτιµιών στη Morgan Stanley.

Οι αναλυτες του οικου προβλέπουν άνοδο των αµερικανικών επιτοκίων µε την ανάκαµψη της οικονοµίας των ΗΠΑ να ενισχύεται. Προβλέπουν τις αποδόσεις στα 10ετή κρατικά οµόλογα να κινούνται ανοδικά προς το 5,5% φέτος, εξέλιξη που θα προσφέρει επιτοκιακή στήριξη στο δολάριο.


«Προβλέπουµε ότι το δολάριο θα γίνει νόµισµα υψηλής απόδοσης το 2010. Ήδη αντιδρά θετικά στα καλά νέα για την ανάπτυξη και αναµένουµε ότι η τάση αυτή θα έχει συνέχεια. Το τελευταίο τρίµηνο του 2009 η αγορά περίµενε ισχνή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, γύρω στο 1,5%, αλλά έπιασε 6%! Οι θετικές εκπλήξεις στο µέτωπο της ανάπτυξης ώθησαν το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα τους δύο τελευταίους µήνες. Δεν είναι, όµως, µόνο το θέµα της σταδιακής απόσυρσης των µέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και η κυκλική φάση ανάκαµψης της αµερικανικής οικονοµίας που δρουν ευνοϊκά. Το δολάριο µπορεί να τα πάει καλά ακόµη και σε περιβάλλον αβεβαιότητας στις αγορές».

source: capital.gr

Καλπάζει η ανεργία στις οικοδομές


Καλπάζει η ανεργία στις οικοδομές


Εκτός ελέγχου καλπάζει η ανεργία στην οικοδομική βιομηχανία δήλωσε το Σαββάτο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), Σώτος Λοής, μιλώντας στο δέκατο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τη φετινή πορεία της κατασκευαστικής βιομηχανίας, επεσήμανε ότι μέσα σε επτά ημέρες οι άνεργοι ανήλθαν στις 3671 από 3505.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει το «ακατόρθωτο», όπως υπέδειξε, δηλαδή την πλήρη υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του 2010, συνδέοντας τα προβλήματα της βιομηχανίας με το σχετικά χαμηλό βαθμό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών το 2009.

Εισηγήθηκε επίσης την προώθηση και εκτέλεση των έργων που έχουν ανασταλεί το 2009 όπως είναι τα κεντρικά γραφεία του Ταχυδρομείου, των Δημοσίων Έργων, το κτίριο της βουλής και άλλων έργων, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

«Κάθε αναπτυξιακό έργο ύψους €10 εκ. που αναστέλλεται δημιουργεί 200 ανέργους από την οικοδομική βιομηχανία και άλλους 200 από τον ευρύτερο τομέα της βιομηχανίας», επεσήμανε.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, υποστήριξε ότι το όφελος για την οικοδομική βιομηχανία είναι πολύ μεγαλύτερο από την εκτέλεση μικρών έργων που προωθεί η κυβέρνηση σε διάφορες κοινότητες.

«Εκατόν μικρά έργα των €100 χιλ. δημιουργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ένα των €10 εκ.» επεσήμανε.

source: stockwatch.com.cy

Kraft probed over Cadbury deal


Kraft probed over Cadbury deal


(Reuters) - Kraft Foods is being investigated by British regulators on whether the company misled employees and investors in its battle to take over Cadbury, the Wall Street Journal said, citing people familiar with the matter. In January, Kraft agreed to buy Cadbury in a deal worth about $18.4 billion (12.1 billion pounds).

source: iii.co.uk
Share |