Monday, August 24, 2009

Ξαναχτυπά ο Dr. Doom

Ξαναχτυπά ο Dr. Doom

Αυξημένο κίνδυνο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση, μετά από μια περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, βλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, του οποίου το παρατσούκλι είναι Dr. Doom καθώς ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο Roubini σε άρθρο του στους Financial Times θεωρεί ότι η ύφεση στις ΗΠΑ, την Βρετανία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ολοκληρωθεί επισήμως πριν το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με βραδείς ρυθμούς για του λάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή. Αντίθετα, θεωρεί ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα κράτη, όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Ο Roubini προειδοποιεί επίσης ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είναι αντιμέτωπες με ένα οικονομικό δίλημμα: Αν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την διόγκωση των ελλειμμάτων μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, ενδεχομένως να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης. Από την άλλη αν διατηρήσουν τα μεγάλα ελλείμματα, οι ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, γεγονός που εμποδίζει παραδοσιακά την οικονομικά ανάπτυξη.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στις -0,74 μονάδες ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed

ΗΠΑ: Στις -0,74 μονάδες ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed

Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed κατά το μήνα Ιούλιο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις -0,74 μονάδες από τις -1,8 μονάδες κατά το μήνα Ιούνιο.

reporter.gr

Warner Chilcott: Eξαγορά του κλάδου φαρμάκων της P&G έναντι 3,1 δισ. δολ.

Warner Chilcott: Eξαγορά του κλάδου φαρμάκων της P&G έναντι 3,1 δισ. δολ.

Στην εξαγορά του κλάδου φαρμάκων της Procter & Gamble έναντι ποσού 3,1 δισ. δολαρίων προχώρησε η φαρμακευτική εταιρία Warner Chilcott, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Η P&G εκτιμά ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009. Το δάνειο για την εξαγορά της εταιρίας αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ένα κονσότσιουμ 6 τράπεζών, μεταξύ των οποίων η J.P. Morgan Chase και η Bank of America. Το δάνειο όμως θα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο μοχλευμένο δάνειο που δίνεται μέσα στο 2009 στις ΗΠΑ.

Τα μοχλευμένα δάνεια δίνονται σε εταιρίες που έχουν σημαντικό δανεισμό και οι όροι τους τείνουν να είναι πιο αυστηροί σε σχέση με τα δάνεια σε εταιρίες με χαμηλό δανεισμό.

Η μονάδα της P&G έχει ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 2 δις. δολάρια και είχε βγει προς πώληση από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

reporter.gr

Κοντά στα 75 δολ. το αργό

Κοντά στα 75 δολ. το αργό


Σε ανοδικό έδαφος κινείται η τιμή του αργού στις αρχικές συναλλαγές της Δευτέρα πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 75 δολ. το βαρέλι και τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς βελτιώνεται η επενδυτική ψυχολογία και επιστρέφει η διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύεται 67 cents, ή 0,9%, στα 74,56 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Η τιμή του αργού τύπου Brent σημειώνει άνοδο 0,4% στα 74,46 δολ. το βαρέλι στο ICE futures exchange του Λονδίνου.

Νωρίτερα, το αργό παραδόσεως Οκτωβρίου αναρριχήθηκε έως τα 74,81 δολ. το βαρέλι στο Globex, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου.

Σε ανοδικό έδαφος κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου μετά την υποχώρηση του συμβολαίου σε χαμηλά επτά ετών στη προηγούμενη συνεδρίαση.

Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύεται 7,60 cents, ή 2,8% στα 2,880 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

capital.gr

Ρωσία: Μικρή αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο

Ρωσία: Μικρή αύξηση του ΑΕΠ τον Ιούλιο


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Η ρωσική οικονομία εξήλθε από την ύφεση, ωστόσο η χρηματοπιστωτική κρίση παραμένει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Andrei Klepach όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αν και σε ετήσια βάση σημειώνει πτώση 9,3%.

capital.gr

ΜPB: Στις 27/8 και όχι στις 28/8 τα αποτελέσματα εξαμήνου

ΜPB: Στις 27/8 και όχι στις 28/8 τα αποτελέσματα εξαμήνου


Στις 27 και όχι στις 28 Αυγούστου θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank Public Co Ltd, για να εξετάσει μεταξύ άλλων τα οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2009, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την ίδια ημέρα.

capital.gr

Santander: Πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων 16,5 δισ. ευρώ

Santander: Πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων 16,5 δισ. ευρώ

Πρόγραμμα εξαγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων ονομαστικής αξίας 16,5 δισ. ευρώ εκπόνησε η ισπανική τράπεζα Santander, η οποία αποβλέπει σε ενίσχυση του ισολογισμού της.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η διοίκηση της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης διευκρίνισε ότι η εξαγορά αφορά κυρίως τους τίτλους με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις και προβλέπει έκπτωση 10-39% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

naftemporiki

Ευρωζώνη: Αύξηση-ρεκόρ του δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών

Ευρωζώνη: Αύξηση-ρεκόρ του δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών

Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 19 μηνών κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης βιομηχανικών παραγγελιών της ευρωζώνης –είδηση που έρχεται να τονώσει την αισιόδοξη πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία βαίνει προς ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούνιο, παρότι βρίσκονται κατά 25,1% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones [.DJI] Newswires την περασμένη εβδομάδα ανέμεναν αύξηση των παραγγελιών κατά 3% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και πτώση 26,9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Οι καινούργιες παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των δύο τελευταίων ετών, ενώ οι παραγγελίες για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 3,1%. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες υποχώρησαν κατά 3,5%.

naftemporiki

Facebook: Αύξηση προσωπικού κατά 50% το 2009

Facebook: Αύξηση προσωπικού κατά 50% το 2009

Αύξηση του προσωπικού του κατά 50% σχεδιάζει για το τρέχον έτος το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντα προέδρου Μαρκ Ζούκερμπεργκ την περασμένη Πέμπτη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σήμερα, το Facebook απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζομένους και αριθμεί περισσότερους από 250 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες.

Τον Ιούνιο, η ανταγωνίστρια MySpace, η οποία ανήκει στην News Corp. είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε μείωση του προσωπικού της στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 30% και σε διεθνές επίπεδο είχε εξαγγείλει ότι θα διατηρήσει μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού του.

naftemporiki

Νέα «λουκέτα»

Νέα «λουκέτα»

Oι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έβαλαν «λουκέτο» στην Guaranty Bank του Τέξας, τα στοιχεία ενεργητικού της οποίας πωλήθηκαν στην ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, επιτρέποντας στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας να επεκτείνει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά.

Η κατάρρευση της Guaranty σηματοδοτεί τη δέκατη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής τράπεζας στην αμερικανική ιστορία, καθώς οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνεχίζουν και προχωρούν στο κλείσιμο ορισμένων από τις μεγαλύτερες προβληματικές τράπεζες στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τρία ακόμη μικρότερου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις πολιτείες Τζόρτζια και Αλαμπάμα, με συνολική αξία στοιχείων ενεργητικού στα 927 εκατ. δολάρια. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προέβλεψε ότι οι τέσσερις χρεοκοπίες θα κοστίσουν στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων 3,3 δισ. δολάρια.

Η Guaranty Bank, θυγατρική του ομίλου Guaranty Financial Group, αποτελεί την 81η τράπεζα που έχει χρεοκοπήσει στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους. Η αγορά των στοιχείων ενεργητικού από την BBVA θα βοηθήσει την ισπανική τράπεζα να υπερτριπλασιάσει τον αριθμό υποκαταστημάτων της στις ΗΠΑ. Η Guaranty είχε δίκτυο που αριθμούσε συνολικά 162 υποκαταστήματα και ήταν μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες τράπεζες με έδρα στο Τέξας.

naftemporiki

China Construction Bank: Αναμένει πτώση νέων δανείων 77% το β’ εξάμηνο

China Construction Bank: Αναμένει πτώση νέων δανείων 77% το β’ εξάμηνο

Στα 900 δισ. γιουάν (131,94 δισ. δολάρια) αναμένεται να διαμορφωθούν τα καινούργια δάνεια της China Construction Bank Corp., σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της διοίκησης, μεταβολή που υποδηλώνει κάθετη πτώση του δανεισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας (βάσει ενεργητικού) δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα πληγεί σε περίπτωση που οι Κινέζοι νομοθέτες αυξήσουν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, όπως σκέφτονται να κάνουν.

Η China Construction Bank, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας κατέχει μερίδιο 10% η Bank of America Corp., προχώρησε στην εκταμίευση 732 δισ. γιουάν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, στα ετήσια αποτελέσματα θα σημειωθεί βουτιά των νέων δανείων κατά 77% το δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με το πρώτο.

Παρ’ όλα αυτά, η υποχώρηση στις εκταμιεύσεις δανείων ήταν αναμενόμενη σε γενικές γραμμές, υποστηρίζουν οι αναλυτές, δεδομένης της αύξησης των νέων δανείων της κινεζικής τράπεζας κατά 20% το πρώτο τρίμηνο, μετά την ενθάρρυνση του Πεκίνου προς τις τράπεζες να αυξήσουν το δανεισμό για χρηματοδότηση του κρατικού πακέτου κινήτρων ύψους 4 τρισ. γιουάν.

«Η εκτίμησή μας για πτώση στα 900 δισ. γιουάν βασίζεται στις εσωτερικές προβλέψεις κερδοφορίας της τράπεζας, στο έλεγχο του κόστους και στα σημερινά επίπεδα ζήτησης», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Τζου Σιαοχουάνγκ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

naftemporiki

Τουρισμός: Μείωση 15% στα έσοδα Ιουλίου

Τουρισμός: Μείωση 15% στα έσοδα Ιουλίου


Μείωση της τάξης του 14,8% σημείωσαν τον Ιούλιο του 2009 τα τουριστικά έσοδα. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό το μήνα Ιούλιο 2009 περιορίστηκαν σε €232,5 εκ. σε σύγκριση με €272,9 εκ. τον Ιούλιο του 2008. Τον Ιούνιο, τα έσοδα είχαν σημειώσει μεγαλύτερη μείωση (-23,6%) και το Μάιο πτώση 17,3% δημιουργώντας προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού.

Τον Ιούλιο του 2009, οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν μείωση 11,2% έναντι -15,1% τον Ιούνιο.

-4% η κατά κεφαλή δαπάνη

Η κατά κεφαλή δαπάνη περιορίστηκε τον Ιούλιο του 2009 στα €764,6 σε σχέση με €796,7 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 4%. Τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη είχαν οι Ρώσοι τουρίστες με €1.029,8 ενώ ακολούθησαν οι Ιρλανδοί με €903,7 και οι τουρίστες από την Αυστρία με €897,3.

Η μέση ημερήσια δαπάνη τουριστών ανήλθε τον Ιούλιο του 2009 στα €75,6 έναντι €75,9,6 πέρσι (-0,4%), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών στο νησί περιορίστηκε στις 10,1 μέρες από 10,5 μέρες πέρσι.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €798,3 εκ. σε σύγκριση με €944,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008 σημειώνοντας μείωση 15,5%. Οι τουριστικές αφίξεις καταγράφουν πτώση 10,9% το επτάμηνο του 2009. Οι τουρίστες που έφθασαν στο νησί περιορίστηκαν στο 1,19 εκ. από 1,33 εκ. το επτάμηνο του 2008.


stockwatch.com.cy

Στις προτεινόμενες μετοχές της Merrill Lynch η ΕΤΕ με νέα τιμή τα 25 ευρώ

Στις προτεινόμενες μετοχές της Merrill Lynch η ΕΤΕ με νέα τιμή τα 25 ευρώ

Στη λίστα με τις περισσότερο προτεινόμενες μετοχές εντάσσει η Merrill Lynch τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθώς σημειώνει πως έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα ενώ τονίζει πως περιμένει καλά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Ο οίκος διατηρεί στις μετοχές που προτιμά λιγότερο τη Eurobank. Μάλιστα αυξάνει την τιμή στόχο για την ΕΤΕ στα 25 ευρώ από 22,6 ευρώ και περιμένει πως από τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου περιμένει ένα bullish μήνυμα. Γι΄ αυτό και βλέπει ανοδικό ρίσκο στις εκτιμήσεις της και αυξάνει την τιμή στόχο. Για τη Eurobank διατηρεί την τιμή στόχο των 8 ευρώ και σημειώνει πως διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2010 17 φορές, ένας πολλαπλασιαστής που είναι σημαντικά ανώτερος των μέσων ιστορικών επιπέδων.

reporter.gr

Sinopec: Ετοιμάζει "ταχύτατη" επέκταση εκτός Κίνα

Sinopec: Ετοιμάζει "ταχύτατη" επέκταση εκτός Κίνα



Μετά τα κέρδη ρεκόρ του α΄ εξαμήνου, η China Petroleum & Chemical (Sinopec) προετοιμάζεται για "ταχύτητη επέκταση" εκτός Κίνας, κυρίως μέσω εξαγορών.

Στο α΄ εξάμηνο τα κέρδη της Sinopec έφθασαν στα 33,2 δισ. γουάν ή 0,381 γουάν ανά μετοχή, έναντι 7,7 δισ. γουάν που ήταν στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα ξεπερνώντας σημαντικά τις προβλέψεις που τα τοποθετούσαν στα 0,057 γουάν ανά μετοχή.

Τα κέρδη του ομίλου στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 22 δισ. γουάν (3,22 δισ. δολάρια), ενώ η διοίκησή του αναμένει ότι τα κέρδη στο εννεάμηνο θα ενισχυθούν κατά 50%.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες έχουν δαπανήσει από τον Δεκέμβριο του 2008 τουλάχιστον 13 δισ. δολάρια για εξαγορά μεριδίων επιχειρήσεων εκτός Κίνας, εκμεταλλευόμενες και τις χαμηλές αποτιμήσεις λόγω της κρίσης.

Η Sinopec σχεδιάζει επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, επέκταση των ventures που αφορούν διυλιστήρια.

euro2day.gr

GM: Κόντα σε συμφωνία για πώληση της Hummer

GM: Κόντα σε συμφωνία για πώληση της Hummer


Στην υπογραφή συμφωνίας για την πώληση της μονάδας Hummer στην κινέζικη Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Co. φέρεται να προχωρά η GM, μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Εκπρόσωποι της Sichuan Tengzhong αναμένονται στα κεντρικά γραφεία της GM στο Detroit μέσα στην εβδομάδα, και είναι πιθανό να υπογραφεί συμφωνία η οποία θα οριστικοποιηθεί με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, όπως αναφέρει το Bloomberg στον διαδικτυακό του τόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες υπέγραψαν τον Ιούνιο μνημόνιο συνεργασίας για την πώληση.

capital.gr

UBS: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα EPS των ελληνικών τραπεζών

UBS: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα EPS των ελληνικών τραπεζών


Μετά την Deutsche Bank η οποία με έκθεσή της στις 20 Αυγούστου έθετε υψηλότερες τιμές-στόχους για έξι τραπεζικές μετοχές και η UBS θέτει νέες τιμές-στόχους για τις τράπεζες.

Σε σχετική της έκθεση με ημερομηνία 24 Αυγούστου η UBS προβλέπει βελτίωση των εσόδων με παράλληλη αύξηση των απομειώσεων για τις ελληνικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών είδαν, κατά πάσα πιθανότητα, τα χαμηλά τους στο α’ τρίμηνο του 2009. Όπως τονίζει οι πιέσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις δείχνουν να υποχωρούν, η χρηματοδότηση καθίσταται περισσότερο προσιτή, ενώ η ανατιμολόγηση δανείων καθώς και το euribor -το οποίο υποχωρεί- θα ωφελήσει την πλειονότητα των τραπεζών.

Επιπλέον, η UBS προβλέπει πως οι απομειώσεις για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να φτάσουν στις 175 μονάδες βάσης, κατά μέσο όρο, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες για την επόμενη διετία.

Για το σύνολο του κλάδου πάντως εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα είναι ενισχυμένα κατά 20% σε τριμηνιαία βάση (παρά τις υψηλότερες απομειώσεις), ενώ παράλληλα προσθέτει πως τα μεγέθη των Alpha Bank και Πειραιώς είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις συγκλίνουσες προβλέψεις. «Η θετική δυναμική της κερδοφορίας μας οδηγεί στο να αναβαθμίσουμε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 30%» τονίζει η UBS.

Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζει τις τιμές – στόχους για να αποτυπώσει τις αναβαθμισμένες τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου, ενώ αναβαθμίζει την Πειραιώς σε «buy», συμπληρώνοντας ότι η Alpha Bank παραμένει η «προτιμώμενη επιλογή της» από την ελληνική αγορά.

Αναλυτικά η UBS θέτει τις τιμές-στόχους ως εξής:

* Για την Alpha Bank θέτει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 13 ευρώ, από τα 9,5 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση "buy". Για τα μεγέθη της Alpha Bank σημειώνει ότι αναμένει καθαρά κέρδη στα 199 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο και 113 εκατ. ευρώ σε επίπεδο β΄ τριμήνου (εκτιμώντας πως θα είναι ένα "σχετικά καλό τρίμηνο") στον απόηχο της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, των ισχυρών εσόδων από συναλλαγές, της διακράτησης του κόστους και των σταθεροποιημένων απομειώσεων.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς θέτει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 12,8 ευρώ, από τα 7,8 ευρώ προηγουμένως, αναβαθμίζοντας τη σύσταση, όπως προαναφέρθηκε, σε "buy". Αναφερόμενη στα επικείμενα αποτελέσματα σημειώνει ότι προβλέπει καθαρά κέρδη ύψους 119 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο και κέρδη 67 εκατ. ευρώ για το β΄τρίμηνο, σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους.

* Για την Εθνική Τράπεζα θέτει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 24 ευρώ, από τα 19,9 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "neutral". Σχετικά με τα αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕ ο ελβετικός οίκος εκτιμά πως θα είναι "ισχυρά", με κέρδη στα 660 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των ισχυρών κερδών από συναλλαγές. Σε τριμηνιαία βάση προβλέπει ότι τα κέρδη θα είναι ενισχυμένα κατά 8% στα 343 εκατ. ευρώ.

* Για την Eurobank θέτει νέα τιμή-στόχο στα 10,8 ευρώ, από τα 7,2 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "neutral". Σχετικά με τα μεγέθη εκτιμά πως θα είναι "ικανοποιητικά" δεδομένου του γεμάτου προκλήσεις περιβάλλοντος, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 169 εκατ. ευρώ σστο εξάμηνο και στα 88 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο.


* Για την Marfin Popular Bank θέτει νέα τιμή-στόχο στα 1,9 ευρώ, από τα 1,4 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "sell". Εκτιμά πως ο όμιλος θα εμφανίσει βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με το "αδύναμο" α΄τρίμηνο, με τα καθρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 93 εκατ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους και στα 53 εκατ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο.

* Τέλος για τη μετοχή της ΑΤΕBank θέτει νέα τιμή-στόχο στα 1,3 ευρώ, από τα 0,9 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "sell". Προβλέπει επίσης "ικανοποιητικά" μεγέθη με καθαρά κέρδη στα 78 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του έτους και στα 41 εκατ. ευρώ για το β΄ τρίμηνο.

capital.gr

Ομπάμα: "Δεν είμαι anti business"

Ομπάμα: "Δεν είμαι anti business"


Μετά από έξι μήνες στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό BusinessWeek, υπερασπίζεται τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους, μιλάει για τα μαθήματα ηγεσίας που πήρε από τη μέχρι τώρα εμπειρία του, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες πως είναι "anti business".

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη συνέντευξή του πως στη μεταβατική περίοδο και τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, η διοίκηση ήταν σε λειτουργία κρίσης, καθώς το επίκεντρο ήταν το ευάλωτο οικονομικό σύστημα και οι ενέργειες που απαιτούνταν για να σταθεροποιηθεί, καθώς και η επίτευξη της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος χωρίς να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Έτσι, λέει πως έχει μιλήσει με πολλούς ηγέτες στο χώρο των επιχειρήσεων για αυτό το θέμα, έχοντας μιλήσει με τον Buffet για την κατάσταση της αγοράς, ή με τον CEO της General Electric, Jeff Immelt για τρόπους οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στον εταιρικό δανεισμό.

Επιπλέον ο πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε τις κατηγορίες πως είναι anti business, τονίζοντας πως η μόνη φορολογική του πολιτική μέχρι τώρα είναι φοροελαφρύνσεις για το 95% των εργαζομένων. “Πολλοί από αυτούς που πιστεύουν πως είμαστε anti business, μάλλον ξεχνάνε πως πριν από τρεις, τέσσερις μήνες, με μεγάλο πολιτικό κόστος, βγάλαμε τα κάστανα από τη φωτιά για αυτούς. Και, αν είναι στο χρηματοοικονομικό τομέα, απολαμβάνουν πολλές κυβερνητικές εγγυήσεις οι οποίες βοηθούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Έτσι, είναι δύσκολο να μην είμαι λίγο σκεπτικός όταν ακούω με κάποιο τρόπο πως είμαστε εναντίον των επιχειρήσεων,” σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως καταφέρθηκε εναντίον των μεγάλων μπόνους εν μέσω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

“Συνεχίζω να πιστεύω -και αυτό είναι απλά κοινή λογική, όχι anti business- πως αν είσαι πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της θητείας σου είχες μια τεράστια οικονομική κατάρρευση λόγω της οποίας χάθηκαν $10 τρισ. πλούτου, μάλλον πρέπει να σκεφτείς λίγο και να αναθεωρήσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους. Και όταν βλέπω πως η Wall Street δεν το κάνει αυτό, καταλαβαίνω πως όχι μόνο ξέχασαν το πρόσφατο παρελθόν, αλλά βάζουν την οικονομία της χώρας σε περαιτέρω κίνδυνο,” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

“Η σκέψη ορισμένων χρηματοοικονομικών ινστιτούτων ότι: ‘μπορούμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε μεγάλα ρίσκα και να πληρώνουμε στους εαυτούς μας εξαιρετικά μεγάλους μισθούς και μπόνους επειδή ξέρουμε πως είμαστε πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουμε’ είναι επικίνδυνη για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις,’’ πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη φορολογία, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως κατά την άποψή του, η σωστή ισορροπία υπήρχε στη δεκαετία του ΄90, επί Κλίντον. Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ένα μη βιώσιμο διαρθρωτικό έλλειμμα το οποίο πρέπει να μικρύνει, ενώ το 1% των φορολογουμένων έχουν διαρκώς αναπτυσσόμενη παραγωγικότητα. "Για εμάς, το να επανέλθουμε σε κάποιου είδους ισορροπία είναι τουλάχιστον λογικό," είπε, συμπληρώνοντας πως ο στόχος του είναι αυτή η ισορροπία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χωρίς όμως να είναι μερκαντιλιστής ή να καταφύγει σε τακτικές προστατευτισμού.

"Θα ήθελα να δω χαμηλότερο εταιρικό φόρο. Θα ήθελα να υπάρχουν λιγότερα παραθυράκια, έτσι ώστε δεν θα χάνουμε έσοδα. Θα ήθελα να ξανασκεφτούμε τη σχέση μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων […] Υπάρχουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις που πληρώνουν 35% φόρους, ενώ μερικές εταιρείες που είναι στη λίστα Fortune 100 πληρώνουν 12%," είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ελπίζει σε μια υγιή συζήτηση με την επιχειρηματική κοινότητα για αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση του BusinessWeek για το τι έμαθε σχετικά με θέματα μάνατζμεντ και ηγεσίας κατά τους πρώτους 6 μήνες της Προεδρίας του, ο Ομπάμα είπε πως το σημαντικότερο πράγμα που κατάλαβε είναι ότι πρέπει να βάλεις τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. "Δώσε τους την ελευθερία να καινοτομήσουν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά τα προβλήματα, να λογοδοτούν για τα αποτελέσματα, και σιγουρέψου πως συνεργάζονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Και νομίζω πως σε αυτό το θέμα είμαστε αρκετά πετυχημένοι," δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως το δεύτερο πράγμα που έμαθε αυτούς τους 6 μήνες είναι πως πολλές από τις αποφάσεις που παίρνει βασίζονται σε πιθανότητες. "Πολλές από τις αποφάσεις είτε για το Αφγανιστάν ή το τραπεζικό σύστημα, περιλαμβάνουν ένα σύνολο επιλογών, το αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένο, και παίρνω την καλύτερη δυνατή απόφαση -γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες, αλλά είμαι πρόθυμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ακόμα και αν υπάρχει ρίσκο,’’ τόνισε.

Συνολικά, ο Ομπάμα εκτίμησε πως η διοίκησή του έχει κάνει μια πραγματικά καλή δουλειά για την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος . "Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι κατανοούν πόσο πολύ είχε προχωρήσει το όλο θέμα, και αν είχε προχωρήσει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι είμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι παρηγοριά για αυτούς που βρίσκονται εκτός εργασίας ή τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν. Αλλά δεδομένης της ταχύτητας που έπρεπε να δράσουμε, με την αβεβαιότητα και το φόβο που υπήρχε εκεί έξω, κάνοντας μια αναδρομή, είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα," υπογράμμισε.

capital.gr

News Corp: Αναζητεί αγοραστές για το δείκτη Dow Jones

News Corp: Αναζητεί αγοραστές για το δείκτη Dow Jones

Ύστερα από 113 χρόνια «ζωής» ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones [.DJI] Industrial Average ίσως να αλλάξει όνομα. Η News Corp. η οποία εξαγόρασε τον όμιλο Dow Jones & Co. το 2007, εξετάζει την πώληση των δραστηριοτήτων χρηματιστηριακών δεικτών.

Πηγές αναφέρουν ότι αναζητούνται αγοραστές για το δείκτη Dow Jones και έχει ήδη ανατεθεί στη Goldman Sachs η αξιολόγηση πιθανών συμφωνιών. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal (που ανήκει στη News Corp.) στους πιθανούς υποψηφίους φέρονται η MSCI, ο κολοσσός διαχείρισης χρηματιστηρίων NYSE Euronext, αλλά και ο όμιλος Bloomberg LP. Ο Dow Jones δημιουργήθηκε από τον Τσάρλς Ντάου, συνιδρυτή της Dow Jones.

Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να αλλάζει το όνομα ενός τόσο ιστορικού δείκτη, αυτό όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο, σε περίπτωση, που ο έλεγχος του δείκτη περάσει σε άλλα χέρια.


naftemporiki

JP Morgan: Αναβάθμιση ΟΤΕ, αύξηση τιμής-στόχου για Alpha Bank

JP Morgan: Αναβάθμιση ΟΤΕ, αύξηση τιμής-στόχου για Alpha Bank

H JP Morgan αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τον ΟΤΕ [OTEr.AT] σε "neutral" από "underweight" και αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Alpha Bank [ACBr.AT] στα 16 ευρώ από 11 ευρώ, δίνοντας αξιολόγηση "overweight".

naftemporiki

Ποιοι πήραν τα οδικά έργα το 2009

Ποιοι πήραν τα οδικά έργα το 2009


Σε κούρσα για λίγους εξελίχθηκε η μάχη εργοληπτικών εταιρειών για εξασφάλιση συμβολαίων για οδικά έργα τους πρώτους επτά μήνες του 2009, με δύο μόλις εταιρείες να λαμβάνουν τα μισά σχεδόν από τα €76 εκ. για τα οποία υπογράφτηκαν φέτος συμβόλαια. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά σήμερα η StockWatch, τα είκοσι έργα κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων μοιράστηκαν σε δεκατρείς εργοληπτικές, μεταξύ των οποίων και τρεις εισηγμένες.

Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το μεγαλύτερο μερίδιο στα ποσά των συμβολαίων που υπογράφτηκαν είχε η Miltiades Neophytou Ltd. Αυτό οφείλεται εξολοκλήρου στο συμβόλαιο ύψους €21,5 εκ. για τη διαπλάτυνση του κόμβου παρά το ΓΣΠ, που οριστικοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου.

Τα περισσότερα συμβόλαια για έργα συνολικού κόστους €13,1 εκ. πήρε η Iacovou Brothers και η συνδεδεμένη της Iacovou Brothers Cοnstruction. Πρόκειται για τα έργα που αφορούν τη βελτίωση Βόρειου Παρακαμπτηρίου Δρόμου Πάφου (€5,5 εκ.), την κατασκευή δρόμου βιομηχανικής περιοχής Δαλίου προς Βαθιά Γωνιά (€2,7 εκ.), την περιοδική συντήρηση αυτοκινητόδρομου Α3 (€2,8 εκ.), το σφραγιστικό ασφαλτοπολτό του αυτοκινητόδρομου Α3 (€0,7 εκ.) και την περιοδική συντήρηση επαρχίας Λεμεσού (€2,9 εκ. - κοινοπραξία με Cybarco).

Η Iacovou Brothers, μαζί με τη Cybarco, έχουν κερδίσει την προσφορά για τη δημιουργία έξι λωρίδων στο δρόμο Αλάμπρας ύψους €32,4 εκ, που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη λόγω έφεσης των αποτυχόντων.

Η κοινοπραξία Lois Builders Ltd, Phoenix Construction και Εργοδυναμική Πατρών υπέγραψε συμβόλαιο €11,3 εκ. για τη βελτίωση δρόμου Παραλιμνίου-Δερύνειας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο που υπογράφτηκε φέτος για οδικά έργα, μετά από αυτό του κόμβου ΓΣΠ.


Συμβόλαια ύψους €5,3 εκ. εξασφάλισε η Medcon. Πήρε το συμβόλαιο της περιοδικής συντήρησης εντός των δημοτικών ορίων Λεμεσού (€1,5 εκ.) και την κατασκευή του οδικού δικτύου πρόσβασης στη μαρίνα Αγίας Νάπας (€2,6 εκ.). Μαζί με τη Νέμεσις, η Medcon έλαβε επίσης την περιοδική συντήρηση των αυτοκινητόδρομων Α1 και Α6, έναντι συνολικού ποσού €2,5 εκ.

Η Panayides Constructing πήρε το συμβόλαιο για την τρίτη φάση της βελτίωσης του δρόμου Πλατρών – Προδρόμου, ύψους €3,4 εκ. Μαζί με τη Charilaos Apostolides, η Panayides θα κάνει επίσης την περιοδική συντήρηση της επαρχίας Λευκωσίας (€3,8 εκ.).

Πέραν της κοινοπραξίας με τη Medcon για αυτοκινητόδρομους, η Νέμεσις Εργοληπτική πήρε το συμβόλαιο της περιοδικής συντήρησης των δρόμων της επαρχίας Πάφου (€1,9 εκ.), και η συνδεδεμένη Nemesis Asphalt την περιοδική συντήρηση των δρόμων εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας (€ 1,8 εκ.).

Η Cybarco πήρε εκτός από το συμβόλαιο με τους Iacovou Brothers στη Λεμεσό, την περιοδική συντήρηση των αυτοκινητόδρομων Α1, Α2 και Α9.
Η Charilaos Apostolides υπέγραψε συμβόλαιο €1,7 εκ. για την κατασκευή σύνδεσης τμήματος της οδού Ποταμιάνου με τη Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό και με τη Panayides θα κάνει περιοδική συντήρηση των δρόμων της επαρχίας Λευκωσίας.

H Kasinos Construction πήρε τα έργα της θωράκισης του παραλιακού μετώπου και των κυματοθραυστών στην Πόλη Χρυσοχούς, αξίας €3 εκ. και την αντιδιαβρωτική θωράκιση και προστασία του παραλιακού δρόμου στα Πότιμα Πάφου.

Η Hadjichristofi Constructions πήρε το συμβόλαιο €1,9.εκ. για τη δεύτερη φάση της κατασκευής του δρόμου Δαλίου – Παλαιού Δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού.

Τέλος, η Loizos Iordanou πήρε το συμβόλαιο €1,1 εκ. για τη σύνδεση του κυκλικού κόμβου Αγίου Αθανασίου με τη Λεωφ. Ανοικοδομήσεως.

stockwatch.com.cy

Αποζημίωση €1,7 εκ. προς Elma για αθέτηση συμφωνίας από μετόχους SFS

Αποζημίωση €1,7 εκ. προς Elma για αθέτηση συμφωνίας από μετόχους SFS



Η ELMA Holdings Public Company Ltd ανακοινώνει, προς πληροφορία των μετόχων της και του επενδυτικού κοινού, ότι το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας επεδίκασε το ποσό των ΕΥΡΩ 1.708.000 ως αποζημίωση για την αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους των κυρίων μετόχων της SFS Group Public Company Ltd κ.κ. Χριστόδουλου Έλληνα, Φίλιππου Λάρκου, Μιχάλη Πίτσιλλου και Νεόφυτου Νεοφύτου. Οι εναγόμενοι ανέλαβαν να μεταβιβάσουν επ’ ονόματι της ΕΛΜΑ Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών (ΔΑΜ) της SFS κάτι που αρνήθηκαν να το πράξουν.

Εφ’ όσον το ποσό αυτό εισπραχθεί θα βελτιωθεί σημαντικά η ροή μετρητών (cash flow) της Εταιρείας. Σε μικρότερο βαθμό θα αυξηθούν και τα κέρδη εφ’ όσον για το ένα τρίτο περίπου του ποσού έγινε πρόβλεψη σε προηγούμενα χρόνια.

stockwatch.com.cy

Σε "ισχυρά χέρια" το τραπεζικό ξέσπασμα

Σε "ισχυρά χέρια" το τραπεζικό ξέσπασμα


"Μπορεί και να έγιναν 2-3 υπερβολές παραπάνω, αλλά το ξέσπασμα ήταν αναπόφευκτο". Με
αυτά τα λόγια θέλησε να δικαιολογήσει κάπως την κατάσταση, κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες μας προέτρεπε να βγαίνουμε ανοιχτά υπέρ της αγοράς.

Τα "ισχυρά χέρια" έπαιξαν την αγορά, με αιχμή τις τράπεζες και το στοίχημα τους βγήκε. Για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την λογική της προεξόφλησης των βελτιωμένων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, που θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα.



Με λίγο ακραίο, τραβηγμένο τρόπο θα λέγαμε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά των 2.479 μονάδων και τον Ftse20 πάνω από τις 1.313 μονάδες.

Με πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο τον ρόλο των τραπεζών, οδηγό την Εθνική δικαιώνοντας απόλυτα όσους πόνταραν από τα τελευταία χαμηλά και δεν…οπισθοχώρησαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ωστόσο θα πρέπει να μην παραλείψουμε την τεχνική διάσταση και αυτής της κίνησης, καθώς με το ξέσπασμα της 21/8 το ΧΑ έρχεται να κλείσει έναν κύκλο, που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε, που στη συνεδρίαση της 15/10 κατέρρευσε με μιάς από τις 2.557 στις 2.381 μονάδες δηλαδή χωρίς να "δει" σε κλείσιμο το 2.400άρι.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο σε εκείνη την περίοδο, καθώς στις 16/10 ο FTSE20 έχανε τις 1.310 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης ελέω Εθνικής, ξεκινούσαν το τελευταίο κύμα της μεγάλης διόρθωσης.


Πάντα με αυτή την προσέγγιση η Εθνική Τράπεζα "επιστρέφει" στα επίπεδα εκείνων των ημερών καλύπτοντας ένα τεράστιο χάσμα (gap), που σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου σηματοδοτεί και "γύρισμα σελίδας".

Σε τιμές 17/10 "επιστρέφει" και η Eurobank, λίγο νωρίτερα στα επίπεδα της 12/11 η Alpha Bank και στις 5/11 η Τράπεζα Πειραιώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η Τράπεζα Κύπρου με 5.05 ευρώ "επιστρέφει" στα υψηλά της 2/6/09, η Marfin Popular στις 5/8/09 και τα 2,63 ευρώ το δε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις 5/6/09 και τα 5,45 ευρώ.

Γινόμαστε περισσότερο εκτενείς και περιγραφικοί για να γίνει πιο εμφανής η διαδρομή που ακολουθήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα χαμηλά στις 6-9 Μαρτίου και ο 5μηνος και πλέον κύκλος ανοδικής αντίδρασης μέχρι σήμερα. Διαδρομή, που δικαιώνει περίτρανα όσους παρακολουθούν την αγορά με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση (*).

Ο Τραπεζικός Δείκτης ξεπέρασε από νωρίς το όριο, που είχε τεθεί εδώ και μέρες, δηλαδή τις 3.100 αντιδρώντας προς τις 3230 μονάδες. Αυτή τη φορά με…ομοβροντία και των έξη ομίλων και καύσιμο τις υπερθετικές εκθέσεις-αναλύσεις ξένων οίκων.

Από την Citigroup που για ακόμη μία φορά πρώτη έδωσε τον τόνο, όταν στις 17/8 έθετε τον πήχη για την Εθνική στα 25 ευρώ και αφού είχε σαρώσει για τελικούς πελάτες της το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, που είχε βγει μέχρι τα χαμηλά των 19,5 ευρώ.

Citi και Deutsche Bank θα πρέπει να θεωρούνται από τους κύριους κερδισμένους αυτής της περιόδου σε αντίθεση με την Merrill Lynch, που με αναφορά της στις 22/7 έθετε εκτός λίστας την Εθνική. Στη συνεδρίαση όμως της Παρασκευής φάνηκε ξεκάθαρα ο άτυπος ανταγωνισμός των ομίλων για την διαμόρφωση μεγαλύτερων αποτιμήσεων, φέροντας όλο και κοντύτερα το ενδεχόμενο επόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Ετσι η Τράπεζα Πειραιώς με "κλείδωμα" (!) έπιασε τα 10,6 ευρώ διαμορφώνοντας κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ. Ανάλογα η Eurobank στα 10,26 ευρώ αποτιμώταν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank στα 10,51 ευρώ ανέβαζε την χρηματιστηριακή αξία στα 4,3 δισ. ευρώ. Στον ίδιο ρυθμό υψηλότερα η Τράπεζα Κύπρου στα 4,97 ευρώ, η Marfin Popular στα 2,54 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,56 ευρώ.

Το euro2day έκανε λόγο για…Χρηματιστήριο Αξιών Τραπεζών/ΧΑΤ στις 13 Αυγούστου και μία μέρα αργότερα έπαιρνε θέση "προς την διπλή κορυφή με οδηγό τις τράπεζες", επισημαίνοντας τον ξεκάθαρο αγοραστικό ρόλο και παρουσία των "ισχυρών χεριών" εγχώριων και ξένων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων που είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και αυτή τη φορά.

Αυτή τη φορά σημαντική ρευστότητα (προφανώς και…κερδοσκοπικά κεφάλαια) έλαβαν θέσεις, ενίσχυσαν συμμετοχές σε τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Folli Follie, Jumbo, Frigoglass, ΓΕΚΤέρνα, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.α.) κάτι που αποτυπώθηκε στους δείκτες FT μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Αποτυπώθηκε επίσης στη μεγαλύτερη διάθεση για μόχλευση (ΑΕΓΕΚ, ΕΥΔΑΠ, Μηχανική, Παρνασσός, Dionic, Forthnet, Αττικής κ.α.) στην σχέση ανοδικών-καθοδικών (3/1) και της συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Εύλογο το ερώτημα, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, για τα όρια της ανόδου (θα υπενθυμίσουμε το κύριο θέμα του ΜΕΤΟΧΟΥ) και ποιες είναι οι προτεραιότητες των ισχυρών της αγοράς.

Από αυτή την άποψη θα εμμείνουμε στην πάγια και ξεκάθαρη εκτίμηση μας, πως το Σύστημα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την συγκυρία για να πετύχει να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια, που θα ζητήσουν από την αγορά (ξένους και εγχώριους κύκλους) κατ΄ αρχήν κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι. Και μία τέτοια διαδικασία απαιτεί ελκυστικό χρηματιστηριακό-μετοχικό κλίμα, συμφέρουσες αποτιμήσεις και επαρκείς προσφορές κεφαλαίων.

(*) Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φίλους, παίκτες, αναλυτές, επισκέπτες, παράγοντες όσους (και είσασταν πολλοί) συμβούλευσαν, προέτρεψαν, διόρθωσαν επέκριναν αλλά με κάθε καλόπιστο τρόπο και διάθεση συνέβαλαν στο να έχουμε καλό ρυθμό σε αυτή την κίνηση της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Και έχω την εντύπωση, πως το euro2day κάτι κατάφερε σε αυτή την φάση της αγοράς. Με την συνδρομή σας ο αγώνας συνεχίζεται!

---Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Το επόµενο δεκαήµερο αναµένεται καυτό εντός και εκτός αγοράς καθώς εκτός από τα καλά νέα που στοιχηµατίζει η αγορά, η διάθεση για ρίσκο ενδεχοµένως θα ενισχυθεί και από τις πιθανές αναθεωρήσεις των τιµών στόχων ανεβάζοντας το δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Ποιοτικά, αυτό µεταφράζεται στο µειωµένο ρίσκο που εσωκλείουν οι τράπεζες καθώς αποµακρύνονται οι κίνδυνοι που είχαν ενσωµατωθεί κατά το προηγούµενο διάστηµα.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης επιβεβαίωσε µε ιδανικό τρόπο την στήριξη που βρήκε στην περιοχή των 2.270 µονάδων βάζοντας πλώρη για το υψηλό έτους από το οποίο αυτή τη φορά εκτιµούµε ότι θα πάρει απόσταση λόγω της δυναµικής που συνήθως αναπτύσσεται σε ενδεχόµενη λύση σχηµατισµών διπλής κορυφής.

Η ζώνη των 2.580 µονάδων προς το παρόν αποτελεί ένα «βατό επίπεδο» προσέγγισης του τρέχοντος ανοδικού κύµατος. Λόγω της ταχύτητας της ανόδου εκτιµούµε ότι η προσφορά στην εν λόγω περιοχή θα είναι αυξηµένη, ωστόσο θα εξετάζαµε αφενός την συναλλακτική δύναµη αφετέρου το βαθµό συµµετοχής του συνόλου των µετοχών για την εξαγωγή συµπερασµάτων της κόπωσης.

Προς το παρόν τον λόγο τον έχουν οι αγοραστές".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.479,85 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,91%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 38,81%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 7,22%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,89%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,78% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών με άνοδο 9,52%, των Κατασκευών και Υλικών ενισχύθηκαν κατά 8,29% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης, ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (5,37%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος της Ασφάλειας (-2,45%), του Πετρελαίου και Αερίου (-1,10%) και των Ταξιδιών & Αναψυχής (-1,01%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Αθηνά ( 25,81%), Vell Group (18,75%), Fashion Box (18,63%), Πραξιτέλειο ( 17,50%), Πειραιώς Τράπεζα (17,20%), Proton Bank (16,67%), Interinvest (16,47%), Βιοκαρπέτ (15,84%), Interfish Ιχθ/γειες (14,55%) και Compucon (14,29%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λανακάμ (-14,68%), Paperpack Τσουκαρίσης (-14,29%), Κυριακούλης (-13,75%), Logismos (-10,45%), Nεώριον(ΚΟ), Alsinco ( -9,62%), Tεγόπουλος (-7,69%), Ατλάντικ (-6,84%) Envitec (-6,83%) και Κλωνατέξ (-6,25%).

euro2day.gr
Share |