Friday, June 6, 2008

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1144.66 ( 0.95%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3331.81 ( 0.95%)

Όγκος: € 13,315,535

---

FTSE 100 INDEX 5,906.80 -88.50 -1.48%
CAC 40 INDEX 4,795.32 -111.74 -2.28%
DAX INDEX 6,803.81 -138.02 -1.99%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,209.81 -394.64 -3.13%
S&P 500 INDEX 1,360.68 -43.37 -3.09%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,474.56 -75.38 -2.96%

S&P: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εταιρείες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση

S&P: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εταιρείες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση

Ο αριθμός των εταιρειών που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν από την Standard & Poor's ανήλθε το Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το διεθνή οίκο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον S&P, ο αριθμός των εταιρειών που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ανήλθε το Μάιο σε 738.

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας και στις σχετιζόμενες με την κατανάλωση δραστηριότητες, καθώς και οι δυσκολότερες συνθήκες δανεισμού επηρεάζουν αρνητικά τα πιστωτικά θεμελιώδη των εταιρειών, σύμφωνα με την S&P.

REPORTER.GR

"Βαθύ κόκκινο" στη Wall- Πάνω από 400 μονάδες έχασε ο Dow

"Βαθύ κόκκινο" στη Wall- Πάνω από 400 μονάδες έχασε ο Dow

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών μηνών με τον Dow να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν τις 400 μονάδες, τις μεγαλύτερες της χρονιάς. Κύριος λόγος της πτώσης ήταν το ασταμάτητο ράλι που κατέγραψαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» απειλώντας τα κέρδη των αερομεταφορέων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Πίεση στις αγορές άσκησε και η ανακοίνωση των ιδιαιτέρως αρνητικών για την αμερικανική οικονομία μακροοικονομικών στοιχείων. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 3,21%, ή 404,09 μονάδες στις 12.200,36 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,96%, ή κατά 75,38 μονάδες στις 2,474,56 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 3,11%, ή 43,62 μονάδες για να κλείσει στις 1,360,43 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες και σε εβδομαδιαία βάση. Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες ύψους 2,42%, ο Nasdaq 0,68% και ο Standard & Poor's 1,82%.

«Κατοστάρι» έτρεξε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τα 139 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 138,54 δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοδο σε όρους δολαρίου από την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1983. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε κέρδη ύψους 8,8%, ενώ σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ήτοι στα 137,35 δολάρια διαμορφώθηκε και η τιμή του μπρεντ.

Επίσης, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι το αργό μπορεί να αγγίξει και τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ole Slorer, «οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με αυτές στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2007, όταν ο οίκος είχε προβλέψει και πάλι ανοδο των πετρελαϊκών τιμών. Και τώρα παρατηρείται η ίδια εικόνα, γεγονός που μας ωθεί σε ανάλογες προβλέψεις.»

Πρωταγωνίστριες της πτώσης αναδείχθηκαν η General Electric και η JPMorgan Chase, μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της Washington Mutual που έστειλε το δείκτη Standard & Poor's σε χαμηλό 11 ετών.

Επιπλέον, η American International Group βρέθηκε σε χαμηλό δέκα ετών, εξαιτίας του δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι ερευνώνται τα συμβόλαια της που αφορούν τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, με την κατηγορία της υπερτιμολόγησης.

Ακόμη, στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι J.C. Penney, η General Motors και η Continental Airlines, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Morgan Stanley που «βλέπει» πετρέλαιο στα 150 δολάρια μέσα στον Ιούνιο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας και ανοδικά η ανεργία στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο απασχόλησης της χώρας.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις απασχόλησης, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, υποχώρησαν κατά 49.000 το Μάιο, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη πτώση.

Την ίδια περίοδο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 861.0,0 στα 8,5 εκατ. διαμορφώνοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 5,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1975. Η αύξηση κατά 0,5% του ποσοστού ανεργίας αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,1%, στο 5,1%.

Ακόμη, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ήταν η αύξηση στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα πετρελαϊκά προϊόντα και στα μέταλλα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εκτίναξη στις τιμές των εμπορευμάτων.

Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 1,3%, μετά από οριακή αύξηση 0,1% το Μάρτιο. Οι πωλήσεις αυξηθήκαν κατά 1,4%, από 1,8% το Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή ανοδο κατά 0,4%

Στο «κόκκινο» οι δείκτες και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ακολουθώντας την κατακόρυφη πτώση των δεικτών στη Wall, ύστερα από την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Απασχόλησης ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από το αναμενόμενο, αλλά και η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,48% στις 5.906,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,28% στις 4.795,32 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,99% στις 6.803,81 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,6% στις 311,49 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες σε εβδομαδιαία βάση, καθώς ο FTSE 100 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 1,67%, o CAC κατά 2,83% και o DAX κατά 2,92%

Πρωταγωνίστρια των απωλειών αναδείχθηκε η μεγαλύτερη εταιρία καλλυντικών παγκοσμίως, η L'Oreal, αλλά και η Royal Philips Electronics, εταιρίες που στηρίζονται στη Βόρειο Αμερική για το ένα τέταρτο των πωλήσεών τους.

Σε χαμηλό τριών μηνών βρέθηκε η British Airways, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Bayerische Motoren Werke κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αρπίλιο, καθώς το αργό έχει ήδη σημειώσει άνοδο 12 δολαρίων μέσα σε 2 συνεδριάσεις.

Στον τραπεζικό κλάδο των απωλειών ηγήθηκαν η UBS, η Credit Suisse και η Bank of Ireland, ύστερα από τη σύσταση των αναλυτών για πώληση.

Από την άλλη, η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση στα κέρδη τετάρτου τριμήνου της National Semiconductor ικανοποίησε τους επενδυτές και η μετοχή της κατέγραψε κέρδη στην αγορά της Γερμανίας.

REPORTER.GR

Στο νέο ρεκόρ των 138,54 δολαρίων έκλεισε το αργό

Στο νέο ρεκόρ των 138,54 δολαρίων έκλεισε το αργό

«Κατοστάρι» έτρεξε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τα 139 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 138,54 δολαρίων. Τα πετρελαϊκά προϊόντα ακολούθησαν πορεία αντίστροφη αυτής του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετά τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών στοιχειών για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε κέρδη ύψους 8,8%. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ διαμορφώθηκε και η τιμή του μπρεντ.
Το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 10,75 δολάρια, ή 8,4% στα 138,54 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ επίσης χθες είχε ενισχυθεί κατά 5,49 δολάρια ή 4,5%. Νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 139,12 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοδο σε όρους δολαρίου από την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1983.

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατέγραψε κέρδη ύψους 9,81 δολαρίων, για να κλείσει στα 137,35 δολάρια το βαρέλι, σε νέο ιστορικό ρεκόρ και αυτό.

Η αμερικανική οικονομία απώλεσε θέσεις εργασίας για πέμπτο συνεχή μήνα το Μάιο, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 5,5%. Η είδηση αυτή έστειλε το δολάριο χαμηλότερα έναντι του ευρώ, στα 1,5673, από 1,5590 δολάρια ανά ευρώ χθες.

Οι επενδυτές αναζητούν «καταφύγιο» από την εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος, και έχουν στραφεί στα εμπορεύματα και κυρίως το πετρέλαιο, τον χρυσό και το καλαμπόκι.

Επίσης, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι το αργό μπορεί να αγγίξει και τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ole Slorer, «οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με αυτές στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2007, όταν ο οίκος είχε προβλέψει και πάλι ανοδο των πετρελαϊκών τιμών. Και τώρα παρατηρείται η ίδια εικόνα, γεγονός που μας ωθεί σε ανάλογες προβλέψεις.»

REPORTER.GR

ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει για 10 χιλ. κενά οικόπεδα

ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει για 10 χιλ. κενά οικόπεδα

Τις τελευταίες πινελιές αναμένεται να βάλει τις επόμενες βδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών στην εισήγηση που θα καταθέσει στο πολεοδομικό συμβούλιο για την ανάπτυξη των δέκα χιλιάδων περίπου κενών οικοπέδων που υπάρχουν σε αστικά κέντρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με τη σειρά μέτρων που πρότεινε το Τμήμα Πολεοδομίας για αξιοποίηση των αδρανούντων οικοπέδων, χαρακτηρίζοντας ως «μεμονωμένες» τις αντιδράσεις που υπάρχουν από επηρεαζόμενους φορείς. Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Συλικιώτης εξηγεί την κοινωνική φιλοσοφία που στεγάζει το εγχείρημα του υπουργείου και σταχυολογεί τα κίνητρα και αντικίνητρα που περιλαμβάνει η εισήγηση.

Ο φάκελος με το προσχέδιο της έκθεσης του αρμόδιου υπουργού βρίσκεται ήδη στα χέρια του πολεοδομικού συμβουλίου, αναφέρει στη StockWatch ο κ. Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι σε ένα μήνα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την έναρξη του διαλόγου αφού ολοκληρώνεται η προεργασία της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων, μέρος των οποίων είναι και η εισήγηση για αξιοποίηση των αδρανούντων οικοπέδων. Η εφαρμογή της εισήγησης αναμένεται να ξεκινήσει σε ενάμιση χρόνο περίπου.

Στο διάλογο που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος η πολεοδομία, οι τοπικές αρχές, οι επαρχιακές διοικήσεις, η υπηρεσία περιβάλλοντος και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Όπως τονίζει, ο διάλογος θα διεξαχθεί εν πλήρη διαφάνεια και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στους πολίτες ώστε να γνωρίζουν τι συζητείται.

Για τον κ. Συλικιώτη, η εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται η μελέτη της Πολεοδομίας αναφορικά με τα αδρανούντα οικόπεδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση Χριστόφια. Είναι επίσης αναγκαία, λόγω της πίεσης στην αγορά που προκαλεί η έλλειψη γης και την οποία πληρώνει όχι μόνο ο αγοραστής πρώτης κατοικίας αλλά και το κράτος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δήλωσε ότι στη δική του αντίληψη δεν περιέπεσε οποιαδήποτε διαφωνία.

«Εν πάσει περιπτώσει αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ενώ η προσφορά είναι μειωμένη για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των αδρανούντων οικοπέδων ειδικότερα αυτών που υπάρχουν στα αστικά κέντρα. Η πρόταση του υπουργείου είναι συγκροτημένη, ενώ οι αντιδράσεις είναι μεμονωμένες εάν υπάρχουν», συμπληρώνει εμφαντικά ο υπουργός.

Όσο αφορά στη φιλοσοφία της μελέτης της Πολεοδομίας, για την οποία έδωσε ο ίδιος εντολή να διεξαχθεί επί της προηγούμενης θητείας του, θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την ανάπτυξη των κενών οικοπέδων σε ύψος και την καλύτερη χρήση της γης, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, για να συμπληρώσει ότι «όποιος επωφελείται από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει γιατί να πληρώνει η κυβέρνηση γι’ αυτόν».

Μαστίγιο και καρότο

Αναλύοντας στη συνέχεια τα κίνητρα και αντικίνητρα υπέδειξε ότι σύμφωνα με στοιχεία της πολεοδομίας, στη Λευκωσία μέσα στο αστικό κέντρο υπάρχουν τριάμισι χιλιάδες αδρανούντα οικόπεδα, στη Λεμεσό άλλες τρεις χιλιάδες ενώ ανάλογος αριθμός οικοπέδων υπάρχει και στις άλλες πόλεις.

«Το αντικίνητρο είναι η φορολογία που θα επιβάλλεται στα αδρανούντα οικόπεδα μετά από την πάροδο πέντε χρόνων εάν οι κάτοχοι τους δεν εκμεταλλευτούν το περιθώριο που τους παρέχεται ώστε να αξιοποιήσουν τα κενά οικόπεδα τους», αναφέρει ο κ. Συλικιώτης.

Βασικό εργαλείο στη φαρέτρα του υπουργείου είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Ενώ σήμερα πληρώνεται με βάση τις τιμές του 1980, το υπουργείο θα προτείνει να πληρώνεται στη βάση της τρέχουσας αξίας των ακινήτων. Με την αλλαγή, κάποιος που έχει σήμερα οικόπεδα αξίας £800 χιλ. θα επιβαρυνθεί ετησίως με φόρο £2 χιλ., αντί με £80 που πληρώνει σήμερα σε περίπτωση που δεν αναπτύξει τα οικόπεδα τα επόμενα 3 - 5 χρόνια.

«Στα κίνητρα», συνεχίζει ο κ. Συλικιώτης, «περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης. Δηλαδή θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη σε ύψος. Και πάλι όμως θα καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζεται το κέρδος κάποιου και να μη πληρώνει», λέει ο υπουργός του ΑΚΕΛ.

«Ο συντελεστής δόμησης αποτελεί εθνικό πλούτο. Γι’ αυτό το κράτος θα παραχωρεί το συντελεστή δόμησης και εκείνος που έχει το κέρδος της αύξησης του συντελεστή θα πρέπει να πληρώσει για να μπορεί και η κυβέρνηση με τη σειρά της να αποζημιώνει εκείνο που του παίρνει τη γη για να κάνει έργα κοινής ωφελείας», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Στόχος η πάταξη της διαπλοκής

«Με το μέτρο αυτό θα εκλείψει και το πρόβλημα της διαπλοκής και των αδιαφανών διαδικασιών, ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος από τους πολίτες. Από την άλλη δεν γίνεται εκεί που υπάρχει υποδομή να μην αναπτύσσεται η περιοχή γιατί υπάρχουν χιλιάδες αδρανούντα οικόπεδα με αποτέλεσμα να επεκτείνονται συνεχώς οι οικιστικές περιοχές και να δημιουργείται τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση αφού θα πρέπει να κτιστούν νέα σχολεία, να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι και να επεκταθούν και άλλες υπηρεσίες, με δυσβάστακτο κόστος για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τους πολίτες», σημείωσε.

«Άρα» επισήμανε ο υπουργός, «θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά και καλύτερη χρήση της γης. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους δημόσιους χώρους στάθμευσης όπου παραχωρήθηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης μέχρι και 20 ορόφους, ενώ επέδειξαν ενδιαφέρον δύο επιχειρηματίες για δημιουργία ανάλογου χώρου στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων των τοπικών σχεδίων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη βάση του κοινωνικού και πολεοδομικού χαρακτήρα της χρήσης της γης».

Αντισταθμιστικά στους φόρους ακινήτων

Στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της συνέχισης της πολιτικής της για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων στις ομάδες εκείνες των πολιτών που έχουν ανάγκη, προωθείται η επιστροφή του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία μέχρι 240 τ.μ. και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα μεταβιβαστικά τέλη.

STOCKWATCH.COM.CY

WSJ: Στο στόχαστρο της SEC η AIG για συμβόλαια ενυπόθηκων δανείων

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ έχει τεθεί η AIG, σχετικά με υπόθεση υπερτίμησης της αξίας συμβολαίων που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου (subprime), όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως η SEC διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η AIG αποτίμησε την αξία πιστωτικών κινδύνων (credit default swaps), συμπεριλαμβανομένων κα αυτών που συνδέονται με δάνεια subprime.

Σύμφωνα με την WSJ, η SEC συγκεντρώνει τα ανωτέρω στοιχεία για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, σε μια υπόθεση η οποία πιθανόν να οδηγήσει ακόμα και σε ποινική έρευνα.

Οι εκπρόσωποι της AIG, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας. Όπως αναφέρει, πάντως, η WSJ, η εκπρόσωπος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο δήλωσε πως η AIG θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές.

NAFTEMPORIKI

ΕΠΑνεξέταση deal τσιμέντων

ΕΠΑνεξέταση deal τσιμέντων


Τη διεξαγωγή πλήρους διερεύνησης αναφορικά με τη συγκέντρωση των εταιρειών The Cyprus Cement Public Company Ltd και Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, αποφάσισε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού.

Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι «η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κηρύχθηκε άκυρη η απόφαση της Επιτροπής με την οποία η συγκέντρωση κρίθηκε συμβατή υπό όρους, προχώρησε στη χθεσινή συνεδρία της σε επανεξέταση της εν λόγω συγκέντρωσης, όπως επιβάλλεται από το άρθρο 56 τοθυ περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμου 22(1)/99, όπως έχει τροποποιηθεί».

Η Επιτροπή, προσθέτει, «αφού εξέτασε την υποβληθείσα κοινοποίηση και έλαβε υπόψη τη σχετική έκθεση της Υπηρεσίας και τον τηρούμενο διοικητικό φάκελο και ενεργώντας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του πιο πάνω Νόμου, διαπίστωσε ότι η κοινοποιηθείσα συγκέντρωση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ειρημένου Νόμου και ως τοιαύτη προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της με την ανταγωνιστική αγορά».

«Ως εκ τούτου η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία πλήρους διερεύνησης», σημειώνει.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 24 του προαναφερθέντος Νόμου, στις περιπτώσεις συγκεντρώσεων για τις οποίες διεξάγεται πλήρης έρευνα παρέχεται, έπειτα από αίτηση των προσώπων που έχουν έννομο συμφέρον αλλά δεν συμμετέχουν στη συγκέντρωση, η κατάλληλη ευκαιρία να υποβάλουν απόψεις σχετικά με τη συγκέντρωση, αν και εφόσον το επιθυμούν».

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Εκτίναξη ανεργίας στο 5,5% το Μάιο

Στο 5,5%, από 5% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ το Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 22 ετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας – πλην του αγροτικού τομέα – υποχώρησαν, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κατά 49.000, με τις συνολικές απώλειες να διαμορφώνονται μέχρι στιγμής φέτος στις 324.000 θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο στις εκτιμήσεις τους για διαμόρφωση του ποσοστού ανεργίας στο 5,1% και μείωση των θέσεων εργασίας κατά 58.000.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Απρόσμενη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Απρόσμενη μείωση εμφάνισε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η εν λόγω παραγωγή – προσαρμοσμένη στις εποχικές μεταβολές και τον πληθωρισμό – υποχώρησε κατά 0,8% σε σχέση με το Μάρτιο, έναντι άνοδο 0,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, κατά 1,8%. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξησή τους κατά 0,5%.

NAFTEMPORIKI

Σε αναζήτηση 5 δισ. δολαρίων η Lehman Brothers

Σε αναζήτηση 5 δισ. δολαρίων η Lehman Brothers

Στην άντληση κεφαλαίων ύψους 5 δισ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Lehman Brothers, την ώρα που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα εμφανίσει στο τρίμηνο ζημίες για πρώτη φορά από το 1994.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η αύξηση κεφαλαίου δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της Lehman, τα στελέχη της οποίας βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τουλάχιστον ένα fund και άλλους επενδυτές από το εξωτερικό.

Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Lehman θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολαρίων, και θα εμφανίσει ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά και τις διαγραφές 2,9 δισ. δολαρίων στις οποίες προέβη.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η Lehman συγκέντρωσε 4 δισ. δολάρια από την πώληση προνομιούχων μετοχών σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας.

Η Lehman, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 48% στην αγορά της Νέας Υόρκης από την αρχή της χρονιάς.

REPORTER.GR

Ιαπωνία: Στα οκτώ δισ. δολ. οι ζημίες από τα subprime

Σε περίπου οκτώ δισ. δολάρια ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου οι συνολικές ζημίες των ιαπωνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων από την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) – αυξημένες κατά 42% έναντι του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας (FSA), η συνολική έκθεσή τους σε επενδύσεις συνδεδεμένες με την αγορά των subprime διαμορφώθηκε σε ένα τρισ. γιεν [JPY=X] (9,4 δισ. δολάρια) κατά την ίδια περίοδο, μειωμένη κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Αν και πολλές ιαπωνικές εταιρείες απέφυγαν τελικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διεθνείς ανταγωνιστές τους, όπως η UBS και η Merrill Lynch πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Τόκιο δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Mizuho Financial Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, απώλεσε 6,1 δισ. δολάρια λόγω των επενδύσεών της στα subprime, κατά το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο. Σχεδόν το ήμισυ αυτών αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

NAFTEMPORIKI

Citigroup: Αισιοδοξία για κέρδη παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο

ΑΝΑΚΑΜΨΗ της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων το 2009 προβλέπει σε έκθεσή της η Citigroup υπολογίζοντας την άνοδο αυτή στο 19%. Την ίδια στιγμή ο οίκος αναφέρει ότι παρά το πτωτικό πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2008 θα κινηθούν επίσης ανοδικά κατά 8,8%, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όπου ή άνοδος εκτιμάται στο 3,9%.

Ειδικότερα σε πρόσφατη έκθεση της Citigroup σχετικά με τη διεθνή στρατηγική για μετοχές, σε πίνακα όπου κατατάσσονται οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, τα στοιχεία για την ελληνική αγορά δείχνουν ότι είναι αρκετά ελκυστική σε σχέση με τις περισσότερες από αυτές. Συγκεκριμένα, παρά την κάμψη των κερδών που σημειώθηκε το 2008, η Citi διατηρεί την αισιοδοξία της ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο κερδών, ενώ το μέσο Ρ/Ε για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 10,6, αποτελώντας το τέταρτο καλύτερο μετά τις Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιταλία.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2009 θα είναι ιδιαίτερα καλό για την κερδοφορία του συνόλου των εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το μέσο όρο αύξησης να διαμορφώνεται στο 12,2% και το μέσο Ρ/Ε στο 10,4 από 11,6 το 2008. Μάλιστα και για την Ελλάδα όπου προβλέπεται αύξηση κερδών 19,4%, το μέσο Ρ/Ε εκτιμάται για την επόμενη χρήση στο 9,6.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται ελκυστικό και όσον αφορά στην καλή του μερισματική απόδοση. Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμώμενων κερδών για φέτος, η μερισματική απόδοση προβλέπεται στο 4,4%, από τις πλέον αξιόλογες στην Ευρώπη αλλά αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που εκτιμάται στο 3,9%. Ο οίκος είναι αρκετά αισιόδοξος και για την πορεία των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες στο σύνολό τους το 2007 σημείωσαν μικρή κάμψη κερδών, προβλέποντας αύξηση 9,3% το 2008 και 17,9% το 2009.

Χρηματιστηριακός κύκλος

Όπως σημειώνει η Citigroup, τα τελευταία 35 χρόνια στα διεθνή χρηματιστήρια υπήρξαν 5 περίοδοι όπου τα κέρδη υποχώρησαν περισσότερο από 10%, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα μέσο όρο πτώσης της τάξης του 25% ανά 25 μήνες. Το δε τελευταίο εξάμηνο η πτώση έχει διαμορφωθεί στο 3%, μια μικρή πτώση σε σχέση με τη σημαντική άνοδο που σημείωνε η κερδοφορία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Παρ' όλα αυτά o οίκος πιστεύει ότι για την επόμενη διετία θα υπάρξει άνοδος κερδών με τη μέση αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 10%-20%, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετήσει την πορεία των κερδών στη φάση ενός νέου πτωτικού κύκλου. Πάντως, όπως σημειώνει, μια πρόβλεψη για πίεση των κερδών τείνει πάντα να προεξοφλείται στα χρηματιστήρια με πίεση των τιμών των μετοχών και επισημαίνει ότι οι αγορές θα επαναξιολογήσουν κάποια επικείμενη πτώση.

NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 14,489.44 148.32 1.03%
HANG SENG INDEX 24,402.18 146.89 0.61%
CSI 300 INDEX 3,489.50 -22.64 -0.64%

Ηπιότερη η σημερινή κρίση από εκείνη του '70

ΜΕΓΑΛΕΣ διαφορές ανάμεσα στο πληθωριστικό πρόβλημα της δεκαετίας του 1970 και τη σημερινή άνοδο των τιμών διακρίνει ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, όπως ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του σε τάξη αποφοίτων του Χάρβαρντ.


Διαφορετικό το πληθωριστικό πρόβλημα της δεκαετίας του 1970 με τη σημερινή άνοδο των τιμών, ισχυρίζεται ο ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι.
Το οικονομικό περιβάλλον του 1975 είχε κάποιες από τις σημερινές ανησυχίες, όμως σε διαφορετικό βαθμό. Μεταξύ των βασικών ανησυχιών είναι η εξασθένηση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και ποσοστό πληθωρισμού στο 10%, καθώς οι τιμές πετρελαίου έχουν τετραπλασιαστεί.

Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο εποχές, τις οποίες υπογράμμισε ο Μπερνάνκι: ο πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, κατά μέσο όρο στο 3,5%, είναι μεν σημαντικά υψηλότερος από τον αναμενόμενο, όμως απέχει πολύ από το διψήφιο ποσοστό των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Αντίστοιχη διαφορά ανάμεσα στις δύο εποχές εντοπίζεται και στις προβλέψεις των καταναλωτών και των επιχειρηματιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες σήμερα είναι πιο ήπιες από τις αντίστοιχες των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Επίσης, μπορεί η τιμή του αργού να έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία σε περισσότερο από 120 δολάρια το βαρέλι, όμως η μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια από τη δεκαετία του 1970 περιορίζει τον αντίκτυπο της σημερινής πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με τον Μπερνάνκι.

Πολύ περισσότερο, η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας αποτέλεσε το βασικό στήριγμα της οικονομίας την τελευταία δεκαετία, συμβάλλοντας στο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός τη δεκαετία του 1970, όταν οι διαμορφωτές πολιτικής υπερεκτίμησαν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Μπερνάνκι σηματοδότησε με την πρόσφατη προειδοποίησή του για την πτώση του δολαρίου, στροφή από την πολιτική που ακολουθείτο λίγους μόλις μήνες πριν, όταν η κυβέρνηση Μπους φαινόταν από πολλούς στη Wall Street να εγκρίνει το αδύναμο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ομως, οι φόβοι για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και το καθεστώς του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αρχίσει να μιλά αυστηρότερα -και πιο συχνά- για το δολάριο.


NAFTEMPORIKI
Share |