Friday, June 6, 2008

Στο νέο ρεκόρ των 138,54 δολαρίων έκλεισε το αργό

Στο νέο ρεκόρ των 138,54 δολαρίων έκλεισε το αργό

«Κατοστάρι» έτρεξε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τα 139 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 138,54 δολαρίων. Τα πετρελαϊκά προϊόντα ακολούθησαν πορεία αντίστροφη αυτής του αμερικανικού νομίσματος, το οποίο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετά τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών στοιχειών για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε κέρδη ύψους 8,8%. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ διαμορφώθηκε και η τιμή του μπρεντ.
Το συμβόλαιο του αργού παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 10,75 δολάρια, ή 8,4% στα 138,54 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ επίσης χθες είχε ενισχυθεί κατά 5,49 δολάρια ή 4,5%. Νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 139,12 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοδο σε όρους δολαρίου από την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1983.

Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κατέγραψε κέρδη ύψους 9,81 δολαρίων, για να κλείσει στα 137,35 δολάρια το βαρέλι, σε νέο ιστορικό ρεκόρ και αυτό.

Η αμερικανική οικονομία απώλεσε θέσεις εργασίας για πέμπτο συνεχή μήνα το Μάιο, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 5,5%. Η είδηση αυτή έστειλε το δολάριο χαμηλότερα έναντι του ευρώ, στα 1,5673, από 1,5590 δολάρια ανά ευρώ χθες.

Οι επενδυτές αναζητούν «καταφύγιο» από την εξασθένιση του αμερικανικού νομίσματος, και έχουν στραφεί στα εμπορεύματα και κυρίως το πετρέλαιο, τον χρυσό και το καλαμπόκι.

Επίσης, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι το αργό μπορεί να αγγίξει και τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ole Slorer, «οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με αυτές στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2007, όταν ο οίκος είχε προβλέψει και πάλι ανοδο των πετρελαϊκών τιμών. Και τώρα παρατηρείται η ίδια εικόνα, γεγονός που μας ωθεί σε ανάλογες προβλέψεις.»

REPORTER.GR

No comments:

Share |