Tuesday, March 29, 2011

Παραμένει μουδιασμένο το οικονομικό κλίμα


Παραμένει μουδιασμένο το οικονομικό κλίμα

Οριακή επιδείνωση παρουσίασαν οι οικονομικές προσδοκίες το Μάρτιο με τον τομέα των κατασκευών να εξακολουθεί να είναι ο αδύνατος κρίκος της οικονομικής δραστηριότητας σε αντίθεση με το λιανικό εμπόριο που δείχνει να ανακάμπτει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες το Μάρτιο στις 90,2 μονάδες από 91 μονάδες τον Ιανουάριο του 2011.


Όπως τονίζει το ΚΟΕ, αν και o ΔΟΣ, καθώς και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Κύπρου διαγράφουν μια τάση ανάκαμψης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, το οικονομικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται στο ΔΟΣ, φαίνεται να παραμένει αβέβαιο βραχυπρόθεσμα.

Το ΚΟΕ σημειώνει πάντως ότι η διαγραμματική ανάλυση του δείκτη δείχνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας περιέχουν προπορευόμενες πληροφορίες για την πορεία διαφόρων μετρήσιμων οικονομικών μεγεθών που δημοσιεύονται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Υπηρεσίες

Στον τομέα των υπηρεσιών που έχει μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με το Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την απασχόληση τους τελευταίους μήνες. Στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα όμως, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο 1 από 0 το Φεβρουάριο.

Κατασκευές

Επιδείνωση παρουσιάζει το κλίμα στις κατασκευές λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στον τομέα. Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν το Μάρτιο μείωση στις συνολικές τους παραγγελίες και στις παραγγελίες τους για εξαγωγές.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -46 από -35 το Φεβρουάριο.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Φεβρουάριο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς την πιθανότητα αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η εκτίμησή των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, ενώ περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων μειώθηκε στο -33 από -34 το Φεβρουάριο.
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και πιο πολλές δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Φεβρουάριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες και την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -22 από -29 τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -16 από -10.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στις 63,4 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Στις 63,4 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής Εμπιστοσύνης (Εκτ: 63)

source: capital.gr

Υποβάθμιση Πορτογαλίας απο S&P


Υποβάθμιση Πορτογαλίας απο S&P


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από ΄BBB/A-2΄ σε ΄BBB-/A-3΄ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, τοποθετώντας την μόλις μία μονάδα πάνω από την αξιολόγηση junk.

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα και από την τελική ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία προϋπόθεση για το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.

Δεδομένης της αδύναμης πρόσβασης της Πορτογαλίας στις αγορές κεφαλαίου και τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αργότερα στο ESM.

Το αρνητικό outlook αντανακλά τις εκτιμήσεις της S&P πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί πέρα των τρεχουσών προσδοκιών και ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.



source: capital.gr

Marfin PB: Μέρισμα €0,1 με τη μορφή μετοχών προτείνει το Δ.Σ.


Marfin PB: Μέρισμα €0,1 με τη μορφή μετοχών προτείνει το Δ.Σ.


Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή μετοχών με τιμή έκδοσης 1 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων το Δ.Σ. της Marfin Popular Bank κατά τη σημερινή συνεδρία του κατά την οποία ενέκρινε τις Τελικές Ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις του ομίλου και της τράπεζας για το 2010.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με δεδομένη την αναμενόμενη ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση της «MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» από τη «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» στις 31 Μαρτίου 2011, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε διοικητική αναδιοργάνωση. Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε τον κ. Ηρακλή Κουνάδη, ως Country Manager των Ελληνικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου. Ο κ. Κουνάδης διατηρεί και την έως σήμερα ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαρίστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» κ. Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, για την ουσιώδη και σημαντική συμβολή του στην ανάπτυξη και εδραίωση της Τράπεζας στην Ελλάδα καθώς και την επιτυχημένη υλοποίηση των διαδικασιών της διασυνοριακής συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Ο κ. Κ. Βασιλακόπουλος αναλαμβάνει χρέη Συμβούλου Διοικήσεως για τις Ελληνικές Δραστηριότητες.

Η Ετήσια Οικονομική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και τις Οικονομικές Καταστάσεις, θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ομίλου (www.marfinbank.com), στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (www.cse.com), καθώς και στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.ase.gr). Aντίγραφα θα διατίθενται στο Τμήμα Μετοχών και Χρεογράφων του Ομίλου, Λεωφόρος Στροβόλου 124 (4ος όροφος), 2042 Στρόβολος, Λευκωσία.



source: capital.gr

Υποβάθμιση Ελλάδας από S&P σε "ΒΒ-"


Υποβάθμιση Ελλάδας από S&P σε "ΒΒ-"


Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε σε «BB-», από «ΒΒ+», ο οίκος Standard & Poor΄s, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.


Παράλληλα, ο οίκος έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.



source: capital.gr

Τράπεζα της Πορτογαλίας: Μεγαλύτερη συρρίκνωση 1,4% "βλέπει" για το 2011


Τράπεζα της Πορτογαλίας: Μεγαλύτερη συρρίκνωση 1,4% "βλέπει" για το 2011

ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ (Dow Jones)—Τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη αυτού αλλά και του επόμενου έτους μείωσε η Τράπεζα της Πορτογαλίας, ενώ επεσήμανε πως απαιτούνται σημαντικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του χρέους της κυβέρνησης.

Σε έκθεσή της, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 1,4% φέτος, περισσότερο από το 1,3% που είχε προβλέψει στην προηγούμενη έκθεση.

Επιπλέον, μείωσε τις προβλέψεις τη για την ανάπτυξη του 2012 σε 0,3% από 0,6% προηγουμένως, κυρίως λόγω των επιδράσεων των μέτρων της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του ελλείμματος.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πτώση των τιμών κατοικιών τον Ιανουάριο


ΗΠΑ: Νέα πτώση των τιμών κατοικιών τον Ιανουάριο


Υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ συνεχίζοντας στο καθοδικό κανάλι που ξεκίνησε τον Αύγουστο, με τις μέσες τιμές κατοικιών να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2003, σύμφωνα με τους δείκτες για τις τιμές των κατοικιών του S&P Case-Shiller.

"Η ύφεση στη στεγαστικά αγορά δεν έχει τελειώσει ακόμα και κανένα από τα στοιχεία δεν δείχνει διατηρήσιμη ανάκαμψη", δήλωσε ο David Blitzer, πρόεδρος της επιτροπής της S&P για τους δείκτες.

Ο δείκτης Case-Shiller για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε πτώση 1%. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι δείκτες υποχώρησαν 0,2%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές υποχώρησε 2%, ενώ ο δείκτης για τις 20 περιοχές υποχώρησε 3,1%.


source: capital.gr

Κύπρος: Μειώθηκαν κατά 562 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις το Φεβρουάριο


Κύπρος: Μειώθηκαν κατά 562 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις το Φεβρουάριο

Μειωμένες κατά 562 εκατ. ευρώ ή 0,8% εμφανίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το πρωινό report της Proton Bank.

Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις από εγχώριους καταθέτες υποχώρησαν κατά 475 εκατ. ευρώ (1,1%), ενώ οι καταθέσεις από το εξωτερικό σημείωσαν οριακή πτώση 87 εκατ. ευρώ (-0,3%).


Συνολικά οι κυπριακές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 849 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.


Εξάλλου, η πιστωτική επέκταση (πλην της γενικής κυβέρνησης) επιταχύνθηκε στο 7,6% το Φεβρουάριο από 5,7% τον Ιανουάριο, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.



source: capital.gr

"Καμπανάκι" από την S&P για την Πορτογαλία


"Καμπανάκι" από την S&P για την Πορτογαλία

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Πορτογαλία η Standard & Poor's, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.

source: reporter.gr

Γερμανία: Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο


Γερμανία: Πτώση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ομίλου ερευνών Gfk αναμένεται να υποχωρήσει τον Απρίλιο, καθώς το πιο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και ο πληθωρισμός, αποτρέπουν περαιτέρω άνοδο του δείκτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δείκτης αναμένεται να διαμορφωθεί στις 5,9 μονάδες τον Απρίλιο από τις 6 μονάδες του Μαρτίου. Το επίπεδο είναι υψηλότερο από το 5,8 που αναμένουν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ενώ ο συνολικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της Gfk αναφέρεται στον μήνα που ακολουθεί, οι άλλοι δείκτες, όπως οικονομικών προσδοκιών, προσδοκιών για το εισόδημα και αγοραστική τάση, αναφέρονται στον τρέχον μήνα. Και οι τρεις αυτοί βοηθητικοί δείκτες υποχώρησαν το Μάρτιο.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στο 49,5 το Μάρτιο από το 57,1 το Φεβρουάριο. Ο δείκτης για τις προσδοκίες των εισοδημάτων υποχώρησε στο 40,5 από το 42,9, ενώ η αγοραστική τάση υποχώρησε στο 34,3 από το 38,9.


source: capital.gr

Στο 4,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ιαπωνία


Στο 4,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ιαπωνία


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η υποχώρηση της ανεργίας στην Ιαπωνία το Φεβρουάριο, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,6%

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ποσοστό θα μειωνόταν στο 4,8% από το 4,9% πριν από ένα χρόνο.

Ακόμη, η στατιστική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι μέσες καταναλωτικές δαπάνες ανά νοικοκυριό το Φεβρουάριο, διαμορφώθηκαν σε 260.793 γιεν, μειωμένες κατά 0,1%.



source: capital.gr

JP Morgan: Το Χ.Α είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη, αλλά underweight για τις τράπεζες...


JP Morgan: Το Χ.Α είναι το φθηνότερο στην Ευρώπη, αλλά underweight για τις τράπεζες...

Αν και η JP Morgan εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, συμβουλεύει τους επενδυτές να μην κυνηγήσουν τις τοποθετήσεις στην περιοχή, καθώς υπάρχουν αρκετά βαρίδια στην περαιτέρω πορεία τους. Ωστόσο σημειώνει ότι παραμένει οverweight στις τράπεζες σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία.

Οπως τονίζεται, η Γερμανία θα συνεχίσει να επωφελείται σημαντικά από την συνέχιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η Ιταλία διαπραγματεύεται σε discount της τάξης του 25% σε σχέση με τους ιστορικούς της δείκτες τιμής προς λογιστική αξία, εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το χαμηλότερο επίπεδο χρέους έναντι του μέσου όρου τη Ευρωζώνης, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την αγορά και τις τράπεζές της.

Σε ότι αφορά το Νότο, ωστόσο, τα βαρίδια είναι τα εξής:

-Aποτιμήσεις χωρίς ενδιαφέρον. Οι δείκτες p/e των τραπεζών σε Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν είναι ελκυστικοί, αν και όπως υπογραμμίζεται, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι οι πιο φτηνές στην Ευρώπη

-Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων του Νοτου είναι σημαντικά υψηλότερες, και σε σχέση με την «καρδιά» της Ευρωζώνης, αλλά και σε σχέση με τον δικό τους ιστορικό μέσο όρο

-Το δημοσιονομικό βάρος θα υπάρχει για αρκετό διάστημα ακόμα.

-H νομισματική σύσφιξη της ΕΚΤ δεν είναι θετική για την μελλοντική πορεία της περιφέρειας.

Παντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, σε επίπεδο δεικτών p/e, η ελληνική αγορά είναι η φθηνότερη στην Ευρωζώνη αφού διαπραγματεύεται σε discount της ταξης του 44%, και ακολουθεί αυτή της Ιρλανδίας με discount 22%. Ομως ο οίκος διατηρεί underweight στάση για τις μετοχές της Πειραίως, της Eurobank και του Τ.Τ, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην εγχώρια αγορά, ενώ στη λίστα με τις μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες, τοποθετεί την Τιτάν και την Βιοχάλκο, λόγω των πολύ ελκυστικών τους αποτιμήσεων.

source: reporter.gr
Share |