Tuesday, June 12, 2012

Moody's: Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών λόγω Grexit

Moody's: Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών λόγω Grexit

Σε υποβάθμιση των ratings της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε το βράδυ ο οίκος Moody’s λόγω του αυξημένου ρίσκου πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο οίκος έθεσε παράλληλα τα ratings της Λαϊκής υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Οι Moody’s σημειώνουν ότι οι εκτεταμένες εργασίες των τριών τραπεζών στην Ελλάδα καθιστούν την κεφαλαιακή τους θέση ευάλωτη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έλαβε τις εξής αποφάσεις: Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το rating για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στο Β2 από Β1, και την πιστοληπτική της αξιολόγηση από b2 σε b3. Τα ratings τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση για υποβάθμιση. Υποβάθμισε επίσης κατά μία βαθμίδα το rating της Ελληνικής για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια στο Β1 από Βa3, και την πιστοληπτική της αξιολόγηση από b1 σε b2.

Τα ratings τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση για υποβάθμιση. Στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας τα ratings για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια τέθηκαν σε παρακολούθηση για πιθανή διαβάθμιση. Επίσης θα επαναξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας που βρίσκεται σήμερα στο caa1. Αν και οι Moody’s δεν θεωρούν το Grexit ως βασικό τους σενάριο, εντούτοις το θεωρούν ουσιαστικό και αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης μπορεί να αυξηθεί μετά τις 17 Ιουνίου. Οι τρεις τράπεζες έχουν σημαντικές τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα, και σε περίπτωση εξόδου θα επιταχύνει την φυγή καταθέσεων από τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα, πιέζοντας την ρευστότητα τους.

Σε περίπτωση δε που προκύψει έξοδος της Ελλάδας και δραχμοποίηση, η χρεοκοπία της χώρας και η εκτεταμένη οικονομική κρίση, θα μειώσει τη φερεγγυότητα τους. Στην περίπτωση της Λαϊκής, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος, αναφέρουν. Οι Moody’s αναφέρουν ότι τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες κατά 27%, που είναι συγκρίσιμο με τη μείωση που προέκυψε στο σύστημα. Οι ελληνικές εργασίες χρηματοδοτούνται με αυξανόμενο ρυθμό από τις μητρικές εταιρείες στην Κύπρο. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα στοιχίσει σε ρευστότητα και κεφάλαια. Τα κεφάλαια θα επηρεαστούν από τη δραχμοποίηση και τη διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων, από την κατοχή κρατικού ελληνικού χρέους και από τις αυξημένες προβλέψεις.

source: stockwatch.com.cy

Ποιες είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου;

Ποιες είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου;

Τα σκήπτρα της ακριβότερης πόλης του κόσμου ανέκτησε φέτος το Τόκιο, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Mercer, η οποία κατατάσσει την Αθήνα στην 78ή θέση, από την 53η που ήταν το 2011... Στη δεύτερη θέση της λίστας υποχώρησε φέτος η Λουάντα, από πρώτη που ήταν πέρσι. Στην πρωτεύουσα της Αγκόλας, όπου περισσότερο από το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοστίζει κατά μέσο όρο 4.114 στερλίνες μηνιαίως.

Σημαντική υποχώρηση έχει σημειώσει το κόστος ζωής των βρετανικών πόλεων, γεγονός που οφείλεται και στην εξασθένιση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Το Λονδίνο βρίσκεται στην 25η θέση, από την 18η που ήταν πέρσι, ενώ η Σαγκάη κατέχει την 16η θέση. Στην πρώτη δεκάδα παραμένουν, ωστόσο, σταθερά οι Γενεύη και η Ζυρίχη. Ανοδική πορεία ακολουθούν οι μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας και της Ασίας, καθώς η άνοδος της Κίνας και των υπόλοιπων ασιατικών κρατών ως παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις αντανακλάται ανάγλυφα στην έρευνα. Το Σύδνεϋ αναρριχήθηκε στην 11η θέση, από την 14η που ήταν πέρσι, ενώ η Μελβούρνη ανήλθε και αυτή στην 15η θέση από την 21η.

Στην κατώτερη θέση της λίστας βρίσκεται το Καράτσι του Πακιστάν, όπου το κόστος διαβίωσης είναι το 1/3 σε σύγκριση με το Τόκιο. Αξιοσημείωτα χαμηλά βρίσκονται, όμως, και αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως το Σικάγο και η Ουάσιγκτον, οι οποίες φιγουράρουν στις θέσεις 110 και 107 αντίστοιχα. Για την κατάταξη των πόλεων λαμβάνεται υπ' όψιν το κόστος ζωής σύμφωνα με τις ανάγκες όσων μετακομίζουν από άλλες χώρες. Για την κατάρτιση του δείκτη συνυπολογίζονται διάφορα απλά κόστη, όπως η τιμή του χάμπουργκερ και του εισιτηρίου για τον κινηματογράφο, ως το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων.

source: naftemporiki.gr

Fed: Η κρίση μείωσε 38% τον οικογενειακό πλούτο

Fed: Η κρίση μείωσε 38% τον οικογενειακό πλούτο

 Η διεθνής κρίση εξανέμισε κέρδη 18 χρόνων από την αξία του αμερικανικού νοικοκυριού, η οποία βούλιαξε 38,8% μεταξύ 2007 και 2010, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών ακινήτων. Έρευνα της Federal Reserve καταδεικνύει ότι η μέση καθαρή αξία της αμερικανικής οικογένειας διολίσθησε στα 77.300 δολ. το 2010, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992, σε σύγκριση με 126.400$ το 2007.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων, αφού το μέσο εισόδημα των οικογενειών υποχώρησε στα 45.800 δολάρια το 2010 από τα 49.600 δολάρια το 2007. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα οικονομικά των καταναλωτών, μια έκθεση που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια και η οποία αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πληροφόρησης αναφορικά με την οικονομική ευρωστία των αμερικανικών οικογενειών.

Επίσης, αν και τα στοιχεία της έκθεσης είναι ήδη παλιά (18 μηνών για την ακρίβεια), ωστόσο ρίχνουν φως στα προβλήματα που συνεχίζουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης υπέστησαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες τόσο από άποψη πλούτου όσο και από άποψη εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι που περιόρισε την δυνατότητα και την προθυμία τους να ξοδέψουν. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το μερίδιο των οικογενειών που αποταμίευσαν το προηγούμενο έτος μειώθηκε στο 52% το 2010 από 56,4% το 2007, με τις περισσότερες οικογένειες να αποταμιεύουν για προληπτικούς λόγους, ώστε να σιγουρευτούν ότι διαθέτουν αρκετή ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους. Μικρότερος ήταν ο αριθμός αυτών που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους ή για την παιδεία τους ή για να πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Η έκθεση τονίζει την περιορισμένη πρόοδο που σημειώνουν τα νοικοκυριά σε ότι αφορά την μείωση των χρεών τους, αφού το μερίδιο των νοικοκυριών που αναφέρθηκε σε κάποια μείωση χρέους μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια, όμως το 74,9% των νοικοκυριών εξακολουθούσαν να χρεωστούν, με το μέσο μάλιστα ποσό των οφειλόμενων να μην αλλάζει.

source: euro2day.gr

Νέο ρεκόρ στα ισπανικά CDS, σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ιταλία

Νέο ρεκόρ στα ισπανικά CDS, σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ιταλία

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχάται την Τρίτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι γύρω από την οικονομία της χώρας ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση της Fitch πως η Ισπανία θα «χάσει» κατά πολύ τους στόχους για το έλλειμμα. Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ισπανία για στήριξη του τραπεζικού τομέα είχε προσωρινή θετική επίπτωση τη Δευτέρα, καθώς το κλίμα ανακούφισης υποδέχτηκαν οι φόβοι για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Fitch.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών της Ισπανίας αναρριχήθηκε σήμερα σε νέο υψηλό ρεκόρ, με τα πενταετή ισπανικά CDS να διαμορφώνονται στις 605 μ.β. «Υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της Ισπανίας», δήλωσε ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep NV στο Άμστερνταμ, ενώ συνέχισε «Υπάρχει κίνδυνος αύξησης της απόδοσης των δεκαετών στο 7%. Υφίστανται ανησυχίες για την εξυπηρέτηση του χρέους ακόμα και μετά τη συμφωνία για πακέτο διάσωσης, και αυτό σημαίνει πως για να επενδύσει κανείς σε αυτά τα ομόλογα απαιτεί υψηλότερη αποζημίωση για το ρίσκο που λαμβάνει (υψηλότερο risk premium).

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ιταλία που θεωρείται ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας των χωρών που προσφεύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Maria Fekter που, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε πως η Ιταλία ενδέχεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού της. Το spread της χώρας ενισχύεται για πέμπτη διαδοχική ημέρα διαμορφούμενο σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα. Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund ενισχύεται στις 532 μ.β. την Τρίτη, κατά 21,5 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιταλικό spread που διευρύνεται κατά 14 μ.β. στις 484 μ.β. Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας και Ιρλανδίας στις 2.804 μ.β. (+53,20 μ.β.) και 592 μ.β (+8 μ.β.), αντίστοιχα. Αντίθετα, ήπια πτωτικά συνεχίζει να κινείται την Τρίτη το πορτογαλικό spread υποχωρώντας στις 921 μ.β. (-6,20 μ.β.).

source: capital.gr

Βρετανία: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

Βρετανία: Χειρότερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

 ΛΟΝΔΙΝΟ - Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία καθώς το κλείσιμο της πλατφόρμας της γαλλικής Total SA (TOT) στη Βόρια Θάλασσα οδήγησε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (ONS) τα στοιχεία θα ήταν ακόμα χειρότερα εάν ο καιρός δεν ήταν ασυνήθιστα κρύος τον Απρίλιο - με τη μέση θερμοκρασία να είναι η χαμηλότερη από το 1989 – γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

 Σύμφωνα με την ONS η παραγωγή ήταν αμετάβλητη σε σχέση με το Μάρτιο ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 κατέγραψε πτώση 1%. Από τη μεριά τους οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, προέβλεπαν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,7% στο έτος. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε 18,2% σε σχέση με το Μάρτιο. Σύμφωνα με την ONS ο βασικός λόγος της πτώσης ήταν το κλείσιμο της πλατφόρμας Elgin της Total, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί για έναν ολόκληρο μήνα μετά τη διαρροή φυσικού αερίου. Η πλατφόρμα συνήθως παράγει το 5% του βρετανικού φυσικού αερίου. Η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,7% σε σύγκριση με το Μάρτιο και μείωση 0,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011. Από τη μεριά οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,1% στο μήνα και 0,5% στο έτος.

source: capital.gr

Θέμα ημερών η στήριξη

Θέμα ημερών η στήριξη

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος, με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει για πρώτη φορά χθες ότι η στήριξη που θα ζητηθεί δεν θα καλύπτει μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Ο Βάσος Σιαρλή ανέφερε στη βουλή ότι το θέμα είναι επείγον καθώς η έκδοση της Λαϊκής πλησιάζει και μέχρι το τέλος Ιουνίου το κράτος θα πρέπει να στηρίξει την τράπεζα με κεφάλαια ύψους €1,8 δισ., που αντιστοιχεί με 10% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Ο υπουργός εξήγησε χθες ότι η αρχική σκέψη του υπουργείου για ανταλλαγή κρατικών ομολόγων με μετοχές – που περιλήφθηκε στο διάταγμα που εκδόθηκε για στήριξη της Λαϊκής – αναμένεται να μην γίνει αποδεχτή από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο κ. Σιαρλή είπε χθες ότι παρόμοια αίτηση έγινε από την Ισπανία και απορρίφθηκε. Επομένως, ίσως να έχει προδιαγραφεί η κατάληξη του κυπριακού αιτήματος, είπε. Η προσφυγή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας στο μηχανισμό έγινε σαββατοκύριακο, όταν είναι κλειστές οι αγορές. Η έκδοση της Λαϊκής λήγει στις 29 Ιουνίου και επομένως, αν ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, η στήριξη θα προκύψει αυτό ή το επόμενο σαββατοκύριακο. Ορισμένοι σε Κύπρο και Ευρώπη εκτιμούν ότι η προσφυγή πρέπει να γίνει εντός των επόμενων λίγων ημερών, πριν τις ελληνικές εκλογές που μπορεί να επιδεινώσουν τα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται στο ακουστικό περιμένοντας επίσημο αίτημα για στήριξη. Άτυπες επαφές φαίνεται πάντως να έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο από την Κεντρική Τράπεζα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Dow Jones επικαλέστηκε ψες ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να προσφύγει πριν τις εκλογές γιατί μετά η ΕΕ θα είναι απασχολημένη με την ελληνική κρίση. Χθες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της υποστήριζε έντονα ότι η στήριξη που θα λάβουμε είναι, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, για τις τράπεζες. Ο υπουργός παραδέχθηκε αργότερα ότι η προσφυγή δεν γίνεται μόνο για τις τράπεζες αλλά και για να καλυφθούν οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, που υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα €4 δισ. τους επόμενους 18 μήνες. Αν και τα υπονοούμενα για το μηχανισμό φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για προσφυγή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτη χώρα.

 Ο υπουργός είπε ότι υπήρχαν προσδοκίες ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μέχρι τέλους Μαΐου αφήνοντας να νοηθεί ότι το σενάριο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Το 2011 το κράτος δανείστηκε €2,5 δισ. από τη Ρωσία για κάλυψη των φετινών χρηματοδοτικών αναγκών. Η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά τη λήψη διμερούς δανείου γιατί δεν συνοδεύεται από όρους. Σε περίπτωση, πάντως, που η βοήθεια από το μηχανισμό είναι για τις τράπεζες, η Κύπρος ελπίζει ότι η στήριξη δεν θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους, πλην αυτών για τήρηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν στην Επιτροπή για μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και χθες, πάντως, ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβει η Κύπρος για μείωση του ελλείμματος στο 2,5% από 3,5% που το υπουργείο υπολογίζει ότι θα είναι φέτος.

source: stockwatch.com.cy

Fitch: Υποβάθμιση Santander και BBVA

Fitch: Υποβάθμιση Santander και BBVA

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των δύο μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών, Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria προχώρησε χθες το βράδυ ο οίκος Fitch. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η αξιολόγηση των δύο τραπεζών μειώθηκε στο BBB- από το A, μετά από τη μείωση κατα τρεις βαθμίδες στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ισπανίας την περασμένη εβδομάδα.

Η αξιολόγηση της Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της ευρωζώνης, και της BBVA έχουν αρνητικές προοπτικές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Fitch. Όπως σημειώνεται, οι υποβαθμίσεις αντανακλούν ανησυχίες που παρομοιάζουν με αυτές που επηρεάζουν την αξιολόγηση της χώρας, περιλαμβανομένων των προσδοκιών ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι το 2013.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Μειώνεται το επίπεδο ζωής

ΗΠΑ: Μειώνεται το επίπεδο ζωής

 Μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου ζωής των αμερικάνικων νοικοκυριών από όσο υπολόγιζε η κυβέρνηση, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα με την τριετή έρευνα της Fed για τα οικονομικά των καταναλωτών, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών έπεσε στα $45,8 χιλ. το 2010 από τα $49,6 χιλ. που ήταν το 2007. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του Γραφείου Απογραφής, μια κυβερνητική στατιστική υπηρεσία η οποία υπολόγιζε το μέσο εισόδημα των αμερικάνικων νοικοκυριών σε $49,5 το 2010, έναντι $52,8 το 2007.

Σε ποσοστά η μείωση του εισοδήματος των αμερικάνικων νοικοκυριών μεταξύ του 2010 και του 2007 ανέρχεται σε 7,7%, σύμφωνα με τη Fed, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε 6,4%.

 source: stockwatch.com.cy
Share |