Tuesday, June 16, 2009

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
494.46 ( -3.80%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1446.30 ( -3.78%)

Όγκος: € 6,909,278

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2279.96 ( -4.62%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1159.58 ( -5.21%)

ΗΠΑ: Κάμψη 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή

Κάμψη 1,1% στη βιομηχανική παραγωγή Μαϊου

REPORTER.GR

Την ερχόμενη Τρίτη τα αποτελέσματα του ελληνικού stress test

Την ερχόμενη Τρίτη τα αποτελέσματα του ελληνικού stress test

«Την (επόμενη) Τρίτη θα έχουμε την έκθεση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που έγιναν με παραδοχές του ΔΝΤ», δήλωσε o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τις περιβαλλοντικές αλλαγές. «Την (επόμενη) Τρίτη θα έχουμε την έκθεση για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που έγιναν με παραδοχές του ΔΝΤ», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, ενώ ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των τεστ, ο κ. Προβόπουλος σχολίασε πως «δείχνουν ότι οι τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση».

O διοικητής της ΤτΕ δήλωσε επίσης ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 1,25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Εθνική αποτελεί θετική κίνηση.

REPORTER.GR

Ούριος άνεμος διαφάνειας για λογιστές

Ούριος άνεμος διαφάνειας για λογιστές


Ούριος άνεμος αισιοδοξίας πνέει και πάλιν στο λογιστικό κλάδο, καθώς η περίληψη της Κύπρου στην άσπρη λίστα των λίστα G20 και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αλλά η μονογραφή της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, δημιουργούν συνθήκες διατήρησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως κέντρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Πανίκος Τσιαϊλής, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που οργανώθηκε με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Στη σκιά της σαφούς επιβράδυνσης που παρουσιάζουν λόγω της κρίσης οι διεθνείς δραστηριότητες του κλάδου, ο κ. Τσιαϊλής επεσήμανε ότι το μέλλον ανήκει στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες.

Χαιρέτησε την ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Κύπρος είναι ένα ευυπόληπτο χρηματοοικονομικό κέντρο και με τη “βούλα” του ΟΟΣΑ».

Η άσπρη λίστα συμπεριλαμβάνει τις χώρες που ακολουθούν διαφανείς διαδικασίες με βάση τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ.

Επιπρόσθετα, τόνισε την εξαιρετική σημασία της συμφωνίας με τη Ρωσία που θα οδηγήσει στην αφαίρεση της Κύπρου από τη μαύρη λίστα. «Έχουν δημιουργηθεί νέες ευοίωνες συνθήκες για τη διατήρηση ή/και βελτίωση των προοπτικών που υπάρχουν στις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το αρνητικό κλίμα έχει ανατραπεί και η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές της λόγω των διαφανών διαδικασιών που ακολουθεί» είπε.

«Διαχρονικά» συνέχισε «η Κύπρος ήταν σταθερά η χώρα μέσω της οποίας γίνονταν οι μεγαλύτερες σε ποσοστό επενδύσεις προς τη Ρωσία» αποδίδοντας στους ανταγωνιστές της Κύπρου οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στη μαύρη λίστα, τις συκοφαντίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εις βάρος της Κύπρου. Η εγγύηση για την Κύπρο, επανέλαβε, είναι η συμπερίληψη του ονόματος της στην άσπρη λίστα.

Απαριθμώντας μετά από σχετική ερώτηση τις ανταγωνίστριες προς την Κύπρο χώρες που δεν κατάφεραν να βγουν από τη «μαύρη» λίστα είπε ότι μεταξύ αυτών είναι το Βέλγιο, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία (η οποία αν και δεν ανήκει στις χώρες της ΕΕ εφαρμόζει εντούτοις με ειδική συμφωνία κάποιες από τις οδηγίες της) ενώ η Ολλανδία παρουσιάζεται και στις δύο λίστες κάτι που σύντομα όπως είπε θα πρέπει να σταματήσει να γίνεται.

Ο κ. Τσιαϊλής τάχθηκε επίσης με έντονο ύφος υπέρ του εποπτικού ελέγχου των ελεγκτών διευκρινίζοντας ότι ακόμη να αρχίσει να εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος διότι ακόμη δεν έχει διοριστεί η αρμόδια επιτροπή. Ανέφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος έχει υποβάλλει αριθμό εισηγήσεων προς την κυβέρνηση και έχει λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις τις οποίες επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει αύριο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΛΚ.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η φυγή της έδρας της Marfin από την Κύπρο δεν θα επηρεάσει το καλό όνομα και τα συμφέροντα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσιαϊλής τάχθηκε υπέρ του αυστηρού εποπτικού πλαισίου διατυπώνοντας την άποψη ότι «διαχρονικά το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο λειτουργεί προς όφελος της Κύπρου. Νομίζω ότι δίνεται μεγαλύτερη σημασία από ότι πρέπει στο θέμα» είπε συμπληρώνοντας ότι η κάθε επιχείρηση κάνει τις δικές της επιλογές.

STOCKWATCH.COM.CY

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από ΣΑΛΑ

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από ΣΑΛΑ


Καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε δύο από τις περιπτώσεις που εξέτασε το Μάιο, μοιράζοντας πρόστιμο €400 χιλ. στη μία εκ των περιπτώσεων.

Στην έκθεση δραστηριοτήτων της ΕΠΑ για το Μάιο του 2009, αναφέρεται ότι η Επιτροπή, εξέτασε την καταγγελία του κ. Θεόδωρου Καπνίση και κ. Αριστοτέλη Μελετίου εναντίον του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων Λεμεσού (ΣΑΛΑ) και της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Η Επιτροπή κατέληξε ότι η συμπεριφορά, οι πράξεις και/ή οι παραλείψεις του ΣΑΛΑ, συνεπάγονται καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στη σχετική αγορά παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης των εμπορευμάτων από τους αδειούχους αχθοφόρους και στη σχετική αγορά της διαχείρισης και χρήσης εξειδικευμένων μηχανημάτων ή/και εγκαταστάσεων που είναι ουσιώδης για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών κατά παράβαση των άρθρων 6(1)(β) και 6(1)(γ) του Νόμου. Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιήθηκε στο ΣΑΛΑ και του δόθηκε ο νενομισμένος χρόνος για να θέσει τις απόψεις του προτού η Επιτροπή επιβάλει διοικητικό πρόστιμο.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης, την καταγγελία της Άκης Παναγιώτου & Υιός Λτδ εναντίον της Wyeth Hellas Α.Ε.Β.Ε. Φαρμακευτικών Προϊόντων (Cyprus Branch) και Phadisco Ltd και εξέδωσε την τελική της απόφαση καταλήγοντας ομόφωνα ότι οι καταγγελλόμενες επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν καταχρηστικά τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου Prenevar ως αποτέλεσμα του συστήματος ποσοτικών εκπτώσεων που εφάρμοζαν κατά την περίοδο 2005, κατά παράβαση του άρθρου 6(1)(δ) του Νόμου. Η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ορθό και πρέπον υπό τις περιστάσεις να επιβάλει στις καταγγελλόμενες εταιρείες διοικητικό πρόστιμο της τάξης των €15.363 και €384.637, αντιστοίχως, καλώντας συνάμα τις καταγγελλόμενες εταιρείες να αποφεύγουν στο μέλλον την επανάληψη τέτοιων πρακτικών ή/και ενεργειών που πλήττουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή κατά τις εν λόγω συνεδρίες της και μέσα στα πλαίσια της νενομισμένης ακροαματικής διαδικασίας, εξέτασε το αίτημα της εταιρείας Direct Way Promo για την έκδοση προσωρινών μέτρων εναντίον του Κυπριακού Ταχυδρομείου.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε τον τερματισμό αριθμού άλλων καταγγελιών, είτε λόγω του ότι οι καταγγελίες δεν είχαν υποβληθεί νομότυπα σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου, είτε λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής να εξετάσει τα θέματα που είχαν καταγγελθεί.

Σε σχέση με τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο, η Επιτροπή εξέδωσε, μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες, μια απόφαση που αφορά κοινοποίηση για συγκέντρωση επιχειρήσεων στη βάση του άρθρου 18 του Νόμου, την οποία και κήρυξε συμβατή με την ανταγωνιστική αγορά. Η κοινοποίηση αφορούσε τη συγκέντρωση μεταξύ της εταιρείας Abu Dhabi Autonomous Systems Investments Co. LLC και της εταιρείας Alenia Aeronautica.

Συνολικά, η ΕΠΑ εξέτασε συνολικά 33 υποθέσεις σε σχέση με τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο του 2008 και τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο του 1999, στις τρεις συνεδρίες που πραγματοποίησε. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν ανήλθαν στις 12.

STOCKWATCH.COM.CY

Πόρτα Εκκλησίας στο Σταυράκη

Πόρτα Εκκλησίας στο Σταυράκη


Πόρτα δείχνει η Εκκλησία στην κυβέρνηση όσον αφορά την εισαγωγή νέων κριτηρίων για φορολόγηση της περιουσίας της, προβάλλοντας εκ νέου τη συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Ένα ακριβώς χρόνο πριν τη συμφωνία των δύο μερών να καθίσουν σε συνομιλίες για ρύθμιση των φορολογικών χρεών που υποστηρίζει το κράτος ότι έχει η Εκκλησία, η όλη προσπάθεια φαίνεται να ναυαγεί καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν βρίσκουν κοινό έδαφος.

Ο διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου, Γιάννος Χαριλάου, ο οποίος μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα να διαβουλευθούμε διότι για την Εκκλησία υπάρχει συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση και είμαστε έτοιμοι όταν αποφασίσουν να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία, να έρθουν κοντά και να την υλοποιήσουμε». Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, η εκκλησιά συνεχίζει να πληρώνει τους φόρους της. Το 2007, σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, η εκκλησία κατέβαλε φόρους €19 εκ. και το 2008 €7 εκ.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή επικαλούμενος τη μη κατακύρωση της συμφωνίας που συνομολογήθηκε το Δεκέμβριο του 2005 από το Υπουργικό Συμβούλιο ή από το Κοινοβούλιο, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Εκκλησία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ως γνωστό, η συμφωνία είχε μονογραφηθεί, τότε, από τον προκάτοχο του κ. Σταυράκη, Μιχάλη Σαρρή.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε κάποιο στάδιο συναινετικά με την Εκκλησία θα βρούμε μια λύση η οποία θα είναι σε αμοιβαίο όφελος και της εκκλησίας και του φορολογούμενου», είπε.

Ο κ. Σταυράκης αναγνώρισε ότι «οι όποιες προσπάθειες, προσκρούουν στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει κάποια φορολογικά προνόμια στην εκκλησία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις.

Πριν ένα χρόνο, Εκκλησία και κράτος συμφώνησαν να αναθέσουν την εξέταση του θέματος των παλαιών χρεών της Εκκλησίας σε δύο οικονομολόγους της Αρχιεπισκοπής και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Οι τέσσερις τεχνοκράτες είχαν κληθεί, τότε, να οριοθετήσουν τον τρόπο χειρισμού των παλαιότερων φορολογικών χρεών της Εκκλησίας ύψους £92 εκ., περιλαμβανομένων και τόκων £25 εκ. Η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί τα £67 εκ. ενώ η Εκκλησία υποστηρίζει πως δεν έχει καθόλου χρέος, καθώς αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία που μονόγραψε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, το Δεκέμβριο του 2005.

Το ναυάγιο των διαβουλεύσεων συμπίπτει με τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών της Εκκλησίας, που λόγω της κρίσης, καταγράφει σημαντικές απώλειες στις επενδύσεις της.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Στο 0,2% ο δείκτης τιμών παραγωγού Μαΐου (εκτ.: +0.6%)

ΗΠΑ: Στο 0,2% ο δείκτης τιμών παραγωγού Μαΐου (εκτ.: +0.6%)


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 17% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών Μαΐου (εκτ. +7%)

ΗΠΑ: Αύξηση 17% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών Μαΐου (εκτ. +7%)


CAPITAL.GR

Βρετανία: Στο 2,2% ο πληθωρισμός το Μάιο

Βρετανία: Στο 2,2% ο πληθωρισμός το Μάιο


Μικρότερη επιβράδυνση απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Μάιο, παραμένοντας για 20ο συνεχόμενο μήνα πάνω από τον επίσημο στόχο του 2,0% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%, σε μηνιαία βάση, με το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,2%, από 2,3% που ήταν τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από τον Ιανουάριο του 2008. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,0%.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο μηδέν ο πληθωρισμός το Μάιο

Ευρωζώνη: Στο μηδέν ο πληθωρισμός το Μάιο


Αμετάβλητες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1%, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2008, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού είχε διαμορφωθεί στο 3,7%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 0,7% από 1,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-1,7%), την Πορτογαλία (-1,2%) και την Ισπανία και το Λουξεμβούργο (από +0,9%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (+5,9%), τη Λιθουανία (+4,9%) και τη Λετονία (+4,4%).


NAFTEMPORIKI

GM: "Εκλεισε" το deal πώλησης της Saab στην Koenigsegg

GM: "Εκλεισε" το deal πώλησης της Saab στην Koenigsegg


Οριστική συμφωνία για την εξαγορά της θυγατρικής της GM, Saab Automobile, σύναψε με τη μητρική η σουηδική Koenigsegg, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν το ακριβές τίμημα.

“Το deal αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την SAAB να γίνει ισχυρότερη”, δήλωσε ο πρόεδρος της GM Europe, Carl-Peter Forster.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Στις μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW Ιουνίου (εκτ. -93)

Γερμανία: Στις μονάδες ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW Ιουνίου (εκτ. -93)


CAPITAL.GR

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ προτίθεται να πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα με στόχο την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας και την απόκτηση προβαδίσματος του ομίλου έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς.

Στελέχη της ΤτΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης σχολίασαν ιδιαίτερα θετικά την απόφαση για ΑΜΚ της ΕΤΕ, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η ήδη ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Εθνικής.

Κορυφαίο στέλεχος της ΕΤΕ μιλώντας στο Capital.gr δήλωσε ότι θα αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος και για αυτό το λόγο απαιτείται για την Εθνική η επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας.

Επιπρόσθετα το ίδιο στέλεχος προβλέπει ότι εντός των επόμενων μηνών και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, θεωρώντας ότι η κρίση κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρώνεται προς το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των €1 250 εκατ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι δύο (2) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε εννέα (9) παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές και με τιμή διάθεσης Ευρώ 11,30 ανά νέα μετοχή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την προτεινόμενη ΑΜΚ και τους σχετικούς όρους.

Η ΑΜΚ αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και δίνει το προβάδισμα στην ΕΤΕ έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού. Η ΑΜΚ είναι μία ακόμη συνετή κίνηση από μέρους της ΕΤΕ δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα η ΑΜΚ επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ 3μήνου στις 29/5/2009, παρά τις αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες η Τράπεζα και οι εταιρείες του Ομίλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας στον Όμιλο να διατηρεί ικανοποιητική κερδοφορία.

Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) και μαζί με τους JP Morgan και Morgan Stanley & Co. International συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές. Με τις προαναφερόμενες Τράπεζες θα συναφθεί σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ.

Το χρονοδιάγραμμα για την προτεινόμενη ΑΜΚ και οι σχετικές λεπτομέρειες για το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Τράπεζας (http://www.nbg.gr) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, κος Τάκης Αράπογλου, δήλωσε: «Οι σημερινές συνθήκες στον τραπεζικό χώρο απαιτούν εγρήγορση και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα που θα αναπροσαρμόσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της επάρκεια, θα αποκτήσει σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Για το σκοπό αυτό, η ΕΤΕ προχωρεί αποφασιστικά στη σημερινή προτεινόμενη ΑΜΚ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική παρουσία της στη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος μας και επιθυμία είναι η συμμετοχή όλων των μετόχων μας στην προτεινόμενη αύξηση».

Αναλυτικά Στοιχεία Ανακοίνωσης


1. Πρόσφατα Οικονομικά Αποτελέσματα

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α’ 3μήνου, παρά τις δύσκολες συγκυρίες αντανακλούν τις θετικές επιδόσεις του Ομίλου και στους τέσσερεις άξονες της στρατηγικής του. Συγκεκριμένα:

Α) Η δυναμική της κερδοφορίας του Ομίλου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά με τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το α’ 3μηνο του 2009 να διαμορφώνονται σε €317 εκατ. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €662 εκατ., αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ή 407 μονάδες βάσης επί των μέσων καθαρών χορηγήσεων. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το δ’ 3μηνο του 2008 με αποτέλεσμα ο λόγος κόστους προς έσοδα να διαμορφωθεί στο 46% για το τρίμηνο.
Β) Η συντηρητική προσέγγιση στην ανάληψη πιστωτικών κινδύνων καταδεικνύεται από τη μεγάλη διασπορά στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου και την επικέντρωση σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών εξασφαλίσεων. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 3.7% στο α’ 3μηνο του 2009. Οι προβλέψεις του Ομίλου ανήλθαν σε €235 εκατ. (ετησιοποιημένο κόστος προβλέψεων 144 μονάδες βάσης) με αποτέλεσμα πάνω από το 70% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση να καλύπτονται από προβλέψεις. Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στις περιοχές που δραστηριοποιούνται η Τράπεζα και οι Εταιρείες του Ομίλου θα οδηγήσουν σε αύξηση των επισφαλειών στο δεύτερο τρίμηνο και ενδεχομένως στο υπόλοιπο του έτους. Η Διοίκηση με βάση τις εξελίξεις του Απριλίου και του Μαϊου εκτιμά ότι το επίπεδο των προβλέψεων στο δεύτερο τρίμηνο δε θα απέχει σημαντικά από αυτό του πρώτου τριμήνου του 2009.
Γ) Η ρευστότητα του Ομίλου διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 33% στο τέλος του α’ 3μήνου. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €1.1 δισ. στο τέλος του α’ 3μήνου στην Ελλάδα (14% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και κατά 1.1 δισ. τουρκικές λίρες στη Τουρκία (25% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Οι καταθέσεις των πελατών αντιπροσωπεύουν το 71% της συνολικής ρευστότητας του Ομίλου και ο δείκτης χορηγήσεων προς δάνεια βρίσκεται στο 95%. Επιπροσθέτως, ο Όμιλος έχει αποθέματα δυνητικής ρευστότητας άνω των €13 δισ.
Δ) Η ενεργή διαχείριση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια γεγονός που αντικατοπτρίζεται στους σχετικούς δείκτες. Η κερδοφορία του Ομίλου κατά το α’ 3μηνο προσέθεσε 50 μονάδες βάσης στο Βασικό Δείκτη Κυρίων Κεφαλαίων (Equity Tier 1) του Ομίλου με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να διαμορφωθεί στο 8.3%. Ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) λαμβανομένων υπόψη και των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους €350 εκατ. λόγω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και της διάθεσης ιδίων μετοχών, εκτιμάται σε 10.4%.

Στο πλαίσιο της ενεργούς διαχείρισης της κεφαλαιακής της βάσης η ΕΤΕ ενδέχεται να προβεί σε δημόσια πρόταση για επαναγορά μέρους ή του συνόλου των πέντε υβριδικών εκδόσεων του Ομίλου, που εκδόθηκαν από τη θυγατρική εταιρία NBG Funding Limited.

2. Σκοπός της Αύξησης Κεφαλαίου

Στρατηγική επιδίωξη της ΕΤΕ είναι να καταστεί ηγετικός Τραπεζικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Διοίκηση της Τράπεζας πιστεύει ότι η επιτυχία έως σήμερα οφείλεται στην ορθολογική ανάπτυξη και τις προσεκτικές και στρατηγικά στοχευμένες εξαγορές, όπως αυτή της Finansbank στην Τουρκία. Η έμφαση έχει δοθεί σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πρόσθετα, οι σημερινές συγκυρίες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συντηρητικής προσέγγισης του Ομίλου σε σχέση με την ανάληψη κινδύνων και των διαχρονικών πρωτοβουλιών για την περιστολή δαπανών. Σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα ισχυρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, η ΕΤΕ έχει θέσει τις βάσεις να πραγματοποιήσει το στρατηγικό της όραμα καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα βελτιώνεται.

Η προτεινόμενη ΑΜΚ στοχεύει:

— Στη δημιουργία ισχυρής κεφαλαιακής βάσης λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες μεταβολές του εποπτικού πλαισίου και τις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό χώρο διεθνώς, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.
— Στην εξασφάλιση πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία του Ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη.
Η ΑΜΚ δεν αντικατοπτρίζει επιδείνωση στις δραστηριότητες του Ομίλου. Η προ-προβλέψεων κερδοφορία παραμένει υψηλή, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του α’ 3μήνου, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι ικανοποιητική σε σχέση με το σημερινό ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον.

3. Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Με βάση την προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Kεφαλαίου, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Equity Tier I) στο τέλος του α’ 3μήνου του 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν σε 10.1%, ενώ ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier I) σε 12.3%.

Οι παραπάνω δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνουν υπόψη τόσο τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου όσο και την πώληση των ιδίων μετοχών, γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μετά το τέλος του α’ 3μήνου 2009.

4. Μερίσματα

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, όσο η Τράπεζα συνεχίζει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση της οικονομίας, δεν επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος πέραν του ορίου του 35% επί των διανεμομένων κερδών της Τράπεζας.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος έχει διορισθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, έχει δικαίωμα αρνησικυρίας και σε αποφάσεις για διανομή μερισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή μερισμάτων σε προνομιούχους μετόχους (συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου) προηγείται της καταβολής προς τους κοινούς μετόχους.

5. Κύριοι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προτείνει την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών με την έκδοση έως 110,4 εκατ. περίπου κοινών, ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €5 η κάθε μία και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε ολόκληρο το νέο κεφάλαιο σε αναλογία δύο (2) νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές για κάθε εννέα (9) παλαιές κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές. Σύμφωνα με την πρόταση, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε €11,30 ανά μετοχή και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα ανέλθει σε ποσόν μέχρι €1.250.000.000 περίπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την προτεινόμενη ΑΜΚ και τους σχετικούς όρους.


Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) ) και μαζί με τους JP Morgan και Morgan Stanley & Co International συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης, εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.
Επίσης η Τράπεζα θα συνάψει σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ με κοινοπραξία τραπεζών, η οποία εκτός των ανωτέρω περιλαμβάνει και τους διεθνείς οίκους Citi και UBS Limited. Οι οίκοι αυτοί θα μετέχουν με το ρόλο των συνδιοργανωτών (co-lead managers). Η NBG International θα συμμετέχει, επίσης, ως συνδιοργανωτής (co-lead manager).


Για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο στο πλαίσιο του Νόμου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 15/5/2008. To Ενημερωτικό Δελτίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


6. Χρονοδιάγραμμα

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2009, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης λήψης όλων των απαραίτητων κατά νόμο εγκρίσεων και της ολοκλήρωσης των σχετικών διατυπώσεων.

Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο, μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

CAPITAL.GR

Goldman Sachs: Αύξηση τιμής-στόχου για Alpha, Εθνική

Goldman Sachs: Αύξηση τιμής-στόχου για Alpha, Εθνική


H Goldman Sachs αύξησε την τιμή-στόχο της Alpha Bank [ACBr.AT] στα 9 ευρώ από 8,9 ευρώ και την τιμή-στόχο της Εθνικής στα 20 ευρώ από 17,5 ευρώ, δίνοντας αξιoλόγηση "neutral", όπως μετέδωσε το Reuters.

NAFTEMPORIKI

Με απώλεεις 2,86% έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei

Με απώλεεις 2,86% έκλεισε στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei


Με απώλειες 286,79 μονάδων, ποσοστό 2,86%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.752,88 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Νέα μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Νέα μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη


Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, για 13ο κατά σειρά μήνα, το Μάιο, καθώς αρκετές εταιρείες επεδίωξαν να προωθήσουν τα μοντέλα τους χωρίς να υιοθετήσουν τα κίνητρα που χορήγησαν οι κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA), οι ταξινομήσεις μειώθηκαν το Μάιο κατά 4,9% στα 1,27 εκατ. οχήματα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ACEA, αν και οι καταναλωτές απέφυγαν τα ακριβά μοντέλα, όπως αυτά της Mercedes-Benz, εκμεταλλεύτηκαν τις επιδοτήσεις για την απόσυρση παλαιών οχημάτων σε κάποιες χώρες και απέκτησαν καινούρια, φθηνά αυτοκίνητα, όπως τα μοντέλα Logan και Sandero της Dacia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της ρουμανικής εταιρείας – θυγατρικής της Renault – διπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα, δίνοντάς της μερίδιο 2% στην ευρωπαϊκή αγορά. Τις δεύτερες καλύτερες επιδόσεις εμφάνισε η νοτιοκορεατική Hyundai ενώ οι πωλήσεις της Volkswagen αυξήθηκαν κατά 9,2%.


NAFTEMPORIKI

Δέκα συνεδριάσεις με short selling - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δέκα συνεδριάσεις με short selling - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δέκα συνεδριάσεις συμπληρώθηκαν χθες από την επαναφορά του short selling. Οι πωλητές επικεντρώθηκαν από την πρώτη συνεδρίαση στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία υπενθυμίζεται μία μέρα πριν την επαναφορά του μέτρου είχε κλείσει με μεγάλη άνοδο λόγω των επιθετικών αγορών από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τους δείκτες της Morgan Stanley. Από τα στοιχεία προκύπτει πως στο στόχαστρο των σορτάκηδων έχει βρεθεί και η Eurobank. Χθες παρατηρήθηκαν ανοιχτές πωλήσεις σε Eurobank και ΟΤΕ και σταμάτησαν οι πωλήσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Πιο αναλυτικά και από την 1η Ιουνίου πουλήθηκαν ανοιχτά 990 χιλιάδες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και ελάχιστα τεμάχια σε Εθνική Τράπεζα και Τιτάν. Την επόμενη συνεδρίαση (2/6) πουλήθηκαν 310 χιλιάδες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και 40 χιλιάδες της Eurobank. Στις 3/6 στη μετοχή της Κύπρου πουλήθηκαν 200 χιλιάδες τεμάχια, στη Eurobank 75 χιλιάδες, στην Πειραιώς 50 χιλιάδες και στον ΟΠΑΠ 40 χιλιάδες τεμάχια.

Στις 4/6 στην Τράπεζα Κύπρου έγιναν ανοιχτές πωλήσεις ύψους 220 χιλιάδων τεμαχίων και στη Eurobank 96 χιλιάδων τεμαχίων. Στην ΑΤΕ 50 χιλιάδες και στην Τράπεζα Πειραιώς 30 χιλιάδες τεμάχια. Στις 5/6 έγιναν 156 χιλιάδες τεμάχια στη Eurobank ή το 25% περίπου του συνολικού όγκου, 50 χιλιάδες στην ΑΤΕ, 42 χιλιάδες στον ΟΠΑΠ και 20 χιλιάδες στην Τράπεζα Κύπρου. Στην Κύπρου την ίδια ημέρα έγιναν και 50 χιλιάδες τεμάχια που αφορούσαν κλείσιμο ανοικτής θέσης. Στις 9/6 έγιναν πωλήσεις 112 χιλιάδων στην Eurobank και έκλεισαν θέσεις συνολικού όγκου 20 χιλιάδων τεμαχίων.

Στην Πειραιώς πουλήθηκαν ανοιχτά 122 χιλιάδες τεμάχια. Στην Κύπρου συνεχίστηκε το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων με όγκο 45 χιλιάδες τεμάχια. Στις 10/6 πουλήθηκαν 69 χιλιάδες τεμάχια στη Eurobank αλλά αγοράστηκαν 142 χιλιάδες τεμάχια για κλείσιμο θέσεων. Πουλήθηκαν 670 χιλιάδες στην Τράπεζα Κύπρου και αγοράστηκαν 695 χιλιάδες τεμάχια. Κλείσιμο ανοιχτών θέσεων παρατηρήθηκε και στην Πειραιώς συνολικού όγκου 122 χιλιάδων τεμαχίων.

Στην Εθνική πουλήθηκαν 45 χιλιάδες τεμάχια. Στις 11/6 έγιναν πωλήσεις 146 χιλιάδων τεμαχίων στην Eurobank που αντιστοιχούσαν στο 23,5% του συνολικού όγκου, ενώ πωλήσεις έγιναν και στην Coca Cola, την ΑΤΕ, τον ΟΤΕ και την Πειραιώς. Στην Εθνική πουλήθηκαν 38 χιλιάδες τεμάχια και αγοράστηκαν 48 χιλιάδες τεμάχια. Στις 12/6 πουλήθηκαν 340 χιλιάδες κομμάτια στην Τράπεζα Κύπρου, 48 χιλιάδες στη Eurobank, 58 χιλιάδες στην ΑΤΕ και 7 χιλιάδες τεμάχια στη ΔΕΗ.

Χθες οι σορτάκηδες πούλησαν 187 χιλιάδες τεμάχια της Eurobank ή το 23% του συνολικού όγκου και 167 χιλιάδες τεμάχια του ΟΤΕ ή το 10,35% του όγκου. Πουλήθηκαν επίσης 53 χιλιάδες τεμάχια του ΤΤ.

REPORTER.GR

BOJ Says Japan’s Recession Easing, Holds Rate at 0.1%

BOJ Says Japan’s Recession Easing, Holds Rate at 0.1%

June 16 (Bloomberg) -- The Bank of Japan said the nation’s worst recession since World War II is easing after exports improved and industrial output rose the most in 56 years.

“Japan’s economic conditions, after deteriorating significantly, have begun to stop worsening,” the bank said in a statement in Tokyo today, after leaving the overnight lending rate at 0.1 percent. “In the coming months, Japan’s economy is likely to show clearer evidence of leveling out over time.”

The yen strengthened after the announcement, the central bank’s second consecutive upgrade to its monthly economic assessment. Still, Governor Masaaki Shirakawa may signal later today that it’s too soon to consider unwinding the bank’s policies of buying corporate debt and providing lenders with ample funds because the economy remains fragile.

“The BOJ is still cautious about the prospects for the economy and is still far away from an exit,” said Masaaki Kanno, chief economist in Tokyo at JPMorgan Chase & Co., who used to work at the central bank.

Japan’s currency gained to 96.41 per dollar at 2:40 p.m. in Tokyo from 96.74 before the announcement. The Nikkei 225 Stock Average slumped 2.8 percent, headed for its biggest drop since March 30, as a report on New York manufacturing damped optimism for a U.S. recovery.

The central bank said there are “continued high downside risks” facing Japan, citing developments in domestic and global financial conditions and the world economy.

G-8 Finance Ministers

Finance ministers from the Group of Eight nations said over the weekend that they need to begin considering how to roll back policies to counter the financial crisis as their economies show signs of recovering.

Atsushi Mizuno, a Bank of Japan board member, last month said central banks need to discuss how to “exit” their unconventional policy measures even though the global economy is still in a slump.

Since lowering the key rate to 0.1 percent in December, the central bank began to buy commercial paper and corporate bonds from lenders to channel cash to companies. It has also offered to lend to commercial banks limitlessly in exchange for sufficient collateral. The programs expire on Sept. 30.

Shirakawa will speak to the press at 3:30 p.m. in Tokyo.

Investor optimism that the economy is recovering has spurred an increase in government bond yields. The yield on Japan’s benchmark 10-year bond fell 2.5 basis points to 1.475 percent as of 1:08 p.m. in Tokyo. It reached an eight-month high of 1.56 percent on June 11.

Long-Term Rates

Rising long-term interest rates would boost borrowing costs for companies and consumers, threatening to quash the global economy’s budding rebound.

“If the Bank of Japan and other central banks want to lower long-term interest rates, they could say it’s too soon to think about an exit,” said Hiromichi Shirakawa, chief economist at Credit Suisse Group AG in Tokyo, who is a former central bank official. He’s not related to the governor.

Reports since the first quarter, when gross domestic product shrank a record 14.2 percent, suggest the nation is rebounding from its worst recession since World War II.

Industrial production climbed 5.9 percent in April from a month earlier, the biggest gain since 1953. Exports have improved two months running and bankruptcies fell in May for the first time in a year. Both the central bank and the government last month raised their evaluations of the economy for the first time since 2006.

Replacing Inventories

Shirakawa has said the rebound is being driven by inventory replacements and fiscal measures and the bank’s focus is on whether the economy can keep growing should the labor market and wages deteriorate further.

“With inventory adjustments having proceeded both at home and abroad, economic activity will be greatly influenced by developments in final demand,” the bank said. It reiterated a forecast for the world’s second-largest economy to start recovering sometime between October and March at the earliest.

A lack of interest in the bank’s programs indicates lenders are able to borrow from financial markets, analysts say. For the first time, no lenders bid to sell their commercial- paper holdings to the central bank last week. Bids for the bank’s corporate bond purchases have also failed to reach offered amounts since the program began in March.

Sony Corp. last week sold the biggest amount of bonds in its history while Toyota Motor Corp. plans to increase debt sales from the initially planned amount.

Even so, the central bank will probably extend corporate operations beyond Sept. 30 “as a safety net,” said Mari Iwashita, chief market economist at Daiwa Securities SMBC Co. in Tokyo. Policy makers may also consider increasing the bank’s monthly government bond purchases from 1.8 trillion yen ($18.4 billion) should financial-market turmoil re-emerge, she said.

BLOOMBERG

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


10:00 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank

Citigroup: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του TARP

Citigroup: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή του TARP


Η Citigroup θα αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 45 δισ. δολαρίων που έλαβε στο πλαίσιο του Troubled Asset Relief Program, ωστόσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Richard Parsons.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Parsons τόνισε πως οι προσπάθειες του ομίλου για πρόσληψη και τη διατήρηση ταλαντούχων υπαλλήλων έχει πληγεί από τη μη πληρωμή αυτών των κεφαλαίων.

CAPITAL.GR
Έλεγχος λογιστών από το κράτος
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 16/06/2009 06:43:40


Σε δημόσια εποπτεία αντί σε αυτορρύθμιση θα υπόκεινται πλέον τα ελεγκτικά γραφεία μετά τη ψήφιση από τη βουλή του νόμου που «προνοεί για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών από νόμιμους ελεγκτές και νόμιμα ελεγκτικά γραφεία». Η ψήφιση του νόμου έγινε στις 30 Απριλίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας αλλά ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο νέος νόμος καλύπτει όλους τους υποχρεωτικούς λογιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Θεσπίζει βασικές αρχές που αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας, την ανεξαρτησία των ελεγκτών, κώδικα δεοντολογίας, ελεγκτικά πρότυπα, πειθαρχικές κυρώσεις και διορισμό και απόλυση ορκωτών ελεγκτών, ενώ εισάγει τη δημόσια εποπτεία.

Με το νόμο εξαιρείται o έλεγχος των λογαριασμών όταν αυτός διενεργείται από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Την εποπτεία θα ασκεί η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας την οποία θα διορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο της και τέσσερα μέλη, οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία μη επαγγελματίες, εγνωσμένου κύρους και ήθους και γνωρίζουν καλά τα θέματα που σχετίζονται με τον υποχρεωτικό έλεγχο. Η θητεία της Επιτροπής θα είναι πενταετής και δύναται να ανανεωθεί μόνο μια φορά.

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτείται επαρκώς με χορηγία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, η Επιτροπή θα έχει την τελική ευθύνη για την εποπτεία της έγκρισης και εγγραφής στο μητρώο των νόμιμων ελεγκτών και των νόμιμων ελεγκτικών γραφείων, της υιοθέτησης προτύπων επαγγελματικής δεοντολογίας και εσωτερικού ελέγχου ποιότητας των νόμιμων ελεγκτικών γραφείων καθώς και ελεγκτικών προτύπων και της συνεχούς εκπαίδευσης, της διασφάλισης της ποιότητας και των συστημάτων διερεύνησης και κυρώσεων.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Θεόδωρος Φιλίππου, η κοινοτική οδηγία ψηφίστηκε το 2006 και αντικαθιστούσε προηγούμενη του 1984 και όλα τα κράτη μέλη έπρεπε να την εφαρμόσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2008. Η Κύπρος ψήφισε την οδηγία στις 30 Απριλίου 2009 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας, αλλά μέχρι να εφαρμοστεί, σημείωσε, θα πρέπει να διοριστεί η Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ψηφιστούν κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τη σχέση της Επιτροπής με το Εγκεκριμένο Σώμα Λογιστών. «Την τελική ευθύνη της εποπτείας θα έχει η Επιτροπή αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και θα είμαστε υπόλογοι στην Επιτροπή», ανέφερε ο κ. Φιλίππου.

«Εμείς υποστηρίζουμε τις αλλαγές θεωρώντας ότι ενδυναμώνουν το επάγγελμά μας και τη διαφάνεια και θα βοηθήσουμε την Επιτροπή στο έργο της», τόνισε. Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι με το προηγούμενο σύστημα απορρύθμισης υπήρξαν διαγραφές μελών, επιπλήξεις, πρόστιμα αλλά για πειθαρχικά αδικήματα εξετάστηκαν μόνο περίπου δέκα υποθέσεις.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |