Monday, October 4, 2010

Αεροπορική εταιρία της χρονιάς 2010-2011 η Olympic Air


Αεροπορική εταιρία της χρονιάς 2010-2011 η Olympic Air

Η εταιρία κέρδισε το αργυρό βραβείο (Silver Award) στο διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Αεροπορικών Εταιριών.

Η απονομή έγινε στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ERA, σε ειδική εκδήλωση και με την παρουσία εκατοντάδων συμμετεχόντων από την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία.



Είναι σημαντικό ότι βραβεύεται αεροπορική εταιρία πριν συμπληρώσει 12 μήνες λειτουργίας, με δεδομένο ότι η Οlympic Air ξεκίνησε την πτητική της δραστηριότητα την 1η Οκτωβρίου 2009.



Το "ERA Airline of the Year Award" επιβραβεύει την ποιότητα των καλύτερων Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Αεροπορικών Εταιριών, λαμβάνοντας υπόψη ευρύ φάσμα κριτηρίων, στην όλη δραστηριότητα μίας αεροπορικής εταιρείας. Το βραβείο του ERA αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική αναγνώριση στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό χώρο των αερομεταφορών και χαίρει διεθνώς εκτίμησης και αξίας ως προς την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία γνώμης της κριτικής επιτροπής.



H κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από ανώτατα στελέχη και ειδικούς στο χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας (πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιριών και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι) έλαβε υπόψη της μια σειρά από εξειδικευμένα κριτήρια.



Μεταξύ αυτών τη δυναμική ανάπτυξη της Olympic Air, τη στρατηγική διαφήμισης και προώθησης του αεροπορικού προϊόντος της, τη δραστηριοποίησή της σε θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος, καθώς και την ενεργή συμμετοχή της στα ζητήματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό κλάδο των αερομεταφορών.



Κυρίως όμως , η απόφαση να βραβευθεί η Olympic Air στηρίχτηκε σε ένα σύνολο δεδομένων, όπως οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της, η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η ικανοποίηση του επιβατικού κοινού, η πληρότητα και η ακρίβεια των πτήσεών της, η διάρθρωση του στόλου και η ανάπτυξη του δικτύου της, οι εμπορικές καινοτομίες για την εξυπηρέτηση του κοινού, η γενικότερη εταιρική στρατηγική καθώς και η χρηματοοικονομική της ανάπτυξη.



H Olympic Air είναι μέλος του ΕRΑ (EUROPEAN REGIONS AIRLINE ASSOCIATION), ο οποίος έχει πάνω από 200 εταιρείες-μέλη και είναι το μόνο σώμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Περιφερειακής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Ευρώπη. Εκπροσωπεί 70 αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν 426 προορισμούς σε 61 ευρωπαϊκές χώρες, μεταφέροντας 70.600.000 επιβάτες και εκτελώντας 1,6 εκατομμύρια πτήσεις ετησίως.



Οι υπόλοιπες 130 εταιρείες που εκπροσωπεί περιλαμβάνουν αεροδρόμια, κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών και κινητήρων, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τον ευρύτερο κλάδο αερομεταφορών στην Ευρώπη.

source: reporter.gr

Παγκ. Τράπεζα: Δεν προβλέπεται διπλή ύφεση το 2011


Παγκ. Τράπεζα: Δεν προβλέπεται διπλή ύφεση το 2011

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας το έτος 2011, πρόβλεψε η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά τόνισε ότι από αυτήν δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση μία "διπλή ύφεση" στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Ρόμπερτ Ζέλικ, "δεν προβλέπεται να επαναληφθεί, διεθνώς, η οικονομική κρίση του έτους 2009", που σχολίαζε τις εκτιμήσεις από το ίδρυμά του ότι "του χρόνου η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με +3,3%, από +3,5% φέτος". "Φρονώ ότι δεν θα έχουμε το 2011 μία διψήφια ύφεση" της διεθνούς οικονομίας, "όπως πολλοί υποστηρίζουν", δήλωσε επίσης ο ίδιος αξιωματούχος.
Ο κ. Ζέλικ ανέφερε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, φέτος, θα έχουν ανάπτυξη +2,5%, ενώ του χρόνου +2,3% .

-Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα πλήξει κυρίως τους αναπτυσσόμενους, επισήμανε ο ίδιος, δεδομένου ότι φέτος μεν αναπτύσσονται με ποσοστό +6,6%, όμως του χρόνου η ανάπτυξη τους δεν θα ξεπεράσει καν το +6% .

-Ιδίως θα παρατηρηθεί, από του χρόνου, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζέλικ, "μία αποκλιμάκωση του έντονου ρυθμού ανάπτυξης, που τα λίγα τελευταία έτη γνώρισαν η Κίνα και η Ινδία, της τάξης τού οριακά +10%".

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Πτώση 0,5% των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο (-0.4%)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αύξηση 4,3% των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών τον Αύγουστο (+3,8%)

source: capital.gr

Rockefeller: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Europa


Rockefeller: Σε συζητήσεις για την εξαγορά της Europa

Στα τελικά στάδια εξαγοράς του 75% των μετοχών της Europa Capital, βρίσκεται ο όμιλος Rockefeller, ο οποίος ανήκει στην Ιαπωνική Mitsubishi Estate Co. Ltd. (8802.TO), κάτι που θα δημιουργήσει έναν όμιλο διαχείρισης κεφαλαίων ύψους 20 δισ. δολ., σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που δεν επικαλείται πηγές.

Η εδρεύουσα στο Λονδίνο Europa έχει υπό τη διαχείρισή της κεφάλαια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ (2,8 δισ. δολ.) όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας των FT. Οι επικεφαλής της Europa, Noel Mann και Charles Graham, θα παραμείνουν υπεύθυνοι και κάτοχοι δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανέφεραν οι FT.

source: capital.gr

Με haircut 20% οι πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες


Με haircut 20% οι πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες


Με haircut της τάξεως του 20% αναμένεται να δοθούν στις τράπεζες οι νέες εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η πραγματική ρευστότητα που θα λάβουν από την ΕΚΤ μέσω της έκδοσης ενεχύρων να περιοριστεί στα 20 δισ. ευρώ. Από τη ρευστότητα αυτή, γύρω στο 1/3 αναμένεται να διοχετευθεί σε νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η παροχή των πρόσθετων εγγυήσεων μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης αυτή την εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αύριο αναμένεται συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χ. Γκόρτσο με αντικείμενο την κατάρτιση ενός κοινού κειμένου για το πλαίσιο της παροχής των εγγυήσεων που θα αφορά όλες τις τράπεζες.

Βάσει του κειμένου αυτού θα καταρτιστούν τα επιμέρους «σύμφωνα ρευστότητας» με τις τράπεζες, τα οποία θα διαφοροποιούνται από το βασικό κείμενο αναλόγως των συνθηκών ρευστότητας της κάθε τράπεζας. Τα διμερή αυτά «σύμφωνα» θα υπογραφούν ξεχωριστά από κάθε τράπεζα με το Υπουργείο, οι πρόσθετες εγγυήσεις θα κατανεμηθούν ανά τράπεζα, ενώ μετά τη χορήγησή τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου σε κάθε τράπεζα θα παρακολουθούν τη διοχέτευσή τους προς την πραγματική Οικονομία.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το ποσοστό της ρευστότητας που θα διοχετευθεί σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κριθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί και η οποία θα αξιολογηθεί βάσει αυστηρά τραπεζικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας τις πρόσθετες εγγυήσεις, οι τράπεζες δεν δεσμεύονται από το Δημόσιο να ανοίξουν τους «κρουνούς της ρευστότητας», αφού οι ίδιες θα κρίνουν ποιους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα χρηματοδοτήσουν και σε τι έκταση.

Ετσι, εφόσον υπάρξει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, τα κεφάλαια από τις πρόσθετες εγγυήσεις θα «φύγουν» αμέσως και πιο εύκολα προς τους αιτούντες δανειολήπτες, δάνεια για κατανάλωση δεν πρόκειται να δοθούν, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Στο τέλος της ημέρας, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν απλά στη «διαφάνεια» των χορηγήσεών τους, παρέχοντας στοιχεία στην ΤτΕ για το πόσα δάνεια έδωσαν, με τη ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ μέσω των πρόσθετων εγγυήσεων, π.χ. στη στεγαστική πίστη, στη ναυτιλία, στο εμπόριο κ.λπ.

source: capital.gr

Facebook does 5-for-1 stock split


Facebook does 5-for-1 stock split

Facebook said Friday that it is doing a 5-for-1 stock split, marking the third split in the company's history. The privately held social networking company, founded in 2004, previously executed 4-for-1 stock splits in 2006 and 2007.

Facebook's shares won't have a clear market value until the company goes public -- a move that's not imminent. Prominent Silicon Valley investor Peter Thiel, an early Facebook backer, said at a tech conference last week that he doesn't expect the company to IPO until 2012 at the earliest.

Facebook currently has 1,700 employees, many of whom have ownership stakes in the company. Facebook founder Mark Zuckerberg, whose net worth Forbes magazine estimates at $6.9 billion -- most of it not yet liquid -- recently made headlines with his first major philanthropic donation: $100 million for public schools in Newark, N.J.

Until Facebook goes public, the primary outlet for those who wish to sell shares is SecondMarket, an exchange that enables accredited investors to buy shares of privately held ventures. Recent trades there put Facebook's current valuation at around $30 billion. Since SecondMarket launched in April 2009, the company has processed more than $150 million in Facebook stock sales, according to a SecondMarket spokeswoman.

Pre-IPO stock splits are a common move for fast-growing private firms. Google (GOOG, Fortune 500) split its stock several times before going public in 2004 for $85 per share.

Stock splits don't increase a shareholder's equity in a company: A 5-for-1 split replaces one share worth $50 with five shares worth $10. But by increasing the number of shares outstanding and reducing the cost of each, the splits can increase liquidity and make a company's shares easier and cheaper to trade.

source: cnn.com

Sanofi-Aventis: Επιθετική προσφορά για την Genzyme


Sanofi-Aventis: Επιθετική προσφορά για την Genzyme

Επιθετική προσφορά ύψους 18,5 δισ. δολαρίων κατέθεσε η Sanofi-Aventis για την εξαγορά της Genzyme, μετά την απόφαση της τελευταίας να απορρίψει την προσφορά των 69 δολαρίων ανά μετοχή και την άρνησή της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, η προσφορά παραμένει στα 69 δολάρια ανά μετοχή και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές που κατέχουν πάνω από το 50% της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας άφησαν να εννοηθεί, σε συναντήσεις που είχαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sanofi Κρις Βιχμπάχερ, ότι είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν τις μετοχές τους έναντι κάποιου «λογικού» τιμήματος, σύμφωνα με τον ίδιο τον Βιχμπάχερ.

Οι μετοχές της Genzyme υποχώρησαν έως 43% από τα υψηλά του 2008 εξαιτίας των ελλείψεων σε προϊόντα, θέτοντας την εταιρεία στο στόχαστρο των ανταγωνιστών της.

source: naftemporiki.gr

Economist: Κάτω από το 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2010


Economist: Κάτω από το 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2010


Λιγότερο απαισιόδοξες είναι πλέον οι προβλέψεις των οικονομολόγων και αναλυτών του περιοδικού Economist για τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. Εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθιά –τόσο σε ό,τι αφορά τη φετινή, όσο και την επόμενη χρονιά–, έχουν, όμως, βελτιώσει τις προβολές τους σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες. Τα στοιχεία, πάντως, που δίνουν εξακολουθούν να είναι δυσμενέστερα από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Αναλυτικότερα, βλέπουν για φέτος ότι η ύφεση θα φτάσει το 3,9%, ενώ τον Αύγουστο εκτιμούσαν ύφεση στο 4,8%. Όσο για το 2011, ο πήχης τοποθετείται στο 3,5%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κάτω από 3% την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στο 2,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι του περιοδικού έχουν εκφράσει συχνά τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο θέμα της ανεργίας, όπου μιλούν για εφιαλτικά σενάρια με ποσοστά άνω του 20%, και στην πτώση των εσόδων τόσο από τον τουρισμό όσο και από την οικοδομή, λόγω της μείωσης των νέων αδειών.

Οι αναλυτές του Economist ζητούν ακόμα όχι μόνο την επίσπευση, αλλά και την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που ψηφίζονται στη Βουλή, καθώς ανησυχούν για τις απεργίες (πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ιδιοκτητών φορτηγών).

Η ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις αφορά κυρίως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η έλλειψη ανταγωνισμού και οι στρεβλώσεις στην αγορά αποτυπώνονται στις προβλέψεις των ίδιων οικονομολόγων σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Εδώ, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 4,5%, ενώ πριν από δύο μήνες έβλεπαν το δείκτη τιμών καταναλωτή να κλείνει στο 3,9% (θυμίζουμε ότι ο τιμάριθμος έκλεισε πέρυσι στο 0,5%). Στη σημαντική άνοδο των τιμών έχουν συμβάλει και οι συνεχείς αυξήσεις φόρων (Φ.Π.Α., κατανάλωσης) και η επιβολή νέων, όπως ο πολυτελείας, που –σύμφωνα με τους ελεγκτές των δανειστών μας– έχουν περάσει στο 100% στις τελικές τιμές.

source: capital.gr
Share |