Monday, July 25, 2011

Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών


Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών

Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών καλείται να αντιμετωπίσει το επιτελείο της κυβέρνησης μετά την καταστροφή στο Βασιλικό και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, αυξημένος πληθωρισμός και μεγαλύτερα ελλείμματα είναι το τρίπτυχο των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η οικονομία την επόμενη διετία λόγω της έκρηξης στο Μαρί.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών που ετοιμάστηκε αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα, στο οποίο οι τεχνοκράτες επιχειρούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα των συνεπειών από τη διαμορφούμενη κατάσταση και να ποσοτικοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι συνολικές συνέπειες από την έκρηξη αναμένεται να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2011 και άλλο τόσο το 2012.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου ότι η φετινή ανάπτυξη θα έφθανε το 1,5% του ΑΕΠ εξανεμίζονται. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, πλέον, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός το 2011.

Οι φόβοι για ύφεση το 2012, που είχαν εκφραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν μια βδομάδα, δεν θα επιβεβαιωθούν αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ανακατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό.

Μόνο η ανακατασκευή θα τονώσει την ανάπτυξη κατά 1%.

Η νέα πρόβλεψη του υπουργείου είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 1% το 2012 έναντι 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οι επί μέρους συνέπειες

Από την απώλεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 20% αναμένεται απώλεια ίση με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί ετησίως με το 2% του ΑΕΠ.

Η αρνητική ψυχολογική επίδραση στην κατανάλωση αναμένεται να αφαιρέσει 0,2 π.μ. από το φετινό ΑΕΠ και 0,3 π.μ. το 2012.

Η μείωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά 0,5% λόγω της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αφαιρέσει 0,25 π.μ. από το ΑΕΠ το 2011 και 0,4 π.μ. το 2012.

Από τη μείωση της παραγωγής και τις χαμένες ώρες εργασίας από τις διακοπές ρεύματος, εκτιμάται ότι η οικονομία θα χάσει άλλες 0,75 π.μ. το 2011 και 1 π.μ. το 2012.

Συνέπειες θα υπάρξουν και για τον τουρισμό, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας και θα φανούν το 2012. Από τις αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 0,5 π.μ.

Από το 2012 και μετά, οι οικονομικές συνέπειες θα μετριαστούν από την ανακατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό, με επενδύσεις που φθάνουν τα €300 εκ. ετησίως, από το 2012 και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η ανακατασκευή θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1 π.μ. ετησίως.

Πληθωρισμός

Πέραν των συνεπειών στο ρυθμό ανάπτυξης, άμεσες θα είναι οι επιδράσεις και στον πληθωρισμό λόγω της αύξησης στην τιμή του ρεύματος και λόγω αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννητριών, που είναι αυξημένο, θα μεταφερθεί στους καταναλωτές.

Δημοσιονομικά

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, το κράτος αναμένεται να χάσει €50 εκ. από τη μείωση στις εισπράξεις ΦΠΑ που πληρώνεται στο ρεύμα και από τα μειωμένα κέρδη της ΑΗΚ. Εκτιμάται ότι θα χάσει φέτος άλλα €100 εκ. από το μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2012 η συνολική απώλεια αναμένεται να φθάσει τα €100 εκ. λόγω του μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης.

Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2011 φθάνει το 0,9% του ΑΕΠ και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που λέχθηκαν την Παρασκευή για την ανάγκη ενίσχυσης του πακέτου εξυγίανσης της κυβέρνησης με μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η επιβολή φορολογίας 15% στους τόκους των καταθέσεων (αντί 10% που είναι σήμερα) και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


Η αμερικανική οικονομία βελτιώθηκε ελαφρά τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Chicago.

Ο βασικός δείκτης εθνικής δραστηριότητας της τράπεζας βελτιώθηκε στις -0,46 μονάδες τον Ιούνιο μετά την καθοδική αναθεώρηση στις -0,55 μονάδες το Μάιο. Ο μέσος κινητός όρος τριών μηνών του δείκτη υποχώρησε στις -0,60 μονάδες από τις -0,31 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο δείκτης για την παραγωγή, την κατανάλωση και την αγορά κατοικίας που χρησιμοποιεί η Chicago Fed βελτιώθηκε τον Ιούνιο, ενώ η κατηγορία των πωλήσεων, παραγγελιών και αποθεμάτων παρέμεινε αμετάβλητη.



source: capital.gr

RIM: Περικοπές περίπου 2.000 θέσεων εργασίας


RIM: Περικοπές περίπου 2.000 θέσεων εργασίας


Στην περικοπή περίπου 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε πως προχωρά η Research In Motion, στο πλαίσιο προγράμματος εξορθολογισμού των δαπανών της.

Μετά τις ανωτέρω περικοπές, το συνολικό προσωπικό της αμερικανικής εταιρείας θα μειωθεί σε περίπου 17.000 άτομα. Οι απασχολούμενοι που θα επηρεασθούν στη Βόρεια Αμερική και σε άλλες χώρες αναμένεται να ειδοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.

source: naftemporiki.gr

Lloyds: Σε συζητήσεις για την πώληση 632 υποκαταστημάτων


Lloyds: Σε συζητήσεις για την πώληση 632 υποκαταστημάτων

Σε συζητήσεις με έξι εταιρείες για την πώληση 632 υποκαταστημάτων της βρίσκεται η βρετανική τράπεζα Lloyds, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα τα οποία επικαλείται το Reuters.

Σε συζητήσεις με έξι εταιρείες για την πώληση 632 υποκαταστημάτων της βρίσκεται η βρετανική τράπεζα Lloyds, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα τα οποία επικαλείται το Reuters.

«Υπάρχουν έξι μέρη με τα οποία μιλάμε», δήλωσε στο πρακτορείο μία πηγή με γνώση του θέματος.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ζητήσει από την τράπεζα να πωλήσει τα ανωτέρω υποκαταστήματα, ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που έλαβε από τη βρετανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η πώληση των υποκαταστημάτων πιθανόν να αποφέρει στην τράπεζα ποσό ύψους 3 δισ. στερλινών.

source: naftemporiki.gr

Οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές της Κύπρου


Οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές της Κύπρου

Ελληνικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές της Κύπρου, σύμφωνα με τα πανευρωπαϊκά stress tests που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Οι ισολογισμοί των 88 ξένων τραπεζών που συμμετείχαν μαζί με τις δύο κυπριακές στα stress tests περιλαμβάνουν συνολική έκθεση σε κυπριακό χρέος ύψους €0,9 δισ.

Το χρέος που κατέχουν οι ξένες τράπεζες αποτελεί περίπου το 8,5% του συνολικού κυπριακού χρέους ύψους €10,6 δισ. που είχε εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της Κύπρου είναι η Εθνική Τράπεζα που κατείχε στο τέλος του 2010 κυπριακό χρέος ύψους €138 εκ.

Ακολουθεί η γαλλική BPCE με €128 εκ., η γερμανική Commerzbank με €128 εκ., η Eurobank με €122 εκ. και η BNP Baribas με €91 εκ.

Ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες με σημαντική παρουσία στην Κύπρο, όπως η Alpha Bank έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε κυπριακό χρέος – μόλις €32 εκ. Η Τρ. Πειραιώς έχει έκθεση €22 εκ.

Η γαλλική Societe και η βρετανική Barclays που έχουν επίσης παρουσία στην Κύπρο έχουν έκθεση €2 εκ. και €7 εκ., αντίστοιχα.

Οι δύο κυπριακές τράπεζες που μετείχαν στα stress tests έχουν δανείσει το κυπριακό δημόσιο με €1441 εκ., €1156 εκ. η Τρ. Κύπρου και €285 εκ. η Marfin.

Μεγάλο μέρος του χρέους κατέχει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, εγχώρια και ξένα ταμεία προνοίας και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο τέλος του 2010 η ΣΚΤ κατείχε €1436 εκ. σε κυπριακά χρεόγραφα, τα πλείστα εκ των οποίων λήγουν εντός της επόμενης πενταετίας.

source: stockwatch.com.cy

HΠΑ: Δεν τα βρήκαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί για το όριο του δανεισμού και τη μείωση του ελλείμματος


HΠΑ: Δεν τα βρήκαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί για το όριο του δανεισμού και τη μείωση του ελλείμματος


Τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία το σαββατοκύριακο για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ και αντ' αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να μοιάζουν ανυποχώρητοι. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης μιας στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ σε ό,τι αφορά μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παρέβησαν την προθεσμία που είχαν θέσει ως το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σήμερα. Ωστόσο η διαπραγμάτευση έχει μετατραπεί σε σκληρή μάχη με την καθεμιά πλευρά να αρνείται να υποχωρήσει. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια να αυξηθούν οι φόροι, ενώ οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να αποτρέψουν τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έκανε χθες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κηρύξουν στάση πληρωμών. Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν όμως ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «αγχωτικές» για τις διεθνείς αγορές.

source: reporter.gr

Honda: Ανάκληση 200.000 αυτοκινήτων παγκοσμίως


Honda: Ανάκληση 200.000 αυτοκινήτων παγκοσμίως

ΤΟΚΙΟ (AFP)— Περίπου 200.000 επιβατικά αυτοκίνητα σχεδιάζει να ανακαλέσει παγκοσμίως η ιαπωνική Honda Motor Co. (HMC, 7267.TO), εξαιτίας ελαττωματικών μηχανικών εξαρτημάτων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έλαβε 63 αιτήσεις παραπόνων στην Ιαπωνία για μηχανικές δυσλειτουργίες, ωστόσο δεν έχει προκληθεί κανένα ατύχημα.

Μόνο στην Ιαπωνία, η Honda θα ανακαλέσει περισσότερα από 50.000 οχήματα τριών μοντέλων, το Stream, Civic και το Crossroad, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ Ιουλίου 2008 και Ιουλίου 2010.

«Παγκοσμίως υπάρχουν 200.000 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των 50.122 στην Ιαπωνία, με παρόμοια προβλήματα», ανέφερε εκπρόσωπος της Honda, προσθέτοντας πως θα ανακαλέσει περίπου 100.000 στη νότια Αμερική και 6.800 στην Ευρώπη.

Τα υπόλοιπα οχήματα αφορούν περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, ωστόσο η ανάκληση δεν καλύπτει αγορές στη βόρεια Αμερική.





source: capital.gr

Ιρλανδία: Πουλάει ποσοστό της Bank of Ireland έναντι 1,2 δισ. ευρώ


Ιρλανδία: Πουλάει ποσοστό της Bank of Ireland έναντι 1,2 δισ. ευρώ


Ποσοστό ύψους 1,2 δισ. ευρώ της Bank of Ireland Plc, συμφώνησε να πουλήσει το ιρλανδικό δημόσιο, σε όμιλο επενδυτών που δεν κατονομάζει.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα μετά από την ολοκλήρωση της πώλησης αυτή την εβδομάδα, θα διαμορφωθεί στο 68%.



source: capital.gr

Νέα υποβάθμιση Ελλάδας από Moody’s


Νέα υποβάθμιση Ελλάδας από Moody’s

Σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody’s, προειδοποιώντας για τις αξιολογήσεις των λιγότερων αξιόχρεων χωρών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε CA από Caa1 και έθεσε αναπτυσσόμενη προοπτική για τα ratings.

Όπως σημειώνει ο οίκος, ο συνδυασμός του προγράμματος στήριξης της ΕΕ και της ανταλλαγής χρέους από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεπάγεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν σημαντικές οικονομικές ζημιές από την κατοχή χρέους της κυβέρνησης. Οι απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% της αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Η αναπτυσσόμενη προοπτική για τα ratings, αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τη συγκεκριμένη τιμή αγοράς των τίτλων που οι πιστωτές θα λάβουν ως ανταλλαγή. Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, οι Moody’ s θα αξιολογήσουν εκ νέου το προφίλ πιστωτικού κινδύνου από τυχόν εκκρεμείς ή νέες αξίες που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πρόγραμμα της ΕΕ και οι προτάσεις για ανταλλαγή του χρέους, θα αυξήσουν την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεροποιήσει και τελικά να μειώσει το συνολικό χρέος της. Επίσης, σημειώνεται ότι το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί όλα τα ratings για την ευρωζώνη σε ότι αφορά τον περιορισμό του βραχυπρόθεσμου κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.

Όσον αφορά την Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες σήμερα λαμβάνουν στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), θα πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνειά τους, ενώ για τις άλλες χώρες που δεν βαθμολογούνται με Aaa τα αρνητικά θα είναι περισσότερα από τα θετικά και θα επηρεάσει τα ratings στο μέλλον.

Ωστόσο, σημειώνεται, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας και το χρέος θα εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την εφαρμογή της δημοσιονομικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.

Τον Ιούνιο του 2011, ο οίκος Moody’s είχε υποβαθμίσει τα ομόλογα της χώρας κατά 3 βαθμίδες στο Caa1 από B1.

source: stockwatch.com.cy
Share |