Tuesday, July 19, 2011

ΗΠΑ: "Άλμα" 14,6% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Ιούνιο


ΗΠΑ: "Άλμα" 14,6% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Ιούνιο

Αύξηση κατά 14,6% εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο διαμορφούμενες στις 629.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Οι ενάρξεις τον Απρίλιο αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 549.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 2%.

Επιπλέον, οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής ζήτησης, ανήλθαν στις 624.000, σημειώνοντας άνοδο 2,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,3% στις 595.00.


source: capital.gr

Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη β΄ τριμήνου


Johnson & Johnson: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα μεγέθη β΄ τριμήνου


Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Johnson &Johnson, ωστόσο τα κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 20% λόγω των δαπανών αναδιάρθρωσης και άλλων προσαρμογών, παρά το γεγονός ότι τις ισχυρότερες επιδόσεις στις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων.

Τα κέρδη της J&J διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ, έναντι 3,45 δισ. ευρώ, ή 1 δολάριο ανά μετοχή έναντι 1,23 δολαρίων ανά μετοχή στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξαιρουμένων των δαπανών που σχετίζονται με την Cordis και άλλων έκτακτων στοιχείων, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 1,28 δολάρια ανά μετοχή, από 1,21 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 8,3% στα 16,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5,7 ποσοστιαίων μονάδων από συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters έκαναν λόγο για κέρδη 1,24 δολάρια ανά μετοχή, επί εσόδων 16,23 δισ. δολαρίων.



source: capital.gr

Εκτίναξη 74% διαφημιστικoύ κόστους στο Facebook


Εκτίναξη 74% διαφημιστικoύ κόστους στο Facebook



Το κόστος της τοποθέτησης διαφημίσεων στο Facebook αυξάνεται ραγδαία, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις μετακινούνται από την τηλεόραση και την έντυπη διαφήμιση στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη.

Το κόστος ανά κλικ για μία διαφήμιση που τοποθετείται στο Facebook έχει αυξηθεί 74% το τελευταίο έτος σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές αγορές στον κόσμο, σύμφωνα με την TBG Digital, ανεξάρτητο διαφημιστικό πράκτορα που ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Η τιμή για την τοποθέτηση διαφήμισης που χρεώνεται ανά εκατοντάδες ανοίγματα διαφημίσεων αυξήθηκε 45% ετησίως στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερμανία στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την TBG.



source: euro2day.gr

Ισπανία: 4,4 δισ. ευρώ από 18μηνα έντοκα


Ισπανία: 4,4 δισ. ευρώ από 18μηνα έντοκα



Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας άντλησε 4,4 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων του ισπανικού δημοσίου 18μηνης διάρκειας.

Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης ήταν πολύ καλός, στο 5,5 έναντι 3,9 στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.

Ωστόσο το επιτόκιο της έκδοσης ήταν ακριβότερο. Διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 3,912% έναντι 3,260% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.



source: euro2day.gr

Γερμανία: Σε χαμηλό 2,5 ετών ο δείκτης ZEW


Γερμανία: Σε χαμηλό 2,5 ετών ο δείκτης ZEW



Η επενδυτική ψυχολογία επιδεινώθηκε περισσότερο απ’όσο αναμενόταν τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερα επίπεδο από τον Ιανουάριο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών ZEW.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας του ZEW για την ψυχολογία επενδυτών και αναλυτών, ο δείκτης διολίσθησε στο -15,1 έναντι -9 τον Ιούνιο. Οοι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο -12,4.



source: euro2day.gr

Δεν έχει STOP το ράλι του χρυσού


Δεν έχει STOP το ράλι του χρυσού

"Σπάει" τα ρεκορ το χρυσός. Ψήφος εμπιστοσύνης από τους αναλυτές. Ελαφριά υποχώρηση στις σημερινές συναλλαγές.

Στροφή προς τα μέταλλα και συγκεκριμένα προς το χρυσό παρατηρείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναλλαγών των ξένων αγορών από την επενδυτική κοινότητα. Οι σημαντικές «πληγές» που έχει επιφέρει στην ευρωπεριφέρεια η ιστορική οικονομική κρίση χρέους, «φοβίζει» τους επενδυτές, οι οποίοι την ίδια στιγμή αποφεύγουν και το αμερικάνικο πεδίο, αφού και εκεί παρά τις έντονες διαβουλεύσεις, δεν διαφαίνεται συναίνεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης απέναντι στο υπέρογκο χρέος των ΗΠΑ.

Συνεπώς, εν μέσω ενός τόσου αμφίβολου κλίματος, οι προτιμήσεις των επενδυτών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις οποίες το 2011 θα αποτελέσει τη χρονιά του χρυσού!

Μόλις χθες, Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 1600 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, επίπεδο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» με μεγαλύτερη σιγουριά στο χρυσό, όσο η κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού βρέθηκαν στα 1.606,30 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 1%, και ενώ οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνονται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.607,90 δολάρια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο χρυσός αποτελεί το κυριότερο επενδυτικό καταφύγιο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες ακόμη πιο έντονα, παρόλο του ότι το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ.


Τι λένε οι αναλυτές

Tα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται στα ύψη, απειλώντας την βιωσιμότητα του ευρώ, ο πρόεδρος της Fed Mπεν Μπερνάνκε έστειλε το μήνυμα για περισσότερη νομισματική χαλάρωση, οι διεθνείς οίκοι συνεχίσουν την οδό των υποβαθμίσεων και των προειδοποιήσεων αγγίζοντας πλέον και τις ΗΠΑ, και την ίδια στιγμή ο χρυσός πετάει, καταγράφοντας επανειλημμένως νέα ιστορικά υψηλά. Οι νέες προβλέψεις των αναλυτών όχι απλά δεν φοβούνται τα… ύψη, αλλά «μιλούν» πλέον για τιμές που θα φτάσουν τα 2.000 δολάρια/ουγγιά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς χρυσού της HSBC, Tζέιμς Στιλ, το κλίμα που οδηγεί το χρυσό υψηλότερα σήμερα είναι παρόμοιο με αυτό του β’ τριμήνου του 2010, όταν το πολύτιμο μέταλλο επίσης εκτοξεύτηκε τότε σε ιστορικά υψηλά, λόγω του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης χρέους και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Οπως σημειώνει, ο χρυσός αντιδρά σε ένα παρόμοιο κοκτέιλ γεγονότων και παραγόντων, με την εξαίρεση του ότι καθώς οι χαράσσοντες πολιτική φαίνεται να έχουν πλέον πολύ περιορισμένες επιλογές, οι συνθήκες για το χρυσό είναι πολύ πιο bullish σήμερα από ότι το 2011.

Με αυτή την άποψη συμφωvούν και οι οικονομολόγοι αφού, όπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ Ράσελ, γνωστός για τα Dow Theory Letters, με την μία κρίση να ακολουθεί την επόμενη, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο χρυσός δεν παραμένει υποτονικός για πολυ διάστημα. Και παλι αναδύθηκε ως το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του κόσμου και ο δρόμος της ανόδου είναι ορθάνοιχτος.

Ο χρυσός θα εκτοξευθεί άνετα στα 2.000 δολ. η ουγγιά εάν η Fed ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο αγορά αμερικάνικων ομολόγων, όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Euro Ρacific Capital, Mάικλ Πέντο, και προσθέτει ότι ο κόσμος θα αναγκαστεί να αγοράσει χρυσό από εδώ και στο εξής. Είναι βέβαιο πως το πολύτιμο μέταλλο θα ωφεληθεί σημαντικά από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, τόσο λόγω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όσο και των σοβαρών προβλημάτων στις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνει και ο επικεφαλής αναλύσεων της Haitong Futures, Γκούο Χόντζουν, ένας ακόμη γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα χτυπήσει ισχυρότατα το δολάριο, θα εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του χρυσού, θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο χρυσός θα συνεχίζει να ανεβαίνει για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Bank of America – Merrill Lynch, Μάικλ Ουίντμερ. Ετσι, όποιος αυτή τη στιγμή έχει χρυσό θα πρέπει να τον κρατήσει και όποιος δεν έχει θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει καθώς η τάση του πολύτιμου μετάλλου είναι ανοδική και μόνον ανοδική. Οπως επισημαίνει, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βοηθά στην αύξηση της τιμής του χρυσού αλλά ακόμη και εάν ( η κρίση ) αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο γεγονός, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους που η άνοδος του χρυσού, λόγω του στάτους του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, θα συνεχιστεί για τα επόμενα 10 χρόνια.



Στις σημερινές συναλλαγές...
Στα 1.602,45 δολ. η ουγγιά διαπραγματεύθηκε ο χρυσός, 0,2% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ, στις 10:02 π.μ. στη Σιγκαπούρη, καθώς η ισχυροποίησή του οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις. Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο για ενδέκατη ημέρα χθες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα όλα των εποχών και τα 1.607,45 δολ. η ουγγιά, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τις 11 ημέρες που έληξαν στις 8 Ιουλίου του 1980.

Στη Νέα Υόρκη, ο χρυσός για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στα 1.602,80 δολ. η ουγγιά, μετά τη χθεσινή αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 1.607,90 δολ. η ουγγιά. Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 40,3088 δολ. η ουγγιά μετά τη χθεσινή της άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου.

Η πλατίνα (μετρητοίς) σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 1.775,75 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 796,25 δολ. η ουγγιά.

source: reporter.gr

Μπουμ στη ζήτηση για αμερικανικές μετοχές


Μπουμ στη ζήτηση για αμερικανικές μετοχές

Η παγκόσμια ζήτηση για τις αμερικανικές μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού αυξήθηκε το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η καθαρή αγορά των μακροχρόνιων μετοχών, γραμματίων και ομολόγων ανήλθαν σε $23,6 δισ. σε σχέση με καθαρή αγορά $30,6 δισ. τον Απρίλιο.

Συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων όπως οι συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών, οι ξένοι πώλησαν $67,5 δισ. σε σύγκριση με καθαρή αγορά της τάξης των $66,6 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

source: stockwatch.com.cy

Φόβοι για νέα ύφεση το 2012


Φόβοι για νέα ύφεση το 2012

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και η μεγάλη ζημιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού ψαλιδίζουν τις ελπίδες που διατηρούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, δημιουργώντας φόβους για νέα ύφεση.

Στην ολιγόλεπτη ενημέρωση που έκανε χθες στα κόμματα και στον Πρόεδρο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν συνεχιστούν τα σημερινά δεδομένα, και κυρίως τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός το 2011 και θα είναι αρνητικός το 2012.

Οι προβλέψεις του υπουργείου για φέτος ήταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 1,5% το 2011 και θα επιταχυνθεί το 2012.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης απέφυγε επιμελώς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρκέστηκε στο να ακούει τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα.

Η συνάντηση έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πλην της ανακοίνωσης της σύστασης τεχνικής επιτροπής για να κωδικοποιήσει και να κοστολογήσει τα μέτρα που θα μπουν στο πακέτο άμεσης εφαρμογής, μέχρι την Παρασκευή.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν συμφωνηθεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ θα συμπεριληφθούν και εισηγήσεις των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίες θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής ώστε να επιλεγούν ποια από αυτά θα περιληφθούν στο τελικό πακέτο.

Μία από τις εισηγήσεις που θα συζητούν είναι για ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση του ΧΑΚ, που θεωρείται ότι όπως και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ως κρατικός οργανισμός.

Θετικά αντίκρισαν όμως οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων την πρόταση των Οικολόγων για ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας ενεργειακού σταθμού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, Build Operate Transfer, ώστε να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αναπόφευκτη πλέον πρέπει να θεωρείται και η εισδοχή νέων φορολογικών μέτρων και στο τραπέζι τέθηκε πρόταση για αύξηση του φόρου άμυνας που πληρώνουν οι κυπριακές επιχειρήσεις.

Αρκετές από τις κυβερνητικές προτάσεις έχουν ήδη κλειδώσει από την πρώτη σύσκεψη, επανέλαβε χθες εξερχόμενος το προεδρικού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Μεταξύ αυτών φαίνεται να είναι:

-Η αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Οι νέοι συντελεστές θα ισχύουν μέχρι την επανεκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε σημερινές τιμές από αυτές του 1980 που ισχύει σήμερα.
-Η εισαγωγή κλιμακωτού τέλους για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες, ένα μέτρο που συμφωνήθηκε και με τους κοινωνικούς εταίρους.
-Η εισαγωγή φορολογίας επί του οικονομικού οφέλους εμπορεύσιμης γης λόγω της αλλαγής πολεοδομικών ζωνών.

Σημασία δίνουν τα κόμματα και η κυβέρνηση στα μέτρα που αφορούν το επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα

- Τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό περιλαμβάνουν την εισαγωγή εισφοράς για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταμείο Συντάξεων τους ύψους 4%.
- Αύξηση της συνεισφοράς τους στο Ταμείο για χήρες και ορφανά από 0,8 % στο 2%.
- Κατάργηση των γενικών αυξήσεων στις υφιστάμενες συντάξεις
- Αλλαγή του υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του μισθού των τελευταίων 30 μηνών και όχι του μισθού του τελευταίου μήνα.
- Εισδοχή νεοεισερχομένων στο αναλογικό μέρος του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται επίσης και η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με €70 εκ. για τα δύο επόμενα χρόνια.

source: stockwatch.com.cy

Τράπεζες: Έκθεση €1,8 δισ. σε κυπριακά ομόλογα


Τράπεζες: Έκθεση €1,8 δισ. σε κυπριακά ομόλογα

Στα €1,8 δισ. ανέρχεται η έκθεση των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών στο κυπριακό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Οι έξι από τις οκτώ τράπεζες που μετείχαν στα tests είναι πιστωτές του κυπριακού κράτους, με την Τρ. Κύπρου να είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής.

Ο συνολικός δανεισμός από τον τραπεζικό τομέα φθάνει περίπου το 17% του συνόλου των €10,6 δισ. που ήταν το χρέος της Κύπρου στο τέλος του 2010.


Η έκθεση των τραπεζών – και κυρίως της Τρ. Κύπρου – στο κυπριακό χρέος είναι σχετικά μεγάλη.

Η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος φθάνει τα €60 δισ. και είναι οριακά πιο ψηλή, αφού το σύνολο του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2010 έφθανε τα €328 δισ.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στα κυπριακά ομόλογα που φθάνει το €1,2 δισ. έχει η Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με την Τράπεζα, γύρω στα €400 εκ. είναι αποθέματα κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα και όχι δάνεια στο κράτος.

Ακολουθεί η Marfin με €285 εκ., η Εθνική με €138 εκ. και η Eurobank με €122 εκ. Η έκθεση της Alpha Bank και Πειραιώς στα κυπριακά ομόλογα περιορίζεται σε μόλις €32 εκ. και €22 εκ. αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα η έκθεση των τραπεζών φθάνει τα €60,3 δισ. αποτελώντας το 18% του ελληνικού χρέους.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα έχει η Εθνική Τράπεζα φθάνοντας τα €18,8 δισ. Ακολουθεί η Eurobank με έκθεση €8,8 δισ., η Τράπεζα Πειραιώς με €8,2 δισ. και η Αγροτική με €7,9 δισ.

Η έκθεση της Τρ. Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα €2,4 δισ. και της Marfin στα €3,4 δισ. Σύμφωνα με την Τρ. Κύπρου, από τα €2,4 δισ. τα €300 εκ. περίπου αφορούν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πάντως μεγάλη έκθεση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

Η έκθεση στην Ιρλανδία φθάνει τα €379 εκ., στην Ιταλία τα €136 εκ. και στην Ισπανία σε μόλις €58 εκ.

Στην Πορτογαλία οι τράπεζες δεν έχουν καθόλου έκθεση.

Η έκθεση των τραπεζών σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας αποτέλεσε την τελευταία διετία σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, που θα επωμιστούν σημαντικές απώλειες σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει στο έπακρο τις υποχρεώσεις της.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: «Σχέδιο Β» για την αύξηση του ορίου δανεισμού


ΗΠΑ: «Σχέδιο Β» για την αύξηση του ορίου δανεισμού

Σε μάχη με το χρόνο -όπως όλα δείχνουν- θα εξελιχθεί το θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όσον αφορά την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Χθες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επεξεργάζονταν το «Σχέδιο Β», το οποίο δίνει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου δανεισμού, ενώ περιλαμβάνει παράλληλα ορισμένες περικοπές δαπανών. Και αυτό μόλις τρεις ημέρες πριν από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία που τους έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου δανεισμού του Αμερικανικού Δημοσίου, που θα εμποδίσει να οδηγηθεί η χώρα σε μία άνευ προηγουμένου χρεοκοπία.

Πρόοδος

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας, λίγο μετά τον υπουργό Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα έρθουν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση. Την ίδια στιγμή, η Fitch επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου πριν από τις 2 Αυγούστου, θα χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.

Το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, και τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη, δημιουργούν κλίμα νευρικότητας και φόβους στις αγορές. Αποτέλεσμα ήταν να «βουλιάξουν» χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 1.600 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως ασφαλές καταφύγιο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, έχει υποβάλει σχέδιο το οποίο δίνει ουσιαστικά στον πρόεδρο Ομπάμα την εξουσία να αυξήσει το όριο δανεισμού.

Το πολύπλοκο σχέδιο του κ. Μακόνελ, σύμφωνα με το οποίο το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου μπορεί να αυξηθεί σε τρία στάδια, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, υπερασπίζονται τις θέσεις τους όσον αφορά τους φόρους, καθώς και αυτές που αφορούν στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων.

Αυξήσεις

Οι Δημοκρατικοί θέλουν οι αυξήσεις στη φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών να αποτελέσουν όρο της τελικής συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την ήδη υποτονική ανάπτυξη, και ζητούν περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων των Δημοκρατικών. Το «Σχέδιο Β» του κ. Μακόνελ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, κερδίζει έδαφος εν μέρει, διότι επιτρέπει στους Ρεπουμπλικάνους να αποφύγουν την πολιτικά «τοξική» ψήφο υπέρ της αύξησης του ορίου δανεισμού.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. δολ. δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη. Ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, το Κογκρέσο θα έχει τα χρονικά περιθώρια να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία, πριν από τις 2 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία το αμερικανικό Δημόσιο δεν θα έχει χρήματα για να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα.

source: stockwatch.com.cy
Share |