Thursday, July 26, 2012

Κατά 1,1% μειώθηκαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις

Κατά 1,1% μειώθηκαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις

Μείωση 1,1% σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 οι συνολικές καταθέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 70,77 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έκδοση Ιουλίου του 2012 της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου, με θέμα «Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές.Τελευταία ενημέρωση: 25 λεπτά πριν Το Μάιο του 2012 οι καταθέσεις είχαν σημειώσει μείωση 1,2% και ανήλθαν στα 72,46 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2011 οι καταθέσεις είχαν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 6,3%%, στα 71,07 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΚΤ, τα συνολικά δάνεια που παραχώρησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 10%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 71,69 δισ. ευρώ, ίση με την αύξηση (10%) που κατέγραψαν τον προηγούμενο μήνα (Μάιο 2012), φθάνοντας στα 70,30 δισ. ευρώ και αύξησης 9,3% τον Ιούνιο του 2011, που είχαν ανέλθει στα 65,13 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 1,7%, υποχωρώντας στα 43,56 δισ. ευρώ, έναντι 44,26 δισ. ευρώ το Μάιο του 2012 και 44,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Οι συνολικές καταθέσεις των κυπριακών νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση 5,2% και ανήλθαν στα 36,60 δισ. ευρώ, έναντι 36,50 δισ. ευρώ το Μάιο του 2012 και 34,71 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Οι συνολικές καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 34,9%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 479,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 522,8 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 719,4 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι συνολικές καταθέσεις κατοίκων υπολοίπου κόσμου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 μείωση 5,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 20,60 δις. ευρώ, έναντι μείωσης 1,6% το Μάιο του ίδιου έτους (21,76 δις. ευρώ) και αύξησης 16,4% τον Ιούνιο του 2011 (21,39 δις. ευρώ). Εξάλλου, τα δάνεια που παραχώρησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κατοίκους εσωτερικού σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 3,6%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 52,97 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης 6,4% τον Ιούνιο του 2011, στα 51,17 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που παραχωρήθηκαν στα νοικοκυριά σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 3,2%, στα 27,09 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με αύξηση 6,8% τον Ιούνιο του 2011, στα 26,28 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, ανήλθαν στο 1,12 δισ. ευρώ, έναντι 1,11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011. Τα δάνεια προς κατοίκους κρατών μελών της ΕΕ σημείωσαν τον Ιούνιο του 2012 αύξηση 35,5%, στα 4,91 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου κατέγραψαν αύξηση 32,5%, στα 13,81 δισ. ευρώ.

source: ant1iwo.com

Lloyds: Ζημίες 1 δισ. δολαρίων για το α' εξάμηνο

Lloyds: Ζημίες 1 δισ. δολαρίων για το α' εξάμηνο

Ζημίες 676 εκατ. στερλινών - δηλαδή σχεδόν 1 δισ. δολ. - ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Lloyds Banking Group αν και η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι θα πετύχει τους ετήσιους στόχους, καθώς προχωρά στο πρόγραμμα μείωσης του κόστους λειτουργίας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Συνολικά τα έσοδα της Lloyds – η οποία επισημαίνεται ότι σε ποσοστό 40% ανήκει στο βρετανικό δημόσιο μετά την στήριξη που δέχθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης – διαμορφώθηκαν στα 16,25 δισ. στερλίνες.

Πριν από ένα χρόνο, η Lloyds είχε καταγράψει ζημίες 2,31 δισ. στερλίνες με έσοδα 16,52 δισ. στερλίνες. Ο διευθύνων σύμβουλος Antonio Horta Osorio έκανε πάντως λόγο για «ανθεκτική πορεία εν μέσω δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και καθώς μειώνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στον κλάδο μας». «Θα πετύχουμε τους ετήσιους στόχους μας και κάνουμε σημαντική πρόοδο» κατέληξε. Επισημαίνεται ότι η Lloyds ότι μετά από πρόσφατη δικαστική απόφαση, υπάρχουν πολλές απαιτήσεις πελατών της Lloyds που ζητούν αποζημιώσεις για την εσφαλμένη πώληση ασφαλιστικών προϊόντων εξασφάλισης πληρωμών. Η Lloyds δήλωσε ότι αυξάνει το ποσό των προβλέψεων κατά 700 εκατ. στερλίνες για να καλύψει τις σχετικές αποζημιώσεις.

source: reporter.gr

Η Qantas κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την Emirates Airlines

Η Qantas κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την Emirates Airlines

Κοντά σε στρατηγική συμμαχία με την αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι, Emirates Airline βρίσκεται η αυστραλιανή Qantas.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία τότε η Qantas αλλάζει το στρατηγικό της σχεδιασμό, σταματώντας τις πτήσεις της προς την Ευρώπη, κρατώντας ως μοναδική παρουσία στον ευρωπαϊκό χώρο τiς πτήσεις προς το Λονδίνο και τη Φραγκφούρτη.

 Η Emirates θα αναλάβει να πετά στην Ευρώπη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προς το παρόν καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει σχολιάσει την πιθανή ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ να αναφέρει μόνο ότι «οι εμπορικές διευθετήσεις της Qantas είναι ένα θέμα».

Η Emirates ανέφερε πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις της να εξαγοράσει την Qantas, καθώς με βάση τους νόμους της Αυστραλίας, το πλειοψηφικό πακέτο πρέπει να ανήκει στους Αυστραλούς.

 Η πιθανή συμφωνία της Qantas με την Emirates Airline, έρχεται λίγο μετά τη συμφωνία της άλλης αυστραλιανής εταιρείας, Virgin Australia η οποία αυτό το μήνα πούλησε το 10% στην ανταγωνιστική εταιρεία της Emirates, την Etihad Airways, με έδρα το Αμπού Ντάμπι.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία πενταετών ομολόγων

ΗΠΑ: Ιστορικό χαμηλό σε δημοπρασία πενταετών ομολόγων

 Η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε να καταγράψει σήμερα και νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της με την απόδοση σε ομόλογα διάρκειας πέντε ετών να διαμορφώνεται στο 0,584%, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο που αναγκάστηκε ποτέ να πληρώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε τίτλους ωρίμανσης πέντε ετών κάτι που αντανακλά την στροφή των επενδυτών προς επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια καθώς κλιμακώνονται και πάλι οι αναταράξεις από την ευρωπαϊκή κρίση.

source: capital.gr

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Ιταλία σε CCC+ από B+

Egan-Jones: Υποβάθμισε την Ιταλία σε CCC+ από B+

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε CCC+ από B+ ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones ο οποίος έχει γίνει γνωστός τους τελευταίους μήνες για τις πολύ πιο επιθετικές υποβαθμίσεις των χωρών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με τους τρεις καθιερωμένους οίκους αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο έγινε τον περασμένο Ιούνιο. Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης για την Ιταλία και τις περιφερειακές κυβερνήσεις φτάνουν τα 183 δισ. ευρώ το 2012 και περίπου 214 δισ. ευρώ το επόμενο έτος ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Ο Egan-Jones εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα ξεπεράσει το 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους καθώς το έλλειμμα προσεγγίζει το 4% του ΑΕΠ. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένη την αδύναμη κατάσταση της χώρας, "η ανεξάρτητη ικανότητα της Ιταλίας να στηρίξει τις τράπεζες είναι υπό αμφισβήτηση", εκτιμά ο Egan-Jones. Ο οίκος αναμένει πως η Ιταλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αύξηση των αποδόσεων και περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων μέχρι το 2013 χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αναφέρει παράλληλα ότι τοποθετεί τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ιταλίας το επόμενο έτος στο 22%.

source: capital.gr
Share |