Thursday, May 14, 2009

Το αργό ακολούθησε τις κεφαλαιαγορές- Κέρδη 1%

Το αργό ακολούθησε τις κεφαλαιαγορές- Κέρδη 1%

Με κέρδη έκλεισε τελικά το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ακολουθώντας την πορεία των κεφαλαιαγορών που καταγράφουν κέρδη μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση όπου καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες. Το αργό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ακολουθεί την πορεία των κεφαλαιαγορών.H τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου για το αργό κατέγραψε κέρδη 1% στα 58,62 δολάρια το βαρέλι. Να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού έχει καταγράψει άνοδο 34% τη φετινή χρονιά, ενώ βρέθηκε και πάνω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες. Πτωτικά κατά 1,3% κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που διαμορφώθηκε στα 56,58 δολάρια το βαρέλι.

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση πετρελαίου προέβη, για ένατο διαδοχικό μήνα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμώντας ότι η κατανάλωση φέτος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση από το 1981. Στη μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία προχωρά σε νέα μικρή μείωση την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 83,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 3% κάτω σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

Η νέα αυτή εκτίμηση είναι χαμηλότερη από εκείνη του προηγούμενου μήνα κατά 230.000 βαρέλια την ημέρα και έρχεται μια μέρα μετά την υποβάθμιση των αντίστοιχων προβλέψεων του ΟΠΕΚ στα 84,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΙΕΑ βασίζονται στην εκτίμηση ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2009 και ότι η οικονομία δεν θα αρχίσει να ανακάμπτει πριν από το 2010 το νωρίτερο.

REPORTER.GR

Αυστηρά μέτρα υιοθετεί η SEC για τους διαχειριστές κεφαλαίων

Αυστηρά μέτρα υιοθετεί η SEC για τους διαχειριστές κεφαλαίων

Nέα μέτρα για τον αυστηρότερο έλεγχο των διαχειριστών κεφαλαίων υιοθετεί η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), προκειμένου να προστατέψει τις επενδύσεις του κοινού από μελλοντικές κινήσεις όπως αυτή του Madoff. Η νέα πρόταση της SEC, η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα υποχρεώνει τους συμβούλους επενδύσεων και διαχειριστές κεφαλαίων να υπόκεινται σε αιφνιδιαστικού ελέγχους από ανεξάρτητους ελεγκτές. Επίσης, ορισμένοι διαχειριστές θα πρέπει να συμμορφωθούν με υποχρεωτικούς ελέγχους για να διασφαλίζεται η εφαρμογή των κανόνων.

«Αναλαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο και νέων υποθέσεων απάτης όπως αυτή του Madoff», σημείωσε η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro. «Η επενδυτική εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές έχει κλονιστεί και πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το αν είναι ασφαλείς οι επενδύσεις του κοινού».

REPORTER.GR

Fed: Εξετάζεται η αναθεώρηση των κριτηρίων αξιολόγησης των Moody΄s, S&P και Fitch

Fed: Εξετάζεται η αναθεώρηση των κριτηρίων αξιολόγησης των Moody΄s, S&P και Fitch

Την αναθεώρηση των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν εταιρείες και οικονομίες εξετάζει η Federal Reserve, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στις Moody΄s Investors Service, Standard & Poor’s και Fitch Ratings, ο πρόεδρος της Fed Ben S. Bernanke.
Ο λόγος για τον οποίο το ΔΣ της Fed προχωρά σε αυτήν την κίνηση είναι οι καταγγελίες από πλήθος επιχειρήσεων, ότι οι εν λόγω οίκοι ευθύνονται εν μέρει για την τρέχουσα κρίση, αφού συνέβαλλαν στην «κατάρρευση» της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι σε ορισμένες εταιρείες και χώρες.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Νέα μέτρα τόνωσης της στεγαστικής αγοράς

ΗΠΑ: Νέα μέτρα τόνωσης της στεγαστικής αγοράς

Προσπάθειες τόνωσης της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα, αφού σήμερα ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα στήριξης των δανειοληπτών, του οποίου οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές είναι να αποτραπεί η περεταίρω πτώση των τιμών των ακινήτων και η μείωση του αριθμού των κατασχέσεων.
Τα νέα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξης της στεγαστικής αγοράς ύψους 75 δισ. δολαρίων, το οποίο και είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Σκοπός είναι να δοθούν κίνητρα στις τράπεζες να αναθεωρήσουν τους όρους των δανείων, ώστε να είναι πιο ανεκτοί για τους δανειολήπτες. Η κίνηση αυτή ευελπιστεί η κυβέρνηση Ομπάμα ότι θα τονώσει τη ζήτηση των ακινήτων, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη για να συνάψουν νέα δάνεια, με αποτέλεσμα να σταματήσει η πτώση των τιμών των ακινήτων.

REPORTER.GR

Όλα τα σημάδια δείχνουν πτώχευση για τη GM

Όλα τα σημάδια δείχνουν πτώχευση για τη GM

Πιθανό φαίνεται πως βλέπει πλέον το ενδεχόμενο πτώχευσης της General Motors ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Fritz Henderson, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να αποπληρώσει τους άμεσους προμηθευτές της πριν την διορία της 1ης Ιουνίου που έθεσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, o εκπρόσωπος της εταιρίας, Dan Flores δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει τα χρήματα έως τις 28 Μαΐου εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας του κλάδου και προκειμένου να στηρίξει τους προμηθευτές της. Ο Flores σημείωσε ότι η κίνηση αυτή δεν πρέπει να μεταφραστεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης αργότερα αυτό το μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά ο Henderson σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg σημείωσε ότι είναι πιθανό η GM να καταλήξει να κάνει χρήση της διαδικασίας πτώχευσης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών στο Μίσιγκαν Dennis Virag, σχολίασε σχετικά ότι είναι σαν να συνειδητοποιεί η εταιρία ότι η πτώχευση είναι μονόδρομος. «Θα προτιμούσαν να μη το κάνουν και θα ήταν καλύτερα εάν δε χρειαζόταν να το κάνουν, αλλά δε βλέπω κάποιο τρόπο με τον οποίο η εταιρία μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χωρίς την πτώχευση.

Σήμερα κρίνεται στο Βερολίνο το μέλλον της Opel

Συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων πραγματοποιείται στο Βερολίνο σχετικά με το μέλλον της γερμανικής θυγατρικής της General Motors, Opel.

Η Fiat και η Magna International θα πρέπει να καταθέσουν πιο λεπτομερειακές προτάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση της Opel μέχρι τις 20 Μαϊου σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Karl-Theodor zu Guttenberg.

«Μέχρι στιγμής οι ιδέες που έχουν κατατεθεί είναι σε πολύ αρχικό στάδιο» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει ένα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η GM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της Opel ως μέρος του παγκόσμιου σχεδίου αναδιάρθρωσης που πρέπει να έχει κατατεθεί έως την 1η Ιουνίου.

Πρόσθεσε τέλος ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και τη GM και δεν αποκλείει άλλες προσφορές, ενώ συμπλήρωσε ότι δε θα συζητηθεί μια προσωρινή εθνικοποίηση της Opel.

REPORTER.GR

Chrysler: Εκτός χρονοδιαγράμματος η ανασυγκρότηση

Chrysler: Εκτός χρονοδιαγράμματος η ανασυγκρότηση

Πάνω από δύο χρόνια εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η ανασυγκρότηση της χρεοκοπημένης αυτοκινητοβιομηχανίας Chrysler, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Ομπάμα, έχει δώσει διορία 60 ημερών για την ανασυγκρότηση.Σημειώνεται ότι σήμερα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έκλεισε περίπου 800 συνεργαζόμενες αντιπροσωπείες, κίνηση που εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

REPORTER.GR

Δεκαοχτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται κατά της ΜΒΙΑ

Δεκαοχτώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται κατά της ΜΒΙΑ

Αγωγή κατά της MBIA υπέβαλαν 18 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America, UBS και Barclays, κατηγορώντας την ότι προέβη παράνομα σε αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, μετακινώντας πάγια στοιχεία ύψους 5 δισ. δολαρίων και αφήνοντας χρεοκοπημένη μία βασική μονάδα. Οι τράπεζες κατηγορούν την MBIA ότι δημιούργησε παράνομα μια νέα δραστηριότητα ασφάλισης δημοτικών ομολόγων νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ανεξάρτητη από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ασφαλιστικών συμβολαίων. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι η MBIA θα καταβάλει αποζημιώσεις για τα ασφαλιστικά συμβόλαια σε μη εξυπηρετούμενα ομόλογα, τις οποίες όμως δεν έχει τιμολογήσει.

Η θυγατρική που καταβάλλει τις αποζημιώσεις MBIA Insurance βρίσκεται πλέον σε πτώχευση και δεν μπορεί να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις μετά τη μετακίνηση των παγίων ύψους 5 δισ. δολαρίων, υποστηρίζουν οι τράπεζες. Σημειώνουν ότι θα μπορούσε να κάνει χρήση ιδίων κεφαλαίων για να ενισχύσει τον ισολογισμό της MBIA Insurance, αλλά επέλεξε να δαπανήσει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ σε επαναγορές ιδίων μετοχών και χρεών καθώς και σε χρηματοδοτήσεις προς το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων.

REPORTER.GR

Έντονο ενδιαφέρον για τράπεζες

Έντονο ενδιαφέρον για τράπεζες


Κέρδη κατέγραψε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο παρά το νευρικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο ΓΔ τιμών του ΧΑΚ έκλεισε με κέρδη 3,25% στις 1420,50 μονάδες, ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών. Ο δείκτης FTSE κέρδισε 3,12% και έκλεισε στις 485,05 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +3,64% και τις 1549,52 μονάδες.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής χρηματιστηριακής μέρας ήταν οι μεγάλοι όγκοι των δύο κυπριακών τραπεζών στο ΧΑ, όπου διακινήθηκαν γύρω στα 15 εκ. τίτλοι τους αξίας €43 εκ. περίπου.

Στην Κύπρο ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €9,1 εκ. Πλέον εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η οποία με τζίρο €4,6 εκ. και άνοδο 5,82% ανέβηκε στα €4 στο ΧΑΚ. Στο ΧΑ η BOCY ως ο δεύτερος πιο εμπορεύσιμος τίτλος έκλεισε στα €3,99 και στο +5% με όγκο €23,8 εκ. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Eurolife αγόρασε χθες 10 χιλ. μετοχές της BOCY έναντι €77 χιλ. Αντίθετα, ο Αλέξαντρος Διογένους πώλησε 15 χιλ. μετοχές της τράπεζας έναντι €60,2 χιλ.

Η Marfin με τζίρο €3,4 εκ., έκλεισε στα €2,21 με κέρδη 0,45% στο ΧΑΚ. Στο ΧΑ, η Marfin έκλεισε στα €2,19 με άνοδο 0,46% και όγκο €18,9 εκ. (τρίτος πιο εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας).

Η Ελληνική με όγκο €557,5 χιλ. κατέγραψε άνοδο 1,74% και έκλεισε στο €1,17. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας, πώλησε χθες 15 χιλ. μετοχές της HB έναντι €17 χιλ.

Η Citigroup ανακοίνωσε την αναβάθμιση της τιμής στόχου των τριών τραπεζών. Για τη μετοχή της BOCY η τιμή στόχος ανεβαίνει στα €4,5 από €2,75 πριν (σύσταση buy), για τη Marfin στα €2,75 από €2,25 (σύσταση buy) και για την Ελληνική στο €1,25 από €1 (σύσταση hold).

Πλέον κερδισμένος τίτλος της ημέρας ήταν η Marfin CLR που έκλεισε με άνοδο 7,14% στο €0,15 με μικρό τζίρο €41,8 χιλ. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας ύψους 9,59% σημείωσε η Muskita υποχωρώντας στα €0,66.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης 16 κινήθηκαν πτωτικά, 16 ανοδικά και 115 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις. Ο ΓΔ τιμών υποχώρησε σήμερα στις 2124,03 μονάδες και στο -0,58% και ο δείκτης FTSE έκλεισε στις 1088,64 μονάδες με απώλειες 0,48%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €199,7 εκ. Το μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας συγκέντρωσε η Εθνική (€31,1 εκ.) που έκλεισε στα €15,97 με απώλειες 0,81%.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
485.05 ( 3.12%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1420.50 ( 3.25%)

Όγκος: € 9,226,540

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2124.03 ( -0.58%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1088.64 ( -0.48%)

ΗΠΑ: Αύξηση του δέκτη τιμών παραγωγού Απριλίου 0,3% (εκτ. +0,1%)

ΗΠΑ: Αύξηση του δέκτη τιμών παραγωγού Απριλίου 0,3% (εκτ. +0,1%)


CAPITAL.GR

GM: Θα αποπληρώσει τους προμηθευτές πριν την 1η Ιουνίου

GM: Θα αποπληρώσει τους προμηθευτές πριν την 1η Ιουνίου


Πριν την διορία της 1ης Ιουνίου, που έθεσε το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, σχεδιάζει να αποπληρώσει τους άμεσους προμηθευτές της η General Motors, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος της GM, Dan Flores δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει δισεκατομμύρια στις 28 Μαΐου εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας του κλάδου και προκειμένου να στηρίξει τους προμηθευτές της.

Ωστόσο, ο Flores πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει στο οριστικό συμπέρασμα πως η προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης αργότερα αυτό το μήνα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 32.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. +611 χιλ.)

ΗΠΑ: Αύξηση κατά 32.000 στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. +611 χιλ.)


CAPITAL.GR

Γύρισε σε ζημία η BT - Σχεδιάζει 15.000 απολύσεις

Γύρισε σε ζημία η BT - Σχεδιάζει 15.000 απολύσεις

Γύρισε σε ζημία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη βρετανική τηλεφωνική εταιρεία, British Teleocoms (BT), ενώ ανακοίνωσε 15.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στις 977 εκατ. στερλίνες (1,48 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο, από καθαρά κέρδη ύψους 426 εκατ. στερλινών ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει παρόμοιο αριθμό απολύσεων κατά τη χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2010 με πέρσι, όπου περιέκοψε 15.000 θέσεις εργασίας.

Η ΒΤ αναμένει πτώση 4% με 5% στις πωλήσεις το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τα λειτουργικά κόστη κατά 1 εκατ. στερλίνες.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 4,2%.

REPORTER.GR

Δάνεια άνω των 5,5 δισ. δολ για Glencore International

Δάνεια άνω των 5,5 δισ. δολ για Glencore International


Σε συμφωνία για δάνεια άνω των 5,5 δισ. δολαρίων προχώρησε η Glencore International, η μεγαλύτερη εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων παγκοσμίως, όπως αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Τα δάνεια θα αξιοποιηθούν για συγχρηματοδότηση του χρέους της.
Ειδικότερα, η εταιρεία θα καταβάλει ετήσιο τόκο 225 μονάδες βάσης πάνω από το Libor για ανανεούμενη πίστωση 500 εκατ. δολαρίων, διάρκειας 364 ημερών.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Glencore έλαβε προσφορές από πιστωτές για δάνεια άνω των 5,5 δισ. δολαρίων, που επιθυμούσε αρχικά.

REPORTER.GR

ΙΕΑ: Κοντά στον πάτο η παγκόσμια ζήτηση για αργό

ΙΕΑ: Κοντά στον πάτο η παγκόσμια ζήτηση για αργό



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο κατώτερο της επίπεδο οδηγείται η ισχυρή πτώση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, όπως ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), αλλά προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ανάκαμψη στη ζήτηση του αργού είναι ακόμα πολλούς μήνες μακριά και θα είναι αργή.

Στη μηνιαία της έκθεση, η ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, προέβη σε σχετικά μικρή καθοδική αναθεώρηση των 200.000 βαρελιών ημερησίως στο outlook για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009, παρά το γεγονός πως η υποβάθμιση αποδίδεται κυρίως σε ιστορικές μεταβολές των μεγεθών.

“Αναμένουμε συρρίκνωση στο ρυθμό μείωσης της ζήτησης, αλλά αυτό δεν εξαλείφει τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ανάκαμψη δεν θα εμφανιστεί έως το 2010”, δήλωσε ο David Fyfe, συντάκτης της έκθεσης.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε αυτό το έτος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι 3%, στα 83,2 εκατ. βαρέλια, όπως ανέφερε η ΙΕΑ, κάτι που ενεργεί σαν σύμβουλος στα κράτη με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως όπως οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως το outlook της IEA για τη ζήτηση αναπαριστά τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα περίπου 25 χρόνων και συγκαταλέγεται στα πιο απαισιόδοξα στον κλάδο.


CAPITAL.GR

Τρ. Κύπρου: Μείωση επιτοκίων

Τρ. Κύπρου: Μείωση επιτοκίων


Η Τράπεζα Κύπρου ακολουθώντας την πολιτική μείωσης του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχωρά για δεύτερη φορά, μέσα σε 15 ημέρες, σε μείωση των επιτοκίων δανείων.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Κύπρου μειώνει τα επιτόκια ως ακολούθως:

Το Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων (ΒΕΣ) μειώνεται κατά 0,25
Τα βασικά κυμαινόμενα επιτόκια των προσωπικών, καταναλωτικών δανείων και των καταναλωτικών δανείων με προσημείωση, καθώς και της υπερανάληψης των τρεχούμενων λογαριασμών κοινού μειώνονται κατά 0,25
Έτσι από τις 5 Μαΐου η συνολική μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών Δανείων και των καταναλωτικών με προσημείωση, ανέρχεται σε 0,65 μονάδες, ενώ των καταναλωτικών και προσωπικών δανείων σε 0,50 μονάδες.
Τα νέα επιτόκια δανείων θα είναι σε ισχύ από τις 18/5/2009.

Τα επιτόκια των καταθετικών προϊόντων δεν μειώνονται και παραμένουν αμετάβλητα.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Στο 9,1% η ανεργία το Φεβρουάριο

Στο 9,1%, από 8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος ΕΣΥΕ . Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στο 9,4%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, που ήταν στο 8,7% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.487.490 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 450.997 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.314.167 άτομα.

Κατά Περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στο Νότιο Αιγαίο (17,3%), στη Δυτική Ελλάδα (12,3%) και στη Δυτική Μακεδονία (11,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο (6,9%), στη Θεσσαλία (7,2%) και στο Βόρειο Αιγαίο (7,5%).

Κατά φύλο, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στις γυναίκες - 12,3% - τη στιγμή που για τους άντρες ανέρχεται σε 7,0%. Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην ομάδα ηλικιών 15-24 ετών (25,7%).


CAPITAL.GR

Νέα κρατική στήριξη για την KBC

Νέα κρατική στήριξη για την KBC


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Σε τρίτη επιχείρηση στήριξης της βελγικής τράπεζας και ασφαλιστικής KBC Group NV (KBC.BT) προχωρά η κυβέρνησης του Βελγίου, ούτως ώστε να γλιτώσει ο όμιλος το ενδεχόμενο κατάρρευσης του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσφέρει κρατικές εγγυήσεις που καλύπτουν το 90% για ζημιές έως και 14,8 δισ. ευρώ,

Η KBC βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο “τοξικών” παγίων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αμερικανικής εταιρείας ασφάλισης ομολόγων που είχε αναλάβει την κάλυψη των δομημένων προϊόντων του βελγικού ομίλου.


Ως αποτέλεσμα αυτού, η KBC εμφάνισε καθαρές ζημιές για το τρίμηνο της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ έναντι κερδών 554 εκατ. ευρώ στο ίδιο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο στήριξης που καταρτίστηκε την Τετάρτη, η KBC θα εμφανίσει ζημιές έως και 3,2 δισ. ευρώ, προτού τεθούν σε ισχύ οι κρατικές εγγυήσεις.

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση μέχρι νεωτέρας για τις μετοχές της KBC.

CAPITAL.GR

Credit Agricole: Πτώση 77% στα κέρδη αʼ τριμήνου

Credit Agricole: Πτώση 77% στα κέρδη αʼ τριμήνου

Μειωμένα κατά 77% εμφανίστηκαν τα κέρδη της Credit Agricole της Νο2 τράπεζας στη Γαλλία, το πρώτο τρίμηνο, καθώς αυξήθηκαν οι επισφάλειες για δάνεια υψηλού ρίσκου, ενώ η μονάδα της στην Ελλάδα εμφάνισε ζημίες.

Τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 202 εκατ. ευρώ από 892 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για κέρδη ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Ο γαλλικός όμιλος άντλησε τον περασμένο Ιούλιο 5,9 δισ. ευρώ και το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε περικοπές 500 θέσεων εργασίας στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με την Credit Agricole, οι απώλειες που συνδέονται με δάνεια υψηλού κινδύνου υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Εν τω μεταξύ, η μονάδα της στην Ελλάδα, η Emporiki Bank, εμφάνισε τριμηνιαίες ζημίες 168,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Ο γαλλικός όμιλος απέκτησε ποσοστό 72% στην Emporiki το 2006, αποκτώντας 2 εκατ. πελάτες λιανικής στην Ελλάδα. Η συμφωνία αποτιμούσε την Emporiki στα 3,3 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της τελευταίας έχουν υποχωρήσει, ωστόσο, 67% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου.

NAFTEMPORIKI

Citi: Αναβαθμίζει τις τιμές ελληνικών τραπεζών

Citi: Αναβαθμίζει τις τιμές ελληνικών τραπεζών


Αναβαθμίσεις στις τιμές στόχους επτά ελληνικών και κυπριακών τραπεζών περιλαμβάνει έκθεση της Citi με ημερομηνία13 Μαΐου.

Ο οίκος αλλάζει την τιμή στόχο για την Εθνική στα 20 από 22 ευρώ, για την Alpha Bank στα 9 από 7,5 ευρώ, για τη Eurobank στα 8 από 6,5 ευρώ, για την Πειραιώς στα 8,5 από 7 ευρώ, για την Εμπορική στα 6,5 από 5 ευρώ, για την MPB στα 2,75 από 2,25 ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου στα 4,5 από 2,75 ευρώ.

Η τιμή στόχος παραμένει αμετάβλητη για την Αγροτική στο 1 ευρώ και για το Τ.Τ. στα 5 ευρώ. Οι συστάσεις είναι «Buy» για τις Εθνική, MPB και Κύπρου, “Hold” για τις υπόλοιπες και “Sell” μόνο για την Αγροτική.

Ο οίκος αναμένει οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αντίστοιχα των εκτιμήσεων, κάτι που αποδίδει σε χαμηλότερα έσοδα από τόκους λόγω της πίεσης στα καταθετικά spreads.

Παράλληλα, ο οίκος προχωρά σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή των ιδρυμάτων στα έτη 2009, 2010 και 2011.

EURO2DAY.GR

ΧΑΚ: Νέα σύνθεση του δείκτη FTSE/CySE20

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ανακοινώνει προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού τη νέα σύνθεση του Δείκτη FTSE/CySE20, σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2009 από την ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή για το Δείκτη (FTSE/CySE20 Advisory Committee). Η Συμβουλευτική Επιτροπή για το Δείκτη FTSE/CySE20 προέβηκε σε ανασκόπηση της λειτουργίας του Δείκτη για το εξάμηνο από τις 2 Οκτωβρίου 2008 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2009. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης αυτός αποτελείται από 20 επιλεγμένες μετοχές στο ΧΑΚ που συνιστούν ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της Κυπριακής χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι μετοχές των εταιρειών που αποτελούν το Δείκτη, ως επίσης και οι μετοχές των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο δείκτη, βρίσκονται κάτω υπό συνεχή μελέτη – επιτήρηση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Δείκτη και περιοδικά γίνονται προσαρμογές στη σύνθεση του Δείκτη σύμφωνα με τους Κανόνες Λειτουργίας του, με στόχο να διασφαλίζεται σε συνεχή βάση η εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για περίληψη εταιρειών στο Δείκτη.

Μετά από τη σχετική αξιολόγηση που έγινε, οι εταιρείες που αποτελούν το Δείκτη για το επόμενο εξάμηνο, είναι οι ακόλουθες: http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=announce_view&ann_id=100641

STOCKWATCH.COM.CY

Με απώλειες 2,64% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 2,64% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 246,76 μονάδων, ποσοστό 2,64%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.093,73 μονάδες.

REPORTER.GR

Η Τράπεζα Κύπρου στο δείκτη MSCI Standard- Ολες οι αλλαγές

Η Τράπεζα Κύπρου στο δείκτη MSCI Standard- Ολες οι αλλαγές

Στο δείκτη MSCI Standard εισέρχεται η Τράπεζα Κύπρου, ενώ η Marfin PB, ο ΟΛΘ και η ΕΥΑΘ εισέρχονται στον MSCI Small Cap και διαγράφονται ΑΒ Βασιλόπουλος, Emporiki Bank, Euromedica και Proton Bank. Επιπλέον και σύμφωνα με το πρωινό report της Proton, η Eurobank διαγράφεται από τον δείκτη Euro and Pan-Euro και η στάθμιση του ΟΤΕ μειώνεται στο 50% από 55%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 29 Μαΐου.

REPORTER.GR

Sony: Πρόβλεψη για ζημίες 1,26 δισ. δολ. την τρέχουσα χρήση

Sony: Πρόβλεψη για ζημίες 1,26 δισ. δολ. την τρέχουσα χρήση

Ζημίες αναμένει για δεύτερο κατά σειρά έτος η Sony Corp., καθώς η κάμψη στη ζήτηση παγκοσμίως ωθεί την εταιρεία να μειώσει τις τιμές σε προϊόντα της, όπως οι φωτογραφικές μηχανές Cyber-shot και οι τηλεοράσεις Bravia.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταναλωτικών ηλεκτρονικών στον κόσμο ενδεχομένως να εμφανίσει καθαρές ζημίες 120 δισ. γιεν [JPY=X] (1,26 δισ. δολ.) το 12μηνο μέχρι το Μάρτιο του 2010, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της. Ένα χρόνο νωρίτερα, είχε εμφανίσει ζημίες 98,9 δισ. γιεν.

Η πρόβλεψη της διοίκησης συμπίπτει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ζημίες 119,6 δισ. γιεν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1958 που ο ιαπωνικός κολοσσός θα εμφανίζει δύο διαδοχικές ετήσιες ζημίες. Οι μετοχές του, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, υποχωρούσαν κατά 6,8% στα 2.400 γιεν, προτού βγει η σχετική ανακοίνωση.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Γερμανία: «Πράσινο» στο σχέδιο για τις τράπεζες επισφαλειών

Γερμανία: «Πράσινο» στο σχέδιο για τις τράπεζες επισφαλειών

Ενέκρινε τελικά χθες η γερμανική κυβέρνηση το σχέδιο για τις "τράπεζες επισφαλειών" που κύριο στόχο έχει να απαλλάξει τις γερμανικές τράπεζες από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού, αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων και να τονώσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ώστε ο κόσμος να αρχίσει ξανά να δανείζεται.

Οι τράπεζες σε ολόκληρη τη Γερμανία βαρύνονται από δισεκατομμύρια ευρώ σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ο δανεισμός και να επιδεινώνεται η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι αρκετές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα ανάλογο μοντέλο και για τις κρατικές τράπεζες.

Ο κ. Στάινμπρουκ αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις του κ. Στρος Καν για την πραγματοποίηση «τεστ κοπώσεως» και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του μήπως τα τεστ αυτά πλήξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.


NAFTEMPORIKI

Ο συνήγορος του διαβόλου!

Ο συνήγορος του διαβόλου!


Η βελτίωση αυτή κατά ένα μέρος μικρότερο ή μεγαλύτερο οφείλεται και στο εικονικό χρήμα που κυκλοφόρησε αυτά τα χρόνια. H αυξημένη κατανάλωση δημιούργησε οικονομίες κλίμακας και χρηματοδότησε καινοτομίες. Αύξησε την παραγωγικότητα, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κλπ κλπ. Με λίγα λόγια άλλαξε το μέσο επίπεδο διαβίωσης δραστικά και σε ό,τι αφορά τη συμβολή της τεχνολογίας μόνιμα... Τηρουμένων των αναλογιών το σκηνικό των τελευταίων 20-30 χρόνων στην πιστωτική επέκταση θυμίζει την ιστορία της δημιουργίας της πόλης Τόγκο.
Όλο το κείμενο Γράψτε το σχόλιό σας
Κάποτε ένας παραμυθάς ταξιδευτής που επέστρεψε από τον Αμαζόνιο στην Ευρώπη, είπε ότι σε κάποιο σημείο του χάρτη που είχε απλώσει εμπρός του είδε ολόκληρες κοτρώνες χρυσού να παρεπιδημούν ανάμεσα στις κροκάλες ενός ορμητικού παραπόταμου. Η φήμη κυκλοφόρησε αστραπιαία και μέσα σε λίγους μήνες έφτασαν στο σημείο που έδειχνε ο χάρτης που είχε κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες αντίγραφα, ολόκληρα καραβάνια χρυσοθήρων.

Σε δυο χρόνια είχαν μαζευτεί μερικές εκατοντάδες και όλο και έρχονταν καινούργιοι. Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησαν έμποροι, γυναίκες, φουρναραίοι, γιατροί, παπάδες.

Μοιραία έστησαν ένα οικισμό κοντά στα σημεία που έψαχναν οι χρυσοθήρες. Χρυσός δεν βρέθηκε, παρά ελάχιστες ουγκιές, αλλά ο συνοικισμός Τόγκο (έτσι τον είχαν ονομάσει) μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μια ευημερούσα πολιτεία μέσα στη ζούγκλα. Το εμπόριο δερμάτων με τους ιθαγενείς, η κτηνοτροφία και η γεωργία αποδείχτηκαν αληθινό χρυσάφι για όσους μετακόμισαν από την Ευρώπη σε αυτή τη γωνιά της Ν. Αμερικής τότε.

Λοιπόν τα τελευταία 20 χρόνια ο δανεισμός έχει αυξηθεί υπέρμετρα τόσο για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όσο και για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες. Ζούμε καλύτερα απ’ ό,τι μας αναλογεί χάρη στα δανεικά λένε οι οικονομολόγοι. Όλοι μας το βλέπουμε γύρω μας εξάλλου.

Μόλις σκοντάφτει η οικονομική ανάπτυξη, μας λούζει όλους κρύος ιδρώτας... Φταίνε οι τράπεζες που έδωσαν περισσότερα δάνεια απ’ όσα χρήματα είχαν λένε οι ειδικοί. Φταίνε οι κυβερνήσεις που δεν άσκησαν αυστηρό έλεγχο ή που ανακατεύτηκαν και στρέβλωσαν την αγορά λένε κάποιοι άλλοι...

Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται οι φορολογούμενοι να ανεχτούν καραβιές φρεσκοτυπωμένου χρήματος για να μην καταρρεύσει το σύστημα.... Ανάμεσα σε δυο κακά διαλέγουμε το μην χείρον λένε οι κρατούντες...

Τα αθρόα δάνεια των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν σίγουρα ένα πρόβλημα και τώρα καλούμαστε να το συμμαζέψουμε. Ίσως στο μέλλον αν μια κρίση σαν την τελευταία λάβει χώρα σε περίοδο που υπάρχει γεωπολιτικός ανταγωνισμός να ζήσουμε το σοκ μιας κατάρρευσης.

Δεν πρέπει όμως να παραβλάψουμε κάποιες άλλες συνέπειες αυτής της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης των δυο τελευταίων δεκαετιών (της τελευταία δεκαετίας για μας του Έλληνες...).

Το χρήμα αυτό που δεν υπήρχε και δανείστηκε δεξιά και αριστερά εκτός από εικονική ευμάρεια σε κάποιους που άδραξαν την ευκαιρία να καταναλώσουν σήμερα τις διακοπές που εδικαιούντο ή δεν εδικαιούντο αύριο, δημιούργησε και ένα άλλο πλούτο.

Πριν λίγες μέρες αγόρασα ακόμη ένα φορητό υπολογιστή. Για 400 ευρώ περίπου απέκτησα ένα μηχάνημα που έχει οθόνη 9 ίντσες, σκληρό δίσκο 160 GB ασύρματη δικτύωση κλπ κλπ. Τον προηγούμενο φορητό υπολογιστή που τον έχω εφεδρεία μην χαλάσει ο επιτραπέζιος τον είχαν αγοράσει το 2003 έναντι πενταπλάσιας τιμής. Ζύγιζε 4 φορές περισσότερο, είχε 40 GB δίσκο και δεν είχε ασύρματη δικτύωση. Όχι μόνο στους υπολογιστές, αλλά σε πολλούς τομείς της οικονομίας υπάρχει μια τεράστια και συνεχώς επιταχυνόμενη βελτίωση. Να μιλήσουμε για τα αυτοκίνητα, τα walkman που έγιναν mp3...

Η βελτίωση αυτή κατά ένα μέρος μικρότερο ή μεγαλύτερο οφείλεται και στο εικονικό χρήμα που κυκλοφόρησε αυτά τα χρόνια. H αυξημένη κατανάλωση δημιούργησε οικονομίες κλίμακας και χρηματοδότησε καινοτομίες. Αύξησε την παραγωγικότητα, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κλπ κλπ. Με λίγα λόγια άλλαξε το μέσο επίπεδο διαβίωσης δραστικά και σε ό,τι αφορά την συμβολή της τεχνολογίας μόνιμα...

Τηρουμένων των αναλογιών το σκηνικό των τελευταίων 20-30 χρόνων στην πιστωτική επέκταση θυμίζει την ιστορία της δημιουργίας της πόλης Τόγκο.

Δεν αμφιβάλλω ότι αν εισέλθουμε σε μια 5-10ετή περίοδο ελεγχόμενου πληθωρισμού, θα υπάρξουν άδικες αναδιανομές πλούτου. Κυρίως για συνταξιούχους, εργαζόμενους που δεν μπορούν να αυξήσουν το μισθό τους ή συντηρητικούς επενδυτές που δεν μπορούν να υπερκαλύψουν την αύξηση των τιμών. Δεν αμφιβάλλω ότι τα δάνεια σημαίνουν εξάρτηση και πιθανόν άλλα δεινά. Προσωπικά τα αποφεύγω με επιμονή. Παρατηρώντας όμως όλη αυτή τη φιλολογία τους τελευταίους μήνες έκρινα να σκόπιμο να παραστήσω σήμερα τον συνήγορο του διαβόλου.

Παραλειπόμενα

Αγορά: Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα και αύριο αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης. Μην ξεχνάμε ότι αύριο είναι η τρίτη Παρασκευή αυτού του μήνα και αρκετοί συνδυάζουν την πορεία της αγοράς με τα χρονικά περιθώρια των συμβολαίων. Επειδή όμως πολλοί από τους μετέχοντες αυτή την περίοδο σε αυτά τα επίπεδα δίνουν αρκετή σημασία στην τεχνική ανάλυση, θα έχει ενδιαφέρον από εβδομάδα η πιθανότητα ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ 200 ημερών.

Τι επιπτώσεις θα έχει και τι κινήσεις θα δρομολογήσει σε αυτούς που εδώ και εβδομάδες είναι εκτός αγοράς και η άνοδος τους προκαλούσε αφόρητη ψυχολογική πίεση.

Στην περίπτωση που η διόρθωση έχει ξεκινήσει είναι πιθανό η αγορά πάλι να δοκιμάσει τις αντοχές των μελλοντικών αγοραστών στα χαμηλότερα.

ΣΠΡΙ: Δεν πτοήθηκε χθες από το γενικότερο κλίμα και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια που της δίνει η μικρή απόσταση που την χωρίζει από τα χαμηλά των τελευταίων ετών.

HOL: Οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές για την εταιρεία αλλά και τον όμιλο γενικότερα. Μένει να αποσαφηνιστεί στο μέλλον τι σημαίνει η συμμετοχή της Vodafone. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο καθώς στον κλάδο οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι εμπορικές προοπτικές δεν έχουν αποκρυσταλωθεί.

ΕΛΠΕ: Για δεύτερη μέρα ηγήθηκε του 20άρη μαζί με τα υπόλοιπα αμυντικά χαρτιά και αυτό ψηφίζει την άποψη ότι βαίνουμε προς διόρθωση.

ΦΟΡΘ: Αν η ελληνική αγορά χωράει το πολύ τρεις μεγάλους παίκτες στις τηλεπικοινωνίες και την ψυχαγωγία, διαθέτει στα χέρια καλά χαρτιά για να βρεθεί σε έναν από αυτούς.

AMD: Το μεγάλο πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού στην Intel δημιουργεί περιθώρια ανάπτυξης για την βασικής της ανταγωνίστρια.

CAPITAL.GR
Share |