Thursday, May 14, 2009

Γερμανία: «Πράσινο» στο σχέδιο για τις τράπεζες επισφαλειών

Γερμανία: «Πράσινο» στο σχέδιο για τις τράπεζες επισφαλειών

Ενέκρινε τελικά χθες η γερμανική κυβέρνηση το σχέδιο για τις "τράπεζες επισφαλειών" που κύριο στόχο έχει να απαλλάξει τις γερμανικές τράπεζες από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού, αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων και να τονώσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ώστε ο κόσμος να αρχίσει ξανά να δανείζεται.

Οι τράπεζες σε ολόκληρη τη Γερμανία βαρύνονται από δισεκατομμύρια ευρώ σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ο δανεισμός και να επιδεινώνεται η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε ότι αρκετές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα ανάλογο μοντέλο και για τις κρατικές τράπεζες.

Ο κ. Στάινμπρουκ αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις του κ. Στρος Καν για την πραγματοποίηση «τεστ κοπώσεως» και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του μήπως τα τεστ αυτά πλήξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |