Tuesday, June 14, 2011

Ξεπέρασε το 7% το δεκαετές ομόλογο


Ξεπέρασε το 7% το δεκαετές ομόλογο

Πάνω από το φράγμα του 7% βρίσκεται σήμερα η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό των ξένων και εγχώριων πιστωτών μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις της Κύπρου και τη διασύνδεση της χώρας με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου παρουσιάζει απότομη αύξηση τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι η Κύπρος κινδυνεύει να καταστεί η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέσα σε ένα χρόνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 277 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τις αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Η αυξημένη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν αλλάζει το επιτόκιο που καταβάλλει η Κύπρος στο δεκαετές ομόλογο, που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010 με κουπόνι 4,63%.

Επηρεάζει όμως το μελλοντικό δανεισμό του κράτους, καθώς η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει πολύ ψηλότερο επιτόκιο την επόμενη φορά που θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με πριν.

Ενδεικτική της επίδρασης που είχε η υποβάθμιση από τους Fitch και η προειδοποίηση για επικείμενη υποβάθμιση από τους Moody’s, είναι η εκτόξευση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου κατά 100 μονάδες βάσης σε ένα μόλις μήνα.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου ακολουθεί διαφορετική πορεία από τα ομόλογα της Ισπανίας, που θεωρείτο στις αρχές του έτους, ως η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο μηχανισμό. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι μπορεί να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, περιορίζοντας τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου βρισκόταν σήμερα στο 5,37% και της Ιταλίας στο 4,59%.

Στην Ελλάδα η απόδοση του ομολόγου αναρριχήθηκε σήμερα στο 16,75%, στην Ιρλανδία στο 11,14% και στην Πορτογαλία στο 10,95%. Οι τρεις χώρες έχουν ήδη προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Οι χώρες εισήλθαν στο μηχανισμό στήριξης – από τον οποίο μπορούν να δανείζονται φθηνότερα έναντι δεσμεύσεων για δημοσιομική εξυγίανση – όταν οι αποδόσεις των ομολόγων τους ξεπέρασαν το 7%.

Αυτό έγινε όμως πριν μερικούς μήνες, προτού παρουσιαστεί άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Η κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές προβληματίζει έντονα το υπουργείο που αναγκάστηκε να εκδώσει καθησυχαστική ανακοίνωση το Σαββάτο, μετά από δημοσίευμα του Reuters που έφερε την Κύπρο να είναι η επόμενη εστία προβλημάτων στην ευρωζώνη (next trouble spot).

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικές των τάσεων που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές για την Κύπρο, γιατί η αγορά είναι πολύ ρηχή (και επηρεάζεται από μικρές πράξεις).

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων αξιωματούχων, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες καθώς το κράτος καλείται να αναχρηματοδοτήσει γύρω στο 20% του χρέους του μέχρι το Φεβρουάριο, δηλαδή €2 δισ. Χρειάζεται επίσης άλλα €0,7 δισ. για να καλύψει το φετινό έλλειμμα.

Προς το παρόν, το κράτος βασίζεται σε βραχυπρόθεσμο εγχώριο δανεισμό, μεταθέτοντας την ανάγκη προσφυγής στις διεθνείς αγορές.

Ακόμα και στην εγχώρια αγορά, όμως, οι πιστωτές αναζητούν ψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν το κράτος, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη δημοπρασία το κουπόνι του εγχώριου δεκαετούς ομολόγου να έχει αναρριχηθεί στο 6,25%.

Οι μεγαλύτεροι πιστωτές του κράτους – οι μεγάλες τράπεζες και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα – δεν συμμετείχαν στην τελευταία έκδοση, που καλύφθηκε κυρίως από τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Μείωση των λιανικών πωλήσεων το Μάιο


ΗΠΑ: Μείωση των λιανικών πωλήσεων το Μάιο

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις Μαΐου μειώθηκαν κατά 0,2% στα 387,1 δισ. δολάρια, έναντι πτώσης 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες ανόδου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις Μαΐου μειώθηκαν κατά 0,2% στα 387,1 δισ. δολάρια, έναντι πτώσης 0,7% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις πωλήσεις του Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε αύξηση 0,3%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών παραγωγού το Μάιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,2% του δείκτη τιμών παραγωγού το Μάιο

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραγωγού το Μάιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, ο PPI υποχώρησε στο 0,2% από 0,8% τον Απρίλιο ωστόσο ήταν υψηλότερος του αναμενομένου καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου τον τοποθετούσαν στο 0,1%.

Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια, υποχώρησε στο 0,2% από 0,3% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση ο συνολικός δείκτης αυξήθηκε 7,3% ενώ ο δομικός 2,1%.


source: capital.gr

Moody's: «Σταθερή» προοπτική για τις ελβετικές τράπεζες


Moody's: «Σταθερή» προοπτική για τις ελβετικές τράπεζες

Σε «σταθερό» από «αρνητικό» αναθεώρησε η Moody's το outlook για το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, επικαλούμενη την ταχεία ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, τη μειωμένη αβεβαιότητα για πιθανές αλλαγές στους κανόνες τραπεζικής εχεμύθειας και τη βελτιωμένη κερδοφορία και ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η προοπτική υποδηλώνει τις προσδοκίες της Moody's για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες στον κλάδο τους επόμενους 12-18 μήνες.

Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η Ελβετία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομικών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και την ύφεση.

«Γι' αυτό αναμένουμε συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με πολύ χαμηλή ανεργία κατά τη διάρκεια του [ανωτέρω] ορίζοντα. Σε συνδυασμό με τα ισχυρά δημοσιονομικά της κυβέρνησης, αυτό συμβάλλει σε ένα συνολικά σταθερό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

source: naftemporiki.gr

Νέο τεστ δανεισμού για Ελλάδα στη "σκιά" της S&P, νέο ρεκόρ στα CDS


Νέο τεστ δανεισμού για Ελλάδα στη "σκιά" της S&P, νέο ρεκόρ στα CDS


Σε νέο, κρίσιμο τεστ δανεισμού, υπό τη «σκιά» της νέας υποβάθμισης από της S&P και εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης του Eurogroup, προχωρά σήμερα το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα επιδιώξει να αντλήσει το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «CCC» από «Β», που είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C», επικαλούμενη αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Με αυξημένη την πίεση (λόγω της νέας υποβάθμισης) συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και συνάμα τρομακτική στιγμή», ανέφερε στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, Gary Jenkins, αναφερόμενος στα μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό την Τρίτη διαμορφούμενο στις 1.754 μ.β.

Παράλληλα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται αυτή την ώρα και το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων καθώς διαμορφώνεται στις 1.398 μ.β., κατά 3,45 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Σταθεροποιητικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads των χωρών της υπόλοιπης περιφέρειας με το πορτογαλικό να ενισχύεται κατά 1,92 μ.β. στις 771 μ.β., ενώ τα ιρλανδικά, ισπανικά και ιταλικά υποχωρούν στις 839 μ.β. (-0,59 μ.β.), 251 μ.β. (-0,20 μ.β.) και 181 μ.β. (-2,22 μ.β.), αντίστοιχα.



source: capital.gr

H VF Group εξαγοράζει την Timberland


H VF Group εξαγοράζει την Timberland

Την Timberland εξαγοράζει η VF Group έναντι 2,2 δις δολ. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία έχει λάβει το "πράσινο φως" από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2011. Σημειώνεται ότι η προσφορά της VF για 43 δολ. ανά μετοχή της Timberland, αντιστοιχεί σε premium 43% για κάθε μετοχή της Timberland βάσει του κλεισίματος της Παρασκευής.

source: reporter.gr

Κίνα: Νέα αύξηση των αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 0,5%


Κίνα: Νέα αύξηση των αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 0,5%


Στην αύξηση του ποσοστού των τραπεζικών αποθεματικών κατά 0,5% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, για έκτη φορά αυτό το χρόνο, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές ανησυχίες «κλειδώνοντας» τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η αύξηση, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 20 Ιουνίου, πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για αύξηση του πληθωρισμού στο 5,5% το Μάιο. Η People’s Bank of China αύξησε το ποσοστό των αποθεματικών έξι φορές τον περασμένο χρόνο, ενώ έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο. Η προηγούμενη αύξηση του ορίου των αποθεματικών έλαβε χώρα στις 18 Μαΐου.

Το επίσημο ποσοστό των αποθεματικών για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες στην Κίνα θα αυξηθεί στο 21,5% μετά την εφαρμογή της νέας αύξησης.



source: capital.gr

Ιαπωνία: «Ένεση» ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις


Ιαπωνία: «Ένεση» ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις

Πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας ύψους 500 δισ. γεν (6,2 δισ. δολάρια) στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).

Οι εγχώριες τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για να παρατείνουν τα δάνεια σε μικρές εταιρείες χωρίς να απαιτούν την υποθήκευση ακινήτων.

Οι επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, καθώς πολλά εργοστάσια ανέστειλαν ή περιόρισαν την παραγωγή τους.

Η BOJ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ μηδέν και 0,1%.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Στο 5,5% ο πληθωρισμός το Μάιο


Κίνα: Στο 5,5% ο πληθωρισμός το Μάιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Μάιο ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, εντείνοντας τις πιέσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,3%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 13,1%.

Με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα να δείχνουν χαμηλότερο δανεισμό από τις τράπεζες και μικρότερη αύξηση της προσφοράς χρήματος, αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα καταστήσει αυστηρότερη τη νομισματική της πολιτική.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 4% που έθεσε η κινεζική κυβέρνηση όλους τους μήνες της φετινής χρονιάς, καθώς εταιρείες όπως η McDonald's αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Παρόλ' αυτά, παραμένει ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών BRIC. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, στη Βραζιλία το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 6,6%, στη Ρωσία στο 9,6% και στην Ινδία στο 8,7%.

source: naftemporiki.gr

Honda: Μεγαλύτερη βουτιά στα κέρδη


Honda: Μεγαλύτερη βουτιά στα κέρδη

Η Honda Motor, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, προβλέπει μεγαλύτερη βουτιά (63%) στα κέρδη από ότι υπολογίστηκε αρχικά μετά που ο σεισμός στη χώρα επηρέασε την παραγωγή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη μπορεί να μειωθούν στα 195 δισ. γιεν ($2,4 δισ.) για τους δώδεκα μήνες μέχρι το Μάρτιο από 534,1 δισ. γιεν ένα χρόνο νωρίτερα.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση από S&P


Υποβάθμιση από S&P


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας πως «είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, από το Β στο CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας πως «είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Η προοπτική της αξιολόγησης, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος, είναι αρνητική.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του η Standard & Poor's σημειώνει: «Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)».

Προσθέτει ακόμη πως «οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού στο οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ αυξάνονται, με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας και τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ελλάδας».

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας παρέμεινε στο C.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από αυτή τη νέα υποβάθμιση, η Ελλάδα γίνεται η χώρα με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Η απόφαση υποβάθμισης γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ΟΙκονομικών.

«Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το υπουργείο σημειώνει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Αρνητικός αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές

Η υποβάθμιση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές: Στη Wall Street οι δείκτες έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ και το πετρέλαιο έκλεισε με πτώση της τάξης του 2% στα 97,30 δολ. το βαρέλι. Πτώση άνω του 4% σημείωσε το ασήμι και 1% ο χρυσός.

source: naftemporiki.gr
Share |