Sunday, October 10, 2010

Από τη "συνωμοσία" των Hunt Brothers σε ρεκόρ τριάντα ετών


Από τη "συνωμοσία" των Hunt Brothers σε ρεκόρ τριάντα ετών


Ο 84 ετών σήμερα Nelson Bunker Hunt και ο κατά τρία χρόνια νεότερος αδελφός του, William Herbert Hunt, θα παρατηρούν σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον το ράλι των τιμών στο ασήμι, καθώς ήταν οι ίδιοι που, χειραγωγώντας την αγορά, εκτόξευσαν το 1980 την τιμή του μετάλλου στο επίπεδο-ρεκόρ των 48,7 δολαρίων/ουγκιά, ένα ρεκόρ που αντέχει μέχρι και σήμερα.

Τα δύο αδέλφια, κληρονόμοι μιας περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που «έχτισε» ο πατέρας τους στη βιομηχανία πετρελαίου, άρχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αργύρου για προστασία έναντι του πληθωρισμού το 1973, όταν η κατοχή χρυσού από ιδιώτες απαγορευόταν/Εως τα τέλη του 1979 είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν σε φυσική μορφή ή μέσω συμβολαίων 40 εκατ. ουγκιές στην Ελβετία, 90 εκατ. ουγκιές μέσω της εταιρείας τους International Metals Investment Company και άλλα 90 εκατ. ουγκιές σε συμβόλαια. Ο μικρότερος αδελφός τους Lamar είχε επίσης θέση 300 εκατ. δολαρίων σε συμβόλαια για 100 εκατ. ουγκιές.

Μια ασύλληπτη ποσότητα περίπου 320 εκατ. ουγκιών βρισκόταν πλέον στα χέρια των αδελφών Hunt, που είχαν καταφέρει για τα καλά να στριμώξουν την αγορά, αποκτώντας το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πέραν των αποθεμάτων που διατηρούσαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η τιμή του αργύρου ήδη σημείωνε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, όταν οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στις 7 Ιανουαρίου 1980 η διοίκηση του CO-MEX έθεσε ανώτατο όριο 10 εκατ. ουγκιών στην ποσότητα αργύρου που μπορούσε να διατηρεί κάθε επενδυτής μέσω συμβολαίων και επέβαλε τη ρευστοποίηση όλων των θέσεων που υπερέβαιναν το συγκεκριμένο όριο εντός πέντε εβδομάδων.

Ακόμα και κοντά στα 50 δολάρια, στις 17 Ιανουαρίου 1980 ο Nelson Bunker Hunt συνέχιζε να αγοράζει. Στις 21 Ιανουαρίου οι αρχές ανέστειλαν τις συναλλαγές σε ασήμι και δέχονταν μόνο εντολές πώλησης, με αποτέλεσμα η τιμή να υποχωρήσει κατά 10 δολάρια και να παραμείνει κοντά στα 39 δολάρια έως τα τέλη του μήνα. Ο Bunker πίστευε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές αν έβρισκε κάποιον να στηρίξει τις αγορές του. Όσο όμως οι τιμές υποχωρούσαν τόσο πιο δύσκολο ήταν να δανειστεί...


Η «ασημένια Πέμπτη»


Στις 27 Μαρτίου 1980, ημέρα που έμεινε στην ιστορία ως η «ασημένια Πέμπτη» και, ενώ είχε αρθεί η αναστολή των συναλλαγών, το ασήμι άνοιξε στα 15,80 δολάρια και έκλεισε με πτώση περίπου 33% στα 10,80 δολάρια. Οι μετοχές της Wall Street παρασύρθηκαν σε μεγάλες απώλειες υπό το φόβο ότι οι αδελφοί Hunt θα ρευστοποιούσαν τις θέσεις τους για να καλύψουν τις ζημιές από την πτώση των τιμών στο ασήμι.

Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Paul Volker αποφάσισε να εγκρίνει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων προς τους αδελφούς Hunt, ώστε να αποτρέψει τη διάχυση του πανικού. Ο Nelson Bunker Hunt υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 1988 αίτηση πτώχευσης. Τα χρέη του προς το Δημόσιο, ύψους 90 εκατ. δολαρίων, ρυθμίστηκαν με ορίζοντα 15ετίας. Το 1989 τού επιβλήθηκε ένα ακόμα πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων και του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε πρόσβαση στις αγορές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, όταν η μεγαλύτερη αδελφή του, Margaret, ρώτησε τον Bunker τι ακριβώς επεδίωκε, εκείνος φέρεται να απάντησε νωθρά: «προσπαθούσα απλά να βγάλω μερικά χρήματα»...


Το μέταλλο σήμερα και οι βιομηχανικές του εφαρμογές

Σήμερα το ασήμι διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Το μέταλλο προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ως «πολύτιμο» και ως υποκατάστατο του χρυσού, όσο και ως «βιομηχανικό». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η βιομηχανική πλευρά του μετάλλου έχει υποτιμηθεί, εκτιμώντας ότι ακριβώς αυτή η ευρύτατη γκάμα των βιομηχανικών του χρήσεων θα στηρίξει κατά κύριο λόγο την άνοδο των τιμών του στο εξής.

Ο κλάδος που μέχρι πρόσφατα κατανάλωνε το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής είναι ο κλάδος της φωτογραφίας. Η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας περιόρισε σημαντικά τη ζήτηση, ωστόσο, λόγω της ακρίβειας που προσφέρει και του χαμηλού κόστους, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε ορισμένες εφαρμογές. Στην ιατρική το ασήμι χρησιμοποιείται ευρύτατα. Διαθέτει εντυπωσιακές αντιβα-κτηριδιακές ιδιότητες κι έτσι χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε απολυμαντικά για νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και για την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού.

Το γεγονός ότι αποτελεί άριστο αγωγό του ηλεκτρισμού έχει διευρύνει τη χρήση του και στην κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όπως τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια, τηλεφωνικές συσκευές, οθόνες τηλεόρασης plasma, αλλά και στην κατασκευή CDs και DVDs.

Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή μπαταριών. Σταδιακά, μπαταρίες με βάση τον άργυρο αρχίζουν να αντικαθιστούν τις μπαταρίες λι-θίου σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Το μέταλλο συναντάται επίσης στο 90% των κλασικών φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ χρησιμοποιείται και για την κατασκευή εξαρτημάτων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μια ιδέα που παρουσιάστηκε πρόσφατα αφορά την κατασκευή ενδυμάτων. Εταιρείες αρχίζουν χρησιμοποιούν ίνες αργύρου σε ρούχα που όχι μόνο προσφέρουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, αλλά εξουδετερώνουν
και τις δυσάρεστες οσμές.

Σήμερα ο άργυρος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φίλτρων νερού σε νοσοκομεία, πισίνες ή και μικρές οικιακές συσκευές, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση χημικών ουσιών.

Ο κατάλογος με τις βιομηχανικές χρήσεις του αργύρου είναι ακόμη μακρύς, περιλαμβάνοντας συστήματα ψύξης και θέρμανσης, μεγάλες οικιακές συσκευές, εξαρτήματα οχημάτων, αθλητικό εξοπλισμό κ.ά. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας συνεχίζει να διευρύνει εντυπωσιακά τις δυνατότητες χρήσης του.

source: capital.gr

Πληθαίνουν οι εξαγορές στον τομέα τεχνολογίας


Πληθαίνουν οι εξαγορές στον τομέα τεχνολογίας

Hewlett-Packard, Oracle και IBM ηγούνται της σειράς εξαγορών που έχει ωθήσει την αξία των συμφωνιών στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ σε άνοδο 24%, άνω των 50 δισ. δολαρίων εφέτος, «σπάζοντας» παράλληλα τους φραγμούς που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στις βιομηχανίες.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις εξαγορές ως μέσο για να παρέχουν τα πάντα, από υπολογιστές έως λογισμικό και εξοπλισμό δικτύου, αντί να εστιάζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη αγορά. Τη στιγμή μάλιστα που η πτώση των μετοχών στο χώρο της βιομηχανίας υπολογιστών στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης, καθιστά ορισμένους στόχους ακόμη πιο ελκυστικούς. ΗP, Oracle, IBM, Cisco Systems και Dell που διαθέτουν συνολικά ρευστό ύψους 100 δισ. δολαρίων, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να κάνουν εξαγορές.

Oι αγοραστές στρέφουν κυρίως το ενδιαφέρον τους σε τομείς όπως η αποθήκευση δεδομένων, λογισμικό και ασφάλεια, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία κέντρων δεδομένων για τη διαχείριση της υπερβολικά μεγάλης κίνησης στο Δίκτυο, όπως επισημαίνει αναλυτής της Pund-IT.

Mέχρι στιγμής εφέτος, επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει εξαγορές στην αμερικανική αγορά τεχνολογίας και internet αξίας 51,9 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο από τα 41,8 δισ. δολάρια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αγοραστές δείχνουν προτίμηση για υπηρεσίες του cloud computing, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αποθηκεύουν τα λογιστικά τους σε μαζικά κέντρα δεδομένων παρά σε μία μόνο βάση. Στην έξαρση των συμφωνιών συνέβαλε επίσης και το υπερβολικά φθηνό κόστος δανεισμού.

Οι εξαγορές όμως προσφέρουν στήριγμα και στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες. Η Goldman Sachs παρείχε συμβουλές σε περισσότερες από το 30% των συμφωνιών τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν εφέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Bloomberg. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Morgan Stanley και στην τρίτη η Barclays Capital.

Περισσότερο ενεργείς στις εξαγορές, και όχι μόνο στον χώρο της τεχνολογίας, παραμένουν οι ώριμες αγορές της Βρετανίας και των ΗΠΑ, με τον όγκο συμφωνιών να διπλασιάζεται από πέρυσι. Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, οι ΗΠΑ και η Βρετανία υπήρξαν οι πιο δραστήριες αγορές για εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκπροσωπώντας το 36% των συνολικών εξαγορών, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

source: naftemporiki.gr

Sales at U.S. Retailers Probably Rose for Third Month on Vehicle Purchases


Sales at U.S. Retailers Probably Rose for Third Month on Vehicle Purchases

Retail sales in the U.S. probably increased in September for a third month, easing concern consumer spending will weaken and endanger the recovery, economists said before reports this week.

A projected 0.4 percent gain in sales would match the prior month’s advance and is based on the median estimate of 57 economists surveyed by Bloomberg News before the Commerce Department’s Oct. 15 report and. Other figures may show the trade deficit widened and inflation was contained.

Stores are using promotions to drive sales gains that are being limited by unemployment near a 26-year high. Employers cut more jobs last month than forecast, underscoring concern among some Federal Reserve officials that the economy may require a boost from easier monetary policy.

Retailers continue “to battle a weak labor market and consumer confidence in the doldrums,” said Ellen Zentner, a senior U.S. economist at Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. in New York.

The Commerce Department’s report may show purchases excluding automobiles rose 0.3 percent after a 0.6 percent gain in August, according to the survey median.

While retail sales are struggling to accelerate, merchants may be counting on a stronger holiday shopping season. The National Retail Federation is forecasting holiday sales will be the best in four years and companies are planning on stepping up hiring as a result.

Hiring for Holidays

Toys “R” Us Inc., based in Wayne, New Jersey, last week said it would hire about 45,000 seasonal employees, doubling its U.S. workforce, to cope with holiday demand. The increase in seasonal employees is 10,000 more than last year.

Kohl’s Corp., the fourth-largest U.S. department store chain, plans to hire about 40,000 people this holiday season, 21 percent more than last year, the Menomonee Falls, Wisconsin- based company said in a statement last week.

Investors have driven up shares of retailers on signs of improvement. The Standard & Poor’s Supercomposite Retailing Index of 91 retailers including Target Corp. and Macy’s Inc., has gained 14 percent this year, compared with a 4.5 percent increase for the broader S&P 500 gauge.

The Commerce Department’s September figures may also reflect gains in auto sales. Vehicle purchases last month accelerated, with deliveries at General Motors Co. climbed 11 percent from a year earlier to 173,155. Ford Motor Co., the second largest company behind GM, boosted sales by 41 percent to 160,873 sales.

Auto Purchases

Auto purchases rose to a seasonally adjusted 11.73 million annual rate, the strongest performance since the government’s cash-for-clunkers program in August 2009, compared with 11.46 million a month earlier and 9.4 million a year ago, according to industry data.

A lack of job growth and Americans focused on paying down debt are hurdles for retailers.

Employment declined by 95,000 in September, depressed by job losses at local governments, after a 57,000 decrease the previous month, Labor Department figures showed last week. Company payrolls grew 64,000, the fewest in three months, and wages stagnated, the Labor Department’s figures showed Oct. 8.

Limited job growth is hampering spending and confidence. Goldman Sachs Group Inc. chief U.S. economist Jan Hatzius last week told a conference in Washington the jobless rate would drift up to around 10 percent, “maybe a little above 10 percent,” by early next year.

Easier Policy

He also said the Fed would “very likely” take more steps to ease monetary policy at its next policy meeting on Nov. 2-3. He wrote in an Oct. 4 note to clients that the Fed would likely begin by announcing purchases of $500 billion in Treasury and mortgage-backed securities.

The Thomson Reuters/University of Michigan’s preliminary index of consumer sentiment rose to 69 in October from 68.2 at the end of September, according to the Bloomberg survey median before the Oct. 15 release. The gauge averaged 89 in the five years leading up to the recession that began December 2007.

Another report the same day from the Commerce Department may show business inventories rose 0.5 percent in August after a 1 percent gain in July which was the biggest increase in two years, according to the median forecast.

Consumer spending gains and more inventory restocking are leading to increased imports. The trade balance in August widened to $44.1 billion from $42.8 billion, economists surveyed by Bloomberg forecast the Commerce Department to report on Oct. 14.

Discounting by retailers will probably be reflected in a Labor Department report on inflation Oct. 15. Consumer prices rose 0.2 percent in September after a 0.3 percent gain the prior month, according to the median forecast of economists surveyed by Bloomberg. Excluding energy and food, prices rose 0.1 percent after no change.

Prices paid to producers rose 0.2 percent after a 0.4 percent gain, economists estimated the Labor Department will report Oct. 14.

Bloomberg Survey

==============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
==============================================================
Trade Balance $ Blns 10/14 Aug. -42.8 -44.1
PPI MOM% 10/14 Sept. 0.4% 0.2%
Core PPI MOM% 10/14 Sept. 0.1% 0.1%
CPI MOM% 10/15 Sept. 0.3% 0.2%
Core CPI MOM% 10/15 Sept. 0.0% 0.1%
Retail Sales MOM% 10/15 Sept. 0.4% 0.4%
Retail ex-autos MOM% 10/15 Sept. 0.6% 0.3%
Retail exauto/gas MOM% 10/15 Sept. 0.5% 0.3%
U of Mich Conf. Index 10/15 Oct. P 68.2 69.0
=============================================================

source: bloomberg.com
Share |