Wednesday, May 6, 2009

Σε υψηλά έξι μηνών το αργό- Έκλεισε πάνω από τα 56 δολάρια

Σε υψηλά έξι μηνών το αργό- Έκλεισε πάνω από τα 56 δολάρια

Πάνω από τα 56 δολάρια βρέθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, στον απόηχο της μικρότερης των εκτιμήσεων αύξησης των αποθεμάτων του αργού, γεγονός του δείχνει ότι η κατανάλωση του πετρελαίου αρχίζει την ανοδική πορεία. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού κατέγραψε σημαντικά κέρδη 4,6% στα 56,34 δολάρια το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Η τιμή του αργού είναι κατά 25% υψηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους. Κέρδη 2,9% και για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ που βρέθηκε στα 55,67 δολάρια το βαρέλι.

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 605.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληγε την 1η Μαϊου. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση πάνω από τα 2 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 167.000 βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 2,43 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε κατά 2,7% υψηλότερα, στο 85,3%.

Ιδιαίτερα θετικά στη διαμόρφωση της τιμής του αργού συνέβαλλαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τον Απρίλιο τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη ADP. Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης υποχώρησαν κατά 491.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μεγαλύτερη κάμψη στις 580.000, η οποία θα επρόκειτο για τη μικρότερη πτώση από τον Οκτώβριο. Επίσης, ο δείκτης του Μαρτίου αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 708.000 από τις 742.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα του αργού

ΗΠΑ: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στα αποθέματα του αργού


Χαμηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε την 1 Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, τα εμπορικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 605.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,1 εκατ. βαρέλια. Αντίθετα, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 200.000 βαρέλια, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση της τάξης των 100.000 βαρελιών.


Παράλληλα, τα διυλισμένα, δηλαδή τα αποθέματα ντήζελ και πετρελαίου θέρμανσης, ανήλθαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο για αύξηση 1,2 εκατ. βαρελιών.

CAPITAL.GR

Chrysler: Κλείνει 6 εργοστάσια έως το 2011

Chrysler: Κλείνει 6 εργοστάσια έως το 2011


“Λουκέτο” σε έξι εργοστασιακές μονάδες της σχεδιάζει να βάλει η Chrysler LLC έως το 2011, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα της συνεχίζει να φθίνει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, πρόκειται για την πρώτη φορά που η αυτοκινητοβιομηχανία δημοσιοποιεί χρονοδιάγραμμα διακοπής λειτουργίας μονάδας. Στα εργοστάσια που θα κλείσουν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, το Sterling Heights (που λειτουργεί από το 1953). Οι μονάδες θα κλείσουν, ασχέτως του αν υλοποιηθεί η συγχώνευση με την Fiat SpA.

Το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο St. Louis North Assembly Plant θα σταματήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2009 και το εργοστάσιο παραγωγής Dodge θα ενοποιηθεί με τη μονάδα στο Warren.

Το εργοστάσιο στο Conner Avenue του Ντητρόιτ θα κλείσει το Δεκέμβριο του 2009. Το εργοστάσιο στο Sterling Heights θα διακόψει τη λειτουργία του το 2011. “Λουκέτα” θα μπουν στο εργοστάσιο Kenosha στο Ουινσκόνσιν και στο Axle plant. Το εργοστάσιο στο Twinsburg Stamping θα κλείσει το Μάρτιο του 2010.

Η εταιρεία θα προχωρήσει επίσης με τα προηγούμενα σχέδια της να κλείσει τη μονάδα στο Newark και στο St. Louis.

CAPITAL.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
446.91 ( 3.97%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1303.60 ( 3.83%)

Όγκος: € 12,682,513

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2190.80 ( 1.40%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1134.52 ( 1.35%)

AIG: Αποκάλυψε την καταβολή $454 εκατ. σε bonus το 2008

AIG: Αποκάλυψε την καταβολή $454 εκατ. σε bonus το 2008


Την καταβολή bonus ύψους 454 εκατ. δολαρίων σε εργαζομένους για το 2008 παραδέχθηκε η ασφαλιστική American International Group (AIG), τα οποία δεν είχαν γνωστοποιηθεί έως τώρα, έπειτα από ερώτηση που κατατέθηκε από Αμερικανό βουλευτή.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η AIG επικρίθηκε έντονα για bonus ύψους 165 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε, ενώ είχε ήδη λάβει κυβερνητική βοήθεια 180 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται πως κάποια από τα bonus επιστράφηκαν από τους εργαζομένους έπειτα από καταιγισμό αντιδράσεων.


Η εταιρεία επεσήμανε πως τα bonus διανεμήθηκαν από λειτουργικές μονάδες σε 120 περίπου χώρες.

CAPITAL.GR

Για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού προειδοποιεί ο Roubini

Για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού προειδοποιεί ο Roubini


Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να οδηγήσει στον αποπληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια, όπως επισημαίνει ο Nouriel Roubini, ο καθηγητής του New York University που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

"Υπάρχει πάντα πλεονάζουσα δυναμικότητα στην παγκόσμια οικονομία μετά τις μαζικές υπερεπενδύσεις στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές", ανέφερε ο Roubini κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο συνεδρίου της Bank of America-Merrill Lynch. "Αν δεν ακολουθήσει κάποια ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, η πλεονάζουσα δυναμικότητα θα μεγαλώσει περαιτέρω", προειδοποίησε.

Οι πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, των καταναλωτικών διαρκών αγαθών και των εμπορευμάτων θα διατηρηθούν λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς και της αδύναμης ζήτησης "και αυτό θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό στα επόμενο τρία χρόνια", δήλωσε ο Roubini.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών "αποτελεί bear- market rally", ενώ εκτιμά ότι τα οικονομικά στοιχεία και εταιρικά κέρδη που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα θα απογοητεύσουν τους επενδυτές. "Θα πρότεινα επιφυλακτικότητα για τις μετοχές".

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική, με ρυθμό της τάξης του 0,5% ενώ το ποσοστό της ανεργία θα φτάσει μέχρι το 11%. "Οι προοπτικές ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική οικονομία είναι ακόμα χειρότερες", εκτίμησε.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνει και οι πιθανότητες για μια ανάκαμψη σχήματος L ή για μια παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης, έχουν περιοριστεί.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της ADP για τις θέσεις απασχόλησης

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία της ADP για τις θέσεις απασχόλησης


Συνολικά 491.000 θέσεις εργασίας απώλεσε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ιδιωτικής εταιρείας ερευνών, ADP. Τα στοιχεία ήταν ωστόσο πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ότι ο αριθμός των θέσεων θα υποχωρήσει κατά 650.000, Η απόκλιση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οφείλεται στα στοιχεία για τις θέσεις που χάθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις.

"Πέρα από τις πρόσφατες ενδείξεις πως οι τιμές των μετοχών, η καταναλωτική δαπάνη και η στεγαστική δραστηριότητα ανακάμπτουν, η απασχόληση, αναμένεται να διαγράψει πτωτική τροχιά τους επόμενους μήνες, ίσως όμως όχι με τον ίδιο, ταχύ ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών", ανέφερε ο πρόεδρος της ADP, Joel Prakken.

Ο ίδιος εκτιμά πως το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί κοντά στο 9,5% στα μέσα του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 500 υπαλλήλους μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 77.000 ενώ οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους προχώρησαν σε 231.000 περικοπές τον περασμένο μήνα. Ο αντίστοιχος αριθμός για τις μικρές επιχειρήσεις ανήλθε στις 183.000 θέσεις.

CAPITAL.GR

''Βουτιά'' 40,3% στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων στο τετράμηνο

''Βουτιά'' 40,3% στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων στο τετράμηνο

Κάμψη 40,3% παρατηρήθηκε στην κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2009 ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε στα 83.208 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Αύξηση 2,1% είχε παρουσιάσει τοτετράμηνο2008 σε σχέση με το 2007. Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) κατά το 2009 ανήλθε σε 18.250, έναντι 26.810 το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 31,9%. Αύξηση 1,3% είχε παρουσιάσει το τετράμηνο 2008 σε σχέση με το 2007.

REPORTER.GR

''ΟΚ'' από το πτωχευτικό δικαστήριο για εκποίηση παγίων της Chrysler

''ΟΚ'' από το πτωχευτικό δικαστήριο για εκποίηση παγίων της Chrysler

Την έγκριση από το πτωχευτικό δικαστήριο για τον πλειστηριασμό των περισσότερων περιουσιακών της στοιχείων έως τις 27 Μαΐου εξασφάλισε η Chrysler. Το γεγονός αυτό δίνει το «πράσινο φως» στην αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει σε συμφωνία με την ιταλική Fiat που θα οδηγήσει στη δημιουργία της έκτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το πτωχευτικό δικαστήριο ενέκρινε το σχέδιο δημοπρασιών της Chrysler κατά τη χθεσινή ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν. Επιπλέον, απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ομάδα πιστωτών της αυτοκινητοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και ότι δεν αποκλείεται τα έσοδα από τις εκποιήσεις να διανεμηθούν με αντικανονικό και άδικο τρόπο.

Έτσι η Chrysler θα περάσει στα χέρια της Fiat που θα αποκτήσει μερίδιο 20% στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το ποσοστό ενδέχεται να φτάσει το 35% αν η εταιρεία ολοκληρώσει τους κυβερνητικούς στόχους για την παραγωγή ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων. Συμμετοχή στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αποκτήσουν τα ταμεία των εργατικών σωματείων, η αμερικανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση του Καναδά σε αντάλλαγμα των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Chrysler.

REPORTER.GR

ΕΚΤ: Νέα πράξη παροχής ρευστότητας

ΕΚΤ: Νέα πράξη παροχής ρευστότητας


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Συνεχίζει τις πράξεις παροχής ρευστότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την τελευταία της παρέμβαση να αφορά την κατανομή κεφαλαίων 65,322 δισ. δολ. σε πράξη διάρκειας 7 ημερών στο πλαίσιο του προγράμματος Term Auction Facility (TAF), καλύπτοντας όλες τις προσφορές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 17 προσφορές οι οποίες έγιναν δεκτές έναντι αποδεκτών από την ΕΚΤ εγγυήσεων με σταθερό επιτόκιο 1,2%.

Η τελευταία πράξη παροχής ρευστότητας αποτελεί μέρος των συντονισμένων δράσεων των κεντρικών τραπεζών για την εξομάλυνση των εντάσεων στην αγορά χρήματος.

CAPITAL.GR

Κίνα: «Άφθονη» ρευστότητα στην αγορά υπόσχεται η κεντρική τράπεζα

Κίνα: «Άφθονη» ρευστότητα στην αγορά υπόσχεται η κεντρική τράπεζα

Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την «έκρηξη» της ανεργίας, την κατάρρευση των εξαγωγών και την αδυναμία στην αγορά ακινήτων.

Την παροχή «άφθονης» ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθεί σε γερά θεμέλια η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, υποσχέθηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Έχουν συντελεσθεί θετικές αλλαγές στην οικονομία και η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν», αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στην τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τα θεμέλια για μια ανάκαμψη «δεν είναι ακόμη γερά».

Η αύξηση του δανεισμού και των επενδύσεων καθώς και η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Απρίλιο προστέθηκαν στις ενδείξεις ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αρχίζει να ανακάμπτει.

Σημειώνεται ότι η κινεζική οικονομία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την «έκρηξη» της ανεργίας, την κατάρρευση των εξαγωγών και την αδυναμία στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, ο δανεισμός είναι υπερβολικά συγκεντρωμένος σε κρατικά πρότζεκτ, οι πιστώσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις είναι σε χαμηλά επίπεδα και η ποιότητα στην ανάπτυξη των δανείων θα πρέπει να βελτιωθεί.

«Η ανάπτυξη των πιστώσεων θα πρέπει να αυξηθεί, αν επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή της. Αναφέρει, επίσης, ότι θα διατηρήσει «μια σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική».

NAFTEMPORIKI

Κεφάλαια 34 δισ. δολ. χρειάζεται η BofA

Κεφάλαια 34 δισ. δολ. χρειάζεται η BofA

Ετοιμες για στροφή σε θετική πορεία οι αμερικανικές τράπεζες

Νέα κεφάλαια ύψους περίπου 34 δισ. δολαρίων χρειάζεται η Bank of America όπως προκύπτει από τα «τεστ κοπώσεως» που διενήργησαν οι χρηματοοικονομικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των 19 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, που τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών.

Το έλλειμμα της Citigroup είναι πιο περιορισμένο, λόγω των σχεδίων της εταιρείας να μετατρέψει κρατικές προνομιούχες μετοχές σε κοινές μετοχές, επισημαίνουν πηγές προσκείμενες στο θέμα. Την ίδια στιγμή, η JPMorgan Chase & Co. φαίνεται πως δεν χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να θωρακιστεί έναντι πιθανών ζημιών.

Τα τραπεζικά ιδρύματα ενδεχομένως να παρουσιάσουν τις στρατηγικές τους για την ενίσχυση της ρευστότητας, ή την εξαγορά κρατικών ποσοστών, αύριο, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια θα έχουν τη δυνατότητα να τα αντλήσουν μέσω μετατροπών προνομιούχων μετοχών. «Εάν υπάρξουν τράπεζες που χρειάζονται κεφάλαια, ελπίζουμε ότι πολλές από αυτές θα μπορέσουν να τα συγκεντρώσουν είτε μέσω προσφοράς μετοχών είτε μέσω μετατροπών και ανταλλαγών υφιστάμενου χρέους», δήλωσε χθες ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

Online shops: Ανθούν τα "ψώνια" στο Διαδίκτυο- Έρευνα του ''R''

Online shops: Ανθούν τα "ψώνια" στο Διαδίκτυο- Έρευνα του ''R''

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε κάθε γωνιά του web, έτοιμα να πουλήσουν ότι περνά από το μυαλό μας, ενώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές υιοθετούν τον ψηφιακό τρόπο αγορών. Οι λόγοι πολλοί: οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές, η μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ο λιγοστός χρόνος που διαθέτει ο σύγχρονος εργαζόμενος και η δυνατότητα αγορών εύκολα από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται κανείς. Μια αγορά που διαρκώς μεγαλώνει

Τα οικονομικά στοιχεία είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης. Σταθερά ανοδική είναι η πορεία της Plus4u με την καταναλωτική ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς. Το Ε-shop πέτυχε το 2008 αύξηση τζίρου κατά 56% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 112,4 εκατ. ευρώ το 2008, από 72 εκατ. ευρώ πέρσι. Αυτή τη στιγμή δέχεται πάνω από 4.000 παραγγελίες καθημερινά. Αλλά και η πιο φρέσκια στην αγορά Ricardo έχοντας διανύσει 4 μήνες από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του στις 13/11/2008, έχει καταφέρει ήδη να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς με την επισκεψιμότητα του site να αυξάνεται συνεχώς. Η Ricardo προσφέροντας και τη δυνατότητα online δημοπρασιών, προσπαθεί σταδιακά να εκπαιδεύσει τους χρήστες στο διαδραστικό περιβάλλον του online commerce.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Plus4U, o Έλληνας καταναλωτής δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένος με το e-shopping, ωστόσο παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των χρηστών internet και κατ’ επέκταση online αγοραστών, ενώ επισημαίνεται ότι αν λάβουμε υπόψη τις χώρες των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης, το e-shopping είναι το μέλλον. Όπως σημειώνει ο κ. Παλιεράκης, Διευθυντής Marketing της Ricardo Internet Ελλάς, «όλες οι έρευνες που έχουμε στα χέρια μας μιλούν για μια σταθερά ανοδική πορεία τόσο στην χρήση του internet, όσο και στις online αγορές. Ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον καθημερινά στο διαδίκτυο και για αρκετή ώρα, εκπαιδεύεται και εξοικειώνεται με το μέσο. Η τάση ουσιαστικά δείχνει ότι μόνο άνοδος της αγοράς μπορεί να ακολουθήσει, λαμβάνοντας υπόψη και τα παραδείγματα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης». Ανάλογη τάση παρατηρεί και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της E-shop, Σίμος Μαυροειδής. «Οι χρήστες του Internet αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το e-shopping είναι το μέλλον».

«Οι εποχές έχουν αλλάξει και η online παρουσία αποτελεί πλέον μονόδρομος για οποιαδήποτε εταιρία όχι μόνο για λόγους προβολής, αλλά και ενημέρωσης των πελατών και αξιοποίησης ενός εναλλακτικού δικτύου προώθησης των προϊόντων», υπογραμμίζει ο κ. Παλιεράκης. «Το e-shopping προσφέρει πλεονεκτήματα που ένα παραδοσιακό κανάλι πώλησης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί», συμπληρώνει.

Φαίνεται ότι παρά τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει ανοδικός. Η κρίση φαίνεται να ευνοεί e-shopping, εκτιμά η Plus4U. «Ο κόσμος κάθεται περισσότερο σπίτι του και σερφάρει στο internet, ενώ αναζητά φθηνότερες λύσεις που το e-shopping προσφέρει». Ανάλογη άποψη υιοθετεί και ο κ. Παλιεράκης, σημειώνοντας ότι «ο καταναλωτής έχει τώρα ένα λόγο επιπλέον για να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή πρόσφορα». «Πλέον, ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής ενημερώνεται περισσότερο από ποτέ για τις διαφορές τιμών στα καταστήματα και στρέφεται περισσότερο στο e-shopping», συμπληρώνει ο κ. Μαυροειδής.

Εμπιστοσύνη στα ελληνικά online καταστήματα

Ακόμη, οι ελληνικές εταιρίες e-shopping φαίνεται να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς όπως επισημαίνει η εταιρία Plus4u, η φυσική παρουσία και η πληρωμή με αντικαταβολή είναι σημαντική για το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδή, «όσοι επιλέγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να χρησιμοποιούν ελληνικές εταιρείες, ενώ καταφεύγουν σε αντίστοιχες του εξωτερικού όταν το προϊόν είναι πιο εξειδικευμένο και όχι διαθέσιμο από τις ελληνικές. Σε γενικές γραμμές η ελληνική αγορά είναι πλέον σε θέση να καλύπτει το 90% των αναγκών του Έλληνα καταναλωτή».

Πιο αναπτυγμένες κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τον κ. Παλιεράκη, ο τουρισμός, τα βιβλία, τα περιοδικά και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Η Ricardo επιδιώκει να διευρυνθούν οι κατηγορίες συναλλαγών, όχι μόνο με καινούργια προϊόντα, αλλά και με προϊόντα stock και ελαφρώς μεταχειρισμένα, για τα οποία δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η αντικειμενική τους αξία και συνεπώς είναι ιδανικά για δημοπρασίες. «Τα προϊόντα τεχνολογίας, επειδή τα χαρακτηριστικά τους είναι εμφανή από την περιγραφή τους και οι τιμές πώλησης είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της αγοράς» είναι σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδή «ευκολότερο» να πωληθούν μέσω internet.

«Επώνυμα αυθεντικά προϊόντα με εγγύηση, εύχρηστο site, ποικιλία, γρήγορη εξυπηρέτηση, άμεση παράδοση και χαμηλές τιμές» είναι σύμφωνα με την Plus4u τα στοιχεία που καθιστούν ένα site εύχρηστο. Ακόμη, οι δυνατότητες εύκολης και δυναμικής αναζήτησης, φωτογραφίες, αναγραφή τιμών, επαφή με τον πωλητή ή αγοραστή σε πραγματικό χρόνο, ευελιξία συναλλαγών είναι εξίσου σημαντικά. Όπως επισημαίνει και ο κ. Παλιεράκης, κομβικής σημασίας είναι και η ασφάλεια που προσφέρει ένα Online κατάστημα, τόσο για τις συναλλαγές όσο και για τις αυστηρές διαδικασίες εγγραφής και χρήσης της πλατφόρμας.

Προσδοκίες και σχέδια

Όσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον, η Plus4u φιλοδοξεί να γίνει η No 1 εταιρία στις ηλεκτρονικές αγορές. Για αυτό επενδύει στην αύξηση της ποικιλίας της, στην καλύτερη εξυπηρέτηση και στις χαμηλές τιμές. Όσον αφορά τη Ricardo, η έναρξη των δραστηριοτήτων της εν μέσω κρίσης, αποδεικνύει ότι μέλημά της στη παρούσα φάση δεν είναι το κέρδος. Σκοπός είναι να εδραιωθεί μέσα στην επόμενη τριετία και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες που επιθυμούν να πουλάνε και να αγοράζουν online. Το E-shop έχει θέσει ως στόχο τη σωστά σχεδιασμένη επέκταση των e-shop points σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ επεξεργάζεται την επέκταση της επιχείρησης στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στις οποίες οι εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ακόμη «στα σπάργανα».

REPORTER.GR

Παρατείνεται ο εφιάλτης ακινήτων

Παρατείνεται ο εφιάλτης ακινήτων


Η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων που άρχισε από τον πρώτο μήνα του έτους, φαίνεται να σκαλώνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν σημαντική μείωση 62% το πρώτο τετράμηνο. Τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα την ύφεση που επισκιάζει την αγορά ακινήτων παρά το ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν ευνοϊκότερα δάνεια σε νέους δανειζόμενους και παρά τις εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση για τόνωση της αγοράς.


Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων τον Απρίλη έφθασε στο 55% έναντι 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

Η συρρίκνωση των πωλήσεων αντανακλάται στα αναλυτικά στοιχεία για τον κάθε μήνα ξεχωριστά καθώς τον Απρίλιο οι πωλήσεις συνολικά άγγιξαν τις 603 σε σύγκριση με 1336 τον περασμένο χρόνο τον ίδιο μήνα. Παρά τις προσδοκίες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν παράγοντες της αγοράς για αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τον Απρίλιο πωλήθηκαν μόλις 23 ακίνητα περισσότερα από ότι το Μάρτιο και 45 περισσότερα από το Φεβρουάριο.

Ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο μειώθηκε τους συγκεκριμένους μήνες στις 2199 από 5858 το 2008.

Αν και η υποχώρηση των πωλήσεων κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, οι τρεις επαρχίες που εξαρτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξωγενή αγορά πλήττονται περισσότερο.

Στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση τετραμήνου άγγιξε το 72%, στην Πάφο στο 67%, και στη Λάρνακα στο 65%. Στη Λεμεσό η μείωση κυμάνθηκε στο 55% και στη Λευκωσία στο 57%.


Κτηματομεσίτες και developers εκτιμούν ότι τα εν λόγω στοιχεία καθρεφτίζουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, αφού όπως υποστηρίζουν η μείωση της δραστηριότητας του κλάδου είναι πέραν του 40%. Ευελπιστούν ότι όταν παρέλθει η κρίση, η αγορά θα επανέλθει ίσως με κάποια καθυστέρηση στους προ της κρίσης ρυθμούς της. Διαφορετικές είναι όμως οι θέσεις τους όσον αφορά τις τιμές.

O επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφών Κτηματομεσιτών, Ηλίας Δανός, ανέφερε ότι το πάγωμα της κτηματαγοράς επηρέασε και τις τιμές. «Γενικά έχουν μειωθεί οι τιμές των ακινήτων γύρω στο 30%», ανέφερε στη StockWatch.

Στην Αμμόχωστο και Πάφο, όπως επεσήμανε, η μείωση των τιμών φθάνει μέχρι και το 40%, στη Λάρνακα το 30%, ενώ στη Λευκωσία και Λεμεσό για την ώρα στο 10%. Ο κ. Δανός δεν διαβλέπει ανάκαμψη της αγοράς πριν το 2010.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά έχει μπλοκαριστεί και χρειάζεται ηλεκτροσόκ».

Ο Σύνδεσμος, σημείωσε, προειδοποιούσε από πολύ νωρίς για την επερχόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα όπως είναι η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών. Ο κ. Τοφαρίδης χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τόνωση του κατασκευαστικού τομέα.

Κάθετη ήταν όμως και η θέση που διατύπωσε και όσον αφορά την πτώση των τιμών. «Ξεκάθαρο όχι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Οι τιμές δεν έχουν μειωθεί». «Υπάρχουν οι μεμονωμένες εκείνες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να ρίξει τις τιμές για λόγους ανάγκης. Αυτές οι περιπτώσεις όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τον κλάδο. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και ένα χρόνο όταν τα κόστη είχαν ανέβει στα ύψη».

STOCKWATCH.COM.CY

Chrysler won't repay bailout money

Chrysler won't repay bailout money

An administration official confirms that a $4 billion bridge loan and $3.2 billion in bankruptcy financing won't be paid back by Chrysler following bankruptcy.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Chrysler LLC will not repay U.S. taxpayers more than $7 billion in bailout money it received earlier this year and as part of its bankruptcy filing.

This revelation was buried within Chrysler's bankruptcy filings last week and confirmed by the Obama administration Tuesday. The filings included a list of business assumptions from one of the company's key financial advisors in the bankruptcy case.

Some of the main assumptions listed by Robert Manzo of Capstone Advisory Group were that the Treasury would forgive a $4 billion bridge loan given to Chrysler in the closing days of the Bush administration, a $300 million fee on that loan, and the $3.2 billion in financing approved last week by the Obama administration to fund Chrysler's operations during bankruptcy.

An Obama administration official confirmed Tuesday that Chrysler won't be repaying the loans, though a portion of the bridge loan may be recovered by Treasury from the assets of Chrysler Financial, the former credit arm of the automaker which is essentially going out of business as part of the reorganization.

0:00 /2:06Chrysler then and now
"The reality now is that the face value [of the $4 billion bridge loan] will be written off in the bankruptcy process," said the official, who added that the 8% equity stake that Treasury will be receiving as part of the company's reorganization is meant to compensate taxpayers for the lost money.

"While we do not expect a recovery of these funds, we are comfortable that in the totality of the arrangement, the Treasury and the American taxpayer are being fairly compensated," said the official.

The company filed for bankruptcy Thursday as part of a deal with the federal government, unions, some lenders and Italian automaker Fiat to keep the company from being shut down.

The Canadian government also agreed to kick in about $900 million in bankruptcy financing. According to the filings, Chrysler's advisor assumes that this loan will be forgiven as well.

The Obama administration official said that other money being made available to Chrysler, such as the $4.7 billion that will go to the company as it exits bankruptcy, will be a loan that the government expects to be paid back. In addition, that loan will be secured by company assets, unlike the previous loans to Chrysler.

According to the filing, the company's financial advisor also foresees the need for an additional $1.5 billion loan from the Treasury Department by June 30, 2010.

Lori McTavish, a spokeswoman for Chrysler, said some of the assumptions made by the company have changed since its bankruptcy filing on April 30. But she could not say specifically if the company still hoped for the additional federal loan in 2010.

"The content of the document needs to speak for itself. We are simply not in a position to comment," she said.

Bob Corker, R-Tenn., who took the lead among Senate Republicans in challenging the auto bailout last December, said he was disappointed but not surprised that Chrysler would not be paying back the money.

"I've known for sometime that with the capital structure of the company and the situation it was in, we would not be paid back," he said. "There were several secured lenders ahead of us, and they're not getting most of their money."

Major banks and hedge funds that loaned Chrysler $6.9 billion were offered only $2.25 billion to settle those loans by Treasury. While major banks accepted the offer, hedge funds rejected it, forcing the company into bankruptcy.

Typically lenders who loan bankrupt companies funds to operate during reorganization go to the front of the line on getting the money they are owed repaid. But Corker said Chrysler's dire financial situation left it no chance to even pay back the bankruptcy financing.

He said the fact that Chrysler isn't paying what is owed should be a warning that the $15.4 billion loaned to General Motors by Treasury since December, as well as any bankruptcy financing it might need, is also at risk.

CNN

Διαψεύδει η Fiat πως "κόβει" 18.000 θέσεις, κλείνει 10 εργοστάσια

Διαψεύδει η Fiat πως "κόβει" 18.000 θέσεις, κλείνει 10 εργοστάσια


Διέψευσε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat SpA το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung πως η εταιρεία θα βάλει “λουκέτο” σε 10 εργοστάσια κατά μήκος της Ευρώπης και θα προχωρήσει σε περικοπή 18.000 θέσεων απασχόλησης, εάν και εφόσον εξαγοράσει την γερμανική Adam Opel AG και τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες της General Motors Corp.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία -την οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires- αναφέρονται τα εξής: "Ο όμιλος Fiat Group σημειώνει με σαφήνεια πως δεν πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από την εταιρεία και δεν αποτελούν μέρος κανενός σχεδίου που ετοιμάζει η Fiat".

CAPITAL.GR

Κατοχύρωση κερδών

Κατοχύρωση κερδών

Με τους επενδυτές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν κέρδη από την κούρσα των προηγούμενων ημερών, αλλά και εν μέσω αλλεπάλληλων και κάποιες φορές αντικρουόμενων διαρροών για τα αποτελέσματα των τραπεζικών τεστ κοπώσεως, οι δείκτες της Wall Street δεν κατάφεραν χθες να κρατηθούν στα υψηλά τεσσάρων μηνών, που είχαν σκαρφαλώσει.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Wells Fargo υποχωρούσε περισσότερο από 5% και η U.S. Bancorp περίπου 3%. Ο επιμέρους δείκτης 16 τραπεζών στον S&P 500 είχε απώλειες 3,5%. Πιέσεις δέχθηκαν και οι επιχειρήσεις ενέργειας, με την Chesapeake Energy να υποχωρεί περίπου 9% και τη Chevron 1,5%, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν και πάλι κάτω από τα 54 δολ. το βαρέλι.

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της συνεδρίασης ήταν η Kraft Foods καθώς παρουσίασε υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μεικτή ήταν η εικόνα στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, με τον FTSE100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 2,2%, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη είχε απώλειες 1% και ο CAC 40 [.FCHI] στο Παρίσι έκλεισε στο -0,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst, ωστόσο, κατάφερε να διευρύνει τα κέρδη του κατά 0,5% και να τερματίσει στις 846,81 μονάδες -το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, εδώ στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Η Lloyds έκανε άλμα 10,5%, η Royal Bank of Scotland είχε κέρδη 9,1%, η Standard Chartered ενισχύθηκε 8,5%, η Societe Generale 8,2% και η HSBC 7,4%. Η UBS αν και ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το πρώτο τρίμηνο, είδε τη μετοχική τιμή της να καταγράφει άνοδο 2,3%.

Θετικός ήταν ο απολογισμός της χθεσινής συνεδρίασης και για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Oι μετοχές των BHB Billiton, Anglo American Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto και Xstrata και Eurasian Natural Resources είχαν κέρδη από 2% έως 9%.

Θετικό κλίμα είχε επικρατήσει νωρίτερα στις αγορές της Ασίας. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε 0,7%.

NAFTEMPORIKI

BNP Paribas: 21% χαμηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

BNP Paribas: 21% χαμηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

Μείωση 21% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas SA, μικρότερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, μετά την αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο 1,56 δισ. ευρώ (2,08 δισ. δολ.) από 1,98 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η τράπεζα που εδρεύει στο Παρίσι. Κατά μέσον όρο 11 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι οι ζημίες της θα ήταν 784 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια της ΒNP Paribas υπερτριπλασιάστηκαν καθώς η παγκόσμια οικονομία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επενδυτική τράπεζα μαζί με την Credit Suisse Group AG και την Deutsche Bank AG στην Ευρώπη εμφάνισαν κέρδη από τις αγορές πιστώσεων που πάγωσαν μετά την πτώχευση της Lehman Brothers Holdings Inc. τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Φέτος οι μετοχές της BNP Paribas σημείωσαν άνοδο 40% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι, φθάνοντας στα 46,5 δισ. ευρώ.

Τα προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν στο 1,23 δισ. ευρώ από 318 εκατ. ευρώ πριν από ένα έτος.

Οι συνολικές προβλέψεις επισφαλών δανείων της BNP Paribas υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας στο 1,83 δισ. ευρώ το τρίμηνο, υψηλότερα των προβλέψεων για 1,7 δισ. ευρώ.


ΝΑFTEMPORIKI
Share |