Thursday, January 21, 2010

ΔΝΤ: Η Μ. Βρετανία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης δανεισμού στους G7


ΔΝΤ: Η Μ. Βρετανία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης δανεισμού στους G7

Τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των G7 παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά της Μεγάλης Βρετανίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η χώρα «υποφέρει» από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου δανεισμού είναι ο μεγαλύτερος, αφού το 2007 ο δανεισμός της Μ. Βρετανίας αντιστοιχούσε στο 43% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ανάμεσα στους G7, ενώ το 2010 αναμένεται να φτάσει στο 82% του ΑΕΠ.
Πολλοί αναλυτές μεταφράζουν τα εν λόγω μεγέθη ως έναν από τους πιο ανασταλτικούς παράγοντες της ανάπτυξης, και υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται σχέδιο εξόδου από την κρίση χωρίς αυτό να στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση, καθώς αυτή θα οδηγήσει στην περεταίρω αύξηση του δανεισμού.

Σημειώνεται εδώ ότι η Μ. Βρετανία εμφανίζει έλλειμμα της τάξεως των 15,7 δισ. στερλινών τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο των τελευταίων 16 ετών. Μάλιστα, τα έσοδα της χώρας από την είσπραξη φόρων υποχώρησαν κατά 0,4%, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε 7,5%.

reporter.gr

Πάνω από 25 δισ. στερλινών θα χρειαστούν Barclays και Lloyds με τους νέους κανόνες της Βασιλείας

Πάνω από 25 δισ. στερλινών θα χρειαστούν Barclays και Lloyds με τους νέους κανόνες της Βασιλείας

Πάνω από 25 δισ. στερλινών θα χρειαστούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Μ. Βρετανίας, Barclays και Lloyds Banking Group, ώστε να ανταπεξέλθουν στους νέους κανόνες που καθορίζουν τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες που σημειώνουν ζημίες.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Matrix Corporate Capital και της Credit Suisse, η Lloyds, θα χρειαστεί περίπου 7,8 δισ. στερλίνες, ενώ η Barclays πρέπει να κρατήσει 17 δισ. στερλινών.
Η Επιτροπή της Βασιλείας εξετάζει τους κανόνες μέσα στους οποίους θα πρέπει να κινούνται οι λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών, θέτοντας τους σε εφαρμογή από τις αρχές του 2012. Ο μόνος σίγουρος κανόνας που θα αυστηροποιηθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι η βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά σαν αυτό της Lehman Brothers.

reporter.gr

Περικοπές του 4% του εργατικού δυναμικού από την Xerox


Περικοπές του 4% του εργατικού δυναμικού από την Xerox

Xerox Σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η εταιρεία Xerox, στα πλαίσια του προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού εργατικού της δυναμικού, ενώ η εταιρεία αναμένει να έχει όφελος περίπου 205 εκατ. δολάρια ανά έτος, ενώ θα επιβαρυνθεί άμεσα με το ποσό των 210 εκατ. δολαρίων τα οποία θα δοθούν σε αποζημιώσεις. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της είδησης η μετοχή οδηγήθηκε στο +3,8%.

reporter.gr

Στα 76 δολάρια το αργό- Πτώση 2,1%


Στα 76 δολάρια το αργό- Πτώση 2,1%

Λίγο πάνω από τα δολάρια υποχώρησε σήμερα, η τιμή του αργού, καθώς οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο επιδιώκει πιο αυστηρή πιστωτική αγορά το 2010 επισκίασαν την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε διψήφιους αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά από το 2008.
Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αργού έκλεισαν με απώλειες 1,66 δολαρίων το βαρέλι, ή 2,1% στα 76,08 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις απώλειες από τις 11 Ιανουαρίου, όταν και είχε φτάσει σε υψηλά 11μήνου, στο 7%
Οι πιέσεις που δέχθηκε και σήμερα το ευρώ με αιχμή του δόρατος την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος, επηρέασαν αρνητικά την τιμή του αργού. Το δολάριο διαπραγματευόταν έναντι του ευρώ στα 1,4105 δολάρια από το επίπεδο των 1,4106δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,4079 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1.4064 δολάρια.

Την αφορμή για να ξεκινήσει σήμερα ένας νέος κύκλος πιέσεων έδωσε δημοσίευμα της European Voice, το οποίο επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες ωστόσο δεν κατονόμασε, υποστήριζε ότι οι εταίροι μας στην ΕΕ προτιμούν να χορηγήσουν δάνειο στην Ελλάδα παρά να καταφύγει η χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου διέψευσε το δημοσίευμα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει χείρα βοηθείας από την Ε.Ε.

Σε σημερινή έκθεση, η αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο Κάρεν Τζόουνς προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μπορεί να υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα, έως και στα 70,92 δολάρια και να ανακάμψει πιθανά, στη συνέχεια, σε επίπεδα μεταξύ 85,82 και 86,24 δολαρίων το βαρέλι.

Η κινεζική στατιστική υπηρεσία National Bureau of Statistics γνωστοποίησε, σήμερα, ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της οικονομίας επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στο 10,7%, αναθεωρώντας, ταυτόχρονα, προς τα άνω στο 9,1% την αρχική εκτίμησή της για το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Οι επενδυτές αγνόησαν, ωστόσο, την είδηση, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην έκκληση της κινεζικής κυβέρνησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αυξήσουν τα αποθέματα τους και να περιορίσουν το δανεισμό.

"Για όλο το διάστημα του 2010 η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής γιατί θα είναι ο βασικός μοχλός αύξησης της ζήτησης", επεσήμανε το στέλεχος της Mitsubishi. στο Τόκιο Τόνι Νάναν. "Αν η κινεζική οικονομία εκτιναχθεί, τότε μπορεί να ανεβούμε ένα βήμα υψηλότερα. Προς το παρόν, υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων και πολύ μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα", είπε ο Τόνι Νάναν.

reporter.gr

Γερμανία: Λιγότερους από 4 εκατ. ανέργους εκτιμά το 2010 η υπ. Απασχόλησης


Γερμανία: Λιγότερους από 4 εκατ. ανέργους εκτιμά το 2010 η υπ. Απασχόλησης



ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Λιγότεροι από 4 εκατομμύρια θα είναι άνεργοι στη Γερμανία σε αυτό το έτος, σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Απασχόλησης Ursula von der Leyen.

«Αυτό το έτος θα είμαστε κάτω από το επίπεδο των 4 εκατομμυρίων ανέργων και όχι πάνω από αυτό», δήλωσε σε δημόσια συζήτηση στη γερμανική Κάτω Βουλή, αναφορικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2010.

Οι άνεργοι έφτασαν τους 3,28 εκατομμύρια το Δεκέμβριο. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους προσεχείς μήνες αν και η αύξηση αυτή θα είναι μέτρια.

Η Von der Leyen ανέφερε ότι η μέτρια αύξηση θα είναι αποτέλεσμα της οικονομίας που βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης καθώς και της συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και της κυβέρνησης να προτείνει την επιδοτούμενη εποχιακή εργασία, προκειμένου να διατηρήσει την εξειδικευμένη γνώση στις εταιρείες.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «δεν εχουμε ξεπεράσει εντελώς τον κίνδυνο. Η ανεργία θα αυξηθεί».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις σε ένα προσωρινό νόμο ώστε να διασφαλίσει ότι μερικές εταιρείες δεν «κάνουν κατάχρηση της προσωρινής απασχόλησης εις βάρος των εργαζομένων τους».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν αφότου έγινε γνωστό ότι το φαρμακείο Schlecker είχε αναγκάσει τους εργαζομένους του να παραιτηθούν και έπειτα να προσληφθούν ως έκτακτοι υπάλληλοι, με πολύ χαμηλότερες απολαβές.

capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στα αποθέματα του αργού


ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στα αποθέματα του αργού


Απρόσμενη μείωση σημείωσαν τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ, τα εμπορικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 0,471 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει λόγο για αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια.


Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 3,95 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.


Τα διυλισμένα αποθέματα εμφάνισαν πτώση της τάξης των 3,263 εκατ. βαρελιών, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν κάνει λόγο για μείωση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.


Τέλος, η παραγωγική δυναμικότητα των διυλιστηρίων των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 78,38% από το 81,3% την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 80,9%.


capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στο δείκτη leading indicators το Δεκέμβριο



ΗΠΑ: Αύξηση 1,1% στο δείκτη leading indicators το Δεκέμβριο

capital.gr

ΗΠΑ: Στις 15,2 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed Ιανουαρίου



ΗΠΑ: Στις 15,2 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Ιανουαρίου (εκτ. 18)

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας



ΗΠΑ: Αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κατά 36.000 (εκτ. - 4 χιλ.)

capital.gr

LSE: Μειωμένα 9% τα έσοδα στο δ' τρίμηνο


LSE: Μειωμένα 9% τα έσοδα στο δ' τρίμηνο

Πτώση ύψους 9% σημείωσε στα έσοδά της η London Stock Exchange κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Αναλυτικά, τα έσοδα της διαμορφώθηκαν στις 154,9 εκατ. στερλίνες, ενώ σε τριμηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 4%. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης.

reporter.gr

Goldman Sachs: Υψηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη δ΄ τριμήνου


Goldman Sachs: Υψηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη δ΄ τριμήνου


Υψηλότερα των προσδοκιών εμφανίστηκαν τα κέρδη ανά μετοχή της Goldman Sachs στο δ΄ τρίμηνο χρήσης, καθώς διαμορφώθηκαν στα 8,20 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 5,20 δολαρίων που έκαναν λόγο οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 9,62 δισ. δολάρια, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών τα τοποθετούσαν στα 9,65 δισ. δολάρια. Εξάλλου, τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση

capital.gr

Lloyds: Περικοπές επιπλέον 585 θέσεων εργασίας


Lloyds: Περικοπές επιπλέον 585 θέσεων εργασίας



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Περικοπές επιπλέον 585 μόνιμων θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Lloyds Banking Group PLC (LYG) στις δραστηριότητες χονδρικής και λιανικής καθώς συνεχίζει την αναδιάρθρωση έπειτα από την εξαγορά της HBOS τον περασμένο χρόνο.

Οι περικοπές αποδίδονται στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους τομείς καθώς και στο γεγονός ότι κάποιες ασφαλιστικές δραστηριότητες που είχαν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες επέστρεψαν στον όμιλο.

«Η Lloyds έχει δεσμευτεί να πραγματοποιεί τέτοιες αλλαγές σε συνεργασία με τους υπαλλήλους προσεχτικά και με ευαισθησία. Όλοι οι συνάδελφοι που επηρεάζονται έχουν ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπεύθυνο σήμερα», όπως ανέφερε η τράπεζα σε γραπτή της δήλωση.

Η εργατική ένωση Unite αντέδρασε έντονα στις μειώσεις του προσωπικού, οι οποίες ακολούθησαν χιλιάδες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο χρόνο.

«Σε μια στιγμή όπου πολλές οικογένειες παλεύουν να ελέγξουν τα οικονομικά τους και οι επιχειρήσεις αναζητούν πρόσβαση στην πίστωση, η Unite αντιτίθεται στο κλείσιμο αυτών των σημαντικών τοπικών κέντρων», όπως ανέφερε η ένωση.

capital.gr

Citigroup: Προσφορά για την επαναγορά χρεών ύψους $7,32 δισ.


Citigroup: Προσφορά για την επαναγορά χρεών ύψους $7,32 δισ.

Σε προσφορά για την επαναγορά ομολογιών έναντι μετρητών συνολικού αρχικού κεφαλαίου 7,32 δισ. δολ. προχώρησε η Citigroup στις ΗΠΑ.


Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, η κίνηση της αμερικανικής τράπεζας εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης υποχρεώσεων η οποία προβλέπει τη χρησιμοποίηση των επιπλέον μετρητών για την απόσυρση χρεών που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία ωρίμανσης τους. Σύμφωνα με την τράπεζα, η προσφορά, η οποία λήγει στις 3 Φεβρουαρίου, δεν θα επηρεάσει τη δομική ρευστότητά της.

capital.gr

Τουρκία: Πιθανή ανάπτυξη 5% της οικονομίας φέτος


Τουρκία: Πιθανή ανάπτυξη 5% της οικονομίας φέτος


Για πιθανό ρυθμό ανάπτυξης "κοντά στο 5%" της τουρκικής οικονομίας το τρέχον έτος, έκανε λόγο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Durmuş Yılmaz, ταχύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο διοικητής γνωστοποίησε την εκτίμηση του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Euromoney την Τετάρτη στη Βιέννη. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Şimşek, είχε ανακοινώσει στις 15 Ιανουαρίου την "συντηρητική" εκτιμήση της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, με βάση το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πλάνο.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης έπειτα από εκτιμώμενη συρρίκνωση περίπου 6% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Η χώρα επιβίωσε της κρίσης χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ και τώρα συζητά το ενδεχόμενο δανεισμού από διεθνή τράπεζα.

Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση "για αναπτυξιακούς σκοπούς», και όχι για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης, διευκρίνισε ο Yılmaz, και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα επιβλέπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση χρέους και αντιστάθμιση του ελλείμματος το οποίο εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ το 2009.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη θέσπιση ενός δημοσιονομικού κανόνα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

capital.gr

Ε.Ε.: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Sun από την Oracle



Ε.Ε.: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Sun από την Oracle

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα την εξαγορά της Sun Microsystems Inc. από τον αμερικανικό κολοσσό λογισμικών Oracle Corp, μετά από λεπτομερή έρευνα.

Η Oracle αγοράζει τη Sun έναντι 7,38 δισ. δολαρίων, ή 9,50 δολάρια ανά μετοχή.

«Είμαι πλέον ικανοποιημένος ότι ο ανταγωνισμός και η καινοτομία θα διατηρηθούν σε όλες τις εμπλεκόμενες αγορές. Η εξαγορά της Sun από την Oracle έχει τη δυναμική να δώσει εκ νέου ζωή σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και να δημιουργήσει νέα και καινοτόμα προϊόντα», τόνισε η Neelie Kroes, Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού.

Η έγκριση πραγματοποιείται μετά από σε βάθος έρευνα για το μονοπώλιο η οποία ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου λό9γω των ανησυχιών ότι η εξαγορά της MySQL, η οποία ηγείται παγκοσμίως στις βάσεις δεδομένων open source, θα περιόριζε τον ανταγωνισμό στην αγορά βάσεων δεδομένων.

Η αγορά βάσεων δεδομένων χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση με τρεις βασικούς πωλητές – την Oracle, την International Business Machines (IBM) και τη Microsoft – που ελέγχουν το 85% της αγοράς βάσει εσόδων, ανέφερε η επιτροπή.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός


Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε χαμηλότερος των προσδοκιών το Δεκέμβριο, με τα έσοδα της κυβέρνησης να σημειώνουν τη μικρότερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2008 σε μία ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στις 15,7 δισ. λίρες το Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 18,4 δισ. λίρες που προέβλεπαν οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στις 13,8 δισ. λίρες το Δεκέμβριο του 2008.

Μέχρι στιγμής στο οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ο δανεισμός ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ των 119,9 δισ. λιρών έναντι του στόχου της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους που είναι στις 178 δισ. λίρες.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένα σημεία βελτίωσης στα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Το Δεκέμβριο, τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώθηκαν μόλις κατά 0,4% στις 37,0 δισ. λίρες από 37,1 δισ. λίρες. Οι εισπράξεις από το φόρο προστιθέμενης αξίας (VAT) σημείωσαν αύξηση 5,7% από το Δεκέμβριο του του 2008, που ήταν ο μήνας που ο VAT μειώθηκε στο 15% , από 17,5%.

Ωστόσο, οι τρέχουσες δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 7,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στις 23,6 δισ. λίρες το Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία για το συγκεκριμένο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για έλλειμμα 26 δισ. λιρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα διαμορφώνεται στο 61,7% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

capital.gr

Ομόλογα $2 δισ. σε Ασία, ΗΠΑ πωλεί η Ελλάδα


Ομόλογα $2 δισ. σε Ασία, ΗΠΑ πωλεί η Ελλάδα


Την πώληση παγκόσμιων ομολόγων, αξίας τουλάχιστον 1,5 έως 2 δισ. δολαρίων, σε επενδυτές στην Ασία και στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σπύρο Παπανικολάου.

“Επιδιώκουμε να διευρύνουμε την επενδυτική μας βάση πέρα από την Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι τα ομόλογα θα εκδοθούν σε δολάρια, σε ευρώ, ακόμα και σε γεν ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει ένα road show στο τέλος Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων στο Τόκυο την Σαγκάη το Πεκίνο τη Νέα Υόρκη και πιθανότατα τη Σιγκαπούρη. Στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, η Ελλάδα θα υποβάλει σχετική αίτηση προς έγκριση στην Αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση του ομολόγου στις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως παρά τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας που έγιναν αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, η Αθήνα δεν ζήτησε εγγυήσεις από την Ε.Ε. για τη σχεδιασμένη έκδοση.

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον των "παραπλανητικών" δημοσιευμάτων του Τύπου που διογκώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. "Η Ελλάδα είναι ώριμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το σημαντικότερο, μέλος της Ευρωζώνης", δήλωσε. "Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε μια υγιής ευρωπαϊκή χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Οι συγκρίσεις με την Αργεντινή είναι "τελείως γελοίες. Η πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είναι μηδενική".

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει θέμα δανείου της Ε.Ε. προς την Ελλάδα


Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτώμενος σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα της europeanvoice.com σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν στη χώρα μας ένα δάνειο με πολύ «αυστηρούς όρους», ώστε να αποτρέψουν την εμπλοκή του ΔΝΤ.


Με βάση το ίδιο δημοσίευμα οι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι γύρω από τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, τόνισε ότι η Ελλάδα πληρώνει στις αγορές μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας και των στοιχείων της.


Σε αυτό άλλωστε απέδωσε το γεγονός ότι τα spread συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση και τη θετική όπως είπε καταρχήν αποδοχή του από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομίας.

capital.gr

ΕΚΤ: "Βλέπει" ήπια και άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη


ΕΚΤ: "Βλέπει" ήπια και άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενδέχεται να είναι ήπια και άνιση, όπως ανέφερε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ορισμένοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ έχουν προσωρινό χαρακτήρα και είναι πιθανό να δούμε μείωση της δραστηριότητας για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της τρέχουσας διαδικασίας αναπροσαρμογής των ισολογισμών στους χρηματοοικονομικούς και μη χρηματοοικονομικούς κλάδους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης», αναφέρει η ΕΚΤ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.

Υπό την υφιστάμενη αβεβαιότητα, η ΕΚΤ θα αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας που εφαρμόστηκαν για την στήριξη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Η έκθεση αντανακλά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στις 14 Ιανουαρίου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς και τα μέτρα παροχής ρευστότητας.

Οι δηλώσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, ή να μειώσει βαθμιαία την περίσσεια ρευστότητας από τις ακόμη εύθραυστες χρηματοοικονομικές αγορές.

capital.gr

Roubini: Στο δεύτερο μισό του έτους το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι


Roubini: Στο δεύτερο μισό του έτους το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι


Το ράλι στις παγκόσμιες τιμές των μετοχών ενδέχεται να λάβει τέλος στο δεύτερο μισό του έτους, εν μέσω μιας μέτριας ανάκαμψης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις περιορίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο Nouriel Roubini.

Η αποτυχία περιορισμού της φούσκας των τιμών στις αναδυόμενες αγορές, που πυροδοτήθηκε από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, ενδέχεται επιπλέον να προκαλέσει μια «ξεκαθάριση και μια σημαντική διόρθωση στις τιμές των παγίων η οποία θα υπονομεύει την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Roubini στο Χονγκ Κονγκ.

«Η πραγματική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά αλλά από το Μάρτιο, οι τιμές των παγίων έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα», συμπλήρωσε ο Roubini. «Εάν είμαι σωστός, κατά το δεύτερο μισό του έτους, θα υπάρξει κάμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή για την διόρθωση των αγορών καθώς η ειδησεογραφία σε μακροοικονομικό επίπεδο θα εκπλήσσει αρνητικά».

Στον τομέα των εμπορευμάτων, ο Roubini προβλέπει πως οποιαδήποτε διόρθωση θα είναι περιορισμένη εξαιτίας της ζήτησης για πρώτες ύλες από τις αναδυόμενες αγορές.

capital.gr

Obama to Propose New Rules on Banks’ Size, Proprietary Trading



Obama to Propose New Rules on Banks’ Size, Proprietary Trading


Jan. 21 (Bloomberg) -- President Barack Obama will offer proposals to limit financial institutions’ size and trading activities as a way to reduce risk-taking, an administration official said.

Obama will announce the rules today after meeting with former Federal Reserve Chairman Paul Volcker at the White House. The proposals will be part of an overhaul of regulations and will specifically address firms’ proprietary trading, the official said yesterday on the condition of anonymity.

Obama is renewing his focus on economic issues in an effort to tap into voter anger about the struggling economy, taxpayer bailouts and growing bank profits at a time of 10 percent unemployment and a federal deficit that rose to $1.4 trillion last year.

The proposals could affect trading at some of the nation’s largest banks, including New York-based Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley and JPMorgan Chase & Co., said Frederic Dickson, chief market strategist at D.A. Davidson & Co. in Lake Oswego, Oregon. Banks conduct proprietary trading for their own benefit, not for that of their clients.

“It is an obvious target,” Dickson said. “It has been a highly profitable business for those firms that have superior platforms. Whatever the details of the restrictions, it will draw Wall Street’s attention.”

Obama in June proposed an overhaul of U.S. financial regulations to fix lapses in oversight and excessive risk-taking that helped push the economy into a prolonged recession.

Fee on Financial Companies

Last week the president announced a plan to impose a fee on as many as 50 financial companies to recover losses from the federal government’s Troubled Asset Relief Program. It would be imposed starting June 30 on companies such as New York-based Citigroup Inc., and American International Group Inc. and Bank of America Corp. headquartered in Charlotte, North Carolina.

“We’ve got a financial regulatory system that is completely inadequate to control the excessive risks and irresponsible behavior of financial players all around the world,” Obama said in an interview with ABC News yesterday.

“People are angry and they’re frustrated,” Obama told ABC. “From their perspective, the only thing that happens is that we bail out the banks.”

Voter anger helped Republican Scott Brown win the late Edward Kennedy’s U.S. Senate seat in Massachusetts this week, giving Republicans the ability to block Obama’s top legislative priority, a health-care overhaul. The Massachusetts seat had been held by Democrats for more than 50 years.

Most Profitable

Details on the proposed rules are to be spelled out later today. They could limit activities of banks like Goldman, the most profitable investment bank in Wall Street history. Goldman reaped more than 90 percent of its pretax earnings last year from trading and so-called principal investments, which include market bets on securities and stakes in companies.

Goldman reports its quarterly earnings today. Morgan Stanley reported yesterday, and JPMorgan published its results last week.

Volcker, chairman of the President’s Economic Recovery Board, has criticized as “reform light” the financial industry’s efforts to weaken financial regulation proposals in Congress.

A year ago, Volcker issued a report from the Group of Thirty, a panel of former central bankers, finance ministers and academics, calling for separation between commercial banks and businesses that engage in speculative risk-taking such as hedge funds and proprietary trading.

‘A Bad Dream’

“Some market participants, possibly some in this room, seem to be suggesting that the events of the past couple of years were like a bad dream - a truly unsettling bad dream, but nonetheless something that in the cold light of day need not require a really substantive change in the structure of markets or corporate lifestyle,” Volcker told an audience that included bankers Jan. 14.

Four U.S. institutions - Bank of America, San Francisco- based Wells Fargo & Co., JPMorgan and Citigroup - held 35 percent of the country’s deposits on June 30, compared with 28 percent by the four biggest two years before, according to the Federal Deposit Insurance Corp. and the Federal Reserve.

John S. Reed, the former co-chief executive officer of Citigroup, said he regrets helping engineer the merger that created the bank.

“I’m sorry,” Reed said in an interview last year. U.S. lawmakers were wrong in 1999 to repeal the Depression-era Glass- Steagall Act, he said. The act required the separation of institutions involved in capital markets from those engaged primarily in traditional customer services, such as taking deposits and making loans.

Reinstating Glass-Steagall

Republican Senator John McCain of Arizona and Democrat Maria Cantwell have proposed legislation to reinstate the Glass- Steagall law as a way to stem the rise of banking conglomerates such as Citigroup, JPMorgan and Bank of America that are active in retail banking, insurance and proprietary trading.

The Securities and Exchange Commission under Chairman Mary Schapiro is beginning its own review of financial markets, including an examination of so-called high frequency trading, in which professional investors execute orders in milliseconds to capture tiny price discrepancies. The strategies make up more than 60 percent of all U.S. stock transactions, according to New York-based research firm Tabb Group.

The House of Representatives passed a package of new financial rules in December while the Senate continues to work on legislation that has the support of Republicans and Democrats.

bloomberg

eBay: «Έκρηξη» κερδών στο δ΄ τρίμηνο



eBay: «Έκρηξη» κερδών στο δ΄ τρίμηνο



Εκρηκτική πορεία ακολούθησαν στα κέρδη δ’ τριμήνου του ομίλου online δημοπρασιών eBay, χάρη στην πώληση ποσοστού πλειοψηφίας που κατείχε στην εταιρία Skype.

Τα κέρδη της eBay διαμορφώθηκαν στα 1,36 δισ. δολάρια έναντι 367 εκατ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2008, βοηθούμενα από τα έσοδα 1,4 δισ. δολαρίων από την πώληση του 65% της Skype.

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 16% στα 2,37 δισ. δολάρια.

euro2day.gr

Alpha: 5,6 δισ. άντλησε από τις αγορές το 2009



Alpha: 5,6 δισ. άντλησε από τις αγορές το 2009



Τα 5,6 δισ. ευρώ έφτασε το ποσό που άντλησε η Alpha Bank από τις αγορές εντός του 2009, σύμφωνα με πληροφόρηση που προήλθε από την τράπεζα, αναφέρει η Εθνική P&K στο πρωινό της report (21/1/2010).

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, από το συνολικό ποσό των 5,6 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. ευρώ ωριμάζει το 2010, το 1,2 δισ. ευρώ το 2011, το 1,9 δισ. ευρώ το 2012, ενώ η ωρίμανση του υπόλοιπου ποσού διαμοιράζεται στα έτη 2012 έως 2015.

Κατά την Εθνική P&K, το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ αντιπαραβάλλεται για διευκρινιστικούς λόγους προς το ποσό του συνολικού δανεισμού που περιέγραφαν αναφορές του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο φτάνει τα 12,2 δισ. ευρώ.

euro2day.gr

Κίνα: Αύξηση 10,7% για το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο


Κίνα: Αύξηση 10,7% για το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007 αναπτύσσεται η οικονομία της Κίνας, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 10,7% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το προηγούμενο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 8,9%, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 10,5%.

reporter.gr

Έκθεση-κόλαφος για κρυφό χρέος δισ. ευρώ!


Έκθεση-κόλαφος για κρυφό χρέος δισ. ευρώ!

Κρυφό δημόσιο χρέος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των επισήμως δηλωθέντων 300 δισ., μαστίζει τα ταμεία, αποκαλύπτει έκθεση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση διαπιστώνει ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι μεγαλύτερο, αφού στο επίσημο δεν περιλαμβάνονται υποχρεώσεις του κράτους προς προμηθευτές του ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου (εκτός των γνωστών οφειλών των νοσοκομείων), δάνεια δημοσίων οργανισμών που έχουν χορηγηθεί με κρατική εγγύηση, αλλά θα αναληφθούν αναπόφευκτα κάποια στιγμή και επίσημα από το Δημόσιο, επίσης και συμβάσεις ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ιδιωτικές και, τελικά, θα επιβαρύνουν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος.

Η ανεξάρτητη επιτροπή συγκροτήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

reporter.gr

YouTube to launch rental service



YouTube to launch rental service


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Google Inc.'s YouTube said Wednesday it plans to introduce a movie rental service on Friday.

The video-sharing site is partnering with the Sundance Film Festival to release five films, which users will be able to rent from YouTube on Friday, the company wrote in its blog.


The films -- "Bass Ackwards," "The Cove," "One Too Many Mornings," "Homewrecker" and "Children of Invention" -- were chosen from the 2010 and 2009 festivals, and they will be available for rental until Jan. 31.

On top of these five rentals, a selection of other videos will be offered in the coming weeks, and the company is on the hunt for additional independent filmmakers.

Google's (GOOG, Fortune 500) YouTube is also inviting a number of its partners to participate in the new rental service, allowing those it selects to keep their rights, decide where they want their content to be available, the price of their video and the rental duration.

"Anything that brings more content to the YouTube community is a good thing," the company wrote in its blog. "And making content available for rent will give our partners unprecedented control over the distribution of their work."

The company's decision to launch a film rental service was a natural progression for YouTube, Allen Weiner, an analyst at IT research firm Gartner in Scottsdale, Ariz., said in a blog post.

And Weiner said that in time, YouTube will offer much more than a basic online rental service and may begin distributing the rentals to mobile platforms and OTT TV platforms including Apple TV, Boxee, Wii and PS3.

The fate of YouTube is in Google's hands, and "Google's media strategy is geared to take dead aim at Apple," said Weiner.

"Both companies (along, perhaps with Amazon) will likely become the future archetypes for successful media titans with an emphasis on friction-free, content agnostic, multiplatform monetization," he said. "At this point, it's an interesting blueprint; the devil will be in the details."

cnn

Ευρωζώνη: Στις 53,6 μονάδες ο σύνθετος PMI Ιανουαρίου


Ευρωζώνη: Στις 53,6 μονάδες ο σύνθετος PMI Ιανουαρίου


Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η μείωση που εμφανίστηκε στην παραγωγή του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,6 μονάδες από τις 54,2 μονάδες το Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,7 μονάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών μειώθηκε στις 52,3 μονάδες από τις 53,6 το Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 52 μονάδες από τις 51,6 μονάδες, καταγράφοντας υψηλό 22 μηνών.

capital.gr

World Bank: "Βλέπει" ανάπτυξη 2,7% της οικονομίας φέτος


World Bank: "Βλέπει" ανάπτυξη 2,7% της οικονομίας φέτος


Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει, σε μεγάλο βαθμό, φτάσει στο τέλος της και μια μετριοπαθής ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να χάσει το ρυθμό της όταν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποσύρουν μέρος της έκτακτης ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει στην οικονομία. Τα παραπάνω επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση “Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας” για το 2010 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι “η εύθραυστη ανάκαμψη δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για τα αναπτυσσόμενα κράτη που μπορεί να αφορούν το υπερβολικό κόστος δανεισμού, τη συρρίκνωση των πιστώσεων και τις ροές κεφαλαίων".

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σφικτών πιστωτικών συνθηκών που ενδέχεται να "φρενάρουν" τις επενδύσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως υπάρχει "σημαντική προοπτική" για τις χώρες να μειώσουν το κόστος δανεισμού ή να προωθήσουν τις τοπικές αγορές κεφαλαίου. Επίσης, κάνει λόγο για πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών κατά 0,2 έως 0,7 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια, όσο αυτές θα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις πιο σφικτές πιστωτικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει φέτος σε τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμό περίπου 2,7% ο οποίος θα ενισχυθεί στο 3,2% το 2011. Σημειώνεται ότι το 2009 η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,2%.

Η ανάπτυξη ανά τον κόσμο θα παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα, με τα πλούσια κράτη να καταγράφουν τους μικρότερους ρυθμούς, της τάξης του 1,8%, έναντι οικονομικής συρρίκνωσης 3,3% πέρυσι. Το 2011 ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 2,3%.

capital.gr

JPM για τράπεζες: Μεταβλητότητα αλλά και κέρδη για "υπομονετικούς"



JPM για τράπεζες: Μεταβλητότητα αλλά και κέρδη για "υπομονετικούς"


Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα εμφανίσουν μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, εκτιμά σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2010 η JPMorgan, εκτιμά ωστόσο οι «υπομονετικοί» επενδυτές -με ορίζοντα 6-12 μηνών- θα καταφέρουν να επωφεληθούν για δεύτερη φορά από την κυκλική ανάκαμψη.

Η πρώτη φορά ήταν στο διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2009 οπότε και σημειώθηκε άνοδος 200%-300% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, αναφέρει η έκθεση, ενώ η δεύτερη θα είναι στο β’ εξάμηνο του 2010, όταν η αγορά θα τιμολογεί την ανάκαμψη του 2011 και θα βλέπει πιο απτές ενδείξεις δημοσιονομικής προσαρμογής, οι οποίες με τη σειρά τους προσφέρουν περιθώριο ανόδου μεγαλύτερο του 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι μία από τις προτιμώμενες του οίκου, ο οποίος εκτιμά ότι η τράπεζα θα παραμείνει πιθανότατα μία από τις πιο κερδοφόρες της Ευρώπης με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ το εκτιμώμενο core Tier 1 για το σύνολο του 2009 είναι 11,1%. Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι το 50% των κερδών του ομίλου προέρχεται εκτός Ελλάδος, στο μεγαλύτερο μέρος τους από την Finansbank.

Οι άλλες δύο προτιμώμενες είναι οι Alpha Bank, για την οποία ο οίκος υπογραμμίζει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και το πιο «συντηρητικό» μίγμα παγίων, και η Τράπεζα Κύπρου για την οποία υπογραμμίζει τη μικρότερη έκθεση στην ελληνική αγορά και τις ισχυρές προοπτικές της δραστηριοποίησής της στη Ρωσία.

Στελέχη της JPMorgan συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις διοικήσεις των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Τρ. Κύπρου) αναφέρει η έκθεση και, διαπιστώνεται ότι οι εν λόγω διοικήσεις εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και την ποιότητα των παγίων στην Ελλάδα. Η JPM εκτιμά ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα η ποιότητα των παγίων να ανακάμψει νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις (α΄ εξάμηνο του 2010) και ότι σε γενικές γραμμές όλες οι τράπεζες θα εμφανίζουν σταθερές επιδόσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.

capital.gr

Κτυπούν ρέστα οι εισαγωγείς αυτοκινήτων


Κτυπούν ρέστα οι εισαγωγείς αυτοκινήτων


Χαμηλές τιμές, πρόσθετος εξοπλισμός, ευφάνταστες προσφορές και νέα μοντέλα είναι τα όπλα που προτάσσουν οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων στην έκθεση Motor Show 2010, στοχεύοντας σε αναθέρμανση της αγοράς. Το παρατεταμένο μούδιασμα των καταναλωτών εντείνει το μεταξύ τους ανταγωνισμό, με τα γερμανικά μοντέλα να δείχνουν, προς το παρόν, ότι κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

Οι καταρχήν ενδείξεις για την έκθεση αυτοκινήτου είναι θετικές, επισημαίνουν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, αν και οι αγοραστές φαίνεται να ψάχνονται, προτού προβούν σε αγορές στο εγγύς μέλλον.

«Μέχρι στιγμής η προσέλευση του κόσμου στην έκθεση είναι ικανοποιητική και ελπίζω να συνεχιστεί», ανέφερε στη StockWatch ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Unicars, Αλέξαντρος Διογένους, που αντιπροσωπεύει τα αυτοκίνητα μάρκας Volkswagen, Audi, Skoda και Seat. Η εταιρεία λανσάρει στην αγορά το νέο SUV της Skoda, το SkodaYeti. Ποντάρει επίσης στο Audi A5 Sportback, ενώ περίοπτη θέση στη γκάμα των μοντέλων της έχει το Audi TT RS.

Ευχαριστημένος με τη μέχρι στιγμής προσέλευση είναι και ο διευθυντής πωλήσεων της Toyota, Δημήτρης Μελανθίου. «Η προσέλευση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι αρκετά καλή. Απομένει να δούμε όμως την ποιότητα των επισκεπτών», είπε στη StockWatch.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί προσφέρουμε ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Ταυτόχρονα, φέτος γιορτάζουμε 45 χρόνια επίσημης συνεργασίας με την Toyota Motor Corporation και προσφέρουμε 45 συλλεκτικά αυτοκίνητα (Limited edition) με περισσότερο εξοπλισμό που αξίζει €2500-€3000», είπε ο κ. Μελανθίου.

Αισιοδοξία εκφράζει και ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Mercedes, Λάκης Κοστέκογλου. Ανέφερε στη StockWatch ότι οι ενδείξεις είναι θετικές και η εταιρεία έχει αρκετές προσφορές για τους αγοραστές.

Εκ μέρους της Ford, ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους τόνισε το σχέδιο απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων που διαθέτει η εταιρεία, με τη χορηγία να φθάνει μέχρι και τα €5000. Ξεχωρίζει επίσης η προσφορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου Ford Fiesta του 2006 με την αγορά ενός καινούριου Modeo αξίας €22,500. Ακόμη, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι για τους σκοπούς του Motor Show για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Ford Focus RS.

Ο διευθυντής της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

«Τρέχουν» τα γερμανικά

Το Motor Show, που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το τέλος της βδομάδας, αποτελεί ευκαιρία για τους εισαγωγείς να ενισχύσουν τα μερίδια τους, ανατρέποντας τα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση το 2009.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που ετοιμάζει η ΟΕΒ και που επεξεργάστηκε η StockWatch, η μάχη των μεριδίων ανέδειξε το Δεκέμβριο στην πρώτη θέση την Audi και την BMW με μερίδιο αγοράς 12,1% έκαστη.

Το Δεκέμβριο έγιναν 120 εγγραφές νέων αυτοκινήτων Audi και άλλες τόσες για αυτοκίνητα μάρκας BMW από το σύνολο των 994 καινούργιων οχημάτων.

Ακολουθεί η Toyota με 10,6% (105 εγγραφές) και η Volkswagen με 10% (99 εγγραφές).

Στα μεταχειρισμένα η εικόνα είναι διαφορετική.

Κερδισμένα ήταν τα Suzuki, Toyota, Mercedes και BMW που παρέμειναν στην κορυφή. Το 20,7% ή 242 από το σύνολο των 1170 εγγραφών μεταχειρισμένων οχημάτων ήταν Suzuki, άλλα 187 ή 16% Toyota, 172 ή 14,7% Mercedes και 131 ή 11,2% BMW.

Αναφορικά με το σύνολο των εγγραφών ιδιωτικών σαλούν, την πρώτη θέση με βάση τα στοιχεία Δεκεμβρίου κατέχει η Toyota (292 εγγραφές ή 13,5% μερίδιο αγοράς), ενώ ακολουθούν τα Suzuki με 258 εγγραφές (11,9% μερίδιο αγοράς), τα BMW (251 ή 11,6%) και τα Mercedes με 222 ή 10,2%.

stockwatch.com.cy

BOCY: Τελικά 2009 και στόχοι στις 24/2



BOCY: Τελικά 2009 και στόχοι στις 24/2


Στις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το 2009 το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010, για να εξετάσει τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και την πιθανή καταβολή τελικού μερίσματος.

Κατά την ίδια συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη στρατηγική και τους στόχους του Συγκροτήματος για το 2010.

Οι σχετικές ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου και στον Τύπο θα γίνουν μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίας στις 24 Φεβρουαρίου 2010.

Η BOCY σημείωσε το 2008 κέρδη €502 εκ.

Το εννιάμηνο του 2009, τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα €265 εκ. και η τράπεζα έχει θέσει σαν στόχο τα κέρδη του έτους να διαμορφωθούν μεταξύ €300 εκ. και €400 εκ.

stockwatch.com.cy
Share |