Monday, January 21, 2008

ΑΓΟΡΑ Η΄ ΜΗ; (ΑΠΟΨΗ)

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ DAY TRADING ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΜΕΤΟΧΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 8 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΠΟΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ H ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ) ΚΑΤΑ 0,50% Η΄ 0,75% (ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ).

ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΣΕΙ Η ΜΠΟΡΑ (ΚΑΙ Η ΣΚΟΝΗ), ΝΑ ΖΥΓΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ MARKET MAKERS, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ¨Α¨ ΟΜΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ Η ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΟΔΟ, REBOUND 100-200 ΜΟΝΑΔΕΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ) ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΣΕΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ Π.Χ 500 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΑΔΕΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ).

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ REBOUND-ΑΝΟΔΟ ΠΡΟΣΔΟΚΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΩΝΑ ΤΟ ΞΕΦΩΡΤΩΜΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ HEDGE FUNDS ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ!

ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

TAM Orders 46 Airplanes From Airbus for $6.9 Billion

TAM Orders 46 Airplanes From Airbus for $6.9 Billion

Jan. 21 (Bloomberg) -- TAM SA, Brazil's biggest airline by the number of passengers carried, said it ordered 46 Airbus SAS planes for about $6.9 billion as it expands service abroad and domestically.

The agreement follows an initial commitment in June. The order signed today includes 22 A350 XWBs, four A330-200 and 20 A320-series single-aisle planes, Sao Paulo-based TAM said in an e-mailed statement today.

Brazil's domestic air travel has expanded more than 10 percent in the past five years as record-low interest rates and consumer credit fuel growth in Latin America's biggest economy. TAM has been increasing its share of both international and domestic routes in Brazil. The carrier carried 49 percent of all domestic airline passengers last year compared with 41 percent in 2005, according to data from the country's civil aviation regulator.

TAM, which controls 67 percent of the international market among Brazilian airlines, operates 11 direct flights from Brazil to cities such as to Paris, London, Milan, New York and Miami.

BLOOMBERG

DOW JONES FUTURES

ΤΑ FUTURES ΤΟΥ DOW JONES ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ 11,592 ΜΟΝΑΔΕΣ Η΄ -4,25%.

Lachlan Murdoch bids $2.9B for media firm

Lachlan Murdoch bids $2.9B for media firm
If approved, the deal between Rupert Murdoch's son and Consolidated Media would unite Australia's two most powerful media dynasties.


SYDNEY, Australia (Dow Jones/AP) -- Lachlan Murdoch, son of News Corp. Chairman Rupert Murdoch, announced a bid Monday to buy Australian media operation Consolidated Media Holdings for $2.9 billion.

The deal is being driven by Lachlan Murdoch's private investment vehicle Illyria Pty., unnamed equity partners and Consolidated Media's major shareholder Consolidated Press Holdings, the target's board said in a statement to the Australian Securities Exchange.

Illyria and its partners plan to set up a 50/50 joint venture with Consolidated Press to run Consolidated Media as a private company, the statement said. Consolidated Media, among other things, holds stakes in pay television business Foxtel and Australia's Nine television network.

The deal would bring together Australia's two most powerful media dynasties. Australia's richest man James Packer, a friend and contemporary of Lachlan Murdoch, is executive chairman of Consolidated Press and executive deputy chairman of Consolidated Media.

Lachlan Murdoch's move is independent of News Corp (NWS, Fortune 500). He left his father's Australia-born global media business in 2005 but remains a News Corp. director. He now runs private investment fund Illyria.

Consolidated Press has given its support to the proposal but is still to reach final agreement with Lachlan Murdoch's fund as to the terms of the consortium, the statement said.

Shakeup at News Corp.
Trading in Consolidated Media's shares was halted before the Australian market opened Monday.

The statement, issued after the market closed, described the proposal as nonbinding and indicative.

Completion of the deal is subject to a number of conditions including discussions with Australia's securities regulator, finalization of funding and a joint venture agreement between Consolidated Press and Illyria, Illyria said in a statement.

CNN

Air China: Προσφορά 1,9 δισ. δολαρίων για το 30% της China Eastern

Air China: Προσφορά 1,9 δισ. δολαρίων για το 30% της China Eastern

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ύψους 1,9 δισ. δολαρίων κατέθεσε σήμερα η μητρική εταιρεία του εθνικού αερομεταφορέα της Κίνας, Air China, για την απόκτηση του 30% της ανταγωνίστριας εταιρείας China Eastern.

Η China National Aviation Corp. (CNAC) πρότεινε επίσης τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της εισηγμένης μονάδας της, Air China, και της China Eastern, της τρίτης μεγαλύτερης αεροπορικής της χώρας.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών αναμένεται να καταστήσει τους δύο αερομεταφορείς κυρίαρχους στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνει η CNAC σε ανακοίνωσή της.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζες: Από 200 έως 500 εκατ. η επίπτωση στα κέρδη- Τα 2 σενάρια

Τράπεζες: Από 200 έως 500 εκατ. η επίπτωση στα κέρδη- Τα 2 σενάρια

Δύο εναλλακτικά σενάρια ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι Έλληνες τραπεζίτες ώστε να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που γεννά η κρίση των subprime η οποία είναι πλέον σαφές ότι μεταφέρεται και στο 2008. Η επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών θα είναι από οριακή έως σημαντική ανάλογα με το πιο σενάριο τελικά θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2008.
Το βέβαιο είναι ότι τα έσοδα από κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις , δηλαδή τα διαπραγματευτικά κέρδη θα είναι ισχνότατα στο α' τρίμηνο του 2008 επηρεάζοντας την κερδοφορία.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει αν δηλαδή η κρίση στα ενυπόθηκα δάνεια τα subprime στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν και την αγορά των καταναλωτικών δανείων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ περιορισμένο ωστόσο αν υλοποιηθεί τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πραγματικό πρόβλημα το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σημειώνεται ότι το 2007 οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν κέρδη 6 δις ευρώ ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα διαμορφωθεί μεταξύ 7,8 και 8 δις ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όμως λόγω της κρίσης των subprime η επίδραση στην κερδοφορία μπορεί να κινηθεί από 200 έως και 450 με 500 εκατ ευρώ ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης.

Με βάση λοιπόν τα πλάνα και τις εκτιμήσεις τους οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι

1) Η κρίση των subprime μετά το α' τρίμηνο του 2008 θα αρχίσει να εκτονώνεται, τα χρηματιστήρια σταδιακά θα ανακάμπτουν και τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά θα εξομαλύνονται.

Στο β' τρίμηνο του 2008 η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί με την προοπτική από το καλοκαίρι και μετά να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικήεπίδραση στην κερδοφορία. Μια μείωση της αύξησης των κερδών κατά 2-4% με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα.

Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται αισιόδοξο και εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επίδραση στο σύστημα εκτιμάται περί τα 200 εκατ ευρώ λόγω της μικρής επιβράδυνσης στα κέρδη.

2)Το δεύτερο σενάριο το οποίο χαρακτηρίζεται απαισιόδοξο στηρίζεται στο ότι η κρίση των subprime θα παραταθεί πέραν του α' 6μήνου του 2008 ενώ θα έχει αλληλοεπιδράσεις σεόλο το πλέγμα των αγορών χρηματιστήρια , επιτόκια.

Σε αυτή την περίπτωση τα σημάδια της ύφεσης θα είναι ορατά με δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία αλλά και στην υλοποίηση των business plan των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει μείωση στα κέρδη με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους ίσως και πάνω από 8%-10%.

Το σενάριο αυτό δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές και ούτε εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιβεβαίωσης , ωστόσο οι τραπεζίτες το αξιολογούν στα πλάνα τους αφούκανείς δεν μπορεί να προβλέψει τελικά το βάθος της κρίσης.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό συνολικά για το 2008 οι τράπεζες θα εμφανίσουν απόκλιση από τους προϋπολογισμένους στόχους περί τα450-500 εκατ ευρώ και η ετησιοποιημένη αύξηση 30% που αναμένεται υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιοριστεί στο 22% με 20%.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουνκαι ίσως απασχολεί περισσότερο τους τραπεζίτες είναι θα υπάρξει επίπτωση στην καταναλωτική πίστη ; Θα επηρεαστούν τα business plans;

Με δεδομένο ότι μέρος των ζημιών των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού θα μεταφερθεί μετά βεβαιότητας στις λογιστικές καταστάσεις του α΄ τριμήνου, προβληματισμός υπάρχει αλλά δεν φαίνεται πιθανό.

REPORTER.GR

Μοrgan Stanley: H bear market ήρθε!

Μοrgan Stanley: H bear market ήρθε!

«Ζούμε μια bear market και οποιοδήποτε ανοδικό ξέσπασμα είναι ευκαιρία για πωλήσεις μετοχών», τονίζει η Morgan Stanley σε νέα έκθεση της. «Δεν αλλάζουμε τίποτα στην υπάρχουσα στρατηγική μας και συνεχίζουμε να προτιμούμε την ρευστότητα έναντι των μετοχών, τις αμυντικές μετοχές έναντι των κυκλικών και την υψηλή κεφαλαιοποίηση έναντι της μικρής. Τα βασικότερα θέματα των αγορών για το 2008 είναι η υπομονή, η ύφεση της κερδοφορίας, η ύφεση της αμερικάνικης οικονομίας η οποία θα μεταδοθεί διεθνώς, η bear market, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η απομάκρυνση από τις μετοχές «αξίας».

Η μεταβλητότητα των αγορών θα είναι έντονη όπως ακριβώς και την περίοδο 1989-92.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως παρόλο που οι δείκτες επενδυτικής ψυχολογίας και κλίματος των αγορών είναι σε υπερβολικά bearish επίπεδο, και όταν συμβαίνει αυτό συνήθως αρχίζουμε και είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των μετοχών - και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει σε μία φάση bull market, αυτή είναι και η πιο κατάλληλη στιγμή για να αγοράσει κανείς καθώς το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ράλι είναι μεγάλο – δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε!

Είμαστε σε bear market πλέον και αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε ένδειξη δύναμης των αγορών, ο στόχος είναι το ξεφόρτωμα των μετοχών.

Αυτό ενδέχεται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την βοήθεια μιας μεγάλης μείωσης επιτοκίων απο την Fed. H συμβουλή της Morgan Stanley είναι «πουλήστε την στιγμή αυτής της δύναμης της αγοράς».

Οπως υποστηρίζει ο διεθνής οίκος η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι αρνητική φέτος και αυτό σημαίνει ότι η υπομονή θα είναι το κλειδί της επενδυτικής στρατηγικής. Ο πάτος της αγοράς δεν έχει βρεθεί ακόμη, σημειώνει χαρακτηριστικά, και όλοι οι δείκτες της φωνάζουν «μην αγοράζετε ακόμη».

REPORTER.GR

Αυτή την διόρθωση θα την θυμάται για καιρό η αγορά

Αυτή την διόρθωση θα την θυμάται για καιρό η αγορά

Ιστορική πτώση 6,17% σημείωσε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., που έκλεισε 283 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, στις 4.304,25. Τέτοιας έντασης διόρθωση έχει να δει η «Σοφοκλέους» από τον Σεπτέμβριο του 2001 και στη συνέχεια «είδε» άλλες τρεις φορές σημαντικές διορθώσεις, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. «Από τον τζίρο μπορούμε να καταλάβουμε ότι ναι μεν κάποιοι πουλούσαν, αλλά υπήρχαν και κάποιοι που αγόραζαν», δηλώνει στο «R» ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος. Για να συμπληρώσει:

«Η πορεία της αγοράς δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες χρήσιμες για αυτούς που θέλουν να τις αξιοποιήσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ένα ακόμα στοιχείο που ήρθε να επιβαρύνει τις αγορές είναι ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ασφαλίσει ομόλογα.

Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών τους αλλά και των μετοχών των κατόχων τους.

Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την εταιρία AMBAC και την εταιρία MBIA που είναι οι δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξειδικευμένοι στην ασφάλιση ομολόγων.

Με την υποβάθμιση αυτή όλη η αγορά των ομολόγων που εκδίδονται για λογαριασμό κυρίως Δήμων και κρατών, συνολικής αξίας 2,3 τρις δολαρίων, κλυδωνίζεται. «Τα hedge funds ήταν δανεισμένα και δεν ξέρουμε το leverage του δανεισμού τους», καταθέτει την δική του άποψη για τα τεκταινόμενα στις αγορές ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής ΑΕΔΑΚ κ. Θ. Κρίντας.

«Οι πρώτοι περιόριζαν τις θέσεις τους σε μετοχές και δημιουργούσαν margin calls στους επόμενους. Στη συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα με τα ομόλογα. Κατά την άποψή μου δεν λέει κάτι αν έχουμε γρήγορη αντίδραση».

Ζητήσαμε από επιχειρηματία να μάς εξηγήσει την ποιότητα των πωλητών και μας είπε ότι, «κάθε μέρα που κοιτάζω το μετοχολόγιο οι βασικές θέσεις των ξένων παραμένουν αναλλοίωτες. Δεν αποκλείω κινήσεις τύπου swap», μάς είπε επί λέξει…

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χρυσοχοϊδης αναφέρει ότι, «είμαστε σε φάση αναμονής. Προφανώς, η τάση θα δοθεί από το εξωτερικό. Ασχημο νέο αποτελεί το γεγονός ότι η Wall Street παραμένει κλειστή σήμερα. Αν λειτουργούσε η εκεί αγορά ενδεχομένως να απορροφούσε μέρος των κραδασμών».



Eνδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο Χ.Α., ήταν ότι η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο», 275, έναντι 10 (...) που ενισχύθηκαν και άλλων δέκα που παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατ. ευρώ, με 63,566 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Μεγαλύτερο ήταν το πακέτο των 2 εκατ. τεμαχίων που άλλαξε χέρια στην Alpha Bank, με αγοραστή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τον κ. Ι. Κωστόπουλο.

Πληθώρα μετοχών κατέγραψε απώλειες πάνω από 13%, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί χαμηλά στις 4.292 μονάδες. Οι όποιες αντιδράσεις ήταν μέχρι την περιοχή των 4.350 μονάδων για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα προαναφερόμενα επίπεδα κλεισίματος.

Μεγάλη ήταν η «βουτιά» στην Alpha Bank, που υποχώρησε κατά 5,53%, στα 21,54 ευρώ με 3,8 εκατ. τεμάχια, η ΕΤΕ κατά 5,56%, στ6α 40,80 ευρώ, η Eurobank σε ποσοστό 6,93%, στα 18,80 και η Πειραιώς κατά 5,17%, στα 20,90 ευρώ.

Κλείσιμο στα 28 ευρώ για την ΔΕΗ και πτώση 9,68% με 639 χιλιάδες τεμάχια, κατά 3,82% υποχώρησε ο ΟΠΑΠ, στα 24,16 και κατά 4,20%, στα 21,46 κατρακύλισε ο ΟΤΕ. Απώλειες σημαντικές έγραψαν η ΑΤΕ σε ποσοστό 6,19%, στα 3,64 ευρώ, η Κύπρου κατά 8,11%, στα 9,74, η Marfin Popular κατά 10,05%, στα 6,62 ευρώ.

Απώλειες πάνω από 5,5% παρουσίασε η Σιδενόρ, κατά 13,27% «βυθίστηκε» η ΕΥΔΑΠ, στα όρια των 9 ευρώ, κατά 6,74% η ΕΧΑΕ, με κλείσιμο στα 189 ευρώ, το Τ.Τ. κατά 5,48%, στα 10,70, η ΕΛΤΕΧ σε ποσοστό 8,48%, στα 8,42 ευρώ κατά 3,57% η Coca Cola, στα 27 ευρώ.

Παρά την θετική σύσταση από την UBS, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια πίεσαν σημαντικά την μετοχή της Μυτιληναίος, στα 9,54 ευρώ.

Την μεγαλύτερη πτώση κατά 19,72% σημείωσε η μετοχή της Paperpack, κατά 19,64% της Ρίλκεν, Κρέκα κατά 19,62%, Rainbow κατά 18,92%, Σελόντα κατά 15,09%, Καλπίνης -Σίμος κατά 14,63% και Νηρέας κατά 13,47%.



Marfin Analysis: «Αποκρουστική» αγορά



Με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 5,6% διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, παρά την ανάκαμψη των τελευταίων δύο ημερών, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί απώλειες 11,4%, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Marfin Analysis. Οι πιθανότητες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία παραμένουν πολύ υψηλές και οι συνολικές ζημιές από τα subprime δεν ακόμη αποτιμηθεί, έτσι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές παραμένει ρευστή.

Καθώς δεν υπάρχουν κάποια μεσοπρόθεσμα στοιχεία τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς από τις διεθνείς.

Επισημαίνεται ότι ορισμένες εταιρίες διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/E, δημιουργώντας έτσι ελκυστικές ευκαιρίες επενδύσεων.

Παρόλα αυτά δεδομένου του ότι η εικόνα παραμένει «αποκρουστική» σε διεθνές επίπεδο, της ανάγκης για ρευστότητα κεφαλαίου, της τάσης για μειωμένη έκθεση σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις και της απρόθυμης στάσης των επενδυτών, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της εβδομάδας και να οδηγηθεί ορισμένες σε υπερβολικές αντιδράσεις. Η λίστα με της κορυφαίες μετοχές περιλαμβάνει την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ, την Intralot, τη Jumbo και τη ΜΕΤΚΑ.

REPORTER.GR

---

Βούλιαξαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές


ΚΑΤΑ περίπου 300 δισ. δολ. συρρικνώθηκε σήμερα η αξία των ευρωπαϊκών μετοχών με τους γενικούς δείκτες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Σεπτέμβριο του 2001, την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η καθίζηση των ευρωπαϊκών μετοχών αποδίδεται στις εντεινόμενες ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ και απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναθεωρούν ήδη προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] έκλεισε στις 5.78,2 μονάδες (-5,48%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 [.FCHI] στις 4.744,45 μονάδες (-6,83%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 6.790,19 μονάδες (-7,16%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στις 1.286,14 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.278,79 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Στην Ελβετία ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης απώλεσε 5%, ενώ στη Μαδρίτη οι απώλειες του δείκτη IBEX άγγιξαν το 7%.

Πτώση 6,17% στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.304,25 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 6,17%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 4.292,84 μονάδες.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πτώση. Ο φόβος της ύφεσης στις ΗΠΑ οδήγησε τους ξένους θεσμικούς σε ρευστοποιήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο», δήλωσε στο Reuters ο κ. Νίκος Γαλούσης επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή. «Οι πωλήσεις ήταν εισαγόμενες και αφορούσαν όλους τους κλάδους. Περισσότερο επλήγησαν οι τράπεζες όπου υπάρχουν οι περισσότερες ανησυχίες για μείωση της κερδοφορίας ή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών», πρόσθεσε.

Για εισαγόμενες πιέσεις έκανε λόγο νωρίτερα και ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπύρος Καπράλος [Βλέπε άρθρο] .

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μόνο 10 μετοχές ενισχύθηκαν, 276 κατέγραψαν απώλειες και 10 παρέμειναν σταθερές, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες: Πρώτων υλών κατά 11,79%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 9,76%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,70%, της Τεχνολογίας σε ποσοστό 8,28%,των Χημικών κατά 8,11%,των Μέσων Ενημέρωσης κατά 7,08% και των Τραπεζών κατά 6,33%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 6,00%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80,έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,50%.

Κατέρρευσαν οι ασιατικές αγορές

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε σήμερα στις 23.818,86 μονάδες σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση κατά 5,5%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2001.

Πτώση πάνω από 5% σημείωσε σήμερα και το χρηματιστήριο της Σαγκάης, με τον κινεζικό δείκτη να διαμορφώνεται κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων, στις 4.9144, 44 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] υποχώρησε κατά 3,86% και έκλεισε στις 13.325,94 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 25 Οκτωβρίου 2005. Από τις αρχές του 2008 καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξεως του 13%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι τραπεζών, τεχνολογίας και αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μετοχές της Toyota Motor και της Honda υποχώρησαν κατά 3,3% και 4% αντιστοίχως. Η μετοχική τιμή της τράπεζας Mitsubishi UFJ Financial Group απώλεσε 6,2%.


NAFTEMPORIKI

Νέα βόμβα: Τα ομόλογα διαλύουν τις μετοχές

Νέα βόμβα: Τα ομόλογα διαλύουν τις μετοχές

Ένα νέο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί σε αυτό των subprimes και να επιτείνει τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές. Η υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ασφαλιστικών εταιριών που ασφαλίζουν τις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων και η συνακόλουθη κατάρρευση των τιμών τους αλλά και των μετοχών των κατόχων τους.
Την Παρασκευή, η Fitch υποβάθμισε την εταιρία AMBAC και την εταιρία MBIA που είναι οι δυο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξειδικευμένοι στην ασφάλιση ομολόγων. Με την υποβάθμιση αυτή όλη η αγορά των ομολόγων που εκδίδονται για λογαριασμό κυρίως Δήμων και κρατών, συνολικής αξίας 2,3 τρις δολαρίων, κλυδωνίζεται. Και αυτό διότι υπάρχουν βάσιμοι πλέον φόβοι οτι εαν υποβαθμιστούν οι ασφαλιστές των ομολόγων, δηλαδή αυτοί που εγγυόνται την πληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων, θα υποβαθμιστούν και τα ίδια τα ομόλογα, προκαλώντας έτσι τεράστιες ζημιές στους κατόχους τους, αλλά και στους εκδότες τους.

Η αξία των ομολόγων που θα υποβαθμιστούν, εκτιμάται στο 1 τρις δολάρια, ενώ τα subprimes συνολικά εκτιμώνται σε 600 δις δολάρια.Μπορεί κανείς να αντιληφθεί οτι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δυνητικά πολύ μεγαλύτερη βόμβα οχι μόνο για τα κέρδη του διεθνούς πιστωτικού σσυτήματος, αλλά και για την αξιοπιστία του συνολικά. Σημειώνεται οτι η ασφάλιση των αποδόσεων των ομολόγων είναι καθοριστικός παράγων για την αξιοπιστία τους και τον χαρακτηρισμό τους ώς ασφαλή επενδυτικά προιόντα.

REPORTER.GR
XAK

FTSE/CySE 20
1272.82 ( -8.39%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
3707.71 ( -8.43%)

Όγκος: € 14,337,213

---

FTSE 100 INDEX 5,578.20 -323.50 -5.48%
CAC 40 INDEX 4,744.45 -347.95 -6.83%
DAX INDEX 6,790.19 -523.98 -7.16%

Vale in Talks to Buy Xstrata; No Agreement Reached

Vale in Talks to Buy Xstrata; No Agreement Reached

Jan. 21 (Bloomberg) -- Cia. Vale do Rio Doce, the world's largest iron-ore producer, said it held talks to buy Xstrata Plc, a $60.5 billion takeover at current prices that would be the second-biggest in the mining industry.

Vale said today in a statement that no ``material result'' has come from the approach yet and tumbling stock markets worldwide make a deal more difficult. Vale is prepared to bid as much as $90 billion in cash and stock to buy Xstrata, based in Zug, Switzerland, Valor Economico newspaper reported today.

Vale's stock had its biggest drop in almost 11 months on concern that it may overpay as demand for commodities slows because of faltering growth in the U.S. The Rio de Janeiro-based company is considering a takeover as BHP Billiton Ltd. pursues a $109 billion unsolicited offer for Rio Tinto Group.

``A purchase this big in such bad global economic circumstances would be an enormous risk'' for Vale, said Rodrigo Ferraz, a steel and mining analyst at Banco Brascan in Rio de Janeiro. ``In the long run, though, the deal would be highly advantageous for Vale because it would end up with an enormous chunk of the world market for nickel and copper.''

Chief Executive Officer Roger Agnelli, who wants Vale to overtake BHP as the world's biggest mining company, is already spending $59 billion over five years to expand in Brazil, Canada, Mozambique, Australia and China.

Other Options

In addition to Xstrata, ``Vale continues to analyze several other options, involving different mining assets,'' Vale said in the statement. Current conditions in the ``global financial markets may constrain the realization of a major strategic move.''

The mining industry's largest deal to date was Rio Tinto's $42.9 billion acquisition of Alcan Inc., completed in November.

Vale's preferred shares, its most-traded class of stock, fell 3.77 reais, or 8 percent, to 43.10 reais at 2:25 p.m. in Sao Paulo trading. A close at that price would be the biggest one-day drop since Feb. 27, 2007.

Xstrata fell 184 pence, or 5.5 percent, to 3,179 pence as on the London Stock Exchange, valuing the company at 31.1 billion pounds ($60.5 billion). Earlier it rose as much as 6.4 percent.

$59 Billion

Xstrata, the biggest exporter of coal used by power stations, noted the Vale statement and had no further comment to make from its statement on Dec. 12 that it was holding discussions with ``a number of parties,'' spokeswoman Claire Divver said today by telephone from London.

BHP's three-for-one share offer for Rio added ``momentum'' to mining mergers, and Xstrata is ``perfectly positioned'' to benefit, Xstrata Chief Executive Officer Mick Davis said Dec. 6. Davis has developed the company's copper and nickel mining capacity through acquisitions, including the $16.2 billion purchase of Canada's Falconbridge Ltd. in 2006.

Vale is also expanding into nickel, coal, copper and fertilizers. The company bought Canadian nickel producer Inco Ltd. for $17.4 billion in 2006 to become the second-largest producer of the stainless-steel ingredient. Vale has operations adjacent to Xstrata in Canada's Sudbury basin and on the French- controlled Pacific island of New Caledonia.

Xstrata asked advisers JPMorgan Cazenove Ltd. and Deutsche Bank AG to take interested suitors ``seriously,'' the Financial Times said Dec. 11, citing unidentified people familiar with the situation. Vale had hired Lehman Brothers and Merrill Lynch to examine an Xstrata takeover, the newspaper reported.

Xstrata is 34.45 percent-owned by Glencore International AG, the world's largest commodity trader. Lotti Grenacher, a spokeswoman for Baar, Switzerland-based Glencore, declined to comment.

BLOOMBERG

Citigroup: Top picks BOCY - MPB – NBG

Citigroup: Top picks BOCY - MPB – NBG


Η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular και η Εθνική περιλαμβάνονται στα top picks της Citigroup για το 2008. Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Citigroup, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2008, για την πορεία των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα Κύπρου και η Εθνική Tράπεζα ήταν top picks το 2007 και παραμένουν και για το 2008. «Ένεκα της πρόσφατης υπο-απόδοσής της, προσθέτουμε και τη Marfin Popular στις επιλογές κλειδιά, με σύσταση buy. Αναμένουμε ότι το Dubai θα ανεβάσει τη συμμετοχή του στην τράπεζα αργότερα το πρώτο τρίμηνο του 2008», αναφέρει στην έκθεση της η Citigroup.

Οι αναλυτές της Citigroup επαναδιατυπώνουν τη σύσταση για αποδόσεις ψηλότερες από αυτές της αγοράς για τον κλάδο, αφήνοντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές στόχων των τραπεζών, παρά το ότι σημειώνουν την υποχώρηση των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες.

Για την Τράπεζα Κύπρου, η τιμή παραμένει στα €17 με προβλεπόμενο περιθώριο ανόδου 60%, ενώ αποτιμά τη μετοχή 9,7 φορές στα προβλεπόμενα κέρδη του 2008 και 8,2 φορές σε αυτά του 2009. Για τη Marfin η τιμή στόχος παραμένει στα €12 με περιθώρια ανόδου 63% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ προβλέπεται Ρ/Ε στο 8,8 φορές για φέτος και στο 7,4 φορές για το επόμενο έτος.

Για την Ελληνική δίνεται τιμή στόχος €7,50, με περιθώριο ανόδου 95%, ενώ προβλέπεται P/E 7,1 φορές για φέτος και 6,1 για το 2009.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Κύπρος και η Ελλάδα συνεχίζουν να επωφελούνται από την εγχώρια ανάπτυξη, με τα μεγέθη των τραπεζών (banking volumes) να αυξάνονται κατά 20% ή και περισσότερο. Στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή επενδυτική ανάπτυξη και στην Κύπρο σημαντική άνοδος της πιστωτικής επέκτασης και των offshore τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Citigroup παραμένει underweight για τον κλάδο.

Ανησυχίες για αναδυόμενες αγορές

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι κάποιοι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για συγκεκριμένες αναδυόμενες αγορές και κυρίως για τη Ρουμανία. «Όμως οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες έχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη σε πολλές χώρες, όπως Ρωσία, Τουρκία μέχρι και Βαλκάνια, τόσο σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε μη μέλη», αναφέρεται.

Όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, σημειώνεται ότι τα περιθώρια καταθέσεων θα δεχθούν πιέσεις. Για την Κύπρο, η μείωση των επιτοκίων θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα περιθώρια κέρδους.

STOCKWATCH.COM.CY

Τι κεφάλαια θα αντλήσουν οι τράπεζες το 2008

Τι κεφάλαια θα αντλήσουν οι τράπεζες το 2008

Περί τα 14 δις ευρώ σχεδιάζουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2008 ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και να υλοποιήσουν τα business plan. Ο προγραμματισμός αυτός στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι στο α' τρίμηνο του 2008 οι στρεβλώσεις στις αγορές θα παραμείνουν, στο β' τρίμηνο οι συνθήκες σταδιακά θα εξομαλύνονται με προοπτική μέσα στο β' 6μηνο του 2008 να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η βελτίωση του κλίματος.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες η Πειραιώς αλλά και η Eurobank εφόσον η κρίση συνεχισθεί και τα επιτόκια στην διατραπεζική παραμείνουν υπό καθεστώς στρέβλωσης είναι διατεθειμένες να ενεχυριάσουν δάνεια τουςστην Κεντρική Τράπεζα και έναντι αυτής να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας τους ως έσχατη λύση.

Πάντως και έως ότου τα επιτόκια επανέλθουν στα φυσιολογικά τουςεπίπεδα και περιοριστούν τα προβλήματα ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες θα πληρώνουν αυξημένα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια παντός τύπου που θα συνάπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 1 δις ευρώ που δανείζονται οι τράπεζες πληρώνουν ετησίως 50 εκατ ευρώ.

Δηλαδή θεωρητικά αν παραμείνουν οι στρεβλώσεις στην αγορά για τα 14 δις ευρώ θα πληρώσουν 700 εκατ ευρώ που σημαίνει σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με το 2007 όπου για το ίδια ποσά θα πλήρωναν 600 εκατ ευρώ. Το 2007 οι τράπεζες πλήρωσαν περίπου 600 εκατ ευρώ σε τόκους για πάσης φύσεως δανεισμού. Αν η κρίση διαφανεί ότι ολοκληρώνεται μέσα στο α΄ 6μηνοο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος στα κέρδη των τραπεζών όμως αν παραταθεί τότε και τα έσοδα των τραπεζών θα επηρεαστούν δυσμενώς.

Οι τράπεζες που έχουν αυξημένες ανάγκες ρευστότητας είναι αυτές που διαθέτουν λόγω δανείων προς καταθέσεις πάνω από το 100% και αυτές είναι η Eurobank με 140% η Πειραιώς με 135% και με 130% η Alpha bank αλλά και η Emporiki Bank. Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες την μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Eurobank μέσα στο 2008και θα κινηθούν κοντά στα 4 δις ευρώ δηλαδή χαμηλότερα κατά 3 δις ευρώ από αυτά που εκτιμούσε η Deutsche bank.

Τα κεφάλαια αυτά τα οποία δεν σχετίζονται με την κεφαλαιακή επάρκεια η οποία είναι ισχυρή αλλά με την ρευστότητα θα αντληθούν μέσω τιτλοποίησης δανείων αλλά και καλλυμένων ομολογιών. Την δεύτερη μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιήσει η Alpha bank η οποία σχεδιάζει να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 4 δις ευρώ.

Αξιόπιστη πηγή αναφέρει ότι τα 4 δις ευρώ θα αντληθούν μέσω τιτλοποιήσεων και άλλων μορφών δανεισμού. Συγκεκριμένα 2 δις ευρώ θα αφορούν τιτλοποιήσεις.

H Alpha bank έως τώρα δεν έχει τιτλοποιήσει δάνεια της. Διαθέτει ένα αποθεματικό δανείων που θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν ύψους 14 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ θα τα αντλήσει μέσω κοινών ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολογιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Eurobank όσο και η Alpha bank μελετούν αυτή την περίοδο τις εκδόσεις των καλυμμένων ομολογιών. Η Alpha bank όσον αφορά την ενίσχυση των ιδίων της κεφαλαίων δεν αναμένεται να προβεί αύξηση κεφαλαίου.

Την 3η μεγαλύτερη άντληση ρευστότηταςμέσα στο 2008 θα πραγματοποιήσει η Πειραιώς η οποία σύμφωνα με την διοίκηση θα είναι της τάξης των 2,5 δις ευρώ και θα προέλθει μέσω τιτλοποίησης και καλλυμένων ομολογιών και κοινών ομολογιακών δανείων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει ήδη αντλήσει 2,1 δις ευρώ και συγκεκριμένα 1,3 δις ευρώ από τιτλοποίηση και 800 εκατ από ομολογιακές εκδόσεις. Ουσιαστικά διαθέτει 4,6 δις ευρώ ρευστότητα η οποία μπορεί να καλύψει τα αναπτυξιακά της πλάνα μέχρι το τέλος του 2008.

H Emporiki bank έχει αντλήσει συνολικά 1,8 δις ευρώ μέσα στο 2007 και για το 2008 θα προβεί σε ενίσχυση της ρευστότητας της κατά 1,5 με 2 δις ευρώ και θα αφορούν κοινά ομολογιακά δάνεια και ενδεχομένως τιτλοποιήσεις.

Η Εθνική τράπεζα διαθέτει σχέση δανείων προς καταθέσεις περί το 90% άρα διαθέτει ακόμη πλεονάζουσα ρευστότητα. Για το 2008 δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόγραμμα αλλά αν προβεί μάλλον στο β΄ 6μηνο του 2008δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 700 εκατ ευρώ.

Η ATE Bank πέραν της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ ευρώ δεν σχεδιάζει άλλη έκδοση. Διαθέτει λόγω χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου 80% και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Πάντως με βάση πληροφορίες η ΑΤΕ σχεδιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει σε stock options το οποίο όμως μπορεί και να αποτελέσει μια έμμεση αλλά μικρή αύξηση κεφαλαίου. Π.χ. η ΑΤΕ να διαθέσει μετοχές έναντι 2 ευρώ ανά μετοχή και να αντλήσει περί τα 60 εκατ ευρώ.

Παράλληλα θα πωλήσει την συμμετοχή της στην FBBank από την οποία προσβλέπει ότι θα λάβει περί τα 80 εκατ ευρώ. Με αυτές τις κινήσεις θα ενισχύσει κεφάλαια αλλά και ρευστότητα.

Οι όμιλοι της Marfin και της τράπεζας Κύπρου δεν σχεδιάζουν ομολογιακές εκδόσεις τουλάχιστον για τους επόμενους 5 μήνες, ενώ για τη Marfin φαίνεται ότι απομακρύνεται και το σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αύξηση δεν θα πραγματοποιηθεί το 2008. Ταυτόχρονα αν προκύψουν ανάγκες ρευστότητας θα τις καλύψει μέσω της Dubai Investment Group. Η τράπεζα Κύπρου δεν σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στο 2008 ωστόσο ενδέχεται να προχωρήσει σε μικρές κινήσεις άντλησης ρευστότητας.

Τι έχουν δανειστεί οι τράπεζες

Η Εθνική τράπεζα έχει δανειστεί συνολικά τα τελευταία χρόνια 1,5 δις ευρώ και σε τοκοχρεολύσια σε ετήσια βάση για αυτούς τους τίτλους καταβάλλει 65 με 70 εκατ ευρώ.

Η Alpha bank έχει δανειστεί συνολικά 10 δις ευρώ εκ των οποίων 8 δις είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός, 1,2 δις ευρώ δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και 880 εκατ ευρώ υβριδικοί τίτλοι.

Συνολικά η Alpha σε τοκοχρεολύσιακαταβάλει 420 εκατ ευρώ τα οποία εμφανίζονται στα έξοδα εκ τόκων. Η Eurobank έχει εκδώσει 10 δις ευρώ ομολογιακά δάνεια εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ αφορούν τιτλοποιήσεις και 6 δις ευρώ κοινά ομολογιακά δάνεια και άλλες εκδόσεις. Η Πειραιώς διαθέτει συνολικά σε ομολογιακά δάνεια και άλλες εκδόσεις 6,8 δις ευρώ.

REPORTER.GR

Citigroup: "Με Γενικό Δείκτη 4.300 μονάδες αγοράζουμε"...

Citigroup: "Με Γενικό Δείκτη 4.300 μονάδες αγοράζουμε"...

«Στα επίπεδα των 4.300 μονάδων εμείς προτρέπουμε τους επενδυτές να αγοράσουν τράπεζες ενώ παράλληλα θεωρούμε ότι πλέον αποτιμώνται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Citigoup στο «R».
Το κλίμα έχει καταστεί ιδιαιτέρως αρνητικό στα χρηματιστήρια παγκοσμίως ποια είναι η εκτίμηση θα σπάσει το φράγμα των 4.300 μονάδων;

Βραχυπρόθεσμα ίσως οι 4.300 μονάδες κρατήσουν καθώς πολλοί ξένοι παρά το κλίμα πανικού που επικρατεί θα ξεκινήσουν να αγοράζουν.

«Εμείς εκτιμούμε ότι η αγορά θα κινηθεί το επόμενο διάστημα μεταξύ 4.300 και 4.800 μονάδων ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μέσα στο α΄ τρίμηνο να υποχωρήσει καιπρος τις 4.000 μονάδες»

Πάντως απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Emporiki το οποίο υποστηρίζει ότι οι 4.300 μονάδες αποτελούν ένα ισχυρό σημείο στήριξης το οποίο δύσκολα θα διασπαστεί.

Αν όμως διασπαστεί τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει το πραγματικό βάθος της διόρθωσης.

REPORTER.GR

J.C. Flowers Says It May Bid for Friends Provident

J.C. Flowers Says It May Bid for Friends Provident

Jan. 21 (Bloomberg) -- J.C. Flowers & Co., the U.S. leveraged buyout company, may bid for Friends Provident Plc after it bought a 2.7 percent stake in the U.K. insurer.

The buyout firm ``intends to approach the board of Friends Provident with a view to developing a proposal that will deliver value for Friends Provident's shareholders,'' J.C. Flowers said today in a statement.

The New York-based company made an offer of 175 pence a share, the London-based Times newspaper reported today, without identifying its sources. An offer at that price would value the company at 4.07 billion pounds ($7.93 billion). Friends Provident, which controls U.K. fund manager F&C Asset Management Plc, will update investors on Jan. 31 on a review of its operations after failing to combine with Resolution Plc in October.

``Friends Provident has some attractive assets so it's unsurprising there is interest out there,'' said Trevor Moss, an analyst at MF Global Securities in London with a ``buy'' rating on the stock. ``It could be broken up and sold in pieces,'' making it attractive to private-equity companies, he said.

Friends Provident rose as much as 16.5 pence in London trading and gained 6 pence to 158.5 pence as of 12:10 p.m., valuing the Dorking, England-based insurer at 3.7 billion pounds. That trimmed the decline in the past six months to 21 percent. The 60-member Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index declined 4.3 percent today.

Shinsei, Sallie Mae

``There are lots of possibilities here for a consolidator like J.C. Flowers,'' said Kevin Ryan, a London-based analyst at ING Financial Markets. The company run by former Goldman Sachs Group Inc. banker Christopher Flowers may focus on the U.K insurer's protection and pensions divisions and sell the company's fund-management units, Ryan said.

J.C. Flowers completed in 2000 the takeover of near- bankrupt Long-Term Credit Bank of Japan with Ripplewood Holdings LLC founder Tim Collins. They renamed the Tokyo-based bank Shinsei before taking it public in February 2004 for a $7 billion gain.

SLM Corp., the top U.S. student-loan provider known as Sallie Mae, is suing a group led by J.C. Flowers to try to get a $900 million breakup fee after a takeover fell apart. The investors had sought to rescind an agreement to buy the company for $25.3 billion, citing adverse financial developments.

Friends Provident, whose Chief Executive Officer Philip Moore stepped down in November, may be looking for offers above 200 pence, the Times said. The company scrapped plans in August to raise about 500 million pounds needed to finance growth.

Spokesmen for J.C. Flowers and Friends Provident declined to comment.

In December, Friends Provident said investors won't be able to withdraw money from a 1.2 billion-pound U.K. property fund for as much as six months to give the company more time to sell buildings.

BLOOMBERG

Crude Oil Falls as Equities Tumble on U.S. Recession Concerns

Crude Oil Falls as Equities Tumble on U.S. Recession Concerns

Jan. 21 (Bloomberg) -- Crude oil fell to a one-month low as stock markets tumbled in Asia and Europe on concern the U.S. will lead a global economic slowdown.

Oil, down more than 11 percent from its $100.09 a barrel record on Jan. 3, led a declined across commodities markets as gold and copper also fell. The MSCI World Index, a measure of global stock prices, slipped 1.6 percent today. Slower growth may cut demand for energy and metals.

``The market is concerned about a recession,'' Thina Saltvedt, an analyst at Nordea Bank AB in Oslo, said today in a telephone interview. ``You will see an effect on demand in the first half of the year.''

Crude oil for February delivery declined as much as $1.90, or 2.1 percent, to $88.67 a barrel in electronic trading on the New York Mercantile Exchange. That's the lowest since Dec. 12. It was at $89.92 at 11:46 a.m. London time. The contract expires tomorrow.

The more active March contract fell $1.55, or 1.7 percent, to $88.37 a barrel at 11:47 a.m. London time. There will be no settlement prices today as the exchange's floor trading session is closed for the Martin Luther King Day holiday.

``Oil prices have lost ground this morning as Asian stock markets plunge lower,'' said Robert Laughlin, a senior broker at MF Global Ltd. in London.

Brent crude for March settlement fell as much as $1.68, or 1.9 percent, to $87.55 a barrel on the ICE Futures Europe exchange. The contract traded at $87.95 in London at 11:47 a.m. local time.

OPEC Waits

OPEC, the producer of more than 40 percent of the world's oil, hasn't yet made a decision on whether to raise output at its Feb. 1 meeting, the United Arab Emirates oil minister told reporters in Abu Dhabi today.

``We are going to meet in February and we will have so many options available,'' Minister Mohammed al-Hamli said. ``We will explore all options. There is a disconnect between the fundamentals and the price.''

Prices advanced earlier after Qatar's Oil Minister Abdullah bin Hamad al-Attiyah said yesterday there is no need for the Organization of Petroleum Exporting Countries to raise output when it meets Feb. 1.

``OPEC will wait to see the effect of the weaker U.S. economy brings prices down rather than increase production,'' said Nordea's Saltvedt.

Mexico, the third-largest supplier of crude to the U.S. in 2006, stopped shipments yesterday morning after strong winds and heavy rains shut terminals.

Ports Closed

The storm closed oil terminals and seven commercial shipping ports on the Gulf of Mexico, including three facilities of state-run Petroleos Mexicanos, and the Salina Cruz site on the Pacific, according to the Mexican Merchant Marine's Web site.

Hedge-fund managers and other large speculators decreased their net-long position in New York crude-oil futures in the week ended Jan. 15, according to U.S. Commodity Futures Trading Commission data.

Speculative long positions, or bets prices will rise, outnumbered short positions by 83,991 contracts on the New York Mercantile Exchange, the Washington-based commission said in its Commitments of Traders report. Net-long positions fell by 10,932 contracts, or 12 percent, from a week earlier.

BLOOMBERG

U.K. to Back Northern Rock Debt in Plan to Spur Sale

U.K. to Back Northern Rock Debt in Plan to Spur Sale


Jan. 21 (Bloomberg) -- The U.K. government, in a last-ditch attempt to find a buyer for Northern Rock Plc, said it will guarantee a sale of bonds backed by the bank's home loans and gave bidders two weeks to come forward with proposals.

Under a plan devised by Goldman Sachs Group Inc., which is advising the government on Northern Rock, the bank's mortgages, consumer loans and some investment-grade securities would be packaged as debt and sold to investors, the Treasury said today. Bids based on the new funding plan must be submitted by Feb. 4.

Northern Rock gained as much as 55 percent in London trading on speculation the proposal will revive interest among potential buyers such as Richard Branson's Virgin Group Ltd. The Newcastle, England-based bank borrowed about 24 billion pounds ($47 billion) from the Bank of England since September, hampering a sale and forcing the government to consider nationalization.

``It seems a very reasonable solution for Northern Rock,'' said Simon Maughan, an analyst at MF Global Securities Ltd. in London who has a ``neutral'' rating on the stock. ``The problem comes when the competition cries foul.''

Northern Rock shares rose 26.5 pence, or 41 percent, to 91 pence by 9:46 a.m., valuing the bank at 383 million pounds.

Weighing Options

Northern Rock sought the government's help after the U.S. subprime mortgage crash rattled credit markets. The bank relied on the wholesale debt markets for more than 70 percent of its funding, a higher ratio than U.K. peers such as Bradford & Bingley Plc and Alliance & Leicester Plc.

By tapping the central bank for aid in September, Northern Rock triggered the first run on a bank in the U.K. in more than a century. The government guaranteed the bank's customer deposits and will also back the bond sale.

While Northern Rock is weighing private solutions, including a bid by Virgin and a reorganization plan of its own, concern has grown the bank may have to be nationalized as bidders struggle to secure financing to repay the Bank of England debt.

Northern Rock welcomed the authorities' preference ``to reach agreement on a private sector solution for the company,'' the bank said in a statement today. The lender said it would work with bidders and the government to develop their proposals and its own standalone plan.

A sale of the bank will need to be agreed in time to enable a restructuring plan to be submitted for approval to the European Union by March 17, the government said. Pending approval by the EU, the Bank of England's debts would be repaid in full under the plan.

Government Backing

The Treasury's obligations under its bond guarantee would be fully secured by a ``first priority interest'' on Northern Rock's assets, the government said. Northern Rock will pay a fee for the guarantee and all arrangement fees and expenses relating to funding plan.

``Goldman Sachs has identified this as the most efficient and effective means of using the government's support,'' said a Treasury spokesman who commented on condition he not be identified. ``The bonds issued under this financing structure would be triple-A rated government-backed bonds and have an extremely low risk of default,'' said the spokesman.

``There remains much uncertainty about how exactly this process will evolve, and indeed if it will prove practical given the size of the assets Northern Rock would need to sell,'' said John Wraith, head of U.K. interest rate strategy at Royal Bank of Scotland Group Plc, in an e-mailed note to clients today.

Darling to Speak

U.K. Chancellor of the Exchequer Alistair Darling will make a statement today on the loan conversion plan and possibilities for a private sale. Darling will outline conditions under which Northern Rock loans would be converted into bonds, as well as what bidders may have to do to get the funds, according to a person with knowledge of the plan, who declined to be identified.

``We are mortgaging ourselves for years to come in order to get the government out of a political hole,'' said George Osborne, who speaks on finance for Britain's Conservative Party, in an interview on BBC Radio 4's Today program.

The government will bring forward legislation to put the company into temporary public ownership if a private sale isn't possible, the statement said. If it is nationalized, the bank ``would be managed at arm's length, as a commercial entity,'' with a new management team, the Treasury said.

Branson told reporters on Jan. 18 that his group is still the ``preferred'' bidder for the bank. Virgin will sweeten its offer to try to win support from investors, the Sunday Times reported yesterday, without saying how it obtained the information.

Branson, Brown

``Superficially, we are happy,'' Branson told reporters in New Delhi today. ``We'll put our best foot forward in two weeks time and obviously we hope we are successful.''

Virgin, backed by billionaire Wilbur Ross, American International Group Inc., Toscafund Asset Management LP and First Eastern Investment Group, has pledged to inject about 1.3 billion pounds into the bank, half of which would be a rights offer to shareholders. It plans to re-brand the bank and bolt it onto its Virgin Money unit.

U.K. Prime Minister Gordon Brown denied he made a deal with Branson over the sale of Northern Rock during their tour of China and India. The Virgin founder is one of 30 executives traveling with Brown on his trade mission, which arrived in Delhi yesterday. Both said Jan. 19 that they discussed Northern Rock during the trip, though ``not in any detail.''

Luqman Arnold's Olivant Advisers Ltd. has also made an offer for the bank. Olivant has said it will raise as much as 650 million pounds in a rights issue, invest 150 million pounds and continue to run the business. An Olivant spokesman declined to comment on the funding proposal.

Northern Rock has proposed a plan whereby it would shrink the bank's assets while not shutting it to new business. Other companies, including J.C. Flowers & Co. and Lloyds TSB Group Plc may be interested in bidding using the bond plan, the Daily Mail earlier reported.

BLOOMBERG

ΕΚ: Νομοθεσία για περισσότερη διαφάνεια

ΕΚ: Νομοθεσία για περισσότερη διαφάνεια

• Αρμόδια Αρχή για εποπτεία και διασφάλιση εφαρμογής του νέου νόμου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, αλλά και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και την καλύτερη προστασία των επενδυτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόσφατα το Νόμο περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας. Ο Νόμος, ο οποίος αφορά εκδότες των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά (χρηματιστήριο), αποσκοπεί στην εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2004/109/ΕΚ και μερικώς με την οδηγία 2007/14/ΕΚ για Διαφάνεια της Αγοράς.

Με τη νέα ρύθμιση καθορίζονται για τους εκδότες κινητών αξιών συγκεκριμένες υποχρεώσεις για έγκαιρη και τακτική δημοσιοποίηση ακριβών και περιεκτικών πληροφοριών για τις επιχειρηματικές επιδόσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των εκδοτών. Οι υποχρεώσεις αφορούν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις, τις εξαμηνιαίες και τριμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις καθώς και τη δημοσιοποίηση ενδείξεων αποτελέσματος.

Ρυθμίζονται επίσης οι υποχρεώσεις των μετόχων (φυσικών ή νομικών προσώπων) να ενημερώνουν τους εκδότες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σχετικά με μεταβολές (απόκτηση ή διάθεση μετοχών) που επέρχονται σε σημαντικές συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων εταιρειών ούτως ώστε οι εκδότες να μπορούν να προβαίνουν, έγκαιρα, σε σχετική ενημέρωση του κοινού.

Στο νόμο περιέχονται διατάξεις που διέπουν τη δημοσιοποίηση και τη φύλαξη των ρυθμιζόμενων πληροφοριών σε Μηχανισμό Κεντρικής Αποθήκευσης ούτως ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση του κοινού στις εν λόγω πληροφορίες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια Αρχή για την εποπτεία και διασφάλιση της εφαρμογής του νέου νόμου. Η Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι και €342,000 σε οποιοδήποτε ανακοινώνει, δημοσιοποιεί, κοινοποιεί ψευδή ή και παραπλανητικά στοιχεία και πληροφορίες ή αποκρύπτει στοιχεία και πληροφορίες.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |