Monday, July 11, 2011

Κίνα: Εκτίναξη πληθωρισμού Ιουνίου 6,4%


Κίνα: Εκτίναξη πληθωρισμού Ιουνίου 6,4%



Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε 6,4% τον Ιούνιο στην Κίνα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο δείκτης CPI ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών κι ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο 2008.

Η εκτίναξη των τιμών τροφίμων και ειδικά του χοιρινού κρέατος, αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Τον Ιούνιο, οι τιμές κρέατος και πουλερικών αυξήθηκαν 32,2% με τις τιμές του χοιρινού κρέατος να ενισχύονται 57,1%.


source: euro2day.gr

ΟΟΣΑ: Σε τροχιά επιβράδυνσης οι μεγαλύτερες οικονομίες


ΟΟΣΑ: Σε τροχιά επιβράδυνσης οι μεγαλύτερες οικονομίες

Σε τροχιά επιβράδυνσης κινούνται οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Για την ευρωζώνη, ο δείκτης μειώθηκε στις 102,1 μονάδες από 102,5 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης για τις 33 χώρες - μέλη του υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάιο στις 102,5 μονάδες από 102,8 μονάδες, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της ανάκαμψης.

Για την ευρωζώνη, ο δείκτης μειώθηκε στις 102,1 μονάδες από 102,5 μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ, παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης στον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία. Στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, επίσης αρχίζει να διαφαίνεται μια σταδιακή επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Βάσει των προβλέψεων του ΟΟΣΑ στα τέλη Μαΐου, η παγκόσμια οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί φέτος κατά 4,2% έναντι 4,9% το 2010, ενώ οι λεγόμενες «πλούσιες» χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ προβλεπόταν ότι θα αναπτυχθούν φέτος κατά 2,3%.

source: naftemporiki.gr

Nestle: Εξαγοράζει το 60% της Hsu Fu Chi


Nestle: Εξαγοράζει το 60% της Hsu Fu Chi

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 60% της κινεζικής παρασκευάστριας γλυκών και σνακ Hsu Fu Chi International Ltd., έναντι ποσού 1,7 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Nestle

Η προσφορά της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο εμπεριέχει premium 8,8% στην τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Hsu Fu Chi την Παρασκευή.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες, η οικογένεια Hsu θα κατέχει το 40% της Hsu Fu Chi. Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη στην οποία προχωρά η Nestle στην Κίνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Hsu Fu Chi στην Κίνα το περυσινό οικονομικό έτος αυξήθηκαν με υπερτριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις παγκόσμιες πωλήσεις της ελβετικής εταιρείας.

source: naftemporiki.gr

JP Morgan: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές, υποβαθμίζει τις αμερικανικές μετοχές


JP Morgan: Αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές, υποβαθμίζει τις αμερικανικές μετοχές


Στην πλήρη αντιστροφή της στρατηγικής για τις μετοχές προχωρά η JP Morgan Cazenove για την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones newswires.

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «overweight» και υποβαθμίζει τις αμερικανικές σε «underweight», ενώ αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαπέδωσαν των αμερικανικών κατά 7% μέχρι στιγμής στο έτος, όμως αν οι παγκόσμιες μετοχές ενισχυθούν στο δεύτερο εξάμηνο, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να υπεραποδώσει δεδομένου του παραδοσιακά υψηλού της beta.

Επίσης, η JP Morgan σημειώνει ότι η δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι ανθεκτική σε σχέση με τις ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές αποτιμήσεις είναι επίσης χαμηλότερες. Ο οίκος «βλέπει» περιορισμένες νομισματικές δυσκολίες για την Ευρώπη καθώς και βραχυπρόθεσμη υποχώρηση του ρίσκου της «περιφέρειας».

Στην Ευρώπη, η JP Morgan συνεχίζει να προτιμά τις περιοχές του πυρήνα έναντι της «περιφέρειας» και ειδικότερα το γερμανικό δείκτη DAX.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Απορρίπτει οποιαδήποτε προσωρινή λύση για το χρέος ο Obama


Ομπάμα: "Έχουμε δέκα μέρες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία"

Περικοπές προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εν αναμονή της συνάντησης με στελέχη του κογκρέσου και των δύο κομμάτων.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε πως δεν πρόκειται να δεχθεί συμφωνία που θα ανεβάζει το όριο χρέους για λιγότερες από 180 μέρες, επιμένοντας πως επιθυμεί μέχρι τις 22 Ιουλίου να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη συμφωνία που θα βάλει την οικονομία της χώρας σε γερά θεμέλια.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται εκτός από την αύξηση του ορίου δανεισμού (σήμερα είναι 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) η μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος που έχει φτάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια, εν μέρει λόγων δαπανηρών προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν από το 2008.

Στόχος να επέλθει ένας συμβιβασμός που θα ενισχύσει το όριο χρέους για τουλάχιστον δύο χρόνια ενώ παράλληλα θα περιορίσει το εκτιμώμενο έλλειμμα κατά πολλά τρισ. Δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως θα ήταν ανεύθυνη η αναβολή του θέματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012, καθώς το να υπάρξει συμφωνία μέσα στο επόμενο έτος εκτιμά πως θα είναι ανέφικτο.«Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία. Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το μήνυμα του προέδρου και στις δύο παρατάξεις που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Βασικό σημείο της διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, η οποία εμποδίζει την έγκριση της αύξησης του ορίου χρέους των 14,3 τρισ. δολ., αποτελεί η φορολογία.Η κυβέρνηση έχει προτείνει δεκαετές πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δολαρίων για την μείωση του ελλείμματος μέσα από σταδιακές αυξήσεις φόρων (σε κάθε περίπτωση ένα κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους) και μεταρρυθμίσεις σε πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο μεγάλο πακέτο των τεσσάρων τρισ., αν και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα μικρότερο των δύο τρισ.

Ο Obama σημείωσε πως δεν είναι υπέρμαχος των αυξήσεων των φόρων ωστόσο επιθυμεί την κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις εταιρείες ενέργειας και των εύπορων κοινωνικών στρωμάτων προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα με την προϋπόθεση να γίνει προοδευτικότερος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα έως τις 2 Αυγούστου η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της.





source: reporter.gr

Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο





















Πολύνεκρη έκρηξη σε ναυτική βάση στην Κύπρο

Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη, στις 5:45 τη Δευτέρα, στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στην περιοχή Μαρί-Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας στην Κύπρο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, όλα τα θύματα είναι Κύπριοι, ενώ απέκλεισε τη δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη. Από το σύνολο των τραυματιών, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία- από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.



Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.


Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης, είναι μεταξύ των 12 νεκρών

Παραιτήθηκαν ο υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς


Το χρονικό της τραγωδίας

Οι ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 6 το πρωί, από φωτιά σε δύο από τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν από τρία χρόνια από πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές για πλημμελή φύλαξη των κιβωτίων. Μόλις την περασμένη Τετάρτη η πυροσβεστική εξέτασε το σημείο όπου υπήρχαν τα κοντέινερ με τα πυρομαχικά, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ψύχονται συνεχώς γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Η κυβέρνηση απηύθυνε σε πρώτη φάση έκκληση στο κοινό να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία αν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος, κάτι που δείχνει ότι ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι μεγάλος.

Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη για αίμα.

Χριστόφιας: Μαύρη μέρα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετέβη στο χώρο της τραγωδίας. "Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της", δήλωσε και πρόσθεσε: "Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω".

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα".


Η περιοχή, σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.


Λόγω της έκρηξης υπάρχει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου. Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.

Ο δρόμος έξω από τη Βάση ήταν γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων. Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η αστυνομία είχε μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.


Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού. Η έκρηξη προκλήθηκε την ώρα που πυροσβέστες και άνδρες της μονάδας προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξέσπασε νωρίτερα.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε.




Όπως έγινε γνωστό, δεν υπάρχουν Έλληνες στη Βάση.


Η ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια, στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.

Μαζί με τον Ευάγγελο Φλωράκη, σκοτώθηκαν ο τότε διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υπασπιστής του αρχηγού, υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, και οι χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

------


ΕΤΣΙ "ΑΠΟΘΗΚΕΥΑΝ" ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

Ιδού το έγκλημα!


Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το Politis Online, φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν την φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.



Tο εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.


Όπως έγινε γνωστό, ο διοικητής του στρατοπέδου, Αντρέας Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση. Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους.



source: nooz.gr, politis-news.com

"Παγώνει" η εξαγορά της BSkyB για τον Μέρντοχ


"Παγώνει" η εξαγορά της BSkyB για τον Μέρντοχ

Εφτασε στο Λονδίνο ο Μέρντοκ. Ο Μίλιμπαντ ζητεί να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς από τον Μέρντοκ της BSkyB μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Ο Ρούπερτ Μερντοκ έφτασε σήμερα στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές από το σκάνδαλο των υποκλοπών, ανακοίνωσε πηγή προσκείμενη στον όμιλο News International, στον οποίον υπάγονται όλες οι δραστηριότητες του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης στην Βρετανία.

"Βρίσκεται στο Λονδίνο", τόνισε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews, ο 80χρονος Μέρντοκ το μεσημέρι βρισκόταν στα γραφείο της News International.

Ο Μέρντοκ ταξίδεψε στη Βρετανία από τις ΗΠΑ σήμερα δύο ημέρες μετά την απόφασή του να κλείσει την εφημερίδα The News of the World (NotW), την μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στον βρετανικό Τύπο.

Η NotW κατηγορείται ότι υπέκλεπτε, με τη συνεργασία αστυνομικών, τηλεφωνικά μηνύματα διασημοτήτων και θυμάτων εγκληματικών ενεργειών και τα χρησιμοποιούσε στα δημοσιεύματά της.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση για την εξαγορά από τον Μέρντοκ του υπολοίπου ποσοστού της δορυφορικής BSkyB, της οποίας ήδη διαθέτει το 31%.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό, αν ο πρωθυπουργός δεν σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

"Πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η εξαγορά δεν θα προχωρήσει, όσο διεξάγεται έρευνα. Ελπίζω (ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον) να αλλάξει στάση. Δεν θέλω να αναγκαστώ να ζητήσω ψηφοφορία", επισήμανε ο Μίλιμπαντ.

Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις για το θέμα αυτό και από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

source: sigmalive.com
Share |