Thursday, April 17, 2008

Απασχολούν την ΚΤ τα δάνεια συμβούλων

Απασχολούν την ΚΤ τα δάνεια συμβούλων

Στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Τράπεζας μπαίνουν εκ νέου τα δάνεια που διατηρούν διοικητικοί σύμβουλοι με τις τράπεζες, ιδίως οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η διπλή ιδιότητα συμβούλου και δανειζόμενου απασχολεί τη νομισματική αρχή, καθώς ενδέχεται να δημιουργεί σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του ανεξάρτητου συμβούλου, που έχουν μεγαλοεπιχειρηματίας στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Κληθείς σήμερα να απαντήσει εάν απασχολεί την ΚΤ ότι τα δάνεια κάποιων συμβούλων σε εμπορικές τράπεζες δεν είναι αμελητέα σε σύγκριση με το καθεστώς που ισχύει σε ανεπτυγμένα τραπεζικά συστήματα, ο κ. Ορφανίδης παραδέχθηκε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πιο περιοριστικοί κανονισμοί για το θέμα αυτών.

«Σε άλλες χώρες η δανειοδότηση των διοικητικών συμβούλων περιορίζεται πολύ περισσότερο από ότι στην Κύπρο. Με βάση τις επισημάνσεις που έχουν γίνει στην ΚΤ για το θέμα αυτό μελετούμε κατά πόσο μπορεί και με πιο τρόπο να βελτιωθεί ο κανονισμός και στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Ορφανίδης χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Σε άλλη θεσμική ερώτηση σε σχέση με τη ψήφιση νόμου για το ασυμβίβαστο, ο κ. Ορφανίδης είπε επί λέξη: «Σε ό,τι αφορά στο ασυμβίβαστο, φυσικά τηρούμε τη νομοθεσία σαν πολίτες και σαν θεσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η νομοθεσία σχετικά με το ασυμβίβαστο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε έναν τόπο. Η νομοθεσία που έχουμε στην Κύπρο δεν είναι τόσο περιοριστική και τόσο επιβλητική σε σύγκριση με απαιτήσεις άλλων χωρών, όπως έχω και εγώ προσωπική εμπειρία από το εξωτερικό. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε πρόοδος στην Κύπρο. Δεν είμαι ειδικός με όλες τις πτυχές του νόμου αλλά θα ήθελα να αναφέρω κάτι εξίσου σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προσέξουμε να μην δημιουργούμε περαιτέρω προβλήματα στην αγορά εργασίας. Δώσατε ένα παράδειγμα για ένα πολύ καλό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας ότι βρήκε μια καλύτερη ευκαιρία σε μια άλλη δουλειά και μας έφυγε. Είναι κάτι το οποίο γενικά βρίσκω θετικό. Θεωρώ ότι είναι καλό να έχουμε κίνηση στην αγορά εργασίας στην Κύπρο. Θα πρέπει, σίγουρα, να προσέξουμε να μην τίθεται θέμα του ασυμβίβαστου. Θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τους δύο παράγοντες. Δεν πρέπει να υπάρχει μόνο το «conflict of interest» όπως δεν πρέπει να υπάρχει ούτε το «appearance of conflict of interest» σε θέματα τα οποία αφορούν οργανισμούς σαν την Κεντρική Τράπεζα» κατέληξε.

Επισφάλειες

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των επισφαλειών που περιλαμβάνουν οι τράπεζες στα business plans τους, ο κ. Ορφανίδης ήταν καθησυχαστικός. «Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ενώ εκτιμούμε ότι σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις που έχουμε από τις Τράπεζες ότι οι επισφάλειες βρίσκονται σε λογικά επίπεδα».

Επίσης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε χθες η ΠΕΟ σύμφωνα με την οποία οι Κύπριοι ενίσχυσαν την αγοραστική τους δύναμη μέσω αυξημένου δανεισμού, ο κ. Ορφανίδης χαρακτήρισε ανησυχητικά την πιστωτική επέκταση της τάξεως του 20-30%.

«Ανησυχούν την Κεντρική Τράπεζα [τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση] λόγω δύο προβλημάτων, της διεύρυνσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έφθασε στο 10% αλλά και της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων τα οποία είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της γρήγορης μεγέθυνσης των δανείων» ανέφερε.

Τόνισε, πάντως, ότι σύμφωνα με στοιχεία τα νοικοκυριά δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στα να αποπληρώσουν αυτή τη στιγμή τα δάνεια τους. Όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς και ίσως μια ευχέρεια που είχαν τα νοικοκυριά ήταν η αντίστοιχη αύξηση που είχαν στα περιουσιακά τους στοιχεία. Δηλαδή ο πλούτος των νοικοκυρών έκανε τους πολίτες να αισθάνονται ότι είναι πλουσιότεροι με αποτέλεσμα να δανείζονται πάνω σε αυτό τον πλούτο πολύ περισσότερα.

STOCKWATCH.COM.CY

''Κακά μαντάτα'' για την οικονομία των ΗΠΑ από τον δείκτη των δεικτών

''Κακά μαντάτα'' για την οικονομία των ΗΠΑ από τον δείκτη των δεικτών

Η αποδυνάμωση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, καθώς ο δείκτης των δεικτών παρουσίασε αύξηση μόλις 0,1% τον μήνα Μάρτιο.Οι πέντε από τους 10 σημαντικότερους δείκτες της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασαν άνοδο τον μήνα Μάρτιο, με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στις εισροές κεφαλαίων και τη χειρότερη πτώση στον δείκτη ανεργίας.

REPORTER.GR

Επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ σχεδιάζει η MIG στο εξωτερικό

Επενδύσεις άνω του 1,5 δις ευρώ σχεδιάζει η MIG στο εξωτερικό

Επαφές με εταιρίες στο εξωτερικό, στην ευρύτερη Βαλκανική και Α. Ευρώπη έχει πραγματοποιήσει η MIG με στόχο από τον Μάιο να υπάρξουν συμφωνίες και να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Φαίνεται ότι βολιδοσκοπούνται 3 με 4 εταιρίες στην ευρύτερη Ανατολική Ευρώπη με έμφαση τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας και Ουκρανίας. Στόχος είναι να υπάρξουν επενδύσεις πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που θα αποκτήσει η MIG από την πώληση της συμμετοχής στον ΟΤΕ ύψους 2,55 δις ευρώ θα επενδυθούν κατά βάση στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα στηρίξουν και τα σχέδια των εταιριών που έχουν εξαγοραστεί.

Τα 220 με 225 εκατ ευρώ που αποτελεί ουσιαστικά την καθαρή υπεραξία από την πώληση του 20% του ΟΤΕ η MIG θα το εγγράψει μάλλον στο β΄ τρίμηνο του 2008 στα κέρδη χωρίς να αποκλείεται και κάποια διαφοροποίηση. Εκτιμάται ότι μέσα στην Μ Εβδομάδα ίσως να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ δημοσίου, MIG, Deutsche Telecom.


REPORTER.GR

Ελεύθερο το short selling - Aύριο εγκρίνει και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Ελεύθερο το short selling - Aύριο εγκρίνει και η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πράσινο φως στην απελευθέρωση του short selling έδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Χ.Α., τροποποιώντας σχετικά το Κανονισμό Λειτουργίας. Αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν ότι για τις εταιρείες που πραγματοποιούσαν short selling, υπήρχε ειδική επισήμανση. Τώρα όμως, λόγω MiFid, που επιτρέπονται οι Over The Count πράξεις (εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές), το Χ.Α. προβαίνει στην απελυθέρωση του short selling. Την απελευθέρωση του short selling ζητούσε επιμόνως ο οίκος FTSE, ο οποίος μάλιστα είχε απειλήσει με υποβάθμιση τη "Σοφοκλέους". Σημειωτέον ότι το Χ.Α. θα περάσει από την αξιολόγηση των βρετανών, τη Μεγάλη Τρίτη.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 17.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 17.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Σε 372.000 ανήλθαν την εβδομάδα μέχρι τις 12 Απριλίου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξημένες κατά 17.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 20.000.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένος κατά 0,1% ο βασικός οικονομικός δείκτης το Μάρτιο

ΗΠΑ: Αυξημένος κατά 0,1% ο βασικός οικονομικός δείκτης το Μάρτιο

ΚΑΤΑ 0,1% ενισχύθηκε ο βασικός οικονομικός δείκτης στις ΗΠΑ το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Conference Board. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που καταγράφει έπειτα από πέντε διαδοχικούς μήνες πτώσης.

NAFTEMPORIKI

ΠΟΕ: Υποχώρηση της ανάπτυξης του εμπορίου στο 4,5% φέτος

ΠΟΕ: Υποχώρηση της ανάπτυξης του εμπορίου στο 4,5% φέτος

Υποχώρησης της ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου στο 4,5% το τρέχον έτος -από το 8,5% το 2006 και το 5,5% το 2007- προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ΠΟΕ σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΠΟΕ, ο κυκλώνας που έχει προκληθεί στη διεθνή οικονομία και η υποχώρηση της ανάπτυξης σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες, δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής το εμπόριο.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του ΠΟΕ στηρίζονται στις προσδοκίες ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής θα ανέλθει στο 2,6% το τρέχον έτος και θα περιλαμβάνει οικονομική ανάπτυξη 1,1% στις ανεπτυγμένες χώρες και πάνω από 5% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

NAFTEMPORIKI

USB: Ψαλίδι ΚΤ στα δικαιώματα ψήφου Ασπίς

USB: Ψαλίδι ΚΤ στα δικαιώματα ψήφου Ασπίς

Σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου των μεγαλομετόχων της Universal Savings Bank, ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value AAE, φαίνεται προέβηκε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της USB, η ΚΤ ανέστειλε δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν με το 19,55% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2008.

Η USB αναφέρει επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα έχει αποφασίσει όπως σε περίπτωση που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2008 οι πιο πάνω εταιρείες εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ποσοστό ελέγχου στη Universal Bank χωρίς τη γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα συνεχιστεί για όσο χρόνο οι εταιρείες αυτές έχουν έλεγχο στη Universal Bank χωρίς τη γραπτή έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και οι δύο εταιρείες έχουν το 29,55% της USB και με την κίνηση της ΚΤ θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους μόνο για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Μέχρι το σημείο αυτό, ο νόμος δεν ζητά άδεια της ΚΤ για συμμετοχή σε κυπριακή τράπεζα.

Τον Ιανουάριο του 2007 ο όμιλος Ασπίς είχε λάβει από την ΚΤ άδεια για αγορά μέχρι του 50% της USB στα πλαίσια δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει. Με τη δημόσια πρόταση είχε εξασφαλίσει ποσοστό 22%. Αργότερα ρευστοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού αυτού και μετά το επανάκτησε από διάφορους μετόχους. Με τη σημερινή της επιστολή, η ΚΤ φαίνεται να ζητά από τον όμιλο Ασπίς να λάβει εκ νέου άδεια για τη συμμετοχή της στην USB.

Πέραν των δύο συνδεδεμένων με τον όμιλο Ασπίς εταιρειών, μεγαλομετόχοι της Universal Bank είναι επίσης η Path Holdings (25,495%), η Universal Life (9,99%), o Παύλος Σαββίδης (8,75%) και η Tygoonato Coffee Lounge Ltd (7,46%). Συνολικά, οι μέτοχοι αυτού κατέχουν το 77% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
1006.66 ( 1.11%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2910.09 ( 1.13%)

Όγκος: € 5,730,760

---

FTSE 100 INDEX 5,980.40 -65.80 -1.09%
CAC 40 INDEX 4,862.14 7.04 0.14%
DAX INDEX 6,681.81 -21.03 -0.31%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 12,620.49 1.22 0.01%
S&P 500 INDEX 1,365.56 0.85 0.06%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,341.83 -8.28 -0.35%

France Telecom: Επιβεβαιώνει ενδιαφέρον για TeliaSonera

France Telecom: Επιβεβαιώνει ενδιαφέρον για TeliaSonera

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ διευθυντής της France Telecom Γκερβέ Πεγισιέ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στους Financial Times το ενδιαφέρον της εταιρείας του για τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνίας της Σουηδίας TeliaSonera διευκρινίζοντας πάντως πως «δεν χρειάζεται να βιαστεί».

«Αν με ρωτήσετε αν εξετάζουμε μια σειρά εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της TeliaSonera, θα σας έλεγα “ναι”», δήλωσε ο Πεγισιέ στη βρετανική εφημερίδα.

Το ενδιαφέρον της France Telecom για τη σουηδική εταιρεία αποκάλυπτε στο χθεσινό φύλλο της η “Le Figaro”, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να πυροδοτήσει κύμα εξαγορών στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνίας.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δύο εταιρειών, η France Telecom θα καταστεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, προσπερνώντας την Deutsche Telekom Επίσης, θα αποκτήσει πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά υπηρεσιών ίντερνετ για κινητή τηλεφωνία.

Η κεφαλαιοποίηση του νέου ομίλου υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 125 δισ. δολάρια, έναντι 76,6 δισ. δολάρια της Deutsche Telekom.

NAFTEMPORIKI

JPMorgan: Προς πώληση προνομιούχων μετοχών αξίας έξι δισ. δολ.

JPMorgan: Προς πώληση προνομιούχων μετοχών αξίας έξι δισ. δολ.

ΣΕ πώληση προνομιούχων μετοχών, συνολικής αξίας έξι δισ. δολαρίων, προσανατολίζεται, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της International Financing Review, η JPMorgan Chase & Co.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, η τιμή διάθεσης των μετοχών αναμένεται να καθοριστεί την Τετάρτη. Οι μετοχές αναμένεται να διανέμουν σταθερό μέρισμα 7,9% για περίοδο 10 ετών και κυμαινόμενο μετά την παρέλευση της δεκαετίας.

Χθες, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε κάμψη της κερδοφορίας της στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 50% στα 2,37 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

Στα 1,96 δισ. δολάρια οι ζημιές της Merrill Lynch - Διαγραφές 6,5 δισ. δολ.

Στα 1,96 δισ. δολάρια οι ζημιές της Merrill Lynch - Διαγραφές 6,5 δισ. δολ.

Ζημίες ύψους 1,96 δισ. δολαρίων ή 2,19 δολάρια ανά μετοχή εμφάνισε η Merrill Lynch στο πρώτο τρίμηνο έναντι κερδών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες 1,72 δισ. δολαρίων.
Τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 69% λόγω διαγραφών ύψους 6,5 δισ. δολαρίων και διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 2,16 δισ. δολαρίων ή 2,26 δολαρίων ανά μετοχή.


Παράλληλα ανακοίνωσε ότι προσαντολίζεται στην περικοπή 4.000 θέσεων εργασίασ μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να εξοικονομήσει 800 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές της Merrill έχουν υποχωρήσει κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες.

REPORTER.GR

Ορφανίδης: Παράθυρο για χαλάρωση στα ακίνητα

Ορφανίδης: Παράθυρο για χαλάρωση στα ακίνητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ορίου χρηματοδοτήσεως για απόκτηση δεύτερου ακινήτου σε προ του Ιουλίου επίπεδα, άφησε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της νομισματικής αρχής για το 2007, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι τα μέτρα της ΚΤ για μείωση του ορίου χρηματοδότησης στο 60% τον Ιούλιο του 2007, λήφθηκαν λόγω της μεγάλη επέκτασης των εγχώριων πιστώσεων στον κατασκευαστικό τομέα. «Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα, ήταν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος από αυτή την εξέλιξη. Πιστεύω, όμως, ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν προλάβει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η σημαντική επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης που παρατηρήθηκε κατά το 2006 και 2007 έχει μετριαστεί, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες εξακολουθούν να είναι γοργοί. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα μέτρα αυτά προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία μας από τη διεθνή αναταραχή που ξεκίνησε στην αγορά ακινήτων και τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και η οποία ακόμα εξελίσσεται», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το διοικητή, οι κίνδυνοι που υπήρχαν για την ευρωστία του τραπεζικού μας συστήματος το περασμένο καλοκαίρι έχουν μειωθεί λόγω των μέτρων που λήφθηκαν και πρόσθεσε ότι «σήμερα πιστεύουμε πως βρισκόμαστε πιο κοντά στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, έχουμε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και άλλους φορείς και ανταλλάσσουμε απόψεις και στοιχεία. Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με πληροφορίες από άλλες πηγές, τυγχάνουν ενδελεχούς επεξεργασίας και αξιολόγησης στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε αντικειμενική άποψη για την παρούσα και μελλοντική πορεία των κινδύνων του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα. Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η επιτάχυνση που παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια έχει ανακοπεί, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση στο προσεχές μέλλον. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, η ΚΤ εκτιμά ότι βρισκόμαστε πολύ πλησιέστερα στην επαναφορά των μέτρων στα προ του Ιουλίου 2007 επίπεδα, θέση την οποία άφησε να διαφανεί σε συναντήσεις τον τελευταίο μήνα με ενδιαφερόμενους φορείς», είπε.

Προκλήσεις οικονομίας

Ο κ. Ορφανίδης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εμφανίζονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας το τρέχον έτος. Όπως είπε, η σημαντική μείωση των επιτοκίων για την Κύπρο - το μακροχρόνιο αυτό σημαντικό όφελος - δημιούργησε ταυτόχρονα, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν, μια βραχυπρόθεσμη πρόκληση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Η πρόκληση αυτή αφορά την ανάγκη αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης της οικονομίας που τροφοδοτήθηκε από αυτή τη μείωση των επιτοκίων σε σύγκριση με το επίπεδο που θα επικρατούσε αν δεν μπαίναμε στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, η πιο σημαντική πρόκληση αυτή τη στιγμή για την οικονομία είναι οι εγχώριες πληθωριστικές τάσεις που τροφοδοτούνται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και από την εγχώρια αυξημένη ζήτηση. Ο διοικητής επεσήμανε τη δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και τον υπέρμετρα αυξημένο ρυθμό αύξησης των δανείων και των νομισματικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, οι πληθωριστικές τάσεις στην Κύπρο συνεχίσουν να διατηρούνται υψηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα του τόπου μας θα μειωθεί αναπόφευκτα λόγω αυξημένων τιμών και κόστους παραγωγής». «Δυστυχώς», είπε, «η διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων στην Κύπρο σε ψηλότερα επίπεδα από εκείνα των ανταγωνιστών χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να συνεχίσει λόγω της ύπαρξης της ΑΤΑ στην Κύπρο, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει κατά κανόνα στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση, στα δημοσιονομικά μεγέθη, με ενδεχόμενο περιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους», επεσήμανε.

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε και σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις της οικονομίας όπως είναι επιβαλλόμενη προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας του τόπου μας σε ρυθμούς όχι χαμηλότερους από τις μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων. «Σε αντίθετη περίπτωση, ζημιωμένη θα είναι η κυπριακή οικονομία και η ανταγωνιστικότητά της, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων», είπε.

Ο διοικητής σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ενόψει και της επερχόμενης γήρανσης του πληθυσμού.

«Ξεκινούμε το 2008 με ένα νέο νόμισμα και μια νέα αρχή για την οικονoμία μας. Μέσα στο περιβάλλον της ζώνης του ευρώ, η ανάγκη για μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και για εφαρμογή δομικών αλλαγών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Εξάλλου, η συνέχιση της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών προσφέρει τη δυνατότητα για πιο ορθολογιστική και διατηρήσιμη κοινωνική πολιτική. Μια τέτοια πολιτική συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί διαχρονικά η πρόοδος και η συνεχής αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας», είπε.

STOCKWATCH.COM.CY

Οι κερδισμένοι της κρίσης...

Οι κερδισμένοι της κρίσης...

Οπως δείχνουν πλέον και τα «επίσημα» στοιχεία, ενώ οι παγκόσμιες αγορές και οι διεθνείς επενδυτές πάλευαν με το τσουνάμι της πιστωτικής κρίσης, κάποιοι συνέχιζαν να γεμίζουν τις τσέπες τους. Τα κεφάλαια της βιομηχανίας των hedge funds διαμορφώθηκαν στα 2,65 τρισ. δολάρια το 2007, σύμφωνα με έρευνα τoυ HedgeFund Intelligence, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με τα 2,079 τρισ. δολάρια το 2006. Πάντως, αξίζιε να σημειώθει πως το δέυτερο τρίμηνο του 2007 αποδείχθηκε σαφώς δυσκολότερο – πλην όμως κερδοφόρο - καθώς η ανάπτυξη των κεφαλαίων των hedge funds κυμ;anθηκε στο 6,6%.

Σύμφωνα με το HedgeFund Intelligence σήμερα υπάρχουν πάνω από 390 εταιρείες διεθνώς που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία των hedge funds και που ξεπερνούν σε ενεργητικό το 1 δισ. δολάρια η κάθε μία. Από αυτές, οι 144 βρίσκονται στη Νέα Υόρκη από 123 το 2006, ενώ το Λονδίνο παραμένει το απόλυτο κέντρο των hedge funds στην Ευρώπης με 75 εταιρείες, από 72 το 2006.

Οπως και στον υπόλοιπο κόσμμο, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείς γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Οι 22 κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, σήμερα ελέγχουν το 44% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, έναντι 37% τους προηγούμενους 12 μήνες.

Εντωμεταξύ, ένα άλλο «αποδεικτικό» στοιχείο του ότι την στιγμή που οι διεθνείς αγορές πάλευαν να επιπλεύσουν στα μποφόρ της πιστωτικής κρίσης, κάποιοι γινόντουσαν όλο και πλουσιότεροι, αποτελεί η έρευνα του Alpha Magazine, του περιοδικού των θεσμικών επενδυτών. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι μισθοί των «μεγάλων» της βιομηχανίας των hedge funds άγγιζαν επίπεδα ρεκόρ το 2007, ενώ οι «μικροί» επενδυτές ζούσαν τον εφιάλτη της κρίσης του subprime.

Τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε ο μισθός του 52χρονου κ. John Paulson, ιδρυτή της Paulson & Co, ο οποίος ανακυρήχτηκε και ο μεγάλος νικητής των hedge fund managers, ξεπερνώντας ακόμα και τον μισθό του κ. George Soros της Soros Fund Management o oποίος έφτασε τα 2,9 δισ. δολάρια.

Στην τρίτη θέση των πιο καλοπληρωμένων ηγετών της βιομηχανίας των hedge funds, βρέθηκε ο κ. James Simons της Renaissance Technologies Corp. κερδίζοντας 2,8 δισ. δολάρια, ενώ την τέταρτη θέση κατέκτησε ο κ. Philip Falcone της Harbinger Capital Partners με 1,7 δισ. δολάρια και την πέμπτη θέση ο κ. Kenneth Griffin της Citadel Investment Group με 1,5 δισ. δολάρια.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ο μέσος μισθός των 25 top managers διαμορφώθηκε στα 892 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά το εντυπωσικότατο 68% από το 2006, αγγίζοντας έτσι, επίπεδα ρεκόρ.

Η Paulson & Co το 2007 έβγαλε πολλά χρήματα από την κατάρρευση της βιομηχανίας των subprimes. Η επενδυτική αυτή εταιρεία κέρδισε περίπου 2,7 δισ. δολάρια σε προμήθειες στους πρώτους εννέα μήνες του 2007 καθώς «στοιχημάτισε» ενάντια των ομολόγων της αγοράς του subprime καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να ανταπεξέπλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις των πληρωμών.

Ιδού οι 10 πιο καλοπληρωμένοι διαχειριστές κεφαλαίων το 2007:

1) 3,7 δισ. δολάρια, John Paulson της Paulson & Co.

2) 2,9 δισ. δολάρια, George Soros της Soros Fund Management

3) 2,8 δισ. δολάρια, James Simons της Renaissance Technologies Corp.

4) 1,7 δισ. δολάρια, Philip Falcone της Harbinger Capital Partners

5) 1,5 δισ. δολάρια, Kenneth Griffin της Citadel Investment Group

6) 900 εκατ. δολάρια, Steven Cohen της SAC Capital Advisors

7) 750 εκατ. δολάρια, Timothy Barakett της Atticus Capital

8) 710 εκατ. δολάρια, Stephen Mandel Jr της Lone Pine Capital

9) 625 εκατ. δολάρια, John Griffin της Blue Ridge Capital

10) 520 εκατ. δολάρια, Andreas Halvorsen της Viking Global Investors

REPORTER.GR

Βρετανία: Σχέδιο ανταλλαγής ενυπόθηκων χρεογράφων με κρατικά ομόλογα

Βρετανία: Σχέδιο ανταλλαγής ενυπόθηκων χρεογράφων με κρατικά ομόλογα

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ αρχές, οι οποίες δέχονται πιέσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, μελετούν σχέδιο που θα επιτρέψει στους δανειοδότες να ανταλλάξουν ενυπόθηκα χρεόγραφα με κρατικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν έγκυρα πληροφορημένες πηγές.

Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο δεν είναι ακόμη έτοιμο και με τον πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, και τον υπουργό Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλιγκ, εκτός Βρετανίας, η σχετική ανακοίνωση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Μπράουν θα έχει συναντήσεις και με τραπεζίτες της Wall Street.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στη βρετανική κτηματαγορά, η πιστωτική «ασφυξία» αλλά και η οικονομική επιβράδυνση στη Βρετανία επιφέρουν πλήγμα στη δημοτικότητα του κ. Μπράουν. Η στερλίνα [GBP=X] σημείωσε και χθες ιστορικό ναδίρ έναντι του ευρώ, χάρη στις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, στις προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν για εξασθένηση του τομέα απασχόλησης, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης.

NAFTEMPORIKI

Κατηγορείται για φοροδιαφυγή ο πρόεδρος της Samsung

Κατηγορείται για φοροδιαφυγή ο πρόεδρος της Samsung

ΣΤΟ εδώλιο του κατηγορουμένου για φοροδιαφυγή και παράβαση καθήκοντος θα βρεθεί ο πρόεδρος της Samsung Λι Κουν Χι, έπειτα από τρίμηνη έρευνα που διεξήχθη μετά τις καταγγελίες περί κρουσμάτων διαφθοράς στον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της Νοτίου Κορέας.

Ο 66χρονος Λι κατηγορείται, σύμφωνα με την ενάγουσα αρχή, για φοροδιαφυγή ύψους 112,8 δισ. γουόν (114 εκατ. δολάρια) αλλά και για παράβαση καθήκοντος, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για ζημίες που εμφάνισε η Samsung όταν ο ίδιος βοηθούσε τον γιο του να αποκτήσει τον έλεγχο μονάδων του ομίλου.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε άλλα εννέα στελέχη της εταιρείας. Ο Λι, ο οποίος είχε αρνηθεί στο παρελθόν τις κατηγορίες, δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει το θέμα.

Οι έρευνες, με επικεφαλής ανεξάρτητο σύμβουλο, ξεκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου, μετά από ισχυρισμούς του πρώην κορυφαίου δικηγόρου της Samsung Κιμ Γιονγκ Τσουλ ότι η εταιρεία διέθεσε τουλάχιστον 200 δισ. γουόν (202 εκατ. δολάρια) προκειμένου να δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους σημαίνοντες παράγοντες.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Ανοδος της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Ιαπωνία: Ανοδος της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω παραγωγή ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση κατά 1,6%, έναντι πτώσης 1,2% που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται σε μεταβολές που έκανε η ιαπωνική κυβέρνηση στα κριτήρια υπολογισμού της εν λόγω παραγωγής.

Βάσει των μεταβολών, η παραγωγή του Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,5%, έναντι 2,2% βάσει των αρχικών στοιχείων.

NAFTEMPORIKI

Αλαλούμ για το τσιμέντο

Αλαλούμ για το τσιμέντο

Αναστάτωση στην οικοδομική βιομηχανία προκαλεί η αυξημένη ζήτηση τσιμέντου τους πρώτους μήνες του 2008. Τα εγχώρια τσιμεντοποιεία, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αυξημένη κατανάλωση τσιμέντου, συντονίζουν τις ενέργειες τους και προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις για να περιορίσουν το πρόβλημα που δημιουργείται. Όπως δήλωσε στη StockWatch ο οικονομικός διευθυντής του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού, Γιώργος Σάββα, από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση τσιμέντου. Η κατανάλωση τσιμέντου για τους τρεις πρώτους μήνες του 2008, ανέφερε, έχει αυξηθεί κατά 15,7% - πέραν της αύξησης του 10% που σημειώθηκε κατά το 2007. Ο ίδιος ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζεται και τον Απρίλιο του 2008.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2008 στις 330,1 χιλ. τόνους έναντι 263,2 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 25,4%.

Το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού, υπογράμμισε ο κ. Σάββα, για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο αξιοποιεί τις μονάδες παραγωγής στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

«Με βελτιώσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, έχει πετύχει κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2008 αύξηση της συνολικής παραγωγής κατά 7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Επιπλέον, έχει αναστείλει όλες τις εξαγωγές τσιμέντων και οι ποσότητες αυτές διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά. Το τμήμα πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών βρίσκεται σε στενή επαφή με όλους τους πελάτες για καλύτερο συντονισμό των εργασιών», σημείωσε.

Το Βασιλικό μελετά επίσης το ενδεχόμενο εισαγωγής μικρής ποσότητας τσιμέντου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής εάν παρουσιαστεί ανάγκη. Η χώρα στην οποία προσανατολίζεται η εταιρεία είναι η Ιταλία, σημείωσε ο κ. Σάββα.

Όσον αφορά τις μακρυπρόθεσμες κινήσεις, το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού προγραμματίζει την αντικατάσταση των υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μία νέα μονάδα προηγμένης τεχνολογίας και αυξημένης δυναμικότητας με συνολική επένδυση €135 εκ. Η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί από 1,85 σε 2,4 εκ. τόνους τσιμέντου ετησίως.

«Στα πλαίσια της υλοποίησης του πιο πάνω έργου θα εγκατασταθεί ένας νέος μύλος τσιμέντου δυναμικότητας 1,5 εκ. τόνων τσιμέντου μέχρι το τέλος του 2009, ο οποίος θα καλύπτει επαρκώς τις οποιεσδήποτε αυξημένες ανάγκες της αγοράς», τόνισε ο κ. Σάββα.

STOCKWATCH.COM.CY

Καμπάνα SEC σε λογιστές AremisSoft

Καμπάνα SEC σε λογιστές AremisSoft

Πρόστιμο $262 χιλ. συμφώνησαν να πληρώσουν οι Κύπριοι λογιστές της AremisSoft, Savvides & Partners/PKF Cyprus, στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ως μέρος διακανονισμού στον οποίο κατέληξαν στην αστική υπόθεση που είχε ξεκινήσει η πανίσχυρη αμερικανική αρχή εναντίον τους το Μάρτιο του 2006. Η SEC κατηγόρησε την Savvides & Partners/PKF Cyprus ότι λανθασμένα δήλωσε πως οι οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών της AremisSoft για το 1999 και το 2000 ήταν με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Οι κατηγορίες στρέφονταν κυρίως κατά του Παύλου Μελετίου, για τον οποίο η ΕΚ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι είχε λάβει μέρος σε συνεδρίες της AremisSoft στις οποίες εκτελεστικά της στελέχη συζήτησαν την χρηματοοικονομική απάτη που, σύμφωνα με τα Αμερικανικά δικαστήρια, διαπράχθηκε στην εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από τη SEC, η Savvides & Partners/PKF Cyprus, που εδρεύει στη Λεμεσό, δέχθηκε να προχωρήσει σε διακανονισμό χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί την ενοχή της στις κατηγορίες της εποπτικής αρχής. Με βάση το διακανονισμό η Savvides & Partners/PKF Cyprus, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1989 και εργοδοτεί 120 άτομα, θα πληρώσει διοικητικό πρόστιμο $262 χιλ. Το πρόστιμο περιλαμβάνει $107 χιλ., μέρος του οποίου έλαβε η εταιρεία ως αμοιβή για τον έλεγχο της AremisSoft, $49 χιλ. τόκο και άλλες $107 χιλ. ως επιπλέον αστικό πρόστιμο.

Επίσης, η Savvides & Partners/PKF Cyprus δέχθηκε την επόμενη πενταετία να απόσχει από δραστηριότητες στις αγορές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της SEC. Μετά τη λήξη της πενταετίας, η Savvides & Partners/PKF Cyprus θα έχει δικαίωμα να ζητήσει αποκατάσταση της.

Για να ισχύσει ο διακανονισμός χρειάζεται επικύρωση από αμερικανικό δικαστήριο.

Η PKF είναι διεθνές δίκτυο λογιστικών εταιρειών με γραφεία σε 119 χώρες.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πριν δύο ακριβώς χρόνια η SEC ήρθε σε παρόμοιο διακανονισμό με την την PKF (UK) LLP και δύο συνεταίρους που ήταν αναμεμειγμένη στον έλεγχο της AmerisSoft το 2000.

Το Σεπτέμβριο του 2001 και μετά την παραίτηση του προέδρου της και άλλων στελεχών, η AmerisSoft κοινοποίησε την ύπαρξη χρηματοοικονομικών και λογιστικών παρατυπιών σε σχέση με την κυπριακή θυγατρική της Emerging Markets Group και δήλωσε ότι θα επαναδηλώσει προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις με σημαντικές αλλαγές. Ένα μήνα νωρίτερα είχε προσλάβει τους Deloitte & Touche να εξετάσουν παρατυπίες και να απονείμουν ευθύνες. Η εγκληματολογική έρευνα κατέδειξε ότι έσοδα $90 εκ. που είχαν δηλωθεί από την EMG για την λογιστική περίοδο που έληξε το 2000, δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν.

Το Μάρτιο του 2002, η εταιρεία έκανε αίτηση για χρεωκοπία.

STOCKWATCH.COM.CY

Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα δομημένα προϊόντα

Νέο αυστηρό πλαίσιο για τα δομημένα προϊόντα

Δέσμη νέων, αυστηρότερων κανόνων για τις τράπεζες -με επίκεντρο τον χειρισμό των «δομημένων» ομολόγων- εξήγγειλε χθες η Επιτροπή της Βασιλείας, η κορυφαία εποπτική αρχή του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ως απάντηση στην πιστωτική κρίση.

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας -που έρχεται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη κίνηση της G7- είναι να κλείσει τα κενά στο ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών, κενά που αναδείχθηκαν από τις απώλειες-σοκ των δεκάδων δισ. δολαρίων που «έγραψαν» μερικοί από τους μεγαλύτερους ομίλους του κόσμου.

Η Επιτροπή εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση υψηλότερων εισφορών για τον χειρισμό «δομημένων» προϊόντων, το κλείσιμο των «παραθύρων» που επιτρέπουν στις τράπεζες να αναλαμβάνουν υψηλό κίνδυνο παρακάμπτοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και την αύξηση του κόστους για τη διατήρηση «ευμετάβλητων» διαπραγματευτικών θέσεων.

Αύξηση κόστους

Εκτιμάται ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους των τραπεζικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την έκδοση, την κατοχή και τη διαπραγμάτευση «δομημένων» χρεογράφων.

«Οι εποπτικές αρχές δεν μπορούν να προβλέψουν την επόμενη κρίση, αλλά μπορούν να αξιοποιήσουν τα διδάγματα των τελευταίων εβδομάδων ώστε να προωθήσουν ένα πιο ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να αντιμετωπίζει τα σοκ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας -και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας- Νουτ Βέλινκ.

Οι κινήσεις των αρχών για «σφίξιμο των λουριών» της εποπτείας συναντούν έντονες αντιδράσεις από τις τράπεζες, οι οποίες πιέζουν για μια «χαλαρότερη» προσέγγιση, προτιμώντας να τακτοποιήσουν μόνες τους τα των οίκων τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής της Βασιλείας και της G7 θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο διαφανείς και ορθές πρακτικές, έστω και με... σφιγμένα δόντια.

«Οι τραπεζικές συναλλαγές θα γίνουν λιγότερο κερδοφόρες αλλά πιο ασφαλείς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Unicredit Λουίς Μαλιανόκ. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση των τραπεζών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μόνο οι εποπτικές αρχές μπορούν να προωθήσουν, όπως π.χ. οι αυστηρότερες ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια...».

Βρετανία

Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) σε συνεργασία με την κυβέρνηση ετοιμάζουν παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων, μετά την προειδοποίηση των μεγαλοτραπεζιτών προς τον Γκόρντον Μπράουν ότι η πιστωτική κρίση είναι τόσο σοβαρή, που οι μικρότεροι τραπεζικοί όμιλοι ίσως υποχρεωθούν να «παγώσουν» τη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οι τραπεζίτες έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον κ. Μπράουν να αφήνει να εννοηθεί ότι οι αρχές είναι έτοιμες να παρέμβουν, προκειμένου να μην κλείσουν οι «κρουνοί» του δανεισμού κυρίως προς τους νέους αγοραστές κατοικιών.

Τα σημεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η BoE οριστικοποιεί τα κύρια σημεία της παρέμβασης, μέσω της οποίας θα τονωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και θα αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στη διατραπεζική αγορά και στη χορήγηση νέων πιστώσεων. Βάσει του σχεδίου -που χρειάζεται και την έγκριση της κυβέρνησης- η Τράπεζα θα ανταλλάξει χρεόγραφα που «στηρίζονται» σε στεγαστικά δάνεια με ομόλογα του βρετανικού Δημοσίου, για περίοδο τριών ετών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουν πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Τζ. Μπους, τον επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκε και τους κορυφαίους τραπεζίτες της Wall Street, για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης.

STOCKWATCH.COM.CY

Yahoo closer to Google ad outsourcing deal

Yahoo closer to Google ad outsourcing deal

SAN FRANCISCO (Reuters) - Yahoo Inc (NasdaqGS:YHOO - News) is looking to turn over Web search advertising to Google Inc (NasdaqGS:GOOG - News) following a successful test using Google's service to deliver ads alongside its Web search results, the Wall Street Journal reported on Wednesday, citing unnamed sources.
ADVERTISEMENT


Spokesmen for Google and Yahoo declined to comment.

The possible partnership with Google would be part of an a bid by Yahoo to forge a three-way deal where Yahoo would merge with Time Warner Inc (NYSE:TWX - News) AOL in return for Time Warner taking a stake in Yahoo, sources had told Reuters last week.

The move by Yahoo to outsource Web search advertising to market leader Google would allow Yahoo to focus on its online brand advertising business where it has a stronger position. Yahoo and Google announced the limited ad test a week ago.

Google and Yahoo are considering how to ward off antitrust challenges, the Journal said, citing sources familiar with the discussions. A potential deal could involve limiting the ties to specific groups of search queries or regions, it said.

Yahoo is seeking alternatives to a Microsoft Corp's (NasdaqGS:MSFT - News) unsolicited $31 per share takeover offer. It has said that that offer undervalues Yahoo and has signaled that it wants a higher offer before considering a Microsoft deal.

The Journal also reported a tie-up with Google would not necessarily derail an eventual deal to merge with Microsoft. Yahoo could simply pull out of the Google deal if Microsoft bought it, sources told the paper.

REUTERS

Η ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 13,398.30 252.17 1.92%
HANG SENG INDEX 24,317.71 439.36 1.84%
CSI 300 INDEX 3,386.63 -107.39 -3.07%
Share |