Thursday, April 17, 2008

Ορφανίδης: Παράθυρο για χαλάρωση στα ακίνητα

Ορφανίδης: Παράθυρο για χαλάρωση στα ακίνητα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ορίου χρηματοδοτήσεως για απόκτηση δεύτερου ακινήτου σε προ του Ιουλίου επίπεδα, άφησε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης. Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της νομισματικής αρχής για το 2007, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι τα μέτρα της ΚΤ για μείωση του ορίου χρηματοδότησης στο 60% τον Ιούλιο του 2007, λήφθηκαν λόγω της μεγάλη επέκτασης των εγχώριων πιστώσεων στον κατασκευαστικό τομέα. «Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα, ήταν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος από αυτή την εξέλιξη. Πιστεύω, όμως, ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν προλάβει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η σημαντική επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης που παρατηρήθηκε κατά το 2006 και 2007 έχει μετριαστεί, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες εξακολουθούν να είναι γοργοί. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα μέτρα αυτά προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία μας από τη διεθνή αναταραχή που ξεκίνησε στην αγορά ακινήτων και τον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και η οποία ακόμα εξελίσσεται», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το διοικητή, οι κίνδυνοι που υπήρχαν για την ευρωστία του τραπεζικού μας συστήματος το περασμένο καλοκαίρι έχουν μειωθεί λόγω των μέτρων που λήφθηκαν και πρόσθεσε ότι «σήμερα πιστεύουμε πως βρισκόμαστε πιο κοντά στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, έχουμε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και άλλους φορείς και ανταλλάσσουμε απόψεις και στοιχεία. Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με πληροφορίες από άλλες πηγές, τυγχάνουν ενδελεχούς επεξεργασίας και αξιολόγησης στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε αντικειμενική άποψη για την παρούσα και μελλοντική πορεία των κινδύνων του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό τομέα. Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η επιτάχυνση που παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια έχει ανακοπεί, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για επιβράδυνση στο προσεχές μέλλον. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, η ΚΤ εκτιμά ότι βρισκόμαστε πολύ πλησιέστερα στην επαναφορά των μέτρων στα προ του Ιουλίου 2007 επίπεδα, θέση την οποία άφησε να διαφανεί σε συναντήσεις τον τελευταίο μήνα με ενδιαφερόμενους φορείς», είπε.

Προκλήσεις οικονομίας

Ο κ. Ορφανίδης στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις προκλήσεις που εμφανίζονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας το τρέχον έτος. Όπως είπε, η σημαντική μείωση των επιτοκίων για την Κύπρο - το μακροχρόνιο αυτό σημαντικό όφελος - δημιούργησε ταυτόχρονα, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν, μια βραχυπρόθεσμη πρόκληση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Η πρόκληση αυτή αφορά την ανάγκη αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης της οικονομίας που τροφοδοτήθηκε από αυτή τη μείωση των επιτοκίων σε σύγκριση με το επίπεδο που θα επικρατούσε αν δεν μπαίναμε στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, η πιο σημαντική πρόκληση αυτή τη στιγμή για την οικονομία είναι οι εγχώριες πληθωριστικές τάσεις που τροφοδοτούνται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, αλλά και από την εγχώρια αυξημένη ζήτηση. Ο διοικητής επεσήμανε τη δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και τον υπέρμετρα αυξημένο ρυθμό αύξησης των δανείων και των νομισματικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, οι πληθωριστικές τάσεις στην Κύπρο συνεχίσουν να διατηρούνται υψηλότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα του τόπου μας θα μειωθεί αναπόφευκτα λόγω αυξημένων τιμών και κόστους παραγωγής». «Δυστυχώς», είπε, «η διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων στην Κύπρο σε ψηλότερα επίπεδα από εκείνα των ανταγωνιστών χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να συνεχίσει λόγω της ύπαρξης της ΑΤΑ στην Κύπρο, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει κατά κανόνα στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση, στα δημοσιονομικά μεγέθη, με ενδεχόμενο περιορισμό των δυνατοτήτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους», επεσήμανε.

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε και σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις της οικονομίας όπως είναι επιβαλλόμενη προσπάθεια για αύξηση της παραγωγικότητας του τόπου μας σε ρυθμούς όχι χαμηλότερους από τις μισθολογικές αυξήσεις, ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουμε περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων. «Σε αντίθετη περίπτωση, ζημιωμένη θα είναι η κυπριακή οικονομία και η ανταγωνιστικότητά της, με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και στους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων», είπε.

Ο διοικητής σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ενόψει και της επερχόμενης γήρανσης του πληθυσμού.

«Ξεκινούμε το 2008 με ένα νέο νόμισμα και μια νέα αρχή για την οικονoμία μας. Μέσα στο περιβάλλον της ζώνης του ευρώ, η ανάγκη για μια πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και για εφαρμογή δομικών αλλαγών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Εξάλλου, η συνέχιση της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών προσφέρει τη δυνατότητα για πιο ορθολογιστική και διατηρήσιμη κοινωνική πολιτική. Μια τέτοια πολιτική συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί διαχρονικά η πρόοδος και η συνεχής αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας», είπε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |