Tuesday, March 9, 2010

To Google μάλλον δεν θα αφήσει την Κίνα


To Google μάλλον δεν θα αφήσει την Κίνα


Το Google τράβηξε πολύ δημοσιότητα τον Ιανουάριο με την ανακοίνωση ότι η εταιρεία «δεν είναι πλέον διατεθειμένη να συνεχίσει τη λογοκρισία» των αποτελεσμάτων της αναζήτησης στο Web στην Κίνα, κατ ΄εντολή των πολιτικών της χώρας. Όμως, σχεδόν δύο μήνες αργότερα, η εταιρεία δεν υλοποίησε την απειλή και είναι λιγότερο πιθανό να κλείσει την κινεζική ιστοσελίδα της, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τους αναλυτές στην Piper Jaffray.

Οι αναζητήσεις σε δέκα «ευαίσθητες» λέξεις-κλειδιά στα μανδαρινικά στο Google.cn, την κινεζική ιστοσελίδα αναζήτησης της εταιρείας, είχε 52% λιγότερα αποτελέσματα από αναζητήσεις για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά στο χωρίς λογοκρισία αγγλόφωνο site, είπαν σε μια ερευνητική έκθεση οι αναλυτές εστις 5 Μαρτίου. Αυτό επιβεβαιώνει πως η λογοκρισία είναι ακόμα σε ισχύ. Και μπορεί πράγματι τώρα να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο φιλτραρίσματος για το Google.cn από τον Ιανουάριο, όταν η Piper Jaffray βρήκε 40% λιγότερα αποτελέσματα αναζήτησης στη λογοκεκριμένη μηχανή αναζήτησης για τις ίδιες δέκα λέξεις-κλειδιά.

Η πιθανότητα ότι η Google θα κλείσει το Google.cn έχει μειωθεί στο 50% από 70%, έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο αναλυτής της Piper Jaffray Gene Munster.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους, και δεν άρουν τη λογοκρισία στη χώρα μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Google απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους στα γραφεία του Πεκίνου, και ορισμένοι αναλυτές λαμβάνουν τις πρόσφατες ενέργειες - όπως τις προσλήψεις νέων εργαζομένων και την εισαγωγή νέων προϊόντων κινητής τηλεφωνίας - ως ενδείξεις ότι προτίθεται να συνεχίσει εως ένα βαθμό τη δραστηριότητά της στη χώρα.

Ακόμα, είναι ασαφές πώς το Google και η Κίνα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, καθώς κολοσσός αναζήτησης εμμένει αποφασιστικά στο τελεσίγραφο του. Η αναπληρώτρια γενική νομική σύμβουλος της Google Nicole Wong είπε στη Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ στις 3 Μαρτίου ότι η εταιρεία είναι "σταθερή στην απόφασή ότι δεν θα λογοκρίνει τα αποτελέσματα αναζήτησής της στην Κίνα και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. "

source: capital.gr

No comments:

Share |