Wednesday, May 20, 2009

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7,699 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 7,699 δισ. δολαρίων

Το ποσό των 7,699 δισ. δολαρίων απέκτησε η Federal Reserve της Νέας Υόρκης από το αμερικανικό δημόσιο με τη μορφή ομολόγων ωρίμανσης μεταξύ 2016 και 2019, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει την συνολική αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 300 δισ. δολαρίων.
Σκοπός του προγράμματος είναι να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι προσφορές έφτασαν τα 37,181 δισ. δολάρια, ενώ η απόδοση παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα, ήτοι 3,25%.

REPORTER.GR

Επιπλέον 75 δισ. λίρες ετοιμάζεται να τυπώσει η BoE

Επιπλέον 75 δισ. λίρες ετοιμάζεται να τυπώσει η BoE

Στην τύπωση νέου χρήματος αξίας 75 δισ. λιρών σκέφτεται να προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας, το οποίο θα διοχετεύσει στο χρηματοοικονομικό σύστημα με στόχο την τόνωση της οικονομίας, όπως αποκαλύπτουν με τα πρακτικά της συνεδρίασης Μαΐου. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. λίρες -σύνολο 125 δισ. λίρες, ενώ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων της στο 0,5%.

«Για κάποια μέλη, οι προοπτικές της οικονομίας υποδεικνύουν επέκταση του σχεδίου των 50 δισ. λιρών. Για άλλα μέλη χρειάζεται μεγαλύτερο πακέτο κινήτρων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά.

Αυτό συνεπάγεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επανέλθει στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης εντός των προσεχών μηνών. Μια αύξηση κατά 75 δισ. λίρες θα σήμαινε συνολική διοχέτευση «φρέσκου» χρήματος ύψους 150 δισ. λιρών στη βρετανική οικονομία -ποσό που εξαντλεί τα περιθώρια της στρατηγικής της ποσοτικής χαλάρωσης σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της BoE.


REPORTER.GR

SEC: Ρύθμισης για την αντιπροσώπευση μικρομετόχων στις εταιρικές ΓΣ

SEC: Ρύθμισης για την αντιπροσώπευση μικρομετόχων στις εταιρικές ΓΣ

Τη δυνατότητα να διορίζουν πληρεξούσιους στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών σκοπεύει να δώσει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μετόχους που κατέχουν πάνω από το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, έτσι ώστε να περιορίσει τη δυνατότητα αυθαιρεσιών από τους manager των εταιριών. Επιπλέον, με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, η SEC ενέκρινε και την κατάθεση πρότασης, η οποία θα αφορά εταιρείες, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ξεπερνά τα 700 εκατ. δολάρια, και οι οποίες θα πρέπει να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο ώστε να μπορέσουν να διορίσουν πληρεξούσιο στο ΔΣ μικρότερων εταιρειών.

Η προσπάθεια αυτή της SEC ήρθε ως απάντηση στα ερωτήματα που γεννήθηκαν για τα αίτια της κρίσης, αφού πολλοί φορείς και επενδυτές θεώρησαν ως μια από τις βασικές αιτίες την υπευθυνότητα για την ανάληψη κινδύνου από ορισμένες εταιρείες και τράπεζες που δρούσαν σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, οι μικροί μέτοχοι μιας εταιρείας, ή ακόμα και group επενδυτών, συγκεντρώνοντας για τουλάχιστον ένα έτος το 1% του μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούν αν διορίσουν πληρεξούσιο πρόσωπο στην ΓΣ της εταιρείας.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: 42% πάνω οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων σε ετήσια βάση

ΗΠΑ: 42% πάνω οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων σε ετήσια βάση

Αυξημένες κατά 2,3% ήταν οι αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 915,9 έναντι 895,6 αιτήσεων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Mortgage Bankers Association (MBA). Σε ετήσια βάση οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 42% την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου. Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης αυξήθηκαν 4,5%, ενώ οι αιτήσεις των ενυπόθηκωνδανείων για την αγορά κατοικίας αναπροσαρμοσμένες σε εποχική βάση μειώθηκαν κατά 4,4%.Να σημειωθεί ότι η έρευνα της MBA καλύπτει σχεδόν τις μισές αιτήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν με σκοπό την αναχρηματοδότηση ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε στο 73,6% επί του συνόλου των αιτήσεων, έναντι του 71,9%.

REPORTER.GR

Ομπάμα: ''Οι μηχανές της οικονομίας έχουν αρχίσει''

Ομπάμα: ''Οι μηχανές της οικονομίας έχουν αρχίσει''

Σημάδια «επιστροφής στην κανονικότητα» δήλωσε ότι διαφαίνονται στην αμερικανική οικονομία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Ομπάμα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι είναι μεγίστης σημασίας η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η ενίσχυση των εξαγωγών. Μιλώντας σε 16μελή group οικονομολόγων, στο οποίο ηγείτο ο πρώην πρόεδρος της Fed, Paul Volcker, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του αναμένει να υπάρξει μερική σταθερότητα στην οικονομία, αφού οι «μηχανές» έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν.

Επιπλέον, ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι βιομηχανίες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση συνεργάζονται όπως δεν είχαν συνεργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ενώ οι αποφάσεις και τα πλάνα έρχονται σε αντίθεση πολλές φορές με μεγάλα συμφέροντα, ωστόσο θα βοηθήσουν τη οικονομία και τις επιχειρήσεις γενικότερα στο μέλλον. Ιδιαίτερα στάθηκε στην χρήση της «καθαρής ενέργειας» η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί το μέλλον του 21ου αιώνα. Έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, αφού θέλει να καταστήσει τις ΗΠΑ παγκόσμιο πρωτοπόρο στον κλάδο αυτόν. Γι΄ αυτό το λόγο, πίεσε και πάλι από το βήμα, το Κογκρέσο να εγκρίνει τα νέα νομοσχέδια σχετικά με την ρύπανση του περιβάλλοντος και την αποδοτικότητα των μηχανών, και τη χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων τεχνολογίας.

Μεταξύ αλλων στο πάνελ συμμετείχαν οι εξής: ο πρόεδρος της General Electric, Jeffrey Immelt, ο πρώην πρόεδρος της SEC, William Donaldson, ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Roger Ferguson και ο πρόεδρος της UBS Americas, Robert Wolf

REPORTER.GR

Πειραιώς: Στα 51,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη- Περιμένει βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα

Πειραιώς: Στα 51,8 εκατ. ευρώ τα κέρδη- Περιμένει βελτίωση στα επόμενα τρίμηνα

Στα 51,8 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας πτώση 63% σε σχέση με τα 138,5 εκατ ευρώ που είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2008. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στον διπλασιασμό των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 94% και διαμορφώθηκαν στα 80,8 εκατ ευρώ , στα σημαντικά έξοδα εκ τόκων που προήλθαν από το υψηλό κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων καθώς χαμηλές αποδόσεις του real estate.

H διοίκηση της Πειραιώς εκτιμά ότι τα σημάδια ανάκαμψης την παγκόσμια οικονομία, η ομαλοποίηση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και η εκλογίκευση των επιτοκίων θα επιτρέψουν στην τράπεζα Πειραιώς να βελτιώσει την κερδοφορία της στα επόμενα τρίμηνα. Τα αποτελέσματα της τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζουν την γενικότερη τάση που επικρατούσε στο α΄ τρίμηνο του 2009 με τα υψηλά έξοδα εκ τόκων και τις προβλέψεις να επιδρούν αρνητικά.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα έχουν επηρεαστεί σημαντικά , τα δάνεια μειώθηκαν σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ενώ οι επισφάλειες αυξήθηκαν σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008 αλλά είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Όμως όπως όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν τα επόμενα τρίμηνα γενικά οι τράπεζες θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους αφού τα έξοδα από καταθέσειςέχουν μειωθεί , τα δάνεια αυξάνονται ενώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια είναι ελεγχόμενες.

Αν αξιολογηθούν στατικά τα κέρδη της Πειραιώς προφανώς οι επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές καθώς σημειώθηκε καθίζηση σε όλες της πηγές εσόδων. Τα καθαρά έντοκα έσοδα μειώθηκαν 4% τα χρηματοοικονομικά 51% ενώ τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 16%. Αντιθέτως τα έξοδα αυξήθηκαν 4% αν και είναι γεγονός ότι υπήρξε σημαντικός περιορισμός.

Ταυτόχρονα και αυτό ίσως είναι από τα πλέον αξιοσημείωτα στοιχεία του α΄ τριμήνου που ως τάση θα παρατηρηθεί στις περισσότερες τράπεζες είναι ότι οι επιδόσεις από την Ελλάδα έχουν υποστεί καθίζηση ενώ αντιθέτως οι επιδόσεις από το εξωτερικό επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικό ότι επί συνόλου κερδών 51,8 εκατ ευρώ τα 30 εκατ προήλθαν από την Ελλάδα και τα 21,7 εκατ ευρώ από το εξωτερικό.

Αν όμως τα κέρδη της Πειραιώς αξιολογηθούν δυναμικά λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση κατά 14% των καταθέσεωνκαθώς και την πρόβλεψη της διοίκησης ότι οι επιδόσεις στα επόμενα τρίμηνα θα βελτιωθούν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το α΄ τρίμηνο του 2009 μάλλον θα είναι και το χειρότερο για τηντρέχουσα οικονομική χρήση.

Αύξηση 14% στις χορηγήσεις

Στα 38,5 δις ευρώ διαμορφώθηκαν τα δάνεια της Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Ωστόσο αν συγκριθούν τα δάνεια με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έχουν σημειώσει μείωση κατά 450 εκατ ευρώ περίπου. Στο τέλος του 2008 τα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 39 δις ευρώ.

Οι μόνες κατηγορίες δανείων που εμφάνισαν αύξηση ήταν τα στεγαστικά και καταναλωτικά σε σχέση με το τέλος του 2008. Μικρή μείωσαν εμφάνισαν και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο εξωτερικό. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 2,2% ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώνονται στο 4,1%.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια εμφανίζει η τράπεζα Πειραιώς καθώς ο δείκτης διαμορφώνεται στο 10,9% εφόσον συμπεριληφθούν και τα 370 εκατευρώ από τις προνομιούχες μετοχές.

Ο δείκτης tier 1 καθαρός χωρίς υβριδικά και προνομιούχες μετοχές είναι ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 61 δολάρια το αργό μετά την πτώση των αποθεμάτων

Πάνω από τα 61 δολάρια το αργό μετά την πτώση των αποθεμάτων

Πάνω από 61 δολάρια κινείται το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία υποχώρησαν περισσότερο των εκτιμήσεων.Συγκεκριμένα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού ενισχύονται κατά 2,4% στα 61,53 δολάρια το βαρέλι, ανερχόμενο για πρώτη φορά πάνω από τα 60 δολάρια από τις 10 Νοεμβρίου 2009.

Πτώση 2,1 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Ενέργειας. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στα αποθέματα βενζίνης, τα οποία υποχώρησαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη, τα διυλισμένα αποθέματα διαμορφώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια υψηλότερα. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αφού διαμορφώθηκε στο 81,8%.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα συγκρατούν την τιμή του αργού στα 61,82 δολάρια με ανοδο 2,9%.

Στα 70 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» το αργό ο Mark Mobius

Στα 70 δολάρια το βαρέλι αναμένται να φτάσει του χρόνου η τιμή του αργού , σύμφωνα με τον γνωστό γκουρού των αγορών και εκτελεστικό πρόεδρο της Templeton Asset Management, Mark Mobius. Η κατανάλωση βενζίνης και συναφών προϊόντων καθώς και η έλλειψη εναλλακτικών καυσίμων θα ενισχύσει τις τιμές του αργού βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Mobius σε διάρκεια συνεδρίου στη Σεούλ. ''Η άλλη πλευρά που είναι και πιο κρίσιμη είναι η ζήτηση,'' πρόσθεσε ο Mobius. ''Δεν θα είναι εύκολη η αντικατάσταση του πετρελαίου.''

REPORTER.GR

Νέο ράλι στο ΧΑΚ

Νέο ράλι στο ΧΑΚ


Μεγάλα κέρδη κατέγραψε και σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο στον απόηχο των εγχώριων οικονομικών και πολιτικών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι χθεσινές τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της Marfin, στη γενική της συνέλευση. Υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργούνται, αλλά και των προσδοκιών που καλλιεργούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέχρι το τέλος του 2009, ο γενικός δείκτης κατέγραψε νέα μεγάλα κέρδη, διευρύνοντας τα κέρδη από το χαμηλό της 6ης Μαρτίου στο 150%.

O ΓΔ τιμών ΧΑΚ έκλεισε στις 1720,15 μονάδες με άνοδο 8,58% και ο δείκτης FTSE με κέρδη 8,28% έκλεισε στις 585,39 μονάδες.

Η μετοχή της Marfin καταγράφοντας κέρδη 13,15% έκλεισε στο κυπριακό χρηματιστήριο στα €2,84 με όγκο €7,9 εκ., ενώ στο ΧΑ σημειώνοντας άνοδο 13,6% ανήλθε στα €2,84 με όγκο €31,6 εκ. Η Marfin καταγράφει από το χαμηλό των €1,17 της 6ης Μαρτίου, κέρδη 142,7%.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Κύπρου με κέρδη 5,79% και τζίρο €6,7 εκ. έκλεισε στα €4,75 στο ΧΑΚ, ενώ στη Σοφοκλέους με κέρδη 5,09% και εμπορευσιμότητα €20,1 εκ. έκλεισε επίσης στα €4,75. Από το χαμηλό της 6ης Μαρτίου, η BOCY καταγράφει άνοδο 196,9%.



Τα μεγαλύτερα κέρδη από τις τράπεζες, κατέγραψε η Ελληνική η οποία έκλεισε στο €1,46 και στο +19,67% με όγκο €3,9 εκ. Τα κέρδη της HB από την 6η Μαρτίου 2009, ανέρχονται στο 78%. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η ετήσια συνέλευση της Τράπεζας.

Σημαντικό τζίρο €1,9 εκ. σημείωσε και η Empire κλείνοντας στα €0,62 με πτώση 1,59%.

Από τους τίτλους της κύριας αγοράς, με πτώση έκλεισαν οι Logicom και τα warrants της, η Ορφανίδης και η Tsokkos.

Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα €22,1 εκ. και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φετινούς. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 21 κινήθηκαν ανοδικά, 28 πτωτικά και 96 παρέμειναν αμετάβλητοι.



Κέρδη καταγράφηκαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο ΓΔ τιμών με άνοδο 2,49% έκλεισε στις 2309,79 μονάδες και ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων FTSE, στις 1206,35 μονάδες και στο +2,8%.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα €305,3 εκ. με την Εθνική Τράπεζα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο της ημέρας (€41,3 εκ.). Η ΕΤΕ έκλεισε στα €18,70 με άνοδο 0,54%.

Από τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 1,41% στα €8,66, η Πειραιώς στα €8,70 και στο +3,57% ενώ κατά 2,5% ψηλότερα στα €8,20 έκλεισε και η Eurobank.

STOCKWATCH.COM.CY

Αλλαγή προέδρου στη Marfin

Αλλαγή προέδρου στη Marfin


Την αποχώρηση του Dubai από την προεδρία του ομίλου της Marfin ενέκρινε η χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

Πρόεδρος του ομίλου εξελέγη ο Νεοκλής Λυσάνδρου, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της τράπεζας, ενώ ο μέχρι πρότινος πρόεδρος Soud Ba'alawy καθίσταται πλέον απλό μέλος της τράπεζας. Ο κ. Ba'alawy αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του μεγαλομετόχου της Marfin, Dubai Financial.

Αντιπρόεδρος του ομίλου είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος, Διευθύνων Σύμβουλος ο Ευθύμιος Μπουλούτας (εκτελεστικό μέλος), αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Χρίστος Στυλιανίδης (εκτελεστικό μέλος),αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Κουννής (εκτελεστικό μέλος). Εκτελεστικό μέλος του ΔΣ είναι και ο Ελευθέριος Χιλιαδάκης ενώ μη εκτελεστικά μέλη είναι οι Soud Ba'alawy, Πλάτων Λανίτης, Βασίλειος Θεοχαράκης , Στυλιανός Στυλιανού, Moustafa Farid Moustafa - Μη Εκτελεστικό Μέλος, Josefh Kamal Eskandar , Κωνσταντίνος Μυλωνάς (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος,) και Μάρκος Φόρος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος).

Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά τη συγκρότησή του σε σώμα εξέλεξε τον κ. Κωνσταντίνο Μυλωνά ως ανώτερο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό σύμβουλο.

Άλλες αποφάσεις

Κατά τη χθεσινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας, όπου παρέστησαν μέτοχοι που αντιπροσωπεύουν το 44,55% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, συζητήθηκαν, εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα η έκθεση των Συμβούλων και των ελεγκτών καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Επίσης, εγκρίθηκε με ποσοστό 99,99% του παρισταμένου κεφαλαίου η διανομή μερίσματος για το έτος 2008 το οποίο ανέρχεται στο ποσό των € 0,15 ανά μετοχή.

Ταυτοχρόνως εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας να ορίσει την ημερομηνία αποκοπής και την ημερομηνία και διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό ημερολόγιο που έχει ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό.

Στους μετόχους έχει ήδη δοθεί το δικαίωμα της επανεπένδυσης μέρους ή όλου του μερίσματος σε μετοχές της Τράπεζας. Η τιμή επανεπένδυσης θα είναι κατά 10% πιο κάτω από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 26.05.2009 - 01.06.2009 (πρώτες 5 ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος - ex dividend).

Η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι οι κ.κ. Sayanta Basu και Nicholas Wrigley υπέβαλαν την παραίτησή τους από Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με ισχύ από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.

Ακόμη, εγκρίθηκε με ποσοστό 99,97% του παρισταμένου κεφαλαίου ετήσια αμοιβή των μη Εκτελεστικών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανερχομένη σε €20.000 και καθώς και ετήσια αμοιβή του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου ανερχομένη σε €10.000.

Εγκρίθηκε με ποσοστό 99,97% του παρισταμένου κεφαλαίου ο επαναδιορισμός των PricewaterhouseCoopers και Grant Thornton ως Ελεγκτών της Τράπεζας και εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να καθορίσει την αμοιβή τους.

Αποφάσεις Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Μετά την περάτωση των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, με τη συμμετοχή αυτοπροσώπως ή δι' αντιπροσώπου, μετόχων που εκπροσωπούσαν ποσοστό 46,80% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου αποσύρθηκαν το Πρώτο Τακτικό και το Πρώτο Ειδικό Ψήφισμα.

Κατά την εν λόγω Συνέλευση συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις επί των υπολοίπων θεμάτων της Ημερησίας Διατάξεως ως ακολούθως:

Τακτικό Ψήφισμα

Εγκρίθηκε ομόφωνα η αύξηση του ονομαστικού κεφαλαίου της Τράπεζας από €807.500.000 σε €935.000.000 με τη δημιουργία 150.000.000 επιπρόσθετων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,85 η καθεμία.

Ειδικό Ψήφισμα

Εγκρίθηκε με ποσοστό 99,99% του παρισταμένου κεφαλαίου η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας όπως, στο πλαίσιο των όρων Έκδοσης Αξιογράφων Κεφαλαίου μέχρι €250 εκ. σε μία ή περισσότερες σειρές που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας κατά τη συνεδρία της 19ης Μαρτίου, 2009 και ειδικότερα στο πλαίσιο του Εναλλακτικού Μηχανισμού Ικανοποίησης Μη Καταβληθέντος Τόκου, εκδώσει μέχρι 103.000.000 συνήθεις ή προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας ονομαστικής αξίας ογδόντα πέντε σεντ (ευρώ 0,85) η καθεμία, χωρίς οι μετοχές αυτές να προσφέρονται κατά πρώτον στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας με βάση το Καταστατικό της Τράπεζας και το νόμο.

Τέλος, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ενημέρωσε τους Μετόχους για τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της Marfin Egnatia και MPB σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο εταιριών με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30.6.2009.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
585.39 ( 8.28%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1720.15 ( 8.58%)

Όγκος: € 22,105,307

=======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2309.79 ( 2.49%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1206.35 ( 2.80%)

Πιθανή συγχώνευση Continental – Schaeffler Group

Πιθανή συγχώνευση Continental – Schaeffler Group



Σε συγχώνευση με τον βασικό της μέτοχο, την Schaeffler Group, πιθανόν να προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, Continental, στο πλαίσιο των προσπαθειών να μειώσουν το χρέος τους, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ.


Οι μετοχές της Continental αναρριχήθηκαν έως 15%, σε υψηλά τεσσάρων μηνών, κατά τη διαπραγμάτευσή τους σήμερα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
«Η Schaeffler δουλεύει από κοινού με την Continental σχετικά με τις επιλογές μελλοντικής συνεργασίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής Continental, Χανς Μπόκχοφ. «Μεταξύ των επιλογών που εξετάζουμε στις εποικοδομητικές μας συνομιλίες είναι και αυτή της συγχώνευσης», συμπλήρωσε.

Οι μετοχές της Continental αναρριχήθηκαν έως 15%, σε υψηλά τεσσάρων μηνών, κατά τη διαπραγμάτευσή τους σήμερα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Καρλ-Τόμας Νιούμαν, είχε αποκαλύψει ότι σχεδιάζει να υποβάλει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα προέβλεπε μια συνεργασία με την Schaeffler, έως την 1η Αυγούστου. Τότε, δεν είχε αποκλείσει τις πιθανότητες πώλησης μετοχών ή παγίων.

Σημειώνεται ότι η Schaeffler ελέγχει το 90,2% της Continental.


NAFTEMPORIKI

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 13 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η JP Morgan

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 13 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η JP Morgan


Η JP Morgan αναθεώρησε ανοδικά την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 13 ευρώ από 12 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση "overweight" ενόψει των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο αργότερα σήμερα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

CAPITAL.GR

Fiat και Magna στην τελική ευθεία για την Opel

Fiat και Magna στην τελική ευθεία για την Opel

H προσφορά της καναδικής Magna International Inc. για την εξαγορά της Opel θεωρείται καλύτερη έναντι της ιταλικής Fiat SpA, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η προσφορά της καναδικής εταιρείας που έλαβε σήμερα η General Motors "είναι πιο αξιόπιστη, καινοτόμα και βιώσιμη" σε σχέση με την προσφορά της Fiat, δήλωσε ο Hendrik Hering, υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο.

Τα τέσσερα γερμανικά κρατίδια όπου η Opel διατηρεί εγκαταστάσεις και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζόμενους τάσσονται υπέρ της προσφοράς της Magna, η οποία αποφεύγει το κλείσιμο εργοστασίων της γερμανικής εταιρείας, συμπλήρωσε ο Hering.

Προσφορές για την Opel αναμένεται να καταθέσουν επίσης η Ripplewood Holdings LLC εταιρεία εξαγορών με έδρα τη Νέα Υόρκη και η RHJ International, με έδρα τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η General Motors επιβεβαίωσε ότι αναμένει να δεχτεί τουλάχιστον τρεις προσφορές από δυνητικούς επενδυτές για την ευρωπαϊκή μονάδα, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τα ονόματα των πιθανών επενδυτών. Σημειώνεται ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών.

Εξάλλου, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τραπεζών για ενδιάμεση χρηματοδότηση προς την αυτοκινητοβιομηχανία, μέχρι να βρεθεί ο επενδυτής που θα αναλάβει τον έλεγχο της Opel.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Opel θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ με κυβερνητικές εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσει τις λειτουργίες της.

CAPITAL.GR

Ρωσία: Συνολικά κεφάλαια $16 δισ. ενδέχεται να χειαστούν οι τράπεζες το 2009

Ρωσία: Συνολικά κεφάλαια $16 δισ. ενδέχεται να χειαστούν οι τράπεζες το 2009


Συνολικά κεφάλαια συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων ενδέχεται να χρειαστούν οι ρωσικές τράπεζες το 2009 καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση των επισφαλών δανείων σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ρυθμίσεων της Κεντρικής Τράπεζας, Alexei Simanovsky.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Simanovsky δήλωσε πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται τώρα στο 4%, ενώ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 10% με 12%.

Ο Simanovsky πρόσθεσε πως η παραπάνω πρόβλεψη είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο βασίζεται στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2008 και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Εξάλλου, στο ποσοστό του 4% δεν συμπεριλαμβάνεται τα στοιχεία από την κρατική τράπεζα Sberbank, τη μεγαλύτερη της χώρας, της οποίας τα δάνεια αν λαμβάνονταν υπόψιν το ποσοστό θα ήταν μικρότερο, σημείωσε ο Simanovsky.

CAPITAL.GR

LSE: Ζημιές έναντι κερδών στο έτος χρήσης

LSE: Ζημιές έναντι κερδών στο έτος χρήσης


Ζημιές έναντι κερδών εμφάνισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, London Stock Exchange, στο έτος χρήσης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στις 338 εκατ. λίρες, έναντι κερδών 168,3 εκατ. λιρών την προηγούμενη χρήση οι οποίες αποδίδονται στις απομειώσεων ύψους 484 εκατ. λιρών οι οποίες προέκυψαν από την συρρίκνωση της οικονομίας και των αγορών μετά την εξαγορά του Borsa Italiana.

Τα κέρδη προ φόρων και εκτάκτων στοιχείων εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 18% στις 304,7 εκατ. λίρες, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 23% στις 671,4 εκατ. λίρες.

Η διοίκηση εκτιμά ότι το 2009 είναι έτος προκλήσεων, ωστόσο συμπληρώνει ότι πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από τη συμφωνία με το βασικό χρηματιστήριο της Ιταλίας, Borsa Italiana.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Ισχυρή ετήσια πτώση του PPI τον Απρίλιο

Γερμανία: Ισχυρή ετήσια πτώση του PPI τον Απρίλιο



ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Την ισχυρότερη ετήσια πτώση σε διάστημα 22 ετών σημείωσαν τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι ο αντιπληθωρισμός είναι ακόμα η επικρατούσα τάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ή αλλιώς οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων υποχώρησαν κατά 1,4% τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο και κατά 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ετήσια κάμψη ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 1987 όπου οι τιμές είχαν μειωθεί 3% σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται πως σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος σε μηνιαίο επίπεδο και θα υποχωρούσε 1,3% σε ετήσιο. Το Μάρτιο οι τιμές είχαν μειωθεί κατά 0,7% στο μήνα και κατά 0,5% στο χρόνο.

Εξαιρώντας τις τιμές ενέργειας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση 0,2% από το Μάρτιο και 2% από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

CAPITAL.GR

Ιαπωνία: Κατά 15,2% συρρικνώθηκε η οικονομία το α΄ τρίμηνο

Ιαπωνία: Κατά 15,2% συρρικνώθηκε η οικονομία το α΄ τρίμηνο


Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμούς ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την κατάρρευση των εξαγωγών της χώρας και ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώνουν δραματικά τις δαπάνες τους εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% σε ετησιοποιημένη βάση στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, μετά την πτώση σε ποσοστό 14,4% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Kaoru Yosano επισήμανε ότι ενώ η εξασθένηση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω κινδύνους για την οικονομία, ορισμένα σημάδια δείχνουν ότι η οικονομία ενδεχομένως να έχει βρεί τον πυθμένα της.

CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy


2:00 PM
FOMC Minutes
Federal Reserve Bank

Τράπεζες: δίκαια αποτιμημένες με βάση το Ρ/Ε αλλά υποτιμημένες βάση λογιστικής αξίας

Τράπεζες: δίκαια αποτιμημένες με βάση το Ρ/Ε αλλά υποτιμημένες βάση λογιστικής αξίας

Στο μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας Μάιος 2004- Μάιος 2009 τείνει ο πολλαπλασιαστής κερδών των ελληνικών τραπεζών μετά την άνοδο, τον υπερδιπλασιασμό για την ακρίβεια, των τιμών των μετοχών τους. Αντίθετα ο λόγος τιμή προς λογιστική αξία παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα έναντι του μέσου όρου της ίδιας περιόδου. Το μέσο Ρ/Ε του κλάδου διαμορφώνεται σε 12,03 (υπολογισμένο με τα καθαρά κέρδη του 2008) και τείνει στο μέσο ιστορικό των τελευταίων πέντε ετών που είναι 13,01. Oμως το πραγματικό τρέχον Ρ/Ε ίσως να είναι μεγαλύτερο καθώς θα υπολογιστεί με βάση τα κέρδη και του α' τριμήνου 2009 τα οποία όπως εκτιμούν οι αναλυτές θα είναι μικρότερα από αυτά του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Έτσι, θα τείνει προς το 13,01 εξάγοντας το συμπέρασμα πως οι τράπεζες είναι δίκαια αποτιμημένες με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Σημειώνεται πως η ελάχιστη τιμή που έγραψε εφέτος το Ρ/Ε ήταν το νούμερο 3,3. Κι αυτό γιατί οι τιμές των μετοχών ήταν κοντά στον πάτο ενώ υπολογιζόταν με τα trailing κέρδη (των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων), εξαιρουμένου του δ' τριμήνου το οποίο δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί και ήταν το χειρότερο. Στην Ευρώπη ο κλάδος αποτιμάται 15,6 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2009 (το Ρ/Ε του 2008 είναι αρνητικό λόγω ζημιών του κλάδου στην Ευρώπη).

Σε όρους τιμής μετοχής προς λογιστικήαξία (P/BV) ο κλάδος των τραπεζών αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο 1,11 φορά τα ίδια κεφάλαια ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών είναι 2,2.

Η διαφορά οφείλεται στην αμφιβολία επενδυτών-αναλυτών ως προς τον ακριβή προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων και στο κατά πόσο οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν τις τεράστιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) του παρελθόντος.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Χάθηκαν 163.729 θέσεις εργασίας μέσα σε 8 μήνες

Χάθηκαν 163.729 θέσεις εργασίας μέσα σε 8 μήνες


Μέσα σε 8 μήνες χάθηκαν 163.729 θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους το ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων – απολύσεων είναι συνεχώς αρνητικό.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην τριμηνιαία έκθεση της ΤτΕ, η καθαρή διαφορά μεταξύ θέσεων που δημιουργήθηκαν και θέσεων που χάθηκαν ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη, αφού οι οικειοθελείς αποχωρήσεις δεν καταγράφονται πλήρως και δεν καλύπτονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι δημόσιος τομέας.

Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, που έχουν ως πηγή τον ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 21,7% λιγότερες αναγγελίες προσλήψεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Στον αντίποδα, κατά 7% αυξήθηκαν οι καταγγελίες σύμβασης. Μειωμένες κατά 14,2% ήταν και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν, να χαθούν 26.564 θέσεις εργασίας.

Τον Φεβρουάριο, οι προσλήψεις έφθασαν τις 62.281 (μείωση της τάξης τους 17,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο), αυξήθηκαν όμως κατά 13,6% οι απολύσεις που άγγιξαν τις 42.000. Συνολικά, χάθηκαν 4.561 θέσεις εργασίας.

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και το Μάρτιο, με τις καταγγελίες συμβάσεων να αυξάνονται κατά 17,1%. Αντίστοιχα, οι αναγγελίες προσλήψεων μειώθηκαν κατά 17,9%. Συνολικά, χάθηκαν κατά τον Μάρτιο 5.731 θέσεις εργασίας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, βάσει των στοιχείων που καταγράφει υποχρεωτικά ο ΟΑΕΔ, έχει σταματήσει όμως να δημοσιοποιεί ανά μήνα όπως έκανε παλαιότερα, χάθηκαν 36.856 θέσεις εργασίας, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στην αρνητική πορεία που γράφει η απασχόληση στη χώρα μας, από τον περασμένο Αύγουστο, όπου άρχισαν να γίνονται εμφανή τα πρώτα σημάδια της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 14.361 θέσεις, το Σεπτέμβριο κατά 554, τον Οκτώβριο κατά 37.737, τον Νοέμβριο κατά 36.596 και τον Δεκέμβριο κατά 37.625. Να σημειωθεί δε, ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο τη μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα και δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση στην απασχόληση των αυτοαπασχολούμενων.

CAPITAL.GR

U.S. Considers Stripping SEC of Powers in Regulatory Overhaul

U.S. Considers Stripping SEC of Powers in Regulatory Overhaul


May 20 (Bloomberg) -- The Obama administration may call for stripping the Securities and Exchange Commission of some of its powers under a regulatory reorganization that could be unveiled as soon as next week, people familiar with the matter said.

The proposal, still being drafted, is likely to give the Federal Reserve more authority to supervise financial firms deemed too big to fail. The Fed may inherit some SEC functions, with others going to other agencies, the people said. On the table: giving oversight of mutual funds to a bank regulator or a new agency to police consumer-finance products, two people said.

The 75-year-old SEC, chartered to oversee Wall Street and safeguard investors, has seen its reputation tarnished as some lawmakers blamed it for missing the incipient financial crisis and failing to detect Bernard Madoff’s $65 billion Ponzi scheme. Any move to rein in the agency is likely to provoke a battle in Congress, which would need to approve the changes, and draw the ire of union pension funds and other advocates for shareholders.

“It would be a terrible mistake,” said Stanley Sporkin, a former federal judge and enforcement chief at the SEC. “Whatever the SEC has done or didn’t do, it is still the premier investor protection agency around.”

SEC Chairman Mary Schapiro’s agency has been mostly absent from negotiations within the administration on the regulatory overhaul, and she has expressed frustration about not being consulted, according to people who have spoken with her. She has pledged to fight any attempt to diminish the SEC, they said.

Geithner, Summers

Treasury Secretary Timothy Geithner and National Economic Council Director Lawrence Summers are leading the administration’s effort to redraw the lines of authority for policing the financial system.

“We’re going to have to bring about a lot of changes to the basic framework of oversight, so there’s better enforcement,” Geithner, said May 18 at the National Press Club in Washington. “That’s going to require simplifying, consolidating this enormously complicated, segmented structure.”

Geithner may be asked about his plans for a regulatory revamp at a Senate Banking Committee hearing on financial-rescue efforts in Washington today.

Treasury spokeswoman Stephanie Cutter didn’t respond to requests for comment. The SEC also didn’t immediately respond.

Dinner Meeting

Geithner was set to discuss the proposals at a dinner last night with Summers, former Fed Chairman Paul Volcker, ex-SEC Chairman Arthur Levitt and Elizabeth Warren, the Harvard University law professor who heads the congressional watchdog group for the $700 billion Troubled Asset Relief Program.

President Barack Obama has said he wants to sign legislation on regulatory changes by year-end. House Financial Services Committee Chairman Barney Frank, a Massachusetts Democrat, is planning hearings with the aim of drafting a bill by the end of June.

The SEC’s job is to regulate stock markets, police securities sales and make sure public companies make adequate disclosures to investors about their finances. The commission has five members, with the chairman and two commissioners typically from the president’s political party and the other two from the party not in the White House.

Schapiro was appointed by Obama to replace Christopher Cox, who was named by President George W. Bush.

Cox Record

Under Cox, the SEC ceded some of its authority to the Fed after the central bank responded to Bear Stearns Cos.’ near collapse last year by inserting its own examiners into Wall Street securities firms.

Former Treasury Secretary Henry Paulson, Geithner’s predecessor, urged Congress in a March 2008 “blueprint” for overhauling financial rules to give the Fed broader powers to oversee risk in the system.

Opponents of giving the Fed more authority, such as former SEC chief Levitt, have said the central bank’s focus on keeping the financial system solvent may trump efforts to punish companies for violating securities laws. Levitt is a board member of Bloomberg LP, the parent company of Bloomberg News.

The SEC’s reputation took a hit last week when U.S. Senator Charles Grassley, an Iowa Republican, released a report saying two of its enforcement attorneys face an insider-trading investigation by the Federal Bureau of Investigation.

Trades Questioned

The report, written by the SEC inspector general’s office, faulted the SEC for inadequately monitoring trades by the employees and said one of them sold shares in companies after co-workers opened probes into the firms. Both employees, who are enforcement attorneys in the SEC division that investigates securities fraud, denied any wrongdoing.

While the agency has been battered recently, it still has powerful supporters, including a number of Democrats on the Senate Banking Committee who aren’t likely to support having an agency they oversee cut back.

In addition, public pension funds that hold $872 billion of assets urged lawmakers this month to protect the SEC’s turf in any legislation overhauling financial regulation.

The California Public Employees’ Retirement System, the New York retirement fund and 12 other pension funds wrote letters to Frank and Senate Banking Committee Chairman Christopher Dodd, arguing that the SEC “must maintain robust regulatory and enforcement authority” over securities trading, brokers, money managers, corporate disclosures and accounting rules.

BLOOMBERG

Seven lucky consumer businesses

Seven lucky consumer businesses

Hair salons, contractors, trade schools and dentists are among those still posting sales increases in the recession.

What do you think about the Obama administration's new automotive fuel standards?
They're goodThey're not strong enoughThey'll hurt the economy or View results
NEW YORK (CNNMoney.com) -- With shopping no longer their favorite pastime, Americans appear to be spending their money in other ways, such as acquiring new skills, getting help with their finances and visiting the dentist.

This change in spending behavior is helping trade schools, accounting firms and even your neighborhood dentist survive the economic downturn better than other businesses, according to an industry report.

"Our data show that companies selling non-discretionary products and services, things that people really need, are doing pretty well," said Brian Hamilton, CEO of Sageworks Inc., a Raleigh, N.C.-based company that analyzes weekly financial data such as sales, balance sheets and income statements for privately held companies across 1,600 industries.

0:00 /2:28How to sell a car
Hamilton said seven industries are clearly benefiting from a pickup in sales over the past 12 months.

Auto repairs, home repairs: April's retail sales numbers showed consumers are still shunning big-ticket purchases. So instead of buying new cars or upgrading to bigger homes, they are spending money on maintaining what they already own.

Auto repair shop sales grew 2.4% over the last 12 months while car dealership sales declined by 9.7%, according to Sageworks.

As more people remodel and fix their homes instead of moving, revenue for electricians, plumbing and heating contractors has grown 4.6% in the last 12 months while home builders' sales declined by more than 5%.

Supermarkets: Many consumers are looking to save money by eating at home more than eating out. This trend has favored grocery stores, resulting in a 6.7% sales increase for supermarkets in the last 12 months.

By comparison, Sageworks' data showed family-style restaurants logged a slower 3.9% sales increase.

Trade schools: With an average of 600,000 Americans losing their jobs every month, many are going back to school to learn new skills and improve their chances of rejoining the workforce when the economy rebounds.

Revenue at trade and technical schools has grown by 9.1% in the last 12 months, a faster pace than the 5.9% growth in 2007.

Dentists' delight: Hamilton said health care has been one of the most recession-resistant sectors, since people regard it as a necessity.

Sageworks' data showed the average dentists' office logged sales growth of 6.9% in the last 12 months, up from 4.9% in 2007.

Looking good: Personal care extends to looking good through the recession. While Americans may be making concessions on high-end services, they are still getting regular haircuts and manicures.

Hair salons, barber shops, nail salons and spas logged sales growth of 4.5% in the last 12 months, according to Sageworks.

Help with finances: Many consumers aren't shying away from paying for financial advice to help them make it through the recession.

Sageworks' data showed that the accounting industry ranked among the top 10 industries in terms of revenue growth, with a 10.2% gain in the past 12 months.

"These patterns show that the recession has been lopsided," said Hamilton. "Although the economy has slumped, we're not getting a decline across all industries. Very specific industries like real estate are creating a big drag on the broader economy."

CNN

12 τρισ. δολ. εφέτος οι δανειακές ανάγκες χωρών-μελών του ΟΟΣΑ

12 τρισ. δολ. εφέτος οι δανειακές ανάγκες χωρών-μελών του ΟΟΣΑ



Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, η χρηματοοικονομική κρίση επέφερε άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τις κυβερνήσεις χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Μία από αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στις αγορές κρατικού χρέους, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των δανειακών αναγκών πολλών κυβερνήσεων στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες χώρες, η χρηματοδότηση των προσδοκώμενων ελλειμμάτων αναμένεται να φθάσει εφέτος σε επίπεδα που έχουν να επαναληφθούν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.

Το ερώτημα που ταλανίζει σχεδόν κάθε κυβέρνηση είναι με ποιο τρόπο θα αντλήσει νέα κεφάλαια. Και τα νούμερα αποτυπώνουν το μέγεθος αυτής της πρόκλησης. Εν μέσω ασυνήθιστα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών, οι δανειακές ανάγκες κυβερνήσεων σε χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να φθάσουν τα 12 τρισ. δολάρια εφέτος από τα 9 τρισ. δολάρια του 2007.

Η Β. Αμερική θα καλύψει το 64% των συνολικών εκδόσεων του ΟΟΣΑ εφέτος (σε σύγκριση με το άνω του 65% πέρυσι), ενώ η Ευρώπη το 19% (αυξημένες από το 17% πέρυσι). Το μερίδιο των αναδυόμενων οικονομιών και των χωρών της περιοχής Ασίας/Ειρηνικού του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς.

Οι προοπτικές χρηματοδότησης του 2009 συνοδεύονται και από ασυνήθιστο υψηλό βαθμό αβεβαιότητας επειδή ο ακριβής χρόνος και ο βαθμός ανάκαμψης φαίνονται ιδιαίτερα αβέβαια. Η ταχύτατη και μαζική αύξηση των εκδόσεων κρατικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές του κρατικού χρέους και να αυξήσει τις αποδόσεις.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την άνοδο των αποδόσεων. Η οικονομική επιβράδυνση συγκρατεί τις πληθωριστικές προσδοκίες, τα επιτόκια κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και η τάση αποφυγής ρίσκου ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλή και ρευστοποιήσιμα «εργαλεία». Επιπλέον, οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ και η υψηλή ζήτηση για εγγυημένους κρατικούς τίτλους συγκρατούν τις αποδόσεις.

Ο κίνδυνος όμως είναι ότι όταν η ανάκαμψη κερδίσει έδαφος και η τάση αποφυγής κινδύνου αναστραφεί, οι αποδόσεις θα αρχίσουν να κινούνται και πάλι ανοδικά. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές κρατικού χρέους θα πρέπει να αρχίσουν να χαράζουν μία έγκαιρη και αξιόπιστη στρατηγική εξόδου μεσοπρόθεσμα για να αποφύγουν προβλήματα στις εκδόσεις χρέους.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι συνθήκες στις αγορές έκδοσης κρατικού χρέους αρχίζουν να γίνονται δυσκολότερες: έχει αναφερθεί μειωμένη ζήτηση σε ορισμένες δημοπρασίες κρατικού χρέους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, οδηγώντας σε αναβολές και ενίοτε και σε αποτυχία. Εφέτος, οι συνολικές εκδόσεις κρατικού χρέους σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσουν την αξία των 21 τρισ. δολαρίων συγκριτικά με τα 18,5 τρισ. δολάρια του 2007.

NAFTEMPORIKI

Bank of America: 13,5 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Bank of America: 13,5 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών


Ποσόν περίπου 13,5 δισ. δολ. από την πώληση κοινών μετοχών άντλησε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, Bank of America Corp.

Η τράπεζα εξέδωσε 1,25 δισ. μετοχές σε τιμή κατά μέσον όρο 10,77 δολ. η μία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση. Η τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει το κεφάλαιο των κοινών μετοχών κατά 17 δισ. δολ. μέσω της πώλησης μετοχών και της μετατροπής τους σε προνομιούχες, τις περισσότερες εκ των οποίων κατέχουν θεσμικοί επενδυτές, δήλωσε στις 7 Μαΐου ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Κένεθ Λιούϊς.

Οι μετοχές της Bank of America υποχώρησαν 48 σεντς, ποσοστό 4,1%, φθάνοντας στα 11,25 δολ. η μία στις 4:15 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Φέτος οι μετοχές της τράπεζας έχουν σημειώσει απώλειες 20%.

Η τράπεζα εκτιμά ότι θα αυξήσει κατά 10 δισ. δολ. το κεφάλαιό της μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και τουλάχιστον κατά 7 δισ. δολ. από τη βελτίωση των προ φόρων κερδών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της στις 7 Μαΐου. Αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν καθώς η τράπεζα εξετάζει τις δυνατότητες να επιτύχει στον στόχο των 33,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Τζέρι Ντουμπρόβσκι.

Αυτήν την εβδομάδα η Goldman Sachs εισηγήθηκε για τις μετοχές της Bank of America «buy» από «neutral», λέγοντας ότι τα κέρδη της ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να είναι 25 σεντς ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI
Share |