Wednesday, July 8, 2009

Πτώση 2,9 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα αργού

Πτώση 2,9 εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα αργού

Πτώση 2,9 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Επιτροπή Ενέργειας. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,3 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, τα διυλισμένα αποθέματα του πετρελαίου, τα οποία περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσαν αύξηση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών. Ανοδικά κινήθηκαν και τα αποθέματα της βενζίνης, αφού έκλεισαν την εβδομάδα κατά 1,9 εκατ. βαρέλια υψηλότερα. Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων το αργό διευρύνει τις απώλειες του στο 2,2% και στα 62,58 δολάρια το βαρέλι.

reporter.gr

Υπο έρευνα οι Goldman Sachs και Morgan Stanley για χειραγώγηση του αργού

Υπο έρευνα οι Goldman Sachs και Morgan Stanley για χειραγώγηση του αργού

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής αγορών εμπορευμάτων θα βρεθούν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, για τις επενδυτικές τους κινήσεις που σχετίζονται με την ανοδο του αργού στα ιστορικά υψηλά των 147 δολαρίων πριν από ένα χρόνο περίπου. Στα πλαίσια της αναθεώρησης από την επιτροπή (Commodities Futures Trading Commission) των κανονισμών που ισχύουν στην αγορά εμπορευμάτων ενέργειας αυτόν τον μήνα, θα ερευνηθούν οι κινήσεις των δύο τραπεζών από τις αρχές του 1990 μέχρι και το 2008, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για χειραγώγηση των τιμών του αργού, μέσω των παραγώγων, swaps και over-the- counter αγοραπωλησίες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για κινήσεις swap μεταξύ των δύο τραπεζών, καθώς και εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, δήλωσε ο πρώην γενικός σύμβουλος της CFTC, Dan Waldman.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley μαζί μετρούν περίπου τα μισά από τα 15 δισ. δολάρια εσόδων, τα οποία αποκόμισαν οι 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, από την αγορά των εμπορευμάτων. Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, και των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού σχεδόν τριπλασιάστηκε τον Ιούλιο του 2008, αφού έφτασε στα 147 δολάρια, από 50 δολάρια τον Ιανουάριο του 2007.

reporter.gr

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία στο 2,5%

ΔΝΤ: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομία στο 2,5%

Την παγκόσμια οικονομία να βγαίνει από την ύφεση και να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για το 2010 στο 2,5% από 1,9% στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,4% το 2009. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για συστημική αποτυχία του χρηματοοικονομικού συστήματος έχουν περιοριστεί, ενώ βασική του προτεραιότητα παραμένει η δημοσιονομικη εξυγίανση.

Αναλυτικά, ο παγκόσμιος οργανισμός περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2010, και σταθεροποίηση της οικονομίας της Ιαπωνίας. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται πιο αργή συγκριτικά με αυτή των ΗΠΑ.

Για το έτος 2009, το ΔΝΤ υποβάθμισε το ΑΕΠ της Βρετανίας στο 4,2% από 4,1%, ενώ περιμένει ανάκαμψη κατά 0,2% το 2010 από 0,4% στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο οργανισμός αναφέρει ότι οι πιέσεις παραμένουν μικρές, όπως και οι κίνδυνοι για παρατεταμένο αποπληθωρισμό.

reporter.gr

Λουκέτο-σοκ σε hedge fund!

Λουκέτο-σοκ σε hedge fund!

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού λέει ο λαός και ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του κ. John Meriwether ο εμπνευστή και «ιδιοκτήτη» του άλλοτε κολοσσού των hedge funds, Long-Term Capital Management (LTCM) το οποίο κατέρρευσε το 1998 και ήταν υπεύθυνο για το γκρέμισμα της οικονομίας των ΗΠΑ. Τώρα και η δέυτερη έμπνευση του φαίνεται πως βουλιάζει. Το βασικό fund της σημερινής εταιρείας του, της JWM Partners απέτυχε όπως δείχνουν τα πράγματα και βάζει λουκέτο, έχοντα χάσει μέσα σε 18 μήνες 44%.

Για την ιστορία, θυμίζουμε πως το LTCM είχε βρεθεί σε δεινή θέση μετά την κρίση που ξέσπασε στην Ασία, τη Ρωσία και τη Βραζιλία τη διετία 1997-1998, καθώς είχε στοιχηματίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο στοίχημα γύρω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Οταν τον Αύγουστο του 1998 η Ρωσία ανέστειλε την εξόφληση των ομολόγων ( λόγω σημαντικής υποτίμησης του νομίσματος της και κυρήσσοντας default του χρέους της ) βυθίζοντας τις αγορές στον πάτο, το LTCM βάρεσε κανόνι καθώς έχασε το 90% των υπό διαχείριση κεφαλάιων του που συνολικά άγγιζαν τα 4,8 δισ. δολάρια, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σπέρνοντας παντού τον πανικό.

Μετά από αυτό το εγχείρημα , ο κ. Meriwether έστησε μία δεύτερη εταιρεία hedge fund, την JMW Partners της οποίας το κύριο fund, το Relative Value Οpportunity II από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2009 έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει χάσει 44% της αξίας του και πλέον φημολογείται έντονα ότι οδεύει για λουκέτο.

Το κανόνι αυτό μάλιστα ανακοινώνεται σε μία στιγμή όπου η αγορά των hedge funds έχει μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από τις τεράστιες ζημιές του 2008 το οποίο και οδήγησε το 15% της βιομηχανίας, ή 1.471 hedge funds σε λουκέτο.

reporter.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
472.40 ( -1.59%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1383.29 ( -1.55%)

Όγκος: € 2,318,917

======================

ASE

Γενικός Δείκτης
2163.22 ( -1.80%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1091.51 ( -1.97%)

Γερμανία: «Αλμα» της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο

Γερμανία: «Αλμα» της βιομηχανικής παραγωγής το Μάιο

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων σχεδόν 16 ετών παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,7% σε σχέση με τον Απρίλιο, έναντι ανόδου μόλις 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 1993, όταν είχε καταγραφεί άνοδος 4,1%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την παραγωγή του Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε μείωση 2,6% έναντι μείωσης 1,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

naftemporiki

J&P-Αβαξ: Σύμβαση 225,1 εκατ. € για μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο

J&P-Αβαξ: Σύμβαση 225,1 εκατ. € για μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο

Σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της μονάδας #5 του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό Κύπρου, συνολικής αξίας 225,1 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο όμιλος εταιρειών J&P Άβαξ - Hitachi Power Europe, στην οποίο η J&P Άβαξ συμμετέχει με ποσοστό 75%.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή σταθμού συνολικής ισχύος 220 MW σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση προβλέπει την εγκατάσταση 2 αεριοστροβίλων συνολικής ισχύος 150 MW εντός 24 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και η δεύτερη αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος νερού - ατμού της υπόλοιπης ισχύος σε πρόσθετο διάστημα 6 μηνών.

Ο νέος σταθμός παραγωγής ενέργειας θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους τύπου 6FA+E της General Electric ισχύος 75 MW ο καθένας, και έναν ατμοστρόβιλο ο οποίος με σύγχρονη τεχνολογία θα ανακτά τη θερμική ενέργεια των καυσαερίων των αεριοστροβίλων και θα παράγει άλλα 80 MW, με τη χρήση είτε ντίζελ είτε φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως η J&P Άβαξ κατασκεύασε και παρέδωσε πρόσφατα στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου τη μονάδα #4 του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Βασιλικό Κύπρου, ανάλογης ισχύος και τεχνικών χαρακτηριστικών με τη νέα προς κατασκευή μονάδα.


naftemporiki

Κλείνει με αναπάντητα ερωτήματα το κεφάλαιο Μάντοφ

Κλείνει με αναπάντητα ερωτήματα το κεφάλαιο Μάντοφ


Η ποινή φυλάκισης 150 ετών που επιβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στον Μπέρναρντ Μάντοφ κλείνει ένα μόνο από τα κεφάλαια που σχετίζονται με μία από τις μεγαλύτερες και πιο θορυβώδεις απάτες στην ιστορία.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο 71χρονος χρηματιστής ήταν ο μοναδικός που επωφελήθηκε από την «πυραμίδα» που είχε δημιουργήσει, παρά από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ότι ενεργούσε μόνος του. Μέχρι στιγμής, ο επί σειράς ετών λογιστής του, Ντέιβιντ Φρίχλινγκ, είναι το μοναδικό πρόσωπο στο οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο κ. Φρίχλινγκ κατηγορήθηκε για ψευδείς πιστοποιήσεις για την εταιρεία του κ. Μάντοφ, γεγονός που επέτρεψε την εξέλιξη της επενδυτικής απάτης. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται. «Δεσμευόμαστε να ασκήσουμε δίωξη εναντίον οποιουδήποτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας, Λέν Ντάσιν.

Ο 33χρονος Μάικλ Σουάρτζ, ένα από τα θύματα της «πυραμίδας» του κ. Μάντοφ που κατέθεσαν στο δικαστήριο, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι είναι ικανοποιημένος με την ποινή που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, επιθυμεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και στα μέλη της οικογένειας του κ. Μάντοφ.

Η σύζυγος, ο αδελφός και οι δυο γιοι του κ. Μάντοφ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη ο τέως πρόεδρος του Nasdaq τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς τους θεωρούν επίσης ύποπτους, παρά το γεγονός ότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργια ή ανάμιξη στην υπόθεση.

Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Όπως επεσήμανε ο δικαστής Ντένι Τσιν που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την καταδικαστική απόφαση για τον κ. Μάντοφ, υπάρχουν ακόμη αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της ίδιας της απάτης.

Οι κατήγοροι δήλωσαν στη διάρκεια της δίκης ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια, στα έγγραφα που είχαν σταλεί στους επενδυτές πριν από τη σύλληψη Μάντοφ το ποσό υπολογιζόταν στα 65 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος ο κ. Μάντοφ είχε κάνει αρχικά λόγο για 50 δισ. δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες του δικαστηρίου για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποζημίωση των θυμάτων δεν κατάφεραν να αποφέρουν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, έχουν αρχίσει να καταθέτουν αγωγές εναντίον ορισμένων χρηματοδοτών του κ. Μάντοφ, προκειμένου να επιστραφεί στους επενδυτές ένα μέρος των χρημάτων. Ωστόσο, από την πλευρά των επενδυτών υπάρχει δυσαρέσκεια για την προσέγγιση που ακολουθείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τη λήξη της δίκης, το ενδιαφέρον αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί και στο ρόλο των αρμοδίων εποπτικών αρχών, όπως η SEC, που είχαν την ευθύνη της εποπτείας των δραστηριοτήτων του κ. Μάντοφ.

Financial Times

E.E.: Πρόστιμο 1,106 δισ. ευρώ σε GDF Suez, E.ON.

E.E.: Πρόστιμο 1,106 δισ. ευρώ σε GDF Suez, E.ON.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)--Πρόστιμο στους ενεργειακούς κολοσσούς GDF Suez SA (GSZ.FR) και E.ON AG (EOAN.XE), ύψους 553 εκατ. ευρώ στην κάθε εταιρεία, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μεταξύ τους συμφωνία να μην ανταγωνιστούν η μία την άλλη στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

“Η συμφωνία ΄market sharing΄ αποτελεί ένα από τα χειρότερα ήδη παραβίασης των αντιμονοπωλιακών νόμων”, δήλωσε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Neelie Kroes. “Η συμφωνία αυτή στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμα για μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις τιμές και τις περισσότερες επιλογές προμηθευτών σε δύο από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,” συμπλήρωσε.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιβάλλει πρόστιμα για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου στον κλάδο της ενέργειας. Το συνολικό ποσό των 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν για υπόθεση καρτέλ.

Η γερμανική Ruhrgas AG, την οποία πλέον κατέχει η E.ON και η Gaz de France SA, πλέον μέρος του ομίλου GDF Suez, συμφώνησαν το 1975 να μην πουλήσουν φυσικό αέριο, που μεταφέρεται μέσω του αγωγού MEGAL, στην εγχώρια αγορά της κάθε εταιρείας, διατήρησαν τη συνθήκη μετά την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου το 2000, ενώ την διέκοψαν το 2005, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Τον αγωγό MEGAL, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νότια Γερμανία στα γαλλο-γερμανικά σύνορα, κατέχουν από κοινού οι δύο εταιρείες.

Η Κομισιόν έστειλε λίστα με τις κατηγορίες στις εταιρείες τον Ιούνιο του 2008. Η E.ON και η GDF Suez είναι οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου για τη Γερμανία και τη Γαλλία και δύο από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στην βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν.


capital.gr

UBS: Πιθανή η κατάσχεση των στοιχείων που ζητούν οι ΗΠΑ

UBS: Πιθανή η κατάσχεση των στοιχείων που ζητούν οι ΗΠΑ


Στην κατάσχεση στοιχείων της UBS προτίθεται να προβεί η Ελβετία με σκοπό να εμποδίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ζητήσει δικαστική εντολή που θα αξιώνει τις ταυτότητες των 52.000 Αμερικανών πολιτών που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ισχυρισμοί έφτασαν χθες στο ομοσπονδιακό διακστήριο του Μαϊάμι. Η προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να ενισχύσουν τις κλήσεις των ονομάτων πιθανώς να οδηγήσει την UBS σε παραβίαση των ελβετικών νόμων και να διαθέσει τα στοιχεία αυτά.

Η ελβετική κυβέρνηση “θα χρησιμοποιήσει τη νομική της εξουσία για να διασφαλίσει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να πιεστεί και να δώσει παράνομα πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης αν χρειαστεί της έκδοσης εντάλματος για να πάρει τον έλεγχο των στοιχείων της UBS που ζητούν οι αμερικανικές αρχές”, αναφέρει η αίτηση.

“Μακάρι να μην χρειαστεί η κυβέρνηση της Ελβετίας να προχωρήσει στην ασυνήθιστη κίνηση έκδοσης εντάλματος για την κατάσχεση των πληροφοριών, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη αν η IRS συνεχίσει να πιέζει την UBS να παραβιάσει τον Ελβετικό νόμο,” σύμφωνα με την αίτηση.

capital.gr

Opel: "Χρειαζόμαστε άμεσο deal"

Opel: "Χρειαζόμαστε άμεσο deal"


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Ο επικεφαλής της γερμανικής θυγατρικής της General Motors Corp (GM), Adam Opel GmbH, είπε ότι το ενδιαφέρον από διάφορους υποψήφιους επενδυτές είχε θετικές επιπτώσεις στην εταιρεία καθώς ενίσχυσε την διαπραγματευτική της δύναμη, ωστόσο δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την διαδικασία πώλησης.

“Χρειαζόμαστε μια συμφωνία άμεσα” τόνισε ο Hans Demant, σε έγγραφη επιστολή προς το προσωπικό με ημερομηνία 7 Ιουλίου, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ο Demant είπε ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις με τις Magna International Inc., Ripplewood Holdings, Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd. και Fiat SpA (F.MI).


capital.gr

Μ. Βρετανία: Κάμψη 0,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Halifax τον Ιούνιο

Μ. Βρετανία: Κάμψη 0,5% στο δείκτη τιμών κατοικιών Halifax τον Ιούνιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Μείωση εμφάνισαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η πτώση σε ετήσια βάση συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως ανέφερε η Lloyds Banking Group.

Σύμφωνα με την HBOS, η οποία πλέον ανήκει στη Lloyds, ο δείκτης Halifax για τις τιμές κατοικιών μειώθηκε τον Ιούνιο 0,5% από το Μάιο, ενώ ήταν κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σημειώνεται πως το Μάιο είχε καταγραφεί μείωση σε μηνιαίο επίπεδο 2,6% ενώ σε ετήσιο 16,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, οι τιμές διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις 157.713 στερλίνες.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε 0,5% σε μηνιαία βάση και 14,6% σε ετήσια.

Η Halifax ανέφερε ότι οι τιμές μειώθηκαν 1,9% για το διάστημα των τριών μηνών έως τον Ιούνιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί τη μικρότερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

“Τα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις πως ο ρυθμός της μείωσης των τιμών κατοικιών συρρικνώνεται”, όπως ανέφερε ο Martin Ellis, οικονομολόγος στον τομέα ακινήτων στην Halifax. “Οι οικονομικές βελτιώσεις για προσιτότητα, και τα χαμηλά επιτόκια έχουν τονώσει τη ζήτηση για ακίνητα. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μικρή ποσότητα των κατοικιών που είναι διαθέσιμες προς πώληση, ενίσχυσε τη σταθεροποίηση της δραστηριότητας και μείωσε το ρυθμό της υποχώρησης των τιμών τους τελευταίους μήνες”, συμπλήρωσε.


capital.gr
naftemporiki

Κίνα: Αποτυχία πώλησης ομολόγων $4,1 δισ.

Κίνα: Αποτυχία πώλησης ομολόγων $4,1 δισ.


Αποτυχημένη χαρακτηρίζεται η δημοπρασία ομολόγων του κινεζικού δημοσίου, ύψους 28 δισ. γουάν (4,1 δισ. δολαρίων), καθώς δεν «καλύφθηκε», λόγω των φόβων για την πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπ. Οικονομίας της Κίνας, τελικώς πωλήθηκαν ετήσια ομόλογα αξίας 27,5 δισ. γουάν, με επιτόκιο 1,06%.

«Η αποτυχία πώλησης του συνόλου των ομολόγων αποτελεί απόδειξη των φόβων των traders για την πορεία του πληθωρισμού. Η αποτυχία θα «αυξήσει» το αρνητικό κλίμα στις ομολογιακές αγορές», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Tang Guohui, αναλυτής ομολογιακών αγορών για την Industrial Securities στην Σαγκάη.

euro2day.gr

Olympic Air: Μόνο η ιστορία θα είναι κοινή με ΟΑ

Olympic Air: Μόνο η ιστορία θα είναι κοινή με ΟΑ


Τον σαφή διαχωρισμό της Olympic Air, δηλαδή της αεροπορικής εταιρείας του Ομίλου MIG που θα πετά από την 1η Οκτωβρίου του 2009, από την υφιστάμενη αεροπορική εταιρεία Ολυμπιακές Αερογραμμές που εκτελεί σήμερα, ως φορέας του ελληνικού δημοσίου, το πτητικό έργο, επεσήμανε χθες η MIG θέλοντας, προφανώς, να αποφύγει την σύνδεση της νέας εταιρείας με τα κακώς κείμενα της υπάρχουσας.

Με μία λιτή ανακοίνωση η Marfin Investment Group ενημέρωσε το κοινό ότι προχωρούν εντατικά οι προετοιμασίες για την έναρξη του πτητικού έργου από την Olympic Air, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει – υπενθυμίσει ότι η Olympic Air θα ξεκινήσει τις πτήσεις της από την 1η Οκτωβρίου 2009 και μέχρι τότε όλες οι πτήσεις εκτελούνται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Στην ανακοίνωση της MIG αναφέρονταν ακόμη ότι η Olympic Air εταιρεία του ομίλου της MIG θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό από την 1η Οκτωβρίου, με στόλο καινούργιων αεροσκαφών, δυναμικό πρόγραμμα πτήσεων, σύγχρονο σύστημα πωλήσεων και πάνω από όλα, με συνέπεια στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρει.

Ο διαχωρισμός της μελλοντικής από την υφιστάμενη εταιρεία κρίθηκε αναγκαίος προκειμένου προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στην λειτουργία τους οι Ολυμπιακές Αερογραμμές τα οποία τις περισσότερες φορές σχετίζονται με παροχή χαμηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επιβάτες της εταιρείες να μην στιγματίσουν την νέα εταιρεία η οποία δεν θα έχει σχέση με την υφιστάμενη σε κανένα επίπεδο.


Τις τελευταίες ημέρες πολλά είναι τα παράπονα επιβατών που αντιμετώπισαν όχι μόνο προβλήματα στις πτήσεις τους με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές αλλά αναζητώντας υπεύθυνο για να υποβάλλουν τα παράπονά τους και ενδεχομένως να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για μεγάλες καθυστερήσεις ήρθαν, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμέτωποι με την αδιαφορία νυν υπαλλήλων της ΟΑ.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν τουλάχιστον απαραίτητη ήταν μια κίνηση διαχωρισμού των δύο εταιρειών που λειτουργούν παράλληλα μεν, ανεξάρτητα δε.

Σκοπός της διοικητικής ομάδας της Olympic Air είναι η δημιουργία μίας αεροπορικής εταιρείας που θα υποστηρίζει μια νέα φιλοσοφία αντιμετώπισης του επιβάτη παρέχοντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

H Olympic Air από την 1η Οκτωβρίου θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό με ένα σύγχρονο στόλο αεροσκαφών η συγκρότηση του οποίου προχωρά ήδη. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο η νέα εταιρεία θα επιχειρεί αρχικώς με 32 αεροσκάφη. Ήδη προ ημερών ανακοινώθηκε ότι θυγατρική εταιρεία της MIG υπέγραψε συμφωνία παραγγελίας για 8 καινούργια αεροσκάφη Q400, στα οποία περιλαμβάνονται τέσσερα Q400NextGen, αξίας 224 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαίωμα αγοράς 8 επιπλέον αεροσκαφών Q400NextGen. Παράλληλα μέσα στον Αύγουστο αναμένεται ότι θα παραληφθούν 10 συνολικά αεροπλάνα τύπου A319 και A320.

Να σημειώσουμε τέλος ότι από την 30η Ιουνίου έχει ξεκινήσει να λειτουργεί υπό τον έλεγχο της MIG η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, η Οlympic Ηandling, η πρώτη εταιρεία από ολόκληρο τον όμιλο ΟΑ που πέρασε στο έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη. Η επιτυχής, πάρα τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν, λειτουργία της Οlympic Ηandling υπό την MIG θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας καθώς από πλευράς αριθμού προσωπικού, η επίγεια εξυπηρέτηση με 2.100 άτομα είναι σχεδόν το ήμισυ του νέου σχήματος.

euro2day.gr

Νέα πτώση για το πετρέλαιο

Νέα πτώση για το πετρέλαιο



Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν διαρκώς οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, διαπραγματευόμενες πλέον κάτω από τα 63 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης σε «μαύρο χρυσό».

Στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε κατά 63 σεντς στα 62,30 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε επίσης κατά 58 σεντς στα 62,65 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν μειωθεί αντίστοιχα κατά 10 και 11 δολάρια το βαρέλι από τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία διαπραγματεύονταν πάνω από τα 73 δολάρια.

capital.gr

Μετοχές: Τα ...σουξέ του Ιουλίου

Μετοχές: Τα ...σουξέ του Ιουλίου



Με κατοχύρωση θέσεών τους σε τραπεζικές μετοχές και με μετακύλιση ρευστότητας σε εναλλακτικούς τίτλους του FTSE/ASE-20 και σε επιλεγμένους από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση σχεδιάζουν οι παίκτες να αντιμετωπίσουν τον... πονηρό Ιούλιο.

Μήνας που ξεκινάει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής (θα αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ), της Γενικής (στα 175,7 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η ΑΜΚ) και θα συνεχίσει με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των όποιων επενδυτικών κινήσεων. Η αποκοπή του δικαιώματος από τη μετοχή της Εθνικής και η διακύμανση που θα ακολουθήσει ο ίδιος ο τίτλος, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου οι θέσεις των «πωλητών», εκτιμάται πως θα καθορίσουν την τάση της αγοράς.

Είναι κοινό μυστικό πως από τις αρχές Ιουνίου (οπότε και επανήλθε το μέτρο των ανοιχτών πωλήσεων) το σύνολο των τραπεζικών μετοχών βρίσκεται υπό συνεχή πίεση. «Δανεισμένες μετοχές» και υψηλές θέσεις πώλησης σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) τόσο του FTSE/ASE-20 όσο και τραπεζικών τίτλων κράτησαν χαμηλά τον κλάδο αλλά και τον «εικοσάρη».

Είναι ενδεικτικό ότι στη μετοχή της Eurobank, η οποία είχε τον Ιούνιο τον υψηλότερο μέσο όρο ανοιχτών πωλήσεων επί του συνόλου των συναλλαγών (περίπου 30% - 32%), το σύνολο των δανεισμών μετοχών προσέγγισε τα 4 εκατ. τεμάχια, για να φτάσει συνολικά τα 14 και πλέον για τις έξι μεγάλες τράπεζες (όπως αναφέρεται και σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου στο euro2day.gr για την Εθνική και το στοίχημα του Ιουλίου).


Το «στοίχημα» της Εθνικής

Το ότι τις τελευταίες 2-3 ημέρες έχει αυξηθεί κατακόρυφα η... ζήτηση για δανεισμό τίτλων της Εθνικής και η λήψη θέσεων πώλησης στην αγορά παραγώγων αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο.

Από την άλλη, το σύνολο των ξένων οίκων που συμμετέχουν ή υποστηρίζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα το εγχείρημα της Εθνικής έχει λάβει θετική έως υπερθετική θέση για τον όμιλο. Από τη Citigroup, που έχει θέση στην Εθνική και θα συμμετάσχει στην αύξηση, τη Merrill Lynch, η οποία είναι συνεργάτης και εκ των αναδόχων, μέχρι την HSBC που στην τελευταία έκθεσή της (1/7) στάζει... μέλι για τον ελληνικό όμιλο, σύμπαντες οι ξένοι οίκοι στηρίζουν τη διαδικασία.

Στην πλειονότητά τους φέρεται να είναι οι βασικότεροι αγοραστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς υπολογίζεται πως είτε άμεσα είτε για λογαριασμό τελικών πελατών τους έχουν μαζέψει περισσότερα από 12 εκατομμύρια μετοχές (από τις 17/6 όπου έχουν μετρηθεί συναλλαγές 18,6 εκατ. τεμαχίων).

Με αυτόν τον τρόπο εξισορροπείται η πίεση που ασκείται από τους πωλητές, με την τιμή της μετοχής να παραμένει σταθερά πάνω από τα 17 ευρώ από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου.

Ενημερωμένες τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η διοίκηση του ομίλου έχει εύλογο συμφέρον από τη συντήρηση της μετοχής σε επίπεδα που θα καθιστούν ελκυστική τη συμμετοχή κυρίως των ξένων στην αύξηση. Δεδομένου ότι η τιμή έχει οριστεί στα 11,3 ευρώ (με αναλογία δύο νέες σε κάθε εννέα παλαιές) θετική απόκλιση της τάξης του 35% - 50% θεωρείται πως θα λειτουργήσει ενισχυτικά στη διαδικασία.

Η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2006 και είχε σταθεί αφορμή για τη σημαντική πίεση του τραπεζικού κλάδου και για τη διόρθωση της τιμής που είχε ακολουθήσει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η τωρινή διαδικασία έχει πολλά κοινά σημεία με αυτήν του 2006 και ετοιμάζονται ανάλογα.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως ο τότε λόγος της αύξησης (Finansbank) ανήκει πλέον στον όμιλο και μάλιστα επηρεάζει (μέχρι τώρα) θετικά τα μεγέθη της Εθνικής. Απεναντίας, υποστηρίζουν πως η Εθνική θα βγει από αυτό το εγχείρημα ενισχυμένη σε σχέση με τους άλλους ομίλους και αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στην τιμή της μετοχής μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Και οι άλλες δυνάμεις...

Όμως όλη αυτή η αβεβαιότητα και οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία της Εθνικής και του τραπεζικού κλάδου γενικότερα μέσα στον Ιούλιο φαίνεται πως... διώχνουν ορισμένα κεφάλαια, τα οποία στρέφονται σε αναζήτηση άλλων μετοχικών θέσεων. Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας, και μάλιστα οι υπεραξίες (που προέκυψαν την περίοδο του τρίμηνου ράλι), έχει ρευστοποιηθεί και έχει κατοχυρωθεί μένοντας εκτός αγοράς.

Κάποια κεφάλαια ωστόσο συνεχίζουν να ενισχύουν τη συμμετοχή που διατηρούν από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ρευστότητα εισέρρευσε τις προηγούμενες 2 - 4 συνεδριάσεις στον τίτλο του ΟΤΕ. Μάλιστα, η διόρθωση της μετοχής πιο κάτω από τα 11 ευρώ φέρεται να προσέλκυσε βραχυμεσοπρόθεσμα κεφάλαια.

Τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την BP), της Motor Oil, του Μυτιληναίου, της Coca Cola, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και του Τιτάνα.

Την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η εισροή κεφαλαίων και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE MID 40, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν... αντίβαρο στις τράπεζες και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη (υπεύθυνο ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), η μετοχή της Frigoglass είχε σημαντική άνοδο κατά 24% τον Ιούνιο, ενώ οι τοποθετήσεις κεφαλαίων συνεχίζονταν μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε στη μετοχή της J&P Άβαξ (19% τον Ιούνιο), με την αγορά να προεξοφλεί διάθεση μειοψηφικού πακέτου σε αποτίμηση υψηλότερη της τρέχουσας των 270 εκατ. ευρώ. Ρευστότητα συνεχίζεται να εισρέει στη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ παρά το 18% στο οποίο ενισχύθηκε τον Ιούνιο και στον τίτλο των ΚΑΕ (13% τον Ιούνιο).

Ξεχωριστή θεωρείται η περίπτωση της ΕΥΑΘ, μετά την ένταξη της μετοχής από τη Morgan Stanley στον διεθνή δείκτη MSCI Small Cap, την προωθούμενη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου από την κυβέρνηση και το ισχυρό ενδιαφέρον των ισχυρών ομίλων GdF-Suez, Lamda Development και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ρευστότητα διοχετεύεται είτε βραχυπρόθεσμα είτε με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα στη μετοχή της Βωβός (κίνηση που στηρίζεται και από τις τράπεζες με τις οποίες έχει έλθει σε καταρχήν συμφωνία η εισηγμένη), με αποτέλεσμα να έχει απόδοση 12% τον Ιούνιο. Αγορές και από τους βασικούς μετόχους γίνονται και στους τίτλους της Aegean (5,7%), του Fourlis (όπου φέρεται να ενισχύεται η θέση της Mitica Holdings), της ΜΕΤΚΑ (μετά μάλιστα την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Συρία, προϋπολογισμού 651 εκατ. ευρώ), των Σωληνουργείων Κορίνθου (η μόνη κερδοφόρος θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο πρώτο τρίμηνο), της Alapis και της Forthnet με αφορμή τα σενάρια για συζητήσεις της εισηγμένης με υποψήφιους αγοραστές, που δεν ευοδώθηκαν.

euro2day.gr

Τα μυστικά της Goldman Sachs

Τα μυστικά της Goldman Sachs


Πρόβλεψη: Η υπόθεση με το κλεμμένο λογισμικό της Goldman Sachs θα αμαυρώσει περισσότερο την εικόνα της απ΄ ότι θα επηρεάσει τα κέρδη της. Επίσης, θα διασκεδάσει όσους δε δουλεύουν εκεί ή δεν έχουν μετοχές της εταιρείας.

Στην περίπτωση που δεν έχετε δει τα πρωτοσέλιδα, ένας πρώην “μάγος” των υπολογιστών της Goldman και Ρώσος μετανάστης συνελήφθη από ομάδα πρακτόρων του FBI στο αεροδρόμιο του Newark στις 3 Ιουλίου. O Sergei Aleynikov κατηγορήθηκε πως έκλεψε και έστειλε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μυστικούς κωδικούς για υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιεί η εταιρεία για αυτοματοποιημένες συναλλαγές μετοχών και χρηματιστηριακών προϊόντων.

“Οι συναλλαγές που έγιναν... τυπικά φέρνουν στην εταιρεία κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο” σύμφωνα με αναφορά του ειδικού πράκτορα του FBI Michael G. McSwain. Η εταιρεία πιστεύει, λέει η αναφορά, πως αν τα προγράμματα καταλήξουν στα χέρια ανταγωνιστών της, η ικανότητά της να βγάζει κέρδη από τις στρατηγικές θα "μειώνονταν δραματικά."

Ο Aleynikov είπε στον πράκτορα του FBI πως δε διένειμε τα προγράμματα και πως τα είχε αντιγράψει κατά λάθος, ενώ συνέλεγε λογισμικό ανοιχτής πηγής (open source) πριν εγκαταλείψει τη δουλειά του στην εταιρεία.

Ένας από τους προϊσταμένους του Aleynikov είπε πως ο Ρώσος έφευγε για μια εταιρεία που ασχολούνταν με παρόμοιες συναλλαγές, όπου θα έβγαζε τρεις φορές τον ετήσιο μισθό που έπαιρνε από τη Goldman Sachs, ο οποίος ήταν 400.000 δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά.

Η σύλληψη αναφέρθηκε πρώτη φορά στις 5 Ιουνίου από τον αρθρογράφο του Reuters Matthew Goldstein. “Προσπάθησε κάποιος να κλέψει τη μυστική σάλτσα της Goldman Sachs;” αναρωτήθηκε.

Η ιστορία του γρήγορα προσέλκυσε πολύ ενδιαφέρον στο ίντερνετ, αν και δε φαίνεται να έχει χτυπήσει τη μετοχή. Η ιστορία περιλαμβάνει δηλώσεις από τη γυναίκα του Aleynikov και το δικηγόρο του πως ο φυλακισμένος είναι αθώος. (Γνωστοποίηση: ο Goldstein και εγώ γράψαμε πολλά ρεπορτάζ μαζί πριν φύγει από το BusinessWeek για το Reuters.)

Ένας εκπρόσωπος τύπου της Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη ή να πει κάτι για το πόσο σημαντικό ήταν για την εταιρεία το κλεμμένο λογισμικό.

Τώρα, μπορεί να σκεφτείτε πως μια εταιρεία της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο θα έπρεπε να είναι πιο αποκαλυπτική για μια παραβίαση ασφαλείας που συνέβη σε δομικούς της τομείς.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια, ύστερα απ΄ όταν ένας πράκτορας του FBI είπε σε ένα δικαστικό έγγραφο πως “κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων” κινδυνεύουν. Αλλά η Goldman δεν πιστεύει πως προς το παρόν πρέπει να απαντήσει στους επενδυτές της σ΄ αυτή την περίπτωση.

Ίσως η Goldman δεν μιλάει γιατί η κλοπή δεν είναι αρκετά μεγάλη για να είναι “ουσιώδης”, αν και σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο πρέπει να γνωστοποιηθεί.

Τεχνικά, αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Ούτως ή άλλως, ο πράκτορας του FBI μίλησε για “εκατομμύρια” ενώ τα έσοδα της Goldman Sachs από τις συναλλαγές είναι δισεκατομμύρια –πιο συγκεκριμένα, 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, συναλλάγματα και εμπορεύματα και άλλο 1 δισ. δολάρια σε μετοχές το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο πράκτορας περιγράφει τα προγράμματα ως “αυτοματοποιημένα για συναλλαγές υψηλών όγκων.”

Αυτό ακούγεται σαν το είδος των συναλλαγών που γίνονται ηλεκτρονικά για μετοχές και προϊόντα σε αντίθεση με τις μεγάλες συμφωνίες για παράγωγα και μεγάλα πακέτα μετοχών και ομολόγων που διαπραγματεύονται.

Αυτές είναι οι συμφωνίες απ΄ όπου η Goldman Sachs βγάζει τα περισσότερα κέρδη της επί των συναλλαγών – αλλά η Goldman δε θα το επιβεβαιώσει.

Αν τελικά η παραβίαση δεν ήταν η σημαντική, η Goldman θα έπρεπε να το πει, ορθά και κοφτά. Τότε η ιστορία θα μπορούσε να μετακυλιστεί σε θέματα όπως οι κίνδυνοι του να κατεβάζει κάποιος αρχεία από τον υπολογιστή του ενώ αλλάζει δουλειές. Αλλά η Goldman Sachs, με το να μη λέει τίποτα, αφήνει γόνιμο έδαφος για εικασίες. Σωστά ή άδικα, το όνομα της Goldman Sachs πιθανόν να έρχεται πρώτο στο Google σε αναζητήσεις για διεθνή κατασκοπία, Ρώσικες συνωμοσίες και απειλές ασφαλείας για υπολογιστές.

capital.gr

Today's Calendar (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy
Share |