Thursday, January 22, 2009

Οριακή ανοδος για το αργό παρά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Οριακή ανοδος για το αργό παρά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Παρά τη θεαματική ανοδο στα αποθέματα αργού της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες το αργό κατά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το αργό κατάφερε να κάνει την μεγάλη «ανατροπή» και να κλείσει με οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα, κατά 6,1 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 16/1, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA) τα αποθέματα αργού διαμορφώθηκαν στα 332,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανέμεναν αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.

Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού γύρισε σε αρνητικό έδαφος, όπου και παρέμεινε μέχρι και λιγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, το αργό σταμάτησε στα 43,67 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο 12 cents. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά η πτώση είχε αγγίξει ακόμα και το 10%. Η κατανάλωση του αργού και των προϊόντων του την εβδομάδα που μας πέρασε υποχώρησε κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 3,2% και στα 43,60 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.

Η Νο1 χώρα πετρελαϊκών εξαγωγών, η Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα παραγωγής που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Chakib Khelil. Πρόκειται μάλιστα να προχωρήσει στη μείωση πριν από τις 15 Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ

REPORTER.GR

Toyota: Περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας

Toyota: Περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας

Σε περικοπές 1.000 θέσεων εργασίας στη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινάει το 2009 η Toyota Motor. Η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις της παραγωγής της στις παραπάνω χώρες, αφού οι πωλήσεις, σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ακολουθούσαν φθίνουσα πορεία.

REPORTER.GR

Παραιτείται από την BoA ο John Thain

Παραιτείται από την BoA ο John Thain

Συμφώνησε να παραιτηθεί από την Bank of America ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Merrill Lynch, John Thain, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας. Ο Thain, που ήταν αυτός που διαπραγματεύθηκε το Σεπτέμβριο την εξαγορά της Merrill από Bank of America CEO, πήρε την παραπάνω απόφαση μετά από συνάντηση με τον CEO της τελευταίας, Kenneth Lewis σήμερα το πρωί. Ο υπεύθυνος μετόχων Tom Montag θα αποχωρήσει επίσης από την εταιρία.

Ο Thain αναγκάστηκε να προχωρήσει στην παραίτησή του μετά τις αναπάντεχες ζημιές ύψους 15,4 δις. δολαρίων και την εξαγορά της από την Bank of America. Φέτος είχε δαπανήσει 1,2 δις. δολάρια για να ξαναδιακοσμήσει το γραφείο του στη Νέα Υόρκη.


REPORTER.GR

ΔΝΤ: Σε επίπεδα ΙΙ Παγκ. Πολέμου η ανάπτυξη της Γερμανίας

ΔΝΤ: Σε επίπεδα ΙΙ Παγκ. Πολέμου η ανάπτυξη της Γερμανίας


Τη χειρότερη ανάπτυξη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου θα έχει η Γερμανία το 2009, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να κυμανθεί στο 2,5%, εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που δέχεται από την παγκόσμια οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση.Επιπλέον, το ΔΝΤ αποδίδει την μείωση της γερμανικής ανάπτυξης και στην δραματική πτώση της παγκόσμιας και της εγχώριας ζήτησης, γεγονός που θα πλήξει σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη της. Σημειώνεται ότι από τη μεριά της η Γερμανία αναμένει την οικονομική ανάπτυξη στο 2,25%, ενώ το 2008, η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,3%.

REPORTER.GR

Δόθηκε το πρώτο ΟΚ για την υποψηφιότητα Geithner

Δόθηκε το πρώτο ΟΚ για την υποψηφιότητα Geithner

Μια ανάσα μακριά από τη θέση του νέου Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον ο Timothy Geithner. Πριν από λίγο η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας ενέκρινε την υποψηφιότητά του με ψήφους 18 υπέρ έναντι 5 κατά. Οι Δημοκρατικοί ομόφωνα υποστήριξαν την υποψηφιότητα, αλλά πολλοί από τους Ρεπουμπλικανούς υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να τον ψηφίσουν εξαιτίας λαθών που είχαν εντοπίσει στο πρόγραμμα επιστροφής φόρων.

Η υποψηφιότητά του μένει πλέον να εξεταστεί από το σύνολο της Γερουσίας, όπου αναμένεται όμως να εξασφαλίσει εύκολα την έγκρισή της.

REPORTER.GR

Παραδέχθηκε φοροδιαφυγή ο πρώην διοικητής της Deutsche Post

Παραδέχθηκε φοροδιαφυγή ο πρώην διοικητής της Deutsche Post

Το αδίκημα της φοροδιαφυγής παραδέχθηκε ότι διέπραξε ο πρώην διοικητής της εταιρίας Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, ο πιο διάσημος από εκατοντάδες Γερμανούς φοροφυγάδες. Ο Zumwinkel παραδέχθηκε την κατηγορία απόκρυψης 970.000 ευρώ στο πριγκηπάτο του Λιχτενστάιν, λέγοντας σήμερα πρώτη μέρα της δίκης του στο Bochum της Γερμανίας ότι μετανιώνει ειλικρινά για τις πράξεις του και πως πλέον έχει πληρώσει όλους τους φόρους που όφειλε. Το δικαστήριο θα δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία του στις 26 Ιανουαρίου.

«Έχω σκεφτεί πολύ τις πράξεις μου από τότε που δημοσιοποιήθηκαν», επεσήμανε. «Δεν ξέρω πλέον γιατί είχα ενεργήσει έτσι, ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου.»

REPORTER.GR

Πτώση 6% για το αργό μετά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Πτώση 6% για το αργό μετά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα

Κατά 6,1 εκατ. βαρέλια αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 16/1, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA) τα αποθέματα αργού διαμορφώθηκαν στα 332,7 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανέμεναν αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.Μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων, η τιμή του αργού γύρισε σε αρνητικό έδαφος, και συγκεκριμένα στα 40,92 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 6%.

Σημειώνεται ότι η Νο1 χώρα πετρελαϊκών εξαγωγών, η Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα παραγωγής που έχει θέσει ο ΟΠΕΚ, προκειμένου να ενισχύσει τις τιμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Chakib Khelil. Πρόκειται μάλιστα να προχωρήσει στη μείωση πριν από τις 15 Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ.

REPORTER.GR

2 στους 3 δυσκολεύονται να πληρώσουν

2 στους 3 δυσκολεύονται να πληρώσουν


Οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι πλέον αισθητές στα πορτοφόλια των Kυπρίων, που δηλώνουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 70 που πραγματοποιήθηκε το Φθινόπωρο του 2008 και τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σήμερα, δύο στους τρεις κύπριους δυσκολεύονται να πληρώσουν τους οικονομικούς τους λογαριασμούς τέλος του μήνα. Συνολικά, 67% των πολιτών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώνουν όλους τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Από αυτούς το 33% τείνουν να συμφωνήσουν ότι δυσκολεύονται και το 34% συμφωνούν απόλυτα.

Από την τελευταία φορά που τέθηκε αυτό το ερώτημα, την Άνοιξη του 2008, τα ποσοστά αυτών που δεν πιστεύουν ότι δυσκολεύονται σημείωσαν πτώση 10% ενώ αυτών που πιστεύουν το αντίθετο άνοδο της τάξης του 9%. Στην Ε.Ε.27 η πλειοψηφία (51%) δηλώνει ότι δεν δυσκολεύεται, ενώ το 46% ότι δυσκολεύεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αγοραστική τους δύναμη, το 78% των Κυπρίων πιστεύουν ότι αυτή μειώθηκε. Αυτό είναι το ψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην ΕΕ27.

Τα μηνύματα της έκθεσης είναι ότι ο Κύπριος πολίτης νιώθει ότι επηρεάζεται από την οικονομική κρίση παγκόσμια, ανησυχεί για το μέλλον τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρώπης. Φαίνεται, επίσης, μια κάμψη ανάμεσα στην κοινή γνώμη για το όφελος και πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ.

Παρά τη γενικότερη ικανοποίηση τους, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων (78%) δεν είναι ικανοποιημένη από το κόστος διαβίωσης στην Κύπρο. Ιδιαίτερες αναφορές γίνονται για το κόστος ενέργειας, στέγασης και υγείας.

Το 88% των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δυσαρεστημένοι με τις τιμές για την ενέργεια.

Δεύτεροι πιο δυσαρεστημένοι είναι οι Κύπριοι στο σύνολο της ΕΕ27 σε σχέση με τις τιμές για στέγη (93%).

Έξι στους δέκα Κύπριους (60%) είναι ικανοποιημένοι με την πρόνοια υγείας στην Κύπρο και μόλις το 8% θεωρεί ότι οι πρόνοια υγείας είναι πολύ κακή στην Κύπρο.

Δυσαρεστημένοι είναι οι Kύπριοι και με το Kυπριακό Kράτος Προνοίας. Μόλις ένας στους τρεις Κύπριους (33%) βρίσκει καλή την παροχή συντάξεων, ενώ μια μικρή πλειοψηφία των Κυπρίων (47%) δηλώνει δυσαρέσκεια σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανισότητες και η πενία στην Κύπρο, ενώ το 43% είναι ικανοποιημένο.

Σε ερώτηση στην οποία συγκρίνεται η ποιότητα ζωής στην Κύπρο με το μέσο όρο της ΕΕ27, το 76% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι καλύτερη, χαρακτηριστικό της εκτίμησης των Κυπρίων για τον τρόπο ζωής στην Κύπρο, αναφέρει η έρευνα. Μόλις 17% απάντησε ότι είναι χειρότερη.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, 85%, είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά (35% πολύ ικανοποιημένοι και 50% σχετικά ικανοποιημένοι).

Η πλειοψηφία των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (53%) θεωρούν ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι καλή, ενώ οι περισσότεροι πολίτες που διαμένουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δηµοκρατίας δεν αναμένουν αλλαγές µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες όσον αφορά την προσωπική τους κατάσταση.

Μόλις το 8% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 45% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει.

Οι πολίτες στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δηµοκρατίας στην πλειοψηφία τους εξακολουθούν να εµπιστεύονται τους βασικούς θεσµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διακυμάνσεις από το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο που κυμαίνονται από -9% μέχρι -15% στην εμπιστοσύνη για τα θεσμικά όργανα.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε στις περιοχές που είναι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και στα κατεχόμενα, με συμμετοχή ατόμων σε αστικές και αγροτικές περιοχές, ηλικίας 15 χρονών και άνω και διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2008.

Στις ελεύθερες περιοχές, το μέγεθος δείγματος ήταν 503 άτομα. Στα ΜΜΕ κυριαρχούσαν την περίοδο αυτή οι διαβεβαιώσεις της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών για τη στιβαρότητα της κυπριακής οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και το ψηλό κόστος ηλεκτρισμού στην Κύπρου, πάλι σε σχέση με την οικονομική κρίση.

STOCKWATCH.COM.CY

Τρ. Κύπρου: Ανακοίνωση για έκθεση Deutsche Bank

Τρ. Κύπρου: Ανακοίνωση για έκθεση Deutsche Bank


Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται στην έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες που δημοσιεύτηκε χτες 21 Ιανουαρίου 2009 και εκφράζει την έκπληξή της για τις ανακρίβειες και τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο έγιναν οι διάφορες υποθέσεις και παραδοχές όσον αφορά τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της Τράπεζας.

Για την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού και των επενδυτών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Τράπεζα Κύπρου θα ανακοινώσει ενωρίτερα τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009. Τα τελικά ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος και οι στόχοι για το 2009 θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009.

Με τις πιο πάνω επικείμενες ανακοινώσεις η Τράπεζα Κύπρου θα δώσει τις δέουσες πληροφορίες και θα αναλύσει τους στόχους και τη στρατηγική της για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
336.02 ( -2.18%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
973.56 ( -2.34%)

Όγκος: € 3,708,029

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1671.12 ( -1.86%)

FTSE®/Χ.Α. 20
855.92 ( -2.46%)

===================

FTSE 100 INDEX 4,052.23 -7.65 -0.19%
CAC 40 INDEX 2,869.62 -35.95 -1.24%
DAX INDEX 4,219.42 -41.73 -0.98%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,122.80 -105.30 -1.28%
S&P 500 INDEX 827.50 -12.74 -1.52%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,465.49 -41.58 -2.76%

ΗΠΑ: Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι ενάρξεις νέων κατοικιών

ΗΠΑ: Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι ενάρξεις νέων κατοικιών


Συνεχίζεται να επιδεινώνεται η εικόνα στην αμερικανική στεγαστική αγορά, με τις κατασκευές νέων κατοικιών να σημειώνουν βουτιά άνω του 15% τον Δεκέμβριο για να διαμορφωθούν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 550.000, ήτοι σε νέα ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι άδειες για ανεξάρτητες κατοικίες (single-family) υποχώρησαν 12,3% στο ιστορικό χαμηλό των 363.000 τον Δεκέμβριο, ενώ οι συνολικές άδειες περιλαμβανόμενων των διαμερισμάτων υποχώρησαν 10,7% στις 549.000, που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Τα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που, σε δημοσκόπηση του MarketWatch, έκαναν λόγο για μικρότερη μείωση στις 600.000 περίπου. Από τον Ιούνιο, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημειώνουν βουτιά 49%.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Στις 589 χιλ.οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 550 χιλ)

ΗΠΑ: Στις 589 χιλ.οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 550 χιλ)


Κατά 62.000 στις 589.000 ενισχύθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για υψηλό 26 ετών, καθώς το κύμα των απολύσεων που σημειώθηκε στις ΗΠΑ οδήγησε μεγάλο αριθμό απολυμένων να αναζητήσουν κυβερνητική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δεν ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 550.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

CAPITAL.GR

Intel: ''Λουκέτο'' σε πέντε μονάδες - 6.000 απολύσεις

Intel: ''Λουκέτο'' σε πέντε μονάδες - 6.000 απολύσεις

Στο κλείσιμο πέντε παλαιών μονάδων της που απασχολούν περί τους 6.000 εργαζόμενους έως το τέλος του 2009 προσανατολίζεται η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών που έχει έρθει αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και τελευταία μονάδα της στη Silicon Valley.Η Intel θα κλείσει της μονάδες κοντά στην έδρα της στην Santa Clara της Καλιφόρνια, στο Ορεγκον, στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Σε ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται ότι σε ορισμένους από τους εργαζόμενους θα γίνουν προτάσεις απασχόλησης σε άλλες μονάδες της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας της κατά 90% στο τέταρτο τρίμηνο.

Στις αρχές του μήνα η Intel είχε δηλώσει ότι οι 20.000 μειώσεις θέσεων εργασίας που έχουν γίνει από το 2006 θα τη βοηθήσουν να βγει από την κρίση. Στο τρίτο τρίμηνο η εταιρεία απασχολούσε 83.500 εργαζόμενους.


REPORTER.GR

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Fiat - Στο -20% η μετοχή

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Fiat - Στο -20% η μετοχή

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Fiat, η οποία έφτασε σε limit-down, αγγίζοντας το -20%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα κονσόρτιουμ τραπεζών, για εξασφάλιση πίστωσης ύψους 5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας La Repubblica, η Fiat μελετά το ενδεχόμενο συγχώνευσης της με τη γαλλική PSA. Υπενθυμίζεται ότι η Fiat έχει ήδη συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό 35% στην Chrysler.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγο αποτελέσματα τριμήνου. Τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 163 εκατ. ευρώ, και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 157 εκατ. ευρώ.

REPORTER.GR

Απογοήτευσαν τα κέρδη της Nokia-Πτώση 69%

Απογοήτευσαν τα κέρδη της Nokia-Πτώση 69%

(b>upd) Πτώση κατά 69% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη τριμήνου της Nokia, και διαμορφώθηκαν στα 576 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή από 1,84 δισ. ευρώ ή 0,47 λεπτά ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του μερίσματός της για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ετών και προβλέπει κάμψη 10% στις βιομηχανικές πωλήσεις. Ο κύκλος εργασιών της Nokia σημείωσε πτώση κατά 19% και διαμορφώθηκε στα 12,66 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα της εταιρείας απογοήτευσαν τους αναλυτές που ανέμεναν κέρδη 0,22 ευρώ ανά μετοχή και πωλήσεις 13 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή σημείωσαν πτώση κατά 46% στα 0,26 ευρώ ανά μετοχή.

Ο αριθμός των τηλεφώνων που πουλήθηκαν στο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 15% στα 113,1 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Nokia εκτιμά ότι το μερίδιό της στην αγορά συρρικνώθηκε στο 37% από 38% το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα διατηρήσει το μέριδιό της στο 37% και στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης

Η Nokia πρότεινε μείωση του μερίσματός της για το 2008 στα 40 από τα 53 σεντ που ήταν την προηγούμενη χρονιά, η πρώτη μείωση στην οποία προχωρά από το 2001.

REPORTER.GR

Ευρωζώνη: Κάμψη - ρεκόρ των βιομηχανικών παραγγελιών Νοεμβρίου

Ευρωζώνη: Κάμψη - ρεκόρ των βιομηχανικών παραγγελιών Νοεμβρίου


Oι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4,5% σε μηνιαία βάση και κατά 26,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία.
Πτώση – ρεκόρ κατέγραψαν σε ετήσια βάση, το Νοέμβριο, οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία βυθίζεται στην ύφεση η περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 4,5% σε μηνιαία βάση και κατά 26,2% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία.

Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωσή τους κατά 4,8% και 18,8%, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας ενισχύουν τις προβλέψεις πως η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο (0,2%).

NAFTEMPORIKI

KBC: «Σανίδα» σωτηρίας δύο δισ. € από το κράτος

KBC: «Σανίδα» σωτηρίας δύο δισ. € από το κράτος

«Ένεση» ρευστότητας ύψους δύο δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε πως θα λάβει από τη φλαμανδική κυβέρνηση η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία του Βελγίου, KBC Group, προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της έπειτα από ετήσιες ζημιές περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της βελγικής εταιρείας εκτινάχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έως 47%, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κρατικά κεφάλαια θα τη βοηθήσουν να διατηρήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στην τραπεζική της μονάδα στο 8%.

Η «ένεση» ρευστότητας έρχεται έπειτα από έναν δεύτερο γύρο οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες, στον οποίο προχώρησαν αυτή την εβδομάδα η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση, καθώς οι αρχικές τους προσπάθειες δεν κατάφεραν να ενισχύουν τον δανεισμό.

Στις 9:48 (τοπική ώρα), η μετοχή της KBC ενισχυόταν κατά 45% στα 10,88 ευρώ, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 3,8 δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Συγχώνευση με την PSA μελετά η Fiat;

Συγχώνευση με την PSA μελετά η Fiat;

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Fiat με τη γαλλική PSA μελετούν η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία – η οποία έχει ήδη συμφωνήσει να αποκτήσει ποσοστό 35% στην Chrysler – και η οικογένεια Ανιέλι, ο βασικός της μέτοχος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica.

«Πριν ακόμη καταλήξουν στην προκαταρτική συμφωνία με έναν από τους τρεις μεγάλους του Ντιτρόιτ, ο Σέρτζιο Μαρκιόνε και η οικογένεια Ανιέλι μελετούσαν ήδη μία συνεργασία, της οποίας τελικός στόχος θα ήταν μία συγχώνευση με την Peugeot-Citroen», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα επικαλούμενη εταιρικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό το φως της προσέγγισης με τους Γάλλους, η Fiat θα δουλέψει για μία αύξηση κεφαλαίου ύψους δύο δισ. ευρώ, η οποία προβλέπει την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές.

Στο μεταξύ, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore γράφει σήμερα ότι ο ιταλικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα κονσόρτιουμ τραπεζών, για εξασφάλιση πίστωσης ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση της συγχώνευσης.

Ο εκπρόσωπος της Fiat αρνήθηκε να σχολιάσει τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,051.74 150.10 1.90%
HANG SENG INDEX 12,657.99 74.36 0.59%
CSI 300 INDEX 2,044.55 22.84 1.13%

Παρουσίαση του πλήρους βάθους στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ

Παρουσίαση του πλήρους βάθους στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ


Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) πληροφορεί το επενδυτικό κοινό ότι μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει, θα παρέχει μέσω μίας νέας έκδοσης του λογισμικού διαπραγμάτευσης εισηγμένων αξιών που εισάγεται ταυτόχρονα με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ στις 2 Φεβρουαρίου 2009, μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα παρουσίασης του πλήρους «βάθους» των εντολών που καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σύμφωνα με την Παράγραφο 2.7.3 των Κανόνων Συναλλαγών ΚΔΠ 409/2006 ως έχουν τροποποιηθεί, το Συμβούλιο του ΧΑΚ έχει αποφασίσει ότι θα παρέχεται το πλήρες σύνολο των εντολών, τόσο στην πλευρά της αγοράς όσο και της πώλησης, ανά τιμή κάθε εισηγμένου τίτλου που διαπραγματεύεται. Σημειώνεται ότι στο παρόν στάδιο παρουσιάζονται τα 5 (πέντε) καλύτερα επίπεδα τιμών.

Αυτή η πληροφόρηση θα είναι διαθέσιμη στο επενδυτικό κοινό τόσο μέσω των Μελών του ΧΑΚ, όσο και μέσω των Οργανισμών Παροχής Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης (Data Vendors) που λαμβάνουν τη χρηματιστηριακή πληροφόρηση του ΧΑΚ.

STOCKWATCH.COM.CY

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά ο Ομπάμα!

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά ο Ομπάμα!


Κι όμως, η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν τέλεια. Η τυπικότητα που επιβάλει η περίσταση ανάγκασε χθες τον Μπαράκ Ομπάμα να ορκιστεί για δεύτερη φορά!

Η ανακολουθία σε μια από τις λέξεις του όρκου που έδωσε στην επίσημη τελετή ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε αιτία για να επαναληφθεί η διαδικασία. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς διάβασε τον όρκο ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο Ομπάμα αντιμετώπισε το «λάθος» μ' ένα πλατύ χαμόγελο.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ο Ομπάμα ορκίστηκε για δεύτερη φορά "προληπτικά" και από "υπερβολική τυπικότητα" επειδή κατά την πρώτη ορκωμοσία ο δικαστής Ρόμπερτς έκανε λάθος σε μία λέξη».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, επικαλούμενος τον δικηγόρο του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι διαβάστηκε σωστά την Τρίτη αλλά ο όρκος εμφανίζεται στο ίδιο το Σύνταγμα και, από υπερβολική τυπικότητα, επειδή δεν υπήρχε ακολουθία σε μια λέξη, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, τον ανέγνωσε για δεύτερη φορά».

TANEA.GR

Πτώση 30% στα κέρδη της E Bay στο τέταρτο τρίμηνο

Πτώση 30% στα κέρδη της E Bay στο τέταρτο τρίμηνο

Πτώση κατά 30% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της E Bay, σε σχέση με το αντίσυοιχο τρίμη του 2007, δαιμορφούμενα στα 367 εκ. δολάρια ή 29 σεντς ανά μετοχή. Τα έοδα της υποχώρησαν κατά 6% στα 2,04 δισ. δολάρια. Η εταιρεία, επισημάινει πως αν δεν είχε έκτακτα έξοδα, τα κέρδη της θα διαμορφώνονταν στα 41 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτέςπροέβλεπαν κέρδη 39 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 2,1 δισ. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της πάντως υποχώρησε, στις μετά το κλείσιμο συναλλαγές, καθώς η διοίκηση της δήλωσε ευθαρσώς πως αδυνατεί να κάνει προβλέψεις για το τρέχον έτος.

REPORTER.GR

Apple: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου

Apple: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι πωλήσεις και τα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η Apple, παρά το γεγονός ότι η εορταστική περίοδος ήταν οι χειρότερη των τελευταίων 40 ετών τουλάχιστον. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άλμα στο +12% μετά το τέλος της συνεδρίασης της Wall Street χθες.Τα κέρδη τριμήνου σημείωσαν άνοδο κατά 1,5% στα 1,61 δισ. δολάρια ή 1,78 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 5,8% στα 10,2 δισ. δολάρια για την περίοδο που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 1,39 δολαρίων ανά μετοχή και πωλήσεις 9,76 δισ.

Η άνοδος της κερδοφορίας της Apple αποδίδεται στο γεγονός ότι άρχισε η διάθεση του iPhone σε αγορές εκτός ΗΠΑ, στο ότι αναβάθμισε τα updated notebook Macintosh και διέθεσε νέα σχέδια για το iPod.

REPORTER.GR

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία

Αμετάβλητο στο 0,1% αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), προειδοποιώντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του αποπληθωρισμού τα επόμενα δύο δημοσιονομικά έτη.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε, παράλληλα, σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, ενώ τοποθετεί την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης 2010, που λήγει στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Η BoJ αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινή ανακοίνωσή της πως οι οικονομικές συνθήκες «επιδεινώνονται ραγδαία», σημειώνοντας πως η εγχώρια ζήτηση έχει εξασθενήσει μέσα σε ένα κλίμα μειούμενων εταιρικών κερδών, επιδεινούμενων συνθηκών εργασίας και χαμηλότερων προσωπικών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της τράπεζας, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% τη χρήση 2009 και κατά 2% της χρήση 2010. Η οικονομία εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2011, με ρυθμό της τάξεως του 1,5%.

NAFTEMPORIKI

Ο Ρίτσαρντ Πάρσονς νέος πρόεδρος της Citigroup

Ο Ρίτσαρντ Πάρσονς νέος πρόεδρος της Citigroup

Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Time Warner Ρίτσαρντ Πάρσονς, όρισε ως νέο πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου η Citigroup σε αντικατάσταση του Γουίν Μπίσοφ, έπειτα από τις ζημίες – ρεκόρ των 18,7 δισ. δολαρίων που εμφάνισε η αμερικανική τράπεζα πέρυσι.

Ο 60χρονος Πάρσονς, ο οποίος εκτελούσε χρέη ανεξάρτητου διευθυντή από τον Ιούλιο του 2008, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από τις 23 Φεβρουαρίου, αναφέρει η Citigroup σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Ο Μπίσοφ ορίστηκε πρόεδρος της Citi τον Δεκέμβριο του 2007, ένα μήνα μετά την απομάκρυνση του Τσαρλς Ο. «Τσακ» Πρινς.

Το δ.σ. της αμερικανικής τράπεζας στρέφεται στον πρώην CEO της Time Warner, εν μέσω έντονων πιέσεων να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση και να επαναξιολογήσει μια αποτυχημένη στρατηγική, η οποία οδήγησε πέρυσι στην αναζήτηση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης.

NAFTEMPORIKI

Ζημιές 1,7 δισ. δολ. αναμένει η Sony

Ζημιές 1,7 δισ. δολ. αναμένει η Sony

Τις πρώτες της ετήσιες ζημιές σε διάστημα 14 ετών αναμένει η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, Sony επικαλούμενη τη μειωμένη ζήτηση λόγω της ύφεσης καθώς και τις επιβαρύνσεις από την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών της.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ιαπωνική εταιρεία αναφέρει πως οι καθαρές ζημιές της αναμένεται να ανέλθουν στα 150 δισ. γιεν [JPY=X] (1,7 δισ. δολάρια) στο 12μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ζημιές 74 δισ. γιεν κατά μέσο όρο. Τον περασμένη Οκτώβριο, η Sony προέβλεπε κέρδη 150 δισ. γιεν.

Οι ζοφερές αυτές προβλέψεις εντείνουν τις πιέσεις προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χάουαρντ Στρίνγκερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να αυξήσει το λειτουργικό περιθώριο της Sony στο 5%.

Η ύφεση, ωστόσο, στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχει περιορίσει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες, με το Daiwa Institute of Research να προβλέπει για το 2009 μείωση των πωλήσεων τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης, για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Conference Board


8:30 AM
Housing Starts
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Eκπτωση ή Εκ-Πτώση

Eκπτωση ή Εκ-Πτώση

«Με καζάνι που βράζει» μοιάζει η κατάσταση στο εμπόριο, καθώς όλες οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν από που να «κόψουν» για να περιορίσουν τα έξοδά τους. Κλάδοι που παραδοσιακά στις εκπτώσεις συγκέντρωναν την μεγαλύτερη κίνηση σήμερα δεν τραβούν. Επώνυμος παράγοντας από τον χώρο του εμπορίου λέει χαρακτηριστικά: λόγω των εκπτώσεων υπάρχει κάποια κίνηση στην αγορά, όμως εάν την συγκρίνεις με πέρυσι τα πράγματα αλλάζουν. Και η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Εστίαση: Επώνυμες αλυσίδες καταγράφουν πτώση στην επισκεψιμότητά των καταστημάτων τους από 20% και πάνω. Παράλληλα, ο μέσος όρος της απόδειξης έχει πέσει στα μεσαία προς ακριβά εστιατόρια από 30% και άνω. Με απλά λόγια κάποιος που πέρυσι πλήρωνε 35 ευρώ σήμερα το έχει κατεβάσει στο 25%. Πτώση μεγεθών εμφανίζουν και αλυσίδες που διακινούν φθηνά τρόφιμα, όπως σνακ. Παράγοντας της αγοράς αναφέρει ότι πέρυσι ο καταναλωτής αγόραζε ένα τρόφιμο και ένα αναψυκτικό. Σήμερα επιλέγει ή το ένα ή το άλλο. Επίσης πέρυσι επισκέπτονταν την αλυσίδα της αρεσκείας του σχεδόν 3 φορές την εβδομάδα, ενώ φέτος έχει μειωθεί κατά μία ημέρα.


Ενδυση: Στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα είναι η φετινή κίνηση στην αγορά λόγω εκπτώσεων. Ομως επισημαίνει επιχειρηματίας του κλάδου αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, κατά τον ίδιο, είναι ότι συγκριτικά με πέρυσι δεν θα μπουν τα ίδια χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ο λόγος απλός. Πέρυσι οι επιχειρήσεις ένδυσης έκαναν εκπτώσεις έως 50% περίπου, φέτος το ύψος των εκπτώσεων έχει αγγίξει το 70% και κανείς δεν γνωρίζει που θα φθάσουν προς τα τέλη της εκπτωτικής περιόδου. Και συνεχίζει η ίδια πηγή: Μία εταιρεία του κλάδου για να έχει μεικτό περιθώριο κέρδους της τάξεως του 80%, πρέπει να πουλά το 70% του εμπορεύματος σε κανονικές τιμές και το υπόλοιπο με έκπτωση. Γεγονός που δεν ισχύει, καθώς όλο το χρόνο γίνονται εκπτώσεις... βαφτισμένες ως προσφορές, εκποιήσεις εμπορεύματος κ.λπ.


Ηλεκτρικά: Με διψήφιο ποσοστό κινούνται και οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά είδη, εν το μέσω των εκπτώσεων. Γεγονός που όμως απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Και για του λόγου το αληθές η μέση τιμή απόδειξης για την φετινή περίοδο έχει πέσει κατά 25% στις μαύρες συσκευές, εξ ου και οι τηλεοράσεις των 400 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος απόδειξης έχει χάσει συγκριτικά με πέρυσι περίπου 10%.


Καλλυντικά: Στην κρίση κανείς δεν αγοράζει καλλυντικά αλλά τρόφιμα ή ρούχα, λέει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν παγώσει οι αγορές σε καλλυντικά από τους καταναλωτές έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο βασικότερος λόγος αυτής της μείωσης που ξεκινά από την κρίση, είναι ότι φέτος οι καταναλωτές αγοράζουν μετρητοίς και όχι με πιστωτικές κάρτες. Και συνεχίζει η ίδια πηγή όταν οι αγορές γίνονται cash τότε είναι πιο συντηρητικές σε αντίθεση με αυτές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα, όπου συνήθως η αγοραστική διάθεση επεκτείνεται και σε είδη που δεν είναι άμεσης ανάγκης.

REPORTER.GR

Intel cuts to affect up to 6,000 workers

Intel cuts to affect up to 6,000 workers

Chipmaker to cut production at 2 U.S. plants, shut 3 facilities in Asia.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Chipmaker Intel Corp. announced Wednesday that it will be cutting production at two U.S. silicon wafer facilities and closing three facilities in Asia, affecting between 5,000 and 6,000 workers.

Intel, in a news release, said some of the workers could be offered positions at other facilities.

"The fact that they're taking action rather quickly to rightsize production" is encouraging, said Doug Freedman, analyst at research firm Broadpoint AmTech.

Intel, like other chipmakers, needs to scale production to a level that matches demand, according to Freedman.

The No. 1 maker of microprocessors said production will be halted at the Fab 20 facility in Hillsboro, Ore., and the D2 facility in Santa Clara, Calif.

Operations are being shut at two facilities in Penang, Malaysia, and a third in Cavite, Philippines.

The plant shutdowns are slated to occur between now and the end of the year, according to Intel.

The company said the reduction in manufacturing capacity will not affect the production of its new 45-nanometer and 32-nanometer chips.

Last week Intel posted a 90% decline in fourth-quarter earnings, as demand for computer components declined through the last part of 2008. Because of the uncertain economic climate, the company refused to offer any guidance for what the first quarter will bring.

However, Intel did say that profit margins would perk back up to normal levels by the second half of the year, even though capital spending would be relatively flat, or even recede in 2009.

"When the economy gets a headache, we (the tech industry) get the flu," said Freedman.

Intel is widely viewed as a proxy for the health of the overall PC industry, since its products are a key component for most computer manufacturers.

CNN

China’s Economy Grows 6.8%, Slowest Pace in 7 Years

China’s Economy Grows 6.8%, Slowest Pace in 7 Years

Jan. 22 (Bloomberg) -- China’s economy expanded at the slowest pace in seven years as the global recession dragged down exports, increasing pressure for more government spending and lower interest rates to buoy growth.

Gross domestic product grew 6.8 percent in the fourth quarter from a year earlier, after a 9 percent gain in the previous three months, the statistics bureau said in Beijing today. The figure matched the median estimate of 12 economists surveyed by Bloomberg News.

Plummeting Chinese demand for parts and materials for exports is reverberating across Asia and the Pacific, driving Taiwan, South Korea and Australia closer to recessions and worsening Japan’s slump. Premier Wen Jiabao said this week that the government must work urgently this quarter to reverse the slowdown and maintain social stability amid a “very grim” outlook for jobs.

“It’s an astonishingly steep slowdown,” said Paul Cavey, an economist with Macquarie Securities in Hong Kong. “We haven’t yet seen all of the pain.”

The yuan traded at 6.8364 against the dollar as of 1:41 p.m. in Shanghai from 6.8378 yesterday. The CSI 300 Index of stocks rose 0.5 percent.

The central bank may cut the key one-year lending rate by as much as 81 basis points to 4.5 percent by the middle of the year, after 2.16 percentage points of reductions since September, Cavey said. Bank reserve requirements will also decline, he said.

Economic ‘Implosion’

The economy’s “implosion” poses a threat to the Communist Party’s rule and increases the likelihood that the government will devalue the yuan, prompting a trade war, according to Albert Edwards, a London-based global strategist for Societe Generale SA.

Industrial output grew 5.7 percent in December from a year earlier, today’s data showed, close to the weakest pace in almost a decade. Inflation cooled to 1.2 percent, the slowest in two years, giving more room for interest-rate cuts. Producer prices fell 1.1 percent.

Urban fixed-asset investment rose 26.1 percent last year, the data showed, compared with a 26.8 percent increase in the first 11 months.

The economic slowdown is hurting China Shipping Container Lines Co., which said profit fell more than 50 percent last year, and Aluminum Corp. of China, where executives and workers will take pay cuts to preserve jobs. About 600,000 migrant workers flooded out of the manufacturing hub of Guangdong as work dried up last year, the local government estimates.

Economists Cut Estimates

China’s 9 percent growth in 2008 compares with the 13 percent expansion that pushed the nation past Germany in 2007 to become the world’s third-biggest economy.

Daiwa Institute of Research, JPMorgan Chase & Co. and Citigroup Inc. reduced today their estimates for China’s growth in 2009. Daiwa cut to 6.3 percent from 7.5 percent; JPMorgan to 7.2 percent from 7.8 percent; and Citigroup to 7.6 percent from 8.2 percent.

“The international financial crisis is deepening and spreading with a continuing negative impact on the domestic economy,” said Ma Jiantang, head of the statistics bureau.

China’s leaders “will do anything” to maintain an economic expansion of about 8 percent, the government’s target for creating jobs, said Huang Yiping, chief Asia economist at Citigroup Inc. in Hong Kong.

Pressure on Banks

China has pressured state-owned banks to increase lending, unveiled a 4 trillion yuan ($585 billion) stimulus package, reduced export taxes and is adding support for 10 key industries, including tax cuts and subsidies for steel and autos.

China’s growth will weaken to 3 percent to 4 percent this quarter, the slowest since at least 1994, before stimulus measures kick in and exports start to revive, said Wang Qing, Hong Kong-based chief China economist at Morgan Stanley.

Exports will decline 6 percent this year, down from a 17.2 percent gain in 2008, according to Fitch Ratings. China has stalled gains by the yuan against the dollar to aid exporters.

Timothy Geithner, President Barack Obama’s nominee for Treasury secretary, said yesterday that China’s currency manipulation was a “significant issue.”

“It’s important for the United States and for the global economy that our major trading partners operate with a flexible exchange rate system and that market forces determine the level of those exchange rates,” Geithner said.

South Korea’s Slump

Besides trimming China’s contribution to global growth, estimated by the International Monetary Fund at 19.5 percent in 2007, the slowdown is hurting Asia, where South Korea reported today a bigger-than-forecast economic contraction.

Japan said today that its shipments to China plummeted 35.5 percent in December. China’s own exports declined by the most since 1999, triggering factory closures and job cuts.

“Localized unrest” may rise sharply this year, said Wang Tao, China economist at UBS AG in Beijing, adding that as many as 10 million people may lose their jobs in export industries, along with another 5 million in construction.

A sagging property market makes a quick rebound less likely. House prices across 70 cities dropped for the first time on record in December and construction will contract 30 percent this year, according to Macquarie Securities.

Economic growth may weaken to 2 percent in 2009, the slowest pace in at least 30 years, according to Ryan Atkinson, chief market analyst at New York-based hedge-fund manager Balestra Capital Ltd.

Too Much Capacity

“There’s an extraordinary amount of excess capacity and there’s no way the world can absorb the amount of goods they are set up to produce,” said Atkinson.

Still, the government saw “positive” changes in the economy in December and can achieve its 8 percent target, the statistics bureau said today.

Money supply and bank lending surged in December and the bureau’s Ma said that investors’ confidence improved and retail- sales growth excluding inflation accelerated.

Industrial-production growth was higher than economists’ estimates in December and topped November’s increase, offering “a ray of light,” said Ben Simpfendorfer, an economist with Royal Bank of Scotland in Hong Kong.

It may be “the twilight before the dawn,” said Ma.

BLOOMBERG

Ποιος είναι ο T. Geithner που θέλει να ζεστάνει την οικονομία των ΗΠΑ...

Ποιος είναι ο T. Geithner που θέλει να ζεστάνει την οικονομία των ΗΠΑ...

Στη γενιά του Obama ανήκει ο 47χρονος υποψήφιος Υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner, αγνωστος μέχρι πρόσφατα, αλλά με κυρίαρχο ρόλο στην ομάδα του προκατόχου του Henry Paulson, από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα οικονομική κρίση. Πρόσωπο «καθαρό» από κάθε πολιτική φθορά, απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και από τα δύο κόμματα, αφού ενώ το όνομα του δεν αναμείχθηκε σε κάποια «δυσάρεστη» κυβερνητική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις είχε λάβει ενεργό μέρος στη λήψη αποφάσεων (Bear Stearns, JPMorgan, Wachovia, Citigroup, κ.α.).Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης από το 2003, θεωρείται ότι ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, συμμετέχοντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει την Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, και στην διαμάχη μεταξύ Citigroup και Wells Fargo για την εξαγορά της Wachovia.

Ο Geithner συνδέεται αμεσα με τον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, αφού ο πατέρας του ήταν διευθυντής Ασιατικών Σπουδών στο Ίδρυμα Ford, και ο παππούς του είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Ford Motor, ενώ ήταν και σύμβουλος του προέδρου Αιζενχάουερ. Τόσο η δραστηριότητες της οικογένειας του, όσο και η παιδική ηλικία του Geithner (μεγάλωσε μεταξύ Ινδίας, Ταϊλάνδης, Ζιμπάμπουε) , καταδεικνύουν μια ιδιαίτερη «κλίση» προς τις ασιατικές χώρες. Επιπλέον, εκτός από την προϋπηρεσία του στο ίδρυμα Kissinger and Associates, έχει διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, συνδυάζοντας πολύ καλές γνώσεις οικονομίας με τη λειτουργία της ισορροπίας των διεθνών σχέσεων.

Ο Geithner μαζί με το επιτελείο του καλείται να βγάλει τη χώρα από τη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, που ενώ το μέγεθος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που τη συγκρίνουν με αυτή του «κραχ» του 1929. Συμμετέχοντας στην ομάδα του Paulson γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και τις ολιγωρίες μιας αμφισβητούμενης κυβέρνησης, κατά πολλούς συνυπεύθυνη για την κρίση.

REPORTER.GR

Επενδυτικές: Cash is (not) king

Επενδυτικές: Cash is (not) king

Δεσμευμένο σε μετοχικές και κτηματικές επενδύσεις είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των είκοσι εισηγμένων επενδυτικών εταιρειών, παρά τα ιδιαίτερα ψηλά καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν τον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch, οι επενδυτικές διαθέτουν μόλις το ένα πέμπτο των κεφαλαίων τους σε μετρητά ή αντίστοιχα μετρητών. Τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα σε μετοχές, σε χρεόγραφα και σε ακίνητα.

Παρά το ότι οι τράπεζες προσέφεραν μέχρι πρόσφατα επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις πλησίαζαν το 8%, οι πλείστες επενδυτικές εταιρείες επέλεξαν να τοποθετήσουν σε τράπεζες ένα μικρό μόνο μέρος των κεφαλαίων τους. Συγκεκριμένα, τα μετρητά και τα αντίστοιχα μετρητών που δηλώνουν στις καταστάσεις των επενδύσεων τους οι επενδυτικές πλησιάζουν τα €116 εκ. στο σύνολο των €516 εκ. που είναι το ενεργητικό τους.

Η μεγαλύτερη επενδυτική, η Δήμητρα, έχει γύρω στα €61 εκ. σε μετρητά, το ένα τρίτο περίπου των κεφαλαίων που διαχειρίζεται. Άλλο ένα τρίτο του ενεργητικού ύψους €190 εκ. της Δήμητρα είναι τοποθετημένο σε ακίνητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και γύρω στο 10% σε τραπεζικές μετοχές. «Δειλά - δειλά, αρχίσαμε να κάνουμε αγορές μετοχών από τα μετρητά μας. Αν και υπάρχει ακόμη μεγάλο ρίσκο συνεχίζουν τα σκαμπανεβάσματα στις αγορές, μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε τρία με τέσσερα χρόνια, οι σημερινές τιμές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά κέρδη», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της Δήμητρα, Νίκος Μιχαηλάς.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική, η Elma, είχε το Σεπτέμβριο μόλις το 2% του ενεργητικού των €98 εκ. επενδυμένο σε τράπεζες. Το ένα τρίτο περίπου του ενεργητικού ήταν τοποθετημένο σε ακίνητα και ένα άλλο τρίτο σε μετοχές κυπριακών τραπεζών.

Από τις μεγάλες επενδυτικές, το ψηλότερο ποσοστό ρευστού έχει η θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, Αθηνά. Πέραν του μισού της ενεργητικού ύψους €48 εκ. είναι σε μετρητά και εισπρακτέα ποσά.

Οι άλλες δύο θυγατρικές τραπεζών έχουν τοποθετημένα σε καταθέσεις πολύ μικρότερα ποσοστά του ενεργητικού τους. Η θυγατρική της Λαϊκής, Apollo, έχει το 24% του ενεργητικού της ή €5,5 εκ. σε μετρητά και η Cytrustees, της Τρ. Κύπρου, μόλις 14% ή €4,3 εκ.

Άλλες τρεις μέσου μεγέθους επενδυτικές – η Unigrowth, η Jupiter και η Δωδώνη – έχουν κατατεθειμένα σε τράπεζες ακόμα μικρότερα ποσοστά των κεφαλαίων τους.

Οι τοποθετήσεις σε καταθέσεις φαίνεται να αποτελούν εύκολη λύση για κάποιες από τις μικρότερες επενδυτικές. Η Empire και οι Καρυές έχουν κοντά στο 90% των κεφαλαίων τους σε μετρητά και η Τρίαινα γύρω στα τρία τέταρτα.

STOCKWATCH.COM.CY

Προς εθνικοποίηση Royal Bank of Scotland και Lloyds

Προς εθνικοποίηση Royal Bank of Scotland και Lloyds

Πρόθυμες να διαθέσουν δισεκατομμύρια ακόμα ευρώ εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να διασώσουν τις προβληματικές τράπεζες και να τονώσουν την οικονομία τους, με τη Βρετανία να εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, της Royal Bank of Scotland και της Lloyds, και το Βέλγιο να σχεδιάζει ένα δεύτερο γύρο στήριξης των τραπεζών, γεγονός όμως που δεν βοήθησε στην ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς οι μετοχές της KBC έχασαν περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας τους.

Παράλληλα στην αγορά στοιχείων ενεργητικού ενδέχεται να στραφούν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας εντός των προσεχών βδομάδων, σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Μέρβιν Κινγκ. Στόχος της BoE είναι να «ξεπαγώσουν» οι πιστωτικές αγορές, καθώς η άνευ προηγουμένου μειώσεις επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα του 1694 δεν κατόρθωσαν να «κάνουν τη διαφορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κινγκ.

Την ίδια ώρα, δεύτερο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού κλάδου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, προσδοκώντας ότι θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παράσχει δεύτερη ένεση ρευστότητας στις γαλλικές τράπεζες ύψους 10,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμά μάλιστα ότι η πρωτοβουλία θα τύχει θερμής υποδοχής από την Κομισιόν, καθώς «πρώτον, το ύψος του πακέτου έχει ήδη συζητηθεί με την Επιτροπή και, δεύτερον, θα επιστρατεύσουμε έναν αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποίησε η Ιταλία για τη διάσωση των τραπεζών της». Ωστόσο ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες, ενώ η αξιοπιστία τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Στη Γερμανία, επιπρόσθετες εγγυήσεις έναντι χρεών της, ύψους 12 δισ. ευρώ, έλαβε η τράπεζα Hypo Real Estate, η οποία διεσώθη πρόσφατα από την κυβέρνηση της χώρας, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε χρηματοδότηση εν μέσω της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Η γερμανική τράπεζα θα μπορεί να δανείζεται έναντι των εγγυήσεων, που θα χορηγήσει το fund διάσωσης τραπεζών της χώρας, Soffin, μέχρι τις 12 Ιουνίου, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

NAFTEMPORIKI

MIG: Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου

MIG: Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου

Προχωρά κανονικά με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ η Marfin Investment Group. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους συμβούλους σχετικά με την αύξηση, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση της διαδικασίας στα τέλη Μαρτίου και, από πλευράς της εταιρείας και σε συνεννόηση με τους συμβούλους, η εκτίμηση είναι ότι η αύξηση θα γίνει εφάπαξ και όχι τμηματικά όπως υπάρχει η δυνατότητα με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Τα 5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κινήσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της MIG, Aνδρέα Βγενόπουλο, υπάρχουν ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Η συνέλευση των μετοχών είχε εγκρίνει στις 25 Νοεμβρίου 2008 την αύξηση των 5 δισ. ευρώ, η οποία μπορεί να γίνει μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο είτε άπαξ είτε τμηματικά, με εύρος τιμής από 5 έως 6 ευρώ.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,90% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,90% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 150,10 μονάδων, ποσοστό 1,90%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.051,74 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Σήμερα η υπογραφή διατάγματος για το Γκουντάναμο

ΗΠΑ: Σήμερα η υπογραφή διατάγματος για το Γκουντάναμο

Σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το διάταγμα που προβλέπει το κλείσιμο της φυλακής στη βάση Γουαντάναμο, στην Κούβα.

Στο διάταγμα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η φυλακή θα κλείσει εντός ενός έτους από τη στιγμή της υπογραφής του και οι κρατούμενοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγές για την κράτησή τους.

Επίσης ζητείται να εξεταστεί κατά πόσο οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να αφεθούν ελεύθεροι. Για όσους δεν εγκριθεί η απελευθέρωση ή η μεταφορά τους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαγωγής τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων.

Εντός 30 ημερών από την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Αμυνας θα είναι επίσης υποχρεωμένος να επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο και να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας

Βρετανία: Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας

Νέος κύκλος αρνητικών εξελίξεων ανακοινώθηκε χθες από τη Βρετανία, με τα δημόσια οικονομικά της χώρας να καταγράφουν περαιτέρω επιδείνωση το Δεκέμβριο και με την ανεργία να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1997.

Αναλυτικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα ανήλθαν στα 44,2 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα ο Μέρβιν Κινγκ να σπεύσει να προειδοποιήσει ότι η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να σκεφτούν και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από τη μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο στις αρχές Ιανουαρίου η Τράπεζα της Αγγλίας, με ψήφους 8 υπέρ έναντι ενός κατά, αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στο 1,5%. Στο μεταξύ, το Νοέμβριο προστέθηκαν επιπλέον 131.000 Βρετανοί στη λίστα των ανέργων, ενώ σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε. Για τους τρεις μήνες μέχρι το Νοέμβριο η ανεργία άγγιξε το 6,1%, έναντι του 5,2% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

NAFTEMPORIKI
Share |