Thursday, January 22, 2009

Βρετανία: Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας

Βρετανία: Περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας

Νέος κύκλος αρνητικών εξελίξεων ανακοινώθηκε χθες από τη Βρετανία, με τα δημόσια οικονομικά της χώρας να καταγράφουν περαιτέρω επιδείνωση το Δεκέμβριο και με την ανεργία να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 1997.

Αναλυτικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα ανήλθαν στα 44,2 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα ο Μέρβιν Κινγκ να σπεύσει να προειδοποιήσει ότι η βρετανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να σκεφτούν και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από τη μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο στις αρχές Ιανουαρίου η Τράπεζα της Αγγλίας, με ψήφους 8 υπέρ έναντι ενός κατά, αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στο 1,5%. Στο μεταξύ, το Νοέμβριο προστέθηκαν επιπλέον 131.000 Βρετανοί στη λίστα των ανέργων, ενώ σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε. Για τους τρεις μήνες μέχρι το Νοέμβριο η ανεργία άγγιξε το 6,1%, έναντι του 5,2% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |