Tuesday, December 21, 2010

Κοντά στα 90 δολάρια το αργό


Κοντά στα 90 δολάρια το αργό

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος βελτιώνοντας και τη ζήτηση του πετρελαίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού έκλεισε στα 89,72 δολ. το βαρέλι, κατά 45 σεντς υψηλότερα ή 0,5%. Από την αρχή του έτους το αργό έχει σημειώσει άνοδο 13%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 2,8% το τρίτο τρίμηνο, περισσότερο από την πρόβλεψη τον περασμένο μήνα για αύξηση 2,5%. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει αύριο τα εν λόγω στοιχεία.

Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 3,5 εκατ. βαρέλι τις επτά ημέρες που έληξαν στις 17 Δεκεμβρίου από 346 εκατ. μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, πριν από την αυριανή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ. Οι προμήθειες την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν 9,85 εκατ., τα μέγιστα από τον Μάϊο του 2008.

source: reporter.gr

Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Νοέμβριο


Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Νοέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Σε ιστορικό υψηλό επίπεδο ανήλθε ο δημόσιος δανεισμός της Μ. Βρετανίας το Νοέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υποφαινόμενη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Με τις φορολογικές εισφορές να ενισχύονται ετησίως μόλις κατά 3,1% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009 – η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δανεισμός του δημοσίου τομέα ανήλθε σε 23,3 δισ. λίρες τον Νοέμβριο, συγκριτικά με τα 17,4 δισ. λίρες της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το ποσό αυτό υπερέβη κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν τον καθαρό δανεισμό στα 16,8 δισ. λίρες τον Νοέμβριο και ξεπέρασε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ δανεισμού των 21,1 δισ. λιρών τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Οι μηνιαίες μετρήσεις ξεκίνησαν από το 1993.

Τα δυσμενή στοιχεία του Νοεμβρίου συνεπάγονται ότι η Μ. Βρετανία έχει δανειστεί 104,4 δισ. λίρες μέχρι στιγμής στο τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, έναντι 105,1 δισ. λιρών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Το Office for Budget Responsibility εκτιμά ότι ο καθαρός ετήσιος δανεισμός θα ανέλθει σε 149 δισ. λίρες, εξαιρουμένων των παρεμβάσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η ONS ανέφερε ότι οι μη κεφαλαιουχικές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν 10,8% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, με τις δαπάνες αμύνης , υγείας και τη συνεισφορά της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. να ωθούν υψηλότερα τα αποτελέσματα.

Τα φορολογικά έσοδα, ωστόσο ήταν αδύναμα, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να υποχωρούν ελαφρώς σε ετήσια βάση.

Οι καθαρές χρηματικές απαιτήσεις του δημοσίου διαμορφώθηκαν σε 16,8 δις. λίρες το Νοέμβριο σε σχέση μ,ε τα 14,8 δις. λίρες του προηγούμενου έτους. Το μέγεθος αυτό ήταν μικρότερο των εκτιμήσεων για απαιτήσεις 14,7 δις. λίρες.



source: capital.gr

Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK


Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Ο γερμανικός δείκτης προσδοκιών καταναλωτικού κλίματος της εταιρείας ερευνών GfK εμφανίστηκε μειωμένος για τον Ιανουάριο, εδραιώνοντας την άνοδο του περασμένου μήνα, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο δείκτης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στις 5,4 μονάδες, με πτώση από τις 5,5 μονάδες του Δεκεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στις 5,7 μονάδες. Ο δείκτης για τον Δεκέμβριο ενισχύθηκε από τις 5,2 μονάδες του Νοεμβρίου.

Ο συνολικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK αναφέρεται στον επόμενο μήνα ωστόσο οι επί μέρους δείκτες του –οικονομικών προσδοκιών, προσδοκιών εισοδήματος και αγοραστικής τάσης – αναφέρονται στον τρέχον μήνα. Το Δεκέμβριο και οι τρεις επί μέρους δείκτες υποχώρησαν.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 58,8 μονάδες το Δεκέμβριο από 65,8 μονάδες το Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την άνοδο έξι διαδοχικών μηνών.

Οι προσδοκίες εισοδήματος υποχώρησαν στις 40,3 μονάδες το Δεκέμβριο από 44,96 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ η αγοραστική τάση μειώθηκε στις 33,8 μονάδες από 39,3 μονάδες.




source: capital.gr

Ιαπωνία: Αμετάβλητο στο 0,1% το βασικό επιτόκιο


Ιαπωνία: Αμετάβλητο στο 0,1% το βασικό επιτόκιο

Στην απόφαση να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο ανάμεσα στο μηδέν και 0,1% κατέληξε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της χώρας.



«Η οικονομία της Ιαπωνίας δείχνει σημάδια μέτριας ανάκαμψης αλλά η ανάκαμψη δείχνει να σταματά», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση της μετά από τη διήμερη σύνοδο για τα θέματα της οικονομικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι αναμένει η οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Διευκρίνισε όμως ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε μέτρια ανάκαμψη και πάλι αμέσως μετά καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται με ηγέτιδες τις οικονομίες που αναδύονται και αυτές που εξάγουν αγαθά.

Τον Οκτώβριο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο ανάμεσα στο μηδέν και στο 0,1% για να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα ταμείο 5 τρις γεν (45,29 δισ. ευρώ), για να αγοράζει διάφορα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών ομολογιών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι σταθερά θα αγοράζει διάφορα στοιχεία και θα παρέχει μακροπρόθεσμα κονδύλια «έτσι ώστε οι επιδράσεις της συνολικής νομισματικής χαλάρωσης να απλωθούν».

Η συνάντηση για την νομισματική πολιτική της τράπεζας έγινε μετά από την τριμηνιαία έρευνα Τανκάν, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στις κύριες βιομηχανίες της χώρας υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα αν και η μείωση ήταν μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

source: reporter.gr

Toyota: Πρόστιμο 32,4 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ


Toyota: Πρόστιμο 32,4 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ

Το ποσό των 32,4 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Toyota στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA) των ΗΠΑ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δύο ξεχωριστές έρευνες που αφορούν στη διαδικασία ανάκλησης οχημάτων της, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών.

Η συμφωνία, η οποία επιβεβαιώθηκε από την Toyota επισφραγίζει μία θυελλώδη χρονιά για την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ουάσινγκτον, μετά την ανάκληση 11 εκατομμυρίων οχημάτων και τις αποκαλύψεις περί πλημμελούς ασφάλειας.

Η κρίση αυτή οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου εξονυχιστική έρευνα από πλευράς της κυβέρνησης, στην επιβολή τριών υψηλών προστίμων στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην απώλεια του γοήτρου της και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

«Είμαι ικανοποιημένος που η Toyota συμφώνησε να καταβάλει το υψηλότερο δυνατό αντίτιμο και αναμένω η εταιρεία να συνεργαστεί στο μέλλον για να διασφαλίσει την ασφάλεια των καταναλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Μεταφορών, Ρέι Λαχούντ.

Η Toyota ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να καταβάλει το μέγιστο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), χωρίς όμως να παραδεχτεί ότι παραβίασε τον νόμο.

source: naftemporiki.gr

Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Πορτογαλία


Moody΄s: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση η Πορτογαλία

Σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας η Moody’s Investors Services, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Πιο αναλυτικά, ο οίκος θέτει σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την μακροπρόθεσμη A1 και βραχυπρόθεσμη Prime-1 πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας. Η Moody’s επικαλείται την αβεβαιότητα αναφορικά με την μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, τις ανησυχίες για την ικανότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου και τον πιθανό αντίκτυπο των μέτρων της κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούν την απόφαση και σημειώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας είναι πιθανό να αναπροσαρμοστεί καθοδικά κατά μία ή δύο βαθμίδες.

«Κατά την άποψη της Moody’s η φερεγγυότητα της Πορτογαλίας δεν αμφισβητείται», τονίζει ο Anthony Thomas, αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής ανάλυσης για την Πορτογαλία. «Ωστόσο η πιθανή επιδείνωση του βάρους των χρεών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την ικανότητα της οικονομίας να αντέξει τη δημοσιονομική σύγκλιση και την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα σημαίνει ότι το Outlook μπορεί να μην συνάδει με την αξιολόγηση A1».



source: capital.gr

Στήριξη Κίνας στο ευρώ, δίνει ανάσα στο νόμισμα


Στήριξη Κίνας στο ευρώ, δίνει ανάσα στο νόμισμα

Η Κίνα στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Wang Qishan, προκαλώντας ράλι του ευρώ.

Κατά την έναρξη συνεδρίου στο Πεκίνο για τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «έχει λάβει συγκεκριμένη δράση για να βοηθήσει κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους».

Το ευρώ ενισχύεται έναντι των 14 από τα 16 πιο σημαντικά νομίσματα , εν μέσω σπέκουλας ότι επενδύσεις από την Κίνα, η οποία έχει το ποσό-ρεκόρ των 2,65 τρισ. δολαρίων αποθεματικά σε ξένο νόμισμα, θα κατευνάσει τη δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των assets της περιοχής.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Wen Jiabao δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Κίνα στηρίζει το σταθερό ευρώ και δεν θα μειώσει τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Τα μέλη της ΕΕ έχουν λάβει σειρά μέτρων για να ανταποκριθούν ενεργά στην κρατική κρίση χρέους. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα και θα οδηγήσουν σε μια σταθερή ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ», δήλωσε σήμερα ο Wang.

Χθες το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων έναντι του δολαρίου και του γιεν, νε μέσω σπέκουλας ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη θα συναντήσουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν κεφάλαια εν μέσω αλλαγών των προοπτικών των οικονομιών τους και υποβάθμισης αξιολογήσεων.

Αναλυτής της Nomura Holdings, ο Kurt Magnus, σχολιάζει πως «οι δηλώσεις του Wang θα ήταν ένα καλό Χριστουγεννιάτικο δώρο για το ευρώ, εάν η στήριξη της Ασίας για την ΕΕ συνέχιζε και στο επόμενο έτος».

Ο Kurt Magnus τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να πουλήσουν ευρώ και να μπουν στο νέο έτος με short θέση στο ευρωπαϊκό νόμισμα. «Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι κανείς short στο ευρώ εάν η Κίνα συνεχίσει να στηρίζει το νόμισμα».



source: capital.gr
Share |