Friday, March 6, 2009

Ελλάδα: Alpha Bank: Νέα επιτόκια

Σε μείωση επιτοκίων προχώρησε η Alpha Bank [ACBr.AT] λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Συγκεκριμένα, η Alpha Bank από 9.3.2009 μειώνει:

- το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (ΕΔΕ) Επιχειρηματικών Δανείων κατά 0,50%,

- τα σταθερά επιτόκια Στεγαστικών Δανείων κατά 0,50%,

- τα επιτόκια Πιστωτικών Καρτών έως 0,50%,

- τα επιτόκια Καταθέσεων έως 0,50%.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιωτών (στεγαστικών δανείων) τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσεως το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ή τα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, Libor αναπροσαρμόζονται αυτομάτως.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Κοντά σε συμβιβασμό ο Bernard Madoff

ΗΠΑ: Κοντά σε συμβιβασμό ο Bernard Madoff


Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές έχουν καταθέσει μια πρόταση που ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο Bernard Madoff είναι έτοιμος να δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες για οικονομική απάτη, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, προκειμένου να του απαγγελθούν νέες κατηγορίες.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Madoff είναι έτοιμος να παραιτηθεί από το κατηγορητήριο. Τέτοια γλώσσα χρησιμοποιείται όταν επιλύεται με συμφωνία η διαδικασία ποινικού χαρακτήρα.

Ο Madoff κατηγορείται ότι οργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία, δημιουργώντας ένα σύστημα πυραμίδων που κόστισε 50 δισ. δολ. σε επενδυτές από όλο τον κόσμο.

CAPITAL.GR

Dow Chemical: Σε νέες διαπραγματεύσεις με την Rohm & Haas

Dow Chemical: Σε νέες διαπραγματεύσεις με την Rohm & Haas


Η Dow Chemical Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εισέλθει σε νέες συζητήσεις με την Rohm & Haas Co. αναφορικά με την συμφωνία εξαγοράς της δεύτερης που ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι δύο εταιρείες ωστόσο ανέφεραν ότι δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Η Dow Chemical είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει την Rohm & Haas τον περασμένο Ιούλιο σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 15,3 δισ. δολ. ωστόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση την ανάγκασε να εγκαταλείψει το deal.

Από την πλευρά της η Rohm & Haas υπέβαλε μήνυση κατά της Dow Chemical. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης είχε οριστεί για τις 9 Μαρτίου.

Στον απόηχο της είδησης η μετοχή της Dow Chemical σημειώνει άλμα 8,5%, ενώ ο τίτλος της Rohm & Haas εκτινάχθηκε σε ποσοστό 16%.

CAPITAL.GR

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το μέλλoν των ΟΑ

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το μέλλoν των ΟΑ

Απόψε ή αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μέλλον των Ολυμπιακών Αερογραμμών μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση να καλείται να επιλέξει το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, καθώς λήγει το χρονικό περιθώριο των τριών εβδομάδων αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που έχει συμφωνήσει η MIG με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά, καθώς, εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαπραγμάτευση με την υπογραφή συμφωνίας, η ΜΙG απειλεί με αποχώρηση και τότε θα αρχίσει ένας νέος κύκλος λεπτών επιχειρηματικών ισορροπιών και διεκδικήσεων με τους δυο νέους μνηστήρες, Aegean και Chrysler

Χθες, κατά τη διάρκεια της τελικής συνάντησης των συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου με εκπροσώπους της εταιρείας του Ανδρέα Βγενόπουλου, όπου και συντάχθηκε το κείμενο της συμφωνίας, φαίνεται να διεμηνύθη από τους τελευταίους ότι, η προσφορά της ΜΙG θα πάψει να ισχύει, εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι η κατάθεση των δύο νέων προσφορών προκάλεσε αλλαγή του σκηνικού αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, αφού περιέπλεξαν την κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση -που ετοιμαζόταν να κλείσει τη συμφωνία με τη MIG- είναι υποχρεωμένη να τις εξετάσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι απόφαση είναι δύσκολο να ληφθεί πριν να αξιολογηθούν οι νέες προτάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι η οικονομική προσφορά της Aegean για το κομμάτι του πτητικού έργου είναι υψηλότερη εκείνης της MIG.

Οι νέες προσφορές εξετάζονται ήδη από τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομική και η οικονομική τους επάρκεια, καθώς και κατά πόσον αυτές είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Βαρύνουσα σημασία θα έχει και η άποψη του επιτρόπου Παρακολούθησης του διαγωνισμού, που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία και εγκρίνει κάθε βήμα.

Αυτό αφορά κυρίως την πρόταση της Aegean, ο αντιπρόεδρος της οποίας, Ευτ. Βασιλάκης, δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει μέρος της δραστηριότητας σε αεροπορικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αεροπορική αγορά (Athens Airways, Sky Express κ.λπ.).

Ο κ. Αν. Βγενόπουλος

Σχετικά με το χρονικό «όριο» που έχει εκχωρηθεί στην κυβέρνηση (έως την Παρασκευή) και των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μαζί της, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, από την πλευρά της, η MIG τήρησε τους όρους της συμφωνίας. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να μη δημιουργηθεί μονοπώλιο στο χώρο των μεταφορών, η σύμβαση θα υπογραφεί αύριο», τόνισε.

Κατά την εκτίμησή του, δεν είναι σωστό να συγκρίνονται οι οικονομικές προσφορές της MIG και της Aegean, αφού δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν τα οφέλη που θα έχει η Aegean, η οποία, με την απόκτηση της Ολυμπιακής, θα δημιουργήσει μονοπώλιο, και της MIG που τώρα εξετάζει να πρωτομπεί στο χώρο.

Τέλος, και σε απόλυτα μεγέθη, όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, η προσφορά της Aegean δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη, αφού θα αποκτήσει το πτητικό έργο και την τεχνική βάση, μη ενδιαφερόμενη για το handling, το οποίο θα μείνει στα αζήτητα.


NAFTEMPORIKI

«Βουτιά» 75 ετών καταγράφουν οι μετοχές της GM

«Βουτιά» 75 ετών καταγράφουν οι μετοχές της GM

«Βουτιά» καταγράφουν οι μετοχές της General Motors, οι οποίες κινούνται σε χαμηλό 75 ετών, ύστερα από τις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες προτού καταλήξει σε απόφαση για την παρχοή κρατικής βοήθειας στη θυγατρική της Opel. Μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Karl-Theodor zu Guttenberg, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία δέσμευση εκ των προτέρων. Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στελέχη τόσο της GM, όσο και της Opel ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή ερωτήματα και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρόκειται για διαδικασία που θα διαρκέσει εβδομάδες.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σύνθετο ζήτημα που απαιτεί λεπτομερείς απαντήσεις στην Ευρώπη -στο βαθμό που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ» σημείωσε ο επικεφαλής της GM Europe, Carl-Peter Forster.

REPORTER.GR

Περίπου 73 δισ. δολ. από την Bank of China σε χορηγήσεις

Περίπου 73 δισ. δολ. από την Bank of China σε χορηγήσεις

Το ποσό των 500 δισ. γιουάν (73 δισ. δολάρια) σκοπεύει να χορηγήσει η Bank of China μέσα στο 2009, με σκοπό να ενισχύσει τον διατραπεζικό δανεισμό που θα δώσει το έναυσμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κινέζο πρωθυπουργό Wen Jiabao σκοπός της κυβέρνησης είναι να φτάσουν οι χορηγήσεις τα 5 τρισ. γιουάν το 2009, οι οποίες σε συνδυασμό με το πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν να βοηθήσουν την κινεζική οικονομία να ανακάμψει.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων

Αύξηση 0,8% σημείωσαν οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την πρώτη ανοδο μετά από τρεις μήνες συνεχούς πτώσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές των Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. δολάρια, στα 2,56 τρισ. δολάρια, με ιδιαίτερη προτίμηση στις πιστωτικές κάρτες, οι οφειλές των οποίων έφτασαν τα 961,32 δισ. δολάρια, σημειώνοντας ανοδο 1,2%.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 45 δολάρια το αργό-Κέρδη 4,4%

Πάνω από τα 45 δολάρια το αργό-Κέρδη 4,4%

Με κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης που σημείωσε το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών στις ΗΠΑ. Σημαντική ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε και η νέα έκθεση της Barclays η οποία αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 76 δολάρια ως τα τέλη του έτους.Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 1,91 δολάρια, ή 4,4%, στα 45,52 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,7%, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,6%. Το πετρέλαιο τύπου brent κινήθηκε πτωτικά κατά 0,3% κλείνοντας στα 43,51 δολάρια.

Barclays: Βλέπει το πετρέλαιο στα 76 δολ.

Το τέλος της πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων, προβλέπει η Barclay΄s Capital στην τελευταία έκθεση της. Η βρετανική τράπεζα, προβλέπει πως το β τρίμηνο η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 50 δολάρια το βαρέλι, ενώ ως τα τέλη του έτους η τιμή θα φθάσει τα 76 δολάρια. Οι αναλυτές της τράπεζας, εκτιμούν πως η κινεζική ηγεσία θα αυξήσει τα ποσά που θα διαθέσει για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας πολύ πάνω από τα 585 δισ. δολάρια , και ως εκ τούτου, η ζήτηση για πρώτες ύλες θα αυξηθεί.

''Στα 60 δολ. το αργό εάν μειωθεί η παραγωγή από ΟΠΕΚ''

Αύξηση 35% στα 60 δολάρια το βαρέλι ενδέχεται να καταγράψει η τιμή του αργού εάν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής αυτό το μήνα, προβλέπει το λονδρέζικο fund BlueGold Capital Management LLP, το οποίο καταγράφει απόδοση 31% τη φετινή χρονιά. Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής για τέταρτη φορά από το Σεπτέμβριο στην επόμενη συνάντησή του στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη, προκειμένου να δώσει ώθηση στις τιμές που έχουν κατρακυλήσει κατά 77% χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ του Ιουλίου.

«Τα μέλη του ΟΠΕΚ μέχρι σήμερα έχουν συμμορφωθεί με τις περικοπές που έχει αποφασίσει το καρτέλ και είναι πιθανό να επιτύχουν να θέσουν ένα όριο στην τιμή του πετρελαίου», σημειώνει ο επικεφαλής των επενδύσεων της BlueGold, Pierre Andurand. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και πάλι τα 60 δολάρια σύντομα εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεχίσουν να συμμορφώνονται στις περικοπές και ο Οργανισμός αποφασίσει νέα περικοπή στην επόμενη συνάντησή του», τόνισε.

REPORTER.GR

Χαμηλότερες αποδόσεις ενοικίων

Χαμηλότερες αποδόσεις ενοικίων



Σε μείωση του ανώτατου ποσοστού ετήσιας αύξησης των ενοικίων σε καταστήματα και οικίες που εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο του 1995 προχώρησε η κυβέρνηση με στόχο των μετριασμό των επιπτώσεων που ασκεί η οικονομική κρίση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στο νέο διάταγμα που θα εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο να καθορίζει ως ανώτατο ποσοστό αύξησης των ενοικίων το 8% για τα επόμενα δύο χρόνια αντί του 14% που ίσχυε προηγουμένως.

Την πρόταση κατέθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα κάθε δύο χρόνια να καταθέτει πρόταση για ανανέωση του σχετικού διατάγματος, μια πρακτική που ακολουθείται από το 1983.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Η πρακτική αυτή είπε ακολουθείται από το 1983 σε συγκεκριμένες περιοχές όπως καταστήματα στην πράσινη γραμμή και των εντός των τοιχών Λευκωσίας καθώς και σε τουριστικές περιοχές.

Για τους ίδιους λόγους το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει διάταγμα για ανώτερο ποσοστό αύξησης το 8% αντί 14% και στα ενοίκια καταστημάτων σε δυσπραγούσες περιοχές το οποίο επίσης ισχύει για δύο χρόνια.

Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ μετά την 21η Απριλίου οπότε και λήγει το υφιστάμενο.

STOCKWATCH.COM.CY

Ρεκόρ ανεργίας

Ρεκόρ ανεργίας


Η απειλή της ανεργίας βρίσκεται στο προσκήνιο και τα μηνύματα που έρχονται από τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά. Η κρίση στον τομέα των κατασκευών και του εμπορίου γίνεται ολοένα και πιο έντονη με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται. Νέο ρεκόρ τετραετίας καταγράφηκε το Φεβρουάριο του 2009 στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, το δεύτερο μήνα του 2009 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφθασε τις 16.383 έναντι 13.280 το Φεβρουάριο του 2008 και 15.786 τον Ιανουάριο του 2009. Πρόκειται για το ψηλότερο αριθμό ανέργων από το Φεβρουάριο του 2005 (βλέπε πίνακα). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να ανέλθει στο 4,5% το 2009, στο 5% το 2010, στο 5,3% το 2011 και στο 5,5% το 2012.

Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 3.103 προσώπων που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.117 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 640 ανέργων), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 440 ανέργων), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 386 ανέργων) καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 553 ανέργων.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2009, σημειώθηκε αύξηση 597 προσώπων. Η αύξηση σημειώθηκε κυρίως στους τομείς των κατασκευών και του εμπορίου.

Οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών έφθασαν τους 2.056 από 1.748 τον Ιανουάριο του 2009 και 1.272 το Δεκέμβριο του 2008.

Όσον αφορά την επαγγελματική κατηγορία των ανέργων, οι περισσότεροι (4.124) ήταν καθαριστές, κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες και ακολούθησαν οι υπάλληλοι υπηρεσιών, γραφείς (3.598) και γραφείς - δακτυλογράφοι και ταμίες (2.119).

Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα, οι περισσότεροι άνεργοι που καταγράφηκαν ήταν ηλικίας 40-49 ετών (3.748) και 30-39 ετών (3.703).

Η πόλη που αντιμετωπίζει περισσότερο πρόβλημα ανεργίας είναι η Λάρνακα και η Αμμόχωστος όπου καταγράφηκαν 5.454 άνεργοι. Ακολουθεί η Λευκωσία με 4.727, η Λεμεσός με 3.959, ενώ το μικρότερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Πάφο (2.243).

Τέλος, όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνεργοι έχουν μέση γενική εκπαίδευση (7.470), ενώ ακολουθούν αυτοί με στοιχειώδη εκπαίδευση (4.517)

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=98160

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

CSE

FTSE/CySE 20
240.18 ( -0.62%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
691.30 ( -0.59%)

Όγκος: € 1,784,796

==========================

ASE

Γενικός Δείκτης
1474.35 ( -0.48%)

FTSE®/Χ.Α. 20
719.49 ( -0.36%)
Gordon Brown: Θα προτείνει "πλαίσιο" για αμοιβές τραπεζικών στελεχών

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown πρόκειται να προτείνει εντός της ημέρας διεθνή "κώδικα" για τις αμοιβές και τα επιδόματα των υψηλόβαθμων στελεχών στον τραπεζικό τομέα, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του εργατικού κόμματος της Σκωτίας, ο Brown αναμένεται να καλέσει τις μεγαλύτερες οικονομίες να υιοθετήσουν σειρά αρχών για τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, με σκοπό την εξάλειψη των επιδομάτων που επιβραβεύουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και την παράλληλη ενίσχυση των δομών που επιβραβεύουν τη μακροχρόνια επιτυχία, συμπληρώνει το δημοσίευμα των Financial Times.

CAPITAL.GR

Ford: Σύσταση επιτροπής για την πώληση της Volvo μέσα στο 2009

Ford: Σύσταση επιτροπής για την πώληση της Volvo μέσα στο 2009


Στη σύσταση επιτροπής εσωτερικού ελέγχου που φέρει το όνομα "Project Nile" προχώρησε η Ford Motor Co. (F) για να διαχειριστεί την πώληση της Volvo και να συνάψει τη συμφωνία έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, όπως ανέφερε η The Detroit News, επικαλούμενη πρόσωπα προσκείμενα στην υπόθεση.

Η επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με περισσότερες από μια κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με τις πηγές, αν και επισήμαναν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Τα στελέχη της Ford έχουν αναθέσει στην επιτροπή να φέρει εις πέρας τη συμφωνία έως το τέλος του χρόνου.

Πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Geely Automobile Holdings Ltd. (0175.HK) και της Changan Automobile Group (000625.SZ) η οποία συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Ford, φημολογούνται πως έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος της Geely είπε σε δημοσιογράφους πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αγοράσει την Volvo, ενώ η Ford αρνήθηκε να σχολιάσει.


CAPITAL.GR

Γερμανία: Θα χρειαστούν εβδομάδες για απόφαση για Opel

Γερμανία: Θα χρειαστούν εβδομάδες για απόφαση για Opel


Θα χρειαστεί να παρέλθουν εβδομάδες προτού καταλήξει σε απόφαση η γερμανική κυβέρνηση για την παροχή βοήθειας στην θυγατρική της General Motors, Opel. Παράλληλα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση τόνισε δεν έχει κάνει καμία δέσμευση εκ των προτέρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Karl-Theodor zu Guttenberg, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στελέχη τόσο της GM, όσο και της Opel.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο zu Guttenberg δήλωσε επίσης πως υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός από εκκρεμή ερωτήματα, που χρήζουν απάντησης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως «μιλάμε για μία διαδικασία που θα χρειαστεί εβδομάδες».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε πως «ήταν μία ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση. Από τη δική μας οπτική γωνία, είναι σαφές πως η General Motors έχει καταλάβει υπάρχει μεγάλος αριθμός υφιστάμενων ερωτημάτων, και από ότι φαίνεται είναι πρόθυμη να μας δώσει τις σχετικές απαντήσεις. Η διοίκηση της θα βρίσκεται σε στενές επαφές τις επόμενες εβδομάδες».

Ο επικεφαλής της GM Europe, Carl-Peter Forster, που παρευρέθηκε στη συνάντηση είπε στους δημοσιογράφους πως οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, ωστόσο δεν θα υπάρξει απάντηση τις επόμενες ημέρες».

«Έχουμε πλήρη γνώση πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σύνθετο ζήτημα που απαιτεί λεπτομερείς απαντήσεις στην Ευρώπη –στο βαθμό που αφορούν την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ».


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: 1,5 εκατ. νέοι άνεργοι από την αρχή του 2009

ΗΠΑ: 1,5 εκατ. νέοι άνεργοι από την αρχή του 2009

Συνεχώς επιδεινώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ 651.000 νέοι άνεργοι προστέθηκαν στη μακριά λίστα μόνο το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Από την αρχή του 2009 1,5 εκατ. εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ ο αριθμός ανέρχεται στα 2,5 εκατ. για τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ο Φεβρουάριος είναι ο τέταρτος κατά σειρά μήνας κατά τον οποίο οι απολύσεις είναι πάνω από τις 600.000. Η ανεργία βρίσκεται στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Τα στοιχεία για τις απολύσεις Φεβρουαρίου ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η κυβέρνηση αναθεώρησε για τις θέσεις εργασίας των δύο τελευταίων μηνών με τις απολύσεις να φτάνουν τις 681.000 το Δεκέμβριο. Οι ωριαίες αποδοχές σημείωσαν αύξηση 0,2% ή 3 σεντ στα 18,47 δολάρια την ώρα.

Ο κλάδος παραγωγής αγαθών έχασε 276.000 θέσεις εργασίας, ενώ αυτός των υπηρεσιών 375.000. Μόνο στον κλάδο της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Η αμερικανική οικονομία έχει απωλέσει 4,4 εκατ. εργαζομένους από την αρχή της ύφεσης το Δεκέμβριο του 2007. Οι εργάσιμες ώρες παρέμειναν στις 33,3 ανά εβδομάδα για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Η «βουτιά» που καταγράφεται στη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει εταιρείες όπως η General Motors και η Sears σε αύξηση των απολύσεων και μείωση των δαπανών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ομπάμα έχει βάλει στην άκρη τις ανησυχίες της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προωθώντας σχέδιο τόνωσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων που θα συμβάλλει στη διάσωση 3,5 εκατ. θέσεων εργασίας.

REPORTER.GR

Παρατυπίες στη μονάδα της στο Λονδίνο ανακάλυψε η Merrill Lynch

Παρατυπίες στη μονάδα της στο Λονδίνο ανακάλυψε η Merrill Lynch


Η Merrill Lynch & Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε "παρατυπίες" στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τις ασυμφωνίες που εντόπισε σε ορισμένα "trading positions" στη μονάδα της στο Λονδίνο και συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.

Νωρίτερα, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η Merrill Lynch ενδεχομένως να έχει χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην αγορά συναλλάγματος και σε πιστωτικά παράγωγα το περασμένο έτος. Οι ζημιές δεν έγιναν γνωστές μέχρι την εξαγορά της εταιρείας από την Bank of America, αναφέρει η εφημερίδα.

"Ανώτερα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης έχουν εστιάσει στο θέμα και θεωρούν ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις πιθανές απώλειες είναι υπό έλεγχο", αναφέρει σε ανακοίνωση της η Merrill.

Πριν από τρεις εβδομάδες, στελέχη από την μονάδα διαχείρισης κινδύνων ανακάλυψαν ότι αντικριστής από τον τομέα συναλλάγματος στο Λονδίνο που ανέφερε ότι κατέγραψε κέρδη 120 εκατ. στην πραγματικότητα ενδεχομένως να έχει σημειώσει μεγάλες ζημιές, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι στελέχη της Bank of America.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο trader, Alexis Stenfors, 38 ετών, συνεργάζεται με τις αρχές και την εταιρεία στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ ο ίδιο χαρακτήρισε "παρεξήγηση" το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

CAPITAL.GR

Hellenic Homes: "Γιατί οδηγηθήκαμε στο άρθρο 99"

Hellenic Homes: "Γιατί οδηγηθήκαμε στο άρθρο 99"


Ως ένα «αμυντικό» μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση τόσο των πιστωτών όσο και της ίδιας της εταιρείας, παρά ως προπομπό σειράς αρνητικών εξελίξεων, αξιολογεί η διοίκηση της κρητικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Hellenic Homes την απόφαση να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου περί προστασίας από τους πιστωτές.

“Ζητήσαμε να υπαχθούμε στο άρθρο 99 προκειμένου να προστατέψουμε την εταιρεία και να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας σε μια περίοδο που η ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε υπερβαίνει κατά πολύ των υποχρεώσεών μας» δήλωσε στο Capital.gr ο διευθυντής πωλήσεων της κρητικής εταιρείας κ. Ηλιάκης Γιάννης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Hellenic Homes, η υπαγωγή σε καθεστώς συνδιαλλαγής δεν αποτελεί παρά ένα «αμυντικό» μέτρο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοροής (cash flow) προς τους οφειλέτες της. «Αν δηλαδή προκύψει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας, να μην διαταραχθεί η μακροπρόθεσμη πορεία της εταιρείας» επισημαίνει ο κ. Ηλιάκης.

Η αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της Hellenic Homes δεν αποτελεί παρά σαφή ένδειξη της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει επηρεάσει άμεσα το εγχώριο real estate και την αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Η οικονομική κρίση που έπληξε ιδιαίτερα τη Βορειοδυτική Ευρώπη οδήγησε αγοραστές του εξωτερικού να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους για αγορά κατοικίας στο νούμερο ένα ελληνικό προορισμό, την Κρήτη. «Το ύψος των ακυρώσεων παραγγελιών για την αγορά εξοχικής κατοικίας που είχαμε από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ανέρχεται ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται είτε στις τράπεζες που έκλεισαν τον κρουνό του δανεισμού είτε επειδή οι υποψήφιοι αγοραστές βρέθηκαν στη δίνη της ύφεσης» επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας.

Η κρητική τεχνική εταιρεία, ο τζίρος της οποίας υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει κατασκευάσει περίπου 500 εξοχικές κατοικίες, επιδιώκει να συνεχίσει κανονικά την εκτέλεση των projects που έχει αναλάβει. Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να αποπερατώσει συγκρότημα 52 πολυτελών κατοικιών στο νομό Χανίων καθώς και σειρά άλλων projects. «Δεν φοβόμαστε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που δημιουργεί η υπαγωγή στο άρθρο 99, το οποίο λόγω της ένταξής του στον πτωχευτικό κώδικα θεωρείται ως η τελευταία πράξη μιας εταιρείας. Είμαστε βέβαιοι πως, όσοι γνωρίζουν την αγορά σε βάθος, προτιμούν να συνεργάζονται με μία εταιρεία, όπως η Hellenic Homes, που βρίσκεται υπό ομπρέλα προστασίας, εν μέσω ενός δυσμενούς οικονομικού κλίματος με απρόβλεπτες εν πολλοίς επιπτώσεις» καταλήγει το ανώτατο στέλεχος της χανιώτικης εταιρείας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα αναβληθεί επ’ αόριστον η σχεδιαζόμενη εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο Plus του Λονδίνου.

Η Hellenic Holmes δεν είναι η μοναδική εταιρεία του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία. Πρόσφατα η θεσσαλική Lamko που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων στην ελληνική περιφέρεια βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω ακάλυπτων επιταγών, ενώ η φημολογία που θέλει και άλλες εταιρείες του χώρου να «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία διατηρείται έντονη.

CAPITAL.GR

Lloyds: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση

Lloyds: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση

Οι συνομιλίες μεταξύ της Lloyds Banking Group και της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της τράπεζας στο κρατικό σχέδιο ασφάλισης παγίων, συνεχίζονται, διευκρινίζει ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι η τράπεζα είναι κοντά σε συμφωνία κρατικοποίησης. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το BBC, η συμφωνία των δύο μερών θα δώσει στο κράτος ένα μερίδιο 60% στη Lloyds. Σύμφωνα με τους Financial Times, το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί σε 70%.

«Οι συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με μια πιθανή συμμετοχή στο πρόγραμμα εγγύησης παγίων συνεχίζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας, Σέιν Ο’ Ριορντέιν. «Οι συζητήσεις μας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να είναι σίγουρη η έκβασή τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση θα ασφαλίσει πάγια της Lloyds, συνολικής αξίας 250 δισ. στερλινών (353 δισ. δολ.).

Η μεγαλύτερη τράπεζα – βάσει πελατών – στη Βρετανία έχει διαμηνύσει ότι θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης του κρατικού μεριδίου άνω του 43%.

NAFTEMPORIKI

Σε νέα ιστορικά χαμηλά το Euribor

Σε νέα ιστορικά χαμηλά το Euribor

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε, για 16η κατά σειρά μέρα, το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωζώνης (Euribor) για δάνεια τριών μηνών, σύμφωνα με την European Banking Federation.

Συγκεκριμένα, το Euribor τριμήνου υποχώρησε σήμερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,73%. Πτώση σημείωσαν και τα επιτόκια για δάνεια ενός μηνός και μιας εβδομάδας.

NAFTEMPORIKI

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και στελεχών της Opel

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και στελεχών της Opel και της General Motors σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της θυγατρικής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με στελέχη των δύο εταιρειών στο Βερολίνο, υπήρξαν «πολλά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να επισήμανε στον επικεφαλής της GM Europe, Καρλ-Πέτερ Φόρστερ, ότι τα μέτρα που πρότεινε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τη διάσωση της Opel δεν είναι επαρκή.

Ο Φόρστερ δεσμεύθηκε, από την πλευρά του, ότι η GM θα προσπαθήσει να αποσαφηνίσει τα θέματα, ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει χρονικό όριο.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις ΗΠΑ για σχετικές συνομιλίες, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε επιλογή στο συγκεκριμένο θέμα.

NAFTEMPORIKI

Coca-Cola: Επενδύσεις δύο δισ. δολ. στην Κίνα την επόμενη 3ετία

Coca-Cola: Επενδύσεις δύο δισ. δολ. στην Κίνα την επόμενη 3ετία

Επενδύσεις, ύψους δύο δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να υλοποιήσει η Coca-Cola Co. στην Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προσελκύσει περισσότερους πελάτες σε μια χώρα 1,3 δισ. καταναλωτών.

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει και ένα τεχνολογικό κέντρο 90 εκατ. δολαρίων, το οποίο άνοιξε σήμερα στη Σαγκάη, αναφέρει η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών σε ανακοίνωσή της.

Το ύψος των προτεινόμενων επενδύσεων είναι 25% υψηλότερο από τα 1,6 δισ. δολάρια που έχει δαπανήσει η εταιρεία στην Κίνα από τότε που επέστρεψε στη χώρα, το 1979. Το σχέδιο έρχεται, μάλιστα, έξι μήνες μετά τη συμφωνία για εξαγορά της China Huiyuan Juice Group έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.



Επενδύσεις, ύψους δύο δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να υλοποιήσει η Coca-Cola Co. στην Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προσελκύσει περισσότερους πελάτες σε μια χώρα 1,3 δισ. καταναλωτών.

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει και ένα τεχνολογικό κέντρο 90 εκατ. δολαρίων, το οποίο άνοιξε σήμερα στη Σαγκάη, αναφέρει η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών σε ανακοίνωσή της.

Το ύψος των προτεινόμενων επενδύσεων είναι 25% υψηλότερο από τα 1,6 δισ. δολάρια που έχει δαπανήσει η εταιρεία στην Κίνα από τότε που επέστρεψε στη χώρα, το 1979. Το σχέδιο έρχεται, μάλιστα, έξι μήνες μετά τη συμφωνία για εξαγορά της China Huiyuan Juice Group έναντι 2,4 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

RBS Plans First U.K. Government-Backed Yen Bond Sale

RBS Plans First U.K. Government-Backed Yen Bond Sale

March 6 (Bloomberg) -- Royal Bank of Scotland Group Plc, the biggest state-controlled U.K. bank, plans to sell its first bonds in yen that are guaranteed by the British government.

RBS is managing its own sale of euroyen notes and will offer them to investors “in the near future,” according to an e-mail sent to potential buyers today. Yuk-Min Hui, a Hong Kong- based spokeswoman at RBS, hasn’t yet responded to an e-mail seeking comment.

The sale will add to $39 billion of government-guaranteed bonds that Edinburgh-based RBS has sold since November in dollars, euros, pounds, Australian dollars and Swiss francs, data compiled by Bloomberg show. RBS joins General Electric Capital Corp., Morgan Stanley and Barclays Plc in tapping Asia’s local-currency bond markets for lower-cost borrowing.

While the U.K. government owns 58 percent of RBS, the state’s stake in voting shares may rise to 75 percent and its “economic interest” may jump to as much as 95 percent, Chief Executive Officer Stephen Hester said last month.

The bank reported a net loss of 24.1 billion pounds ($34 billion) for 2008 compared with a profit of 7.3 billion pounds a year earlier. The loss is the biggest ever reported by a U.K. company, surpassing the 22 billion pounds Vodafone Group Plc posted in 2006.

Lloyds TSB Bank Plc, a unit of Lloyds Banking Group Plc, in January sold 16 billion yen of three-year U.K. government- guaranteed floating-rate notes priced to pay 40 basis points more than the London interbank offered rate for yen, Bloomberg data show.

Euroyen notes are yen-denominated bonds sold by non- Japanese borrowers outside Japan. A basis point is 0.01 percentage point.

BLOOMBERG

Moody's: Αρνητικό το outlook για τις σουηδικές τράπεζες λόγω Βαλτικής

Moody's: Αρνητικό το outlook για τις σουηδικές τράπεζες λόγω Βαλτικής

Αρνητικό χαρακτήρισε το outlook των θεμελιωδών του τραπεζικού κλάδου της σουηδικής οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service, εξαιτίας της εκτεταμένης έκθεσης του κλάδου στις χώρες της Βαλτικής. Συγκεκριμένα, η Moody΄s θεωρεί ότι η οικονομική συρρίκνωση των χωρών της Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία του σουηδικού τραπεζικού κλάδου, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω χώρες στην κατανάλωση και στην επιχειρηματική ρευστότητα. Ο κίνδυνος που υπάρχει για την περεταίρω συρρίκνωση των βαλτικών χωρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί, γεγονός που θα επηρεάσει τα εταιρικά αποτελέσματα και την κεφαλαιακή διάρθρωση.

REPORTER.GR

Με απώλειες 3,50% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 3,50% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 260,39 μονάδων, ποσοστό 3,50%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.173,10 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Κρίσιμη ημέρα για την Ολυμπιακή

Κρίσιμη ημέρα για την Ολυμπιακή

Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ολυμπιακής χαρακτηρίζεται η σημερινή, με την κυβέρνηση να καλείται να επιλέξει το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, καθώς λήγει το χρονικό περιθώριο των τριών εβδομάδων αποκλειστικών διαπραγματεύσεων που έχει συμφωνήσει η MIG με την κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά, καθώς, εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαπραγμάτευση με την υπογραφή συμφωνίας, η ΜΙG απειλεί με αποχώρηση και τότε θα αρχίσει ένας νέος κύκλος λεπτών επιχειρηματικών ισορροπιών και διεκδικήσεων με τους δυο νέους μνηστήρες, Aegean και Chrysler

Χθες, κατά τη διάρκεια της τελικής συνάντησης των συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου με εκπροσώπους της εταιρείας του Ανδρέα Βγενόπουλου, όπου και συντάχθηκε το κείμενο της συμφωνίας, φαίνεται να διεμηνύθη από τους τελευταίους ότι, η προσφορά της ΜΙG θα πάψει να ισχύει, εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι η κατάθεση των δύο νέων προσφορών προκάλεσε αλλαγή του σκηνικού αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, αφού περιέπλεξαν την κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση -που ετοιμαζόταν να κλείσει τη συμφωνία με τη MIG- είναι υποχρεωμένη να τις εξετάσει.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι απόφαση είναι δύσκολο να ληφθεί πριν να αξιολογηθούν οι νέες προτάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι η οικονομική προσφορά της Aegean για το κομμάτι του πτητικού έργου είναι υψηλότερη εκείνης της MIG.

Οι νέες προσφορές εξετάζονται ήδη από τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομική και η οικονομική τους επάρκεια, καθώς και κατά πόσον αυτές είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό.

Βαρύνουσα σημασία θα έχει και η άποψη του επιτρόπου Παρακολούθησης του διαγωνισμού, που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παρακολουθεί τη διαδικασία και εγκρίνει κάθε βήμα.

Αυτό αφορά κυρίως την πρόταση της Aegean, ο αντιπρόεδρος της οποίας, Ευτ. Βασιλάκης, δηλώνει πρόθυμος να παραχωρήσει μέρος της δραστηριότητας σε αεροπορικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αεροπορική αγορά (Athens Airways, Sky Express κ.λπ.).

Ο κ. Αν. Βγενόπουλος

Σχετικά με το χρονικό «όριο» που έχει εκχωρηθεί στην κυβέρνηση (έως την Παρασκευή) και των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μαζί της, μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, από την πλευρά της, η MIG τήρησε τους όρους της συμφωνίας. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να μη δημιουργηθεί μονοπώλιο στο χώρο των μεταφορών, η σύμβαση θα υπογραφεί αύριο», τόνισε.

Κατά την εκτίμησή του, δεν είναι σωστό να συγκρίνονται οι οικονομικές προσφορές της MIG και της Aegean, αφού δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν τα οφέλη που θα έχει η Aegean, η οποία, με την απόκτηση της Ολυμπιακής, θα δημιουργήσει μονοπώλιο, και της MIG που τώρα εξετάζει να πρωτομπεί στο χώρο.

Τέλος, και σε απόλυτα μεγέθη, όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, η προσφορά της Aegean δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη, αφού θα αποκτήσει το πτητικό έργο και την τεχνική βάση, μη ενδιαφερόμενη για το handling, το οποίο θα μείνει στα αζήτητα.

Οι εργαζόμενοι

Την αντίδραση του συνόλου των εργαζομένων της Ολυμπιακής προκάλεσε η κατάθεση πρότασης για την εξαγορά της εταιρείας από την ανταγωνίστρια Aegean Airlines [AGNr.AT] .

Ακόμη και το σωματείο των πιλότων της Ο.Α., που έχουν ταχθεί εξ αρχής υπέρ της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «βαθύ προβληματισμό και την αγανάκτησή τους για τη διαφαινόμενη μεθόδευση παράδοσης του εθνικού αερομεταφορέα, ως βορά επιβίωσης του ανταγωνιστή της».

Το σωματείο των πιλότων καταλήγει ότι, σε περίπτωση η κυβέρνηση ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Aegean, τότε τα μέλη του δεν θα έχουν, όπως αναφέρουν, κανένα κίνητρο προσφοράς υπηρεσιών.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Employment Situation
Dept of Labor
Share |