Monday, June 20, 2011

Κύπρος: Δάνειο €100 εκατ. της ΕΤΕπ για εκπαίδευση


Κύπρος: Δάνειο €100 εκατ. της ΕΤΕπ για εκπαίδευση


Δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων.

Το δάνειο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ το 2003 για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών της χώρας.

Τη δανειακή σύμβαση υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Χαρίλαος Σταυράκης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι “Οι επενδύσεις που προάγουν την οικονομία της γνώσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης”.

Ο κ. Σακελλάρης αφού αναφέρθηκε στη πολυετή στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες της Κυπριακής δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρόσθεσε ότι “Το έργο θα συμβάλει στην παροχή καλύτερης εκπαίδευσης, στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου χάρη στη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών, και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί βασικό στόχο της ΕΤΕπ”.



Η συνεισφορά της ΕΤΕπ στο έργο θα βοηθήσει στην υλοποίηση επτά βασικών μέτρων που προάγουν την εκπαιδευτική, κοινωνική και περιβαλλοντική αριστεία:

* κατασκευή 31 νέων νηπιαγωγείων, 13 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 7 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
* επέκταση 51 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 6 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
* αποκατάσταση και ανακαίνιση 32 σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 11 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
* βελτιστοποίηση όλων των σχολικών κτηρίων που εντάσσονται στο έργο, μέσω της εφαρμογής υπερσύγχρονων αντισεισμικών προδιαγραφών
* λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών
* βελτίωση της πρόσβασης νέων με περιορισμένη κινητικότητα σε όλα τα σχολικά κτήρια που εντάσσονται στο έργο
* πρόβλεψη για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

H χρηματοδότηση αυτή εντάσσεται στη συνεχιζόμενη δράση προτεραιότητας της ΕΤΕπ στην Κύπρο, στο πλαίσιο της οποίας η Τράπεζα στηρίζει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που ενισχύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και, συνολικότερα, της ευρωπαϊκής οικονομίας - μιας έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

source: euro2day.gr

ΧΑΚ: Φλερτ με ΕΧΑΕ και ρωσική τράπεζα;


ΧΑΚ: Φλερτ με ΕΧΑΕ και ρωσική τράπεζα;


Έντονη είναι η φημολογία στην Κύπρο που θέλει παράγοντες της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια να διαπραγματεύονται την ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που καταγράφει.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η όλη φημολογία συντηρείται είναι το ζημιογόνο αποτέλεσμα του ΧΑΚ, καθώς εξαιτίας της μεταφοράς των δύο μεγαλύτερων μετοχών του στη Σοφοκλέους και των προβλημάτων που μεταφέρονται από την Ελλάδα (οι δύο οικονομίες λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων) ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει περιοριστεί σε επίπεδα χαμηλότερα από το break even.

Μάλιστα, χθεσινό δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης" έκανε λόγο για σχετικές επαφές τόσο με το Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο και με ρωσική τράπεζα.

Ανεξάρτητα πάντως από την ύπαρξη ή όχι τέτοιων συζητήσεων και από το πόσο προχωρημένες μπορεί να είναι, χρηματιστηριακοί κύκλοι από τη Μεγαλόνησο εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα.

Άλλοι προτάσσουν το επιχείρημα ότι αν το ΧΑΚ εξαγοραστεί από το Χ.Α. τότε θα μεταφερθούν στην κυπριακή κεφαλαιαγορά σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σε μια δυσχερή συγκυρία όπως η τρέχουσα.

Και άλλοι επισημαίνουν πως γενικότερα ενδεχόμενη πώληση του ΧΑΚ θα έπρεπε να γίνει με τη διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού και όχι με απευθείας επαφές και συνομιλίες.


source: euro2day.gr

Γερμανία: Επιβράδυνση της οικονομίας βλέπει το ΥΠΟΙΚ


Γερμανία: Επιβράδυνση της οικονομίας βλέπει το ΥΠΟΙΚ

Βερολίνο (Dow Jones) – Οι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας στο β΄ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη μηνιαία αναφορά του για τον Ιούνιο.
«Μετά από μια δυναμική ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο, η γερμανική βιομηχανία ξεκίνησε το β΄ τρίμηνο πιο υποτονικά», αναφέρει το report, προσθέτοντας ότι η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, υποχώρησε σε σχέση με το προηγούμενο μήνα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανό να διευρυνθεί με χαμηλότερη ταχύτητα για το υπόλοιπο του έτους. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 11,4% το Μάρτιο και 9,6% τον Απρίλιο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Άλλοι δείκτες υποδεικνύουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη, όπως οι εξαγωγές που υποχώρησαν τον Απρίλιο, επισημαίνεται στο report. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ωθούμενη από τη ζήτηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και σε μικρότερη ταχύττητα, αναφέρει το υπουργείο. Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αν και με βραδύτερο ρυθμό, αλλά οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών έχουν συγκρατήσει κάπως την καταναλωτική ζήτηση.

Το υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι οι πιέσεις των τιμών συνεχίζουν, αλλά ο πληθωρισμός δεν οδηγείται απλώς από το υψηλότερο κόστος καυσίμων.




source: capital.gr

Ιαπωνία: Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε τον Μάιο


Ιαπωνία: Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί ποτέ σημειώθηκε τον Μάιο

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας μειώθηκαν 10,3% τον Μάιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 4,76 τρισεκατομμύρια γεν (59,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 41,5 δισεκατομμύρια ευρώ) μετά το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σηματοδοτώντας το δεύτερο καταγεγραμμένο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην Ιστορία της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα.

Στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της χώρας κατεγράφη έλλειμμα 853,7 δισεκατομμυρίων γεν, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το εμπορικό έλλειμμα 952,6 δισεκατομμυρίων γεν του Ιανουαρίου του 2009.

Στην πτώση των εξαγωγών συνέβαλαν πρωτίστως οι μειώσεις των εξαγωγών αυτοκινήτων και ημιαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,3% στα 5,61 τρισεκατομμύρια γεν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η καταστροφή του Μαρτίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 15.462 ανθρώπους -- 7.650 ακόμα εξακολουθούν να αγνοούνται --, έθεσε εκτός λειτουργίας πολλά εργοστάσια και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στα εταιρικά δίκτυα εφοδιασμού.

source: naftemporiki.gr

Μειώνει την έκθεσή της στο χρέος των ΗΠΑ η Ρωσία


Μειώνει την έκθεσή της στο χρέος των ΗΠΑ η Ρωσία

Mε την Ισπανία να κινδυνεύει να παρασυρθεί στη «δίνη» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο (αριστερά), συναντήθηκε στη διάρκεια του φόρουμ με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Διαθέτοντας τα τρίτα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ισπανία, αγοράζοντας ισπανικά ομόλογα.

Η Ρωσία επιδιώκει να περιορίσει την έκθεσή της σε αμερικανικό κρατικό χρέος, εν μέσω ανησυχιών για το υπερβολικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, όπως δήλωσε χθες σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Το ποσοστό των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού στο χαρτοφυλάκιό μας έχει μειωθεί και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο», δήλωσε ο Αρκέντι Ντβόρκοβιτς, οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones [.DJI] , στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρου που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ρωσικές τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα (Treasuries) μειώθηκαν στα 125,4 δισ. δολάρια τον Απρίλιο, έναντι 176,3 δισ. δολαρίων του Οκτωβρίου 2010, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς εάν το αμερικανικό χρέος αποτελεί το ίδιο σταθερή επένδυση όπως ήταν πριν από μία δεκαετία, ο κ. Ντβόρκοβιτς τόνισε ότι, εν συγκρίσει με άλλες επενδύσεις, το αμερικανικό κρατικό χρέος δεν αποτελεί και τόσο σίγουρη επένδυση.

Τα αποθέματα της Ρωσίας -ύψους 528 δισ. δολαρίων- είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά της Κίνας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, το 47% των αποθεμάτων αποτελείται από δολάρια και το 41% σε ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους, η αναλογία του δολαρίου ανερχόταν στο 45,2%.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας για προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, οι ξένοι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα, εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των εκλογών του Μαρτίου 2012.

Μπορεί η Ρωσία να αποτελεί μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν τόσο των υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης όσο και των φυσικών πόρων που διαθέτει, εντούτοις το ιστορικό πολιτικών ταραχών και διαφθοράς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες, δικαιολογώντας εκροές κεφαλαίων, ύψους 55,6 δισ. δολαρίων, τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομική στασιμότητα. «Εάν η χώρα καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της, τότε θα μπορούσε να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογους με την ταχεία ανάπτυξη σε Βραζιλία και Κίνα», υποστήριξε ο κ. Μεντβέντεφ, σε ομιλία του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ, που ολοκληρώθηκε προχθές. Ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4%-4,5% φέτος.

Στελέχη του Κρεμλίνου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές για τους πολιτικούς κινδύνους, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας -μεγέθους 1,5 τρισ. δολαρίων- και τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί μέχρι το 2016 στα 3,2 τρισ. δολάρια, αποτελώντας την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία.

Πιέσεις

Η Ρωσία εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Λευκορωσία, που προσπαθεί να διατηρήσει σταθερό το εθνικό της νόμισμα, εξετάζοντας περιορισμούς στις εισαγωγές, ώστε να διαφυλάξει τα ελάχιστα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, δήλωσε ότι προετοιμάζεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, ρωσικού δανείου προς τη Λευκορωσία, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η δεύτερη δόση, στην περίπτωση που μειωθούν σημαντικά οι εμπορικές συναλλαγές.

source: naftemporiki.gr

U.S. Home Sales Probably Fell to Year’s Low


U.S. Home Sales Probably Fell to Year’s Low

Home sales probably dropped in May to the lowest level of the year, while orders placed with factories climbed, showing housing remains a soft spot as other parts of the U.S. economy recover, economists said before reports this week.

Purchases of new and existing houses decreased 4.8 percent to a 5.11 million annual rate last month, the weakest since November, according to the median forecast of economists surveyed by Bloomberg News. Another report may show bookings for goods made to last at least three years increased after falling in April by the most in six months.

A jobless rate hovering around 9 percent means it will take years to absorb the 1.8 million distressed properties on the market that are weighing down home values, one reason why Federal Reserve policy makers are likely to maintain record stimulus when they meet this week. Manufacturers, on the other hand, may soon recover from the supply disruptions following the disaster in Japan and help underpin the world’s largest economy.

“The outlook for the housing data remains very weak, and there’s been very little evidence of any turnaround,” said David Semmens, a U.S. economist at Standard Chartered Bank in New York. “We’ve obviously seen some slowdown in manufacturing due to the supply-chain issues in Japan. That will work itself out through the second half.”

Sales of existing homes, due from the National Association of Realtors on June 21, fell 5 percent to a 4.8 million annual pace, according to the median forecast of 55 economists surveyed by Bloomberg.

Depressed Demand
After peaking at 7.08 million in 2005, the number of existing homes purchased in 2010 plunged to 4.91 million, a 13- year low. Nonetheless, they now comprise about 94 percent of the housing market, up from about 85 percent six years ago, as foreclosures and distressed sales lure some buyers.

The 1.8 million of inventory of distressed homes nationwide would take about three years to sell at the current pace, Daren Blomquist, communications manager at RealtyTrac Inc., said last week.

Competition from existing homes selling at discounted prices is hurting builders. Sales of new properties dropped 4 percent in May to a 310,000 annual pace, economists said ahead of a June 23 report from the Commerce Department. A record-low 323,000 new homes were sold last year.

Manufacturing, which makes up 12 percent of the economy, is struggling to recover from the effects of the earthquake and tsunami in Japan after being one of the bright spots in the recovery that began two years ago.

Durable Goods
Orders for durable goods, those designed to last at least three years, increased 1.6 percent in May after dropping 3.6 percent the prior month, economists surveyed by Bloomberg said ahead of Commerce Department data June 24. Excluding volatile bookings for transportation gear, orders probably climbed 1 percent after falling 1.6 percent, the survey showed.

Gains in business investment in new equipment and demand from emerging economies like China, Brazil and Mexico are helping bolster factories. American exports in April rose to the highest level on record.

Industrial companies have outperformed homebuilders this year. The Standard & Poor’s Industrial Machinery Index has gained 0.9 percent this year, compared with a 6.2 percent decline for the S&P 500 Homebuilding Index.

Expanding Capacity
Caterpillar Inc. (CAT), the world’s largest maker of construction equipment, said last week it would invest an additional $70 million at a hydraulic excavator plant and create about 100 more jobs in Victoria, Texas. Production at the plant is slated to begin in mid-2012, according to a June 17 statement from the Peoria, Illinois-based company.

Fed Chairman Ben S. Bernanke has been among those forecasting that the recent slowdown in growth will prove temporary as commodity prices retreat. At the same time, the central bank should maintain record stimulus to bolster a “frustratingly slow” recovery, he said this month. Officials are scheduled to meet in Washington on June 21-22 to determine the course of policy.

source: bloomberg.com
Share |