Thursday, October 9, 2008

Στο 2.7% οι απώλειες του αργού

Στο 2.7% οι απώλειες του αργού

Σε χαμηλά ενός έτους βρέθηκε το αργό, αφού και σήμερα οδηγήθηκε σε πτώση εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που περνάει η παγκόσμια οικονομία. Οι εκτιμήσεις για κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης οδήγησε τους επενδυτές σε σημαντικές ρευστοποιήσεις για ακόμη μια ημέρα.Η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,7%, στα 86,59 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ βρέθηκε στα 81,24 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα κατά 2,23%.

«Το πετρέλαιο ακολουθεί τις αγορές αυτή τη στιγμή», λένε οι αναλυτές και επισημαίνουνότι «η μείωση των επιτοκίων ήταν σωστή κίνηση γιατί δείχνει ότι όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιηθούν οι αγορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της πτώσης κατά 41% των τιμών του αργού από τις 11 Ιουλίου, οι τιμές βρίσκονται μόλις 8,9% υψηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με αναλυτές της BNP Paribas, εάν το αργό πέσει κάτω από τα 80 δολάρια, δεν είναι απίθανο να το δούμε ακόμα και στα 70 δολάρια.

Έκτακτη συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ

Πολύ πιθανό να αποφασιστεί η μείωση της παραγωγής στην έκτακτη συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Chakib Khelil, εξαιτίας της «δραματικής πτώσης των τιμών».Ο οργανισμός ανακοίνωσε τη συνάντηση σήμερα, λόγω του ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση «έστειλε» τις τιμές του αργού κάτω από τα 90 δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο οργανισμός «ανησυχεί» για τις συνθήκες που ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους, γι΄ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστενα αντιμετωπιστούν οι «παρενέργειες» στην αγορά πετρελαίου.

Ο οργανισμός, θα εξετάσει μείωση της παραγωγής, περίπου 500.000 βαρελιών ημερησίως.

REPORTER.GR

Πτώση ... be continued

Πτώση ... be continued

Για πρώτη φορά από το 2003 ο δείκτης Dow βρέθηκε κάτω από τις 8.500 μονάδες, αφού το υψηλό κόστος δανεισμού και η μείωση της κατανάλωσης ανέγειραν νέες ανησυχίες για την πορεία των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ασφαλιστικών και των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες τώρα θεωρούνται ότι θα είναι τα επόμενα «θύματα» της κρίσης. Επιπλέον, η αρση της απαγόρευσης του short shelling από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον αποδείχθηκε το «κερασάκι» που ανέστρεψε και πάλι την ισορροπία, που με τόση δυσκολία κρατήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.Ο Dow υποχώρησε 7,33%, στις 8.579,19 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 5,47%, στις 1.645,12 μονάδες, και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 7,61% στις 909,97 μονάδες.

Συνεχίστηκε το αρνητικό σερί και στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 4.313,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα κατά 1,55% στις 3.442,70 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 2,53% στις 4.887,00 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600υποχώρησε 2,1%, ενώ σε διάστημα τριών ημερών έχασε το 13% της αξίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Οκτώβριο του 1987, στο μίνι κραχ της Μαύρης Δευτέρας.

Η ελεύθερη πτώση συνεχίστηκε στη Wall

Στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, οι τράπεζες βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πτώσης, με τις Sallie Mae καιPrudential Financial αρνητικές πρωταγωνίστριες, καθώς η νέα άνοδος του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού σε δολάρια, libor, εξανεμίζει τις ελπίδες για έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, το libor για δάνεια τριών μηνών ανήλθε σε υψηλό έτους, στο 4,75%, ενώ χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσετο βασικό επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου στο 1,5%.

Η αρση της απαγόρευσης του short selling από τη SEC, οδήγησε τη Morgan Stanley σε απώλειες της τάξεως του 25%.

Στο κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 58 ετών έκλεισε η General Motors, αφού υποχώρησε κατά 22% και η Ford βρέθηκε στο -12%, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του εν λόγου κλάδου.

Η απόρριψη από τη λίστα των μετοχών προς αγορά της Goldman Sachs, έστειλε την XL Capital στο -49%.

REPORTER.GR

Wall: Στο 30% οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε 6 συνεδριάσεις

Wall: Στο 30% οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου σε 6 συνεδριάσεις

Στο 30% έφτασαν οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου της Wall μόλις τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, διευρύνοντας τις ανησυχίες ότι ο κλάδος δεν θα ανακάμψει αμεσα, ακόμα και ύστερα από τα ιστορικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

REPORTER.GR

HSBC: Αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δις δολ για τη βρετανική θυγατρική

HSBC: Αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δις δολ για τη βρετανική θυγατρική

Αύξηση κεφαλαίου 1,3 δις δολάρια για τη θυγατρική του στη Βρετανία HSBC Bank ανακοίνωσε ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος HSBC, με σκοπό να βοηθήσει στη σταθερότητα της τράπεζας, η οποία έχει πληγεί από την παγκόσμια κρίση, και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση αυτή γίνεται χωρίς προσφυγή στις κυβερνητικές κεφαλαιακές ενισχύσεις που παρέχονται αυτόν τον καιρό από τη βρετανική κυβέρνηση σε μεγάλες τράπεζες του χώρου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ξανά στα χέρια των επενδυτών το short selling

ΗΠΑ: Ξανά στα χέρια των επενδυτών το short selling

Τη λήξη της απαγόρευσης των κινήσεων short selling σε 799 τράπεζες και περίπου 200 εταιρείες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), μετά από τρεις εβδομάδες απαγόρευσης.Αν και η SEC είχε προχωρήσει στην απαγόρευση λόγω των σημαντικών διακυμάνσεων που προκαλούσαν τέτοιες κινήσεις, ο NYSE υποχώρησε στο διάστημα αυτό κατά 35%, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας του CBOE «εκτοξεύθηκε» στις 57,53 μονάδες χθες.

REPORTER.GR

GM: Επιστροφή στο 1950

GM: Επιστροφή στο 1950

Στα επίπεδα του 1950 βρίσκεται η τιμή της μετοχής της General Motors με τη σημερινή της πτώση, αφού ήδη βρίσκεται κατά 22% χαμηλότερα, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ευρώπη, διευρύνοντας την πτώση του 2008.

REPORTER.GR

Mobius: Έτοιμος για επενδύσεις στις αναδυόμενες

Mobius: Έτοιμος για επενδύσεις στις αναδυόμενες

Ευκαιρίες αγοράς στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ινδία, στην Τουρκία και στη Νότιο Αφρική, «βλέπει» ο δισεκατομμυριούχος Mark Mobius, δηλώνοντας έτοιμος να αρχίσει τις αγορές. Έχουμε πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που θα πρέπει να προσέξουμε, και θα πρέπει να επιλέξουμε αυτά που βρίσκονται στα πιο χαμηλά επίπεδα, συμβουλεύει ο Mobius, ο οποίος ήδη διατηρεί χαρτοφυλάκιο ύψους 30 δις δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.Αν κοιτάξει κανείς τις αποτιμήσεις, μπορεί να δει ότι υπάρχουν μετοχές, οι οποίες, στον καιρό της μεγάλης απαισιοδοξίας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν επενδύσουμε σ΄ αυτές, πιστεύω ‘ότι θα είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι σε ένα ή δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια της Ρωσίας, της Κίνας και της Βραζιλίας έχουν υποχωρήσει κατά 49% από την αρχή του έτους, ενώ αυτή τη στιγμή είναι οι φθηνότερες αγορές από τον Οκτώβριο του 1998.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός δείκτης Micex βρίσκεται κατά 62% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ο κινεζικός δείκτης CSI 300 κατά 63%, και ο δείκτης της Βραζιλίας Bovespa είναι κατά 37%.

REPORTER.GR

Συμφωνούν τα κόμματα στην αύξηση εγγύησης

Συμφωνούν τα κόμματα στην αύξηση εγγύησης


Τα κόμματα χαιρέτισαν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ποσού της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία προσθέτει στην εμπιστοσύνη της κυπριακής πολιτείας προς το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για εγγύηση μέχρι και το ποσό των €100 χιλ. των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μιλώντας στη βουλή ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, αναφορικά με ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, είπε ότι «είτε ο κ. Ευαγόρου είτε το κόμμα του πρέπει να βοηθήσουν να αποσυρθούν όσα λέχθηκαν, για το καλό της κυπριακής οικονομίας», σημειώνοντας ακόμη πως η περαιτέρω συζήτηση του θέματος «μόνο ζημιά προκαλεί »

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του στη βουλή χαρακτήρισε «ως ένα πρώτο καλό βήμα που στέλλει μήνυμα σιγουριάς για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε σύσκεψη για την οικονομία στην οποία να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς ώστε, όπως είπε, «να αξιοποιήσουμε την κρίση προς όφελος μας αντί να την αντιμετωπίζουμε με φοβία και μεμψιμοιρίες».

Την εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού των εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων χαιρέτισε και το ΑΚΕΛ.. Ο κ. Σταύρος Ευαγόρου, υπέδειξε ότι «είναι μια ενέργεια που ενισχύει περισσότερο την εμπιστοσύνη στην οικονομία ευρύτερα», ενώ σημείωσε ότι η παγκόσμια κρίση επηρεάζει σε λιγότερο βαθμό τη κυπριακή οικονομία». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει εισηγήσεις τις οποίες θα υποβάλλει στον υπουργό Οικονομικών για τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκαλέσει στον τουρισμό και στην αγορά κατοικιών από βρετανούς η οικονομική κρίση.

Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε τα μέτρα που λήφθηκαν για την εγγύηση των καταθέσεων και τη μείωση του βασικού επιτοκίου, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής, αξιοποιώντας και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης».

Όπως ανέφερε, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε ότι «η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς όχι μόνο δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα μεγιστοποιεί με τραγικές συνέπειες κυρίως για τα μικρομεσαία στρώματα των χωρών».

«Η απουσία ισχυρών εποπτικών αρχών και νομοθετικού πλαισίου διευκολύνει τη δημιουργία τέτοιων κρίσεων», είπε, υπενθυμίζοντας πως «ανάλογες εμπειρίες είχαμε και στην Κύπρο κατά την περίοδο της κρίσης στο ΧΑΚ».

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Κάμψη στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Μειωμένες κατά 20.000 στις 478.000 ήταν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληγε στις $ Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.
Παρόλα αυτά ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 8.250 στις 482.500 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενισχύθηκε κατά 56.000 στα 3,56 εκατ.. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις διαμορφώθηκε σε υψηλό πετά ετών, ενώ των συνεχιζόμενων αιτήσεων σε υψηλό πέντε ετών.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

Κατά 0,8% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικού εμπορίου στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

REPORTER.GR

Στις 6/11 τα 9μ Τρ. Κύπρου

Στις 6/11 τα 9μ Τρ. Κύπρου


Στις 6 Νοεμβρίου 2008 θα εξετάσει τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα το ΔΣ της Τρ. Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Κατά τη συνεδρία θα εξεταστεί επίσης κατά πόσο θα παραχωρεί προμέρισμα. Πέρσι, η Τρ. Κύπρου παραχώρησε προμέρισμα 11 σεντ και τελικό μέρισμα 25 σεντ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 η BOCY είχε κέρδη €244 εκ. και για ολόκληρο το έτους αναμένει κέρδη €540 εκ. Πέρσι είχε σημειώσει κέρδη €485 εκ.

Το ΔΣ αποφάσισε σήμερα όπως το ποσοστό της παραχωρούμενης έκπτωσης στην οποία θα επανεπενδύονται τα μερίσματα βάσει του σχεδίου επανεπένδυσης μερισμάτων του 2002, αυξηθεί σε 15% από 10% που ίσχυε κατά την τελευταία πληρωμή μερίσματος.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
642.06 ( 1.78%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1868.71 ( 1.77%)

Όγκος: € 4,344,979

===================

XAA

Γενικός Δείκτης
2511.10 ( 0.02%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1387.56 ( 0.27%)

===================


FTSE 100 INDEX 4,313.80 -52.89 -1.21%
CAC 40 INDEX 3,442.70 -54.19 -1.55%
DAX INDEX 4,887.00 -126.62 -2.53%

===================

US

DOW JONES INDUS. AVG 8,579.19 -678.91 -7.33%
S&P 500 INDEX 909.92 -75.02 -7.62%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,645.12 -95.21 -5.47%

ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 185 ΜΟΝΑΔΩΝ.

U.K. May Own 30 Percent of Big Banks in Bailout Plan

U.K. May Own 30 Percent of Big Banks in Bailout Plan

Oct. 9 (Bloomberg) -- The British government may own as much as 30 percent of four of the country's biggest banks as it doles out the 50 billion-pound ($87 billion) lifeline announced yesterday, according to analysts at Sanford C. Bernstein Ltd.

Prime Minister Gordon Brown and Chancellor of the Exchequer Alistair Darling offered to buy preference shares to help boost capital at Royal Bank of Scotland Group Plc, Barclays Plc, Lloyds TSB Group Plc, HBOS Plc and four other lenders in the unprecedented rescue plan. It also guarantees about 250 billion pounds of loans and increases the amount the Bank of England makes available to at least 200 billion pounds.

``The proposed injection leaves the U.K. banks in a strong solvency position,'' London-based Bernstein analysts including Bruno Paulson wrote in a note to clients today. ``The downside is of course that the capital raising implies dilution, with the government potentially taking 20-30 percent of the banks.''

Governments around the world are trying to coordinate efforts to reopen the banking system, with U.S. Treasury Secretary Henry Paulson indicating his $700 billion rescue plan may include investing in lenders. While banks rose in European trading today, the bailouts have yet to unlock money markets. The benchmark London interbank offer rate continued to rise, even after central banks announced a coordinated rate cut yesterday.

RBS, Britain's third-biggest bank, gained 18 percent to 106.7 pence at 10:20 a.m. in London. HBOS Plc, the country's biggest mortgage lender, rose 31 percent to 153 pence, and Lloyds TSB, the U.K. bank that agreed to buy HBOS, added 8.3 percent.

Rebound

Today's rebound reduced RBS's decline for the week to 43 percent. ``In the case of RBS, the price fall in the last fortnight is far higher than the potential dilution from the government plan,'' Paulson wrote.

Banks worldwide need more capital to offset losses. They posted $592 billion of writedowns since the credit crisis started last year, more than the $442.5 billion of new capital they raised, according to data compiled by Bloomberg.

RBS may get as much as 8 billion pounds out of the 20 billion pounds that Bernstein predicts the government will invest in the four lenders. Barclays and HBOS may also need 5 billion pounds each from the government, Bernstein said. Lloyds TSB may need 2.5 billion pounds.

The U.K. would hold up to 35 percent of RBS, a quarter of Lloyds and HBOS stock, and a fifth of Barclays if the banks need to sell shares to the government.

`Significantly Ease'

London-based HSBC Holdings Plc, Europe's biggest bank, said yesterday it doesn't plan to receive capital from the U.K. because it has sufficient funding. Standard Chartered Plc, the London- based bank that makes most of its profit in Asia, and Abbey National, the U.K. unit of Spain's Banco Santander SA, also said they won't seek capital from the government.

The government guarantees should ``significantly'' ease both short- and medium-term funding concerns, according to Bernstein.

For now, lenders are hoarding cash. The cost of borrowing in dollars overnight in London jumped 1.44 percentage points yesterday to 5.38 percent. The rising Libor, set each day in London, means higher payments on financial contracts valued at $360 trillion -- or $53,500 for each person worldwide, including mortgages in Britain and student loans in the U.S.

Central banks from the U.S. to England and China cut interest rates yesterday in an attempt to restart the flow of credit and prevent a global recession.

While the government plan will increase capital at U.K. banks, analysts at Goldman Sachs Group Inc. cut their price targets today for RBS, Barclays, HBOS and Lloyds TSB.

Dividend Payout

``It is clear that dividend payout ratios will be cut as part of the conditions for utilizing the facilities provide by the government,'' said London-based analysts led by James Chappell.

The U.K. rescue plan also means RBS may no longer need to sell its insurance unit, Chappell said.

BLOOMBERG

Βρετανία: Μεγαλύτερο του αναμενόμενου το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου

Βρετανία: Μεγαλύτερο του αναμενόμενου το εμπορικό έλλειμμα Αυγούστου

Υψηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν ήταν το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας με τον υπόλοιπο κόσμο τον Αύγουστο, ενώ το έλλειμμα του Ιουλίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σε επίπεδα – ρεκόρ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε σε 8,198 δισ. στερλίνες, από 8,238 δισ. στερλινών που ήταν, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 7,6 δισ. δολάρια. Προτού αναθεωρηθούν, τα στοιχεία του περασμένου μήνα έδειχναν εμπορικό έλλειμμα ύψους 7,67 δισ. στερλινών.

Το εμπορικό έλλειμμα με τις χώρες εκτός Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 5,165 δισ. στερλίνες από 4,778 στερλίνες ένα μήνα νωρίτερα και έναντι 4,6 δισ. στερλινών που προέβλεπαν οι αναλυτές.


NAFTEMPORIKI

Δανεισμός - ρεκόρ ύψους 100 δισ. δολ. από την ΕΚΤ

Δανεισμός - ρεκόρ ύψους 100 δισ. δολ. από την ΕΚΤ


Το ποσό – ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων διοχέτευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα, προσφέροντας επιπλέον overnight κεφάλαια σε δολάρια, σε μια ακόμη προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις στην αγορά μετά τη χθεσινή μείωση των επιτοκίων.

Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης, στο οποίο προσφέρθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, υποχώρησε στο 5% από 9,5% που ήταν χθες, όταν η ΕΚΤ δάνεισε στις τράπεζες 70 δισ. δολάρια. Η πτώση του αποδίδεται επίσης στην απόφαση της Fed να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ ηγήθηκαν χθες μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων, ευελπιστώντας να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Η χθεσινή κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έθεσε «φρένο» και στο ράλι που κατέγραφε εδώ και ένα μήνα το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωζώνης (Euribor) για δάνεια τριών μηνών, το οποίο διατηρήθηκε αμετάβλητο σήμερα στο 5,393%.


NAFTEMPORIKI

Γκρίνσπαν: Η Fed δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την κρίση

Γκρίνσπαν: Η Fed δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την κρίση


Ο κορυφαίος επενδυτής Τζωρτζ Σόρος παραδέχεται ότι αποφεύγει να χρησιμοποιεί παράγωγα προϊόντα «γιατί στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργούν».

Ο Φέλιξ Ρόχατιν, ο τραπεζίτης επενδύσεων που έσωσε τη Νέα Υόρκη από τη χρηματοπιστωτική καταστροφή στη δεκαετία του 1970, χαρακτηρίζει τα παράγωγα «εν δυνάμει βόμβες υδρογόνου».

Ποια είναι όμως η αλήθεια για τα παράγωγα; Ο πρώην διοικητής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, έχει πολύ διαφορετική γνώμη. Οι απόψεις του έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική στη διάρκεια δημόσιων συζητήσεων σχετικά με τη ρύθμιση της λειτουργίας και τη χρήση των παραγώγων. Για περισσότερο από μία δεκαετία, ο Άλαν Γκρίνσπαν αντιδρά έντονα κάθε φορά που τα παράγωγα μπαίνουν το στόχαστρο του Κογκρέσου ή της Γουόλ Στριτ, παρατηρεί η International Herald Tribune

«Αυτό που έχουμε διαπιστώσει με την πάροδο των ετών στην αγορά είναι ότι τα παράγωγα προϊόντα αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο όχημα με το οποίο οι κίνδυνοι μεταφέρονται από εκείνους που δεν πρέπει να τους αναλάβουν σε εκείνους που θέλουν και μπορούν να το κάνουν» δήλωσε ο Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας το 2003, και συνεχίζει: «Πιστεύουμε ότι θα ήταν λάθος» να ρυθμιστούν σε μεγαλύτερη έκταση.

Σήμερα, με τον πλανήτη να βρίσκεται εν μέσω τρικυμίας, την οποία ο Γκρίνσπαν περιέγραψε πρόσφατα ως «ο τύπος της βίαιης χρηματοπιστωτικής κρίσης που εμφανίζεται μια φορά κάθε εκατό χρόνια», η πίστη του στα παράγωγα παραμένει ακλόνητη. Κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα δεν είναι η κατάρρευση των προϊόντων αλλά η απληστία που κυρίευσε τους ανθρώπους.

Πολλοί είναι αυτοί, ωστόσο, που διατηρούν μια πιο κυνική στάση απέναντι στη «χαλάρωση» των αγορών και το ρόλο που έπαιξε ο Γκρίνσπαν σε αυτή την αναταραχή. «Είναι αδιαμφισβήτητος ο κεντρικός ρόλος που έχουν παίξει τα παράγωγα στην κρίση και ο Γκρίνσπαν ήταν ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της απελευθέρωσης των αγορών παραγώγων» διαπιστώνει ο Φρανκ Παρτνόι, καθηγητής Nομικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και ειδικός στη ρύθμιση χρηματοοικονομικών αγορών.

Τα εν λόγω προϊόντα επιτρέπουν στις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να αναλαμβάνουν πιο σύνθετους κινδύνους που διαφορετικά θα απέφευγαν –παραδείγματα είναι η χορήγηση ενυπόθηκων δανείων και η έκδοση τίτλων εταιρικού χρέους. Τα παράγωγα μπορεί να χρησιμοποιούνται για περαιτέρω περιορισμό των κινδύνων αλλά πολλαπλασιάζουν τα μέρη που εκτίθενται σε αυτούς σε περίπτωση προβλήματος.

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα αποφανθεί η ιστορία για τις αποφάσεις αυτές, όταν κρίνει κανείς την κληρονομιά που άφησε ο Γκρίνσπαν θα πρέπει να εστιάζει εν τέλει σε ένα πιο έμμεσο και δυσδιάκριτο φαινόμενο: τη θεαματική έκρηξη και την ολέθρια συντριβή της αγοράς παραγώγων.

Όπως έχει δηλώσει ο Γκρίνσπαν, «πιστεύω ότι είναι εντελώς άσκοπη η επιβολή περιορισμών σε ορισμένα από τα πιο σύγχρονα παράγωγα και σε άλλα πρωτοποριακά χρηματοοικονομικά προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας. Τα χειρότερα από αυτά κατέρρευσαν, οι επενδυτές δεν επενδύουν πλέον σε αυτά και δεν πρόκειται να επενδύσουν ξανά στο μέλλον»

Ο Γκρίνσπαν προειδοποίησε ότι ορισμένα παράγωγα οδηγούν στη διάδοση των κρίσεων, καθώς συνδέονται με την τύχη πολλών φαινομενικά ανεξάρτητων πιστωτικών ιδρυμάτων. «Η βαρύτητα των προϊόντων αυτών έγκειται στο ότι, σε περίπτωση κρίσης, αυτή μεταδίδεται με ταχύτερους ρυθμούς και προκαλείται μεγαλύτερη τοξικότητα».

Καταλήγει ότι «η διαχείριση κινδύνων δεν μπορεί ποτέ να αγγίξει την τελειότητα. Οι πραγματικοί ιθύνοντες είναι οι τραπεζίτες που βάζουν ακόμη μια φορά το προσωπικό τους συμφέρον πάνω απ’ όλα». Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα δεν έκανε τίποτα για να τους εμποδίσει, αλλά ο Γκρίνσπαν αν δεν μετανιώνει. «Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την έκρηξη».

NAFTEMPORIKI

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους εκτινάχθηκε το Libor

Στα υψηλότερα επίπεδα του έτους εκτινάχθηκε το Libor



Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2007 εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού σε δολάρια, διάρκειας τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η British Bankers’ Association.

Το διατραπεζικό επιτόκιο της αγοράς του Λονδίνου (Libor), το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες για τον μεταξύ τους δανεισμό, ενισχύθηκε σήμερα κατά 23 μονάδες βάσης στο 4,75%, σύμφωνα με την ΒΒΑ.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, βρισκόταν στο 4,21%, ενώ πριν από ένα μήνα μόλις στο 2,82%.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,157.49 -45.83 -0.50%
HANG SENG INDEX 15,943.24 511.51 3.31%
CSI 300 INDEX 1,995.30 -27.58 -1.36%

Marfin: Αγορά μετοχών από insiders

Marfin: Αγορά μετοχών από insiders

Στις 08/10/2008 η Αντιγόνη Λανίτη, η οποία έχει στενό δεσμό με πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στην Marfin PB, ήτοι τον κ. Πλάτωνα Λανίτη Μη Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, προέβη στην αγορά 50.000 μετοχών συνολικής αξίας 150.000 ευρώ. Επίσης στις 08/10/2008 η Τερέζα Λανίτη, προέβη στην αγορά 50.000 μετοχών συνολικής αξίας 149.417,94 ευρώ. Τέλος, η Τζοάννα Λανίτη, προέβη στην αγορά 50.000 μετοχών συνολικής αξίας 150.000 ευρώ.

REPORTER.GR

Ρουμανία: Στο 8,6% «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος το ΔΝΤ

Ρουμανία: Στο 8,6% «βλέπει» την ανάπτυξη φέτος το ΔΝΤ

Πραγματική ανάπτυξη του ρουμανικού ΑΕΠ κατά 8,6% αναμένει για το 2008 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , μετά την αύξησή του κατά 6% το 2007.

Για το 2009, το ΔΝΤ εκτιμά, πάντως, ότι θα σημειωθεί μείωση του ποσοστού ανάπτυξης στο 4,8%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτός θα καταγραφεί στο 7,9% το Δεκέμβριο του 2008, ενώ ο ετήσιος δείκτης του πληθωρισμού για φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,2%.

NAFTEMPORIKI

Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο θα εγγυηθούν τον δανεισμό της Dexia

Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο θα εγγυηθούν τον δανεισμό της Dexia


Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου θα εγγυηθούν τον δανεισμό του προβληματικού χρηματοοικονομικού ομίλου Dexia, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις για το μέλλον της τράπεζας.

Ο Φρίντεν και υπουργοί της Γαλλίας και του Βελγίου διαπραγματεύονταν καθ’ όλη της διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στις Βρυξέλλες, τρόπους για τη διάσωση της Dexia, η οποία έχει απολέσει το ήμισυ της χρηματιστηριακής της αξίας τον τελευταίο μήνα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, το Βέλγιο θα προσφέρει το 60,5% των εγγυήσεων, η Γαλλία το 36,5% και το Λουξεμβούργο το 3%. Οι εγγυήσεις θα ισχύουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2009, με δυνατότητα επέκτασης για άλλο ένα έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ τόνισε πως ένα τέτοιου τύπου σύστημα εγγυήσεων θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σε όλες τις τράπεζες της χώρες, υπό τις ίδιες συνθήκες.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος τον Αύγουστο

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος τον Αύγουστο

Μειωμένες κατά 2,5% εμφανίστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν και σε μηνιαία βάση, ωστόσο το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, στα 13,1 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, είχε διαμορφωθεί στα 11,6 δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Στρατηγική συνεργασία MIG, Marfin και Wind Ελλάς

Στρατηγική συνεργασία MIG, Marfin και Wind Ελλάς


Η Marfin Investment Group (MIG) , η Marfin Popular Bank (MPB) και ο όμιλος WIND Ελλάς ανακοινώνουν τη συμφωνία τους για μια ευρεία στρατηγική συνεργασία προκειμένου να εκμεταλλευτούν από κοινού τις νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Η στρατηγική συνεργασία των τριών ομίλων βασίζεται στο κοινό τους όραμα για προσφορά υπηρεσιών σύγκλισης στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική και στην ανάπτυξη εξελιγμένων τραπεζικών υπηρεσιών βασιζόμενες σε τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που θα τους επιτρέψουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη και τελικά να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Με τη συνεργασία των ομίλων σε εμπορικό επίπεδο καθώς και στους τομείς μάρκετινγκ και τεχνολογίας, η συμφωνία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, μετάδοση δεδομένων) αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της SingularLogic, θυγατρικής εταιρείας της MIG στην αγορά της πληροφορικής καθώς και τη δυναμική παρουσία των τριών ομίλων στη ΝΑ Ευρώπη.

Η MIG είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος στη ΝΑ Ευρώπη, έχοντας μεταξύ άλλων 52 χιλιάδες εργαζόμενους, 10 χιλιάδες προμηθευτές, και μια συνολική βάση πελατών που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια σε 40 χώρες.

Η MPB είναι, επίσης, ένας από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους στη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και άλλες δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Έχει καθιερωθεί σε 13 χώρες, με ένα εκτεταμένο δίκτυο 477 τραπεζικών καταστημάτων και περισσότερους από 8,000 εργαζομένους.

Αντίστοιχα ο όμιλος της WIND Ελλάς εξυπηρετεί στην Ελλάδα περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια πελάτες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ως ολοκληρωμένος τηλεπικοινωνιακός φορέας μετά και την εξαγορά της Tellas, διαθέτοντας 400 καταστήματα WIND σε όλη την χώρα.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα επιδιώξουν από κοινού η WIND Ελλάς, η MIG και η MPB, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας τους, αφορούν στους εξής, κατ’ αρχάς, τομείς:

1. δημιουργία κοινής προσφοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πληροφορικής για την αγορά των επαγγελματιών, καθώς και των μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ομίλου MIG και της MPB.
2. δημιουργία εμπορικών προσφορών που θα αξιοποιούν επιμέρους brand εταιρειών του ομίλου MIG
3. συνέργιες σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μέσω των εκτεταμένων σημείων παρουσίας της MIG και της MPB
4. συνέργιες στη λιανική αγορά, μέσω δημιουργίας shop-in-shop και kiosk-in-shops, καθώς επίσης και διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών των τριών ομίλων μέσω των δικτύων διανομής που διαθέτει κάθε όμιλος
5. συνεργασία της WIND με τη MIG σε έργα Πληροφορικής της πρώτης
6. παράλληλα, θα συνεργαστούν για τη δημιουργία υπηρεσιών mobile banking

Με την προώθηση αυτών και άλλων μελλοντικών πρωτοβουλιών η MIG, η MPB και η WIND Ελλάς στοχεύουν στη δημιουργία σημαντικής αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενους των ομίλων τους. Αποκτούν τη δυνατότητα να αντλήσουν μεγάλα οφέλη μέσω υπαρχόντων ευκαιριών σε μια αγορά που απαιτεί όλο και περισσότερο σύγκλιση και καινοτομία στις λύσεις ICT.

Ο κ. Ιωάννης Καρακαδάς, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της MIG δήλωσε:

«Σήμερα, ο όμιλος MIG κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την είσοδό του στην ελκυστική αγορά τηλεπικοινωνιών, και αισθανόμαστε βέβαιοι για τις προοπτικές της συνεργασίας μας με έναν από τους δυναμικότερους και καινοτομικούς ομίλους τηλεπικοινωνιών στη ΝΑ Ευρώπη με τον οποίο μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις και από κοινού μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά. Η MIG έχει κάνει μια προσεκτική αξιολόγηση της τοπικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή τους προηγούμενους 12 μήνες. Εκτιμούμε ότι η πορεία που επιλέγουμε μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά αυτήν την περίοδο, ελαχιστοποιώντας τους επενδυτικούς κινδύνους σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον».

Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της MPB δήλωσε:

“Σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου τα κανάλια παροχής τραπεζικών υπηρεσιών συνεχώς εξελίσσονται, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω πως η MPB πρωτοστατεί ξανά, μέσα από την στρατηγική της σύμπραξη με τη WIND Ελλάς για την από κοινού ανάπτυξη και παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής και κινητής τηλεφωνίας.”

Ο κ. Σωκράτης Κομινάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς σχολίασε σχετικά:

«Η δύναμη και το μέγεθος των τριών ομίλων καθιστούν αυτήν τη στρατηγική σύμπραξη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Ως όμιλος WIND Ελλάς, επιδιώκουμε τη συνεχή ανάπτυξη, διευρύνοντας ολοένα το επιχειρηματικό μας αποτύπωμα και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Η στρατηγική συμφωνία που συνάπτουμε με τη MIG και τη MPB εκφράζει απόλυτα αυτή τη φιλοσοφία».

STOCKWATCH.COM.CY

Σήμερα η τροπολογία για εγγύηση καταθέσεων €100.000

Σήμερα η τροπολογία για εγγύηση καταθέσεων €100.000


Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο «για την προστασία των δανειοληπτών», θα θεσμοθετείται η εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες μέχρι και του ποσού των 100.000 και για διάστημα τριών ετών, στο πλαίσιο της απόφασης των υπουργών Οικονομίας των «27» του υιοθετήθηκε στο ECOFIN του Λουξεμβούργου.


O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
Διαβεβαίωση

«Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις» διαβεβαίωσε για πολλοστή φορά χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε την Τρίτη στο ECOFIN του Λουξεμβούργου.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε χθες ότι η Ελλάδα μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα εξαντλήσει τα περιθώρια εγγύησης που δίνει η απόφαση του Λουξεμβούργου φτάνοντας την εγγύηση στα 100.000 ευρώ για διάστημα 3 ετών.


Γ. Αλογοσκούφης: Δεσμευόμαστε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το όριο των 100.000 δεν θα καλύπτει παρεμφερή επενδυτικά προϊόντα αφού αυτά έχουν πολύ ψηλότερο ρίσκο. Θα εφαρμοστεί δε όπως εφαρμόζονταν και το όριο των 20.000 ευρώ. Θα ισχύει δηλαδή σε κάθε διαφορετικό καταθετικό λογαριασμό αλλά και για κάθε έναν από τους δικαιούχους ενός λογαριασμού.

Χαλάρωση των ΔΛΠ

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας για τη χαλάρωση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων με στόχο να μην επιβαρύνουν του ισολογισμούς των τραπεζών οι ζημιές των «τοξικών» προϊόντων.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αποφασίστηκε η μεταφορά των παράγωγων προϊόντων από την μερίδα των διαπραγματεύσιμων χρεογράφων (trading account) όπου το κέρδος ή ζημιά αποτυπώνονται στους ισολογισμούς με βάση την εκάστοτε τρέχουσα αποτίμησή τους στην μερίδα των επενδύσεων όπου γίνεται μια τελική αποτίμηση στη λήξη του κάθε τέτοιου προϊόντος.

Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Ο υπουργός Οικονομίας σχολιάζοντας την δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κ. Αλμούνια σχετικά με την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας λόγω της υπέρβασης του ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2007 χαρακτήρισε τη διαδικασία τυπική. «Η αύξηση του ελλείμματος στο 3,4% το 2007 δεν είναι διατηρήσιμη» είπε και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008 και το 2009.

Ο διοικητής της ΤτΕ

Στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι το τραπεζικό σύστημα έχει μια υγιή λειτουργία και μια πολύ σταθερή χρηματοοικονομική βάση.

Επανέλαβε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μικρή ούτε και μεγάλη τράπεζα να αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των καταθέσεών της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο λογαριασμός ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που θα σχηματιστεί μετά τις αποφάσεις του ΥΠΟΙΟ στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων επαρκεί στο ενδεχόμενο κατάρρευσης κάποιας τράπεζας καθησύχασε λέγοντας ότι σε τέτοια περίπτωση το ΤΕΚ μπορεί να τριπλασιάσει την εισφορά των τραπεζών ή και να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό.


NAFTEMPORIKI

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

South Korea, Hong Kong, Taiwan Cut Rates, Joining Global Action

South Korea, Hong Kong, Taiwan Cut Rates, Joining Global Action

Oct. 9 (Bloomberg) -- South Korea, Taiwan and Hong Kong cut interest rates a day after reductions by the U.S., Europe and China to stem damage from the global financial crisis.

The Bank of Korea and Taiwan's central bank lowered their rates by a quarter of a percentage point and Hong Kong cut its benchmark to 2 percent. The Bank of Japan, which kept its policy rate at 0.5 percent this week, pumped 2 trillion yen ($20 billion) into the financial system.

Stocks in China, Japan, South Korea, Taiwan and Hong Kong all rose after the rate cuts, snapping market declines that have helped wipe more than $5 trillion off stocks globally this month. The International Monetary Fund yesterday forecast the world's advanced economies will expand at the weakest pace since 1982 next year, sapping growth in emerging nations.

``Investors are a bit relieved with the Asian central banks' actions, which will support flagging economies,'' said Mamoru Yamazaki, chief Japan economist at RBS Securities Japan Ltd. in Tokyo. ``The relief also comes from confirming that those banks are flexible enough for more rate cuts.''

The Federal Reserve, European Central Bank and four other central banks lowered rates by a half point yesterday in an unprecedented, emergency coordinated bid to reduce fallout from the worst financial meltdown since the Great Depression.

Within minutes of yesterday's joint action, the People's Bank of China pared its one-year lending and deposit rates by 0.27 percentage point.

Asian Moves

The Bank of Korea today lowered the seven-day repurchase rate to 5 percent, the first cut in four years. Taiwan's central bank reduced the discount rate on 10-day loans to banks to 3.25 percent. Hong Kong trimmed its base rate to track the Fed's move.

``As the financial crisis in the U.S. and Europe continues to spread, the risk of a global economic slump increases sharply,'' Taiwan central bank Governor Perng Fai-nan told reporters in Taipei after announcing his intra-meeting cut.

The MSCI Asia Pacific Index advanced 2.2 percent to 93.42 as of 1:34 p.m. in Tokyo, ending a five-day, 16 percent slump. South Korea's Kospi index climbed 1.9 percent, Japan's Nikkei 225 Average gained 2.5 percent and Hong Kong's Hang Seng index jumped 3.4 percent.

``Policy makers around the world are now extremely keen to boost economic and market activity,'' said Sherman Chan, an economist at Moody's Economy.com in Sydney. ``The effects of the global rate cuts are expected to be positive, but will take time to flow through to the economy and financial markets.''

Australia, New Zealand

The Reserve Bank of Australia, which slashed its benchmark rate by 1 percentage point this week, added A$3.49 billion ($2.3 billion) to money markets today. New Zealand's central bank said it will increase the range of securities it accepts from lenders to help boost liquidity.

``We are committed to ensuring the ongoing health of the financial system and remain ready to respond as appropriate,'' Reserve Bank of New Zealand Governor Alan Bollard said.

The global market turbulence has led to a freeze in lending. Banks have collapsed in the U.S., and European governments have been forced to bail out lenders and guarantee consumer deposits.

Standard & Poor's said this week South Korea's banks face increased difficulties in refinancing loans because of the credit squeeze. Banks' foreign-currency funding was $127 billion as of June 30, double the level at the end of 2005, S&P said.

``It's good Asian central banks have shifted their focus away from inflation to growth,'' said Huw McKay, senior international economist at Westpac Banking Corp. in Sydney. ``But we're in for a very rough ride for the more externally leveraged economies in the region.''

BLOOMBERG

Iceland's Financial Regulator to Take Control of Kaupthing

Iceland's Financial Regulator to Take Control of Kaupthing

Oct. 9 (Bloomberg) -- Iceland's Financial Supervisory Authority said it will take control of Kaupthing Bank hf, the Atlantic island's biggest bank and the third lender to be seized by the government as the financial crisis in the country deepens.

Kaupthing's domestic deposits are fully guaranteed, and the objective of the takeover is to provide a ``functioning domestic banking system,'' the regulator said in a statement on its Web site today.

BLOOMBERG

Επενδύσεις σε τράπεζες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Επενδύσεις σε τράπεζες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

H αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να επενδύσει στις τράπεζες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Henry Paulson, το επόμενο βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της επιδείνωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Paulson είπε ότι η νομοθεσία που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο την εβδομάδα που πέρασε για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος του έδωσε μεγάλη δικαιοδοσία την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει και πέρα από την αγορά περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τα ενυπόθηκα δάνεια. Ο ίδιος κατέδειξε τη δυνατότητα αύξησης του κεφαλαίου των τραπεζών μέσω μεταγγίσεων ρευστού.

«Είναι η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει όλες τις πηγές κατά την άποψή της προκειμένου να καταστήσει ισχυρό το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο Paulson, συμπληρώνοντας: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα εργαλεία στο μάξιμουμ των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών οργανισμών κάθε μεγέθους».

Οι τράπεζες παγκοσμίως δεν αντλούν αρκετά κεφάλαια για να εξισορροπήσουν τις ζημίες. Και ενώ εμφανίζουν απώλειες 592 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αντλήσει μόλις 442,5 δισ. δολ. νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ζημίες θα υπερδιπλασιαστούν στο 1,4 τρισ. δολάρια.

Ο Paulson μίλησε δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του G7 των βιομηχανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, πρώτη φορά μετά την κρίση που επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα. Ωρες νωρίτερα η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες τέσσερις κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών από το πάγωμα των πιστώσεων.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη – σύμφωνα με το ΔΝΤ – προβλέπεται στο 3% το επόμενο έτος από 3,9% φέτος. Τον Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε - πιθανότητα 25% - ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη του 3%.

NAFTEMPORIKI

AIG hits up Fed for more money

AIG hits up Fed for more money
Three weeks after an $85 billion bailout, AIG is turning to the New York Fed for additional funding.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- The New York Federal Reserve is lending up to $37.8 billion to American International Group to give the troubled insurer access to much-needed cash.

In exchange, AIG is giving the New York Fed investment-grade, fixed-income securities that it had previously lent out to other institutions for a fee. Those institutions are now returning these securities and want their money back.

The new program, announced Wednesday, is on top of the $85 billion the federal government agreed to lend to AIG last month to prevent the global company from collapsing. AIG said last Friday it had drawn down $61 billion.

The lending program is a way for AIG to get funding for its businesses, said a New York Fed spokesman. The system is similar to lending facilities the Fed provides to banks, which can also exchange collateral for cash.

The latest announcement does not jeopardize the government's ability to recoup its loan to AIG, experts said.

"AIG will repay the loan," said Stewart Johnson, portfolio manager at Philo Smith, an investment bank specializing in insurance. "It's just a matter of how much of themselves they will have to sell."

Paying back a big debt
On Sept. 16, the Federal Reserve Board agreed to lend AIG $85 billion, using the company's assets as collateral. The loan is expected to be repaid from the proceeds of the asset sales. Interest on the line of credit is steep, and the government took a 79.9% stake in the company.

Last week, AIG said it planned to hold onto its property-and-casualty insurance businesses, while selling off the rest of the company to pay the massive debt.

Those other business lines include its aircraft leasing unit; asset-management division; retirement services; and U.S. life insurance operations.

AIG chief executive Edward Liddy, who was installed by the Federal Reserve last month after the bailout, on a conference call last Friday was optimistic about the potential for the asset sales.

"We fully expect to emerge from this with a capital structure that's fit to fight," he said. "Our insurance businesses...are strong and well-capitalized."

But some analysts are more skeptical. "The current disruption in the credit markets could make it difficult to sell businesses at attractive valuations," ratings agency Standard and Poor's said.

CreditSights valued the units AIG planned to sell at $32.9 billion and the divisions it will keep at $86 billion. These figures do not include the sale of a minority stake in its foreign life insurance operations, valued at $133.1 billion.

First to hit the market will likely be units tied to airline leasing and consumer lending, both of which require funding from the debt markets, which is hard to come by these days. International Lease Finance Corp. could command more than $7 billion and American General Finance Corp. will likely bring in about $2 billion, according to CreditSights.

CNN
Share |